Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug_profi

#36626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

wewa wrote:zakonski okviri poslovanja finansijskih institucija doneseni su uglavnom na drzavnom i kantonalnom nivou, tako da cemo tesko docekati znacajnije promjene u ovom mandatu

znacajno poboljsanje u pristupu drzavnoj administraciji se, pak, moze ocekivati tek od donosenja zakona o elektronskom potpisu, a to ko zna kad ce...
Mislim da su ovi zakoni sa entitetskog nivoa.
wewa

#36627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

drug_profi wrote:
wewa wrote:zakonski okviri poslovanja finansijskih institucija doneseni su uglavnom na drzavnom i kantonalnom nivou, tako da cemo tesko docekati znacajnije promjene u ovom mandatu

znacajno poboljsanje u pristupu drzavnoj administraciji se, pak, moze ocekivati tek od donosenja zakona o elektronskom potpisu, a to ko zna kad ce...
lapsus, mislila sam i ja na kantonalni nivo
drug_profi

#36628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

wewa wrote:
drug_profi wrote:

lapsus, mislila sam i ja na kantonalni nivo
jel opet lapsus? :mrgreen:
wewa

#36629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

drug_profi wrote:
jel opet lapsus? :mrgreen:
Image
kmirsad

#36631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Pedja i Mirjana... malo vas je... ali imate znanja, pameti, čestitosti, hrabrosti, patriotizma i Bosne u srcu... više od svih njih zajedno. Znaju oni to i plaše vas se.
Neka nam bude sretno... :-D
DaffyDuck

#36632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DaffyDuck »

video wrote:
DaffyDuck wrote: Postoji Zakon o taksama, mislim federalni. Mislim da je iz 99godine, a poslije je bilo izmjena.
Jedno su takse a drugo je naplacivanje ovjere dukumenata
Ovjeru dokumenta placas administrativnom taksom koju i kupujes u opstini.
zippoo87

#36633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

skoro sve pare od taksi koje placas u opstini,idu opstini
te ovjere i ostale gluposti,to sve ide opstini u budzet

a najlakse je utvrditi gdje ide,pogledom na uplatnicu,tu uvijek pise kome ide uplata a ona markica koju teta naplati za pecat,to opet ide u opstinski budzet
pare kapaju sa svih strana a opet nista nam nije uredjeno i sredjeno...crno na bijelo da nas pljackaju sa svih strana i nivoa
DaffyDuck

#36634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DaffyDuck »

Puno zavisi i od tete na salteru i koliko je uredjena opstina. Iz iskustva (a obilazim sve gradske opstine, kako mi je usput) najuredjenije je u Starom gradu jer imaju odvojenu blagajnu na kojoj se vrsi naplata i sve se upisuje u maticnu knjigu ovjera. Znaci, jedino kategorijama oslobodjenim placanja se ne lijepi taksa/markica i te kategorije se takodje upisuju u knjigu uz odredjene napomene. Recimo ako je rjesenje o invaliditetu upise se broj rjesenja ili slicno. Sve ostale "samo" sa pecatom, a bez ljepljenja markice su mozda otisle nekome na kafu.
Neko je napisao da se u NG ovjere ne naplacuju, nije istina, itekako se naplacuju, mada postoje i izuzetci, recimo ako naletis na dobro raspolozenu tetu na salteru pa ti ne naplati jer imas jedan papir.
A para ima, itekako. Al gdje se trose...
kmirsad

#36635 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Zae u vas nema ugrađen brojač muhurenja na muhuru... povezan bežićno s fiskalnom kasom... :shock:
bunk

#36636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

:lol:
Sa posebnim muhurom koji ima senzor pa kad malo pritisne salterdjija onda znaci neki je jadnik penzos il student il kolega sa budjeta pa mu naplati 2km a kad ga pricepi onda je neki privatnik pa mu naplati 8km.
To se zove socijalna pravda :mrgreen:
Styling

#36637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Styling »

DaffyDuck wrote:Puno zavisi i od tete na salteru i koliko je uredjena opstina. Iz iskustva (a obilazim sve gradske opstine, kako mi je usput) najuredjenije je u Starom gradu jer imaju odvojenu blagajnu na kojoj se vrsi naplata i sve se upisuje u maticnu knjigu ovjera. Znaci, jedino kategorijama oslobodjenim placanja se ne lijepi taksa/markica i te kategorije se takodje upisuju u knjigu uz odredjene napomene. Recimo ako je rjesenje o invaliditetu upise se broj rjesenja ili slicno. Sve ostale "samo" sa pecatom, a bez ljepljenja markice su mozda otisle nekome na kafu.
Neko je napisao da se u NG ovjere ne naplacuju, nije istina, itekako se naplacuju, mada postoje i izuzetci, recimo ako naletis na dobro raspolozenu tetu na salteru pa ti ne naplati jer imas jedan papir.
A para ima, itekako. Al gdje se trose...
U Centru je neorganizovano. Znaci moras ostaviti papire na salteru i izaci iz sale skroz vani do trafike da kupis taksu. Pitanje gjde ide novac od taksi i koliko se skupi mi je palo na pamet prije par dana kada sam usla u salu za ovjere u Centru i uzela broj. U tom trenutku bila sam 60-ta na redu. 90% ljudi ispred mene je moralo otici kupiti taksu, a ja sam za ovjeru dva potpisa platila 8 KM. A da ne govorimo o firmama koje moraju svoje dokuemnte donositi na vojeru. Radi se o buntovima ovjera i gomili taksi. Nigdje u knjizi gdje se potpisujes ne stoji jesi li platio taksu ili ne. Zbog toga i mislim da u vecini slucajeva placanje ovjere zavisi od toga koga znas na salteru.
wewa

