Nema habera od Sorensena?
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Danguba
#36501 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko ce nas danas izdati a ko ce nas braniti?

-
Basvod
#36502 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
7 sati... ko u skoli 
- travnik
#36503 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
havatar
Josipović dijelio BiH? Ti si tragično smješan.
Josipović dijelio BiH? Ti si tragično smješan.
- webby-x
#36504 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Oni koji podržavaju Komšića trebaju odgovoriti sebi naHafis wrote:i zašta se on to bori u onom kabinetu već sedam godina?
jednostavno pitanje "Da li je Komšić imao bilo kakvih
rezultata u intergraciji BiH društva?"
Last edited by webby-x on 08/10/2013 19:30, edited 1 time in total.
- webby-x
#36505 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Svatko te ne godi čaršiji "dijeli BiH" ili jetravnik wrote:Josipović dijelio BiH? Ti si tragično smješan.
fašistA, što je čaršiji ustvari jedno te isto.
-
Hafis
#36506 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znači i Josipović herceg-četnik i ujoHavatar wrote: Josipovic ti nije dobar primjer posto je on zajedno sa bivsim predsjednikom Srbije vodio politiku koja je za cilj imala podjelu Bosne i to su dogovarali u Karadjordjevu kao i Tudjman i Milosevic dvije decenije ranije samo sto su ovi to radili prikriveno i u javnosti se predstavljali kao demokrate a u tajnosti radili za velikosrpsku i velikohrvatsku stvar.
Pa ima li ijedan čovjek iz rHrvatske da je po ukusu, a da se ne preziva Mesić?
-
Innovation
- Danguba
#36508 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mogu se igrati dok ne dodje Saban...Murat Sabanovic.
a onda ko neke stvari mole ''ne Sabane, ne pustaj...''
- Danguba
#36509 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
vruce...
Osmosatni sastanak lidera bh. stranaka završio bez dogovora
http://www.klix.ba/vijesti/bih/osmosatn ... /131008148
- It_is_a_Leclerc
#36510 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dobra vijest je da su se vratili na jedini pristojan prijedlog - indirektni izbor članova predsjedništva u parlamentu.
Kako god, loša je vijest da ovo Dodik neće prihvatiti ni da ga priključite na niski napon.
Kako god, loša je vijest da ovo Dodik neće prihvatiti ni da ga priključite na niski napon.
- macmoodan
#36511 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zar nije poenta upravo da Dodik ne prihvati?It_is_a_Leclerc wrote:Dobra vijest je da su se vratili na jedini pristojan prijedlog - indirektni izbor članova predsjedništva u parlamentu.
- Danguba
#36512 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dobra poenta samo kada bi to nasi znali iskoristiti. Na jednoj strani 5-6 stranaka koje bi to prihvatile plus SDS cim ih malo stisnes a na drugoj SNSD i Dodik koji bas sada i ne kotira nesto visoko kod Amera. On svo vrijeme zeli taj problem prebaciti u FBiH. Treba prihvatiti i njegov prijedlog a ignorisati Covica. Svi znamo da su D-C dobri prijatelji, pa sto mu Dodik ne pomogne? Ne, ne...oni samo stvaraju krize i kada ih ne treba biti.macmoodan wrote:Zar nije poenta upravo da Dodik ne prihvati?It_is_a_Leclerc wrote:Dobra vijest je da su se vratili na jedini pristojan prijedlog - indirektni izbor članova predsjedništva u parlamentu.
Slucaj Sejdic-Finci vrlo jednostavno rijesiti ili indirektnim izborom ili promjenom clana i umjesto H,B neka stoji broj 2,3,4...
- Hrulj
#36513 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ima li itko onaj clanak o Bosnjacima u VRS-u koje je kasnije taj VRS smaknuo i pobio?
Treba mi nesto hitno.
Treba mi nesto hitno.
