Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Hakiz

#36526 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Fakat.
Hakiz

#36527 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

olimp84 wrote:nidje veze, ima jos vremena. ko je sta odrzao znat ce se tek kad se vlast formira
Nadam se da je završeno sa razgovorima i pregovorima sa SDA (i sličnima).
kmirsad

#36528 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Što se tiče pregovora su što se tiče NS-a završeni još 2008.e...na dan osnivanja stranke
A neka razgovora... dokle god ima i posljednjeg predstavnika SDA
kmirsad

#36529 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

http://nap.ba/new/vijest.php?id=50543&f ... jez9wIwVAI
SARAJEVO

Šest stranaka sutra potpisuje programski dokument i predstavlja mandatara KS

Naslovna BiH Šest stranaka sutra potpisuje programski dokument i predstavlja mandatara KS

Image

Edin Forto Foto: Patria

SARAJEVO, (Patria) - U utorak u 13 sati u hotelu "Europa" bit će upriličeno potpisivanje programskog dokumenta šest političkih stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz SBB-a.

Tom prilikom bit će predstavljeni usaglašeni principi i mjere djelovanja u Kantonu u predstojećem periodu te predstavljen mandatar za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo.

Programski dokument potpisat će SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL.

Podsjećamo, mandatar za sastav nove vlade KS trebao bi biti Edin Forto iz Naše stranke.
Jedva čekam da ga vidim. Nadam se da će biti dostupan bar članovima NS ili javno objavljen...
drug_profi

#36530 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Što se tiče najavljenih mjera za pročišćenje zraka u Sarajevu, nemojte da vas đavo nanese da u isti koš strpate LPG i dizelaše, naročito ako je još LPG sa euro 4-5-6, a dizelaš neodržavani euro 3.

Par-nepar nije pošteno rješenje, uostalom imamo ekološke markice svi na šajbama.

Drugo, Sarajevo je imalo guste magle i smog i kad su motori bili daleko manje efikasni, i cim je uveden plin u domacinstva stanje se promijenilo.
Ako mjerenja kazu da nema sumpora u zraku, onda ce biti da vam mjerenja ne valjaju jer se lozi sve i svasta, a jedino plin ne.
Nero Histrion

#36531 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Nero Histrion »

Postovani Pedja, dobili ste sansu, molim Vas, nemojte iznevjeriti. Situacija je u Sarajevu nepodnosljiva, ljudi se guse, udisu otrovne cestice, to traje godinama i prosla vlast nista po ovom pitanju ucinila nije. Narod gubi nadu, u svakom pogledu. Sarajevo je psotalo mracna rupa u kojoj se ljudi mentalno i fizicki truju na svaki nacin.
Jedan od clanova novoformiranog Bloka da izjavu kako ugalj nije razlog ovolikom zagadjenju i kaze da je on za ponovno ovodjenje par-nepar. Ovakve izjave su neodgovorne i govore o nekom ko je totalno van realnosti, kao da je s Marsa pao pa ne zna gdje je dosao.

Postavljam na ovoj temu sjajnu analizu sjajnog covjeka, sigurno ste je vec procitali, ali neka stoji, da se podsjetimo. Ovo su pravi razlozi zasto je nekada divno Sarajevo postalo ovo sto je danas, Otrovan Grad.
Prije nego pocnete sastavljati komisije "strrucnjaka" i praviti skupe analize, procitajte jos jednom sta je ovaj covjek rekao, oslusnite i puls naroda koji umire i duhovno i fizicki i poduzmite prave korake da naredne zime bude barem mamlo bolje. Hvala i sretno.

preneseno s d.e.p.o. portal

Umiraće grad ovako narednih trideset godina, polako dok sasvim ne izumre

Povodom aktuelne situacije u gradu Sarajevu gdje je zagađenje zraka više nego alarmantno, vlasti i nadležni po običaju reagiraju kasno ili bez strategije, brojni su građani ogorčeni i javno iskazuju svoje nezadovoljstvo.

Tim povodom redakciji ** No links ** portala svoje je pismo, a možda je u ovakvoj situaciji prkladnije reći "vapaj" uputio i dr. Branislav Mikulić, naučni radnik, istraživač i publicista.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

Sarajlije su danima svjedoci najveće zatrovanosti zraka u istoriji svog grada, indeksi zagađenosti AQI (PM10) rastu i preko 400 i svakodnevno prelaze granične, pa tolerantne, a onda i kritične vrijednsti: svaki dan ponovo i višestruko. Očekuje se da će ovakvo stanje potrajati, moguće i mjesec cijeli, tek uz poneki kratki prekid za predah. Ljudi se bukvalno guše. Djeca obolijevaju. A politika, ona na vlasti, nema ni riječi o tome, smislene riječi, na to ja mislim. Kao da problem ne postoji. Ne, nisu oni slijepi, vide oni da ima problema … Oko otkupne cijene kamilice, oko veličine tezgi na pijacama, oko nepostojanja dvojezičnih oznaka na javnim klozetima... Ali pravi problem, smrtonosni, od kojeg se umire, njega ne vide. A i kako će kada je smog sve tamom i crnilom okovao. Ni prst se pred okom ne vidi.

