PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
DonieBrasco

#3676 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

boogy wrote:
DonieBrasco wrote: Ima li jos neko neki prijedlog ?
Moja preporuka ide za Black Widow - http://www.olx.ba/pretraga?trazilica=Bl ... tegorija=5

Da se razumijemo ovo je ripoff Fractal Design Define R5 kućišta, ali stvarno dobro urađeno i košta duplo jeftinije.
Kroz ruke mi je prošlo dosta kućišta koja sam koristio po par mjeseci: FD Define XL, FD Define R4, FD Define R5, FD Define Nano S, TT Suppressor F31 .. (ovo sam samo nabrojao kućišta na isti fol - crna monolitna kutija sa zvučnom izolacijom).

U zadnjih pola godine sam sklopio tri računara u Black Widow i više sam nego prijatno iznenađen za ove pare (govorimo o pola cijene FD Define serije).

Uz kućište dođu tri 120mm ventilatora (dva naprijed i jedan pozadi) koji odlično rade posao - dodatni ventilatori nisu potrebni - dva naprijed upuhuju i jedan pozadi ispuhuje vazduh, vrlo su tihi. Kućište ima kontroler ventilatora i dovoljno je staviti na low - 7v i rade nečujno, prilikom igranja nije potrebno dizati na high - 12v.

Kućište je obloženo vrlo kvalitetnom zvučnom izolacijom a na "krovu" su moduventi sa izolacijom koji se mogu skinuti i dobije se uz kućište filter za prašinu za gornji dio kućišta. Filteri za pračinu se nalaze naprijed kao i na dnu - kod napojne.
Evo bas gledamo ovaj NZXT S340 i ovaj sto si ti preporucio, prvi (cc 200 KM, drugi cc 140KM) a dizajn jako slican kao i specifikacije. Samo sto je drugu bitno da front panel ima uz power dugme i reset, sto NZXT nema a ovaj Black Widow ima.

Uglavnom nece biti problema sa protokm vazduha obzirom na ove obloge i "silent" forumu ?
ferratilis

#3677 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

boogy wrote:
DonieBrasco wrote: Ima li jos neko neki prijedlog ?
Moja preporuka ide za Black Widow - http://www.olx.ba/pretraga?trazilica=Bl ... tegorija=5

Da se razumijemo ovo je ripoff Fractal Design Define R5 kućišta, ali stvarno dobro urađeno i košta duplo jeftinije.
Kroz ruke mi je prošlo dosta kućišta koja sam koristio po par mjeseci: FD Define XL, FD Define R4, FD Define R5, FD Define Nano S, TT Suppressor F31 .. (ovo sam samo nabrojao kućišta na isti fol - crna monolitna kutija sa zvučnom izolacijom).

U zadnjih pola godine sam sklopio tri računara u Black Widow i više sam nego prijatno iznenađen za ove pare (govorimo o pola cijene FD Define serije).

Uz kućište dođu tri 120mm ventilatora (dva naprijed i jedan pozadi) koji odlično rade posao - dodatni ventilatori nisu potrebni - dva naprijed upuhuju i jedan pozadi ispuhuje vazduh, vrlo su tihi. Kućište ima kontroler ventilatora i dovoljno je staviti na low - 7v i rade nečujno, prilikom igranja nije potrebno dizati na high - 12v.

Kućište je obloženo vrlo kvalitetnom zvučnom izolacijom a na "krovu" su moduventi sa izolacijom koji se mogu skinuti i dobije se uz kućište filter za prašinu za gornji dio kućišta. Filteri za pračinu se nalaze naprijed kao i na dnu - kod napojne.

Inače proizvođač kućišta je vijetnamski SAMA - http://tinhocphuocson.vn/case-sama-d239.html
Narudžba minimalno 500 komada po $25, a onda kućište pod nekim imenom prodaju različite grupacije.
Na prostoru bivše Juge je MS "Black Widow", u Poljskoj je SilentiumPC "Pax M70 Pure Black", u Italiji "Case SYLENT 07" itd.

