TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kinzekonze

#3676 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by kinzekonze »

MTV wrote: Onda je @kinzekonzemilkasagrozdjicamailisajagodom
odlicno/ekstra/super prosao :mrgreen: :thumbup:
Evo da se tuspasim jagodice moja, stigao sam u SA, zovem te ovih dana da kahvenisemo negdje i maznemo cokoladu :D
semirsar

#3677 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

kinzekonze wrote:
MTV wrote: Onda je @kinzekonzemilkasagrozdjicamailisajagodom
odlicno/ekstra/super prosao :mrgreen: :thumbup:
Evo da se tuspasim jagodice moja, stigao sam u SA, zovem te ovih dana da kahvenisemo negdje i maznemo cokoladu :D
:shock: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
MTV

#3678 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

:lol: :lol:
Musko sam, barem mislim da jesam :mrgreen:
kinzekonze

#3679 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by kinzekonze »

Pa znam da si jebo ga ti :lol: Mogu te valjda pocastiti i zahvaliti na ustedi, a za ono "jagodica" ti je kriva cokolada :D
Stipu ovog semira, ljubomoran sto njega ne zovem :wink:
MTV

#3680 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

kinzekonze wrote:Pa znam da si jebo ga ti :lol: Mogu te valjda pocastiti i zahvaliti na ustedi, a za ono "jagodica" ti je kriva cokolada :D
Mozes me pocastiti.
Semir zaebant stari :mrgreen:
Kad smo kod cokolada i Benq mi je obecao i jos netko al sam zaboravio tko :lol:
Beaverknight

#3681 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Beaverknight »

CooK wrote:
Beaverknight wrote:Koristio LG 43 LH5100, i dalje je živ, super tv za manje pare (700KM).

Uzeo sam sada Sony Braviu W650D 48 smart tv. Zadovoljan sam.
Jel to onaj LG sto ima samo jedan HDMI port? Ja sam vidio 43lh510v i on ima sliku u rangu Telefunkena, Vivaxa i Tesle a od prikljucaka samo jedan HDMI a mislim da je 43lh5100 isti. Radi se 43-incnom uvodnom LG modelu televizora sa IPS panelom koji jos nije ni Smart a opet kosta 700KM.
Sto se tice tog Sony-a on ima super odnos kvalitet-cijena, za 900KM dobijes 48-incni Sony Smart TV sa VA panelom. Panel nije od nekog poznatog proizvodjaca poput AUO koje Sony koristi u svojim skupljim televizorima ali opet je dobar za svoju cijenu.
semirsar

#3682 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

MTV wrote:
kinzekonze wrote:Pa znam da si jebo ga ti :lol: Mogu te valjda pocastiti i zahvaliti na ustedi, a za ono "jagodica" ti je kriva cokolada :D
Mozes me pocastiti.
Semir zaebant stari :mrgreen:
Kad smo kod cokolada i Benq mi je obecao i jos netko al sam zaboravio tko :lol:
Ma pitari su ti poznati po darezljivosti, vrlo rado ce ti dati milku sa ljesnacima, sto li Boze :evil: :lol: :lol:

Image
CooK

#3683 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Beaverknight wrote:
CooK wrote:
Beaverknight wrote:Koristio LG 43 LH5100, i dalje je živ, super tv za manje pare (700KM).

Uzeo sam sada Sony Braviu W650D 48 smart tv. Zadovoljan sam.
Jel to onaj LG sto ima samo jedan HDMI port? Ja sam vidio 43lh510v i on ima sliku u rangu Telefunkena, Vivaxa i Tesle a od prikljucaka samo jedan HDMI a mislim da je 43lh5100 isti. Radi se 43-incnom uvodnom LG modelu televizora sa IPS panelom koji jos nije ni Smart a opet kosta 700KM.
Sto se tice tog Sony-a on ima super odnos kvalitet-cijena, za 900KM dobijes 48-incni Sony Smart TV sa VA panelom. Panel nije od nekog poznatog proizvodjaca poput AUO koje Sony koristi u svojim skupljim televizorima ali opet je dobar za svoju cijenu.
Sta je pisac htio reci? :D Samo si citirao moj odgovor a nista nisi napisao.
Beaverknight

