Terorizam u Parizu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tataćusak

#3676 Re: Terorizam u Parizu!

Post by tataćusak »

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-par ... /150110094
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/aktiv ... /150110100

ovo dvoje se kosi s mozgom. Meni je i danas bilo čudno pa su vlasti dopustile okupljanje ovolikog broja građana. Ipak, koliko sam upratio ISIL je preuzeo odgovornost za napad na teritoriju Francuske a ISIL, makar nepriznatu, ima državu. Hebem mu miša za mene je lično ovo rat između ove dvije "države". Ovi kažu da su se terorističke ćelije probudile a dozvoljava se javno okupljanje :-) . Neće ovo izdobriti :(
animals

#3677 Re: Terorizam u Parizu!

Post by animals »

spinel_ wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Aman ljudi, pitam za kolektivnu odgovornost ? Zašto je tražimo od drugih, a mi je sami izbjegavamo ? Ili je nema, ili je ima. Meni odgovaraju obe krajnosti.

bosnjak ce se izvinuti francuzima i francuskoj tek da je ono nedjelo uradio bosnjak iz okoline varesa.
usotalom zivimo u sekularnoj drzavi okruzeni drugim sa slicnim svjetonazorom, a ne serijatskim niti u centru arabijskog poluotoka, a i da se i tamo nalazi opet ne bih pronasao vezu BiH i cistokrvnih francuza koji su ubijali. kao sto ne mogu pronaci vezu nekog emirata sa ovim teroristickim aktom.
i tako, ti i dalje nastavi generalizovati i nazivati ljude teroristima samo zato sto se ne razmisljaju kao ti. dobro ti ide od ruke.
Ti ne mozes ociti da svatis..nije u pitanju Francuz, niti izvinjenje Francuzima..
jednostavno ogradjivanje od necega sto se moze desiti svugdje, i na bilo kojem mjestu..
ogradjivanje od zla..
spinel_

#3678 Re: Terorizam u Parizu!

Post by spinel_ »

svako normalan ce ograditi od zla. o cemu mi pricamo.. o ogradjivanju ili kolektivnoj odgovornosti.. covjek proziva sve bosnjake odgovorne za ovaj teror u parizu.
insomnia78

#3679 Re: Terorizam u Parizu!

Post by insomnia78 »

costacurta wrote:
insomnia78 wrote:Ja sam se poslije ovih napada debelo razocar'o u pojedine poznanike po fejsbuku, kakvih je tu izjava bilo
A tek kad sam vidio stranice poput pomenute
Bitno je da si ti ovdje nešto "viva la republiqe". :lol:
Koga ba briga jestel vi razočarani na nekoga i ne znam odakle vam ideja da ikoga u francuskoj zaboli hashimaga za vaše mišljenje kao i mišljenje ili stavovi onih kontra vas. Zašto si u strahu da ti gazda francuz nece sutra dati otkaz jer je tamo neko iz Kaknja na FBu napisao da je Matuidi :mrgreen: mučenik? !
Opusti se zemo, nesh dobit otkaz otplati ćeš ti taj kredit francuzu kolko ti je još ostalo jedno 20ak godinama.

Viva la republjik...... :lol:
Zato sto se meni kao bjelcu, evropljaninu lakse identifikovati sa Francuzima nego sa pripadnicima africkih ili bliskoistocnih plemena, zato sto mi je djete rodjeno u Fr i francuski je drzavljanin, zato sto zivim medju tim narodom vec vise od cetiri godine bez ikakvih problema, zato sto sam prezivio rat u Bosni a ovdje mogu bezveze zaljepiti od "svojih" jer je nepismeni arap nesto pogresno skont'o

Gazda Francuz me primio na pos'o sa skroz slabim znanjem jezika, kao jedinog stranca u firmi, doduse znam pos'o, bez ikakve diskriminacije pa cisto sumnjam da ce me otpustiti zbog nekog iz kaknja :D nego mi krivo u sta se kao narod pretvaramo i u sta vjerujemo
Vive la France et vive la Republic ;)
Last edited by insomnia78 on 10/01/2015 22:53, edited 1 time in total.
Challenger__

#3680 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Challenger__ »

Image
insomnia78

#3681 Re: Terorizam u Parizu!

