BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

andromeda101

#3651 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Šta ste se zalijepili za M16 i AK47.

I jedna i druga ima svoje nedostatke i prednosti.

Think outside of the box!!
andromeda101

#3652 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Dizajnirati i napraviti pušku je nauka.

Od jednog drveta se ne vidi čitava šuma.

:-D
andromeda101

#3653 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Da je dobrog kapitala, pa se baciti na EMP pulse ili laser i usavršavati baterije itd.

AK47 je tehnologija stara 70 godina.

Vidite sad kako Tesla automobili i elektrika caruju nad motorima s unutrašnjim sagorjevanjem.

A ovdje se najviše mozga kako napraviti mali pomak u tehnologiji staroj 70 godina.

Mogli ste još usavršavati sablje.
andromeda101

#3654 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

To ko kad samuraji raspravljaju kako su katane najbolje, dođe onaj amer s puškom i pobije ih ko majmune.
andromeda101

#3655 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Ovako Ameri one s kalašima u Afganistanu i Iraku kose:

Pametnom i šaret dosta.
155_mm

#3656 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

andromeda101 wrote:Da je dobrog kapitala, pa se baciti na EMP pulse ili laser i usavršavati baterije itd.

AK47 je tehnologija stara 70 godina.

Vidite sad kako Tesla automobili i elektrika caruju nad motorima s unutrašnjim sagorjevanjem.

A ovdje se najviše mozga kako napraviti mali pomak u tehnologiji staroj 70 godina.

Mogli ste još usavršavati sablje.
vjerujem da ce se uskoro krenuti sa laserima i baterijama. institut za lasere bi bio u zavidovicima. posto krivaja ima namjeru da predje na lasere pri sjeci sume. a ujedno bi radnici i imali cime da se brane od divljih zivotija. a i sumar ih sad moze pobiti ko majmune.

a za bsterije bi se mozda moglo nesto vidjeti i u olovu.
insomnia78

#3657 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] [emoji106]
arzuhal

#3658 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by arzuhal »

Samo topovi, haubice, VBR-ovi...Ništa laser, laser ne može omest ni Pjanketa da dadne iz slobodnog, bjež...
krater

#3659 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Image
andromeda101

#3660 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

E heb'ga pa nije tema ni arheologija da se raspravlja o 70 godina starim puškama.

:-D
-H-E-L-L-

#3661 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by -H-E-L-L- »

RS i Srbija preuzele teslićku firmu za proizvodnju naoružanja

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti privrednom društvu „Zrak-DKS” d.o.o. Teslić za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme.

Vlasnici ovog novoosnovanog preduzeća su država Srbija s 51 posto i Republika Srpska sa 49 posto kapitala.

„Zrak-DKS” d.o.o. Teslić je nastao reorganizacijom privrednog društva „Zrak” a.d. Teslić u stečaju i jedno je od rijetkih koje nije otišlo u likvidaciju.

Na osnovu Rješenja Okružnog privrednog suda u Doboju potvrđen je plan reorganizacije stečajnog dužnika „Zrak” a.d. Teslić i utvrđeni osnivači, prijenos cjelokupne imovine stečajnog dužnika na novoosnovano društvo, kao i prijenos svih obaveza po osnovu važećih ugovora za isporuku roba i usluga po pribavljanju potrebnih dozvola i saglasnosti, tvrde iz entitetske vlade.

Planom reorganizacije „Zraka“ predviđeno je da firma „Direkcija KS“ iz Beograda, koja je u stopostotnom državnom vlasništvu, uloži oko milion KM čime postaje vlasnik 51 posto novooformiranog preduzeća, dok će fondovi u RS i Poreska uprava svoja potraživanja od „Zraka“ pretvoriti u kapital tako da će RS imati 49 posto vlasništva.

Privredno društvo „Zrak – DKS” d.o.o. Teslić nastavlja djelatnost privrednog društva „Zrak” a.d. Teslić i baviće se proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne oprema, najvećim dijelom za ino-kupce, naveli su u Vladi RS-a, koja je na posljednjoj sjednici dala saglasnost privrednom društvu „Zrak-DKS” d.o.o. Teslić za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme.

U planu je proizvodnja optičke, optomehaničke i optoelektronske opreme i sistema za osmatranje, nišanjenje i upravljanje vatrom na oruđima i sredstvima svih kalibara.

Također, iz Vlade RS-a tvrde da ovo novoosnovano preduzeće planira i širenje palete proizvoda, kao i zapošljavanje oko trideset radnika.

U nekada uspješnom „Zraku” iz Teslića otvoren je stečaj u novembru 2013. godine, kada su blokirani računi preduzeća zbog dugova, a radnicima nije bilo isplaćeno 17 plaća.

