Osnovno nacelo demokratije je jedan covjek jedan glas. Dozvoljeno je neko manje odstupanje, kao sto je recimo danas slucaj sa izbornim jedinicama za paralament, ali ti predlazes odnos koji je blizi 5:1 nego 1:1.cyprus wrote:Jeste da u SAD-u broj elektora prati broj stanovnika, ali opet glasovi ne vrijede jednako... Npr. Montana ima isti broj elektora kao i Wyoming, iako ima skoro duplo više stanovnika... Zar nije GW Bush 2000. godine pobjedio na izborima iako je imao manje glasova od protukandidata? Da ne navodim dalje primjere... Kod nas bi se broj stanovnika također pratio, ali bi bio modificiran etničkom komponentnom, koja je jelte nažalost glavna determinanta našeg društva...ultima_palabra wrote:Pa u Americi elektorski sistem prati broj stanovnika po državama, upravo da bi se obezbjedilo da svačiji glas vrijedi jednako.
Srž ovog prijedloga je sasvim obrnuta... on vrednuje glas pripadnika jednog naroda više od drugog, i time je diskriminatoran.
Dalje, ovaj moj prijedlog ne vrednuje glas pripadnika jednog naroda više od drugog, nego stanovnika jedne opštine u odnosu na drugu... Glas svakog Srbina, Hrvata, Bošnjaka ili Ostalog iz npr. Tuzle vrijedi jednako... A nejednakost u vrijednosti glasova u teritorijalnom pogledu je neminovnost, za svaki izborni sistem... Mislim da ne postoji izborni sistem u svijetu gdje svačiji glas vrijedi identično, tako da se ne može reći da je to diskriminacija... Npr. i u izboru za evropski palament, glas jednog Maltežanina vrijedi više od glasa jednog Nijemca... Istina, u većini država su ta odstupanja manja u odnosu na to što bi kod nas bio slučaj, ali mi smo specifični...
Jasno je da idealno rješenje koje bi maksimalno zadovoljilo sve strane ne postoji, ali vjerujem da je ovo što sam ja predložio najbliže svestrano prihvatljivom kompromisu...
Da su tri federalne jedinice, to bi imalo nekog smisla, ali nisu.