Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Casual's
#36551 Re: Zeničani
Spašavanje privatnika Rahmana..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#36552 Re: Zeničani
U normalnim okolnostima da. Ali kod nas masa ljudi sa skolom rmbace ko NK radnici.channel10 wrote: Jedan je isao u skolu, a drugi nije i ovaj drugi bi ne da ima istu platu, nego i vecu...
-
channel10
#36553 Re: Zeničani
Neki dan sam cuo koliko one zene u obdanistu zarade i nisam mogao vjerovati. To je ona gore cifra. Eh ako je to normalno, onda ....Warashii wrote:Nije, normalno je da konobar zaradi 1000 a nemam pojma koliko prosvjetni radnik. Zasto bi konobar MORAO da ima 700KM? Zato sto je konobar? Naberu i ovi prosvjetari i ostali vise nego koliko se spominje.channel10 wrote:Zar nije normalnije da vece plate budu u privatnom nego u drzavnom sektoru?channel10 wrote:Ko kod privatnika zaradi 600-700 sa srednjom, treba da se udara u zicugu od srece. Ima dosta ljudi koji u javnim ustanovama sa fakultetskom diplomom imaju platu cca 700 plus TO od nekih 8KM
Jadni imaju 950KM "platu" i sve ostale moguce pogodnosti.
Jel normalno da konobar ili neko u trgovini sa srednjom zaradi skoro isto kao neko sa VSS u recimo obrazovanju? Znaci odgaja ti i uci djecu i ima platu 700KM.
Prosvjeta je na kraju krajeva potpuno druga prica, truhla je i to jako duboko. Za usporedbu plata sam isao na brdo administracije i ostalih piskarala.
- Warashii
#36554 Re: Zeničani
Pa da, obicno svi navode tu cifru, bez toplog i ostalih stvari.channel10 wrote: Neki dan sam cuo koliko one zene u obdanistu zarade i nisam mogao vjerovati. To je ona gore cifra. Eh ako je to normalno, onda ....
NE kazem ja da to nesto veliko, znam osoba koje u obdanistima zaradjuju i znatno manje al treba da znas da su to privatna obdanista, u slucaju te zene naravno da ne znam koje je.
Danas na trzistu rada, privatni sektor, skola igra ulogu ali ne toliku koliku mnogi misle da igra, zavrsiti bilo koii fakultet ne mora nuzno da znaci da je sposoban da radi odredjeni posao.
Jbga svi su se uvaljivali na budzet i sad odjednom ne valja, ispade privatni bolji. Pa niko nikom nije zabranio da se zaposli kod privatnika, nikad nije kasno.
-
channel10
#36555 Re: Zeničani
Ebo.majku, pa ti bas ne.citas sta ja.pisem.Warashii wrote:Pa da, obicno svi navode tu cifru, bez toplog i ostalih stvari.channel10 wrote: Neki dan sam cuo koliko one zene u obdanistu zarade i nisam mogao vjerovati. To je ona gore cifra. Eh ako je to normalno, onda ....
NE kazem ja da to nesto veliko, znam osoba koje u obdanistima zaradjuju i znatno manje al treba da znas da su to privatna obdanista, u slucaju te zene naravno da ne znam koje je.
Danas na trzistu rada, privatni sektor, skola igra ulogu ali ne toliku koliku mnogi misle da igra, zavrsiti bilo koii fakultet ne mora nuzno da znaci da je sposoban da radi odredjeni posao.
Jbga svi su se uvaljivali na budzet i sad odjednom ne valja, ispade privatni bolji. Pa niko nikom nije zabranio da se zaposli kod privatnika, nikad nije kasno.
Javna ustanova, fakultetska diploma, plata gore cifra. TO je mislim 8 KM.
Zar ima ista pored plate i TO, kad spominjes ostale stvari?
Nema se vise sta diskutovati jer za mene ovo nije normalno. Kome je normalno, on definitivno nije normalan.
U privatnim je plata i 30-40 posto manja sto je strasno. Na sta smo spali...
- kamen spoticanja
#36556 Re: Zeničani
ppBobi wrote: I ko je ?
- Warashii
#36557 Re: Zeničani
Kako bolan koje stvari?channel10 wrote: Ebo.majku, pa ti bas ne.citas sta ja.pisem.
