Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#3651 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

Duža varijanta reklame sa Super Bowla.

Nego, je li istina da neće biti karavanske varijante?
Ako je to istina, bolje nek se ubiju odmah...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3652 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Neki dan Altavila rekao da od karavana nema nista,kao ne isplati im se praviti auto za 2-3 trzista koja to kupuju :-)
Glavni cilj je SAD i Kina,zato ide limuzina i SUV Stelvio koji ce to kao pokriti. Receno je da ce cjenovno Stelvio biti najblize limuzini iz klase kojoj pripada,da ce biti veoma mala razlika.
johntra

#3653 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

Čuj dva tri tržišta, a jedno od tih njemačko, koje najviše guta auta u EU... :lol: ostala dva francusko i italijansko, na kojima se može prodati još dosta takvih modela...a da ne pričam o ostalim tržištima EU, koje bi mogle progutati još dosta karavana...
Kako im je logika razvijena, nema šta...
Šta je onda sa kupeom ili će ovo biti samo limuzina? ako tako planiraju, odmah nek zatvore sve fabrike...
madner

#3654 Re: Alfa Romeo

Post by madner »

Dakle nista od Evrope. :D
mali_milojica

#3655 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

johntra wrote:Čuj dva tri tržišta, a jedno od tih njemačko, koje najviše guta auta u EU... :lol: ostala dva francusko i italijansko, na kojima se može prodati još dosta takvih modela...a da ne pričam o ostalim tržištima EU, koje bi mogle progutati još dosta karavana...
Kako im je logika razvijena, nema šta...
Šta je onda sa kupeom ili će ovo biti samo limuzina? ako tako planiraju, odmah nek zatvore sve fabrike...
Najaca trzista za karavane su DE,ITA,FRA i NL.
Zanimljivo npr da je i Jaguar isto uradio. Nema niti ce biti XE karavan. To vecinom kupuju firme,a leasing ratu poput Audija sa A4 i Passata tesko moze neko ponuditi i upasti.
Coupe kao kupe na nekoj bazi Giulije ja sam skeptican,ustvari nisam pohvatao bas najbolje gdje ce i u kojem pravcu oni otici. Meni nesto to smrdi da ce se ici na fazon GTV/Spidera,ali mozda se varam.
Navodno,nesto dolazi u Zenevu.
Koliko znam,sljedeca je Alfetta i SUV te velicine,Giulietta...
Mene npr najvise zanima Giulietta. Navodno ce QV imati 2.0 TBi sa 350 KS i ispod 1300 kg :-)
johntra

#3656 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

Džaba novi modeli, kad ne radiš diverzifikaciju jednog modela...
Najbolji primjer za to imaju u svojoj avliji....Tipo je konačno dobio sve tri bitne varijante, plus cijena manja...zato se i prodaje dobro...
naravno da je Giulia drugačiji i skuplji model, ali ima kupaca koji baš žele karavan...zato neće nikada ni kupiti limuzinu...
mali_milojica

#3657 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Ide se za pocetak da se pokrije sto vise klasa i da se upadne na najbrze rastuce trziste,a to je SUV.
Ljudi pricaju da su oni sami lansirali pricu o SW ne bi li se neki veliki igrac ukljucio (tipa Arval) i to pokrio,ali ocito nista od toga. A nije im strano ni 3-4 godine poslije limuzine izbaciti sw (hint 156)
ElRe

#3658 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

johntra wrote:Džaba novi modeli, kad ne radiš diverzifikaciju jednog modela...
Najbolji primjer za to imaju u svojoj avliji....Tipo je konačno dobio sve tri bitne varijante, plus cijena manja...zato se i prodaje dobro...
naravno da je Giulia drugačiji i skuplji model, ali ima kupaca koji baš žele karavan...zato neće nikada ni kupiti limuzinu...
Slazem se... Ne racunajuci flotne prodaje, koje pored GER vozila ostali ne mogu da prate, olako su zanemarili prodatih bar 20k Giulia SW na godisnjem nivou. Velika vecina onih koji kupuju karavan ne razmisljaju o SUV-u.

