Sirija

Locked
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#36726 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

fosna2014 wrote:Dio poginulih pobunjenika u borbama u Daraa: Oni sa licnim kartama i koji su bili za prepoznati tj. nisu odvuceni od Nusre:
ovo je dokaz da je ova "informacija" laž
ko to u bitku nosi ličnu kartu

isto ko oni pasoši ... hahahah
em11r

#36727 Re: Sirija

Post by em11r »

japin_mutapi wrote:
fosna2014 wrote:Dio poginulih pobunjenika u borbama u Daraa: Oni sa licnim kartama i koji su bili za prepoznati tj. nisu odvuceni od Nusre:

A kad slikaju iranski pasos ili kakvog iz hezbollaha onda je istina?
japin_mutapi

#36728 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

em11r wrote:
japin_mutapi wrote:

A kad slikaju iranski pasos ili kakvog iz hezbollaha onda je istina?
pa normalno
kako će preći granicu ili dobiti "turističku" vizu bez pasoša
em11r

#36729 Re: Sirija

Post by em11r »

Pustio ih tvoj vrhovni sultan sah mat idol, ko i isisovce.'
sarajevoxxxx

#36730 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dio tornja el-Muallimin kojeg su snage sirijskog režima jutros digle u zrak u kvartu Džobar u Damasku:

Image

Image
fosna2014

#36731 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

sarajevoxxxx wrote:Dio tornja el-Muallimin kojeg su snage sirijskog režima jutros digle u zrak u kvartu Džobar u Damasku:

Image

Image
https://www.youtube.com/watch?v=xd-GhwO ... e=youtu.be
fosna2014

#36732 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

japin_mutapi

#36733 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

em11r wrote:Pustio ih tvoj vrhovni sultan sah mat idol, ko i isisovce.'
kurko
ne more više autobusom direktno iz teherana do damaska ko prije
četnici iz hezbolaha imaju manje problema kada hodočaste svetišta po siriji pustio ih tata asad baš kao i isil-ovce iz zatvora kada su krenuli protesti
Herr Flick

#36734 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

fosna2014

#36735 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

Image
Last edited by fosna2014 on 16/02/2015 21:11, edited 1 time in total.
fosna2014

#36736 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

*Nusra zauzela bazu 7 FSA brigade u Idlibu.
husein_kapetan

#36737 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Snimak od prije 5-6 mjeseci.. označava početak ofanzive na Jobar.. tada nisu bili u posjedu kompletnih operativnih podataka potrebnih za kvalitetno ofanzivno djelovanje.. izgleda impresivna količina vatrenog baraža prije napada pješadije, ali previdjeli su mrežu tunela tada, sada su stvari malo drukčije..
Nego..
kako saznah u Dumi izgleda sve hermetički zatvoreno više ni miš proći ne može.. a onaj Aluš ili kako već traži medijaciju UN-a u nekakvim pregovorima...?? Ne znam u ovim uslovima koliko mogu izdržati..
Daraa je danas daleko najvažniji front za SAA.. ovim izneneadnim napadom su izgleda pobrkali inicijalne geometrije i strategije mentora onih "pobunjenika" koji su u sasvim doglednom periodu imali u planu napasti Damask sa juga( pripreme za ovo već traju mjesecima) i osigurati siguronosni perimetar oko okupiranog Golana na način da riješe briga izraelaca cirka "neprihvatljivog" prisustva Hezbolaha u ovim zonama, sad se moraju dodatno potruditi.. a krajnji ishod ovog i pored svega je evidentno neizvjestan...
SAA trenutno ne idu na ruku loši vremenski uslovi i, budući da je inicijalni efekat iznenađenja splasnuo, sada i ovi moraju uložiti dodatni trud.. što izgleda i rade.. ako po meni ne uspiju zauzeti Haru sve će polovično rezultovati.. mada su ovim pokazali da su debelo svjesni svih apetita i strategija u najmanju ruku bar na ovom djelu ratišta.. što bi se reklo - poruka je poslata..
Mislim da i ovo sasvim indikativno prisustvo visokih iranskih vojnih dužnosnika jasno govori o količini uloga u ovoj "igri".. I verujte mi, u slučaju značajnijeg uspijeha SAA i partnera na ovom dijelu ratišta.. izrael neće sjediti skrštenih ruku..
zrakomlat

#36738 Re: Sirija

Post by zrakomlat »

husein_kapetan wrote: ...

