Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
suza81

#3651 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

radenska wrote:
manekenka u penziji wrote:20% borax glycerin
Danas je bas to bilo na vježbama. Kaže sestra da je to slatkastog okusa i da se bebicama svidja. Natopis na gazicu preko prsta i očistis jezik i usta. Možeš i bradavice s tim očistiti dok ga ne prodje. Kaže sestrica da to jako brzo prodje.

da, da, upravo to.
A bradavice stari narodni lijek bijeli luk. Meni je to doktorica jedna u penziji rekla da nema nista bolje nego malo soka od bijelog luka namazati po bradavicama, isto prodje najdalje za dva dana. Kao, to je najbolji antibiotik. Mojoj su se bebi nakon nekih 20ak dana rodjenja toliko upalile bradavice da su mu grudi bile tvrde kao plocice, a ja to nisam znala pa ga jos uzmi u narucjee i jos ga vise povrijedi. :roll:
Majcine bradavice se mazu boraxom da se soor ne bi opet prenosio tokom dojenja valjda, a ne skontah te radenska, sta je bilo sa bradavicama tvog bebaca, od cega su se upalile?
kakavdanakneiskustvu

#3652 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kakavdanakneiskustvu »

jesu li imale vaše bebe žutilo?
radenska

#3653 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ne znam od cega ali eto desi se kod dojencadi da se upale bradavice na sikama, budu tvrde kao plocice nekad. I kod moje bebe i kod bebe moje jetrve se isto desilo.
Magarece_godine

#3654 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

kakavdanakneiskustvu wrote:jesu li imale vaše bebe žutilo?
Drug, evo moj hairlija zuckast ... kada ga iznesemo na svjetlost to nestane ... normalno je to u prvih sedam dana ... pogotovo ako je trudnica za vrijeme poroda primala infuzije i hemikalije :D

Samo opušteno drugar :D

P.S. Naš bebač ekstra, više nas umaraju gosti :D :D :D
kakavdanakneiskustvu

#3655 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Magarece_godine wrote:
Drug, evo moj hairlija zuckast ... kada ga iznesemo na svjetlost to nestane ... normalno je to u prvih sedam dana ... pogotovo ako je trudnica za vrijeme poroda primala infuzije i hemikalije :D

blago tebi,moj još u bolnici
kakavdanakneiskustvu

#3656 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Magarece_godine wrote:

blago tebi,moj još u bolnici
Magarece_godine

#3657 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Sad će i tvoj kući ba :) vjeruj mi, sve strpljenje i svako odricanje se isplati ....
kakavdanakneiskustvu

#3658 Re: Bebe - ALL ABOUT!

šta kad bebe imaju povišen bilirubin,šta je uzrok tome?
vazi

#3659 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vazi »

kakavdanakneiskustvu wrote:šta kad bebe imaju povišen bilirubin,šta je uzrok tome?
pa to ti je ta zutica ili ikterus, nista opasno, samo polako i strpljivo, dva - tri do sedmica dana i to prodje :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#3660 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vazi wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:šta kad bebe imaju povišen bilirubin,šta je uzrok tome?
pa to ti je ta zutica ili ikterus, nista opasno, samo polako i strpljivo, dva - tri do sedmica dana i to prodje :thumbup:

ok,hvala
CherryLips

#3661 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Ne znam ko je napisao za goste da smaraju ali je po meni to krajnji bezobrazluk i nekultura. Ok mi je da mi dodju roditelji i bas najuži krug,sve drugo sam odbijala. Porodilji zaista treba odmor,jos ima i raznih virusa,svui smrcaju i kaslju,bebe se moraju čuvati. Od rodice su blizanke pet dana po rodjenju u bolnici završile jer su svi pohrlili da vide bebe ko eto čudo nevidjeno. I jos kazu ma nesto mi nos curi,pa fakat,da ga ubiješ!Razumijem i radost i znatiželju ali sve u svoj vakat..
kakavdanakneiskustvu

#3662 Re: Bebe - ALL ABOUT!