Javna ustanova, fakultetska diploma, plata gore cifra. TO je mislim 8 KM.
Zar ima ista pored plate i TO, kad spominjes ostale stvari?
Nema se vise sta diskutovati jer za mene ovo nije normalno. Kome je normalno, on definitivno nije normalan.
U privatnim je plata i 30-40 posto manja sto je strasno. Na sta smo spali...
Vec sam ti rekao da je prosvjeta nesto trece a na kraju krajeva svi se sjebali dajući otkaze i trazeci bolja radna mjesta, bas im lose u pm.
Na ostale stvari mislim pod policiju ili evo ovdje uposlenike KPZ koji se spominju, svi ce ti reci samo osnovicu a niko nece spomenuti beneficirani staz, nocni rad, topli obrok i sl.
Ti zapeo fakultetska diploma, to uopste nije relevantno vise za cijenu rada.
I iz svega cu opet izuzeti prosvjetu i medicinare ( jos da se moze probrati koji nisu supci ). A i u jednom i u drugom treba jedna velika cistka.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#36558 Re: Zeničani
Auuu ma nije mogucekamen spoticanja wrote:ppBobi wrote: I ko je ?
Taj Netto u drzavnim firmama vam je mazanje ociju za javnost...placa moze ici i na x3 po pravilniku
- muhafuca
#36559 Re: Zeničani
channel10 wrote:Jedan je isao u skolu, a drugi nije i ovaj drugi bi ne da ima istu platu, nego i vecu..._BataZiv_0809 wrote:Ne ogleda se kvalitet radnog mjesta kroz visinu plate, nego kroz kolicinu i vrstu rada koji ulozis za platu.
Neko u opstini kuca dopise od 8 do 4 sa slobodnim vikendima za 700, dok neko radi od zvijezde do zvijezde za 1000. Kome je bolje?
mozda bi i ovaj drugi isao u skolu da nije iz npr siromasne porodice bio pa morao raditi.
nije niko konobar sto je sanjao kao dijete da bude konobar.
-
kakavdanakneiskustvu
#36560 Re: Zeničani
clio_dci120 wrote:Sta znaci otjeran?kakavdanakneiskustvu wrote:zar ja napisah da je neko korumpiran???
covjek je otjeran iz MUP-a,pa eto,sad,treba li dalje?
e jbg ako ti takvo nesto treba covjek objasnjavati,bio radnik za primjer drugima pa ostali nisu mogli gledati kako on jedini radi sve kako treba i morali mu jadnom dati otkaz
-
kakavdanakneiskustvu
#36561 Re: Zeničani
kamen spoticanja wrote:za.klix ne znamBobi wrote:E sad Klix dA je Klix poslao bi Ministarstvu pravde zvanicni upit sa pitanjem da li je doticni zaposlenik KPD- a .kamen spoticanja wrote:zna li se ko uvazeni akademik "pare su mi u autu"?
ali ja sam.poslao upit i.dobio odgovor
doduse ne od ministarstva.pravde
pa de reci nam od koga si dopbio odgovor,ako nije tajna velika
- kamberovica polje
#36562 Re: Zeničani
Jest, ali u razvijenim zemljama.channel10 wrote:Jedan je isao u skolu, a drugi nije i ovaj drugi bi ne da ima istu platu, nego i vecu..._BataZiv_0809 wrote:Ne ogleda se kvalitet radnog mjesta kroz visinu plate, nego kroz kolicinu i vrstu rada koji ulozis za platu.
Neko u opstini kuca dopise od 8 do 4 sa slobodnim vikendima za 700, dok neko radi od zvijezde do zvijezde za 1000. Kome je bolje?
Na ovim prostorima, razlika u plati između te dvije grupe uopće nije drastična tako da se čovjek zapita za koji je kurac učio školu.
Naravno, opet sve to ovisi o branši, ali generalno je sve to za kurac.
-
channel10
#36563 Re: Zeničani
U to ne ulazim, ali bi trebalo biti razlike u visini plate.muhafuca wrote:channel10 wrote:Jedan je isao u skolu, a drugi nije i ovaj drugi bi ne da ima istu platu, nego i vecu..._BataZiv_0809 wrote:Ne ogleda se kvalitet radnog mjesta kroz visinu plate, nego kroz kolicinu i vrstu rada koji ulozis za platu.
