GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3651 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

arshavin wrote:Jao neke papanke.Vala kad se zena navije nema nista gore.
jes vala... kako se meni jedna natovarila ima nekoliko godina
bez razloga... potpisnuo sam to u sjećanju ne volim se ni sjećat

a nedavno neku babu što se isto navila drot izvede iz tramvaja :lol: :lol: :lol: vrijeđanje službenog lica

zbog takvih jezikača ne komuniciram ni sa kim u tramvaju samo nabijem slušalice

neka lujka mi se obraća nešto za prozor... kao da je odlučim jel hladno ili ne da se ne svađa s nekom djevojčicom ... samo ej pogledam i okrenem se :roll: :roll: :roll:
The Realist

#3652 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Sarajevski_Marlboro wrote:Idioti imaju veće plate od prosjeka FBiH.
"Iako godinama grca u dugovima i posluje s velikim minusima, osnovne plaće uposlenika GRAS-a su iznad prosjeka. Tako šef kabineta direktora Kadića prima 1.534 KM, savjetnici 1.578, direktori sektora 1.532, vozač autobusa 1.089, tramvaja 1.083, trolejbusa 1.158, minibusa 1.214 KM. Dispečari dobivaju 1.083 KM, osiguranje 908, higijeničari
Ovo je vjerovatno start, pitanje je na koliko to naraste radi vožnji subotom, nedjeljom i navečer, koje bi se morale drugačije obračunavati (i OK, ima logike, svugdje je tako). Na ovo treba dodati topli obrok. Ono što vidim je da vozač trolejbusa i minibusa uz topli obrok, ima veću platu, nego ljekari specijalizanti, a ako im se još na ovo obračunavaju subote i nedjelje, imaju veći platu, nego ljekari specijalisti, koji rade po ambulantama i doomovima zdravlja, dok vozači tramvaja i autobusa imaju slične plate, kao ljekari.

Samo, kakvi savjetnici? Kakvi revizori? Šta oni rade. Uđu, prošetaju malo i izađu, skoro nikakvu funkciju ne obave. A mogli bi sami donijeti brdo novca, jer ljudi ne žele da plaćaju karte.

I naravno, neka više riješe probleme sa kraćim relacijama, jer bi ljudi vjerovanto i davali 0,5KM za par stanica, ili 1KM za 5-6 stanica, dok im je ovako previše 1,8KM davati, a samo nekoliko stanica putuju.
O'zone
Globalni moderator

#3653 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

INCIDENT U SARAJEVSKOM NASELJU BARE: Vozač GRAS-a napustio autobus jer ga je putnica izvrijeđala
Srijeda | 12.12.2012.

Iznervirani vozač autobusa GRAS-a jutros je naselju Bare napustio autobus koji je vozio na relaciji Vogošća - Sutjeska ulica, pa su putnici morali čekati drugi autobus jer se vozač nije vratio!

Glasnogovornica GRAS-a Samira Kadić potvrdila je u izjavi Feni da se incident dogodio nakon što je vozača vrijeđala jedna putnica.

Navela je da ta putnica nije imala kartu, a da je nakon insistiranja vozača da kartu kupi počela da mu psuje i vrijeđa ga.

Vozač je nakon toga obavijestio dispečera da mu je pozlilo i zatražio da pozove hitnu pomoć, koja je i došla po njega.

