Po meni, stvar je licne procjene. Meni licno je i gripa vise rizicna od vakcine za gripu. Masi ljudi nije. I ja to postujem.Medobrundo25 wrote: ↑17/12/2020 13:56Mogy87 wrote: ↑17/12/2020 13:52Necemo biti djeca. Naravno da ce farmaceutske kuce zaraditi posebno jer su im subvencirani najveci troskovi, a to je research&development. Sto nije slucaj kod konvencionalnih vakcina gdje kad se trosak ulaganja alocira na proizvod marze ne budu visoke.
Ali ljudi imaj know how i to zele naplatiti. Imaju rjesenje za problem koji je zaustavio zivot kakav poznajemo. Da li bi bilo postenije podijeliti znanje sa svijetom? Naravno da da. Ali to je utopija.
Naravno, time pada u vodu sama medijska i politicka hajka o najopasnijem virusu na svijetu i spasavanju covjecanstva. Ta prica me bas iritira kao i lazna solidarnost , samo treba biti realan. Pitanje ostaje po meni , koliko su vakcine neophodne za kompletnu populaciju, a ne selektivno za najugrozenije.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Mogy87
#36626 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
splinter
#36627 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bujrum, uzmite po koju dozu Ivermectina, možete podijeliti i ukućanima kao i svojim najmilijim pa nam javite reakcije.
- pizarro
- spinel_
-
splinter
#36630 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam zbog je tačno Hidroksiklorokin povučen. Ima manje nus pojave. On se koristio u tretmanu malarije poprilično uspješno, dok se Ivermektin koristi kod parazitoza. Manje više svi antiparazicti mogu djelovati neurotoksično, pa zbog toga treba biti posebno oprezan.
Opet kažem možda bi ovaj lijek (Ivermektin) uz određene korekcije, u bližoj budućnosti mogao biti lijekom izbora protiv nekih egzotičnih bolesti čija se geografska rasprostranjenost pomjera usljed promjene klime
Na kraju kolika ja cijena Ramdesivira, a kolika Hidroksiklorokona, a nešto ne znam da je ovaj prvi iako antivirsuni lijek puno efikasniji od jeftinog antmalaričnog
lijeka.
Nekad ćemo u perspektivi morati jeftinije i pristupačnije antivirsune lijekove dostupne svima.
-
adsubzero
#36631 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne jer ja kazem, nego jer sebe predstavljas takvim. Ko je rekao da nema antivirusnih lijekova? Ja ne. Ali velim da je sansa za takvo nesto izuzetno niska i ne isplati se uopste ni pokusavati za virus koji brzo mutira. Koliko primjera mozes navesti gdje je postojao lijek za virus i koliko je trebalo da se napravi? Vakcina je neuporedivo bolje i realnije rjesenje. To sto si ti nedovoljno educiran nije ti izgovor da ti dodjes "pamet prosipati".laik1981 wrote: ↑17/12/2020 13:57A antivakcinas sam jer ti tako kazesadsubzero wrote: ↑17/12/2020 13:51Nebitno sta mislis o tome i prolazi li (sta god to znacilo), antivakcinas si, dakle pristalica teorija zavjere. Pod tim sto sam rekao sam mislio generalno na pokret antivaxxera i silne blamaze, a vakcine se kroz historiju iznova pokazuju kao djelotvorne, pored svih skeptika.Hajde ba u skokovima i prosipaj gluposti kome mozes.. Sta velis, nema ativirusnih lijekova? I dodjes pamet prosipati..
-
Trappist
#36632 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
http://ba.n1info.com/Science/a496061/St ... da-19.html
"Nova troslojna maska ima učinkovitost od 65% u filtriranju čestica u zraku, ali ako je već korištena učinkovitost joj opada na 25%, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Physics of Fluids.