Neko u opstini kuca dopise od 8 do 4 sa slobodnim vikendima za 700, dok neko radi od zvijezde do zvijezde za 1000. Kome je bolje?![]()
mozda bi i ovaj drugi isao u skolu da nije iz npr siromasne porodice bio pa morao raditi.
nije niko konobar sto je sanjao kao dijete da bude konobar.
-
clio_dci120
#36564 Re: Zeničani
Shvatio si poentu sto sam mislio, a ostalim neka upada u oci.channel10 wrote:Ko kod privatnika zaradi 600-700 sa srednjom, treba da se udara u zicugu od srece. Ima dosta ljudi koji u javnim ustanovama sa fakultetskom diplomom imaju platu cca 700 plus TO od nekih 8KM
Neko je napisao da ljudi rade za 200 jer ima radnika, a ja navodim primjer da radnika nema, jer jedan koji do sada nije imao tu praksu, pocinje sa prikavljivanjem i povecavanjem plata. Da radnika ima, ne bi to radio.
-
clio_dci120
#36565 Re: Zeničani
Bobi wrote:Jel placaju "ti tvoji" porez na rentu u punom iznosu ili ostatak priimaju na rukeclio_dci120 wrote:Ja znam da lik sto mu moji rentaju objekat muku muci sa radnicama, jedva ih nalazi. Bukvalno moli da rade, a cak je krenuo i prijavljivati iste. Povecao im platu za nekih 100 maraka, imaju oko 600 sada. Nije lose za trgovinu, a i striktno smjenu rade. Nedavno pricam sa njim, kaze ebala ga Njemacka sa radnicima...Casual's wrote:Radnici u onom Zeki što se treba otvoriti, danas radili 14 sati sa dvije pauze od po 30 minuta. Njih 30ak će mjesec dana raditi za 200 KM nakon čega će im kao ponuditi ugovore. Toliko o nedostatku radnika u Zenici, a bilo je 200 prijava.ali bode u oci ovo "poceo prijavljivati", "povecao placu za 100km" "jebala ga Njemacka"..ma nek se jebe sam sad u pakšu
Ako ces lakse zaspati, renatmo za 50KM kao i vecina ostalih.
Ovo sto ti bode oci, nisi shvatio kontekst u kojem sam napisao. Objasnio sam post iznad. Samo sam docarao kako privatnik koji je upravo takav kakvim ga ti shvatas, krene sa prijavljivanjem i povecanjem placa, iako ga dusa za to boli.
Mislis da bi to radio da ima ponude?
Tako da ne vjerujem u pricu da ljudi na Zeki rade za 200KM...
- Casual's
#36566 Re: Zeničani
Pocni piti kafe sa ljudima, radnicima...mani Rameclio_dci120 wrote: Tako da ne vjerujem u pricu da ljudi na Zeki rade za 200KM...
-
smartXL
#36567 Re: Zeničani
Ne razumijem te ublehe probni rad pa onda ugovor. Probni rad ide ugovor na 15 dana, mjesec...Gori su ljudi koji pristaju na te budalaštine.
- Casual's
#36569 Re: Zeničani
Kada imaš 40 osoba, to znaci da tih 40 osoba nije bilo zaposleno i nisu imali primanja. Rade bez ugovora.smartXL wrote:Ne razumijem te ublehe probni rad pa onda ugovor. Probni rad ide ugovor na 15 dana, mjesec...Gori su ljudi koji pristaju na te budalaštine.
-
smartXL
#36570 Re: Zeničani
Dok god ljudi tako razmišljaju, privatnici dobro prolaze. Socijalni slučajevi su dok su radno sposobni, ali sami od sebe prave i socijalne slučajeve kad više ne budu sposobni, kad dođe vrijeme za penziju...
-
moet-perignon
#36571 Re: Zeničani
nije hrana u pitanju. cisti strah da ne vrijede. sto ih je vise takvih, to vise postajemo zemlja ljudi koja strahuje, i koja se daje u bescijenje. tako ce im se jednom lako gurnuti puska, pa nek' idu u nove ratove. edukacija, uzivanje stvari koje vrijede, to je vecini postala mislena imenica. nekima i nepotrebna.Throttle wrote:Ljudi rade za hranu...
i dakako, dosta smo lijeni. savrseni improvizatori.
ludjacki miks karaktera. ne moze nas ni Bog shvatiti.