I ta prica kako se flotna prodaja ne isplati i kako su male marze ne piju vodu.
johntra

#3659 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

Mislim da bi išla prodaja i više od 20.000 modela...ima prostora za karavane dosta...
SUV je dobra priča, ali Alfa će se tu dobro morati potruditi...jer valja steći kupce na nečemu što ranije nisi imao..
a SW je već provjerena priča u ranijim modelima...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#3660 Re: Alfa Romeo

Post by Leon16v »

Image
f_ar

#3661 Re: Alfa Romeo

Post by f_ar »

Image
hostapler

#3662 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

Image
Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3663 Re: Alfa Romeo

Post by konektovan »

hostapler wrote:Image
Image

Puno para dodje stelvio. Nema on sanse prodajom protiv ostalih.
ElRe

#3664 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

E sad je pitanje opremljenosti. Kod njemackih proizodjaca par stavki digne cijenu za par hiljada eura.
ado-šampion

#3665 Re: Alfa Romeo

Post by ado-šampion »

Ma nema tu nikakvog pitanja, halo skuplja od Mercedesa, Audija i BMW, kome da je prodaju za te pare? Cak i da je to auto bolje od svih konkurenata, imidz Alfe je trenutno takav da tesko moze gore i makar na osnovu toga treba da je bar 20% jeftinija. A oni zabili cijenu u nebesa. :-)

Isto kao sto su uradili s Giulijom, pa smo vidjeli kako je ispalo. Jedva nagurali 10 k komada za godinu dana u EU. Toliko se konkurentih modela gore navedenih brendova proda mjesecno, svih redom! Haj da su oni tu negdje s ostatkom konkurencije, ali ni to, jbt cak i DS5 prodalo vise. :-)

A mene su ovdje popljuvali kad sam pisao da Giulia treba biti u rangu cijena Insignije i slicno ako hoce da uspiju.

Jbt oni se furaju kao da ljudi jedva cekaju da kupe Alfu, dizu cijenu u nebesa, godinu dana reklamiraju top model, umjesto da reklamiraju osnovni dizel i osnovni benzinac, nece karavan... Ovo je trenutno nazalost drzanje mrtvog konja na aparatima i nesto o cemu ce fanovi brenda pricati (i to uglavnom oni koji je nece kupiti). Ovako se ne prodaju auta u 2017. godini.
johntra

#3666 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

A što to ne bi bila skuplja? Brža, lakša, čišća, manje troši? je li to zabranjeno?

Jeste da se radi o podacima na papiru, ali za te hiljadu, dvije razlike ne sumnja da je Alfa krcatija opremom od svih njemačkih svetih trojaca...
Ne sumnjam da će Stelvio uspjeti kao model, što od želje za takvom Alfom, što od toga da će se neke stvari i pokazati kao što pišu na papiru...

Što se tiče prodaje Giulie, to uopšte nije loš za model koji se prodaje samo u jednoj varijanti...da postoji karavan, prodaja bi bila duplo bolja sigurno...
i opet je bolja po prodaji od nekih etabliranih modela...treba još pure jesti za švabe, ali vjerujem da to nikada nije bio cilj, nego prodaja koja je isplativa....što se tiče karavana, vjerujem da će i on skoro doći, jer i sami vide kako ide prodaja bez njega...
hostapler

#3667 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

Oni idu sa prodajom 70k Giulia na godisnjem nivou u cijelom svijetu. Toliko se BMW 3 proda za pola godine u EU samo.
Oni niti ganjaju da se prodaju u velikim brojevima (bar ne sada), nego gledaju sto vecu marzu,sto vecu zaradu po proizvedenom primjerku.
Giulia se prodavala samo pola godine prosle godine. I to samo u EU i to ne na svim trzistima. Npr u VB je stigla tek krajem godine.
Porodjajne muke su prosle,platforma se napravila,motori su tu. Sad samo stancaj karoserijske izvedbe.
Da se prodaje po cijeni Insignije? :-) :lol:
Auto koje je po svemu top u klasi,da se prodaje po cijenama necega sto je prosjek? :lol:
Drzi se ti dalje od ekonomije,nemoj ni granap otvarati,propast ces sigurno.
Bullet Tooth Tony

