Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
adsubzero

#36676 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

spinel_ wrote: 07/12/2020 20:12 Kod odraslih mozda i ne donosi neku stetu jer koristi nema
Ali djeci itekako stete:

https://www.logicno.com/zivotni-stil/da ... djece.html
Ovo moze da pije vode samo u slucaju da djeca nose prakticno KONSTANTNO, sto nije tacno. I molim te prestani da ponavljas svoje nestrucno misljenje koje je ujedno neistinito. Koristi od maski IMA.

For example, symptomatic patients with cough or sneezing are generally advised to put on a face mask, and this applies equally to patients with pulmonary tuberculosis (airborne transmission) and influenza (predominantly droplet-transmitted). With the large number of asymptomatic patients unaware of their own infection [1, 2], the comparable viral load in their upper respiratory tract [3], droplet and aerosol dispersion even during talking and breathing [6], and prolonged viral viability outside our body [7], we strongly advocate universal use of face masks as a means of source control in public places during the COVID-19 pandemic
During the outbreak of COVID‐19, one patient from Chongqing, China, has transmitted the COVID‐19 to 5 people in one vehicle when he did not wear a face mask while no one was infected later in the second vehicle he took when he wore a face mask, indicating the importance of wearing face masks for everyone in a closed space.
Image
The greatest reduction in estimated mean risk of infection was for FFP3 masks, which reduced baseline mean risks by 94% and 99% for 20-min and 30-s exposures, respectively (Figure 1 ). Of non-traditional materials, the vacuum cleaner bag resulted in the greatest reduction in mean risk of infection (20-min exposure 58%, 30-s exposure 83%), while scarves offered the lowest reduction (20-min exposure 24%, 30-s exposure 44%)
Poseban pozdrav za kolegu Aldinja koji mozda ne razumije engleski, ako treba prevod, slobodno se javi.

Ovo je sto sam na brzinu nasao za par minuta.
Za sve ostale, sajt je potpuno besplatan, educirajte se da ne bude provaljivanja:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Ako nadjete istrazivanje koje kaze da maske nemaju efekta, podijelite.
Ci-Nick

#36677 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 19:53
Ci-Nick wrote: 07/12/2020 19:49
Naslovnica wrote: 07/12/2020 19:00 A ZAŠTO moramo nositi i mi koji smo već prebolovali?
8-)
Danas Capak reče, maske su obavezne i za one koji su imali koronu, kaže nije dokazano da onaj ko ima stečeni imunitet ne može prenijeti koronu. :shock:
Čemu onda vakcinisanje ako nema dokaza da onaj ko bude vakcinisan neće prenositi koronu.
:lol:
Formalno je Capak u pravu jer ne postoje jasni dokazi da li osoba koja je prelezala COVID razvija igA antitijela koja sprjecavaju “pasivno” kliconostvo. Licno mislim (potpuno naucno neutemeljeno) da su sanse za tako nesto male.

Dio za vakcinu: da osoba koja je vakcinisana se ne razboli (u 90% slucajeva) za Pfizer/BioNtech i Modernu ili ako se razboli (10% slucajeva) ne razvije tezi oblik.
Ah da znam, ne oboljevaju i ne umiru mladji od COVIDA, a prihvatljiva dobna granica za tezi oblik je 40. :roll:
Formalno i neformalno ako postoji imunitet a trebalo bi da postoji onaj u kome nema razmnožavanja virusa bez obzira da li se to postiglo vakcinom ili prebolijevanjem ne može biti prenosilac osim ako rukama ili kojim drugim dijelom tijela ne prenese viruse sa osobe a na osobu b.
spinel_

#36678 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

A inace svi nose ffp2 i ffp3?
Ovo sto ljude nose im nista ne koristi.
Inace Bakir nikad ne bi fasovao covid da maske imaju zastitu.
Mogy87

#36679 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 07/12/2020 20:31
Danas Capak reče, maske su obavezne i za one koji su imali koronu, kaže nije dokazano da onaj ko ima stečeni imunitet ne može prenijeti koronu. :shock:
Čemu onda vakcinisanje ako nema dokaza da onaj ko bude vakcinisan neće prenositi koronu.
Formalno je Capak u pravu jer ne postoje jasni dokazi da li osoba koja je prelezala COVID razvija igA antitijela koja sprjecavaju “pasivno” kliconostvo. Licno mislim (potpuno naucno neutemeljeno) da su sanse za tako nesto male.