Zar kvalitet zraka, vode i hrane nije prvi prioritet svake politike na vlasti? Pa tek onda ide zdravstvo, školstvo, kultura, ekonomija... Kada se crni, a otrovni oblaci smoga nadviju, a u BIH je takvih oblaka sve više i više, šta drugo može biti važno, važnije? Koji problem? Da to nije možda Sejdić-Finci, da to nije pitanje stranih sudija u VSTV, pitanje izbora u Stocu i Mostaru, pitanje postizbornih koalicija u vladama kantona? Pa ljudi dragi, ja bih pristao da mi Kim Il Sung ili sami King Kong sjede u sudu i upravljaju kantonom, pod uslovom da moje dijete udiše čist zrak, onaj jahorinski.

Sva ostala priča, svaka tema kojom se politika aktuelna bavi je meni sporedna i nebitna. Meni totalno nebitna sve dok mome djetetu crni otrov koji udiše razara pluća, a i meni. Tako ja vidim. A vi dragi sugrađani?

Uz njihovu pasivnost, TOTALNU PASIVNOST NAŠIH VLASTODRŽACA, vidim da je Sarajevo grad koji je osuđen na smrt, laganu smrt. Crnu smrt, ogavnu, prljavu, smrdljivu i čađavu. Umiraće grad ovako narednih trideset godina, polako dok sasvim ne izumre. Smog će ove godine trajati bar tri mjeseca, iduće godine će biti još gušći i trajat će duže, pa sve tako. Svaku godinu, sve gore. Na kraju ćemo imati vrhunsko zagađenje čak i u julu i augustu. I kakvu razvojnu perspektivu ima takav grad i država koja takvih gradova na desetinu ima (tu su uz rame Sarajevu još Tuzla, Zenica, Jajce, Lukavac, Bosanski brod, Goražde, Kakanj, Ljubija)? Kakvu budućnost ima grad u crnom mraku i otrovu. NIKAKVU. Svako razuman će samo tražiti načina da pobjegne negdje, zauvijek. U tako zagađen grad niko razborit doći neće. Ni kao turista čak. Dakle, grad će sam sebe pojesti, otrovati, da budem precizan.

I na kraju, ima li izgleda da se šta popravi? Uz slijepce na vlasti i smog im pred očima i u nosu, izgledi su nikakvi. Oni ništa ne vide, izgleda ništa ne čitaju. Ta Pariz je protekle godine imao povećanu koncentraciju PM10 od 80ng/m3, pa su hitno reagovali uvodeći obavezu vožnje par-nepar (čime je polovica od ukupnog broja automobila svaki dan tokom te sedmice zagađenja ostajala parkirana), a istovremeno omogućio besplatan javni prevoz svim građanima na svim linijama. I Peking je shvatio visinu rizika po ljudsko zdravlje i tada uveo par-nepar režim saobraćaja. Naši uglednici, kao da za to nikada nisu čuli. Jedino je kantonalna GS izdala apel da građani ne izlaze napolje, da ako mogu ne lože štošta u pećima, i da se javljaju svome ljekaru. Apel ili farsa, pitam se.

Komunisti su prepoznali problemom sedamdesetih i odmah prišli mjerama kako bi ga smanjili, ozbiljno smanjili. Umnožili su broj tramvajskih linija, uveli trolejbuse po prvi puta na naše ulice. A pokrenuli su i milionski projekat toplifikacije i plinifikacije grada, s ciljem da bi se manje ložilo, posebno na čvrsta goriva. Pred Olimpijadu je sve bilo završeno, polutanti u zraku su smanjeni za više od polovice.

A ovi sadašnji srećkovići, uobraženi supermeni na vlasti, oni su Sarajevo i državu uveli u mračno razdoblje, vratili nas na srednovjekovne izvore toplinske energije: na drva i ćumur. Ono malo zelenih površina koje su filtrirale otrov iz zraka, pretvorilo se u mjesta za ‘parkiranje tuđinskih trgovačkih centara i hotela’, novi oblakoderi se grade zarad privatnih profita, a ne vidi se da su postali betonska barijera cirkulaciji zraka niz korito Miljacke. Sve se radi suprotno zdravom razumu, valjda jer ga i nema.