#3668 Re: Alfa Romeo

Post by Bullet Tooth Tony »

Skuplja od F-Pace/a :shock: :shock:
hostapler

#3669 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

Bullet Tooth Tony wrote:Skuplja od F-Pace/a :shock: :shock:
Skuplja 250€.
Jaca 30 KS,ima vise nm,brza do 100 skoro 2s,brza na max preko 20 km/h manje trosi,manji co2 (manji porez kod reg),laksa 100kg.
Problem?
Bullet Tooth Tony

#3670 Re: Alfa Romeo

hostapler wrote:
Skuplja 250€.
Jaca 30 KS,ima vise nm,brza do 100,brza na max,manje trosi.
Problem?

ahhahah cuj Problem? , spavas li mirno Korleone Vito :lol: :lol:

Mislio sam da je F-Pace skuplji, Stelvio me ne zanima :-D
hostapler

#3671 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

Bullet Tooth Tony wrote:
hostapler wrote:
Skuplja 250€.
Jaca 30 KS,ima vise nm,brza do 100,brza na max,manje trosi.
Problem?

ahhahah cuj Problem? , spavas li mirno Korleone Vito :lol: :lol:

Mislio sam da je F-Pace skuplji, Stelvio me ne zanima :-D
:D
Ne ozbiljno te pitam.
Evo naveo sam ti u cemu je Stelvio bolji od F Pace. Vrijedi li to sve 250€? Cak i pod uslovom da su jednako opremljeni. Kod poreza kod registracije Stelvio ce ispasti jeftiniji jer izbacuje manje co2. Naravno,ne kod nas,nego u ITA (i bilo kojoj normalnoj EU zemlji) za koju su cijene i navedene.
Bullet Tooth Tony

#3672 Re: Alfa Romeo

hostapler wrote: :D
Ne ozbiljno te pitam.
Evo naveo sam ti u cemu je Stelvio bolji od F Pace. Vrijedi li to sve 250€? Cak i pod uslovom da su jednako opremljeni. Kod poreza kod registracije Stelvio ce ispasti jeftiniji jer izbacuje manje co2. Naravno,ne kod nas,nego u ITA (i bilo kojoj normalnoj EU zemlji) za koju su cijene i navedene.
Kad vidim Stelvia pa cu ti reci ... Vidio sam Jaguara, nisam vozio , malo sjeo i malo se provrtio i mogu ti reci da ne izgleda kao auto koje je cijenom kao BMW i Audi ... ne znam , imao je puno opreme ali sam bio siguran da je cijenom kao Cayenne ... mocno izgleda uzivo pravo :-) nisam nista pitao jer sam ugledao Wranglera Saharu pa sam se na to bazirao :D
hostapler

#3673 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
ElRe

#3674 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

Stelvio je sasvim sigurno najbolji SUV u klasi i vjerovatno zacetnik jedne nove podvrste u SUV klasi. Toliko sportskih, limuzinskih osobina nema jos ni jedan konkurent. Cijena koja je navedena je za paket opreme koji je na vrhu ponude.
Koliko se moze shvatiti Sergio i ne potencira prodajne brojke vec maržu. Da im je cilj veći obim prodaje sigurno bi izasao i SW. Giulia je dogurala do cca 12k proizvedenih primjeraka u manje od 7 mjeseci na trzistu.

Imao sam priliku da udjem u F-Pace i XE kada su ih promovisali ispred SCC-a. I jedno i drugo je daleko i premium ugodjaja u kabini. Kako se voze, to vec ne znam.
johntra

#3675 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

Meni se ne sviđa ova praznina, ispod komandi klime...ovako na fotki mi se čini i jeftini komad plastike sa upaljačem i rupom za USB...
Post Reply