Post by insomnia78 »

tataćusak wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-par ... /150110094

ovo dvoje se kosi s mozgom. Meni je i danas bilo čudno pa su vlasti dopustile okupljanje ovolikog broja građana. Ipak, koliko sam upratio ISIL je preuzeo odgovornost za napad na teritoriju Francuske a ISIL, makar nepriznatu, ima državu. Hebem mu miša za mene je lično ovo rat između ove dvije "države". Ovi kažu da su se terorističke ćelije probudile a dozvoljava se javno okupljanje :-) . Neće ovo izdobriti :(
Vec su i danas bili skupovi podrske po Francuskoj, stotine hiljada
Sutra ce biti nesto nevidjeno
Klikše, francuski policajci svakako stalno nose oruzje
statixx

#3682 Re: Terorizam u Parizu!

Post by statixx »

Onima koji se slomise da uklone bilo kakvu uzrocno-posljedicnu vezu izmedju religije i terorizma konstantno promice jedna stvar, a to je da destruktivnost i agresija nisu prirodjene osobine kod covjeka, nego su drustvenog karaktera, sto se onda prenosi na karakter pojednica. Buduci da su ideologije, kojima se ovi maloumnici vode, pojedine verzije tumacenja religije, onda je vrlo naivno reci kako to nema veze sa religijom. I sami vjernici preuzeli su dio odgovornosti onog trenutka kada su pristali da svaka bradata spodoba, poput Zakira Naika, moze da im tumaci islam. A Zakir je mala maca kakvi se motaju po SA, Jemenu, Pakistanu i tumace islam.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3683 Re: Terorizam u Parizu!

Post by hrasno38 »

It_is_a_Leclerc wrote:
SkyLimit wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Pitanje : Da li forumaši Bošnjaci smatraju da se Srbi, kao narod, trebaju izviniti i priznati zločine u BiH ?!

Šifra : Kolektivna odgovornost
Genocid nad Bošnjacima je bio projektovan i podržan od legalnih predstavnika srpskog naroda. Ja koliko znam, legalni predstavnik muslimana Bosne i Hercegovine, IZ BiH, nema nikakve veze sa napadom u Francuskoj, a odmah ga je i oštro osudila.
Nema ti to puno veze.

Ovdje govorimo o kolektivnoj odgovornosti.

Ako su Srbi (bili oni Miloševićevi, Karadžićevi, Draškovićevi birači, bili oni Sonja Biserko, Nataša Kandić, Petar Luković ili neko deseti), po tvom mišljenju, trebaju da se izvine za zločine koje je dio srpskog naroda počinio nad nama, kako to da mi ne moramo da se kolektivno izvinimo jer je dio ljudi koji tvrde da pripadaju našem ummetu počinio zlodjelo ?
Vidi druze ovdje na ovoj temi se slazem sa tobom malte ne u 100% stvari ali ovo izvinjavanje mi je malo diskutabilno iz jednog prostog razloga: ma koliko BH muslimani bili povezani vjerom sa ostatkom muslimanskog svijeta oni nikako ne pripadaju miljeu jednog IDIL-a ili Alkaide pa samim tim mislim da i nemaju nekog razloga za izvinjavanje. Naprotiv najmiroljubiviji dio Islamske populacije vjerovatno u svijetu je bio strasan stradalnik jednog bezumnog rata i jos dugo dugo godina bi Zapad trebao da se izvinjava njima upravo zato sto su u srcu Evrope dozvolili da se desi genocid u XX vijeku. Medjutim velika je steta i veliki propust BH muslimana a ponajvise ljudi koji ih predstavljaju sto u proslom vremenu nisu zesce nastupili protiv vehabizma koji je prije svega nanio najvise stete upravo muslimanima BiH pa ih danas pojedini svrstavaju zajedno sa onima koji ne zasluzuju da se nazivaju ljudima. Ovaj zlocin nisu pocinili BH muslimani nego kako kazu Jemenci a zlocin nad BH muslimanima jesu pocinili Srbi i zato trebaju da se izvine mada od toga tesko da ce neko imati nesto. Niti ce ustati iz mezara pobijeni niti ce oni koji su to uradili biti bolji ljudi. Izvinjenje od onih koji nisu nista uradili nema jednostavno smisla ali jos manje ima smisla ako postoji podrska takvih ljudi onom sto je uradjeno. Puno je ozbiljnija stvar pojedina podrska ovim zvjerstvima nego to daq li ce se neko izvinuti ili ne.
York Light 100`s

#3684 Re: Terorizam u Parizu!