Kadić je navela da su ljekari konstatirali da je vozaču bio povišen pritisak.
Nije ni njima lako :mrgreen:
Skyfox

#3654 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

dresdener78 wrote: Na kraju 80. godina je vozilo na ulicama Sarajeva svakodnevno sve do:
65 tramvaja
68 trolejbusa
144 autobusa
63 minibusa

Danas voze radnim danom otprilike:
35-40 tramvaja
20-30 trolejbusa
oko 30-40 autobusa
oko 20-30 minibusa
Jel ovo moguce???
Gradski

#3655 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Gradski »

Skyfox wrote:
dresdener78 wrote: Na kraju 80. godina je vozilo na ulicama Sarajeva svakodnevno sve do:
65 tramvaja
68 trolejbusa
144 autobusa
63 minibusa

35-40 tramvaja
20-30 trolejbusa
oko 30-40 autobusa
oko 20-30 minibusa
Jel ovo moguce???
http://www.cin.ba/news/1/?cid=1241,2,1

Gras je u minusu 20 miliona ko odgovara za to = NIKO
Ima zaposlenih 2000, a štaa će toliki zaposleni tu na tako malo vozila ?
Skyfox

#3656 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Skyfox »

katastrofa :?
Logovan

#3657 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

dresdener78 wrote: Danas voze radnim danom otprilike:
35-40 tramvaja
20-30 trolejbusa
oko 30-40 autobusa
oko 20-30 minibusa
Ja mislim da ovo nije tačno, ima manje vozila nego što je napisano. :-) :oops:
Pitarrr82

#3658 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

zlo87 wrote:
35-40 tramvaja
20-30 trolejbusa
oko 30-40 autobusa
oko 20-30 minibusa

Bas sam ovo htio napisati, ne vjerujem da kruzi ovaj broj tramvaja pogotovo u zadnjih 2, 3 mjeseca...
dresdener78

#3659 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Pitarrr82 wrote:
zlo87 wrote:
35-40 tramvaja
20-30 trolejbusa
oko 30-40 autobusa
oko 20-30 minibusa

Bas sam ovo htio napisati, ne vjerujem da kruzi ovaj broj tramvaja pogotovo u zadnjih 2, 3 mjeseca...
Vozdra! to su moji podaci provjereni iz proljeća ove godine. Nažalost, vjerujem da je trenutna situacija još gora i da ima još manje vozila koja su ispravna i na ulicama. Samo jedan primjer katastrofalnog stanja, apatije i opće nesposobnosti: Jedan Bošnjak, koji živi u Amsterdamu i postao je najbolji vozač tramvaja u tamošnjem natjecaju radnika amsterdamskog "Gras-a", organizovao je donaciju onih plavo-bijelih trodijelnih tramvaja za Sarajevo. Stiglo je 16 komada. Od toga 6 NIKAD nije izašlo u linijski saobraćaj iz puno razloga tehničke i organizacione prirode, od ostalih 10 tramvaja 4 su već duže vrijeme parkirani i nešto njima fali tako da ne izlaze na linije. Onda od 16 tramvaja su sposobni da voze maks. 6 komada, mada su ti tramvaji stigli u odličnom stanju. Svi dobro znate kako je užasno voziti se u ovim tramvajima posebno u ljetnom perijodu. Gasne komore. Jednostavno tehničko rješenje: preraditi prozore da imaju više dijelova za otvaranje, i izbaciti neka sjedišta te zaboravljenu kabinu konduktera da se poveća kapacitet. To pada na pamet svakom čovjeku prosječne inteligencije, barem mislim tako... ali GRAS-u je to nemoguće uraditi... zaposlenih ima tamo toliko da bi trebali građane voziti u rikšama kao u Indiji.... inaće napisao sam jedan tekst o povijesti GRAS-a i situaciji u zadnjih 15-20 godina. Ako neko želi da pročita, mogu preko privatne poruke slati tekst u pdf-formatu :bih:
Pitarrr82