Istraživači sa Sveučilišta Massachusetts Lowell i Kalifornijskog baptističkog sveučilišta kažu da maske usporavaju protok zraka, čineći ljude podložnijima na udisanje čestica, a prljava maska za lice ne može učinkovito filtrirati najsitnije kapljice. "
Hmm ovih ravnozemljasa svuda ima, cak i naucne studije objavljuju
"Nova troslojna maska ima učinkovitost od 65% u filtriranju čestica u zraku, ali ako je već korištena učinkovitost joj opada na 25%, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Physics of Fluids.
Istraživači sa Sveučilišta Massachusetts Lowell i Kalifornijskog baptističkog sveučilišta kažu da maske usporavaju protok zraka, čineći ljude podložnijima na udisanje čestica, a prljava maska za lice ne može učinkovito filtrirati najsitnije kapljice. "
Hmm ovih ravnozemljasa svuda ima, cak i naucne studije objavljuju
- spinel_
#36633 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ok, hvala na realnom komentaru. @Dozer evo objasnjenja, vjerujem i tebe zanima.splinter wrote: ↑17/12/2020 14:55Ne znam zbog je tačno Hidroksiklorokin povučen. Ima manje nus pojave. On se koristio u tretmanu malarije poprilično uspješno, dok se Ivermektin koristi kod parazitoza. Manje više svi antiparazicti mogu djelovati neurotoksično, pa zbog toga treba biti posebno oprezan.
Opet kažem možda bi ovaj lijek (Ivermektin) uz određene korekcije, u bližoj budućnosti mogao biti lijekom izbora protiv nekih egzotičnih bolesti čija se geografska rasprostranjenost pomjera usljed promjene klime
Na kraju kolika ja cijena Ramdesivira, a kolika Hidroksiklorokona, a nešto ne znam da je ovaj prvi iako antivirsuni lijek puno efikasniji od jeftinog antmalaričnog
lijeka.
Nekad ćemo u perspektivi morati jeftinije i pristupačnije antivirsune lijekove dostupne svima.
-
Medobrundo25
-
Medobrundo25
#36635 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izvini , a koji lijek nema nuspojave? Hajde bar jedan navedi. Koliko njih kojima se trpamo dnevno je hepatoksican? I Ivermectin je dozvoljen za upotrebu na ljudima, sta ti sad znas bolje nego FDA i sve nacionalne medicinske regulatorne agencije? Komentar nema osvrt na lijek i njegovo koristenje za lijecenje covida, samo mi tvoj selektivni narativ ide na zivce.
-
splinter
#36636 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ti si neki pravi ljutko.Medobrundo25 wrote: ↑17/12/2020 15:06Izvini , a koji lijek nema nuspojave? Hajde bar jedan navedi. Koliko njih kojima se trpamo dnevno je hepatoksican? I Ivermectin je dozvoljen za upotrebu na ljudima, sta ti sad znas bolje nego FDA i sve nacionalne medicinske regulatorne agencije? Komentar nema osvrt na lijek i njegovo koristenje za lijecenje covida, samo mi tvoj selektivni narativ ide na zivce.
Vjerovatno misliš na ovo.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4220302011
Vidiš šta piše: In vitro
Naravno da ne znam. Učim svaki dan i puno toga ne znam.
I ja jedva čekam da prođe ova pandemija, imam i previše razloga za to, a baš ni jedan jedini da traje i minut još, ali ne mogu samo prestati razmišljati o svemu tome i smatrati da je sve prošlo. Mislim da to nije rješenje.