#36638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by wewa »

gledala sam sinoc Edina Fortu na FTV-u, mogu reci da sam zadovoljna i onime sto prica, i nacinom kako prica, a i kako se ophodi prema pokusajima da se iz njega izvuku informacije. nije naivan, zvuci kompetentno i jedva cekam da vidim kako ce djelovati u praksi :thumbup:
drug_profi

#36639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Taksa se plaća odokativno.
Nema na pečatu fiskalna kasa.
Postoje kategorije oslobođenih, a status se dokazuje pokazom neke legitimacije.
U knjizi ovjera se ne unosi taj podatak. Dakle ta odluka je diskreciono pravo "vlasnika" pečata.
Jedino se broj nedostajućih markica na blagajni mora poklapati sa novcem koji je naplaćen.

Izuzetak su dokumenti kao ZK izvadak gdje organ (sud, notar...) kojem predaješ taj dokument zahtjeva plaćenu taksu.

Ali banke npr. nije briga jel taksa plaćena, samo ih zanima ovjera podataka.

x puta sam oslobođen takse voljom šalterske radnice.
kmirsad

#36640 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

wewa wrote:gledala sam sinoc Edina Fortu na FTV-u, mogu reci da sam zadovoljna i onime sto prica, i nacinom kako prica, a i kako se ophodi prema pokusajima da se iz njega izvuku informacije. nije naivan, zvuci kompetentno i jedva cekam da vidim kako ce djelovati u praksi :thumbup:
Stekao sam dojam da je pun optimizma kojeg neuspješno skriva... i da jedva čeka da se baci na posao... najveća opanost za realizaciju mjera, bit će mu izbor stručnih konsultanata po raznim pitanjima... mislim da bi trebao na najosjetljivijim pitanjima uzeti barem još dva konsultanska neovisna mišljenja... mnogi naši vajni stručnjaci, profesori, doktori nauka su več potkupljeni vukovi koji su navukli jagnječa krzna... posebno u pogledu ekologije i zraka... rješavanje tih pitanja moglo bi biti u sukobu s njihovim ličnim interesima...
video

#36641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by video »

:run:
DaffyDuck wrote:
video wrote:
DaffyDuck wrote: Postoji Zakon o taksama, mislim federalni. Mislim da je iz 99godine, a poslije je bilo izmjena.
Jedno su takse a drugo je naplacivanje ovjere dukumenata
Ovjeru dokumenta placas administrativnom taksom koju i kupujes u opstini.
E svasta!
Ja sam godinama "visio" u salter sali opcine N.G. i ispotvrdjivao se raznoraznih "papira" i marke dao nisam!
Cak sam i ovjerio neke ugovore bRezdinara :mrgreen:

Sorry za off!
Necu vise, Titami :D
kluz franjo

#36642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Kada su održani zadnji lokalni izbori u Mostaru?
stranacc

#36643 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by stranacc »

kluz franjo wrote:Kada su održani zadnji lokalni izbori u Mostaru?
ja mislim 48-e , odmah po oslobodjenju :)
drug_profi

#36644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

2008. opstinski
DaffyDuck

#36645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DaffyDuck »

E svasta!
Ja sam godinama "visio" u salter sali opcine N.G. i ispotvrdjivao se raznoraznih "papira" i marke dao nisam!
Cak sam i ovjerio neke ugovore bRezdinara :mrgreen:

Sorry za off!
Necu vise, Titami :D[/quote]
Da nisi nosio bonbonjere? :D

https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Z ... rajevo.pdf

Necu ni ja vise na ovu temu...
Banksy

#36646 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

I, dokle se stiglo...?
kmirsad

#36647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Banksy wrote:I, dokle se stiglo...?
Do predkraj... a kraj toga , početak onoga... :-D
ultima_palabra

#36648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

Ova raspodjela resora skroz suprotna od očekivanog... hajd znaj zašto je to dobro, i da li je uopšte.
Banksy

#36649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Malo je splasnulo, sve, ne znam je li to dobro.

Evo ih:

NOVA VLAST
Sedmica u kojoj bi "šestorka" u Sarajevu trebala objaviti imena budućih kantonalnih ministara

Kako nezvanično saznajemo, novi ministar zdravstva u KS bi mogao biti Benjamin Bejtović iz Naše stranke.

Bejtović: Sebija Izetbegović nema viziju reforme zdravstva

Bejtović: Sebija Izetbegović samo presipa iz šupljeg u prazno
Zanimljivo.
high_volume

#36650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

ultima_palabra wrote:Ova raspodjela resora skroz suprotna od očekivanog... hajd znaj zašto je to dobro, i da li je uopšte.
Navodno, NS traži i obrazovanje i zdravstvo. I komunalije
Locked