#3660 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

A kako su tek :dance: na tenderu za transport tih tramvaja :mrgreen:
Logovan

#3661 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

dresdener78 wrote: Vozdra! to su moji podaci provjereni iz proljeća ove godine. Nažalost, vjerujem da je trenutna situacija još gora i da ima još manje vozila koja su ispravna i na ulicama. Samo jedan primjer katastrofalnog stanja, apatije i opće nesposobnosti: Jedan Bošnjak, koji živi u Amsterdamu i postao je najbolji vozač tramvaja u tamošnjem natjecaju radnika amsterdamskog "Gras-a", organizovao je donaciju onih plavo-bijelih trodijelnih tramvaja za Sarajevo. Stiglo je 16 komada. Od toga 6 NIKAD nije izašlo u linijski saobraćaj iz puno razloga tehničke i organizacione prirode, od ostalih 10 tramvaja 4 su već duže vrijeme parkirani i nešto njima fali tako da ne izlaze na linije. Onda od 16 tramvaja su sposobni da voze maks. 6 komada, mada su ti tramvaji stigli u odličnom stanju. Svi dobro znate kako je užasno voziti se u ovim tramvajima posebno u ljetnom perijodu. Gasne komore. Jednostavno tehničko rješenje: preraditi prozore da imaju više dijelova za otvaranje, i izbaciti neka sjedišta te zaboravljenu kabinu konduktera da se poveća kapacitet. To pada na pamet svakom čovjeku prosječne inteligencije, barem mislim tako... ali GRAS-u je to nemoguće uraditi... zaposlenih ima tamo toliko da bi trebali građane voziti u rikšama kao u Indiji.... inaće napisao sam jedan tekst o povijesti GRAS-a i situaciji u zadnjih 15-20 godina. Ako neko želi da pročita, mogu preko privatne poruke slati tekst u pdf-formatu :bih:
Smiješno. Čovjek pošalje tramvaje i onda od njih ništa ne bude, ni ne vozaju se. :-)

p.s. Šalji. :D
vryzas

#3662 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vryzas »

"Iako godinama grca u dugovima i posluje s velikim minusima, osnovne plaće uposlenika GRAS-a su iznad prosjeka. Tako šef kabineta direktora Kadića prima 1.534 KM, savjetnici 1.578, direktori sektora 1.532, vozač autobusa 1.089, tramvaja 1.083, trolejbusa 1.158, minibusa 1.214 KM. Dispečari dobivaju 1.083 KM, osiguranje 908, higijeničari 698 i revizori 980 KM."

Koja smrdljiva firma koja pase živce građanima! Ti kreteni imaju veće plate nego ljudi u obrazovnom sistemu.
Fuj!
I smrdljivi Kanton ! Fuj !

Kako ih mrzim :x :x :x :x

Reva sa toplim izadje preko 1200 :shock:
_ado_

#3663 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _ado_ »

vryzas wrote:
"Iako godinama grca u dugovima i posluje s velikim minusima, osnovne plaće uposlenika GRAS-a su iznad prosjeka. Tako šef kabineta direktora Kadića prima 1.534 KM, savjetnici 1.578, direktori sektora 1.532, vozač autobusa 1.089, tramvaja 1.083, trolejbusa 1.158, minibusa 1.214 KM. Dispečari dobivaju 1.083 KM, osiguranje 908, higijeničari 698 i revizori 980 KM."

Koja smrdljiva firma koja pase živce građanima! Ti kreteni imaju veće plate nego ljudi u obrazovnom sistemu.
Fuj!

Godina 2008. Ja se tek zaposlio, skoro pa VSS :mrgreen: (apsolvent). Plata 650 km. I vadim potrebne papire kako bi me prijavili na PIO, Ydravstveno itd. Uklazim na Ilidzi u tramvaj i jedan od onih revizora pokazuje platnu listu drugome. Ukupna primanja koja on dobije 1250 km. :shock: :shock: :shock: I ja fino pokazem kartu, spustim glavu i prodjem. Koji li sam ku**c ja studirao 9 semestara.
NEOPLAN

#3664 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Ovdje imate kompletan spisak voznog parka GRAS-a. Vozila oznacena zvjezdicom trenutno nisu u voznom stanju i vrsi se procjena nad njima. Ona vozila za koja se procijeni da se mogu remontovati, bice izvrsen generalni remont. Na taj nacin je vec remontovano 5-6 autobusa.

