Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nisrin

#3651 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nisrin »

rovac13 wrote:
Nisrin wrote:Prelazimo na pelet...za 10 dana potroseno 70 KM struje, s tim da se ugrijali NISMO i da grijemo samo jednu prostoriju+kuhinju+wc...
Sta je kod tebe sa izolacijom,ima li je .

Najvecu ustedu ces tu napravit.Ako nema izolacije i peleta ce ici dosta.
Termoizolacija vanjska i unutrasnja, fasada uredno postavljena, zidovi cca 1m debeli...stolarija relativno "nova"- postavljena 2007. drvena...pojacavamo je svake godine...
Ma nije problem sa potrosnjom koliko sa tim da je HLADNO, ne moze da se ugrije...
rovac13

#3652 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ako se dobro sjecam gore ste spominjali da ne grijete stalno,nego neko vrijeme dok ste u kuci (stanu).

Ako je izolacija dobra onda je jedini problem sto pustite da vam prostor jako zahladni,i onda morate prvo da hajcate dugo da bi se zidovi ugrijali,kad zidovi prime toplotu onda ce pomalo trebat grijat jer ce i zidovi lagano zracit kao toplo.

Sve dok su zidovi hladni koliko god jako grijali osjeca se kao da je hladno.
Nisrin

#3653 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nisrin »

rovac13 wrote:Ako se dobro sjecam gore ste spominjali da ne grijete stalno,nego neko vrijeme dok ste u kuci (stanu).

Ako je izolacija dobra onda je jedini problem sto pustite da vam prostor jako zahladni,i onda morate prvo da hajcate dugo da bi se zidovi ugrijali,kad zidovi prime toplotu onda ce pomalo trebat grijat jer ce i zidovi lagano zracit kao toplo.

Sve dok su zidovi hladni koliko god jako grijali osjeca se kao da je hladno.

:thumbup:
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3654 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

jalijas74 wrote:Joj tebe rovac cuj da je nagazis :) realno ovolika zima je bila u rangu njenih mogucnosti normalnog rada.
Ja sam 1. 1. 2015. izasao oko 10 sati da vidim vanjsku jedinicu bilo je malo ledenica rupica za izlaz vode se malo smanjila pa posto ne Nocria nasa kucna mezimaca mi ti nju pazimo i mazimo :) malo sam vrelom vodom iz spricaljke prosirio rupicu i otopio lede.
Toliko je bilo hladno (ali pazi blizu je podne) da kada sam htio da se sa balkona vratim u stan i otvorim vrata ruka mi se zaljepila za steku kao u Igmanskom marsu :evil:
Treba ti grijač koji će spriječiti stvaranje leda oko odvoda na tacni.
piplica

#3655 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Da sumiramo, bilo je hladno i mašine su bile u pravom testu.

Ipak kako kolega iz Švedske reče, da se radi o vrhunskim modelima, to se i pokazalo u praksi.

Naime, uređaj radi bez problema na konstantno niskim temp, zbog niske temp manje je vlage u zraku tako da je defrost jako rijedak, kod mene je bio svaka 2-2.1/2h.
Sada kada je temp oko 0, ide dosta češće, veća vlaga.
Sada mi je savršeno jasko kako ove mašine fino rade na sjeveru gdje je malo vlage, gradnja adekvatna uslovima...

Potrošnja na minusima preko -10 je u prosjeku kod mene od 1000-1300W, za oba uređaja, smiješna u odnosu na površinu koju griju.

Gdje je sada onaj što kaže koja je adekvatna kvadratura za ove mašine? :)
jalijas74

#3656 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

piplica wrote:
jalijas74 wrote:Joj tebe rovac cuj da je nagazis :) realno ovolika zima je bila u rangu njenih mogucnosti normalnog rada.
Ja sam 1. 1. 2015. izasao oko 10 sati da vidim vanjsku jedinicu bilo je malo ledenica rupica za izlaz vode se malo smanjila pa posto ne Nocria nasa kucna mezimaca mi ti nju pazimo i mazimo :) malo sam vrelom vodom iz spricaljke prosirio rupicu i otopio lede.
Toliko je bilo hladno (ali pazi blizu je podne) da kada sam htio da se sa balkona vratim u stan i otvorim vrata ruka mi se zaljepila za steku kao u Igmanskom marsu :evil:
Znam za grijac. Zajebao sam prosle godine sa "lulom" pa se tacna sva zaledila. Na savjet forumasa vise je ne koristim :) nije ni ovdje bilo skroz zacepljeno. Vec je bilo toliko hladno da se voda cinimi se zaledila u zraku :). Imam neku kanticu odmah ispod klime pa to prospem kad zracimo prostoriju zbog cigara nije nam neko opterecenje :evil:
jalijas74

#3657 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

jalijas74 wrote:
piplica wrote:
Znam za grijac. Zajebao sam prosle godine sa "lulom" pa se tacna sva zaledila. Na savjet forumasa vise je ne koristim :) nije ni ovdje bilo skroz zacepljeno. Vec je bilo toliko hladno da se voda cini mi se zaledila u zraku :). Imam neku kanticu odmah ispod klime pa to prospem kad zracimo prostoriju zbog cigara nije nam neko opterecenje :evil:
dowydyenya

#3658 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dowydyenya »

Moze li mi neko reci koliko po novom cijenovniku kosta jedan kilovat struje.Radi se o jednotarifnom mjerilu.

