Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Hakiz
#36601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To je pošteno.
Ja bih volio da se ova granitura počne da radi na jednoj sistemskoj promjeni ponašanja, mentaliteta, da se pokuša natjerati ljude da 30 godina nakon pada komunizma izgube jednu od najružnijih ostavština komunizma. A to okoštalo ponašanje je da se insititucije ponašaju tako da građani služe njima da bi zaposlenici u u institucijama imali posao, a ne da su institucije tu da građanima pruže usluge i pomoć zbog kojih su formalno osnovane.
Jer ako i ova garnitura bude institucijama dozvolila da se nastave isto ponašati, prije ili poslije će se i oni vratiti tom obrascu, to jeste počeće se ponašati kao prethodnici. Ne odmah, ali vremenom hoće.
Praktično bi to značilo osim najkraćeg vremena i puta za korisnika da neki dokument od trenutka zahtijeva bude dostavljen, ili odgovor zašto ne može biti dostavljen, preko toga da se smanji potreban broj odlazaka na šaltere, dakle da se na jednom šalteru preda zahtijev, a da interno institucije između sebe pribave dokumentaciju koja je za obradu tog zahtijeva potrebna, da ne mora korisnik svaki papirić sam obezbijediti. Naravno, to ne bi važilo za one dokumente koji podliježu zaštiti privatnosti i slične. Pa do toga da institucije trebaju imati radno vrijeme organizovano tako da ljudi ne moraju svaki put uzimati izlaz sa posla ako im treba neki dokument. Recimo da na šalterima i drugim mjestima na kojima građani predaju zahtjeve ili podižu dokumente i sličnim rad bude u dvije smjene, na primjer od 9 do 14 i od 17 do 20 sati.
Moje radno vrijeme je takvo da imam često slobodne dane u toku radne sedmice, pa ja lako obavljam te stvari. Ali vidim kako se ljudi koji rade "normalno" radno vrijeme pate sa tim, naročito ako moraju riješiti nešto šta zahtijeva kombinaciju čestih odlazaka u instituciju i dugotrajnih čekanja u redovima. Ne može se sve obaviti za vrijeme godišnjeg odmora, neke stvari zahtijevaju sedmice, pa i mjesece čestih odlazaka na razne šaltere i u kancelarije.
Elektronski "šalteri" su super, ali ne koriste svi kompjutere, zato što ne znaju ili zato što nemaju povjerenje u taj metod.
Pa, eto, da zamolim da se pokušaju riješiti takve stvari.
Ja bih volio da se ova granitura počne da radi na jednoj sistemskoj promjeni ponašanja, mentaliteta, da se pokuša natjerati ljude da 30 godina nakon pada komunizma izgube jednu od najružnijih ostavština komunizma. A to okoštalo ponašanje je da se insititucije ponašaju tako da građani služe njima da bi zaposlenici u u institucijama imali posao, a ne da su institucije tu da građanima pruže usluge i pomoć zbog kojih su formalno osnovane.
Jer ako i ova garnitura bude institucijama dozvolila da se nastave isto ponašati, prije ili poslije će se i oni vratiti tom obrascu, to jeste počeće se ponašati kao prethodnici. Ne odmah, ali vremenom hoće.
Praktično bi to značilo osim najkraćeg vremena i puta za korisnika da neki dokument od trenutka zahtijeva bude dostavljen, ili odgovor zašto ne može biti dostavljen, preko toga da se smanji potreban broj odlazaka na šaltere, dakle da se na jednom šalteru preda zahtijev, a da interno institucije između sebe pribave dokumentaciju koja je za obradu tog zahtijeva potrebna, da ne mora korisnik svaki papirić sam obezbijediti. Naravno, to ne bi važilo za one dokumente koji podliježu zaštiti privatnosti i slične. Pa do toga da institucije trebaju imati radno vrijeme organizovano tako da ljudi ne moraju svaki put uzimati izlaz sa posla ako im treba neki dokument. Recimo da na šalterima i drugim mjestima na kojima građani predaju zahtjeve ili podižu dokumente i sličnim rad bude u dvije smjene, na primjer od 9 do 14 i od 17 do 20 sati.
Moje radno vrijeme je takvo da imam često slobodne dane u toku radne sedmice, pa ja lako obavljam te stvari. Ali vidim kako se ljudi koji rade "normalno" radno vrijeme pate sa tim, naročito ako moraju riješiti nešto šta zahtijeva kombinaciju čestih odlazaka u instituciju i dugotrajnih čekanja u redovima. Ne može se sve obaviti za vrijeme godišnjeg odmora, neke stvari zahtijevaju sedmice, pa i mjesece čestih odlazaka na razne šaltere i u kancelarije.