#3684 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Beaverknight »

CooK wrote:
Ma sa mobitela kucao, pa tek sada vidio da nema poruke :lol:

Ovaj LG ima 2 HDMI priključka, bio je oko 850KM ali Megamarkt u Mostaru slavio 10 ili koliko već godina postojanja, pa je bila akcija neka za 680 ili 690KM. Znam samo da je zorom sve otišlo , imali još samo jedan i taj je kod mene završio :D

Sony imam već par mjeseci, zadovoljan sam. Ima tu i tamo bugova kada spojim laptop na njega da gledam neki film, slika kasni po par sekundi, kasnije bude normalno. Razmišljao sam lg smart ili ovaj sony, rekoh hajde da vidimo japanca. Bio je malo ispod hiljadu KM za gotovinsko plaćanje, dvije godine garancije, sve u svemu može proći.
CooK

#3685 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Beaverknight wrote:
CooK wrote:
Ma sa mobitela kucao, pa tek sada vidio da nema poruke :lol:

Ovaj LG ima 2 HDMI priključka, bio je oko 850KM ali Megamarkt u Mostaru slavio 10 ili koliko već godina postojanja, pa je bila akcija neka za 680 ili 690KM. Znam samo da je zorom sve otišlo , imali još samo jedan i taj je kod mene završio :D

Sony imam već par mjeseci, zadovoljan sam. Ima tu i tamo bugova kada spojim laptop na njega da gledam neki film, slika kasni po par sekundi, kasnije bude normalno. Razmišljao sam lg smart ili ovaj sony, rekoh hajde da vidimo japanca. Bio je malo ispod hiljadu KM za gotovinsko plaćanje, dvije godine garancije, sve u svemu može proći.
Ako ima 2 HDMI prikljucka onda to nije 43lh5100 jer sam naknadno saznao da sam bio u pravu i da taj TV ustvari jeste iste isti kao 43lh510v koji sam ja vidio. I na LG-ovoj stranici pise da 43lh5100 ima samo jedan HDMI. Ako je stvarno istina da je narod toliko poletio da kupi taj TV za 690KM onda se jos vise vidi koliko kod nas narod nema pojma. 43-incni uvodni model uvodne serije LG-a ne vrijedi ni marku vise od 600KM. Sto se tice Sony-a za te pare ne mozes bolju sliku dobiti. Ne mozes ocekivati da platis 48-incni Sonyjev TV oko 900KM i da slika bude za divljenje. Kao sto sam ti prethodno napisao radi se o panelu nepoznatog proizvodjaca i Sony sve do serije 6 koristi takve panele a tek od serije 7 pocinju koristiti kvalitetne panele(najcesce od AU Optronics-a). Svejedno sam siguran da opet taj TV ima bolju sliku od bilo kojeg 48-incnog TV-a koji kosta toliko novca.
Beaverknight

#3686 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Beaverknight »

Ne vrijedi ni iPhone pola kao što se cijeni a ljudi ga kupuju.

:thumbup:

Gledam tv vikendom samo kada su utakmice, ostalim danima mi nije potreban (jedini Liga prvaka i Europska liga).

:D
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3687 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pitar sa Kariba »

Newsletter :D
Image

Eto...
CooK

#3688 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Pitar sa Kariba wrote:Newsletter :D
Image

Eto...
Super za ovaj popust od 10% ali kada se otvori njihova stranica ima jedna mala zvjezdica gdje pise da se 5 godina garancije odnosi samo na LG i Toshiba modele a nijedan od ta dva brenda ne valjaju(osim LG OLED-a).
salocha

#3689 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by salocha »

Pozdrav ljudi.

Treba mi savjet. Primoran sam na iznenadnu kupovinu "pomoćnog TV-a". Crkla Panasonic plazma prije par dana. Popravka neisplativa. Main TV mi je Panasonic CX800.

Budžet oko 1000 KM.

Pratim povremeno sve što se dešava oko televizora i njihovih specifikacija, ali ispadnem iz fazona kad završim kupovinu. Relativno sam upoznat sa svim predmostima VA i IPS panela. Gledat ce se sve na tom TV-u, kablovska, pretezno HD signal, MKV. Ugao gledanja max do 45 stepeni iskosa, ali pretezno ravno ispred TV-a.
Ne brine me razlika VA/IPS koliko me brine DSE, banding i sl.