-
daddy-kool
#36637 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
COVID-19: French president Emmanuel Macron tests positive for coronavirus
-
laik1981
#36638 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A ko prica protiv vakcine bog ti pamet dao? De umij se malo. Prvo trebas biti sposoban da shvatis o cemu se uopste i pricalo.. Ako nisi sposoban onda ne guraj nos gdje mu nije mjesto..adsubzero wrote: ↑17/12/2020 14:56Ne jer ja kazem, nego jer sebe predstavljas takvim. Ko je rekao da nema antivirusnih lijekova? Ja ne. Ali velim da je sansa za takvo nesto izuzetno niska i ne isplati se uopste ni pokusavati za virus koji brzo mutira. Koliko primjera mozes navesti gdje je postojao lijek za virus i koliko je trebalo da se napravi? Vakcina je neuporedivo bolje i realnije rjesenje. To sto si ti nedovoljno educiran nije ti izgovor da ti dodjes "pamet prosipati".laik1981 wrote: ↑17/12/2020 13:57A antivakcinas sam jer ti tako kazesadsubzero wrote: ↑17/12/2020 13:51
Nebitno sta mislis o tome i prolazi li (sta god to znacilo), antivakcinas si, dakle pristalica teorija zavjere. Pod tim sto sam rekao sam mislio generalno na pokret antivaxxera i silne blamaze, a vakcine se kroz historiju iznova pokazuju kao djelotvorne, pored svih skeptika.Hajde ba u skokovima i prosipaj gluposti kome mozes.. Sta velis, nema ativirusnih lijekova? I dodjes pamet prosipati..
A evo ko se ibreti postojanju antivirusnog lijeka
Postojanje antivirusnog lijeka smatras teorijom zavjereadsubzero wrote: ↑17/12/2020 13:26Lijek? Za virusno oboljenje? Opstruirate ovdje temu, teorije zavjera su na drugom mjestu.
Antivaxxeri opet uzeli maha. Uvijek je bilo protivnika i uvijek se pokazalo kako grijese i da su vakcine toliko pomogle covjecanstvu, a opet dodje jedan mali covjek i prica bajke.
-
adsubzero
#36639 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti, koji naravno nisi jedini. Spominjao si sulude marketinske kampanje za vakcine i mislis da bi se trebalo traziti lijek, a sta je to drugo nego protivljenje vakcinama? Ne da mi se sad da trazim sta si sve govorio, ali ne moras da se pretvaras da ne mislis tako.laik1981 wrote: ↑17/12/2020 15:43A ko prica protiv vakcine bog ti pamet dao? De umij se malo. Prvo trebas biti sposoban da shvatis o cemu se uopste i pricalo.. Ako nisi sposoban onda ne guraj nos gdje mu nije mjesto..adsubzero wrote: ↑17/12/2020 14:56Ne jer ja kazem, nego jer sebe predstavljas takvim. Ko je rekao da nema antivirusnih lijekova? Ja ne. Ali velim da je sansa za takvo nesto izuzetno niska i ne isplati se uopste ni pokusavati za virus koji brzo mutira. Koliko primjera mozes navesti gdje je postojao lijek za virus i koliko je trebalo da se napravi? Vakcina je neuporedivo bolje i realnije rjesenje. To sto si ti nedovoljno educiran nije ti izgovor da ti dodjes "pamet prosipati".
Ne, to nisam rekao na taj nacin. To nije bila opaska na tvoje spominjanje lijeka, nego generalno da se su i ovdje pocele iznositi neke teorije i pricati o marketinskim kampanjama za vakcinu. Tvoja izjava da se lijek ne trazi dovoljno je smijesna jer si ocito needuciran, a rekao sam ti vec zasto. Zato sto je sansa da se pronadje lijek za ovakav virus tako niska da se uopste ne isplati ulagati. Ocito je da nisi upucen.Postojanje antivirusnog lijeka smatras teorijom zavjereI jos imas hrabrosti da koristis pojam educiranost
Pitao sam te koliko se puta lijek pokazao kao dobro rjesenje za virus?? Nemoj krivudati.
-
laik1981
-
meridiyan
-
adsubzero
#36642 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da jer jesi needuciran. I samo tako si preskocio cijeli moj post i nisi odgovorio na moje pitanje. Nego izvoli i procitaj nesto o tome zasto nema lijekova za virusna oboljenja, pa mozda tvoj post dobije smisao.