Elektronski "šalteri" su super, ali ne koriste svi kompjutere, zato što ne znaju ili zato što nemaju povjerenje u taj metod.
Last edited by Hakiz on 05/12/2018 16:15, edited 1 time in total.
- seln
#36602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Komentirati je dozvoljeno i ranije, ali nije legitimno zahtijevati rezultate prije isteka tog roka.addy_sa wrote:Politicka kultura nalaze da se novoimenovana Vlada pusti 100 dana da se pokaze
Cekam 100 dana od dana imenovanja za bilo kakav komentar
-
jefff
#36603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja govorim o njihovom programu. Jesu oni sami objavili taj program ili im ja to trpam u usta. Ako ce oni raditi po ovome programu onda mi ne moramo cekati 100. Dana vec imamo sta da hvalimo ili kritiziramo od ovog momenta.zippoo87 wrote:jeff
hajde smiri dozivljaj par mjeseci,pusti da se pocne nesto raditi pa onda opali po kritikama
ovako pucas u prazno
Rekao sam vec da mi se ne svidja taj koncept zapostavljanja prigradskih sredina. To je radila SDA.
Ovi to rade jer vjeruju u stereotip da su te sredine izborna baza SDA. Glupost.
- thekupus
#36604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
seln wrote:
Nemam nista protiv drustveno korisnog rada i u potpunosti ga podrzavam, ali... zar ti nisu kontadiktorne rijeci "volontiranje" i "obavezno"?
Propisana dobrovoljnost?
Jesu, u pravu si. Obavezan je bio društevno-korisni rad bez naknade, a to je nas kasnije motiviralo da samostalno volontiramo nakon škole.
- seln
#36605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
thekupus wrote:seln wrote:
Nemam nista protiv drustveno korisnog rada i u potpunosti ga podrzavam, ali... zar ti nisu kontadiktorne rijeci "volontiranje" i "obavezno"?
Propisana dobrovoljnost?
Jesu, u pravu si. Obavezan je bio društevno-korisni rad bez naknade, a to je nas kasnije motiviralo da samostalno volontiramo nakon škole.
Volontiranje je odlicna stvar. U Austriji skoro da nema nikoga ko se ne bavi nekom vrstom dobrovoljnog rada.
Tako generiraju vise milijardi vrijednosti u radu i materijalima i pokrivaju sve one oblasti koje sistem, tj. vlada ne stigne pokriti.
Samo mislim da to u programu ne treba stavljati pod "obavezno", vec ga treba poticati i popularizirati.
-
kluz franjo
#36606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja bih u program ubacio i potrebu podizanja funkcionalne (sekundardne) pismenosti.
- drug_profi
#36607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Također.Hakiz wrote:
Jeste li pokušali pribaviti ZK izvadak? Radni dan minimalno.
Haotično.
U red sat prije početka radnog vremena pa ako nisi kupio taksenu markicu, džaba si stajao.
Taksu moraš platiti a markicu kupuješ 500 metara dalje i treba ti navođenje da pronađeš budžak gdje se prodaju.
Kupuješ ofrljativno, uglavnom više nego što ti treba da ne bi zafalilo jer nemaš nigdje tarife.
Pa onda opet u red i možda do kraja dana dobiješ papir.
A na internetu možeš regularno pregledati svoje ZK listove i sve što je potrebno jeste da imaš opciju "print".
Sutra odeš u neku kancelariju ili šalter, platiš taksu i podigneš što si naručio.
A može i još bolje, da ti se dostave poštom, a da ti taksu i poštarinu platiš online.
-
Hakiz
#36608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve u odnosu administracija - građanin je napravljeno da bi građanin bio ponižen i da bi imao osjećaj pokornosti i zavisnosti od administracije.
Nadam se da nova garnitura će uraditi nešto po tom pitanju.
Jer, i to je jasan pokazatelj onoga šta vlasti misle o svojim biračima i kakav odnos imaju prema građanima na teritoriji na kojoj vladaju.
Nadam se da nova garnitura će uraditi nešto po tom pitanju.
Jer, i to je jasan pokazatelj onoga šta vlasti misle o svojim biračima i kakav odnos imaju prema građanima na teritoriji na kojoj vladaju.