Post by York Light 100`s »

Pjanic15 wrote:
York Light 100`s wrote:
Pjanic15 wrote:Taj vic o židovima nema veze sa holokaustom tj. masakrom nad židovima, druga stvar je što se temelji na nacističkoj propagandi o židovima. Druga stvar je što također karikature Poslanika nemaju veze sa genocidom Srebrenice nit se može porediti, rekoh već vaše nerazumjevanje slobode govora "Jedno je praviti karikature u vezi neke ličnosti, a drugo u vezi nekog zločina masakra, genocida, holokausta". Na to se odma dodaje i činjenica da ne postoji osnova da nemuslimanima, u demokratskom sistemu za razliku od teokratskog, ne možeš naređivati i određivati na osnovu relativnih pojmova, kao što su "svetinje, moral".
Da, Balotelliev vic nema veze sa holokaustom ali sam isto siguran da se ne bi tolika hajka oko tog vica digla da se nije desio holokaust, znači židove u vicevima o kojima riječi nema o holokaustu mnogi uzimaju u zaštitu baš zbog njihove prošlosti.
Sada je pitanje zašto se Islam ne uzima u zaštitu zbog iks slučajeva gdje se dogodio genocid. Nisu npr. vicevi o Muji i Hasi kod nas prestali od kada se dogodio genocid u Srebrenici.
Naravno, vic gdje Mujo dođe Hasi u Njemačkoj nema veze sa Srebrenicom ali isto tako vic gdje židov skuplja novčiće nema veze sa holokaustom pa opet mnogi gledaju osjetljivo na taj vic.
Moglo bi se reći da vicevi o židovima se temelje na nacističkoj propagandi o židovima ali je isto tako jedan bradonja koji je opasan dinamitom u svakom svjetskom vicu i karikaturi islamofobična propaganda.
Za mene je gore kada mi neko kaže da sam u stanju dignuti nevine ljude u zrak nego kada mi kaže da sam škrt i opet je izgleda škrt židov kontroverznije nego reći musliman terorista
Treba uzeti u obzir da je nacistička propagadna uveliko utjecala na ono što će se kasnije desiti, odnosno holokaust, međutim i to nije jedno = drugo, ni to se ipak ne može porediti, ali naročito ne usporediti sa vicevima o Muji i Hasi jer on nije bio nikakva propaganda u genocidu po našoj zemlji, kao što je bilo u slučaju propagande o Židovima, ali ni to ništa veze nema sa Poslanikom. I o kakvoj potrebi za zaštitu Islama pričaš u slučaju Charlie Hebdo, jesu li to Židovi, Kršćani i svi ostali za koje je pravio karikature tražili nekakvu zaštitu svojih religija, jesu li se osjećali napadnuto i jesu li uzvraćali napadima, ponovo pokušavaš da na razne načine negirao ti ili ne, indirektno da opravdaš zločin jer se on već desio a ti se fokusiraš na crteže, ne razumiješ tačnije ne razlikuješ slobodu govora od mržnje, te na kraju krajeva nigdje u Islamu ne postoji načelo koje ti propisuje da poduzimaš ili da neko poduzima, bilo kakav akt zabrane crtanja Poslanika nekome (nemuslimanima u demokratskoj državi) kao vida zaštite religije kao da je napadnuta. U pitanju je čisto sukob različitih mentaliteta, gdje ono što ti misliš da je uredu ili nije, ne znači za nekoga sa drugog prostora i mentaliteta, morala, načela itd.
Ja niti direktno niti indirektno opravdavam zloćin i ubistva, ako mislim da su te karikature pogane to ne znači da odobravam ubistvo autora.
Ipak mislim da je društvo kao cijelo na jednom samodestruktivnom putu, gdje su pogane emisije poput South Park definicija slobode govora i moralo je se kad tad naletiti na jednu budalu koja će to rješiti na jedan agresivan pogrešan način, u ovom slučaju to je bio vjerski fanatik.
To se dešava kada si se godinama fokusirao na "humor" koji ne služi nićemu drugom nego vrijeđanje i omaložavanje. Muka mi je samo da će jedan toalet papir kao Charlie biti sinonim za slobodu govora.

