Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
vivaldi

#36651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

palermo wrote: hmmm, ne odričem ti želju, ali to ne izgleda baš tako (barem ne izgleda uvijek tako)......eleneis, ovo je samo forum
pa mozda, ali pokusavam jer kao sto rekoh sto bolje covjek shvati okruzenje i situaciju manje se iscudjava i razocarava.

u individualnom zivotu takav nacin razmisljanja ti naravno itekako koristi jer "ja sam najbolji i uvijek sam u pravu" i ne pije bas vode i obicno se obije o glavu.

ali, to uospte nije tema :D
motorola01

#36652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

Znaci dijeliti FBIH-a, a RS ostaje kako ostaje. To puno govori o namjerama medjunarodne zajednice. Bice ovo dugih godinu, godinu i pol dana dok se ovo politikansko smece ne skine sa vlasti i nadam se dodju drugi ljudi koji ce gurati ovu zemlju naprijed. Nisu oni dzabe ovakav pritisak napravili na ovo smece koje je sad na vlasti, jer znaju da ce drugi vjetrovi puhati za godinu dana, pa zele donijeti neke odluke dok jos mogu.
vivaldi

#36653 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

motorola01 wrote:Znaci dijeliti FBIH-a, a RS ostaje kako ostaje. To puno govori o namjerama medjunarodne zajednice. Bice ovo dugih godinu, godinu i pol dana dok se ovo politikansko smece ne skine sa vlasti i nadam se dodju drugi ljudi koji ce gurati ovu zemlju naprijed. Nisu oni dzabe ovakav pritisak napravili na ovo smece koje je sad na vlasti, jer znaju da ce drugi vjetrovi puhati za godinu dana, pa zele donijeti neke odluke dok jos mogu.
ja mislim da zapad ima neku grubu viziju drzave, grubu otprilike kao linije koje su ljudima povlacili posred stana u dejtonu.

ima neki opsti kostur i po potrebi pritezu sviju u skladu sa tim vizijama. tako je bar praksa pokazala, ali i ponesto su otkrlili i oni dokumente cia-e.

bilo mi je npr vrlo zanimljiv onaj dokument u kome je pisalo da amerika nije podrzala zauzimanje banjaluke jer bi se desio val izbjeglica, a "banjaluka bi svakako bila vracena srbima"???

zasto i kako bi bila vracena srbima? to su dokumetni puno prije dejtona! izgleda da su oni vec imali neke vizije
vee-jay

#36654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

vivaldi wrote:
motorola01 wrote:Mozes li pojasniti gdje sam pogrijesio, ako nije tajna?
pa nije tajna, vec samo sto kad se daje analiza, ona ima nekog smisla ako je objektivna tj. bar bi takva trebala biti.

hdz ima ekluzivitet jer ga jednostavno dobija na svakim izborima. E sad, fol je tome sto se prica o exluzivnosti hdz, a npr u posljednjih 15 godina iz reda hrvata u predjsenidstvu 10 godina sjede hrvati iz sdp-a. Zar to nije cudno?

hdz vise nema ni u federalnoj vlasti treca godina. kakvi se ustupci od njih jos mogu traziti?

Tu se vise moze govoriti o zamjeni tezi i exluzivnosti sdp-a, a ne hdz-a iako rezultati nesumnjiov idu u njihovu korist.

druga stvar, hrvati jesu najmalobrojniji, ali su to bili i prije rata. Medjutim da ti isti hdz-ovci nisu izasli na refrendum 92 i glasali za nezavisnost refrendum ne bi ni uspio pa bi danas mozda imali tuzbu sejdic-finci-izetbegovic.

treca stvar je mz, koja je godinama poslije rata lomila srba sanckijama, smjenama, nametanjima..a ako se prisjetis mile je 100 puta optuzio sds da je dozvolio prenos nadleznosti na drzavi sa dejtonskih 9 na 83 danas.

jebiga, to tada logicno sarajevu nije smetalo i niko nije imao nista protiv, a godinama je trajalo.

cetvrta stvar, ovdje se prica godinama o kradji mileta, sds-a, bakira, hareta, zlaje...a po sudovima hoda samo covic. Kako?

ako cemo o tome ko je sta zasluzio po svojoj ulozi u ratu onda se HDZ (a samim time i svi oni koji su sprovodili njihovu "politiku") vec davno trebao naci na elektricnoj stolici.
vivaldi

#36655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

vee-jay wrote: ako cemo o tome ko je sta zasluzio po svojoj ulozi u ratu onda se HDZ (a samim time i svi oni koji su sprovodili njihovu "politiku") vec davno trebao naci na elektricnoj stolici.
pa i to je tacno, bar dobrim dijelom, ali to nije bas argument sa kojim se treba krenuti prekosutra u briselu. ustvari, teoretski mozes, ali..
motorola01

