Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ratarka wrote:maloprije kontam kako da pikiram kad se jos jadno nije rastalo od luske, e sad cu da ih "popljujem" kako si opisao
koliko ti cega sadis i na kojoj povrsini? sto puta sam cijelu ovu temu prelistala, nikako da zapamtim koje su cije njive...
znam recimo da pravis salsu slicno kao ja, zanima me koliko paradajza uzgojis od koliko sadnica da bi dobacio za vlastitog sosa?
Samo jako pljuni svaku sadnicu koja neće u kontu.
Ja obično imam standard da sadim 100 sadnica paradajza e sad 10% gor dol.
Koliko paradajza dobijem od 1 sadnice teško bi ti reko, jer nemam bar kod čitača da svaki plod očitam.
Naime trešnjevci i oni veliki paradajzi ne daju istu količinu.
Isto tako 1kg paradajzi za sos (pelati) daju različitu smjesu od 1 kg trešnjevaca.
Naše pravilo je: naberemo SVE SORTE i trpamo u naj lonac dok nije pun poslije to preradimo u sos i što dođe dođe.
oj meni! ti jos gori od oaze, ona 80, ti 100, kerima ce garant oko 200, vrtlar bogzna kolko...vidim ja da ce komsijina njiva zaplatit ili da coeka muntam da ham ove godine hladnjak bude od paradajza, sta ce nam loza, to svi imaju (neko je kasio sliku tako posadjenog paradajza, jedino tako mogu da nafilujem 100 sadnica)
znaci za 100 sadnica ima i za klopu i za sos? hm, imam neki osjecaj da cu se zadrzati na paprikama i paradajzu a da ostalo moze biti neke ente godine, kad snovi postanu stvarnost
kerima1 wrote:Hajde d ai ja zadovoljim ovu radoznalu nasu Ratarku sevap je
ove godine sam planirala 100 komada paradajza,oko 100 k.paprika.crvenog i bijelog luka po gredu.gredu pastrnjaka,gredu,persuna,gredu mrkve,gredu mahuna i gredu cvekle,zacini.ove biljke su mi prece od onih koje nemam dje sijati pa sam njih odabrala.moji isto siju mrkvu,persun i paradajz koji im prerodi pa i to ide meni.jesil zadovoljna sada
jos mi reci na kolikoj povrsini? kolika ti je ta gredica? metas sa koliko? moram da pitam, sta cu kad pojma nemam, a vi svakako niste rekli da prestanem pa koristim guzvu
Ma 100 sadnica je previše al pošto to dosta puta krene po zlu količina sadnica izvlači onaj neuspjeh.
Kad bi 100 sadnica uspjela kako treba i da recimo svaka da 3 kg što nije uopće neka jaka količina na sadnicu to je 300 kg, na 5kg po sadnici u toku sezonu to je pola tone paradajza.
Mu'min wrote:Ma 100 sadnica je previše al pošto to dosta puta krene po zlu količina sadnica izvlači onaj neuspjeh.
Kad bi 100 sadnica uspjela kako treba i da recimo svaka da 3 kg što nije uopće neka jaka količina na sadnicu to je 300 kg, na 5kg po sadnici u toku sezonu to je pola tone paradajza.
Mu'min wrote:Ma 100 sadnica je previše al pošto to dosta puta krene po zlu količina sadnica izvlači onaj neuspjeh.
e ovo se zove drugarska utjeha, hvaaaaalaaa
Ja nesmijem ni pisat sadim koliko stignem uglavnom svega više nego nama treba, pisao sam ranije višak podijelim i prodam. Paradajz 150 kom, paprika oko 300kom, mrkva 3kvadrata tako i cvekla, bijeli luk 3 gredice duž.3 m.crveni luk 5 gredica,grah negdje između 100 i 200 kvadrata, krompir slično kao i grah itd. Imam zemlje i previše da vam mogu posudit kome fali rado bi to uradio.
