sve si ti to lijepo napisao, ali nikako nisi uradio poređenje između dvojice kvalitetnih kadrova, sa onim što su učinili za našu stranku.Kikibombona wrote:
Sta je cilj politickog djelovanja?
Da li je vaznija stranka ili pojedinac od dobrobiti drzave?
Podsjetit cu na cuvenu izjavu Damira Hadzica: 'meni je stranka na prvom a drzava na drugom mjestu'. Da li drzava, entitet, kanton ili grad treba ispastati radi stranackih relacija koje su pocesto u koliziji sa interesima drzave i gradjana? Da li gradjani trebaju ispastati zato sto je neki stranacki aktivista svojim predanim radom zasluzio funkciju kojoj nije dorastao?
Ja sam za to da odgovorne pozicije dobiju najbolji ljudi, nebitno da li su u stranci godinu ili petnaest godina. Ima li smisla da Damir Marjanovic grije klupu losijem igracu?
Tu dolazimo do sujete i morala. Ja sam takav da se uvijek povucem ako je neko bolji od mene. Nebitno je da li se radi o fudbalu, majstorlucima u stanu, administrativnim pitanjima, poslu koji obavljam i sl. Ako vidis da je neko bolji, moralno je povuci se. Svima ce biti bolje ako nas vodi najbolji iz grupe. Ako neko zna nesto bolje od tebe - makni se i pusti da radi.
Uvijek se sjetim Raula, spanskog fudbalera koji je zaduzio Real Madrid, reprezentaciju Spanije i drzavu u cjelini. Cim se pojavio bolji od njega, Raul je odmah preselio na klupu i poslije potpuno izgubio mjesto u timu. Nakon njegove elimicinacije iz spanske reprezentacije osvojili su EP i SP. Raul nije bio sudionik veliki uspjeha a toliko je dao spanskom timu. To je tako, pojavio se bolji igrac.
Tako je u svemu, najbolji trebaju voditi...
Izbori su pokazali da je angazovanje Damira Marjanovica bio pun pogodak.![]()
Nasa stranka treba sto vise kvalitetnih pojedinaca, vodeci pri tome racuna o ljudskim kvalitetima.
suma sumarum kompletne priče jeste pišanje po stranačkoj infrastrukturi i stranačkim kadrovima koji su izrodili našu stranku. tu prvenstveno mislim na dennisa gratza koji je svojim kvalitetom i dugogodišnjim zalaganjem za stranku i društvo, zaslužio da bude nosilac liste umjesto damira marjanovića. a pogotovo je zaslužio da ima pravo prvenstva, odnosno da se prvo njemu to ponudi, pa tek onda ostalima.
po mom mišljenju, dennis je za tri svjetlosne godine iznad damira. prvenstveno mislim na aktivnosti, konkretnosti i razumjevanju politike i političkom djelovanju. prije nego li je damir ušao u našu stranku, bio je na izvršnim i stranačkim pozicijama, sa kojih se povukao već kod prvih problema. za navedeno postoje konkretni dokazi, a za dennisa su činjenice da je bio najaktivniji parlamentarac u parlamentu fbih (a ono što je mene fasciniralo kod njega je zakon o rasnoj i etničkoj segregaciji), da je bio predsjednik naše stranke prije peđe, odnosno kada je spriječen pad i nestanak iste, a u kampanji i pored činjenice da su ga namagarčili, nije ispadao pakaš i javno ih prozivao. sa druge strane damir je bio ministar, i to ministar kojeg je izglasala sda. nakon prvog problema se povukao. bio je u dfu, meni se čini čak i u predsjedništvu te stranke i nakon prvog sukoba je napustio stranku. zatim najavljivao osnivanje svoje stranke u kojoj će biti bogić bogićević i još par provjerenih socijaldemokrata i od toga nije bilo ništa. i takav kadar je dobio prednost umjesto dennisa gratza, još pri tome, dvoje kadrova koji su ušli na njim u našu stranku su bili visokopozicionirani na listi, a ona djevojka je ušla u skupštinu.
sa druge strane, rad kroz institucije države. imamo dennisa koji je istrajavao u stranačkim odlukama. glasao za zakon o radu i danas je ponovo spreman ulaziti u rasprave i dokazivati zašto je to učinio, a nasuprot njega imamo damira koji kao ministar obrazovanja nije učinio apsolutno ništa i kod prvog problema se povukao i koji započeti posao napušta na samom početku, već kod prve prepreke.
i u ovom slučaju ne možemo reći da je pojavio bolji, a pogotovo ne možemo reći da se pojavio netko ko je za našu stranku učinio više pozitivnih stvari od dennisa gratza i netko tko je kroz državne institucije učinio više za društvo ili makar pokušao učiniti.