A nema ni novaca za projekte koji će donijeti čišći zrak u budućnost: solarna energija, energija vjetra, to su projekti koji se nigdje ne spominju jer traže na stotine, ako ne i hiljade miliona eura – strateške partnere za to niko ne traži, ni u Evropi, ni na Bliskom istoku. Rješenje nagomilanog i zrakotrovačkog saobraćaja se ne spominje jer, vele nam, ni to nije lako riješiti bez ogromnih novaca. Sadašnje stanje gradskog javnog prevoza je lošije nego ikada u istoriji grada. A da bi se tramvajske pruge obnovile, trolejlbuska mreža popravila, tramvaji novi nabavili, trolejbusi, električni autobusi …. pa sve to ponudilo besplatno građanima u zamjenu da se odreknu automobila … za to su opet milijarde potrebne, kojih, navodno nigdje nema. A niko mene ne pita: mene koji sam spreman podržati svaku vlast koja će naći kreditora za mega-projekat ‘zdravi zrak’, koja će zadužiti državu na stotine miliona. Koja će nas zadužiti makar i na 150 godina, dakle i moje pra-pra-unuke, da bi zrak bio čist kako bi moje djete živjelo. Bez djeteta moga, nema meni ni unučeta, ni praunučeta.

Sve u svemu, ja slušajući vođe, izlaza iz crnog smoga ne vidim, nego suprotno. Vidim i predviđam sve duže periode sa smogom, i to gušćim, otrovnijim. Ili se, pak, varam. Na vama je dragi lideri naroda, ili vi koji lideri hoćete biti, da mi nadu pružite. Ili da mi otvoreno kažete, meni i svima drugima, da kako znamo i umijemo svako za sebe bijeg planira iz otrovom zakovanog grada.

Lijep vam pozdrav sugrađani moji, uz parolu staru, sada aktuelnu: Bježimo u planine, bježite iz Sarajeva, bježite na vrh Bjelašnice, selite se u najveću zabit samo ako je iznad 800m nadmorske visine. Tako ćete svojoj djeci prijatelji biti, imat ćete našto da se ponosite - nećete se pred njima crveniti niti plakati kada vam na rukama budu ležali razorenih pluća, gušeći se sa cjevčicama u nosu, ovisni o dnevnoj dozi kisika.

No, predlažem da prvo bježite vi, lideri naroda koji se u smogu guši. Molim vas bježite što prije. Jer kada vi počnete bježati, nadam se da će i svijet obični shvatiti da mu tako treba činiti. Pokažite im primjerom. Iskoristite priliku da bar jednom budete narodu uzor, da budete sebi i njima vjerodostojni - zaključuje dr. Branislav Mikulić.
drug_profi

#36532 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Ja bih predlozio strogu selekciju na tehničkim prgeledima kao prvu mjeru. Potpuna zabrana ulaska u grad za sve ispod euro 3, a dizelske mašine tek od euro 4 ili 5.
Stimulisati svakako LPG i elektricna vozila.
Stimulisati i subvencionirati grijanje na plin ili struju (invertorske toplinske pumpe).
I vjerujem da bi već sljedeću zimu imali daleko bolje stanje.
mrgreen

#36533 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mrgreen »

Kakva lamentirajuća žalopojka, sad bih se ubila.
Treba pričati o rješenjima. Ima li takav tekst ?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#36534 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

forto premijer :thumbup:
kmirsad

#36535 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

malakh wrote:forto premijer :thumbup:
:thumbup: Sa srečom...
DaffyDuck

#36536 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DaffyDuck »

S bismilom :D
MK81

#36537 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

zippoo87 wrote:
MK81 wrote:Malo insajderski.... dakle nasa stranka hoce da razdvoji ministarstvo sporta i kukture. Hoce da osnuje ministarstvo turizma. Ministar sporta da bude nepismeni bokser Poturak, ministar kulture Rile a ministaar turizma Muzur. Da li je to odgovorno kadrovanje? ja mislim da nije....
pogledate datum registracije "insajdera" i sve ce vam biti jasno :D
koliko dreke oko obicnih kurtoaznih razgovora...cirkus
Nadam se da ćes smoći snage i izviniti se za ovaj post... čitaj današnje vijesti evo i sa ovog portala...
PS: Forto je premijer a kifla predsjenik skupštine... kao što sam i rekao...
jefff

#36538 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Izvisili ko niko. Sve sto je dobro SDA derivatima i Scepi.
drug_profi

#36539 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Šta je tebi dobro?
Tri stranke koje čine Bh. blok (SDP, NS i DF) međusobno će podijeliti ministarstva zdravstva, rada, socijalnih pitanja, raseljenih lica i izbjeglica, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te ministarstvo saobraćaja.
Kako nezvanično saznajemo, novi ministar zdravstva u KS bi mogao biti Benjamin Bejtović iz Naše stranke.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.
Kako saznajemo Narod i pravda će dobiti sektor obrazovanja zajedno s NBL-om, MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja, dok će SBB dobiti Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo privrede.
Ravnopravno podijeljena i "jaka" i "tegobna" ministarstva među blokovima.