#36656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

Ko ce vise znati sta je istina, a sta ne (mislim na te CIA dokumente). Ocito je da se jos uvijek ne zna sta su zapadnjaci pripremili ovoj drzavi. Vjerovatno ni oni ne znaju sta dalje. Vidjecemo sta ce ovi lopovi sutra dogovoriti, mada ima svega i oko ovog popisa. Nisu oni dzabe u isto vrijeme odredili ove razgovore i popis, da bosnjama razvuku pamet na sve strane.
Basvod

#36657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

vivaldi wrote:
motorola01 wrote:Znaci dijeliti FBIH-a, a RS ostaje kako ostaje. To puno govori o namjerama medjunarodne zajednice. Bice ovo dugih godinu, godinu i pol dana dok se ovo politikansko smece ne skine sa vlasti i nadam se dodju drugi ljudi koji ce gurati ovu zemlju naprijed. Nisu oni dzabe ovakav pritisak napravili na ovo smece koje je sad na vlasti, jer znaju da ce drugi vjetrovi puhati za godinu dana, pa zele donijeti neke odluke dok jos mogu.
ja mislim da zapad ima neku grubu viziju drzave, grubu otprilike kao linije koje su ljudima povlacili posred stana u dejtonu.

ima neki opsti kostur i po potrebi pritezu sviju u skladu sa tim vizijama. tako je bar praksa pokazala, ali i ponesto su otkrlili i oni dokumente cia-e.

bilo mi je npr vrlo zanimljiv onaj dokument u kome je pisalo da amerika nije podrzala zauzimanje banjaluke jer bi se desio val izbjeglica, a "banjaluka bi svakako bila vracena srbima"???

zasto i kako bi bila vracena srbima? to su dokumetni puno prije dejtona! izgleda da su oni vec imali neke vizije
Nije to vizija nego logika. Gdje smjestiti pola miliona Srba iz BL i okoline.
motorola01

#36658 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

.
Last edited by motorola01 on 09/10/2013 22:05, edited 1 time in total.
palermo

#36659 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

vivaldi wrote:
vee-jay wrote: ako cemo o tome ko je sta zasluzio po svojoj ulozi u ratu onda se HDZ (a samim time i svi oni koji su sprovodili njihovu "politiku") vec davno trebao naci na elektricnoj stolici.
pa i to je tacno, bar dobrim dijelom, ali to nije bas argument sa kojim se treba krenuti prekosutra u briselu. ustvari, teoretski mozes, ali..
što ali ? :D

mislim, odavde idu sa raznim argumentima i ne vidim da bi i taj bio van neke ovdašnje logike. Ovo ja čisto principjelno, inače ne kažem da se treba ići sa tim argumentom...
vivaldi

#36660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

motorola01 wrote:Ko ce vise znati sta je istina, a sta ne (mislim na te CIA dokumente). Ocito je da se jos uvijek ne zna sta su zapadnjaci pripremili ovoj drzavi. Vjerovatno ni oni ne znaju sta dalje. Vidjecemo sta ce ovi lopovi sutra dogovoriti, mada ima svega i oko ovog popisa. Nisu oni dzabe u isto vrijeme odredili ove razgovore i popis, da bosnjama razvuku pamet na sve strane.

koliko su ozbiljni ili ne - ne znam, ali to sigurno znaju ovi sto pregovaraju s njima. ne idu forumasi na pregovore vec politicari.

ono sto medjutim znam da je nas i svakdonevni zivot o ogromnoj mjeri oblikovan intervencijama zapada
vee-jay

#36661 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

vivaldi wrote:
ah to, Brisel :mrgreen: ja se najiskrenije nadam neuspjehu ovih pregovora
vivaldi

#36662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

palermo wrote:što ali ?

mislim, odavde idu sa raznim argumentima i ne vidim da bi i taj bio van neke ovdašnje logike. Ovo ja čisto principjelno, inače ne kažem da se treba ići sa tim argumentom...
upravo odgovorih - kakve mogu biti posljedice i za koga? To je glavno pitanje, ja ne znam odgovore, ali oni bi trebali znati
zavrzlama

#36663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

vivaldi wrote:

Bas u razgovoru sa jednim amerikancom smo se dotakli ovog sto pises....tip mi rece da danas zale sto nisu pustili oslobadjanje B.Luke,jer bi istu kasnije u Dejtonu pretvorili u DC kao Brcko,napravili bi jedan vid balansa,jer su Brcko srbi drzali do Dejtona,a B. Luka bi bila pod kontrolom ARBIH....medjutim odustalo se zbog srpske tradicije da se ne vracaju na teritorije koje vojno izgube,sto se pokazalo reintegracijom Sarajeva ,gdje su i u miru napustili svoje kuce i stanove...srbi su u dejtonu i dobili previse,jer se znalo da u postenoj teritorijalnoj podjeli oni ne bi ostali da zive u onim mjestima koji bi pripali nesrbima...
webby-x