Vidi se da prate trendove pa je izašlo i novo kućište sa staklenom stranicom (nadam se da će se pojaviti i kod nas)
Black Fish - http://imgur.com/a/0e31f

Malo sam opširnije napisao, ali eto ko voli minimalistički dizajn i zvučno izolovano kućište, neće se pokajati u nekom budžetu od 120 - 130 KM.

Jbt znao sam da nesto radim naopako, ja uvijek drzim ventilatore na high, kontam bolje je da je non-stop hladjenje nego samo kad treba :D Dobro je da nesto nije pregorilo dosad. :D Inace, odlicno je kuciste, koristim ga vec oko 6 mjeseci :thumbup:
DonieBrasco

#3678 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

@ferratilis ima li reset dugme na front panelu ?
ferratilis

#3679 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

DonieBrasco wrote:@ferratilis ima li reset dugme na front panelu ?
Nema, to je velika mana. Takodjer, kod mene je problem sto nemam na maticnoj dodatne utore za USB 3.0 na front panelu. Na front panelu imas 2 2.0 i 2 3.0 utora i citac kartica, tako da obrati paznju na maticnu ako zelis da iskoristis kuciste do maksimuma.
DonieBrasco

#3680 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Ovo je za druga, sve je vec uzeo sem kucista tako da sada i a ovo kuciste nece zato sto nema reset dugme. Za sada je dva prekrizio. :mrgreen:

U svakom slucaju hvala za info i preporuke.
boogy

#3681 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by boogy »

Nema problema sa protokom vazduha.
A reset dugme nema, ja to ne gledam kao neku manu - ne znam kada sam zadnji put pritisnuo reset :D ako treba nešto ugasiti, zadržiš par sekundi power i to je to.
Neke stvari se izbacuju ... npr. na nekim Fractal Design kućištima nema hdd indikator lampice pa su ljudi spajali hdd na power led indikator.
Dosta novih kućišta nema 5.25" drive bay, ono ako ti treba uzmeš eksterni na usb.
ferratilis

#3682 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

boogy wrote:Nema problema sa protokom vazduha.
A reset dugme nema, ja to ne gledam kao neku manu - ne znam kada sam zadnji put pritisnuo reset :D
Neke stvari se izbacuju ... npr. na nekim Fractal Design kućištima nema hdd indikator lampice pa su ljudi spajali hdd na power led indikator.
Dosta novih kućišta nema 5.25" drive bay, ono ako ti treba uzmeš eksterni na usb.

Znas li mozda, da li je na ovom Black Widow kucistu predvidjeno da se ova "vrata" sprijeda non-stop drze otvorena? :D

Evo sad sam primjetio da mi se temperatura ne mijenja bez obzira da li su ventilatoru na high ili low, nije mi jasno da li to znaci da je los protok zraka u kucistu ili treba jos ventilatora :roll:
typeOnegative

#3683 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

SanskiBiser wrote:
typeOnegative wrote:.
Sanski biser
Ovo je automatski oc preko ai suite, nisam nista dirao oko napona
evo stanje u full loadu opterećen occt cpu testom (1.248 V, ai suite)
Kasnije ću se malo temeljitije pozabavit sa tim, imam još posla oko ustimavanja :)

Mega man haha najviše podsjeća na mini mlazni avionski motor :D
Ma samo nek radi posao, to je najvažnije :)
Mislim da je puno 1.248V za 4 Ghz, kod mene radi na 4.2 Ghz na tom naponu jos me je zapao CPU koji bas trazi vece napone, plafon je 4.6 Ghz na 1.385 sto je teski prosjek ako se gledaju statistike, cak i malo ispod prosjeka. Mislim da ces moci spustiti na 1.168-1.184 za 4Ghz mozda i nize. A to ti je znacajan pad temperatura tj. mozes smanjiti broj obrtaja ventilatora tj. koristiti Silent mode u FanXpert. :thumbup:
sanski druze , evo malo sam se igrao, sad su malo manji naponi i temperature , a veca brzina . Evo slika pa pogledaj (full load occt test) i kao sto se vidi nisu ista ocitavanja napona na ai suite i cpu-z (1.197 naspram 1.232 V u AI Suite ) sto mislis koji daje preciznija ocitavanja od ova dva pa da mogu dalje vidit da smanjim voltazu jos koliko mogne ?