Dio za vakcinu: da osoba koja je vakcinisana se ne razboli (u 90% slucajeva) za Pfizer/BioNtech i Modernu ili ako se razboli (10% slucajeva) ne razvije tezi oblik.
Ah da znam, ne oboljevaju i ne umiru mladji od COVIDA, a prihvatljiva dobna granica za tezi oblik je 40. :roll:
Mogy, kakvo je to pasivno kliconostvo, moze li pojasnjenje?
Formalno ne postoji studija koja dokazuje da ti koji si prebolovao kad dodjes u kontakt s nekim ko je zarazen ne mozes virus proslijediti dalje nekom drugom.

Ja licno (bez naucnog uporista) ne vjerujem da je ovo vrlo vjerovatno. Na osnovu onoga sto znamo:

Asimptomatski slucajevi su najinfektivniji 24-48 sati nakon kontakta s virusom i tad je viral load najvisi, nakon toga opada. Simptomatski ostaju zarazni duze, mada postoje odredjeni dokazi da 5 dana nakon pojave simptoma sansa za transmisiju virusa pada jer se kolicina virusa u sluznici smanjuje zbog razvoja imunoloskog odgovora.

To znamo. E sad moji (nenaucni) zakljuci. Ako si prebolovao (simptomatski ili asimptomatski) sigurno imas bar neki oblik imuniteta koji ce onemoguciti masovnu inicijalnu replikaciju virusa koja je potrebna da se stvori dovoljan viral load da bi mogao prenijeti virus na druge.

Tako da je Capak formalno u pravu jer nema studije, ali koliko se to desava u praksi...
GAU8

#36680 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

aldinjo wrote: 07/12/2020 19:53
malocvijece wrote: 07/12/2020 19:50
aldinjo wrote: 07/12/2020 19:24
Glupost je tvrditi da nošenje brnjica ima svrha bez jasnog naučnog dokaza. :lol: :lol: :lol: :run:
Evo, svi lete da tebi nešto dokazuju :lol: I to naučne dokaze. Pretpostavljam da hoćeš nešto naučno s YouTube :mrgreen:

Idi guglaj sam ako hoćeš i znaš.
Je li ovo pokušaj da budeš duhovit? :lol: Našao sam ja dovoljno. I naravno da je naučno. Neću valjda vas za ozbiljno uzimati? :run:
Ko ne može da skonta sa naučne strane, skontat će kad ga klepi kazna :D :D
spinel_

#36681 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Capak je hrvatski Cerkez. Ukratko, budzetska ubleha.
Mogy87

#36682 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ci-Nick wrote: 07/12/2020 20:52

Formalno i neformalno ako postoji imunitet a trebalo bi da postoji onaj u kome nema razmnožavanja virusa bez obzira da li se to postiglo vakcinom ili prebolijevanjem ne može biti prenosilac osim ako rukama ili kojim drugim dijelom tijela ne prenese viruse sa osobe a na osobu b.
Ako ti nije problem procitaj odgovor Naslovnici.
vatreni__poljubac

#36683 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by vatreni__poljubac »

kakavdanakneiskustvu wrote: 07/12/2020 20:28
DinoL wrote: 07/12/2020 18:57
aldinjo wrote: 07/12/2020 18:38
Zašto maske/ brnjice da nose? Ko je dokazao da je maska djelotvorna?
ubilo se za Bosanca, čuvenog lika iz viceva s kojim se svi sprdaju, da i on može da skonta koja je svrha maske

Image
:thumbup:
Dakle rjesenje je da pisamo u gace?
Naslovnica

#36684 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 20:53
Naslovnica wrote: 07/12/2020 20:31

Mogy, kakvo je to pasivno kliconostvo, moze li pojasnjenje?
Formalno ne postoji studija koja dokazuje da ti koji si prebolovao kad dodjes u kontakt s nekim ko je zarazen ne mozes virus proslijediti dalje nekom drugom.

Ja licno (bez naucnog uporista) ne vjerujem da je ovo vrlo vjerovatno. Na osnovu onoga sto znamo:

Asimptomatski slucajevi su najinfektivniji 24-48 sati nakon kontakta s virusom i tad je viral load najvisi, nakon toga opada. Simptomatski ostaju zarazni duze, mada postoje odredjeni dokazi da 5 dana nakon pojave simptoma sansa za transmisiju virusa pada jer se kolicina virusa u sluznici smanjuje zbog razvoja imunoloskog odgovora.

To znamo. E sad moji (nenaucni) zakljuci. Ako si prebolovao (simptomatski ili asimptomatski) sigurno imas bar neki oblik imuniteta koji ce onemoguciti masovnu inicijalnu replikaciju virusa koja je potrebna da se stvori dovoljan viral load da bi mogao prenijeti virus na druge.