Ona za koje se procijeni da se ne mogu praviti idu u dijelove i na otpad.

http://www.bhbus.net/forum/index.php?topic=351.0

Napomena da su gotovo finalizirani pregovori o nabavci 13 troleejbusa iz Solingena i da bi trebali stici na proljece.

Takodjer se razmatra ponuda holandskog GVB-a o donaciji jos nekoliko tramvaja, te se razmatra opravdanost prijema iste jer je transport skup, a tramvaji nisu nesto praktcni za upotrebu u Sarajevu.
kokuz_sa

#3665 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

vryzas wrote:

Fuj!

jebo sto reva izadje s toplim 1200KM

cistacica izadje eto 700KM
a ja sa VSS znao primat 490-520 KM sa toplim i kartom
BHF_Manijak

#3666 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

Sta se hoce reci? U drzavi lopovluka, mita, korupcije, ne isplati se studirati i da sam ove pameti bio prije 5-6 godina, NIKAD ali bas NIKAD ne bih upisao fax, vec bi radije tu lovu da i platio radno mjesto za drzavnu firmu, jer drugaciej se ne moze!
Evo zena mi je 2 godine na birou, magistar razredne nastave, moze se samo jebat a ne dobiti radno mjesto. Plati pa se klati. :oops: Ja imam taj nekakav hebeni fax zavrsen, radim za 300 (TRISTO!!!) KM, heeeej a onaj levat sa srednjom (ako je i ima!) revizor ili vozac, nebitno, ima TRI puta vecu platu od mene! Pa ko koga ovdje jebe? Joj 'bem ti drzavu i koje ovakvu tvori, sve to treba u zrak dici! :x :x :x

Kaze drzavna firma, pa boli me djon koja je, sta treba onaj ko nema - neka nema jos vise i crkne od gladi, a onaj ko ima daj mu jos. Sta je to levat bolji pa ima milju i 200 platu, a nema ni srednje? hajd sto su vecinom strani drzavljani (a da no :oops: ) se pozaposljavali u GRAS, vec sto kreteni svake godine u minusu posluju a plata prosjek milja i nesto! :x

Kad neko Telekom spomene, hajd za njih se i moze progledati kroz prste za visoke plate jer ljudi dobro posluju, ali sta je sa ovim debilima iz grasa, kako oni pravdaju plate?! :x

Joj samo se bezze iznerviram, goni u maternu mater i drzavu nakaradnu i sve!
nuki_cika

#3667 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nuki_cika »

BHF_Manijak wrote:Sta se hoce reci? U drzavi lopovluka, mita, korupcije, ne isplati se studirati i da sam ove pameti bio prije 5-6 godina, NIKAD ali bas NIKAD ne bih upisao fax, vec bi radije tu lovu da i platio radno mjesto za drzavnu firmu, jer drugaciej se ne moze!
Evo zena mi je 2 godine na birou, magistar razredne nastave, moze se samo jebat a ne dobiti radno mjesto. Plati pa se klati. :oops: Ja imam taj nekakav hebeni fax zavrsen, radim za 300 (TRISTO!!!) KM, heeeej a onaj levat sa srednjom (ako je i ima!) revizor ili vozac, nebitno, ima TRI puta vecu platu od mene! Pa ko koga ovdje jebe? Joj 'bem ti drzavu i koje ovakvu tvori, sve to treba u zrak dici! :x :x :x

Kaze drzavna firma, pa boli me djon koja je, sta treba onaj ko nema - neka nema jos vise i crkne od gladi, a onaj ko ima daj mu jos. Sta je to levat bolji pa ima milju i 200 platu, a nema ni srednje? hajd sto su vecinom strani drzavljani (a da no :oops: ) se pozaposljavali u GRAS, vec sto kreteni svake godine u minusu posluju a plata prosjek milja i nesto! :x

Kad neko Telekom spomene, hajd za njih se i moze progledati kroz prste za visoke plate jer ljudi dobro posluju, ali sta je sa ovim debilima iz grasa, kako oni pravdaju plate?! :x

Kanton,kanton.Kanton je za sve kriv,dok je kantona njima će biti dobro i za plate,a mi što kasnimo gdje god pođemo sa njihovim retadiranim vozilima to ih nije briga.

