Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#3651 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ma moze i vise puta..samo je bitno malo . Znaci nije nista danas pojesti red crne cokolade ili 2-3 integralna keksica... NE treba robovati pa ne jesti ili se ograniciti na jedan dan . Samo treba smanjiti , a i to malo sto se jede da se jede zdravije .

Evo otvorio sam temu davno ... smrsao sam bio 12kg za 3 mjeseca.

Znaci trcanje 3 do 5 puta sedmicno. Ujutro zitarice uglavnom jeo, pa za uzinu neko voce ili keksic koji integralni . Za rucak nesto kuhano domace, za drugu uzinu red crne cokolade , za veceru riba, posni sir ili neko voce , mogu i bademi malo.

Uz sve to, dosta vode piti ...i to je to .

Samo je bitno da se covjek navikne ... treba prvu sedmicu-dvije trpiti malo, izdrzati ...kasnije ide lahko , jer skontas da se puno bolje osjecas nego prije :)
A_A_AKCIJA

#3652 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by A_A_AKCIJA »

Kakva ti je sada kilaža?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3653 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Nedavno sam pročitao dobar članak o mršanju, elem neka blogerica ili koja pichka materina veli da ako želite smršati morate biti srećni i ispunjeni, hrana nam ne smije biti jedini užitak i zadovoljstvo u životu. I onda se prekontah, skontah da sam fkt najviše kila izgubio u periodu života koji je zaista bio prelijep, tih nekih 4-5 mjeseci sam većinu viška kilograma izgubio. Ostalo mi je još 5 kg da bih konačno imao dobru liniju, a sa nekih 10 bi bio i mršavko (po prvi put u životu) ali tih 5-10 su se brat bratu otegnuli evo skoro i na godinu dana, nikad da spadnu ali razlog je jednostavan, proš'o onaj najljepši period, brige, problemi, belaji...bukvalno u hrani nekada nađem utjehu i jebajga, ali makar ne idem "gore" jer sam fizički dosta aktivan.

Dosta mi raje govori da je i ovo dosta, ali jednostavno nisam sretan i zadovoljan kad se pogledam u ogledalu, želim još ali teško da će pasti u idućem periodu jer ništa lijepo ni na vidiku :D biće bolje valjda.

Uglavnom iskoristite dobre dane u vašem životu, kada je raspoloženje dobro i manite se hrane i garantovano gubite kile...
ćiribiribela

#3654 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

Jimmy McNulty wrote: Ostalo mi je još 5 kg da bih konačno imao dobru liniju,
Probaj i ti ovaj 30 day shred.
skafiskafsnjak

#3655 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

A_A_AKCIJA wrote:Kakva ti je sada kilaža?
trenutno sam na sredini od onih 12 sto sam smrsao :)

Sta ja znam, razne neke stvari u zivotu se izdesavalo da mi je to bilo zadnje na pameti , jbg .
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3656 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

ćiribiribela wrote: Probaj i ti ovaj 30 day shred.
Ma ne mogu vala, izgubio sam volju više... :-)
bull21

#3657 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bull21 »

yoda82 wrote: Još da je dao formulu kako smanjiti slatko :D
Kolega, kao neko ko se bori ne samo sa kilama već i sa lošim navikama - najbolje ti je da isključuješ jedno po jedno. Ja sam evo u godini dana (dugo jeste, ali se isplati) isključio kolu i sve gazirane sokove a odnedavno i sve druge sokove (izuzev limunade koju ja pravim). Jedini i pravi način da se rješiš slatkoga jeste da isključiš. Ništa zamjene, ništa "kontrola" jer prije ili kasnije vratiš se na loše navike.
Meni je najveći problem vježba. Nikako da krenem a zdravlje mi ovisi o tome da li ću smršati 5, 10 ili 15 kg do oktobra. Jednostavno sam ljenčina, sad čekam da završi Ramazan. :D
sizifinho

#3658 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by sizifinho »

ja počeo trčati po prvi put, aktivno, 4 puta sedmično i umjesto starog režima prehrane, hljeb zamijenio salatom, ostalo normalno- meso, riža, krompir, dnevno pojedem i red čokolade i evo u roku od 10ak dana smršao sam 3 kile
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3659 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Truba »

imam više od 100 kila i fakat me nervira :D

valjalo bi smršati :D
imam samo stomačinu a ruke i noge ko spajder... :cry:

samo bi valjalo izbaciti večeru i onda je sve moguće
ali kako kad me nema 11 sati kući
moram nešto jesti navečer

ali je pozitivno što sam sranja izbacio od grickalica i sokova pa ćemo pratiti

osim toga volim kruh... mogu ga samog sa biberom jesti :cry:
mousstapha

#3660 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

Ma tebi samo fali visine. :D
mudrac2

#3661 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mudrac2 »

mousstapha wrote:Ma tebi samo fali visine. :D
ili možda ima samo krupne kosti, one stomačne. :D
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3662 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

:sretan:

Nakon 15 mjeseci ispunio sam zadani cilj 8) Sa skoro 130 (nezz tačno uglavnom iznad 125 a manje od 130) smršao sam na 95 kila. Jutros stao na vagu i iznenadio se, jesam dosta trčao u zadnje vrijeme, trenirao i pazio na prehranu ali eto opet se iznenadih, valjda jer nikad nisam vjerovao da mogu napraviti takav poduhvat.

Sad ću zbog sebe nastaviti i sletiti na 90 i onda samo održavati to :evil: nadam se da ću uspjet do septembra, tad sam planirao na more. :mrgreen: Svi mi kazu da je i ovo taman jer sam visok 195 cm ali eto, nisam još zadovoljan kad se pogledam u ogledalo.

Javim se opet kad sletim na 90 :D sve ću častit ćevapima, krilcima i pivama :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3663 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

Jimmy McNulty wrote::sretan:

Nakon 15 mjeseci ispunio sam zadani cilj 8) Sa skoro 130 (nezz tačno uglavnom iznad 125 a manje od 130) smršao sam na 95 kila. Jutros stao na vagu i iznenadio se, jesam dosta trčao u zadnje vrijeme, trenirao i pazio na prehranu ali eto opet se iznenadih, valjda jer nikad nisam vjerovao da mogu napraviti takav poduhvat.

Sad ću zbog sebe nastaviti i sletiti na 90 i onda samo održavati to :evil: nadam se da ću uspjet do septembra, tad sam planirao na more. :mrgreen: Svi mi kazu da je i ovo taman jer sam visok 195 cm ali eto, nisam još zadovoljan kad se pogledam u ogledalo.

Javim se opet kad sletim na 90 :D sve ću častit ćevapima, krilcima i pivama :lol:
Čestitam, ali nemoj pretjerati sad. Meni se čini da je za muškarca visokog 195cm, 90kg premalo.. ne znam :roll: Svakako nemoj pretjerati, i nemoj sam sebe gledati u ogledalo, pitaj nekoga kome vjeruješ, objektivniji je.
Još nam ispričaj gdje i kako si trenirao i kako si "pazio na ishranu". Pitam jer sam na kuhanom povrću. ,pram izgubiti jedan konfekcijski broj, a čini mi se da, ovako gladna sa povrća ne bih puno ni izržala trenirajući bilo što. Jednostavno, nemam fizičke snage.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3664 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Pravo da ti kažem nisam se ničeg posebnog odrekao, eto jučer npr 2 sladoleda na štapiću slistio ali fizički sam dosta aktivan tako da vjerovatno kompenziram. Pijem dosta kafe, ona mi je bila najbolji saveznik u mršanju, ujutru pojedem 2-3 banane, ručak šta bude tj šta mama spremi i onda kad sam gladan grickam suncokret, krastavce, voćke. Ne jedem iza 18h navečer i to je to...

Doduše koristim ove pizda.rije što manje, kečape, majoneze i to, apsolutno se više ne hranim po fast fooodovima. Još samo slatko da izbacim. Ne znam, imam osjećaj da se ničeg nisam baš odrekao i nikad nisam neku posebnu dijetu ganjao.

Ali zato trčanje, biciklo, plivanje, teretana, plus život na selu pa pomozi ovom komšiji ovo, onom ono, hajmo igrat fudbala na poligonu itd...
Cybernetic

#3665 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 20:46, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#3666 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

Jimmy McNulty wrote:Pravo da ti kažem nisam se ničeg posebnog odrekao, eto jučer npr 2 sladoleda na štapiću slistio ali fizički sam dosta aktivan tako da vjerovatno kompenziram. Pijem dosta kafe, ona mi je bila najbolji saveznik u mršanju, ujutru pojedem 2-3 banane, ručak šta bude tj šta mama spremi i onda kad sam gladan grickam suncokret, krastavce, voćke. Ne jedem iza 18h navečer i to je to...

Doduše koristim ove pizda.rije što manje, kečape, majoneze i to, apsolutno se više ne hranim po fast fooodovima. Još samo slatko da izbacim. Ne znam, imam osjećaj da se ničeg nisam baš odrekao i nikad nisam neku posebnu dijetu ganjao.

Ali zato trčanje, biciklo, plivanje, teretana, plus život na selu pa pomozi ovom komšiji ovo, onom ono, hajmo igrat fudbala na poligonu itd...
Kod mene plivanje ne dolazi u obzir. Kad izadjem iz vode, frižider sa svim dijelovima bih pojela.. Moraću u teretanu. A kakav si sa genetikom glede skloosti debljanju? Pitam, da prekopiram ovaj sistem, jer mi se čini da nisi puno ogladnio. Ili jesi?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3667 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

Nisam.

Što se tiče genetike ne znam šta bih ti rekao, čitav život sam bio buco, pa se onda pravo zapustio i došla mi žuta minuta. Ako jedeš ko konj i ne baviš se ničim debljat ćeš se da ti je ne znam kakva genetika, tome nikad nisam predavao pažnju.
KatarinaKosaca

#3668 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KatarinaKosaca »

Jimmy McNulty wrote:Nisam.

Što se tiče genetike ne znam šta bih ti rekao, čitav život sam bio buco, pa se onda pravo zapustio i došla mi žuta minuta. Ako jedeš ko konj i ne baviš se ničim debljat ćeš se da ti je ne znam kakva genetika, tome nikad nisam predavao pažnju.
Kažu liječnici da je genetski faktor jako bitan, zato sam pitala. Ja se samo malo opustim, moram dobro izgladnjeti da se vratim, samo neka se 7 dana opustim i jedem koliko mogu i šta hoću. Loša genetika, zato stalno moram paziti, ne više radi estetike, nego radi zdravlja. Ne valja nositi kile.
razonoda

#3669 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by razonoda »

Ah to i jeste problem , smrsas na zeljenu tezinu i onda mislis , supr sad mogu jesti ''normalno'''. E , ne moze.
Pogotovo kad predjes 40 -TE, masnoca se talozi tamo gdje je nikad nije bilo. U tom slucaju samo 'plasticna h.' POMAZE. Nema tih vjezbi da ce ti skinuti --shlauf--oko struka.
A_A_AKCIJA

#3670 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by A_A_AKCIJA »

KatarinaKosaca wrote:
Kažu liječnici da je genetski faktor jako bitan, zato sam pitala. Ja se samo malo opustim, moram dobro izgladnjeti da se vratim, samo neka se 7 dana opustim i jedem koliko mogu i šta hoću. Loša genetika, zato stalno moram paziti, ne više radi estetike, nego radi zdravlja. Ne valja nositi kile.
Koliko sam ja shvatio, a baš sam se posvetio ovome u zadnje vrijeme, otkako sam odlučio da skinem kile, najveći neprijatelj u mršanju je izgladnjivanje. Sa time nema napretka na duge staze. Ne postoji osoba na svijetu koja se može dugoročno izgladnjivati bez posljedica.

Čitao sam o jednoj studiji poslije drugog svj. rata, kada su poslali dobrovoljce kao pokusne kuniće na dijetu od 1500 kalorija dnevno. Pobudalili ljudi, izmjenili karaktere, samo o hrani pričali i time se bavili. Na kraju, kada se eksperiment završio, otišli kući i promjenili karijere skroz. Počeli se baviti hranom, otvorili restorane, proizvodili vino...

Helem, izgladnjivanje je majka yoyo efekta. Organizam se toliko šokira da jedva čeka da dođe do bilo kakvog viška da ga nataloži kao masnoću. Na kraju završiš sa time da ti organizam toliko štedi, da jedeš duplo manje od ljudi oko sebe i opet se debljaš.

Ja, sa današnjim danom, u nekih 2.5 mjeseca sam skinuo 13 kg. Bez izgladnjivanja, na modificiranoj proteinskoj dijeti (Dukan). Ima restrikcija, ali nisam gladan, što je najvažnije.
zilla_

#3671 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Zajebi ti te sve studije, najbolja studija je ono što sam probaš i vidiš dal i ti paše ili ne.
Ja sam neko vrijeme furao princip prehrane sličan ratničkoj dijeti a po tom principu 20h ili 16h jedeš samo po jednu voćku za doručak, užinu i ručak i 2 kuhana jaja za ručak i onda 4h ili 8h tokom 24-satnog perioda se jede jedan konkretan obrok. U tom jednom obroku se može jesti sve normala al je fora i kad bi htio ne možeš se pretrpati kalorijama jer organizam ne može odjednom da podnese toliku količinu hrane. Na današnjem vaktu, kad je toliko prerađene i nezdrave hrane, ovo mi dođe kao jedan dobar sistem kako da se sačuva zdravlje, održi kilaža a da ne moraš biti samo na proteinima ili nekim drugim restrikcijama. Princip je sličan kao ramazanski post s tim da se može pit voda i jesti voće u mnajim količinama.

Ovo sam isprobao na sebi i djeluje dobro. Kile padaju skoro ko na keto ili dukan dijeti. :thumbup:
Nisrin

#3672 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Meni oduvijek najbolje djeluje IZGLADNJIVANJE...jednostavno jedem min i nakon 4.5 dana razlika je bas ocita!!! Sve ostalo ne pomaze...i nema mi jo-jo efekta, tako cijeli zivot...a nekome to ne odgovara! ma sve je to individualno, svako teeba pronaci za sebe najbolji nacin...
neretvanac

#3673 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by neretvanac »

Genetika je samo izgovor.

Sa izuzetkom par hormonalnih anomalija, debljina je UVIJEK posljedica pretjeranog unosa kalorija (ne ugljenih hidrata kako se cesto misli).
Kalorijski deficit ce uvijek dovesti do gubitka tezine, jer energija koju tijelo trosi da bi funkcionisalo se mora nadoknaditi, ne moze se stvoriti iz zraka. Isto tako, tkivo se ne moze sintetizovati niotkuda, za to treba energija - iz hrane, tj. kalorijski suficit.
Osobe koje tvrde da malo jedu a debljaju se rade jednu od sljedecih stvari:

1. Lazu sami sebe (I druge) koliko jedu
2. Misle da jedu malo, nisu svjesni kako se kalorije lahko mogu nakupiti, prosjecan bosanski rucak sa pouljenim mesom, hljebom, krompirom ima preko 1000 kalorija, sto je pola dnevnih potreba prosjecne osobe sa normalnim nivoom aktivnosti
3. Precjenjuju svoju kalorijsku potrosnju - osobe koje sjede citav dan trebaju se spustiti na 8 cal/lb da bi gubili adipozno tkivo
A_A_AKCIJA

#3674 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by A_A_AKCIJA »

neretvanac wrote:Genetika je samo izgovor.
tkivo se ne moze sintetizovati niotkuda, za to treba energija - iz hrane, tj. kalorijski suficit.
De, neretvanac, odvadi malo :)

Tkivo se sintetizira od gradivnih materija: vode, minerala i proteina. Da bi opstalo treba mu energija tj kalorije, dok same kalorije tj energija nemaju veze sa sintezom tkiva, osim kao gorivo.

Takođe, kalorije mogu nastati i izgaranjem mišićne mase, kada osoba gladuje. Dakle, kalorijski unos je cca jedna četvrtina jednačine mršanja. Ostalo se odnosi na tjeranje organizma da troši salo umjesto mišića i ugljikohidrata iz hrane, da sačuva generalno zdravlje i sve to prilagodi životnom stilu koji navedena osoba živi.

Dalje, kalorijska potrošnja se lako izračuna. Zove se bazni metabolizam i prosječna osoba na to troši još cca 30%.

Pokušaj da ne budeš isključiv i da pobjediš skriveni rasizam u sebi prema debelim ljudima. U dvije rečenice si ih prozvao lažovima i neinformisanima. Siguran sam da ne bi volio da te neko proglasi glupanom jer se petljaš u stvari o kojima ne znaš dovoljno i u situacije u kojima nisi bio i nisi napravio nikakav rezultat.
neretvanac

#3675 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by neretvanac »

1. Po struci sam doktor medicine. Znanja o endokrinologiji imam vise od tebe, budi siguran.
2. Adipozno tkivo (salo) su celije koje sadze predominanto zasicene trigliceride, a ne proteine.
2. Za sintezu tkiva treba energija. Za pokranjivanje 1 kg adipoznog tkiva treba kalorijski suficit od 7700 kalorija. To ne dolazi iz zraka.
3. Zakljucak: preteli ljudi jedu previse/krecu se premalo. To nije nikakav rasizam, nego cinjenica.
Post Reply