Tako da je Capak formalno u pravu jer nema studije, ali koliko se to desava u praksi...
Meni zvuci naprosto nevjerovatno da ne postoji takva studija, pored desetina hiljada kojekakvih studija.
Naravno da je takav prenos u domenu statisticke pogreske.
Otprilike na nivou zene koja je zatrudnila nakon sto je metak pogodio covjeka u testis i zavrsio pored njene jajne celije. :-)
vatreni__poljubac

#36685 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

DinoL wrote: 07/12/2020 21:12
spinel_ wrote: 07/12/2020 20:52 A inace svi nose ffp2 i ffp3?
Ovo sto ljude nose im nista ne koristi.
Inace Bakir nikad ne bi fasovao covid da maske imaju zastitu.
a inače tebi ni crtanje ne pomaže ?

osnovna svrha maske je DA DRUGE ZAŠTITI od tebe!!

Image
Hoces reci ako sam bez maske potencijalni sam ubica?
spinel_

#36686 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Pa ako ne nosis ffp2 ili ffp3 ili si ne daj boze gologuz potencijalni si prenosnik
vatreni__poljubac

#36687 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Onda radim u firmi gdje svi nosimo oruzje :lol:
vatreni__poljubac

#36688 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

spinel_ wrote: 07/12/2020 21:18 Pa ako ne nosis ffp2 ili ffp3 ili si ne daj boze gologuz potencijalni si prenosnik
Care ... filter filtrira ulaz zraka a ne izlaz.
spinel_

#36689 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Eh fino onda :thumbup: osim pamucnih brnjica koje sluze samo da ne popusis kaznu s tim se nisam susretao
splinter

#36690 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Obično se masovne vakcinacije rade preventivno, odnosno pred pojavu očekivanih rizika ( sezona gripe, putovanja u neke dijelove svijeta , vakcinacije djece i novorođenčadi itd.
Nije čest slučaj masovnih vakcinacija u vrijeme aktivnih epidemija.
Ne može se porediti npr pojava Variole Vere u Jugoslaviji i tadašnja masovna vakcinacija jer je u tom trenutku bio vrlo mali broj zaraženih pa je i to zapravo bila preventivna vakcinacija. Ovo je prvi put da se čovječanstvo suočava sa ovakvom situacijom.
Npr idealno bi bilo da svi vakcinisani imaju negativan PCR test, da su negativni kako ne bi došlo do "proboja imuniteta" .
Jednastavno smiju se cijepiti samo zdrave jedinke.
Potom kako će na vakcinu reagovati ljudi sa već postojećim antitjelima većim djelom je nepoznanica.
Nekad sam ljetos pisao o ADE fenomenu kada kod nekih virusa povećanje antitjela pojačava infekciju. Mislim da i Coronavirusi spadaju u te viruse ali nadajmo se ne i ovaj.
Vakcina nije lijek, samo sredstvo koje treba isprovocirati imuni odgovor. Da li virus koji eventualno pokuša invadirati osobu koja je razvila imunitet bilo prirodno ili vakcinacijom i inokulirati u ćelije može u nekoj mjeri biti prijetnja za ljude koji su okolini neznam.
Sigurno da postoji neko kritično vrijeme dok antitjela ne počnu djelovati i takvim situacijama.
Ako i dolazi do izlučivanja virusa sigurno se tu radi o mnogo manjem virusnom opterećenju nego kao kod osoba koje nisu zaštićene.
Neko je čak spominjao i to da su ove vakcine po svom mehanizmu djelovanju poput anatoksičnih odnosno ne spriječavaju infekciju ali spriječavaju razvoj simptoma jer djeluju samo na ciljani antigen.
Opet zavisi , vjerovatno će biti više tipova vakcina dostupnih uskoro.
Mogy87

#36691 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@splinter :thumbup:
Pa nije bas da nismo imali masovnu vakcinaciju za vrijeme epidemije. Jesmo. Epidemija morbila u KS 2019. godine (proljece). Naravno ni blizu brojkama zarazenih COVIDOM. Vakcinacijski obuhvat MMR vakcinom sa ispod 50% kod ciljane dobne skupine (podatak UNICEFA) podignut na 94%.
Ali vise je stvari bilo “olaksavajuca okolnost”:

Vakcina je bila provjerena i poznata

Sama vakcina djeluje kao profilaksa tj. ako se primi unutar 72 sata od izlozenosti virusu vrlo je vjerovatno da ce pruziti zastitu tako da veliki broj djece okupljen u cekaonicama nije bio prevelik rizik

Dobar dio populacije je vakcinisan ranije tako da se lanac zaraze lakse prekidao.

