Hafis wrote:"draganbl"
Problem nije što Bošnjaci biraju Hrvata, već što je taj Hrvat politički klovn koji ni sam sebe ne bi mogao prehraniti da mu nije fotelje.
Aha. Znači nije problem onaj ko izabira, već onaj koga izabiraju. Znači da su kojim slučajem Bošnjaci izabrali ipak nekog pristojnijeg, elokventnijeg i ozbiljnijeg lika koiji se usput predstavlja hrvatom, onda to ne bi predstavljalo problem.
Apsolutno. Da je Komšić sposoban političar koji će voditi zemlju na pravi način, nikakav problem ne bi bio što je za njega glasalo biračko tijelo sa bošnjačkom većinom.
Hafis wrote:
Da je Komšić imalo sposobniji, ne bi Hrvati imali nešto protiv njega. Nasuprot tome, blesavo ponašanje, nesposobnost, osionost i nadobudnost ne bi trebali ni Bošnjacima da gode.
Opet ista stvar. Da ja tebi izaberem ženu ''malo sposobniju'', normalno mimo tvoje volje i bez mogućnosti da se protiviš tom izboru, ti se ne bi osjećao nimalo zakinut. Kakve veze ima kakav je taj lik Komšić, bitno je otkud ga tu? Čijom političkom voljom?
Druga dva člana predsjedništva bez ikakvih problema čitav svoj mandat kontaktiraju na bezbroj načina sa svojim izbornim tijelom, bolje rečeno sa svojim narodima, dok samo ovaj ''iz reda'' predstavlja ''predsjednika svih građana'' (al' samo u Sarajevu) i usput klepa nekakvu privatnu stranku zbog brige za svoju političku budućnost.
Da sam ja nesposoban da se sam oženim koliko toliko pristojnom ženom (možda je loša i ponuda), a ženu tražim i treba mi, dobrodošla bi mi nečija pomoć oko toga. Drugi je problem, ako već povlačimo paralelu, ako ti drugi dovedu nekakvu klimakteričnu alapaču, što je kod nas (metaforički) slučaj u predsjedništvu.
Dalje, suprotno onoga što pišeš, druga dva člana predsjedništva nemaju veze sa svojim narodima, niti rade u interesu istih. To je moja osnovna teza, koju ponavljam još jednom: ništa, apsolutno ništa Srbi nemaju od Radmanovića, koga su, kako ti kažeš sami izabrali. Pa Srbi nemaju ništa dobro od Dodika koga su izabrali! Šta ja imam od njega ako mi smanjuje platu, uskraćuje posao, dovodi državu/entitet do kolapsa, njegova kamarila krade na sve strane. Pa sto puta, hiljadu puta bi mi bolje došao pošteni Bošnjak, Hrvat, Kinez ili Marsovac, koga je izabrao neko drugi. Nažalost, barem što se Bošnjaka i Hrvata tiče, ne vidim nekoga ko bi valjao. Među Kinezima bi se možda i neko našao.
Da dopunim i da budem još jasniji, više bih volio da su mi Sarajlije izabrale Peđu Kojovića da mi bude predsjednik, nego što su moji Banjalučani glasali za Radmanovića.