Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Hakiz

#36576 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

SSemir wrote:
denis.istok wrote: [*]Nekoristene privatne i poslovne nekretnine bit ce dodatno oporezovane.
STA OVO ZNACI?]
Ako omas poslovni prostof koji zjapi prazan morat ces da placas porez pa ce ti biti bolje jeftinije nekom iznajmiti prostorili dati bespatno jer ces tako imati manje troskove. Rezultat jd da ce poslovni prostori biti jeftiniji i prihcatöjiviji.
Drugi primjer, imas neku obradivu njivu u okolini gradaxa zjapi ti prazna, da ne bi placao ovaj porez, ti ces je iznajmiti ili dati nekom da je pametno iskoristi.

Super stvar
Ili ćeš na kraju prodati tu imovinu.

Koliko ja znam takvo rješenje odavno postoji ili je postojalo za poljoprivredno zemljište. Neki nivo vlasti, da li opština ili kanton, nisam siguran, dodijeli pivatnu zemlju koju vlasnik ne obrađuje nekome na korištenje. Vlasnik i dalje ostaje vlasnik, ali mu zemlju koristi neko drugi.

S tim što ovo "privatne" znači da će ti i stan ili kuća koji se ne koriste biti dodatno oporezovani.
Hakiz

#36577 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Ima tu lijepih stvari koje se plašim da će teško ići. GRAS na primjer će biti problem.

Drugo, posjećujući bolesnike i u Općoj bolnici i u KCUS-u ne mogu a da se ne zapitam, jesu li tu pacijenti u zatvoru ili u bolnici, a članovi njihovih porodica stoka koju treba bičem tući.

Danas u Općoj bolnici vrijeme za posjetu. Došla stara žena sa malom unukom koja plače jer je djetetu mama u bolnici. Kaže ona gorila na ulazu dijete bi moglo u posjetu samo sa ocem, sa bakom ne može. I onda u toku rasprave se čuje "Da iskreno kažem, meni je moj posao važniji i od vas i od pacijentice". Što je ste sigurno istina, ali to se nekome ko je izbezumljen jer mu je draga osoba bolesna ne govori.

Dokle će u ovom kantonu institucije biti važnije od građana kojima kao trebaju dati uslugu?

Zašto vrijeme posjeta u bolnicama ne bi bilo recimo ovako: termin za posjete je od recimo 14 do recimo 20 ili 21 sat. Svaki posjetilac može provesti, osim u izuzetnim slučajevima, maksimalno 30 minuta ili sat. Ili sve vrijeme, kao ono u fimovima kada gledamo kada ljudi provedu cijelu noć pored nekog dragog. Zna se gdje su odjeli ili sobe u kojima je posjeta strogo ograničena (intenzivna njega i slično), zna se kada su vremena intervencija i procedura kada soba mora biti prazna. Ostalo, pusti ljude da budu sa svijim najbližima, prije će se oporaviti.

Neki ljudi rizikuju da ostanu bez posla ako idu svaki ili svaki drugi dan u posjetu nekome u bolnicu, jer su posjete u radno vrijeme. Ko god je od šefa doživio da mu kaže, pa i u šali (a misleći ozbiljno) kada uzme izlaz da bi posjetio nekoga u bolnici "Misliš li ti hodati po bolnicama ili raditi?", zna na šta mislim.

Misli li se na ljude, i pacijente i članove njihovih porodica, u bolnicama uopšte?
jefff

#36578 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Ti njihovi pamfleti govore jako mnogo a da u isto vrijeme ne kazu apsolutno nista. Tu nema apsolutno nicega konkretnog i vaznog. Ja ovoliku kolicinu demagogije na jednom mjestu nikada u zivotu nisam procitao.
Oni nas drze pod hajvane.
Ja_Ja

#36579 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ja_Ja »

Hakiz wrote:
SSemir wrote:
denis.istok wrote: [*]Nekoristene privatne i poslovne nekretnine bit ce dodatno oporezovane.
STA OVO ZNACI?]
Ako omas poslovni prostof koji zjapi prazan morat ces da placas porez pa ce ti biti bolje jeftinije nekom iznajmiti prostorili dati bespatno jer ces tako imati manje troskove. Rezultat jd da ce poslovni prostori biti jeftiniji i prihcatöjiviji.
Drugi primjer, imas neku obradivu njivu u okolini gradaxa zjapi ti prazna, da ne bi placao ovaj porez, ti ces je iznajmiti ili dati nekom da je pametno iskoristi.