Malo sam u zadnjih par dana pokušavao da se vratim u formu ali me brzo glava zabolji od silnih specifikacija i recenzija.

Elem, za oko su zapeli:
https://www.sancta-domenica.ba/led-tv-s ... wd755.aspx
https://www.mobilmedia.ba/tv-philips-43 ... rettyPhoto
https://www.ekupi.ba/SAMSUNG-LED-TV-43M ... 66792.aspx

Može i neki drugi prijedlog. Bitna mi je garancija, da je 5 godina.
zomri

#3690 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Sve što ti trenutno mogu reći je da se pripremiš na slabiju sliku, plazmu ti za taj budžet ništa neće nadomjestiti.
drug_profi

#3691 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by drug_profi »

Ja nikad ništa osim mr. Sony-a ne bih gledao.
Ali ja nisam stručnjak. Samo znam šta je dobro.
salocha

#3692 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by salocha »

zomri wrote:Sve što ti trenutno mogu reći je da se pripremiš na slabiju sliku, plazmu ti za taj budžet ništa neće nadomjestiti.
Sve znam. Šta je tu je.

Šta uzeti od ovoga što sam naveo?
MTV

#3693 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

salocha wrote: Sve znam. Šta je tu je.

Iako sam zakleti Samsungovac cini mi se da je ovaj Sony bolji od svih. Al pricekaj jos necije misljenje. :)
zomri

#3694 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

salocha wrote:
zomri wrote:Sve što ti trenutno mogu reći je da se pripremiš na slabiju sliku, plazmu ti za taj budžet ništa neće nadomjestiti.
Sve znam. Šta je tu je.

čekaj da se forumaš CooK javi, ja nisam nešto pratio otkako sam se namirio OLEDom :izet:
CooK

#3695 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

salocha wrote:Pozdrav ljudi.

Treba mi savjet. Primoran sam na iznenadnu kupovinu "pomoćnog TV-a". Crkla Panasonic plazma prije par dana. Popravka neisplativa. Main TV mi je Panasonic CX800.

Budžet oko 1000 KM.

Pratim povremeno sve što se dešava oko televizora i njihovih specifikacija, ali ispadnem iz fazona kad završim kupovinu. Relativno sam upoznat sa svim predmostima VA i IPS panela. Gledat ce se sve na tom TV-u, kablovska, pretezno HD signal, MKV. Ugao gledanja max do 45 stepeni iskosa, ali pretezno ravno ispred TV-a.

Malo sam u zadnjih par dana pokušavao da se vratim u formu ali me brzo glava zabolji od silnih specifikacija i recenzija.

Elem, za oko su zapeli:

Vec su ti napisali ali da ti i ja napisem, koji god LED televizor izaberes nece imati ni blizu dobru sliku kao plazma pa da znas i da se ne razocaras nakon sto upalis novi TV. Sto se tice navedena 3 televizora Philips bih odmah izbacio. Prvi razlog je kineski TP Vision panel u njemu a drugi razlog je IPS panel na kojem ce ti posle plazme kontrast i crna boja izgledati bas uzasno jer plazma i OLED imaju perfektnu crnu a na IPS generalno crna ne postoji nego tamno siva.
DSE-u i banding-u su najpodlozniji IPS paneli sa direktnim pozadinskim osvjetljenjem kakvo je bas u ovom Philipsu. To nije slucaj sa IPS panelima sa FALD-om da ne bi bilo zabune ali takvi televizori puno vise kostaju.
Sto se tice ovog Sony-a sto si naveo, kod njega je Samsungov PLS panel odnosno IPS panel ali je samo drugaciji naziv jer je IPS registrovan na LG. Dakle radi se o panelu sa losim kontrastom i crnom bojom ali odlicnim uglom gledanja ali, ponavljam, ja ti nikako ne bih preporucio IPS posle plazme jer je razlika u kontrastu i crnoj boji kao nebo i zemlja. U ovom TV-u je edge pozadinsko osvjetljenje pa mozes ocekivati manje DSE-a i bandinga od onog Philipsa iznad.
U Samsungu koji si naveo se nalazi AU Optronics-ov VA panel. Kao sto mozda vec znas VA paneli imaju 3-5 puta bolji kontrast i crnu boju od IPS panela ali imaju veoma mali ugao gledanja. Sto se tice konkretno panela u ovom televizoru, AUO VA paneli su poznati po izrazito dobrom kontrastu i crnoj boji, cak i najboljim od svih ostalih VA panela drugih proizvodjaca ali ih odlikuje i najmanji ugao gledanja. Sto se mene tice, od ova 3 televizora ja bih bez ikakvog predomisljanja uzeo ovaj Samsung.
salocha

