Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Meni je ova slika cudna… Lijevi dio gdje su ove uzduzno okrenute zgrade, odmah iza drveca… vidi se dole lijevo atletska staza, ali na mjestu uzduzno okrenutih zgrada iznad su danas kuce
Čudno ti je jer je slika, zbog ko zna kakvog glupog razloga, horizontalno mirorisana..
U tom vrtickom vocnjaku prema skoli, neke 89 ili tako nesto, objesio se ucenik 8 razreda skole. Sjecam se tog incidenta, sumnjali da su ga drugari objesili, pa ih privodili na ispitivanje ili se svasta pricalo a malo je toga istina.
u franjo kluz 80-ih godina bila dvojica domara ,samo su folcike rastavljali ,uvijek jedna sasija stajala naslonjena uz zid skole
kad god neko kaže jat ja uvijek pomislim na dvije stvari:
1. vesna vulović
2. kada je počela izlaziti strip revija “denis” bila je nagradna igra pronađi skriveni znak negdje u svesci. u jednom od prvih brojeva ja nađem znak jat-a nacrtan na jednoj ilustrciji ali ne skontam da je to to i ne pošaljem, a bila je neka dobra nagrada
RJ57 wrote: ↑29/01/2026 20:40
prva jatova karavela:
Nije tačno, YU-AHA je bila prva, ovo je koliko se može pročitati YU-AHB ili YU-AHD. YU-AHD se poslije razljepila o planinu Maganik kod Kolašina, 41 poginulo
Naime vidi se uzani kolosjek tramvaja 760mm sa ljetnim vagonom na Titovoj ul., ispred nove zgrade Ljubljanske banke, kasnije doniran Dubrovačkom tramvaju, koji je radio još 10 - tak godina ...
Znači, moglo je biti snimano isključivo do prije 28.11.1960.g., jer je tog datuma uspostavlje tramvajski promet po novom normalnom kolosijeku od 1435mm !
Rekonstrukcija i radovi na demontaži uskotračnog kolosijeka i postavci normalnog, su započeli 1958.g., a završili gornjeg datuma.
S druge strane Sarajevska žičara je puštena u rad i svečano otvorena 03.05.1959.g. i vidljivo je u filmu da već funkcionira, ali sa prvim srebrenim i aluminijskim kabinama koje su demontirane prije, tj. oko 1964.g. i tada postavljene nove jednobojne, crvene, žute, narandžaste i plave......., koje su dočekale i zadnji rat.
Na početnom telopu filma je vidljva fotka Washingtonca kojeg u filmu nema, tako da je to faktor koji stvara vremensku varku stvarnog snimanja filma, a koja je zapravo mnogo ranija, tj. cca 5 - 6 godina prije navedenog vremena !
Inače zanimljivo, vidi se ex. Bulevar Borisa Kidriča, sagrađen od Marijin dvora do Nove željezničke stanice Sarajevo, sa konjskom kočijom, u pozadini puste livade sve do paviljona kasarne M. Tito, bez i jedne zgrade na tadašnjem "Cirkus placu", i lokaciji nekadašneg stadiona Slavije....
Jezero je bilo na pregrađenom Koševskom potoku.
Bile su ustave i tako je vještački stvoreno jezero.
Djelom baš na terenima današnje atletskog stadiona, DIF fakulteta, zatim parkinga pred samim Koševskim stadionom, a djelom i na mjestu današnjeg Koševskog stadiona.
Bio je na visinski najnižim tačkama, pa nije mogao biti na mjestu bolnice Jezero, jer je ona na mnogo višim kotama.
Imam u posjedu i nekoliko originalnih fotki, gdje se sve vidi, a koje sam na posudbu prekopirao od pok. gosp. Mire Semjan, čiji je suprug bio idejni tvorac toga jezera - Mihajlo Mišo Semjan.
Dervencanka1939 wrote: ↑29/01/2026 19:37
I da više nije "Jat"-ov neboder nego opet, kako je i bio, Vakufski. A u dijelu "Jat"-ove poslovnice, iranski kulturni centar
“Da je Jugoslavija bila 100x gora, 100x je bolja od svega što je nastalo". Abdulah Sidran
Jugoslavija je evolucija koja tek dolazi , svi smo mi Jugoslavija