- travnik
#36514 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Po meni najbolje rješenje je jedan predsjednik i da se isti bira iz Parlamenta BiH (ZD + DN). Druga solucija, ako zadržimo etnički koncept (kakav je sada), elektorski model. Isto je etnički koncept kao i postojeći, ali pravedniji.
- area51
#36515 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Indirektan izbor ne dolazi u obzir jer su u Briselu potpisali 6 principa ,između kojih je i taj da se bira direktnoIt_is_a_Leclerc wrote:Dobra vijest je da su se vratili na jedini pristojan prijedlog - indirektni izbor članova predsjedništva u parlamentu.
-
udrch
#36516 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nema ovdje pravednog rješenja sa tri člana presjedništva zbog velike razlike u broju tri naroda..
ja bih predložio da biraju jedno 7 sa najviše osvojenih glasova na cijeloj teritoriji..oni bi činili Presjedništvo zemlje..funkcije bi raspodjelili prema broju dobijenih glasova..
1. presjednik
2. potpresjednik
3. drugi potpresjednik
4. ministar vanjskih poslova
5. ministar odbrane
6. presjednik nogometnog saveza
7. šahbaz
(ovo gore treba dogovoriti šta bi bili, po meni ministar vanjskih poslova i odbrane bi mogli u to presjedništvo, ionako je to ostavljeno kao ingerencija presjedništva)
uz uslov da nijedan narod ne može dobiti više od 2 predstavnika..
tako bi Ostali sigurno dobili jednu važnu funkciju, a ovi konstitutivni vjerovatno po dvije, osim ako samo sebe ne sjebu prilikom glasanja..po meni bi bilo pravednije..poslije izbora ne bi niko nikog mogao kriviti da je izabrao za njega..
ja bih predložio da biraju jedno 7 sa najviše osvojenih glasova na cijeloj teritoriji..oni bi činili Presjedništvo zemlje..funkcije bi raspodjelili prema broju dobijenih glasova..
1. presjednik
2. potpresjednik
3. drugi potpresjednik
4. ministar vanjskih poslova
5. ministar odbrane
6. presjednik nogometnog saveza
7. šahbaz
(ovo gore treba dogovoriti šta bi bili, po meni ministar vanjskih poslova i odbrane bi mogli u to presjedništvo, ionako je to ostavljeno kao ingerencija presjedništva)
uz uslov da nijedan narod ne može dobiti više od 2 predstavnika..
tako bi Ostali sigurno dobili jednu važnu funkciju, a ovi konstitutivni vjerovatno po dvije, osim ako samo sebe ne sjebu prilikom glasanja..po meni bi bilo pravednije..poslije izbora ne bi niko nikog mogao kriviti da je izabrao za njega..
- Danguba
#36517 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
razocarenje...
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je očekivano da na večerašnjem sastanku pet najjačih stranaka iz Federacije BiH nije postignut dogovor o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci" s obzirom na odnose među partnerima u FBiH.
- Danguba
#36518 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ok, ako je na to pristao Covic. Onda preostaje umjesto B/H samo brojka kao sto predlazu u manjem entitetu.area51 wrote:Indirektan izbor ne dolazi u obzir jer su u Briselu potpisali 6 principa ,između kojih je i taj da se bira direktnoIt_is_a_Leclerc wrote:Dobra vijest je da su se vratili na jedini pristojan prijedlog - indirektni izbor članova predsjedništva u parlamentu.
- area51
#36519 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa koliko se sjećam prije par dana gore u Briselu su to svi potpisali(tih 6 šrincipa) i HDZ i HDZ 90 i SDA i SDP i SDS i SNSD i SBB.Danguba wrote:Ok, ako je na to pristao Covic. Onda preostaje umjesto B/H samo brojka kao sto predlazu u manjem entitetu.area51 wrote:Indirektan izbor ne dolazi u obzir jer su u Briselu potpisali 6 principa ,između kojih je i taj da se bira direktnoIt_is_a_Leclerc wrote:Dobra vijest je da su se vratili na jedini pristojan prijedlog - indirektni izbor članova predsjedništva u parlamentu.