- Casual's
#36572 Re: Zeničani
Ovo ti je dobromoet-perignon wrote:nije hrana u pitanju. cisti strah da ne vrijede. .Throttle wrote:Ljudi rade za hranu...
-
clio_dci120
#36573 Re: Zeničani
Eto, neka predju kod Ekre. Kazu da odmah primaju cim se ljudi jave.
A kada je jedan Ekro krenuo prijavljivati i davati cak i pozajmice radnicima, onda znate koliko je sati sa radnom snagom.
Pisao sam prosle godine da je Ze Transu nekoliko kamiona lezalo na placu dok nisu nasli vozace.
Tako u tu pricu da radnici rade za 200KM na Zeki cisto ne vjerujem, a ako rade totalni su debili i budale...neka shvati kako god ko hoce! Samo ruse sistem drugim radnicima!
Opet ponavljam, ne kazem da Causals laze, ali ne vjerujem u tu pricu!
Kroz posao sam cesto u dodiru sa dosta poslodavaca i bas svi sve vise muku muce sa radnicima. I to u raznim sektorima.
Ako je istina, neka drage Njemacke pa neka svi idu. Makar danas svako ziv ima izbor, moze ovdje crnciti za privatnika ili se moze pokupiti i otici, nikad lakse bilo...Ja bi radije otisao negdje na selo i zasijao njivu nego nekom radio za 200KM.
Ovo mi vise lici na plasiranje neke lozionicke price upravo od strane nekog privatnika...Davno su prosla vremena kada su poslodavci, makar za ova zanimanja sa sss, odredjivali uslove, naprotiv, sada Bogami radnici sve vise diktiraju.
A kada je jedan Ekro krenuo prijavljivati i davati cak i pozajmice radnicima, onda znate koliko je sati sa radnom snagom.
Pisao sam prosle godine da je Ze Transu nekoliko kamiona lezalo na placu dok nisu nasli vozace.
Tako u tu pricu da radnici rade za 200KM na Zeki cisto ne vjerujem, a ako rade totalni su debili i budale...neka shvati kako god ko hoce! Samo ruse sistem drugim radnicima!
Opet ponavljam, ne kazem da Causals laze, ali ne vjerujem u tu pricu!
Kroz posao sam cesto u dodiru sa dosta poslodavaca i bas svi sve vise muku muce sa radnicima. I to u raznim sektorima.
Ako je istina, neka drage Njemacke pa neka svi idu. Makar danas svako ziv ima izbor, moze ovdje crnciti za privatnika ili se moze pokupiti i otici, nikad lakse bilo...Ja bi radije otisao negdje na selo i zasijao njivu nego nekom radio za 200KM.
Ovo mi vise lici na plasiranje neke lozionicke price upravo od strane nekog privatnika...Davno su prosla vremena kada su poslodavci, makar za ova zanimanja sa sss, odredjivali uslove, naprotiv, sada Bogami radnici sve vise diktiraju.
- Casual's
#36574 Re: Zeničani
Obecana im je plata od 700 KM nakon što odrade probni rad gdje pune radnju. Nema se kome sta plasirati, dovoljno je otici i pitati tamo da li je neko pod ugovorom i koliko ce biti placeni za taj rad sto rade.
-
Nivelacija
#36575 Re: Zeničani
Tih 200 maraka je za hranu dok se ne unesu artikli itd i ko zadovolji ostat ce raditi prijavljen i na platu od 700 KM ?
Pa dobro nije sad za trgovce to ni lose, mada svaka plata ispod 1000 KM je cista borba.
Jel neko primjetio da sve poskupljuje u Zenici pogotovo ugostiteljski objeti itd ? Jedem u McMilano cesto, ode gore po pola marke sve, isto u Evropi fast food, citam jucer kristal digao sve za 50 %..
Pa dobro nije sad za trgovce to ni lose, mada svaka plata ispod 1000 KM je cista borba.
Jel neko primjetio da sve poskupljuje u Zenici pogotovo ugostiteljski objeti itd ? Jedem u McMilano cesto, ode gore po pola marke sve, isto u Evropi fast food, citam jucer kristal digao sve za 50 %..