Super stvar
Ili ćeš na kraju prodati tu imovinu.

Koliko ja znam takvo rješenje odavno postoji ili je postojalo za poljoprivredno zemljište. Neki nivo vlasti, da li opština ili kanton, nisam siguran, dodijeli pivatnu zemlju koju vlasnik ne obrađuje nekome na korištenje. Vlasnik i dalje ostaje vlasnik, ali mu zemlju koristi neko drugi.

S tim što ovo "privatne" znači da će ti i stan ili kuća koji se ne koriste biti dodatno oporezovani.
Isto tako moze i da znaci da ce dijaspora koja posjeduje nekretnine placati dodatni porez na iste jer ne zivi u njima citavu godina.
Ja_Ja

#36580 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ja_Ja »

Hakiz wrote:Ima tu lijepih stvari koje se plašim da će teško ići. GRAS na primjer će biti problem.

Drugo, posjećujući bolesnike i u Općoj bolnici i u KCUS-u ne mogu a da se ne zapitam, jesu li tu pacijenti u zatvoru ili u bolnici, a članovi njihovih porodica stoka koju treba bičem tući.

Danas u Općoj bolnici vrijeme za posjetu. Došla stara žena sa malom unukom koja plače jer je djetetu mama u bolnici. Kaže ona gorila na ulazu dijete bi moglo u posjetu samo sa ocem, sa bakom ne može. I onda u toku rasprave se čuje "Da iskreno kažem, meni je moj posao važniji i od vas i od pacijentice". Što je ste sigurno istina, ali to se nekome ko je izbezumljen jer mu je draga osoba bolesna ne govori.

Dokle će u ovom kantonu institucije biti važnije od građana kojima kao trebaju dati uslugu?

Zašto vrijeme posjeta u bolnicama ne bi bilo recimo ovako: termin za posjete je od recimo 14 do recimo 20 ili 21 sat. Svaki posjetilac može provesti, osim u izuzetnim slučajevima, maksimalno 30 minuta ili sat. Ili sve vrijeme, kao ono u fimovima kada gledamo kada ljudi provedu cijelu noć pored nekog dragog. Zna se gdje su odjeli ili sobe u kojima je posjeta strogo ograničena (intenzivna njega i slično), zna se kada su vremena intervencija i procedura kada soba mora biti prazna. Ostalo, pusti ljude da budu sa svijim najbližima, prije će se oporaviti.

Neki ljudi rizikuju da ostanu bez posla ako idu svaki ili svaki drugi dan u posjetu nekome u bolnicu, jer su posjete u radno vrijeme. Ko god je od šefa doživio da mu kaže, pa i u šali (a misleći ozbiljno) kada uzme izlaz da bi posjetio nekoga u bolnici "Misliš li ti hodati po bolnicama ili raditi?", zna na šta mislim.

Misli li se na ljude, i pacijente i članove njihovih porodica, u bolnicama uopšte?
Kod nas generalno mora doci do reforme zdravstvenog sektora pa samim tim i ovog aspekta kojeg si naveo. Kod nas se pristup bolnicama cuva kao da se radi o vojnim objektima, pristup pacijentima se ogranicava i kada za to nema potreb. Sve su to neke male stvari koje se lahko daju srediti ako bude volje.
kmirsad