Jedan od tih 6 principa je i direktan izbor za člana predsjedništva i u F BiH i u RS .Dakle,nema asimetričnih rješenja.Bar sam ja to tako razumio,đavo će ga znati više
-
klixo
#36520 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Moj prijedlog je da godisnje placamo 100 miliona njemackoj da nam oni naprave drzavu 
- akcid
#36521 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
klixo wrote:Moj prijedlog je da godisnje placamo 100 miliona njemackoj da nam oni naprave drzavu
Ne treba, dovoljno je sljedećeg oktobra glas dati Demokratskoj fronti
- Danguba
#36522 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Shvatam ja sta ti pises i sta su mangupi dogovorili ali ti ja govorim da taj problem rijesimo na isti(simetrican) nacin kao manji entitet.area51 wrote:Pa koliko se sjećam prije par dana gore u Briselu su to svi potpisali(tih 6 šrincipa) i HDZ i HDZ 90 i SDA i SDP i SDS i SNSD i SBB.Danguba wrote:Ok, ako je na to pristao Covic. Onda preostaje umjesto B/H samo brojka kao sto predlazu u manjem entitetu.area51 wrote: Indirektan izbor ne dolazi u obzir jer su u Briselu potpisali 6 principa ,između kojih je i taj da se bira direktno
Jedan od tih 6 principa je i direktan izbor za člana predsjedništva i u F BiH i u RS .Dakle,nema asimetričnih rješenja.Bar sam ja to tako razumio,đavo će ga znati više
- Havatar
#36523 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Napravili bi od nas novu Namibijuklixo wrote:Moj prijedlog je da godisnje placamo 100 miliona njemackoj da nam oni naprave drzavu
- Danguba
#36524 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
no problem, vise nam uzimaju ovi sto je ruse.klixo wrote:Moj prijedlog je da godisnje placamo 100 miliona njemackoj da nam oni naprave drzavu
- Mister Yes
#36525 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zvanično je cilj presude Sejdić-Finci da ostali mogu biti birani u predsjedništvo BiH i iz Federacije i iz RS-a. Evo kako se to može lijepo rješiti:It_is_a_Leclerc wrote:Dobra vijest je da su se vratili na jedini pristojan prijedlog - indirektni izbor članova predsjedništva u parlamentu.
Prvi član predsjedništva je kandidat koji dobije najviše glasova u RS-u (nebitno koje je etničke pripadnosti)
Drugi član predsjedništva je kandidat koji dobije najviše glasova u Federaciji BiH(nebitno koje je etničke pripadnosti)
Treći član predsjedništva je Hrvat koji dobije najviše glasova u Federaciji BiH (naravno, nakon drugog člana)
Eto ga jednostavno rješenje. Pripadnici "Ostalih" mogu biti izabrani i u RS-u i u Federaciji. Što se tiče Hrvatskog člana tu sve ostaje isto kao što je dogovoreno u Daytonu. Naravno, to se neće dopasti HDZ-ovima jer im Bošnjaci opet mogu izabrati člana ali ne bi mogli odbiti jer njihov član se i dalje bira kao u Daytonu. To je ono na čemu trebaju insistirati Bošnjačke i Srpske stranke.
Ide pres konferencija: "Evo Bošnjaci i Srbi odustaju od ekskluziviteta za svoja dva člana i tako otvaraju mogućnost ostalima da budu izabrani u predsjedništvo. Hrvati ne odustaju od ekskluziviteta za svog člana ali i ne moraju jer "Ostali" i ovako mogu ući u predsjedništvo iz oba entiteta." Potpuni pritisak na HDZ-ove da to prihvate jer ako ne prihvate oni su jedini i isključivi krivac.
Bošnjaci popustili = naš član ne mora biti Bošnjak već bilo ko
Srbi popustili = naš član ne mora biti Srbin već bilo ko
Hrvati ne moraju popustiti ali moraju prihvatiti da su Srbi i Bošnjaci popustili