laik1981 wrote: ↑17/12/2020 21:19
Mogy87 wrote: ↑17/12/2020 20:56
laik1981 wrote: ↑17/12/2020 20:45
Preletio sam ga

Nisam nigdje vidio da se govori protiv vakcina.. Ako je neko zloupotrijebio ovaj rad da bi ga koristio za ostvarivanje nekih svojih interesa onda to nije do autora..
Sto se mene tice bas bih volio procitati neku studiju koja govori o tome koliki je uticaj na trendove smanjenja raznih bolescina imao frizider, filter za vodu, sapun i ostali predmeti koje danas uzimamo zdravo za gotovo..
Posto mislim da nisi zlonamjeran, medical interventions ukljucuju i vakcine.
A njihov uporedni uticaj mozemo promatrati i danas, nazalost.
Najbolji primjer India i Pakistan. Bez zelje da bilo koga uvrijedim ali higijenski uslovi i nacin zivota katastrofa i kod jednih i kod drugih. Indija eradicirala polio, Pakistan jedna od 3 zemlje na svijetu gdje jos ima polia. Razlog: u Indiji se provodila masovna vakcinacija.
A da li se ovdje govori protiv medical intervention, tj. da li neko kaze da medical intervention ne bi trebale postojati? Izvini ali ja to nigdje ne vidim. Polio se i danas pojavljuje u tim nekim zaostalim sredinama gdje se ne vodi racuna o higijeni i gdje se zivi kako se zivilo prije 100-200 godina, a u isto vrijeme postoji vakcina.. Naravno da je vakcina pomogla i vjerovatno bila presudna, ali ni ostale faktore ne treba zanemariti.. Civilizacija je tehnoloski napredovala i to je bila osnova za ekspanziju u 20. stoljecu u svakom smislu, pa i u oblasti medicine.. Iskorijenili smo te neke stare bolescine, ali smo dobili neke moderne sa kojima se danas borimo..
Ono sto je paradoks je da nas danas ubija ono bez cega nikad ne bi doslo do te ekspanzije, a to je koristenje prljavih energenata i eksplatacija prirodnih resursa.. Da smo nekad pocetkom 20. stoljeca odlucili da budemo zelena planeta bez zagadjivaca danas bi vjerovatno jos uvijek umirali od oboljenja koja su iskorjenjena prije 60-70 godina..
Znaci bukvalno hipoteza rada je da su sve medicinske intervencije (operacije, antibiotici, vakcine) besmislene i ne uticu na smrtnost
Edit: prva recenica zakljucka
"In general, medical measures (both chemotherapeutic and prophylactic) appear to have contributed little to the overall decline in mortality in the United States since about 1900—having in many instances been introduced several decades after a marked decline had already set in and having no detectable influence in most instances"
Znaci hladno ljudi napisali da lijekovi (chemotherapeutic) i vakcine (prophylactic) nisu imali nikakvog efekta na smrtnost tokom 70 godina.
Rad je 40+ godina star i dobrim dijelom govori o herezi spominjuci Spansku inkviziciju
Inace naucni radovi se bave Spanskom inkvizicijom, a nisu iz oblasti historije ne uljevaju povjerenje da su zasnovani na cinjenicama
Citat iz rada:
"We also know that vast institutional resources have often been deployed to neutralize challenges to the assumptions upon which everyday organizational activities were founded and legitimated (for example, the Spanish Inquisition)."
A da cemo sami sebe na kraju unistiti s tim se slazem i na dobrom smo putu ka tome.