gledam opet onaj moj plan za plastenik, ipak ja mogu unutra da uguram 50 sadnica paradajza ako idem po mojoj metodi (kao oaza, na dvije jedna pritka) i nekih 40 sadnica paprike, samo ako zarotiram papriku i paradajz. tako ne moram da pocupam grasak, zao mi kad je vec procvjeto, njega cu po sencijevom savjetu samo proguscat, iza njega cu u junu po plodoredu staviti vec nesto (bizet rekla), a salatu cu kako kaze senci ipak onu foliju prerezat, tako da mogu prici i posadicu je gusce (imam ja jos iks presadnica ako se ove budu zeznule), pa ce mi ostati kao u planu razmak ka paprikama 50cm. sa druge strane ostaje spinat koji je svakako tamo vec udomacen od januara, sa njim bih mogla tu i tamo jos nesto, ali ne znam sta moze uz njega a ujedno u plastenik, citacu pa skontat. a umjesto svih ostalih "sarenih polja" cu da stavim zacine i kadife. onda mogu skroz vrtlareve savjete da ispostujem, ukljucujuci savjet za krastavicu, ali nazalost ne na sredini (imam vrata i te glupe letve) nago sa obje strane po par sadnica, moram da pogledam ponovo kako se slazu sa paradajzom i paprikom, ako se ne vole imace kadife za prve komsije. ima li sad nekog smisla ovo sto sam kao smislila?
e ovo se zove drugarska utjeha, hvaaaaalaaa
Ja nesmijem ni pisat sadim koliko stignem uglavnom svega više nego nama treba, pisao sam ranije višak podijelim i prodam. Paradajz 150 kom, paprika oko 300kom, mrkva 3kvadrata tako i cvekla, bijeli luk 3 gredice duž.3 m.crveni luk 5 gredica,grah negdje između 100 i 200 kvadrata, krompir slično kao i grah itd. Imam zemlje i previše da vam mogu posudit kome fali rado bi to uradio.
da znas da bih se ja momentalno prijavila da nisi na jablanickom, tamo mi je predaleko za "naletit poslije posla" al fala ti vala i ovako
znal sam da ces paradajz i paprike napisat neke meni mastovite brojke, ali moram da znam, ovi koji su mi u okolini svi kazu "onako odoka". e pa ne mogu ja da pripremim "odoka" sadnice... a ove gredice su me posebno zainteresovale jer tu duzinu imam, zapravo je veca ali mogu da podijelim pa da tako iskoristim prostor. znaci onda ti luka sadis ukupno 15m sa metar sirine i to je dovoljno za tvoju porodicu ili imas i viska? mrkva tri kvadtrata, to mi odlicno odgovara, samo persun moram od nje da smaknem odnosno izmedju njih nesto da zveknem sto pase
(jedva cekam da dodje maj pa da se to sadi, da se ovo pocne realizovati, divim vam se svima na strpljenju)
hvala senci puno
Mu'min wrote:Sađenje 2 sadnice paradajza na 1 prtiku je pucanje samom sebi u koljeno.
Vjeruj Mumine da nije. Znam ljude koji paradajz proizvode na veliko i oni tako rade godinama. Ja to nisam do sad radila, ali ne vidim razloga da kod mene ne uspije.
Zašto misliš da nije u redu?
kerima1 wrote:Hajde d ai ja zadovoljim ovu radoznalu nasu Ratarku sevap je
ove godine sam planirala 100 komada paradajza,oko 100 k.paprika.crvenog i bijelog luka po gredu.gredu pastrnjaka,gredu,persuna,gredu mrkve,gredu mahuna i gredu cvekle,zacini.ove biljke su mi prece od onih koje nemam dje sijati pa sam njih odabrala.moji isto siju mrkvu,persun i paradajz koji im prerodi pa i to ide meni.jesil zadovoljna sada
jos mi reci na kolikoj povrsini? kolika ti je ta gredica? metas sa koliko? moram da pitam, sta cu kad pojma nemam, a vi svakako niste rekli da prestanem pa koristim guzvu
ja sam pretprosle godine posijala ravno 200 sadnica,tobe jaRabbi gusili se u paradajzu hhhahah.
ove godine sam u nedostatku zemljista halalila svo bilje samo mi stane jedva 100 sadnica paradajza kao sto sam napisala.
gredice su ti kod mene 3,5 ili 4 m duzine sa metar sirine.osrednja na zalost
zaboravila sam ti reci da sam sijala,al u manjim kolicinama spinat i blitvu,reko da ti kazem dok ti nije na um palo da pitas
senci gdje zivis ?
imaju i moji dunuma i dunuma zemlje,al tu gdje j zemlja treba napraviti vikendicu i dovuc vodu neku tek tada bi se isplatilo ici vikendima radit i uzivati u prirodi.zemlja je takva da moze bez nadjubrivanja decenijama se ne sije nista tu.
Ratarka hajde mi pomozi napraviti vikendicu dam ti pola ovog zemljista da sijes
Senći svaka ti čast. Kako bih to voljela vidjeti, nadam se da ćeš to slikati i nama pokazati.
Nego Senći, šta ti misliš o ovome da se uz jednu pritku sade 2 paradajza na razdaljini od oko 15-20cm?