Kao što rekoh ovo društvo je na jednom samodestruktivnom putu i treba mu jedna jaka cenzura, ne samo u vezi Islama nego za sve vjere, rase i nacije.
Za ove kojima je Charlie sloboda govora i satira vrsta humora za njih je najvjerovatnije okupiti se u disku ili u hodniku škole pa napadati slabijeg pojam demokratije ili su sami prije 10 godina u školi imali svoje Charlie sveskice gdje su crtali svoje učenike Rome ili djecu povratnike na jedan vrlo satiričan način
Challenger__

#3685 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Challenger__ »

Još malo sirijske perspektive:

Image
Freamon Lester

#3686 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Freamon Lester »

statixx wrote:Onima koji se slomise da uklone bilo kakvu uzrocno-posljedicnu vezu izmedju religije i terorizma konstantno promice jedna stvar, a to je da destruktivnost i agresija nisu prirodjene osobine kod covjeka, nego su drustvenog karaktera, sto se onda prenosi na karakter pojednica. Buduci da su ideologije, kojima se ovi maloumnici vode, pojedine verzije tumacenja religije, onda je vrlo naivno reci kako to nema veze sa religijom. I sami vjernici preuzeli su dio odgovornosti onog trenutka kada su pristali da svaka bradata spodoba, poput Zakira Naika, moze da im tumaci islam. A Zakir je mala maca kakvi se motaju po SA, Jemenu, Pakistanu i tumace islam.
A u Evropi su ga tumacili sigurno najmanje 40 godina upravo zbog prava na slobodu govora. :izet: Sjedis u Francuskoj, Engleskoj, Danskoj, Svedskoj i sl., primas socijalnu pomoc i konstantno seres kako ove nevjernike treba pobiti, protjerati i sta sve ne.
Freamon Lester

#3687 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Freamon Lester »

Challenger__ wrote:Još malo sirijske perspektive:
Koga boli kurac za sirijsku perspektivu i perspektivu drzave koja svoje drzavljane gadja hemijskim oruzijem u 21. vijeku?
York Light 100`s

#3688 Re: Terorizam u Parizu!

Post by York Light 100`s »

spinel_ wrote:svako normalan ce ograditi od zla. o cemu mi pricamo.. o ogradjivanju ili kolektivnoj odgovornosti.. covjek proziva sve bosnjake odgovorne za ovaj teror u parizu.
Ma sjećaš se jarane da smo par stranica već pričali da ovog leclerca ne treba uzimati ozbiljno nego se samo smijati njegovim mudrostima kojen emaju nikakve logike :D

Evo još jedan primjer

On na temi gdje Francuz alžirskog porjekla puca u Parizu pita da li mi Bošnjaci smatramo da li Srbi trebaju da se izvinu kao narod zbog zločina u BiH

šou :D

Napadači u Parizu nisu Bošnjaci i ne treba Bakir izaći i izviniti se u ime Bošnjaka zato što je onaj majmun moje vjere.

Po toj logici mi bi trebali od Grka i Rumuna tražiti izvinjenje zbog genocida u Srebrenici samo zato što su iste vjere kao ovi što su izvršili genocid.
Po toj logici predsjednik Tunisa bi trebao izaći i izviniti se zbog Mevlida Jašarevića samo zato što se napadač zove Mevlid

Kakav šou s ovim intelektualcem :mrgreen:
and

#3689 Re: Terorizam u Parizu!

Post by and »

insomnia78 wrote:
tataćusak wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-par ... /150110094

Vec su i danas bili skupovi podrske po Francuskoj, stotine hiljada
Sutra ce biti nesto nevidjeno
Klikše, francuski policajci svakako stalno nose oruzje
komentarišu li frančezi kako je napadnuta ova redakcija,a ako se ne varam,negdje sam pročitao da ih je policija čuvala?
kako im se desilo da govore da ovaj što je upucao policajku nema veze sa napadačima,a on sutra otme 10 ljudi i traži njihovo oslobađanje.pa djevojka od jednog napadača kao bila u marketu,pa izašla s taocima i pobjegla,pa se ispostavilo da je 1-2 januara otišla u tursku?
jedan saučesnik uhapšen pa se ispostavilo da je bio u školi?
puno nekih propusta,neorganizovanosti ili mi se čini?
kako ocjenjuju reakciju?
kliks-ovac

#3690 Re: Terorizam u Parizu!

Post by kliks-ovac »

insomnia78 wrote:
Havatar wrote:
kliks-ovac wrote:Sloboda govora i izrazavanja je neupitna. Pa se stoga "nadam", da će neki dobar karikaturista, napraviti karikaturu na temu zrtava u Charlie Hebdoa, naravno to ce biti svima "smjesno", te ce se svi sloziti da je sloboda satire neupitna?