Mislim da i ovo sasvim indikativno prisustvo visokih iranskih vojnih dužnosnika jasno govori o količini uloga u ovoj "igri".. I verujte mi, u slučaju značajnijeg uspijeha SAA i partnera na ovom dijelu ratišta.. izrael neće sjediti skrštenih ruku..
Kako misliš ovo za skrštene ruke? Jače pomaganje tzv rebela ili lično učešće?
husein_kapetan

#36739 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

zrakomlat wrote:

Ništa što bi se moglo demantirati ili kako su navikli "informirati" - niti negiramo niti potvrđujemo- ovdje mislim da direktno učešće ovih u širem obimu-
Tokom vremena naučio sam da respektujem pisanja nekih...npr stratfora itd..
Akibh

#36740 Re: Sirija

Post by Akibh »

husein_kapetan wrote:
zrakomlat wrote:

Ništa što bi se moglo demantirati ili kako su navikli "informirati" - niti negiramo niti potvrđujemo- ovdje mislim da direktno učešće ovih u širem obimu-
Tokom vremena naučio sam da respektujem pisanja nekih...npr stratfora itd..
:lol: , dzevad galijasevic original
cbrt

#36741 Re: Sirija

Post by cbrt »

Pro-rebelska mapa Alepo
Image
husein_kapetan

#36742 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Akibh wrote: lol: , dzevad galijasevic original
Ovo nije prvi put...nije da hajem, ali je nekako... dosadno.. u najmanju ruku..helem..
sarajevoxxxx

#36743 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

U Halebu propao pokušaj okruženja. U Idlibu katastrofa zvana Wadi Deif. U Damasku sramota za sramotom, pored silinih pokušaja Džober i dalje snažan bedem. U Deri izgubili srce pokrajine Shaykh Miskin i to je bio okidac, crvena linija.

Iran je izbacio još jednu kartu, pomogao režim da nakratko dođe do daha, ali Bože moj, šta je tu je. Neka dovedu i deset Irana rat nikad neće dobiti, a mnogo mnogo će izgubiti.
Kikibombona

#36744 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Na wiki mapi u crveno obojili Kafr Shamas?

Ko kontrolise grad, nesto nisam upratio. Promatrajuci mapu prilicno je strateski vazan grad.....
cbrt

#36745 Re: Sirija

Post by cbrt »

Kontrolišu ga rebeli...još par gradića koja zasigurno kontrolišu rebeli i za koja tvrde kako ih kontrolišu su ofarbali u crvenu (čak nije ni contested)...jednostavno Asadova propagandna mašinerija radi svoje (a posle lažu kako menjaju boje samo ako dobiju potvrde obe strane)
Velika Avganistanska ofanziva na Alepo je izgleda počela i upali su u nekoliko sela severno od grada...videćemo kako će se sve završiti ali za sada je situacija kritična
Kikibombona

#36746 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

cbrt wrote:Kontrolišu ga rebeli...još par gradića koja zasigurno kontrolišu rebeli i za koja tvrde kako ih kontrolišu su ofarbali u crvenu (čak nije ni contested)...jednostavno Asadova propagandna mašinerija radi svoje (a posle lažu kako menjaju boje samo ako dobiju potvrde obe strane)
Velika Avganistanska ofanziva na Alepo je izgleda počela i upali su u nekoliko sela severno od grada...videćemo kako će se sve završiti ali za sada je situacija kritična
Ne znam, nisam primjetio da je wiki mapa naklonjena Asadu. Primjetio sam da uvijek sacekaju prije nego ofarbaju neki grad. Za kurdskim napredovanjem kasne prilicno. No dobro....

Ne znam kakva je to prica sa Afganima i Jemencima. Nije li i to propaganda? Nema sumnje da ih ima, ali mislim da se debelo preuvelicava....