-
Hakiz
#36609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Na kantonalnom nivou:
Mogu li se natjerati komunalna preduzeća i još neke institucije da njihovi računi ili dokumenti budu jasno razumljivi i stogodišnjaku sa demencijom ili da ljudi moraju završavati univerzitete za razumijevanje tih računa?
I da računi svih komunanih preduzeća po izgledu, formi, budu što sličniji ako ne mogu da budu potpuno isti sa razlikom samo u sadržaju.
Pa ako se korisnik usluge žali na neispravan račun i primijeti se da za taj mjesec račun nenormalno odstupa od srednje vrijednosti računa za tu uslugu u proteklih 12 mjeseci, da se ne kaže da račun mora biti plaćen pa će se onda rješavati žalba, nego da se žalba riješi prije obaveze plaćanja.
Il će se sve to ostaviti kako jeste da bi se građanima zbog grešaka uzimalo što je moguće više novca?
I to bih volio da nova garnitura rješava.
Dok čekamo krupne stvari kao što su rješavanje korupcije, GRAS, voda, zagađenje, transferzale itd, neka riješe ove sitne koje se mogu relativno brzo riješiti pa da svojim biračima olakšaju život.
Mogu li se natjerati komunalna preduzeća i još neke institucije da njihovi računi ili dokumenti budu jasno razumljivi i stogodišnjaku sa demencijom ili da ljudi moraju završavati univerzitete za razumijevanje tih računa?
I da računi svih komunanih preduzeća po izgledu, formi, budu što sličniji ako ne mogu da budu potpuno isti sa razlikom samo u sadržaju.
Pa ako se korisnik usluge žali na neispravan račun i primijeti se da za taj mjesec račun nenormalno odstupa od srednje vrijednosti računa za tu uslugu u proteklih 12 mjeseci, da se ne kaže da račun mora biti plaćen pa će se onda rješavati žalba, nego da se žalba riješi prije obaveze plaćanja.
Il će se sve to ostaviti kako jeste da bi se građanima zbog grešaka uzimalo što je moguće više novca?
Dok čekamo krupne stvari kao što su rješavanje korupcije, GRAS, voda, zagađenje, transferzale itd, neka riješe ove sitne koje se mogu relativno brzo riješiti pa da svojim biračima olakšaju život.
- paleoconservative
#36610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Odlicno pitanje.Hakiz wrote:Na kantonalnom nivou:
Nas bh. zakonski okvir operise u skladu sa IAS i IFRS kao glavnim racunovodstvenim standardima, i po tom pitanju su usvojili i dopunili zakon i to je sve udure.
Medjutim, mi imamo 3.400 parafiskalnih nameta, od cega veliki broj nameta ide na dohodak. Sve te takse ostavljaju prostora za manipulaciju brojevima i neispravne reprezentacije bilansa stanja i bilansa uspjeha, pogotovo kod neefikasnkih neproduktivnih drzavnih firmi.
Ovdje treba kombinovani trud smanjenja taksi i nameta, uporedo sa deregulacijom drzavne birokratije. Tako ce i srednjoskolac iz ekonomske srednje moci ukazati nakon 10 sekundi citanja GRASovih finansijskih izvjestaja, da se pokralo sakom i kapom i da nemaju ekonomsku opravdanost za postojanje kao firma
- Styling
#36611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ima li neko info ili predstavu koliko se novca slije u opstinske budzete od ovjera raznih dokumenata? Svaki put kad ovjeravam neki dokument nije ispod 4KM. To je minimalna taksa. Pljacka prava. Za ovjeru kopije licne karte 4KM. Uvjerenje da nemam dugovanja prema porezu 15 KM!? I tako dalje, i tako dalje. Na sta toliko para? Sto sluzbenica koja ionako prima platu od mojih poreza treba da udari pecat!? A, primijetila sam da je i to selektivno. Oni koji su , kao, ugrozene kategorija nista ne placaju. Po cijem to sudu i odluci? Kako se odredjuju te kategorije i povlastice? Ili, ako ti je sluzbenica na salteru jaranica nista ne placas. Cirkus.