Image
Last edited by typeOnegative on 26/12/2016 18:53, edited 2 times in total.
boogy

#3684 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by boogy »

ferratilis wrote: Znas li mozda, da li je na ovom Black Widow kucistu predvidjeno da se ova "vrata" sprijeda non-stop drze otvorena? :D
Evo sad sam primjetio da mi se temperatura ne mijenja bez obzira da li su ventilatoru na high ili low, nije mi jasno da li to znaci da je los protok zraka u kucistu ili treba jos ventilatora :roll:
Iz mog dosadašnjeg iskustva protok je dobar - svi ventilatori na 7v, kućište na stolu, bez ikakvih zapreka pozadi (zid ili stol da je blizu).
Sad mi je ovdje Define R4 ista postavka - naprijed 2 i pozadi jedan sve na 7v.
Ako temperature nisu nešto neobično visoke, ne trebaš brinuti.
SanskiBiser

#3685 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote:
SanskiBiser wrote:
typeOnegative wrote:.
Sanski biser
Ovo je automatski oc preko ai suite, nisam nista dirao oko napona
evo stanje u full loadu opterećen occt cpu testom (1.248 V, ai suite)
Kasnije ću se malo temeljitije pozabavit sa tim, imam još posla oko ustimavanja :)

Mega man haha najviše podsjeća na mini mlazni avionski motor :D
Ma samo nek radi posao, to je najvažnije :)
Mislim da je puno 1.248V za 4 Ghz, kod mene radi na 4.2 Ghz na tom naponu jos me je zapao CPU koji bas trazi vece napone, plafon je 4.6 Ghz na 1.385 sto je teski prosjek ako se gledaju statistike, cak i malo ispod prosjeka. Mislim da ces moci spustiti na 1.168-1.184 za 4Ghz mozda i nize. A to ti je znacajan pad temperatura tj. mozes smanjiti broj obrtaja ventilatora tj. koristiti Silent mode u FanXpert. :thumbup:
sanski druze , evo malo sam se igrao . sad su malo manji naponi a veca brzina . Evo slika pa pogledaj (full load occt test) i kao sto se vidi nisu ista ocitavanja napona na ai suite i cpu-z (1.197 naspram 2.232 V U AI Suite ) sto mislis koji je precizniji od ova dva ?

to si ti opet automatski overclock koristio :lol: vidim po base clock na 103 inace se stavlja na 100 fiksno pa ides preko CPU multiplier ako imas otkljucan procesor - da ne idem u detalje imas vodice na netu - mozes naci detaljno sve ..

skini prime95 i podesi ovako i startuj ga neka radi, pazi samo da ti ventilator radi na cpu na max brzini kad to uradis,

Image

tu ces vec za 10ak minuta znati jel' stabilan oc CPU ili nije (za testiranje Memorije i CPU kombinovano ti treba OCCT, Aida64 ili ovaj Prime95 Blend test ali uz Prime moras stalno temperature pratiti da ne odu previsoko), ovaj Prime95 test brzo prijavi greske a pri tome za razliku OCCT nece ti uzeti toliko resursa da ti monitoring software ne moze da radi update kako treba pa onda imas tu razliku u ocitavanju senzora izmedju CPU-Z i AiSuite - oba CPU-Z i AIsuite ce pokazivati iste napone.