Hvala.
starii

#3659 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

dowydyenya wrote:Moze li mi neko reci koliko po novom cijenovniku kosta jedan kilovat struje.Radi se o jednotarifnom mjerilu.

Hvala.
mislim oko 0,1356km
Wind

#3660 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Wind »

Jednotarifni satovi: 1kW = 0.1346 KM

Dvotarifni satovi: 1kW = 0.841
1kW = 0.1682

http://www.elektroprivreda.ba/stranica/tarifni-stavovi

http://www.elektroprivreda.ba/stranica/kalkulator

PS
Kalkulator još uvijek računa po starom cjenovniku! :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3661 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

nek su oni meni došli pred Božić obračunati 5-6 dana kad je bilo najhladnije i prije poskupljenja
naravno sve će biti prema skupoj tarifi
dowydyenya

#3662 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dowydyenya »

Wind wrote:Jednotarifni satovi: 1kW = 0.1346 KM

Dvotarifni satovi: 1kW = 0.841
1kW = 0.1682

http://www.elektroprivreda.ba/stranica/tarifni-stavovi

http://www.elektroprivreda.ba/stranica/kalkulator

PS
Kalkulator još uvijek računa po starom cjenovniku! :-)
Hvala
rovac13

#3663 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

+ pdv
piplica

#3664 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kompletan defrost ciklus, vlaga 100%.

ami8

#3665 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Ova moja radi još bez greške(Haier sa unutrašnjom parapetnom, ili kako se već zove, jedinicom, ona što ide blizu poda). Držimo je konstantno na 22 stepena, kad je vruće pritisnem Quiet dugme na daljinskom da malo uspori, a kad je baš vruće ugasimo je(gasim je i po noći). Ja sam inače još prije prošle zime prešao na jedno-tarifni sistem sa dvotarifnog jer sam skontao da je tako isplativije.
Ono što sam primjetio za vrijeme ovih velikih minusa je da tada nije išla nikako u defrost(valjda suh vazduh pa nema potrebe). Najviše ide u defrost kada su temeprature tu oko nule i ima magle. U drugoj sezoni korištenja ovo su joj prvi ozbiljniji minusi, vidjećemo kako će se odraziti na račun za struju. Prošle zime najveći ukupni račun je bio nešto preko 70 KM za decembar a prije ugradnje klime, kada smo se grijali na plin, računi su zimi bili u prosjeku 35 KM.
jalijas74

#3666 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Ja dobio racun
09. 12. 2014 - 08.01.2015
stare cijene
230 skupa tarifa
336,83 jeftina tarifa
nove cijene
80 skupa tarifa
117,016 jeftina tarifa
sve ukupno 109,59 KM za najvece minuse u 3 godine otkako imamo invertera.

Za ove nove na forumu grijemo oko 50 m2, sa losom stolarijom :)
I ponovo sretni, sretni :evil:
jalijas74

#3667 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

ami8 wrote:Držimo je konstantno na 22 stepena, kad je vruće pritisnem Quiet dugme na daljinskom da malo uspori, a kad je baš vruće ugasimo je(gasim je i po noći).
Mi svoju drzimo na nekih 22-23 stepena po potrebi malo je nalozimo i preko :) nikada je ne gasimo stim da je nocu spustimo na 18-20 zavisi od vremena. Dakle radi 24 sata bez prestanka a u stanu imamo ugodnih 24-23 stepena u dnevnoj sobi mozda koji stepen manje u ostalim prostorijam koje grijemo.
jalijas74

#3668 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Black swan wrote:nek su oni meni došli pred Božić obračunati 5-6 dana kad je bilo najhladnije i prije poskupljenja
naravno sve će biti prema skupoj tarifi
Nece dobice obracun do NG po staroj i onda jos preostalih 8 dana po novoj tarifi.
Truba