- denis.istok
#36612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Koliko se sjecam: Ilidza i Novi Grad ne naplacuju vecinu dokumenata (ili cak nijedan, ako nije smotak) a u Centru samo pojedine naplacuju tj imaju kategorije koje su oslobodjene.Styling wrote:Ima li neko info ili predstavu koliko se novca slije u opstinske budzete od ovjera raznih dokumenata? Svaki put kad ovjeravam neki dokument nije ispod 4KM. To je minimalna taksa. Pljacka prava. Za ovjeru kopije licne karte 4KM. Uvjerenje da nemam dugovanja prema porezu 15 KM!? I tako dalje, i tako dalje. Na sta toliko para? Sto sluzbenica koja ionako prima platu od mojih poreza treba da udari pecat!? A, primijetila sam da je i to selektivno. Oni koji su , kao, ugrozene kategorija nista ne placaju. Po cijem to sudu i odluci? Kako se odredjuju te kategorije i povlastice? Ili, ako ti je sluzbenica na salteru jaranica nista ne placas. Cirkus.
Odakle sad 4KM?
Last edited by denis.istok on 06/12/2018 09:54, edited 1 time in total.
-
high_volume
#36613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Administrativne takse su izvor prihoda lokalnih zajednica, one su punjenje budžeta, i treba ih biti. Ali i njihova naplata mora biti jednaka za sve, bez protekcija "jaranica na šalteru". Da li su visoke, obzirom na standard stanovništva, to je tema za raspravu.Styling wrote:Ima li neko info ili predstavu koliko se novca slije u opstinske budzete od ovjera raznih dokumenata? Svaki put kad ovjeravam neki dokument nije ispod 4KM. To je minimalna taksa. Pljacka prava. Za ovjeru kopije licne karte 4KM. Uvjerenje da nemam dugovanja prema porezu 15 KM!? I tako dalje, i tako dalje. Na sta toliko para? Sto sluzbenica koja ionako prima platu od mojih poreza treba da udari pecat!? A, primijetila sam da je i to selektivno. Oni koji su , kao, ugrozene kategorija nista ne placaju. Po cijem to sudu i odluci? Kako se odredjuju te kategorije i povlastice? Ili, ako ti je sluzbenica na salteru jaranica nista ne placas. Cirkus.
Bolje je pitanje, veći je problem trošenje budžeta prikupljenog taksama
- Styling
#36614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bogami u Novom Gradu i u Centru naplacuju 4 marke takse za ovjeru kopije licne karte. A nije mi jasno ko odredjuje kategorije koje su oslobodjene.denis.istok wrote:Koliko se sjecam: Ilidza i Novi Grad ne naplacuju vecinu dokumenata (ili cak nijedan, ako nije smotak) a u Centru samo pojedine naplacuju tj imaju kategorije koje su oslobodjene.Styling wrote:Ima li neko info ili predstavu koliko se novca slije u opstinske budzete od ovjera raznih dokumenata? Svaki put kad ovjeravam neki dokument nije ispod 4KM. To je minimalna taksa. Pljacka prava. Za ovjeru kopije licne karte 4KM. Uvjerenje da nemam dugovanja prema porezu 15 KM!? I tako dalje, i tako dalje. Na sta toliko para? Sto sluzbenica koja ionako prima platu od mojih poreza treba da udari pecat!? A, primijetila sam da je i to selektivno. Oni koji su , kao, ugrozene kategorija nista ne placaju. Po cijem to sudu i odluci? Kako se odredjuju te kategorije i povlastice? Ili, ako ti je sluzbenica na salteru jaranica nista ne placas. Cirkus.
Odakle sad 4KM?
- DaffyDuck
#36615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bontona i etike. Ako nece skroz ukinuti vjeronaku, nek je ukinu prve tri godine dok se svoj djeci ne utuvi u glavu kako se ulazi u prostoriju, kako se pozdravlja, kako ponasa u drustvu, u javnostu, u pozoristu, kinu , muzeju pa i na salteru kako da razgovaraju sa tetom. (moze i obavezan predmet za roditelje- 80% bi im dobro doslo)kluz franjo wrote:Ja bih u program ubacio i potrebu podizanja funkcionalne (sekundardne) pismenosti.
I nek neko pocne uciti ovu djecu da postoji građanski aktivizam, da im se izbaci iz glave "suti, nemoj da te neko cuje".