I ovo za platu,razumijem te u potpunosti.

Jebo ti ovu državu ...545 hiljada nezaposlenih keti na birou,al kad dođu izbori nipošto ne propustite jedinstvenu sansu da opet glasate za tihice,izetbegoviće,lagumdzije,dodike i čovice,nemojte da vam propadne glas ni slučajno. :zzzz:

Ja kad ih vidim skupa meni nije dobro
Jokericious

#3668 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Jokericious »

kokuz_sa wrote:
jebo sto reva izadje s toplim 1200KM

cistacica izadje eto 700KM
a ja sa VSS znao primat 490-520 KM sa toplim i kartom
Pa vecu platu zasluzuje cistacica od reve.
harell

#3669 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by harell »

Cuj revizoru milju i 200 plata, oj matero, i nek se raspadnu kad je tako stoka, jos mogu mislit kako se dobija taj posao :roll:
mrtva kokoš

#3670 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mrtva kokoš »

BHF_Manijak wrote:Sta se hoce reci? U drzavi lopovluka, mita, korupcije, ne isplati se studirati i da sam ove pameti bio prije 5-6 godina, NIKAD ali bas NIKAD ne bih upisao fax, vec bi radije tu lovu da i platio radno mjesto za drzavnu firmu, jer drugaciej se ne moze!

tipican primjer danasnjeg frustriranog mladog covjeka koji u ovoj jebenoj drzavi nema niti moze imati bilo kakvu perspektivu ako nema nekoga ko ce se o tome pobrinuti a koliko nas je ovakvih :-) haj priznaj da nekad pomislis da se zaletis na vladu, skupstinu i sve porusis a onda skontas da se ni to ne isplati jer ces ti ponovo najvise najebat :-) nemam sta dodati, kao da sam i sam pisao, od rijeci do zareza :roll:
jedna tamo

#3671 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by jedna tamo »

ljudi nemojte se bezze nervirati, mi ne živimo u normalnoj državi, jer da je tako ne bi nikad niko sa SSS mogao imati veću platu od onog sa VSS...čak i početnici, zna se zašto se uči....i školuje, najjače mi je kad levati počnu pričati eto on inženjer a veze nema, normalno da nema jer se neškolovani ljudi i rukama i nogama i glavom i svim čime mogu bore za mjesto i onda neko kaže pa ja vidiš on zna...
jedno je znat se snać a drugo je završit fakultet i to ljudi koji nisu školovani nikad neće moći shvatiti, koliko je potrebno odricanjaa, žrtve i živaca da bi se završio čak i najlkaši faks..
bhf manijak ni ja ne bih gubila vrijeme, lovu i živce da sam znala ovo što danas znam....
TurioSamGa

#3672 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by TurioSamGa »

Kakvi smo i ne treba nam bolje. Pola ove kante govana od drzave treba pobiti, a pola od ostatka zatvoriti. Tad bi mozda i bilo nesto od nas.
BHF_Manijak

#3673 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

mrtva kokoš wrote:
tipican primjer danasnjeg frustriranog mladog covjeka koji u ovoj jebenoj drzavi nema niti moze imati bilo kakvu perspektivu ako nema nekoga ko ce se o tome pobrinuti a koliko nas je ovakvih :-) haj priznaj da nekad pomislis da se zaletis na vladu, skupstinu i sve porusis a onda skontas da se ni to ne isplati jer ces ti ponovo najvise najebat :-) nemam sta dodati, kao da sam i sam pisao, od rijeci do zareza :roll:
Sutra bi se zaletio kad bi me ovi koji imaju SITE PROBLEME KAO I JA slijedili! To je najmanji problem, ali problem ti je kod prosjecnog Bosnje sto konta, "hajd jebo mene ba, bice ih tamo ionako dosta, koji cu im q jos i ja"! :oops: Nije meni problem najebati, fasovati pendrek i slicno, bilo je i toga (protesti ispred zgrade NSBiH) ali fazon je sto znam da nas se ne bi ni 1000 pojavilo. Daleko je nasa svijest od kojekakvih revolucija, na ovaj ili onaj nacin.