Inace, sta je cilj operacije, zatvarati obruc prema Kafr Hamri ili se probiti do Nubla i Zare?
cbrt

#36747 Re: Sirija

Post by cbrt »

Mashara, Al Tayhah, Khafr Nasey, Kafr Shams sve su to gradovi koje pouzdano kontrolišu rebeli...čak šta više, ova prva dva gradića su navodno zauzeli Asadovci u prvim danima bitke a rebeli to demantovali sa sve video snimcima (pa se ispostavilo da kao po običaju "kontrolišemo" na Asadovom jeziku često znači i "napredujemo ka" ili "gledamo sa čuke 5-10 km daleko")...Kafr Nasej čak nikad nisu ni objavili da kontrolišu nego su ga samo objavili kako su ga opkolili (ispostavilo se kako ni ovo nije bilo tačno)...Kafr Shams i sami priznaju da ne drže. Ti gradovi su vidiš crveni (nisu čak ni šareni)...a gde su Deir Makir (biju se u blizini i pitanje je ko ga stvarno drži na mapi je crven) pa onda Kanakir (rebeli su u gradu a SAA okolo i imaju dogovor o nenapadanju) itd. Ja ovu mapu ne gledam ali kad god je pogledam vidim da su napravili greške na rebelsku štetu a kao fol su objektivni...
Rebeli su upravo u okruženju u Alepu
Mark ‏@markito0171 10m10 minutes ago
#Syria Shiite regime-militias closed siege ring of #Aleppo today- all Sunni arabic-forces (#FSA/#IF) & kurdish #YPG-forces now trapped
Kareem Abdul

#36748 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

Kikibombona wrote:
cbrt wrote:Kontrolišu ga rebeli...još par gradića koja zasigurno kontrolišu rebeli i za koja tvrde kako ih kontrolišu su ofarbali u crvenu (čak nije ni contested)...jednostavno Asadova propagandna mašinerija radi svoje (a posle lažu kako menjaju boje samo ako dobiju potvrde obe strane)
Ne znam, nisam primjetio da je wiki mapa naklonjena Asadu. Primjetio sam da uvijek sacekaju prije nego ofarbaju neki grad. Za kurdskim napredovanjem kasne prilicno. No dobro....

Ne znam kakva je to prica sa Afganima i Jemencima. Nije li i to propaganda? Nema sumnje da ih ima, ali mislim da se debelo preuvelicava....

Inace, sta je cilj operacije, zatvarati obruc prema Kafr Hamri ili se probiti do Nubla i Zare?
Mislim da je jedan od ljudi koji rade na toj mapi forumaš DuckZz. Možda bi njega trebalo pitati za objašnjenje.

https://en.wikipedia.org/wiki/User_talk:DuckZz

Valjda je to on.

Glavni im je čini mi se neki Hanibal911.

Kaže za sebe da se zove Dimitriy i da je iz Estonije.
https://en.wikipedia.org/wiki/User:Hanibal911

https://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Citi ... _Civil_War

Na gornjem linku se može vidjeti diskusija vezana za mapu na kojoj su uostalom i neki kriteriji po kojima se gradovi obilježavaju različitim bojama i izvori informacija.
Meni se čini sve dosta realno, transparentno i objektivno.

Ima i grešaka, naravno.
Last edited by Kareem Abdul on 17/02/2015 09:38, edited 1 time in total.
Kikibombona

#36749 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

DuckZz ima dobre informacije i sasvim je objektivan, iako je na strani pobunjenika. :thumbup:
Kikibombona

#36750 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

http://www.reuters.com/article/2015/02/ ... ce=twitter

Navodno raspad sistema u Alepu. Ne znam kako to i kako sada odjednom.... SAA vec godinu dana napreduje metar po metar, pobunjenici se zestoko brane..... Izgleda da su ih konacno slomili i u jednom danu napravili ogroman napredak.

I dalje mi nije jasno kako su ih okruzili. Jesu li zauzeli Kafr Hamru ili su se spustili tik uz grad i zauzeli Haladija industrijsku zonu koja je bila pod kontrolom pobunjenika. Vidjet cemo....

Navodno snazno napreduju prema Nublu i Zari, nalaze se nadomak dva izolirana grada.

Izvor nije bas vjerodostojan, mada cesto ubodu, pa cemo vidjeti.....
Locked