#36581 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Konačno sam pročitao dokument. Više puta. Mogao bih polagati ispit iz njeda, dobio bih desetku. Kao što sam dao desetku dokumentu.
Naravno imam primjedbi. Nema toga na svijetu čemu se ne može dati primjedba.
Dežurna opozica je će najviše zamjerki dati na nedostatak preciznijih metoda i načina rješavanja problema.
I ne treba detaljisati. Neko pliva lešno neko kraul... bitno je isplivati trasu.
Novim direktorima treba dati cilj i rokove, metode biraj.
Svi spominju GRAS, ovo, ono... Ja bih GRAS, uz jaka leđa iz SKS, riješio sa 60 dana.
Dokument nije odličan.
Dokument je fenomenalan. Ako ga uporedimo sa dosadašnjom praksom, posebno.
Da mi je da u gotovo istom tekstu uz neke dorade specifične za TK, usvoji STK.
Ali ne vjerejum.
Sve će ovo u TK iči teže. Ništa nije ni nalik sarajlijama u Skupštini.
SSemir

#36582 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by SSemir »

...
Last edited by SSemir on 22/11/2020 14:23, edited 1 time in total.
Kikibombona

#36583 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

jefff wrote:Ti njihovi pamfleti govore jako mnogo a da u isto vrijeme ne kazu apsolutno nista. Tu nema apsolutno nicega konkretnog i vaznog. Ja ovoliku kolicinu demagogije na jednom mjestu nikada u zivotu nisam procitao.
Neka su nabili nogom SDA kmetove taman nista ne uradili. 8-)

SDA uhljebi i poltroni su se kao mravi razlazali i placu na sve strane. Dostojanstva ni u tragovima.

Odrekao bih se 10 godina zivota samo da SDA smrdljive glavesine vidim iza resetaka. Sve im jebem bahato i stetocinsko.
high_volume

#36584 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

kmirsad wrote:Konačno sam pročitao dokument. Više puta. .
Gdje si ga čitao?
kluz franjo

#36585 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

high_volume wrote:
Gdje si ga čitao?
https://www.nasastranka.ba/wp-content/u ... storka.pdf
high_volume

#36586 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by high_volume »

kluz franjo wrote:
high_volume wrote:
Gdje si ga čitao?
https://www.nasastranka.ba/wp-content/u ... storka.pdf
Hvala :thumbup:

Edit. Pročitao nabrzinu. Ovo je ogroman i radikalan projekat. Ako ga realiziraju, svima kapa do poda! Ne treba ih mijenjati do kraja svijeta :D
maher

#36587 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by maher »

najava nove koalicije o promjeni paradigme i da vise nista nece biti isto zaista me zainteresovala ... ocekivao sam da ce rezultat nove paradigme biti duplo manji broj ministarstava ... onda najaviše da ce stranke delegirati ministre u rekordnom roku, a ja sam ocekivao da ce nova paradigma biti da premijer formira vladu i odabere ministre ...
doduse, stara paradigma je da premijer pravi program vlade, a onda se kao nova paradigma pojavi spisak sa stotinama tački koji neki nazivaju programom neki principima, ali uglavnom predstavlja nesto sto bi premijeru trebalo biti vodilja ...
onakav spisak je bruka objaviti javno ... puno je na tom spisku stvari koje se podrazumjevaju i koje institucije i ustanove po zakonu moraju raditi i ne treba ih posebno naglašavati, puno je tu operativnih stvari za koje se ocito brkaju nadleznosti ... da li je bas posao vlade i skupstine da se bavi uzinama za djecu, poništavanjem karti u tramvaju ili muzejima, video nadzorima, nacinom zakazivanjem pregleda ili je to operativna stvar u nadleznosti preduzeca, ustanova, direkcija, agencija, zavoda koji su odgovorni za to ... naravno ima i dobrih stvari, ali se u guzvi ne primjecuju ...
vise od 3 do 5 ciljeva, mjera ili inicijativa za svako ministarstvo nije trebalo ... ako se u saobracaju nabrojalo deset tacaka onda treba formirati agenciju za saobracaj koja bi to pokrila, uz dilemu da li je posebno ministarstvo saobracaja uopste potrebno ... i tako redom ...
zaista razocaravajuci dokument uz konstataciju da na ovoliko strana niko ne spomenu borbu protiv organizovanog kriminala ... ako nisam dobro procitao izvinjavam se ...
cestitke za rjesavanje problema smoga ...
Last edited by maher on 05/12/2018 09:59, edited 1 time in total.
Nero Histrion