#36664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

zavrzlama wrote:srbi su u dejtonu i dobili previse
Nisu ništa dobili, nego su osvojili.
zavrzlama

#36665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

webby-x wrote:
zavrzlama wrote:srbi su u dejtonu i dobili previse
Nisu ništa dobili, nego su osvojili.
Dobili....ono sto su osvojili bi bez dejtona sigurno izgubili na vojnom polju.....zato su isti i potpisali....nisu oni osvajali da osvojeno bude u BIH...
palermo

#36666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

vivaldi wrote:
palermo wrote:što ali ?

upravo odgovorih - kakve mogu biti posljedice i za koga? To je glavno pitanje, ja ne znam odgovore, ali oni bi trebali znati
kakve mogu biti ? jedna od tekovina vladavine Milorada Dodika je da je svima pokazao da možeš bez posljedica pokazati srednji prst svima.I drugi su naučili tu lekciju.

Mislim, ti polaziš od pretpostavke da oni (mislim MZ) imaju neku racionalnu politiku. Možda imaju u nekim grubim crtama, vjerovatno neke minimume ispod kojeg ne mogu ići, ali sve dok se unutar toga krećeš nema posljedica.....
Basvod

#36667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

zavrzlama wrote:
vivaldi wrote:

Bas u razgovoru sa jednim amerikancom smo se dotakli ovog sto pises....tip mi rece da danas zale sto nisu pustili oslobadjanje B.Luke,jer bi istu kasnije u Dejtonu pretvorili u DC kao Brcko,napravili bi jedan vid balansa,jer su Brcko srbi drzali do Dejtona,a B. Luka bi bila pod kontrolom ARBIH....medjutim odustalo se zbog srpske tradicije da se ne vracaju na teritorije koje vojno izgube,sto se pokazalo reintegracijom Sarajeva ,gdje su i u miru napustili svoje kuce i stanove...srbi su u dejtonu i dobili previse,jer se znalo da u postenoj teritorijalnoj podjeli oni ne bi ostali da zive u onim mjestima koji bi pripali nesrbima...
Pa ni Hrvati ni Bosnjaci se nisu vratili na teritorije koje su vojno izgubili. Samo teska muka moze natjerati covjeka da zivi pod "tudjom cizmom".
zavrzlama

#36668 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Pa ni Hrvati ni Bosnjaci se nisu vratili na teritorije koje su vojno izgubili. Samo teska muka moze natjerati covjeka da zivi pod "tudjom cizmom".
[/quote]

kako nisu..doboj,kozarac,srebrenica,janja,opstina zvornik,brcko,itd itd...srbi su ti koji se nisu htjeli da vrate i veci dio hrvata....povratak u Brcko 99%,zamisli da je npr. B. Luka u dejtonu proglasena distriktom....
Danguba

#36669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

motorola01 wrote:Ko ce vise znati sta je istina, a sta ne (mislim na te CIA dokumente). Ocito je da se jos uvijek ne zna sta su zapadnjaci pripremili ovoj drzavi. Vjerovatno ni oni ne znaju sta dalje. Vidjecemo sta ce ovi lopovi sutra dogovoriti, mada ima svega i oko ovog popisa. Nisu oni dzabe u isto vrijeme odredili ove razgovore i popis, da bosnjama razvuku pamet na sve strane.
I te kako znaju sta je bilo namjenjeno BiH ali nisu kalkulisali na bosanski otpor. Dugo su nas lomili dok nije Amerika rekla ''dosta'' i bas cijevi zasutise.
Ovo mi sve lici na tu situaciju.
Vjerovatno ni oni ne znaju sta dalje.
Tacno tako. Poslije americke intervencije i na brzinu sklepanog mirovnog sporazuma nastupile su godine zatisja i smisljanja novih metoda u vidu ''briselske mrkve''.
Drzava mora biti svakome iznad i EU i Brisela. Sa kakvom drzavom udjes sa takvom ces izaci u slucaju raspada iste.
akcid

#36670 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by akcid »

Basvod wrote:Pa ni Hrvati ni Bosnjaci se nisu vratili na teritorije koje su vojno izgubili. Samo teska muka moze natjerati covjeka da zivi pod "tudjom cizmom".

Pretpostavljam da za hrvatske vojne jedinice misliš na HVO?