Komentar upucenijih?
prog321

#3662 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

E jao vam ga sad.
Kad Dodo razvije optiku..
da gleda onu granatu sto mu leti u spavacu sobu :-D
kockakockica

#3663 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Ovako, napravio sam profil jer sam naisao na jednu jako zanimljivu stvar. Zanima me misljenje strucnih ljudi mogu li se te stvari povezati. U video prikazu imate prezentaciju novog proizvoda USA Kalasa-automata KR-9 od 1:20 min, i kasnije jos jurisne puske koja se gle cuda zove ALFA od 6:30 minute.

https://www.youtube.com/watch?v=87buRNp1g_U

USA :SHOT show 2017

Poveznice su takodje izlazak proizvoda u ovoj 2017.godini, isto kao sto je najavljeno od http://ac-unity.com/. Ova firma navodno vec proizvodi dijelove za Kalas, a to moze biti samo za USA trziste. Firma koja je najavila prije navedene prizvode se zove http://www.kalashnikov-usa.com/gallery, pa cak imaju i slicnu prezentaciju u galeriji vojnika kao ova nasa firma. Ova WEB stranica radi tek nekoliko dana, a poznato je da Amerikanci mnogo proizvoda prodaju kao njihov brend iako je proizvoden u drugoj drzavi, kao naprimjer hrvatski pistolj koji se u USA prodaje kao njihov pistolj.

Ako sam ja pravilno razumio nasi su najavili automat, i jedan "misteriozni predmet" koji se zove ALFA :mrgreen:
Jesam li totalno promasio, ili je ovo korak u pravom smjeru?

Zamolio bih vasa misljenja!?
Nuken

#3664 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

kockakockica wrote:Ovako, napravio sam profil jer sam naisao na jednu jako zanimljivu stvar. Zanima me misljenje strucnih ljudi mogu li se te stvari povezati. U video prikazu imate prezentaciju novog proizvoda USA Kalasa-automata KR-9 od 1:20 min, i kasnije jos jurisne puske koja se gle cuda zove ALFA od 6:30 minute.

Poveznice su takodje izlazak proizvoda u ovoj 2017.godini, isto kao sto je najavljeno od http://ac-unity.com/. Ova firma navodno vec proizvodi dijelove za Kalas, a to moze biti samo za USA trziste. Firma koja je najavila prije navedene prizvode se zove http://www.kalashnikov-usa.com/gallery, pa cak imaju i slicnu prezentaciju u galeriji vojnika kao ova nasa firma. Ova WEB stranica radi tek nekoliko dana, a poznato je da Amerikanci mnogo proizvoda prodaju kao njihov brend iako je proizvoden u drugoj drzavi, kao naprimjer hrvatski pistolj koji se u USA prodaje kao njihov pistolj.

Ako sam ja pravilno razumio nasi su najavili automat, i jedan "misteriozni predmet" koji se zove ALFA :mrgreen:

Po samom izgledu puške koji mi se čini kao kombinacija (izgledom baca na kombinaciju puške iz familije kalašnjikov uz dozu "tactical" stvari koje se nalaze na američkim puškama, čitaj AR15). Opet, i ime se podudara, i datum izlaska na tržište i očekivano tržište (SAD). Po nekom mom mišljenju, ovo je vjerovatno nešto Made in BiH :D
kiligonzales

#3666 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Krateru, kako ti se cini AK12? To je nesto relativno novo od Ruja.
155_mm

#3667 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kockakockica wrote:Ovako, napravio sam profil jer sam naisao na jednu jako zanimljivu stvar. Zanima me misljenje strucnih ljudi mogu li se te stvari povezati. U video prikazu imate prezentaciju novog proizvoda USA Kalasa-automata KR-9 od 1:20 min, i kasnije jos jurisne puske koja se gle cuda zove ALFA od 6:30 minute.

kolega dobro nam dosao na forum. izabrao si najbolju trmu za to. :D

to sto si napisao ima itekako smisla. e sad da li ce tako biti vidjet ce mo. naziv ALFA u imenu bh. oruzja u najavi tesko da moze biti bas sasvim slucajan.

mada taj AK ALFA (tj. AC ALFA) nije nikakva nova puska nego
The AK Alfa is a revolutionary approach to
weapons upgrades.
A handpicked team of snipers and engineers
from the IDF special forces designed the
Alfa rifle to allow the shooter to maximize
his shooting abilities, with the most reliable
weapon on the planet. Using the “engine” of
the AK, and a modern-day “body” is the apex
of technology.