#36588 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Nero Histrion »

jefff wrote:Isto kao i do sada ili mozda jos gore.
šalis se?
madner

#36589 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Dokument je skroz ok, ali bilo je i boljih :D, bitan je rezultat.
seln

#36590 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Obavezni drutvenokorisni vannastavni rad u srednjim skolama
Obavezno volontiranje :-)

kako me ovo podsjeca na bivsi sitem, kad je butum skola brala kukuruz kojekakvim "domacinima", uz cetvrt hljeba i jetrenu pastetu kao jedini obrok.
jefff

#36591 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Kikibombona wrote:
jefff wrote:Ti njihovi pamfleti govore jako mnogo a da u isto vrijeme ne kazu apsolutno nista. Tu nema apsolutno nicega konkretnog i vaznog. Ja ovoliku kolicinu demagogije na jednom mjestu nikada u zivotu nisam procitao.

SDA uhljebi i poltroni su se kao mravi razlazali i placu na sve strane. Dostojanstva ni u tragovima.

Odrekao bih se 10 godina zivota samo da SDA smrdljive glavesine vidim iza resetaka. Sve im jebem bahato i stetocinsko.
Htio sam reci da ovolika kolicina demagogije nije potrebna pa i ako je u svrhu borbe protiv SDA.
Primjeti se i u tim dokumentima da i ova gospoda upravo kao sto je to bio obicaj k9d SDA, vidi samo od Bascarsije do Marindvora. Niti jedna rijec o problemima prigradskih opcina. Ma kompletni idioti.
thekupus

#36592 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by thekupus »

seln wrote:

kako me ovo podsjeca na bivsi sitem, kad je butum skola brala kukuruz kojekakvim "domacinima", uz cetvrt hljeba i jetrenu pastetu kao jedini obrok.
U jednoj sarajevskoj gimnaziji postoji međunarodni program na kojem je društveno-korisni rad obavezan sve četiri godine školovanja. Za te četiri godine i moje kolege i ja smo stvorili naviku volontiranja, tako da ja sad, 7 godina nakon završetka, još uvijek redovno odvajam vrijeme za volontiranje. Vrlo često je to u organizacijama u kojima sam volontirao baš dok sam bio u srednjoj školi.

Razvijaju se radne navike, kao i bolje razumijevanje važnosti društveno-korisnog rada. To je bila jedna od velikih prednosti tog programa u odnosu na program kolega sa državnog smjera.

U potpunosti podržavam ovu ideju!
palermo

#36593 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Najbolji dokument je onaj dokument čiji je stepen implementacije najveći. Vjerujem da se oko toga svi možemo složiti.

Neko je spominjao promjenu paradigme. Najveća promjena paradigme bi bila ako bi se uspostavi jasan princip odgovornosti prema institucijama. Ili da pojednosztavim, ljudi koji budu izabrani na čelne fiunkcije od strane vlade treba da budu odgovorni vladi a ne strankama koje su ih nominovale.
Tek ukoliko se princip odgovornosti pomjeri sa stranačkih elita na institucije sistema mi možemo govoriti o promjeni paradigme i onome o čemu se na ovom forumu tako često pripovjedalo, da sarajevski kanton bude svježi vjetar koji će se širiti diljem Bosne i Hercegovine.

ukoliko se to ne desi, mi ćemo i dalje nastaviti živjeti u partiokratiji, našim navijačkim kopovima, radovati se malim stranačkim pobjedama (u prevodu jesmo im zavukli ili oni nama zavukli) a pravi igrači će jedini uživati plodove sistema napravljenog po njihovoj mjeri..........
seln

#36594 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

thekupus wrote:
seln wrote:

U jednoj sarajevskoj gimnaziji postoji međunarodni program na kojem je društveno-korisni rad obavezan sve četiri godine školovanja. Za te četiri godine i moje kolege i ja smo stvorili naviku volontiranja, tako da ja sad, 7 godina nakon završetka, još uvijek redovno odvajam vrijeme za volontiranje. Vrlo često je to u organizacijama u kojima sam volontirao baš dok sam bio u srednjoj školi.