Koje su to teritorije koje su Bošnjaci izgubili i u kojoj vojnoj jedinici?
Basvod

#36671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

zavrzlama wrote:
kako nisu..doboj,kozarac,srebrenica,janja,opstina zvornik,brcko,itd itd...srbi su ti koji se nisu htjeli da vrate i veci dio hrvata....povratak u Brcko 99%,zamisli da je npr. B. Luka u dejtonu proglasena distriktom....[/quote]

Sve je to na nivou statisticke greske. Imas i na drugoj strani Drvar, Glamoc, Grahovo, Petrovac...
zavrzlama

#36672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Basvod wrote:
zavrzlama wrote:
kako nisu..doboj,kozarac,srebrenica,janja,opstina zvornik,brcko,itd itd...srbi su ti koji se nisu htjeli da vrate i veci dio hrvata....povratak u Brcko 99%,zamisli da je npr. B. Luka u dejtonu proglasena distriktom....
Sve je to na nivou statisticke greske. Imas i na drugoj strani Drvar, Glamoc, Grahovo, Petrovac...[/quote]

Kozarac 90%,Janja 90%,Brcko 99%....o cemu ti....
Danguba

#36673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Basvod wrote:
zavrzlama wrote:
Sve je to na nivou statisticke greske. Imas i na drugoj strani Drvar, Glamoc, Grahovo, Petrovac...
i u jednom i u drugom slucaju organi manjeg entiteta su sprijecavale povratke.
Basvod

#36674 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Danguba wrote:
Basvod wrote:
zavrzlama wrote:
i u jednom i u drugom slucaju organi manjeg entiteta su sprijecavale povratke.
Ne moze niko sprijeciti povratak. MZ se nasadila na glavu dok nije sva imovina vracena. Samo sto povratak znaci zivot gradjanina drugog reda, dovoljno je samo viditi zivot povratnika u Konjevic polje.

Zavrzlama, to su sela ako izuzmemo Brcko ali Brcko nije ni pod cijom "cizmom" i zivot u Brckom se ne moze porediti sa zivotom u drugim mjestima.
draganbl

#36675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Hafis wrote:
"draganbl"
Problem nije što Bošnjaci biraju Hrvata, već što je taj Hrvat politički klovn koji ni sam sebe ne bi mogao prehraniti da mu nije fotelje.
Aha. Znači nije problem onaj ko izabira, već onaj koga izabiraju. Znači da su kojim slučajem Bošnjaci izabrali ipak nekog pristojnijeg, elokventnijeg i ozbiljnijeg lika koiji se usput predstavlja hrvatom, onda to ne bi predstavljalo problem.
Apsolutno. Da je Komšić sposoban političar koji će voditi zemlju na pravi način, nikakav problem ne bi bio što je za njega glasalo biračko tijelo sa bošnjačkom većinom.
Hafis wrote:
Da je Komšić imalo sposobniji, ne bi Hrvati imali nešto protiv njega. Nasuprot tome, blesavo ponašanje, nesposobnost, osionost i nadobudnost ne bi trebali ni Bošnjacima da gode.
Opet ista stvar. Da ja tebi izaberem ženu ''malo sposobniju'', normalno mimo tvoje volje i bez mogućnosti da se protiviš tom izboru, ti se ne bi osjećao nimalo zakinut. Kakve veze ima kakav je taj lik Komšić, bitno je otkud ga tu? Čijom političkom voljom?
Druga dva člana predsjedništva bez ikakvih problema čitav svoj mandat kontaktiraju na bezbroj načina sa svojim izbornim tijelom, bolje rečeno sa svojim narodima, dok samo ovaj ''iz reda'' predstavlja ''predsjednika svih građana'' (al' samo u Sarajevu) i usput klepa nekakvu privatnu stranku zbog brige za svoju političku budućnost.
Da sam ja nesposoban da se sam oženim koliko toliko pristojnom ženom (možda je loša i ponuda), a ženu tražim i treba mi, dobrodošla bi mi nečija pomoć oko toga. Drugi je problem, ako već povlačimo paralelu, ako ti drugi dovedu nekakvu klimakteričnu alapaču, što je kod nas (metaforički) slučaj u predsjedništvu.
Dalje, suprotno onoga što pišeš, druga dva člana predsjedništva nemaju veze sa svojim narodima, niti rade u interesu istih. To je moja osnovna teza, koju ponavljam još jednom: ništa, apsolutno ništa Srbi nemaju od Radmanovića, koga su, kako ti kažeš sami izabrali. Pa Srbi nemaju ništa dobro od Dodika koga su izabrali! Šta ja imam od njega ako mi smanjuje platu, uskraćuje posao, dovodi državu/entitet do kolapsa, njegova kamarila krade na sve strane. Pa sto puta, hiljadu puta bi mi bolje došao pošteni Bošnjak, Hrvat, Kinez ili Marsovac, koga je izabrao neko drugi. Nažalost, barem što se Bošnjaka i Hrvata tiče, ne vidim nekoga ko bi valjao. Među Kinezima bi se možda i neko našao.
Da dopunim i da budem još jasniji, više bih volio da su mi Sarajlije izabrale Peđu Kojovića da mi bude predsjednik, nego što su moji Banjalučani glasali za Radmanovića.
Locked