→ Ambidextrous safety lever - can be
operated without releasing hand
from pistol grip.
→ Left or right charging handle.
→ Forward and push down ambidextrous
magazine release.
→ Interchangeable pistol grip panels, two
fit all users. Can be added or subtracted
depending on hand size.
→ A long 43cm upper klix rail. Allows
the use of all standard optics, night vision,
flashlights, lasers, bipods, etc.
→ 3 detachable and replaceable bottom and
side klix rails (3 sizes).
→ Improved trigger – shorter cycle.
→ Folding and retractable stock with
adjustable cheek rest.
→ Cutting-edge compensator which assists
reducing recoil and muzzle flash.

Magazine Type: AK
Caliber: 7.62X39mm
ja nista ne bi imao protiv da je to ta bosanska puska.
kockakockica

#3668 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

155_mm wrote:

kolega dobro nam dosao na forum. izabrao si najbolju trmu za to. :D

to sto si napisao ima itekako smisla. e sad da li ce tako biti vidjet ce mo. naziv ALFA u imenu bh. oruzja u najavi tesko da moze biti bas sasvim slucajan.

mada taj AK ALFA (tj. AC ALFA) nije nikakva nova puska nego
The AK Alfa is a revolutionary approach to
weapons upgrades.
A handpicked team of snipers and engineers
from the IDF special forces designed the
Alfa rifle to allow the shooter to maximize
his shooting abilities, with the most reliable
weapon on the planet. Using the “engine” of
the AK, and a modern-day “body” is the apex
of technology.

→ Ambidextrous safety lever - can be
operated without releasing hand
from pistol grip.
→ Left or right charging handle.
→ Forward and push down ambidextrous
magazine release.
→ Interchangeable pistol grip panels, two
fit all users. Can be added or subtracted
depending on hand size.
→ A long 43cm upper klix rail. Allows
the use of all standard optics, night vision,
flashlights, lasers, bipods, etc.
→ 3 detachable and replaceable bottom and
side klix rails (3 sizes).
→ Improved trigger – shorter cycle.
→ Folding and retractable stock with
adjustable cheek rest.
→ Cutting-edge compensator which assists
reducing recoil and muzzle flash.

Magazine Type: AK
Caliber: 7.62X39mm
ja nista ne bi imao protiv da je to ta bosanska puska.

Hvala, moguce je da sam pogrijesio jer vidim da je Krater pronasao tu pusku kao izraelski proizvod. Opet, i oni najavljuju prodaju tek krajem godine, a gdje ce se proizvoditi? Puno pitanja malo odgovora. Tu sam vidio jos i automat KR-9 koji treba da ide u prodaju sredinom godine, a mene podsjeca na modernu slavnu njemacku masinku-smajser iz WW2, ko zna :)
kockakockica

#3669 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Nuken wrote:

Po samom izgledu puške koji mi se čini kao kombinacija (izgledom baca na kombinaciju puške iz familije kalašnjikov uz dozu "tactical" stvari koje se nalaze na američkim puškama, čitaj AR15). Opet, i ime se podudara, i datum izlaska na tržište i očekivano tržište (SAD). Po nekom mom mišljenju, ovo je vjerovatno nešto Made in BiH :D

Meni ova puska izgleda fenomenalno, kako ce se stvari razvijati mozemo samo nagadjati. Ja bih volio ako bi bilo kako bili povezani sa tim proizvodom :-D
mehoxy

#3670 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Ma veze to nema sa nama...

Zivi bili pa vidjeli, ali ako nesto i proizvedemo ja imam osjecaj da ce to biti ili smece ili nesto zasnovano na antickom dizajnu sa ciljem plasiranja u zemlje cetvrtog svijeta....
prog321

#3671 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

Cuj,, ovo mi da privamo ?
De ba. :-)
madner

#3672 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Kakva suplja, snajperisti i inzinjeri :D
TheMule

#3673 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Mogu i nasi sastaviti Dozera i Nedzada Brankovica da timskim radom i oni sastave ovaj Frenkenshtajn od puske.

Ono sto mi proizvodimo je automat ako je vjerovati najavama, ne vjerujem da je to to.
155_mm

#3674 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ova puska AK ALFA je predstavljena na to shot show jos 2016 od strane te izraelske firme CAA. igled se veoma malo razlikuje od ove danasnje.
http://www.ammoland.com/2016/01/the-ak- ... z4XGi7eGOs

i sad godinu dana poslije ova firma iz floride samo nekoliko metara od standa firme CAA na istom tom shot show najavljuje proizvodnju te iste puske, sa minimalnim izmjenama kao sto je repetiranje samo sa lijeve strane a ne i lijeve i desne ko kod modela CAA, za kraj 2017 ali pod imenom ALPHA. :-)
155_mm

#3675 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

madner wrote:Kakva suplja, snajperisti i inzinjeri :D
mozda su mislili na nesto u vezi ovog.
https://www.caagearup.com/about-caa-gearup

nego da mu nije sta mose pijade u rodu. :D
Post Reply