- DaffyDuck
#36616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Postoji Zakon o taksama, mislim federalni. Mislim da je iz 99godine, a poslije je bilo izmjena.Styling wrote:Bogami u Novom Gradu i u Centru naplacuju 4 marke takse za ovjeru kopije licne karte. A nije mi jasno ko odredjuje kategorije koje su oslobodjene.denis.istok wrote:Koliko se sjecam: Ilidza i Novi Grad ne naplacuju vecinu dokumenata (ili cak nijedan, ako nije smotak) a u Centru samo pojedine naplacuju tj imaju kategorije koje su oslobodjene.Styling wrote:Ima li neko info ili predstavu koliko se novca slije u opstinske budzete od ovjera raznih dokumenata? Svaki put kad ovjeravam neki dokument nije ispod 4KM. To je minimalna taksa. Pljacka prava. Za ovjeru kopije licne karte 4KM. Uvjerenje da nemam dugovanja prema porezu 15 KM!? I tako dalje, i tako dalje. Na sta toliko para? Sto sluzbenica koja ionako prima platu od mojih poreza treba da udari pecat!? A, primijetila sam da je i to selektivno. Oni koji su , kao, ugrozene kategorija nista ne placaju. Po cijem to sudu i odluci? Kako se odredjuju te kategorije i povlastice? Ili, ako ti je sluzbenica na salteru jaranica nista ne placas. Cirkus.
Odakle sad 4KM?
- video
#36617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ti si to nesto fulilaStyling wrote:Bogami u Novom Gradu i u Centru naplacuju 4 marke takse za ovjeru kopije licne karte. A nije mi jasno ko odredjuje kategorije koje su oslobodjene.denis.istok wrote:Koliko se sjecam: Ilidza i Novi Grad ne naplacuju vecinu dokumenata (ili cak nijedan, ako nije smotak) a u Centru samo pojedine naplacuju tj imaju kategorije koje su oslobodjene.Styling wrote:Ima li neko info ili predstavu koliko se novca slije u opstinske budzete od ovjera raznih dokumenata? Svaki put kad ovjeravam neki dokument nije ispod 4KM. To je minimalna taksa. Pljacka prava. Za ovjeru kopije licne karte 4KM. Uvjerenje da nemam dugovanja prema porezu 15 KM!? I tako dalje, i tako dalje. Na sta toliko para? Sto sluzbenica koja ionako prima platu od mojih poreza treba da udari pecat!? A, primijetila sam da je i to selektivno. Oni koji su , kao, ugrozene kategorija nista ne placaju. Po cijem to sudu i odluci? Kako se odredjuju te kategorije i povlastice? Ili, ako ti je sluzbenica na salteru jaranica nista ne placas. Cirkus.
Odakle sad 4KM?
U N.G. se ovjere ne naplacuju!
- video
#36618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jedno su takse a drugo je naplacivanje ovjere dukumenataDaffyDuck wrote: Postoji Zakon o taksama, mislim federalni. Mislim da je iz 99godine, a poslije je bilo izmjena.
-
Hakiz
#36619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da.Styling wrote:Ima li neko info ili predstavu koliko se novca slije u opstinske budzete od ovjera raznih dokumenata? Svaki put kad ovjeravam neki dokument nije ispod 4KM. To je minimalna taksa. Pljacka prava. Za ovjeru kopije licne karte 4KM. Uvjerenje da nemam dugovanja prema porezu 15 KM!? I tako dalje, i tako dalje. Na sta toliko para? Sto sluzbenica koja ionako prima platu od mojih poreza treba da udari pecat!? A, primijetila sam da je i to selektivno. Oni koji su , kao, ugrozene kategorija nista ne placaju. Po cijem to sudu i odluci? Kako se odredjuju te kategorije i povlastice? Ili, ako ti je sluzbenica na salteru jaranica nista ne placas. Cirkus.
I odjava usluge. Ok je što recimo banka naplati uvođenje neke usluge. Ali bi zakonom trebalo zabraniti naplatu odjave usluge.
Na primjer, prijaviš elektronsko bankarstvo. Neka naplate prijavu. Ali platiti 15 KM kada odlučiš da prekineš tu uslugu! Kako se može naplatiti da ti prestanu nešto davati?
Naravno, dug ako postoji se mora naplatiti, ali sam prekid usluge bi morao biti besplatan.
Ima "milion" načina na koji nam svi koji mogu otimaju novac ili nas zadržavaju na nečemu šta nam u stvari ne treba sve sa aminovanjem vlasti.
-
Hakiz
#36620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nismo se razumjeli. Ne osporavam to tvoje, ali ja sam mislio na račune koje komunalna preduzeća ispostavjaju građanima za usluge grijanja, struje, vode, itdpaleoconservative wrote:Odlicno pitanje.Hakiz wrote:Na kantonalnom nivou:
Nas bh. zakonski okvir operise u skladu sa IAS i IFRS kao glavnim racunovodstvenim standardima, i po tom pitanju su usvojili i dopunili zakon i to je sve udure.