#3696 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by salocha »

CooK wrote:
salocha wrote:Pozdrav ljudi.

Budžet oko 1000 KM.

Elem, za oko su zapeli:

Vec su ti napisali ali da ti i ja napisem, koji god LED televizor izaberes nece imati ni blizu dobru sliku kao plazma pa da znas i da se ne razocaras nakon sto upalis novi TV. Sto se tice navedena 3 televizora Philips bih odmah izbacio. Prvi razlog je kineski TP Vision panel u njemu a drugi razlog je IPS panel na kojem ce ti posle plazme kontrast i crna boja izgledati bas uzasno jer plazma i OLED imaju perfektnu crnu a na IPS generalno crna ne postoji nego tamno siva.
DSE-u i banding-u su najpodlozniji IPS paneli sa direktnim pozadinskim osvjetljenjem kakvo je bas u ovom Philipsu. To nije slucaj sa IPS panelima sa FALD-om da ne bi bilo zabune ali takvi televizori puno vise kostaju.
Sto se tice ovog Sony-a sto si naveo, kod njega je Samsungov PLS panel odnosno IPS panel ali je samo drugaciji naziv jer je IPS registrovan na LG. Dakle radi se o panelu sa losim kontrastom i crnom bojom ali odlicnim uglom gledanja ali, ponavljam, ja ti nikako ne bih preporucio IPS posle plazme jer je razlika u kontrastu i crnoj boji kao nebo i zemlja. U ovom TV-u je edge pozadinsko osvjetljenje pa mozes ocekivati manje DSE-a i bandinga od onog Philipsa iznad.
U Samsungu koji si naveo se nalazi AU Optronics-ov VA panel. Kao sto mozda vec znas VA paneli imaju 3-5 puta bolji kontrast i crnu boju od IPS panela ali imaju veoma mali ugao gledanja. Sto se tice konkretno panela u ovom televizoru, AUO VA paneli su poznati po izrazito dobrom kontrastu i crnoj boji, cak i najboljim od svih ostalih VA panela drugih proizvodjaca ali ih odlikuje i najmanji ugao gledanja. Sto se mene tice, od ova 3 televizora ja bih bez ikakvog predomisljanja uzeo ovaj Samsung.
Hvala puno. Baš ono što sam htio da čujem. Danas sam dobio i manju cijenu. Oko 970 KM za keš.
Što se tiče razočaranja.....znam ja dobro šta me čeka. Bio sam zakleti plazmaš. Progulio sam dvije Panasonic plazme. Kad je došlo vrijeme za upgrade na veću dijagonalu prije dvije godine plazmi više nije bilo.
To je rezultiralo mojom panikom i višemjesečnim dumanjem šta uzeti. Sa USB stickom sam ko lud obilazio sve radnje po Sarajevu testirajući razne televizore.Na kraju sam se izvalio za Panasonic CX800 koji je zaista blizu plazme, ali opet to nije to. Prije toga na duži period sam imao.priliku testirati Samsung H6400 i to dva komada, Samsung E6100 i LG serije 7. Dakle 3 televizora srednje klase. I isti su nisu ni blizu bili onoga što sam dobio sa CX800 koji opet u pogledu uglova gledanja, detalja pri mračnoj slici i uniformnost jednostavno ne može parirati plazmi.
Namjera mi je da za dvije godine kupim OLED, a da CX800 prebacim na mjesto pomoćnog TVa. Do tada moram kupiti nešto što je best buy, što ću kada kupim OLED prodati bar za pola cijene. Stvari kao 4k, smart TV i motion daljinski će mi pomoći da ga lakše i povoljnije prodam.
iOS dev