Razvijaju se radne navike, kao i bolje razumijevanje važnosti društveno-korisnog rada. To je bila jedna od velikih prednosti tog programa u odnosu na program kolega sa državnog smjera.

U potpunosti podržavam ovu ideju!
Nemam nista protiv drustveno korisnog rada i u potpunosti ga podrzavam, ali... zar ti nisu kontadiktorne rijeci "volontiranje" i "obavezno"?
Propisana dobrovoljnost?
Thorgerson

#36595 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Thorgerson »

jefff wrote: Htio sam reci da ovolika kolicina demagogije nije potrebna pa i ako je u svrhu borbe protiv SDA.
Primjeti se i u tim dokumentima da i ova gospoda upravo kao sto je to bio obicaj k9d SDA, vidi samo od Bascarsije do Marindvora. Niti jedna rijec o problemima prigradskih opcina. Ma kompletni idioti.
Ne kontam, ovo je plan kantona. Samim tim se podrazumijeva i bilo koja prigradska opstina.

Ako pise za zdravstvo, zna se da je na kantolanom nivou. Ako ce se rjesavati nesto u Centru, pa valjda ce i u Ilijasu ili Hadzicima.

GRAS - isto tako. (stavise navedena pruga Ilidza-Hrasnica, te odlicna stvar brzi voz Hadzici i Ilijas - Sarajevo).

Obrazovanje - isto tako.

Procitaj ti opet drug ovo. ;-)
zippoo87

#36596 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

jefff wrote:
Kikibombona wrote:

Htio sam reci da ovolika kolicina demagogije nije potrebna pa i ako je u svrhu borbe protiv SDA.
ti bi da neko nesto spomene i to je odmah kao rijeseno
ima toliko problema,toliko budalastina...treba krenuti od necega...ne moze preko noci nista
jefff

#36597 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Thorgerson wrote:
jefff wrote: Htio sam reci da ovolika kolicina demagogije nije potrebna pa i ako je u svrhu borbe protiv SDA.
Ne kontam, ovo je plan kantona. Samim tim se podrazumijeva i bilo koja prigradska opstina.

Ako pise za zdravstvo, zna se da je na kantolanom nivou. Ako ce se rjesavati nesto u Centru, pa valjda ce i u Ilijasu ili Hadzicima.

GRAS - isto tako. (stavise navedena pruga Ilidza-Hrasnica, te odlicna stvar brzi voz Hadzici i Ilijas - Sarajevo).

Obrazovanje - isto tako.

Procitaj ti opet drug ovo. ;-)
Tu se opet vracamo na izvor. Taj njihov program se opet pokazuje kao nista konkretno. Mlatili bezveze. Sve sto su tu nabacali vec je sprovedeno ili se sprovodi ili je to vec neko predlozio davnih dana. Oni su to samo skupili i prikazali kao svoj program.
Naravno da su prigradske sredine zasluzile poseban elaborat u svemu tome al kao sto rekoh, gleda se od Bascarsije do Marindvora po starom SDA receptu. Sutra ce oni jos stosta preuzeti iz SDA arsenala.
drug_profi

#36598 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Imala je SDA dovoljno vremena da sve sto je zamislila i završi.
Pa nije ništa.
Nije potrebna prevelika pamet da se napravi spisak problema i rješenja.
Po rezultatima se mjeri uspjeh vladavine.
Ova vlast još nije ni počela, a već se kritikuje.

Vrlo sumnjivi motivi.
zippoo87

#36599 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

jeff
hajde smiri dozivljaj par mjeseci,pusti da se pocne nesto raditi pa onda opali po kritikama
ovako pucas u prazno
addy_sa

#36600 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by addy_sa »

Politicka kultura nalaze da se novoimenovana Vlada pusti 100 dana da se pokaze :D
Cekam 100 dana od dana imenovanja za bilo kakav komentar
Locked