Medjutim, mi imamo 3.400 parafiskalnih nameta, od cega veliki broj nameta ide na dohodak. Sve te takse ostavljaju prostora za manipulaciju brojevima i neispravne reprezentacije bilansa stanja i bilansa uspjeha, pogotovo kod neefikasnkih neproduktivnih drzavnih firmi.
Ovdje treba kombinovani trud smanjenja taksi i nameta, uporedo sa deregulacijom drzavne birokratije. Tako ce i srednjoskolac iz ekonomske srednje moci ukazati nakon 10 sekundi citanja GRASovih finansijskih izvjestaja, da se pokralo sakom i kapom i da nemaju ekonomsku opravdanost za postojanje kao firmalijep pozdrav.
Na primjer, toplane. Piše na vrhu A4 papira za koji mjesec je račun. Ali nigdje na odsječku računa koji građanin dobije kada plati taj račun ne piše za koji je mjesec. Piše kao prva dva broja pod "referenca", ali ne piše jasno u stilu "račun za X mjesec godine Y. Ja ako danas platim taj račun, pisaće na pečatu da je račun plaćen 6. 12. 2018. Ali neće pisati da li je račun koji sam ja danas platio za novembar 2018. ili možda dug za maj 2016.
Nama koji smo zdravi i koliko-toliko pametni je to na kraju razumljivo, ali neobrazovanim ljudima ili ljudima sa nekim problemima u razumijevanju nije. A oni ne smiju biti diskriminisani i stavljeni u položaj lakog iskorištavanja.
- kmirsad
#36621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Neki dan odjavio uslugu TVTX... sravnio račune, vratio link... i napalatili mi 20 km odjavu. Iako su bez moje saglasnosti koristili moju instalaciju od haustora do 7-og sprata zgrade...Naravno da sam platio i priključenje i svu pretplatu. Elektro privreda obračunava zateznu kamata za dan kašnjenja, a ne daje kamatu za prijevremenu uplatu, koja nije tako rijetka.
- drug_profi
#36622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
U RS npr. zakon ne dozvoljava naplatu zatvaranja računa, naplatu ranije isplate kredita, naplatu odjave usluge....Hakiz wrote: Da.
I odjava usluge. Ok je što recimo banka naplati uvođenje neke usluge. Ali bi zakonom trebalo zabraniti naplatu odjave usluge.
Na primjer, prijaviš elektronsko bankarstvo. Neka naplate prijavu. Ali platiti 15 KM kada odlučiš da prekineš tu uslugu! Kako se može naplatiti da ti prestanu nešto davati?
Naravno, dug ako postoji se mora naplatiti, ali sam prekid usluge bi morao biti besplatan.
Ima "milion" načina na koji nam svi koji mogu otimaju novac ili nas zadržavaju na nečemu šta nam u stvari ne treba sve sa aminovanjem vlasti.
Za brčko distrikt ne znam tačno, ali mislim da ni tamo ne dozovoljavaju.
Očigledno je da su zakonodavci u FBiH (parlamant i stranke koje ga decenijama kontrolišu) donosili zakone koji idu isključivo u interes kapitala, a na građana. ne sumnjam da su za to bivali nagrađivani.
-
Hakiz
#36623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne znam da li se to može riješiti na nivou kantona ili mora na nivou entiteta, ali eto malih i relativno jednostavnih i brzih stvari koje nove vlasti mogu uraditi i osvajati simpatije glasača.
Osim ako...
Osim ako...
- wewa
#36624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
zakonski okviri poslovanja finansijskih institucija doneseni su uglavnom na drzavnom i kantonalnom nivou, tako da cemo tesko docekati znacajnije promjene u ovom mandatu
znacajno poboljsanje u pristupu drzavnoj administraciji se, pak, moze ocekivati tek od donosenja zakona o elektronskom potpisu, a to ko zna kad ce...
znacajno poboljsanje u pristupu drzavnoj administraciji se, pak, moze ocekivati tek od donosenja zakona o elektronskom potpisu, a to ko zna kad ce...
- Styling
#36625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa, zavisi za sta ti treba. Vjerovatno ako pokreces biznis ne placas, ali ako ti treba za kredit onda placas. Bar sam ja platila.video wrote:Ti si to nesto fulilaStyling wrote: Bogami u Novom Gradu i u Centru naplacuju 4 marke takse za ovjeru kopije licne karte. A nije mi jasno ko odredjuje kategorije koje su oslobodjene.![]()
U N.G. se ovjere ne naplacuju!