Benjamin Bejtović . Proguglao sam malo čovjeka i našao da se zalaže za to da građanin sam može odabrati hoće li privatnu ili javnu ustanovu koristiti sa svojim osiguranjem.
Veliki LIKE za ovo. Već sam par puta ovdje govorio da to ne bi trebao biti nikakav problem pod uslovom da se zaista radi po zakonu. Jasan cjenovnik i izvolton. ZZO plaća pružaocu usluge po tom cjenovniku.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#36540 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

drug_profi wrote:Šta je tebi dobro?
Tri stranke koje čine Bh. blok (SDP, NS i DF) međusobno će podijeliti ministarstva zdravstva, rada, socijalnih pitanja, raseljenih lica i izbjeglica, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te ministarstvo saobraćaja.
Kako nezvanično saznajemo, novi ministar zdravstva u KS bi mogao biti Benjamin Bejtović iz Naše stranke.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.
Kako saznajemo Narod i pravda će dobiti sektor obrazovanja zajedno s NBL-om, MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja, dok će SBB dobiti Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo privrede.
Ravnopravno podijeljena i "jaka" i "tegobna" ministarstva među blokovima.

Benjamin Bejtović . Proguglao sam malo čovjeka i našao da se zalaže za to da građanin sam može odabrati hoće li privatnu ili javnu ustanovu koristiti sa svojim osiguranjem.
Veliki LIKE za ovo. Već sam par puta ovdje govorio da to ne bi trebao biti nikakav problem pod uslovom da se zaista radi po zakonu. Jasan cjenovnik i izvolton. ZZO plaća pružaocu usluge po tom cjenovniku.
zar ministarstvo zdravstva neće pripasti dfu? negdje sam pročitao da su se dogovorili oko toga.
Nero Histrion

#36541 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Nero Histrion »

jefff wrote:Izvisili ko niko. Sve sto je dobro SDA derivatima i Scepi.
Pojasnjenje? :?
drug_profi

#36542 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Ja samo čitam vijesti.
Nero Histrion

#36543 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Nero Histrion »

mrgreen wrote:Kakva lamentirajuća žalopojka, sad bih se ubila.
Treba pričati o rješenjima. Ima li takav tekst ?

Zasto je zalopojka? Ovo je realnost. Rjesenja postoje, ali nisu u par-nepar nego u dubokom rezu i korjenitim promjenama u svim segmentima u kojima je SDA unistila sve sto se moglo, kao npr. neplanska gradnaj i izgradnja usljed koje je sve tezi i tezi protok i ono malo zraka u kotlinu, toga se itekako dotakao prof. Mikulic.
jefff

#36544 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefff »

Nero Histrion wrote:
Sve je to Scepo pokupovo za sicu.sta smo imali bolje iz ocekvati?
Nero Histrion

#36545 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Nero Histrion »

jefff wrote:
Nero Histrion wrote:
Sve je to Scepo pokupovo za sicu.sta smo imali bolje iz ocekvati?
Sta je pokupovao, moze li pojasnjenje? Dao lovu kome, za sta?
doktor78

#36546 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by doktor78 »

Neočekivana mi je ova raspodjela resora skroz. Mislio sam da će NS uzeti obrazovanje,nauku, kulturu i slična ministarstva, al' eto, nek' vam je sa srećom :D
video

#36547 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by video »

Zabraniti totalno dopremanje ćumura/uglja u grad Sarajevo!!!!!
Policija da ovo kontrolise i strogo kaznjava!

Zaposliti vise eko policajaca(zeleni) da obilaze okolna naselja i strogo kaznjavati gradjane sa velikim lozistima(kotlovnice) sto na ugalj, sto na sve i svasta!

Uvesti subvencije na plin i struju(zimski period).

Gras kompletan prebaciti na plin i struju.
addy_sa

#36548 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by addy_sa »

Jel tacno da ce Cudicka biti ministrica federalna
malakh

#36549 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

doktor78 wrote:Neočekivana mi je ova raspodjela resora skroz. Mislio sam da će NS uzeti obrazovanje,nauku, kulturu i slična ministarstva, al' eto, nek' vam je sa srećom :D
čini mi se da su baš zagrizli. da im nije puno?!
drug_profi

#36550 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Ambiciozan program, sa dosta tacaka koje su nabrojane samo reda radi, ali nek se 5% pokrene i 2% zavrsi bice veliki napredak.
Locked