#3669 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

kako?
i kojih 8 ne kontam
jalijas74

#3670 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Black swan wrote:kako?
i kojih 8 ne kontam
od 09. 12. 2014 - 31.12.2014 imaces jedan obracun po starim cijenama

a od 01.01.2015 - 08.01.2015 drugi po novim

sve upakovano u isti racun :evil:
Truba

#3671 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

ne ne... on nama mjeri oko 26. u mjesecu mi dobijemo račun prije prvog

dakle mi smo već prije Nove godine platili račun za decembar ( a tu je i dio novembra)

mene zanima kako će on onih 5 dana po jeftinoj kad je bilo veoma hladno

razgraničiti s onom od 1.1. kad je skuplja :D

nije valjda dva puta dolazio
onda nije ni trebao prvog puta

još jedna stvar :D

konvektor mi je na produžni :D neki hano nano... vjerojatno kinesko sranje pa je počeo malo smrditi i pucketati :D
kupili smo neki jaki do 2.5 kv... mostarska proizvodnja :D kažu dobar je ne mogu ga namaknuti koliko ide... domaće u suradnji sa stranim
samo da nije kinesko smeće da nas vatra ne sprži
jalijas74

#3672 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Jako je glupo uopste bilo kakve grijalice, grijna tjela ukljuciti u nekakve produzne kablove pogotovo te Kineske. Ja sam znao otpakovati po 2-3 da bi nasao jedna ispravan kako bi mogao na iste ukljuciti recimo racunarsku opremu na kasama u marketu i gotovo mi uvijek bilo zao prikljuciti nesto sto vrijedi 2-3000 KM na to Kinesko sranje.

A kad cujem da se zapalio produzni, pucketalo i smrdilo pa ljudi sta je sa vama ? To sto samo vidite kao kuciste produznog kabla je samo djelic jedne lose izvedbe. Kljuc svega su same zice koje i nose sav teret (citaj griju se) kad ih opteretis nekom snagom od 1200 KW ili 2500 KW one se jednostavno istope. Gledao sam kablove na koje su ljudi stali nogom i koji su se spljeskali i napravili kao list a kabel se ponasao isto kao djecij plastelin kad ga zgazite.

Onda ovi sto su pokupovali konvektore zar van onda nije bilo logicnije da konvektore postavljate blizu utucnica kako bi isti uredja mogli prikljuciti direktno u zid cak sam negdje citao da se moraju tako i postavljati.

Ja dok sam se grijao na ulji radijator isti sam prikljucio tako sto sam napravio produzni sam (stavio odlicno kuciste za utucnicu i debeli licnasti kabal) i kabal spojio direktno u zid (iskoristio sam instalaciju u zidu predvidjenu za TA pec ostalo iz EX Yu :) ). Radijator je picio cijelu jednu zimu a nikad nisam ni pomislio da ga pregledam jer sam znao da tu ne moze biti greske zena, beba i ja smo spavali sretno.

Slicno sam uradio i sa inverterom i njega sam prikljucio direktno bez utikaca na instalacije.
Truba

#3673 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

štaš ne valja lokacija a nema gdje drugo... konvektoru kabl kratak i desni a utičnica lijevo a na njoj tv i kompjuter... priključio sam je na utičnicu gdje je samo svjetlo preko petmetarskog kabla od 16 maraka

1 utičnica nikad nije radila a ostale 3 ne valja im mjesto

a nikad nisam bio za štemanje zidova i pravljenje novih utičnica... jer ne vjerujem nikome u bosni i balkanu jer jedno prave drugo kvare a sve do sada što sam uložio i što mi je neko popravljao za veliku lovu je sfušerio

sam neću niš da pravim radije ću uživati čitajući i gledajući omiljeni program i knjige ne pada mi na pamet da nešto sam čeprkam i gubim vrijeme
channel10

#3674 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Black swan wrote:ne ne... on nama mjeri oko 26. u mjesecu mi dobijemo račun prije prvog

dakle mi smo već prije Nove godine platili račun za decembar ( a tu je i dio novembra)

mene zanima kako će on onih 5 dana po jeftinoj kad je bilo veoma hladno

razgraničiti s onom od 1.1. kad je skuplja :D

nije valjda dva puta dolazio
onda nije ni trebao prvog puta

još jedna stvar :D

konvektor mi je na produžni :D neki hano nano... vjerojatno kinesko sranje pa je počeo malo smrditi i pucketati :D
kupili smo neki jaki do 2.5 kv... mostarska proizvodnja :D kažu dobar je ne mogu ga namaknuti koliko ide... domaće u suradnji sa stranim
samo da nije kinesko smeće da nas vatra ne sprži
Obracun ce ti biti takav da ce od ukupnog racuna jednu šestinu potrosnje obracunati po staroj cijeni, a pet šestina po novoj.
Truba

#3675 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Truba »

dabogda
ali zafaljivam na pojašnjenju...
izgleda logično
Post Reply