Evo pogledaj proteste protiv izgradnje krsta na Zlatistu, SEST se ljudi pojavi a grad vrvi od besposlenih ljudi. Ali ko ce doci? Mozda one babine mudonje sto im cace rade po vladama, kantonima i slicnim administracijama, sto vozaju MBW-ove, Audije, golf sestice i slicno, sto se vode ko nakvi studenti a nemaju ni ocjene u indexu, hoce li se takvi mozda pojaviti na bilo kakvim protestima? Nece, valja njima se slikati za ekskluzive i ine portale, pijuckati lagano koktele i ostalo. A ova sirotinja st bi ko i mogla doci, takvima nije do zivota, a kamo li do protesta.

Uglavnom mrka nam je kapa, a svakim danom sve mi se vece frustracije javljaju. I samo mi nemjte onih floksularnih pitanja tipa "a sta si ti uradio da ti bude bolje", nisam NSITA, eto sta! :oops: Do sto je bilo uradio sam, i zena i ja fakultete imamo, na kucnom smo budzetu od 500KM, nema gdje nisam za posao rpedavo - mrka kapa, dok su aktivni konkursi za pripravnike bili nudio DZABA da radim jer ce mi Zavod platiti ali i tu dobio po usima i onda kad negdje dodjes na razgovor kaze ti "pa sto ne upiste kakve kurseve, sto ne hodate po seminarima, valjat ce vam to" ma mrs u tri materne, sta treba ba, da se do 40-e skolujem i nesto zavrsavam i obucavam pa MOZDA tad dobijem posao. A onda kazu nemate prakse, pa gdje cu je imati kad ionako insisitiraju da jos jos skolujemo :oops:
Samo nesto zanovjetaju i izmisljaju a u prevodu ti govore "jarane nemas stelu, koji si q i apliciro", kakvi kursevi kakvi bakraci. Skolujes se cijeli zovot, zavrsis 4-5 godina faksa i onda ti opet neki levat dodje i kaze pa mogo si jos nesto dodatno zavrsit. Jest imam samo za to vremena da hodam po seminarima...

Uvijek sam govorio, stela je jaca od bilo koje diplome a to nam potvrdjuju svaki dan. Ja zivotom ganratujem da na 18 od 20 konkursa uleti neko ko je imao nekoga iza sebe ko je urgirao za njega. Karanana drzava pa hajde...
Troll_Happens

#3674 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Troll_Happens »

meni je poznato da masa neke raje koja se vrati iz vana sto za stalno sto za privremeno dobije neki posao i radi dok s druge strane masa raje po biroima i ceka godinama.. Sad u cemu je finta kako ovi dodju do posla jel to plate ili vec unaprijed imaju dogovorene veze i sheme... :?
Dr. Kuca

#3675 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Skyfox wrote:
65 tramvaja
68 trolejbusa
144 autobusa
63 minibusa

35-40 tramvaja
20-30 trolejbusa
oko 30-40 autobusa
oko 20-30 minibusa
Jel ovo moguce???
Nije samo u 80im, poslije rata je bilo oko 170, pa je palo oko 2008 na 60ak, da bi se diglo 2009-10 na 114, da bi 2011 palo na 90, dok sad negdje im 45-55 autobusa :shock: . 30ak tramvaja, 20ak trola, i 10 kombija tkv.minibusa. Info prva ruka :D
Post Reply