suspect_zero wrote: ↑20/04/2024 00:59
@Ateista ok, tebi je SG ruralna Opština

meni Sarajevo do Marijin dvora
Nikada nisam imala problem što oca zovem babo (ne baaaaabo, inače brzo pričam i rijetko koju riječ otegnem a neke bih možda i trebala)....u mojoj mahali rijetko ali baš rijetko si mogao čuti tata (iako su bili iz porodica komunista, vojna lica, partijski čivije, milicioneri....) djeca zvala babo. U školi isto nikakav problem a nisu nam sve muslimani bili nastavnici/učitelji.
Kasnije kako sam rasla počela sam ga zvati nadimkom i to većinom i danas praktikujem osim kada je neki ozbiljan razgovor....kad me naljuti onda ga oslovim prezimenom, to je znak da mi je pao mrak na oči
I da, koristim jako puno turcizama u komunikaciji sa komšijama....tako su pričali prije rata i mi tako "pokupili" nikakav utjecaj postratnog dodvoravanja Turcima
Danas nije bitno kako vas djeca zovu, bitno da vas ne tuku
Nadam se da nisi to shvatila kao da sam rekao da su samo seljaci govorili babo, nisam to rekao, samo da imam utisak da je vise bilo vezano za ruralne sredine, ali svakako da se koristilo u manjoj mjeri i u urbanim dijelovima Sarajeva.
Nisam znao da je bilo uobicajeno u starom gradu, ako nista tvoj post potvrdjuje da je izbor tata iki babo vise regionalnog karaktera nego bosnjackog i nebosnjackog, jer sama kazes da su razliciti ljudi koristili babo, kao sto su negdje drugo skoro svi koristili tata bez obzira na vjeru i naciju.
Sto se tice turcizama, nisam protiv njih, ni drugih stranih rijeci koje su se udomacile u nasem govoru kao uobicajene, to je sasvim normalna pojava i svi mi ih puno koristimo, mnogih nismo ni svjesni. Protiv sam kad neko na silu ubacuje iste ili izbacuje, da bi napravio razliku u odnosu na druge vjere, te pokusava od toga da napravi neku obavezu. Babo mi ne smeta samo po sebi, vec upravo to nametanje da neko nije pravi bosnjak ako kaze tata, forsiranje arapskih i turskih pozdrava da bi se dokazalo ko si i sta si i sto se neki vrijedjaju ako ih pozdravis na nasem jeziku sa dobar dan i ne e da odgovore, to je ono sto mi je problematicno i jako nekulturno.