#3697 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iOS dev »

pozz, treba mi savjet, zainteresovan sam za Sony 40" wd650 (2016) ili 40" we660 (2017). Razlika u cijeni koliko sam guglo je cca 100-120 KM.

prema spec nisam nasao da je model iz 2017 puno bolji pa razmisljam da nema potrebe davati 120 KM vise. Ima li ko savjet?
CooK

#3698 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

iOS dev wrote:pozz, treba mi savjet, zainteresovan sam za Sony 40" wd650 (2016) ili 40" we660 (2017). Razlika u cijeni koliko sam guglo je cca 100-120 KM.

prema spec nisam nasao da je model iz 2017 puno bolji pa razmisljam da nema potrebe davati 120 KM vise. Ima li ko savjet?
Imaju 3 razlike izmedju ova dva modela ali su sve 3 skoro pa nebitne. Prva razlika je sto je kod wd650 direktno pozadinsko osvjetljenje a kod we660 je bocno pozadinsko osvjetljenje. Posto se radi o VA panelima ovo skoro pa nije bitno a bilo bi bitno da je IPS panel jer kod njih televizori sa edge pozadinskim osvjetljenjem imaju manje DSE. Druga razlika je u interpolaciji gdje wd650 ima 200Hz a we660 ima 400Hz. Takodje prilicno nebitna razlika a bitna je samo nativna frekvencija panela a kod oba TV-a je 50Hz. Treca razlika je sto we660 ima HDR a wd650 nema. E sad o ovome bi se moglo dugo pricati. Naime, Sony je u gotovo sve svoje modele televizora iz 2017-te godine ubacio mogucnost citanja HDR sadrzaja iako veoma dobro znaju da im barem pola televizora koji nose HDR oznaku nemaju panele koji mogu prikazati HDR sadrzaj zato sto su im paneli 8-bitni a za HDR trebaju 10-bitni paneli a i pozadinsko osvjetljenje treba biti oko 1000 cd/m2 a npr ovaj televizor nema ni 300 cd/m2. Dakle sve 3 promjene su vise kozmetickog i marketinskog karaktera i po meni ne vrijede 120KM doplate.
supercali

#3699 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by supercali »

Ako su android ja bih isao na mladji jer mozda update softvera bude obustavljen za stariji al to treba provjeriti
iOS dev

#3700 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by iOS dev »

CooK wrote:
iOS dev wrote:pozz, treba mi savjet, zainteresovan sam za Sony 40" wd650 (2016) ili 40" we660 (2017). Razlika u cijeni koliko sam guglo je cca 100-120 KM.

Imaju 3 razlike izmedju ova dva modela ali su sve 3 skoro pa nebitne. Prva razlika je sto je kod wd650 direktno pozadinsko osvjetljenje a kod we660 je bocno pozadinsko osvjetljenje. Posto se radi o VA panelima ovo skoro pa nije bitno a bilo bi bitno da je IPS panel jer kod njih televizori sa edge pozadinskim osvjetljenjem imaju manje DSE. Druga razlika je u interpolaciji gdje wd650 ima 200Hz a we660 ima 400Hz. Takodje prilicno nebitna razlika a bitna je samo nativna frekvencija panela a kod oba TV-a je 50Hz. Treca razlika je sto we660 ima HDR a wd650 nema. E sad o ovome bi se moglo dugo pricati. Naime, Sony je u gotovo sve svoje modele televizora iz 2017-te godine ubacio mogucnost citanja HDR sadrzaja iako veoma dobro znaju da im barem pola televizora koji nose HDR oznaku nemaju panele koji mogu prikazati HDR sadrzaj zato sto su im paneli 8-bitni a za HDR trebaju 10-bitni paneli a i pozadinsko osvjetljenje treba biti oko 1000 cd/m2 a npr ovaj televizor nema ni 300 cd/m2. Dakle sve 3 promjene su vise kozmetickog i marketinskog karaktera i po meni ne vrijede 120KM doplate.

Da, tako sam i ja nasao. Hvala puno na objasnjenju i savjetu. Lp
Post Reply