CherryLips wrote:Ne znam ko je napisao za goste da smaraju ali je po meni to krajnji bezobrazluk i nekultura. Ok mi je da mi dodju roditelji i bas najuži krug,sve drugo sam odbijala. Porodilji zaista treba odmor,jos ima i raznih virusa,svui smrcaju i kaslju,bebe se moraju čuvati. Od rodice su blizanke pet dana po rodjenju u bolnici završile jer su svi pohrlili da vide bebe ko eto čudo nevidjeno. I jos kazu ma nesto mi nos curi,pa fakat,da ga ubiješ!Razumijem i radost i znatiželju ali sve u svoj vakat..

tačno
safran

#3663 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Magarece_godine wrote:
Tata magare (a i danak) - najtoplije savjetujem da proglasite karantin barem prvih 40 dana a i vi što manje hendlajte bebu, bez puno njuškanja i ljubljenja. Puno je prehlada, gripe a i upale pluća, cijela zima je prošla naopako a zbog ovo malo zahlađenja sve se živo porazbolijevalo. Naš drugi potomak je uslijed silnog njuškanja i maženja završio na Pedijatriji sa 42 dana zbog beta-hemolitičkog streptokoka u grlu kojeg je pokupio od oca. Muž se izolovao od njega čim je osjetio peckanje u grlu (a potom razvio gnojnu anginu) ali beban je već bio pokupio bakteriju. Streptokok je začas sredio antibiotik koji mu je dat intravenozno, međutim, na Pedijatriji je prvo on a potom i ja pokupio neki enterovirus koji ga je mogao glave koštati. Ne pretjerujem, imao je po 13-15 tečnih stolica dnevno, ja sam imala dizenterične proljeve, propalo nam je dojenje jer sam morala obustaviti, acidobazni status mu je bio poremećen, oguljene mu jagodice od vađenja krvi, sestra pogrešno programirala infuziju itd.

Dakle, karantin dok beban malo ne jakne.
Magarece_godine

#3664 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Hvala na sugestijama :D

Svjesni smo mi toga, pa su u bebinu sobu mogli samo ući i vidjeti ga. Čak ga i mi ne nosamo na rukama, osim dok se hrani tada je naravno u naručju supruge .... U svakom slučaju hvala puno...
suza81

#3665 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Mi smo kupili u apoteci onu veliku bocu dezificiensa sto mirise lijepo na limun i par puta dnevno prskali steke i druge kriticne povrsine prvi mjesec.
A najkriticnije je kad ti jos ti dragi gosti dovedu i svoju djecu koja pocnu da dirkaju bebu i pusu u nju :-)
manekenka u penziji

#3666 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

radenska wrote:
manekenka u penziji wrote:20% borax glycerin
Danas je bas to bilo na vježbama. Kaže sestra da je to slatkastog okusa i da se bebicama svidja. Natopis na gazicu preko prsta i očistis jezik i usta. Možeš i bradavice s tim očistiti dok ga ne prodje. Kaže sestrica da to jako brzo prodje.

da, da, upravo to.
A bradavice stari narodni lijek bijeli luk. Meni je to doktorica jedna u penziji rekla da nema nista bolje nego malo soka od bijelog luka namazati po bradavicama, isto prodje najdalje za dva dana. Kao, to je najbolji antibiotik. Mojoj su se bebi nakon nekih 20ak dana rodjenja toliko upalile bradavice da su mu grudi bile tvrde kao plocice, a ja to nisam znala pa ga jos uzmi u narucjee i jos ga vise povrijedi. :roll:
Ja sam mislila na majčine bradavice :) kako bi se sprijecilo konstantno prenošenje bakterija iz usta sa bradavice i obratno.
Sto se tiče bebinih bradavica, sestra na vjezbama je govorila i o tome. Kaže kada se bebica rodi neko vrijeme ce imati, zbog majčinih hormona, povećane sisice. To nestaje vremenom i ne treba dirati. Bas je i spominjala bijeli luk, kako su žene bespotrebno stavljale bebima na grudi...
P.S. ja sam buduća mama ako Bog da, a ovo nije moje iskustvo niti nešto što sam ja doživjela, već informacije sa psihofizičke pripreme, pa mi nemoj zamjeriti ako sam sta pogrešno napisala.
pirmin

#3667 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by pirmin »

Ima li ko preporuku gdje kupiti kolica za tek rodjene blizance? :-D
kakavdanakneiskustvu

#3668 Re: Bebe - ALL ABOUT!