Kako bi reagovala demokratska Evropa, na ovakvu satiru?
:thumbup:
Cudi me kako to nije bila tema ovih karikatura podrske posto najbolja solidarnost bi bila tako sto bi pokazali da nema teme oko koje se ne sprda time sto bi pravili sprdnju od njihove smrti. Kao sto vidimo ima granica ali samo prema muslimanima nema.
Neces vjerovati ali istu noc su se sprdali i sa njihovom smrti i sa ovom hampom oko borbene gotovosti
Francuzi su takvi
Na canalu+

NE, ne, mislio sam da se onako neko "naš" išprda, ono da bude 1:1.
Comaneci

#3691 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Comaneci »

York Light 100`s wrote: Ma sjećaš se jarane da smo par stranica već pričali da ovog leclerca ne treba uzimati ozbiljno nego se samo smijati njegovim mudrostima kojen emaju nikakve logike :D

Evo još jedan primjer

On na temi gdje Francuz alžirskog porjekla puca u Parizu pita da li mi Bošnjaci smatramo da li Srbi trebaju da se izvinu kao narod zbog zločina u BiH

Napadači u Parizu nisu Bošnjaci i ne treba Bakir izaći i izviniti se u ime Bošnjaka zato što je onaj majmun moje vjere.

Po toj logici mi bi trebali od Grka i Rumuna tražiti izvinjenje zbog genocida u Srebrenici samo zato što su iste vjere kao ovi što su izvršili genocid.
Po toj logici predsjednik Tunisa bi trebao izaći i izviniti se zbog Mevlida Jašarevića samo zato što se napadač zove Mevlid

Valjda je rijec o muslimanima a ne Bosnjacima. Ja sam Bosnjak ali nisam musliman, a ovi nisu ubili u ime Bosnjastva pa je to cista stvar. Ali oko neko ubije u ime tvoje vjere, onda da, jeste apsolutno na mjestu da se ogradis od toga. Srbi da su i zvanicno (kao sto su ovi i zvanicno ratovali za Alaha i islam) ratovali za pravoslavlje, onda bih 100% ocekivao osude citavog pravoslavnog svijeta.

Anderse Behring Breivik je ubio djecu u ime "pravih Norvezana" pa se cijela zdrava Norveska digla glas i ogradila se.

Stvarno ne kontam taj totalni nedostatak samokritike i odgovornosti kod muslimana.
Last edited by Comaneci on 10/01/2015 23:36, edited 1 time in total.
AcaLukas

#3692 Re: Terorizam u Parizu!

Post by AcaLukas »

Nastavite prijavljivati fb stranicu vijesti ummeta
SkyLimit

#3693 Re: Terorizam u Parizu!

Post by SkyLimit »

Comaneci wrote: Valjda je rijec o muslimanima a ne Bosnjacima. Ja sam Bosnjak ali nisam musliman, a ovi nisu ubili u ime Bosnjastva pa je to cista stvar. Ali oko neko ubije u ime tvoje vjere, onda da, jeste apsolutno na mjestu da se ogradis od toga. Srbi da su i zvanicno (kao sto su ovi i zvanicno ratovali za Alaha i islam) ratovali za pravoslavlje, onda bih 100% ocekivao osude citavog pravoslavnog svijeta.

Anderse Behring Breivik je ubio djecu u ime "pravih Norvezana" pa se cijela zdrava Norveska digla glas i ogradila se.

Stvarno ne kontam taj totalni nedostatak samokritike i odgovornosti kod muslimana.
Ubojica Džona Lenona kaže da je čitajući roman "Lovac u žitu" od Selindžera dobio ideju da ubije Lenona. Čak je i imao tu knjigu sa sobom prilikom hapšenja.

Jesam se trebao javno ograditi od ubojstva Lenona, s obzirom da i ja volim taj roman :D
Comaneci

#3694 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Comaneci »

SkyLimit wrote: Ubojica Džona Lenona kaže da je čitajući roman "Lovac u žitu" od Selindžera dobio ideju da ubije Lenona. Čak je i imao tu knjigu sa sobom prilikom hapšenja.

Jesam se trebao javno ograditi od ubojstva Lenona, s obzirom da i ja volim taj roman :D
Poredis svoju vjeru sa romanom koji ti je simpatican :lol: :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3695 Re: Terorizam u Parizu!