Neke stvari mozes u hodu podesavati bez da ulazis u Bios a preko AI suite, konkretno tu mislim na Digi+VRM u AISuite gdje mozes eksperimentisati sa CPU loadline calibration ako primjetis VDroop kod testova tu mozes odmah podesavati i vidjeti koji nivo omogucava stabilan napon bez pretjeranog dodavanja.

btw ako budes podesavao i overklokovao memoriju, ugasi fast boot u Biosu, jer na taj nacin ces omoguciti tzv. treniranje memorije i biosa koje se desava kod POST-a...
typeOnegative

#3686 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Jesam koristio automatski oc , al to je samo privremeno, kontam se pozabaviti temeljitije kad praznici prođu. Trenutno nisam bas u vinklu hehe. Znam za te softvere, to ću naknadno sve. Uglavnom hvala [emoji106]

Sent from my GT-I8262 using Tapatalk
DonieBrasco

#3687 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Raja koja je realna cijena eksternog HD od 500gb ili 1 T ?
AhmetShabo

#3688 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

isplati li se kupovati ovako nesto? Je li ovo dobar deal?
Image
avaks

#3689 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Za facebook i youtube dobar, za igranje ne :mrgreen:
AhmetShabo

#3690 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

avaks wrote:Za facebook i youtube dobar, za igranje ne :mrgreen:
recimo da imam ja graficku koju bih ubacio..
mirsek

#3691 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

AhmetShabo wrote:isplati li se kupovati ovako nesto? Je li ovo dobar deal?
Image
Dobar je skoro za sve osim za igranje.
Ugradis mu neku low profile graficku od 150 KM i moze se fino poigrati na njemu.
mirsek

#3692 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

AhmetShabo wrote:
Mora ti biti low profile i pogledaj jel napojna dovoljna jaka za nju.
AhmetShabo

#3693 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

mirsek wrote:
AhmetShabo wrote:
Mora ti biti low profile i pogledaj jel napojna dovoljna jaka za nju.
sta znaci to low profile? I koja je najbolja u tom low profile rangu?
DonieBrasco

#3694 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Ovaj racunar ti je vise "uredski" za standardni rad u Wordu, Exelu, i slicno, kao i za pretrazivanje interneta, za igranje novijih igri i nije bas.

Pitanje je koja je maticna ploca i hoces li moci graficku koju imas prikljuciti.
AhmetShabo

#3695 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

DonieBrasco wrote:Ovaj racunar ti je vise "uredski" za standardni rad u Wordu, Exelu, i slicno, kao i za pretrazivanje interneta, za igranje novijih igri i nije bas.

Pitanje je koja je maticna ploca i hoces li moci graficku koju imas prikljuciti.
dakle, bolje je osaviti 300 KM u dzepu?
ferratilis

#3696 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Takav racunar, ali sa 4Gb rama i integrisanom grafikom sam kupio starcima da mogu koristit internet, platio ga 200KM u BNC-u u Tuzli :D Nizasta drugo i nije, vjeruj. Ne ocekuj da ces se naigrat igara na takvom racunaru. Mislim da na te business racunar ne mogu standardne graficke jer nema dovoljno prostora unutra. Dobro provjeri ako mislis kupovat
typeOnegative

#3697 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

+1
mislim da je bolje potrazit kakav polovan da nije brand , puno bi se bolje poigrao . Ovi su jako skuceni i nema nekog prostora za nadogradnje i uglavnom se ugraduju slabe napojne jer su predvidjeni za office rad
mirsek

#3698 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

To znaci da je generalno manja od uobicajenom modela a zato da bi mogla stati u mala kucista. Najbolja trenutno je ja mislim 750ti a uskoro izlazi 1050ti ali ce vjerovatno biti preskupa za ovu konfiguraciju..

Sent from my LG-H500 using Tapatalk
mirsek

#3699 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

i5 2500 i 8gb rama su sasvim ok za bilo koje igranje.

Sent from my LG-H500 using Tapatalk
mirsek

#3700 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mirsek »

.
Last edited by mirsek on 27/12/2016 18:12, edited 1 time in total.
Post Reply