CvjetnaOaza wrote:Senći svaka ti čast. Kako bih to voljela vidjeti, nadam se da ćeš to slikati i nama pokazati.
Nego Senći, šta ti misliš o ovome da se uz jednu pritku sade 2 paradajza na razdaljini od oko 15-20cm?
Slikat ću ako Bog da sve i pokazat posebno paradajz svake godine sadim po dva na jednu pritku i uvjek super paradajz imam ga kao i oni što sade po 1 na pritku. Neradim to zbog uštede zemlje jednostavno ovdje svi koliko znam ovako sade.
CvjetnaOaza wrote:Senći svaka ti čast. Kako bih to voljela vidjeti, nadam se da ćeš to slikati i nama pokazati.
Slikat ću ako Bog da sve i pokazat posebno paradajz svake godine sadim po dva na jednu pritku i uvjek super paradajz imam ga kao i oni što sade po 1 na pritku. Neradim to zbog uštede zemlje jednostavno ovdje svi koliko znam ovako sade.
Tako su i meni rekli, pa me iznenadio Muminov komentar.
Senći špricaš li povrće ili je sve bio/zdrava hrana?
senci gdje zivis ?
imaju i moji dunuma i dunuma zemlje,al tu gdje j zemlja treba napraviti vikendicu i dovuc vodu neku tek tada bi se isplatilo ici vikendima radit i uzivati u prirodi.zemlja je takva da moze bez nadjubrivanja decenijama se ne sije nista tu.
Ratarka hajde mi pomozi napraviti vikendicu dam ti pola ovog zemljista da sijes
moze, od mene imas sve moguce ideje, nacrte, planove i fizicku pomoc u vidu mene ilitiga me
samo da nafatam jos koji metar za paradajz, hocu da imamo sos od vlastorucnog paradajza
hm, ja cu to RADO uraditi bas zbog ustede zemlje, ako moze kod tebe ici ce i kod mene makar niko naopako
mumin je nekuda nestao, nadam se da ce nam ipak dati argumente zasto je protiv ovog nacina, ponbavljam, meni je sasvim logican kao i sadnja po dvije paprike radi cvrstoce. kod mene je recimo uvijek vjetar, pa taj savjet smatram kljucnim za papriku, a paradajz necu ni saditi vani bas radi vjetra.....
kerimice, sjetila sam se, za vikendicu ti mogu donirat' i neke ideje oko potocica na pumpu i burence od deset litara
kerimice, sjetila sam se, za vikendicu ti mogu donirat' i neke ideje oko potocica na pumpu i burence od deset litara
Nema na tom imanju potoka blizu,a lako se moze dovuc neku vodu samo daj lovu.To ti je izumrlo selo ima 4 autohtone porodice stariji ljudi,ostalo nicu vikend kuce i baste.Netaknuta priroda mami
CvjetnaOaza wrote:Tako su i meni rekli, pa me iznenadio Muminov komentar.
Senći špricaš li povrće ili je sve bio/zdrava hrana?
Ne špricam ništa 100 % zdrava hrana, više volim i manju količinu, a zdravo nego veću količinu, a hemija.
Onda Senći na jesen ako Bog da ti meni pripremiš 2-3 vreće paprika za kiselit. Ja to fino u Bosni pripremim, nešto donesem, a ostalo ostavim da imam kad dođem. Ne znam gdje živiš, ali Bosna nije tako velika da se ne može transportovati. Naravno platim ti sve po propisu
Ovdje paprike jako slabo rode. Bude ih, ali to je ono samo da nas želja mine
Nema na tom imanju potoka blizu,a lako se moze dovuc neku vodu samo daj lovu.To ti je izumrlo selo ima 4 autohtone porodice stariji ljudi,ostalo nicu vikend kuce i baste.Netaknuta priroda mami
Ratarka kazem moze se voda prikljuciti na pipu kakvo bure nema tu vode koliko bih ja sijala Nema ispod 100 sorti i 500 komada sadnica paradajza eheheheheh.Ima da svi padnete u ocaj (salim se) Draga Ratarka neka si se pojavila na ovom forumu,sad mi lakse nisam sama ovakva hhh.
kerima1 wrote:Ratarka kazem moze se voda prikljuciti na pipu kakvo bure nema tu vode koliko bih ja sijala Nema ispod 100 sorti i 500 komada sadnica paradajza eheheheheh.Ima da svi padnete u ocaj (salim se) Draga Ratarka neka si se pojavila na ovom forumu,sad mi lakse nisam sama ovakva hhh.