Post by hrasno38 »

York Light 100`s wrote:
spinel_ wrote:svako normalan ce ograditi od zla. o cemu mi pricamo.. o ogradjivanju ili kolektivnoj odgovornosti.. covjek proziva sve bosnjake odgovorne za ovaj teror u parizu.
Ma sjećaš se jarane da smo par stranica već pričali da ovog leclerca ne treba uzimati ozbiljno nego se samo smijati njegovim mudrostima kojen emaju nikakve logike :D

Evo još jedan primjer

Ne bih ja to bas tako okarekterisao. Postoje ljudi koji jednostavno imaju neku vrstu griznje savjesti radi ljudi koje cine strasne stvari u ime onoga sto im je zajednicko. Isto kao sto je i bilo primjera u nasim ratovima gdje su ljudi iz Srbije govorili da se zlocini u BiH ne rade u njihovo ime jer nisu zeljeli da ih iko poistovjecije sa zlocincima tako i @lecrec pokusava jednostavno kroz pisanja na ovom forumu zadrzi distancu od ljudi ili bolje rijeci zvijeri koji pripadaju njegovoj vjeri ali ne i njegovom poimanju te vjere. Ne samo on nego sasvim sigurno ovih dana svaki normalni musliman u Evropi ima ovakav stav i poskusava na razne nacine pokaze i dokaze da se sa svim ovim ne slaze. Nije sa ovim nista imao ni cijenjeni reis Kavazovic ali upravo svojom izjavom je pokazao da nismo svi isti i da postoje ljudi koji vjeru tumace na onaj lijepi i ispravan nacin. Ja sam napisao da mislim da nema potrebu da se za ovo izvinjava bilo koji BH musliman ali i razumijem svakoga koji osjeca da to treba. Tu je jednostavno u pitanju svijest i distanciranje od necega sto ne valja.
Comaneci

#3696 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Comaneci »

Usput, ti si valjda medju onima sto misle da Srbi imaju odgovornost i trebaju da se ogradjuju od zlocina pocinjenih u njihovo ime, ali muslimani ne.

Jbg, i Srbi mogu reci isto za ubicu Dzona Lenona kad im to kazes
Capajebo

#3697 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Capajebo »

Zadnjih jedno 30ak stranica se prica ovako

SkyLimit

#3698 Re: Terorizam u Parizu!

Post by SkyLimit »

Comaneci wrote:
SkyLimit wrote:
Poredis svoju vjeru sa romanom koji ti je simpatican :lol: :lol:
Pa stvar je u tom da svako od nas posjeduje mnogo identiteta koji su istovjetni identitetima miliona drugih ljudi.

Zamislimo jednog lika, nek bude da se zove Osman. Musliman je, najdraža knjiga mu je "Lovac u žitu" a pjesma "Riders On the Storm" od Doorsa.

Treba li Osman na kraju svakog radnog dana ostaviti sat vremena da provjeri da nije koji musliman, ili fan "Lovca u žitu", ili fan Doorsa počinio kakav zločin, pa da se može ograditi od toga?
Comaneci

#3699 Re: Terorizam u Parizu!

Post by Comaneci »

SkyLimit wrote:
Pa stvar je u tom da svako od nas posjeduje mnogo identiteta koji su istovjetni identitetima miliona drugih ljudi.

Zamislimo jednog lika, nek bude da se zove Osman. Musliman je, najdraža knjiga mu je "Lovac u žitu" a pjesma "Riders On the Storm" od Doorsa.

Treba li Osman na kraju svakog radnog dana ostaviti sat vremena da provjeri da nije koji musliman, fan "Lovca u žitu" i Doorsa počinio kakav zločin, pa da se može ograditi od toga?
Ma sve ok druze, samo ocekujem da isto imas razumijevanja za Srbina koji nece da se distancira od srpskih zlocina.

Jbg, moze i on spomenuti Lovac u zitu i kako je Srebrenica i ubistvo Dzona Lenona isto :lol:
homega

#3700 Re: Terorizam u Parizu!

Post by homega »

uglavnomja wrote:smisao karikature je da ukaze, da potencira i pri tome cak preuvelica neke karakteristike koje odstupaju od normalnog, pozeljnog, humanog, postenog ... koje su groteskne, smijesne, glupe, primitivne, sokantne, kriminalne, ...

ne da uvrijedi.

druga je stvar sto neko nema mozga da shvati karikaturu, ili nema dovoljno tolerancije da prihvati karikaturu nekoga "svog" ili je neko toliko opsjednut obozavanjem predmeta karikature da ne moze prihvatiti nista drugacije od onog sto mu je zabetonirano u glavi
...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply