Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
admir0711
#3651 Re: eBay - Vaša iskustva
imam jedno pitanje. ako nije problem volio bi da mi neko odgovori.ako pobijedim na aukciji, a na predmetu nije prikazano da se dostavlja u bih(a samim tim ni cijena dostave) da li je meni dozvoljeno da prekinem narudzbinu bez posljedica po mene ukoliko osjetim da me prodavac zeli oguliti sa postarinom?
-
Misterxy
#3652 Re: Ebay - ulovi, preporuke i recenzije
Dobra tema,čudo,niko se ne javlja,delirium.sa wrote:Šta ste kupili na ebayu, da li se isplati uzeti to isto?
narode,ako ste što našli jeftino na ebay,podijelite to sa nama,
mislim da je na to kolega mislio
- sema911s
#3653 Re: Ebay - ulovi, preporuke i recenzije
sve odjece sto imam nadjeno na ebay i slicne stranice, sitnice za kucu(nozevi kasike, case, neke plastike, ) sve sto imam na biciklu nadjeno na ebay, dijelovi za auuto filteri, sijalice, plastikice ebay
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3654 Re: eBay - Vaša iskustva
Zato i pitam. Ono sto su ti naplatili ne moze biti carinski pregled. Opet love u mutnomDroog wrote:Ma ja...sjedalica.un1ted wrote:A šta je tacno narucio? Je li ono sjedalica bi?Chuckie wrote:To je samo carinski pregled.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
-
daramo
#3655 Re: eBay - Vaša iskustva
Na ebayu ima svega i isplati se, satovi, sitna elektronika, za žene nakit, odjeća itd. sve je najmanje duplo jeftinije nego u domaćih Kineza.
Sitnu elektroniku samo kupujem od tamo.
Također se može uloviti zanimljivih stvari na aukciji ja sam zadnje osvojio mini PC za 40 KM, odlična stvar.
Trebalo otvoriti temu s npr. recenzijama i linkovima.
Ako tražite brand replike odjeće toga nema baš puno na ebayu pošto je zabranjeno ali ima aliexpress.com samo morate slati pm selleru dali prima paypal ima veliki izbor dresova, jakni, majica, farmerica itd. poznatih brendova.
Sitnu elektroniku samo kupujem od tamo.
Također se može uloviti zanimljivih stvari na aukciji ja sam zadnje osvojio mini PC za 40 KM, odlična stvar.
Trebalo otvoriti temu s npr. recenzijama i linkovima.
Ako tražite brand replike odjeće toga nema baš puno na ebayu pošto je zabranjeno ali ima aliexpress.com samo morate slati pm selleru dali prima paypal ima veliki izbor dresova, jakni, majica, farmerica itd. poznatih brendova.
- bebinda
#3656 Re: eBay - Vaša iskustva
koliko je postarina na aliexpresu? ja šta god vidim, nudi mi samo fedex, dhl i tako to, a cijene astronomskedaramo wrote:
ima li kakva obična poštarina, nije meni mrsko čekat
-
daramo
#3657 Re: eBay - Vaša iskustva
Trebaš slati poruku da li prihvaća paypal, svi šalju poštom iako BiH nije podržana preko escrowa.
- Realovac23
#3658 Re: eBay - Vaša iskustva
Prijatelju jel to znači da prodavač iz Hong Konga šalje HongKong postom. Znači kad imam dva ista artikla, jedan China a drugi HongKong da naručivam od ovog iz HongKonga?un1ted wrote:Pisao sam, no ljudi ne zele da citajushandrprcSA wrote:I nase bi stizale za toliko da si nam rekao KAKOun1ted wrote:Ne mogu da vjerujem da neko pristaje da ceka 40 dana pa i vise da mu dodje artikal. Nema jebene sanse da cekam vise od 20 dana, pa nismo u Tunguziji jbte, blizu smo Njemacke na koju ide sav transport.
Moje posiljke stizu u prosjeku za 7 dana, najranije za 4 dana, a najkasnije za 10 dana. Desi se nekada da prebaci na 15ta dana.
Cuj 40 dana, dodje u bih, pa ga nasi jos zadrze 5 dana na carini, pa onda dok postar donese kod tebe 2 dana ode skoro na 50 dana. Je li to ja trebam sada naruciti jaknu koja ce mi trebati u Januaru, a do januara ce se cijena X puta promijeniti i X modela izaci
Fino sam napomenuo u JEDNOM (zasto u jednnom!? Jer ko zeli da nadje naci ce, a ne da lezihljebovici (ne ti) dobiju sve na pladnju) da se narucuje sa Singapur post ili u kranjem slucaju sa Hongkong post! China post NIKAKO!!!
- dinooh
#3659 Re: eBay - Vaša iskustva
Gledaj cime salje a ne odakle je. Oni iz Kine mogu slati i sa Singapore post pa tako i HongKong.Realovac23 wrote:
Prijatelju jel to znači da prodavač iz Hong Konga šalje HongKong postom. Znači kad imam dva ista artikla, jedan China a drugi HongKong da naručivam od ovog iz HongKonga?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#3660 Re: eBay - Vaša iskustva
To ne znaci nista odamle je prodavac. Ja prije svake kupnje saljem poruku prosavacu da ga upitam za shipping i naglasim samo singapur post.
-
denis007
#3661 Re: eBay - Vaša iskustva
un1ted wrote:
...
Zato i pitam. Ono sto su ti naplatili ne moze biti carinski pregled. Opet love u mutnom
Ne love u mutnom. Pregled paketa malo veceg gabarita kosta toliko. Iako ne vidim razlog, pravilo je takvo. Pretpostavljam da sjedalica nije mogla stati u kovertu niti u neki manji paketic.
Pozdrav
-
soldo
#3662 Re: eBay - Vaša iskustva
Moze li mi neko pomoci oko ebay kupovine,dosad sam kupovao artikle preko ebaya i sad mi nerdovno dolaze artikli u posljednji pola godine,moze te li mi reci da li mi neko krade ili je rjec o necemu drugom?hvala
-
denis007
#3663 Re: eBay - Vaša iskustva
Moguce je da te neko zeza, posebno ako kupujes neke "popularne" stvari. Ako nije registrovana posta, postoji mogucnost da ti neko ukrade. Kod nas je najveca vjerovatnoca na samom ulazu - posta carinjenja ili na samom kraju - lokalni postar. Izmedju malo teze jer bar po zakonu vise sluzbenika zajedno prebrojavaju pakete koje primaju/salju. Mislim da po zakonu ti kao primalac nemas pravo zalbe nasoj posti. Jedino moze da se zali onaj koji salje, ali mislim da kod neregistrovanih posiljki to tesko ide ili uopste ne moze. Zavisi i od koga kupujes mada je moje iskustvo 100% pozitivno sa prodavcima. Ne znam koliko su u tvojoj posti dobre volje pa da npr. pregledaju listinge da vide je li sta za tebe doslo, a da se ti sjetis da li si tad to primio. Tako bi bar postara eliminisao kao krivca.soldo wrote:Moze li mi neko pomoci oko ebay kupovine,dosad sam kupovao artikle preko ebaya i sad mi nerdovno dolaze artikli u posljednji pola godine,moze te li mi reci da li mi neko krade ili je rjec o necemu drugom?hvala
- un1ted
#3664 Re: eBay - Vaša iskustva
Da li mi mozes naci taj clan zakona po kojem se definise naplata !? Do sada nigdje nisam nasao da se carinski pregled placa vise od 3,5KM. Narucivao sam i vece stvari, koje su uvijek naplacene 3,5KM, dok sam licno morao po njih otici.denis007 wrote:un1ted wrote:
...
Zato i pitam. Ono sto su ti naplatili ne moze biti carinski pregled. Opet love u mutnom
Ne love u mutnom. Pregled paketa malo veceg gabarita kosta toliko. Iako ne vidim razlog, pravilo je takvo. Pretpostavljam da sjedalica nije mogla stati u kovertu niti u neki manji paketic.
Pozdrav
-
soldo
#3665 Re: eBay - Vaša iskustva
denis007 wrote:Moguce je da te neko zeza, posebno ako kupujes neke "popularne" stvari. Ako nije registrovana posta, postoji mogucnost da ti neko ukrade. Kod nas je najveca vjerovatnoca na samom ulazu - posta carinjenja ili na samom kraju - lokalni postar. Izmedju malo teze jer bar po zakonu vise sluzbenika zajedno prebrojavaju pakete koje primaju/salju. Mislim da po zakonu ti kao primalac nemas pravo zalbe nasoj posti. Jedino moze da se zali onaj koji salje, ali mislim da kod neregistrovanih posiljki to tesko ide ili uopste ne moze. Zavisi i od koga kupujes mada je moje iskustvo 100% pozitivno sa prodavcima. Ne znam koliko su u tvojoj posti dobre volje pa da npr. pregledaju listinge da vide je li sta za tebe doslo, a da se ti sjetis da li si tad to primio. Tako bi bar postara eliminisao kao krivca.soldo wrote:Moze li mi neko pomoci oko ebay kupovine,dosad sam kupovao artikle preko ebaya i sad mi nerdovno dolaze artikli u posljednji pola godine,moze te li mi reci da li mi neko krade ili je rjec o necemu drugom?hvala
To su obicni artikli od 2 pa do 10 dolara ali u zadnje vrjeme ne dolazi pa da li da kontaktiram glavnu postu u sarajevu posto sam ja iz drugog grada,jer ovi likovi od kojih kupujem imaju 99,6 % pozitivne dojmove.Da li postoji neka firme koja narucuje za tebe a ti joj placas manji procenat
-
denis007
#3666 Re: eBay - Vaša iskustva
Nisam mislio na konkretan clan zakona, ali cu potraziti pa saljem ako nadjem. Pisem iz licnog iskustva. Meni je jednom stigao jedan malo veci paket. Na uplatnici je pisalo nesto u smislu "pregled gabaritne posiljke x.xx km" + mozda jos nesto + 1km posti = oko 9.xx km. Bilo je prije vise od pola godine pa se vise ne sjecam detalja.un1ted wrote:Da li mi mozes naci taj clan zakona po kojem se definise naplata !? Do sada nigdje nisam nasao da se carinski pregled placa vise od 3,5KM. Narucivao sam i vece stvari, koje su uvijek naplacene 3,5KM, dok sam licno morao po njih otici.denis007 wrote:un1ted wrote:
...
Pozdrav
-
denis007
#3667 Re: eBay - Vaša iskustva
Ja licno ne znam. Moguce je da postoje. Kupujem direktno. Mozda da pokusas da kod jednog kupis vise artikala pa doplatis 2-3USD tracking, a nekad i oni sami stave tracking na 20+ USD. Samo je pitanje mozes li tako kombinovano kupiti i u svakom slucaju dogovoris sa kupcem. Preko posrednika ce sigurno biti skuplje i ne vjerujem da ce ti se isplatiti za jeftine stvari.soldo wrote:denis007 wrote:Moguce je da te neko zeza, posebno ako kupujes neke "popularne" stvari. Ako nije registrovana posta, postoji mogucnost da ti neko ukrade. Kod nas je najveca vjerovatnoca na samom ulazu - posta carinjenja ili na samom kraju - lokalni postar. Izmedju malo teze jer bar po zakonu vise sluzbenika zajedno prebrojavaju pakete koje primaju/salju. Mislim da po zakonu ti kao primalac nemas pravo zalbe nasoj posti. Jedino moze da se zali onaj koji salje, ali mislim da kod neregistrovanih posiljki to tesko ide ili uopste ne moze. Zavisi i od koga kupujes mada je moje iskustvo 100% pozitivno sa prodavcima. Ne znam koliko su u tvojoj posti dobre volje pa da npr. pregledaju listinge da vide je li sta za tebe doslo, a da se ti sjetis da li si tad to primio. Tako bi bar postara eliminisao kao krivca.soldo wrote:Moze li mi neko pomoci oko ebay kupovine,dosad sam kupovao artikle preko ebaya i sad mi nerdovno dolaze artikli u posljednji pola godine,moze te li mi reci da li mi neko krade ili je rjec o necemu drugom?hvala
To su obicni artikli od 2 pa do 10 dolara ali u zadnje vrjeme ne dolazi pa da li da kontaktiram glavnu postu u sarajevu posto sam ja iz drugog grada,jer ovi likovi od kojih kupujem imaju 99,6 % pozitivne dojmove.Da li postoji neka firme koja narucuje za tebe a ti joj placas manji procenat
-
soldo
#3668 Re: eBay - Vaša iskustva
Denis 007 hvala ti na pomoci al zanima me sto se tice tog trackinga je li to pracenje posiljke,to sam gledao preko ebaya neki prodavaci stave tracking a neki ne ali kad ga ja unesem na nasu postu taj broj ne funkcionise.Ne znam stvarno st bi je prosle godine od 100 artikala samo sam za jednu trazio povrat a sad od 5 artikala mi dode samo jedna i to ono za sta oni ne znaju sta je
- dinooh
#3669 Re: eBay - Vaša iskustva
Tracking number ti kod nas radi samo kad ude u nasu zemlju. Za ostalo vidi na ovim stranicama.
http://www.trackitonline.ru/
http://globalshippingtracking.ebay.com/ ... b/ship.jsp
http://www.trackitonline.ru/
http://globalshippingtracking.ebay.com/ ... b/ship.jsp
-
denis007
#3670 Re: eBay - Vaša iskustva
Kad kupis artikal i dogovoris/izaberes tracking opciju, kupac ti nakon dan dva posalje broj koji ti kasnije mozes da upises na sajtovima za pracenje i tako pratis putovanje tvoje posiljke. Npr. na sajtu nase poste mozes saznati kada je usao u BiH i otprilike nakon par dana dobijas kuci. Ovo pracenje i nije toliko bitno koliko mogucnost da se ispita eventualni nestanak posiljke. Prakticno, registrovane posiljke se ne kradu jer taj broj predstavlja "vlastito ime" posiljke koje se pri svakoj primopredaji kroz postanski sitem evidentira i eliminse se mogucnost gubljenja jer se u slucaju neke zajebancije lako moze otkriti ko je kriv. U slucaju nestanka ovakve posiljke ti se pozalis prodavcu i on pokrece proceduru trazenja koja je standardizovana i otkriva se sta se desilo sa posiljkom. U praksi, ovakve posiljke se nikad ne gube. Ja sam imao samo jedan slucaj da kod nas nije evidentirana (mozda los bar kod citac ili operater pogresno ukucao) ali je stigla bez problema.soldo wrote:Denis 007 hvala ti na pomoci al zanima me sto se tice tog trackinga je li to pracenje posiljke,to sam gledao preko ebaya neki prodavaci stave tracking a neki ne ali kad ga ja unesem na nasu postu taj broj ne funkcionise.Ne znam stvarno st bi je prosle godine od 100 artikala samo sam za jednu trazio povrat a sad od 5 artikala mi dode samo jedna i to ono za sta oni ne znaju sta je
Standardni tracking broj ide otprilike ovako RB123456789CN, gdje slova uglavnom zavise od toga o kojem se postanskom operateru radi (CN - China post, HK- HongKong post, SG - Singapore post). Ove brojeve nasa posta prepoznaje. Neke brojeve ne prepoznaje. Npr. standardne posiljke iz Amerike (LN1234567890US) ne prepoznaje. Kinezi cesto salju neke svoje brojeve cudnog formata, ali oni imaju vazenje unutar Kine. Probaj ovaj sajt: http://www.trackitonline.ru/?service=track Na nasoj posti mozes vidjeti broj tek kada posiljka udje u BiH.
- kokuz_sa
#3671 Re: eBay - Vaša iskustva
ovi amerikanci nisu normalni..
umjesto da salju za evropu oni mi paket vozaju amerikom

umjesto da salju za evropu oni mi paket vozaju amerikom

- Kofer
#3672 Re: eBay - Vaša iskustva
Nisi jedini ko me ne dolazi ništa,i meni ne dolazi u zadnje vrijeme.soldo wrote:denis007 wrote:Moguce je da te neko zeza, posebno ako kupujes neke "popularne" stvari. Ako nije registrovana posta, postoji mogucnost da ti neko ukrade. Kod nas je najveca vjerovatnoca na samom ulazu - posta carinjenja ili na samom kraju - lokalni postar. Izmedju malo teze jer bar po zakonu vise sluzbenika zajedno prebrojavaju pakete koje primaju/salju. Mislim da po zakonu ti kao primalac nemas pravo zalbe nasoj posti. Jedino moze da se zali onaj koji salje, ali mislim da kod neregistrovanih posiljki to tesko ide ili uopste ne moze. Zavisi i od koga kupujes mada je moje iskustvo 100% pozitivno sa prodavcima. Ne znam koliko su u tvojoj posti dobre volje pa da npr. pregledaju listinge da vide je li sta za tebe doslo, a da se ti sjetis da li si tad to primio. Tako bi bar postara eliminisao kao krivca.soldo wrote:Moze li mi neko pomoci oko ebay kupovine,dosad sam kupovao artikle preko ebaya i sad mi nerdovno dolaze artikli u posljednji pola godine,moze te li mi reci da li mi neko krade ili je rjec o necemu drugom?hvala
- kloniran
#3673 Re: eBay - Vaša iskustva
Europske poste totalno zakazale, haj sto ne dolazi nista iz europe na vrijeme, al sto nista ne mozes ni poslati.Kofer wrote: Nisi jedini ko me ne dolazi ništa,i meni ne dolazi u zadnje vrijeme.
Poslao neku posiljku koja je trebala doci za 3-4 dana na odrediste i to dobro platio, da bih sad mogao gledati na trackeru kako seta iz grada u grad i kruzi drzavom bezveze i tako vec nekih 10 dana samo u toj drzavi
- stefag40
#3674 Re: eBay - Vaša iskustva
Evo narucio Prije 15 dana artikal iz Ukrajine i jos nije stigo 
- kloniran
#3675 Re: eBay - Vaša iskustva
mozda su ga zadrzali na carini da probajustefag40 wrote:Evo narucio Prije 15 dana artikal iz Ukrajine i jos nije stigo
sala mala, evo ni meni vec 13 dana iz engleske nema posiljki, a sto je najtuznije placena je postarina