kakvu i koju flašicu i cuclu kupiti?
blufonka

#3669 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blufonka »

CherryLips wrote:Ne znam ko je napisao za goste da smaraju ali je po meni to krajnji bezobrazluk i nekultura. Ok mi je da mi dodju roditelji i bas najuži krug,sve drugo sam odbijala. Porodilji zaista treba odmor,jos ima i raznih virusa,svui smrcaju i kaslju,bebe se moraju čuvati. Od rodice su blizanke pet dana po rodjenju u bolnici završile jer su svi pohrlili da vide bebe ko eto čudo nevidjeno. I jos kazu ma nesto mi nos curi,pa fakat,da ga ubiješ!Razumijem i radost i znatiželju ali sve u svoj vakat..
Jos kad se svemu ovome nadodaju silni pusaci koji ni ne pomisljaju da u prisustvu bebe NE BI SMJELI zapaliti cigaru sto je po meni vrhunac svih bezobrazluka uh....
Ja ni dan danas ne dam pusiti nikome u prisustvu moje djece :evil:
safran

#3670 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

kakavdanakneiskustvu wrote:kakvu i koju flašicu i cuclu kupiti?
Moja obojica su koristili Avent flašice i dude - onih najmanjih od 120-140 ml dovoljne su dvije - one dođu sa dudom sa najmanjim protokom. Ima ih u DM. Kasnije možete komotno preskočiti onu srednju i kupiti 3 klipače od 330 ml. Za dude preporučujem babylove silikonske simetrične - također u DM. Prilično su jeftine ali nakon puno bačenih para na skupe dude koje nije htio ove su nam se pokazale :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#3671 Re: Bebe - ALL ABOUT!

safran wrote:
Moja obojica su koristili Avent flašice i dude - onih najmanjih od 120-140 ml dovoljne su dvije - one dođu sa dudom sa najmanjim protokom. Ima ih u DM. Kasnije možete komotno preskočiti onu srednju i kupiti 3 klipače od 330 ml. Za dude preporučujem babylove silikonske simetrične - također u DM. Prilično su jeftine ali nakon puno bačenih para na skupe dude koje nije htio ove su nam se pokazale :thumbup:

ok
Mis mekinjas

#3672 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

NUK duda je dobrog oblika. Ja sam imala peh i kupljena je probusena. Dijete imalo grceve od nje.
Babylove probala, dijete je pljuvalo.
Avent se ispostavilo da je najbolja duda nama.
Probaj bilo koju, beba koju dudu zavoli ce dudlati, ostale nece.

I najbitnije. Vjeruj, sta god ti rekli turbo roditelji. S dudom odmah krenite, spasava vas. Bolje da cucla dudu nego prste. :)
kakavdanakneiskustvu

#3673 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Mis mekinjas wrote:
NUK duda je dobrog oblika. Ja sam imala peh i kupljena je probusena. Dijete imalo grceve od nje.

I najbitnije. Vjeruj, sta god ti rekli turbo roditelji. S dudom odmah krenite, spasava vas. Bolje da cucla dudu nego prste. :)

ok,znači odmah čim dođe kući?
safran

#3674 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Mis mekinjas wrote: Probaj bilo koju, beba koju dudu zavoli ce dudlati, ostale nece.

Taman tako - starijem smo kupovali razne od chicco preko aventa do nuk - tad nije bilo babylove - razlike su bile samo u udaljenosti do koje ih dopljune. Nikad ni jedna nije upalila.
Mlađem nisam ni kupovala dude. Nekad sa 2,5 mjeseca je počeo po noći tražiti svako sat mlijeko -povuče par gutljaja i nastavi džonjati a ja ko žalosna sova. Pomislim da bi duda mogla upaliti. Odemo u šetnju i do DM. Tamo stoje Aventove -skuplje i babylove - jeftinije. I ja kupim babylove kontajući da ništa od toga nema. Prihvatio ju je ko sestru najrođeniju. Ja se naspavala.
Mis mekinjas

#3675 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Mis mekinjas wrote:

ok,znači odmah čim dođe kući?
Ma odmah probajte s dudom kad zaplace. :) Moj malisa ju je poceo sa 15 dana, jer je nisam kupila prije. 2. dan ju je prihvatio.
Post Reply