Otezavajuca okolnost je bila cinjenica da je virus morbila mnogo zarazniji.
BadBoy

#36692 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Horcrux wrote: 07/12/2020 19:10
aldinjo wrote: 07/12/2020 18:38
Zašto maske/ brnjice da nose? Ko je dokazao da je maska djelotvorna?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run: Je li moguće da neko ovakve gluposti pita? :lol: :lol: :lol:
Glupost je tvrditi da nošenje brnjica ima svrha bez jasnog naučnog dokaza. :lol: :lol: :lol: :run:
Glup si i ti pa šta ćemo :lol: :lol: :lol:
aldinjo

#36694 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

BadBoy wrote: 07/12/2020 21:47
Horcrux wrote: 07/12/2020 19:10

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run: Je li moguće da neko ovakve gluposti pita? :lol: :lol: :lol:
Glup si i ti pa šta ćemo :lol: :lol: :lol:
Ko mi kaže! :lol: Izađi na vazduh barem jednom u mjesec dana!
vatreni__poljubac

#36695 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

DinoL wrote: 07/12/2020 22:03
vatreni__poljubac wrote: 07/12/2020 21:16
DinoL wrote: 07/12/2020 21:12

a inače tebi ni crtanje ne pomaže ?

osnovna svrha maske je DA DRUGE ZAŠTITI od tebe!!

Image
ako si bas takav bukvalac
ako si zaražen i ako preneseš virus na nekoga ko će umrijeti, moglo bi se i tako definisat

znači svrha maske, bukvalno vezano sa slikom
je da popišaš sam sebe, a ne druge
Maska je beskorisna. Mozes samo kakvu baju navuc
splinter

#36696 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 21:40 @splinter :thumbup:
Pa nije bas da nismo imali masovnu vakcinaciju za vrijeme epidemije. Jesmo. Epidemija morbila u KS 2019. godine (proljece). Naravno ni blizu brojkama zarazenih COVIDOM. Vakcinacijski obuhvat MMR vakcinom sa ispod 50% kod ciljane dobne skupine (podatak UNICEFA) podignut na 94%.

Sama vakcina djeluje kao profilaksa tj. ako se primi unutar 72 sata od izlozenosti virusu vrlo je vjerovatno da ce pruziti zastitu tako da veliki broj djece okupljen u cekaonicama nije bio prevelik rizik

Dobar dio populacije je vakcinisan ranije tako da se lanac zaraze lakse prekidao.

Ma mislio sam više na globalnom planu.
Ali eto vidjet ćemo.
I to je neko iskustvo iz 2019.godine i ta masovna vakcinacija u KS.
Kako god i s vakcinama i bez njih jedno vrijeme će mjere manje više biti iste, dok se ne realiziju određeni ciljani rezultati na suzbijanju epidemije.
meridiyan

#36697 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

Nije se sa ovom posasti igrati. Samo distanca i izbjegavanje bilo kakvih okupljanja.
Ne nazire se kraj.
Evo i Sidran u bolnici, umro Vinko Brnada...ko je sljedeci?
Mogy87

#36698 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

splinter wrote: 07/12/2020 22:13
Mogy87 wrote: 07/12/2020 21:40 @splinter :thumbup:

Ma mislio sam više na globalnom planu.
Ali eto vidjet ćemo.
I to je neko iskustvo iz 2019.godine i ta masovna vakcinacija u KS.
Kako god i s vakcinama i bez njih jedno vrijeme će mjere manje više biti iste, dok se ne realiziju određeni ciljani rezultati na suzbijanju epidemije.
Naravno da je ovo presedan u istoriji. I da se te dvije situacije tesko mogu porediti ako nista radi saznanja koje smo imali o ta dva virusa.
Ali eto imali smo i to nezavidno iskustvo.
adsubzero

#36699 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

vatreni__poljubac wrote: 07/12/2020 22:09
DinoL wrote: 07/12/2020 22:03
vatreni__poljubac wrote: 07/12/2020 21:16
ako si bas takav bukvalac
ako si zaražen i ako preneseš virus na nekoga ko će umrijeti, moglo bi se i tako definisat

znači svrha maske, bukvalno vezano sa slikom
je da popišaš sam sebe, a ne druge
Maska je beskorisna. Mozes samo kakvu baju navuc
Na prosloj stranici imas dokaze da nije tako. I ja sam budala sto se zamaram...
Hendrix

#36700 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

Za ove hrabre sto ofiraju "panik botove" ovde... iskreno pitanje.

Da li bi ste bili spremni prihvatiti da vam majka, otac... sestra... bilo ko od najblize familije umre radi ''spasavanja'' BiH ekonomije? Hajd iskreno samo... nemoj okolo kole, da li vam ekonomija vrijedi vise od familije?

Dakle da li biste rekli "pa dobro umrla mi majka od korone ali to je bilo potrebno da se sacuva ekonomija i stabilnost drzave"?

Lako je srati kada mecka igra daleko od kuce... ali kada udari na najblize, svi smo panik botovi. Nemojte supljirati ba.
Locked