-
laik1981
#36643 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ozezi, pa kad spoznas da postojanje antivirusnih lijekova nije teorija zavjere onda se vrati da pricamo..
https://www.google.ba/search?sxsrf=ALeK ... ent=psy-ab
-
adsubzero
#36644 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad ti skontas da ja to nisam rekao na taj nacin i kada mi odgovoris kada je to napravljen lijek koji je efektivno suzbio virus onda se vrati da pricamo.laik1981 wrote: ↑17/12/2020 17:37 Ozezi, pa kad spoznas da postojanje antivirusnih lijekova nije teorija zavjere onda se vrati da pricamo..![]()
- pizarro
-
meridiyan
-
laik1981
#36647 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Napisao si sta si napisao.. Drago mi je sto si naucio nesto novo i da si shvatio da postoje raznorazni antivirusni lijekovi i da to nije nikakva teorija zavjere..adsubzero wrote: ↑17/12/2020 19:02Kad ti skontas da ja to nisam rekao na taj nacin i kada mi odgovoris kada je to napravljen lijek koji je efektivno suzbio virus onda se vrati da pricamo.laik1981 wrote: ↑17/12/2020 17:37 Ozezi, pa kad spoznas da postojanje antivirusnih lijekova nije teorija zavjere onda se vrati da pricamo..![]()
A sad ti evo malo gradiva koje govori o uticaju medicine na rast populacije u dvadesetom stoljecu.. Obrati paznju na grafikone..
https://pdfs.semanticscholar.org/55f7/d ... 1608133202
-
Mogy87
#36648 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koja odvratna jeftina propaganda.laik1981 wrote: ↑17/12/2020 20:03Napisao si sta si napisao.. Drago mi je sto si naucio nesto novo i da si shvatio da postoje raznorazni antivirusni lijekovi i da to nije nikakva teorija zavjere..adsubzero wrote: ↑17/12/2020 19:02Kad ti skontas da ja to nisam rekao na taj nacin i kada mi odgovoris kada je to napravljen lijek koji je efektivno suzbio virus onda se vrati da pricamo.laik1981 wrote: ↑17/12/2020 17:37 Ozezi, pa kad spoznas da postojanje antivirusnih lijekova nije teorija zavjere onda se vrati da pricamo..![]()
A sad ti evo malo gradiva koje govori o uticaju medicine na rast populacije u dvadesetom stoljecu.. Obrati paznju na grafikone..
https://pdfs.semanticscholar.org/55f7/d ... 1608133202
Sta kaze vakcina sprijecila 1% smrti od polia? Sta je pomoglo? Pranje ruku?

EDIT: Inace naucni radovi koji spominju Spansku inkviziciju, a nisu iz oblasti historije bas uljevaju povjerenje da su zasnovani na cinjenicama
Citat iz rada:
"We also know that vast institutional resources have often been deployed to neutralize challenges to the assumptions upon which everyday organizational activities were founded and legitimated (for example, the Spanish Inquisition)."
Last edited by Mogy87 on 17/12/2020 20:33, edited 1 time in total.
-
laik1981
#36649 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Izmedju ostalog mozda i pranje ruku, odnosno higijenske navike.. Tehnoloski razvoj, razvoj industrije, mogucnost kvalitetnije obrade i skladistenja hrane, kvalitetno preciscavanje vode, konkretnije iskoristavanje prirodnih resursa.. Sve su to faktori koji su doprinijeli duzem zivotnom vijeku i trendovima pada mnogih bolesti.. Naravno da je i medicina napredovala sa napretkom tehnologije i da ima ucesca u svemu.. Nemam namjeru da to osporavam..
-
Mogy87
#36650 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa autori clanka to osporavaju ukljucujuci i grafikon koji sam postavila.laik1981 wrote: ↑17/12/2020 20:31 Izmedju ostalog mozda i pranje ruku, odnosno higijenske navike.. Tehnoloski razvoj, razvoj industrije, mogucnost kvalitetnije obrade i skladistenja hrane, kvalitetno preciscavanje vode, konkretnije iskoristavanje prirodnih resursa.. Sve su to faktori koji su doprinijeli duzem zivotnom vijeku i trendovima pada mnogih bolesti.. Naravno da je i medicina napredovala sa napretkom tehnologije i da ima ucesca u svemu.. Nemam namjeru da to osporavam..
Jesi procitao rad? On je osnov jeftine antivaxx propagande vec godinama