Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
insomnia78

#3651 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Image
Ici? :lol:
Fantassin

#3652 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Fantassin »

insomnia78 wrote:Image
Ici? :lol:
Peut-être :D
insomnia78

#3653 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

:lol:
Repetitor

#3654 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

@Ramzes

Iz koje zgrade na Dobrinji 5 se moglo vidjeti u Aerodromsko? Pitam te jer D5 poznavao si bolje od mene.
Ona prva zgrada do Nailine kuce nije davala takav pogled.
Oko kuca Kulina mozda? Mada je tu bila linija nije valjda dijete tu stanovalo.
Dole gdje su dupleks zgrade nije bilo sanse da se vidi iz D5.
PM72

#3655 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Паша.
Можда се сад тај дио испред СКЦ не види из Бутмира због новоизграђених објеката али онда се видио тачно кроз пролаз између двије приватне куће.Знаш и сам колика је вјероватноћа да буде погођен у главу рикошетом. Мислим фебруар, март 1994 да је то било нисам баш сигуран.
А ону дјевојчицу је МАКСУЗ гађао и погодио у врат.Познавао сам је а отац јој је био са мном на линији. Могу ти и име и презиме и све остало на ПП! Процјенио сам и са ког мјеста је пуцао па смо га после вребали да му једну Осу саставимо.
Trocadero,

Nisam ti ovo pisao da te uvjeravam kako toga nije bilo ili da izmišljaš nego da izrazim svoju sumnju da je taj pogodak bio namjeran.Između KSC Ilidža i naše prve linije u Butmiru bilo je preko 900 metara a do dvospratne kuće na kojoj je bio PAM bilo je skoro 1250 m.Sam ulaz u KSC nije se mogao vidjeti iz te kuće ni prije a pogotovo sad.Iz rovova kod poljoprivrednog dobra nisi mogao vidjeti ama baš ništa a linijaši nisu imali snajpere niti im je iko ikad dolazio da snajpera sa tog mjesta.Ja sam iz te dvospratne kuće gledao durbinom bar dva sata i to potez bazeni - terme.Bila je zima što znači da nije bilo vegetacije da sakrije pokrete.Ma nema ni paščadi ni ptica a kamoli da vidiš nekog.Kuće koje pominješ preko puta KSC bile su vam kao neka vrsta druge linije a rupe između njih bile su pokrivene blokovima i dekama.Dom zdravlja vam je bio prva linija sa milion izbušenih puškarnica.Ja čisto sumnjam da je bilo takvog strelca u gradu koji bi mogao pogoditi čovjeka prvim metkom na udaljenosti 1250 m sve i da mu stoji čitav dan a ne da se kreće ili pretrčava.Siguran sam da je to bio zalutali metak.

Mog druga je pogodio metak u rame u januaru 1995 u sred C faze.Nije tad bilo snajperista niti ga je neko mogao nanišaniti iz Nedžarića.Bar sto puta sam u ratu čuo kad padne metak o asfalt ili udari u zid,auto,lim.Kroz prozor mi je uletio metak i zabio se u ormar a moj stan je gledao na Mlađene.Naši bili na Mojmilu tako da me niko sa linije nije mogao gađati niti se vidjela Lukavica ili Nedžarići.To je bilo 1994.Pošto nisam pobornik teorija i zavjera niti sam bio neka važna ličnost da me "moji" gađaju,to pripisujem šenlučenju u Lukavici.

Još jedan ratni detalj.U ratu je čišćenje puške bio dosadan posao.Neko je smislio foru da ispališ metak i cijev je linafo čista od predhodnog poganluka.Moj kolega uze automatsku pušku i okrenu u vazduh pa ispali metak.Upitam ga gdje to gađa a on reče u nebo i još se čudi što ga pitam.To je bilo na Stuspkom brdu.A cijev nekako okrenuo prema gradu.Pa okreni je prema Nedžarićima ili Ilidži pa opali metak.Probi četniku crijep - neka mu prokišnjava krov pa ako krene da poravlja stastavi ga u blesimetar ili mu bar slomi stakla da mu je hladno.Možda će ga potrefiti u šetnji,pred kućom itd.Nisam tad razmišljao o tome kako može pogoditi neko dijete ili starca.A toga je bilo...skoro sam negdje čitao da je neki majmun pucao na svadbi pa nekog pogodio metak u glavu.
trocadero

#3656 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

PM72 wrote: Trocadero,

Nisam ti ovo pisao da te uvjeravam kako toga nije bilo ili da izmišljaš nego da izrazim svoju sumnju da je taj pogodak bio namjeran.Između KSC Ilidža i naše prve linije u Butmiru bilo je preko 900 metara a do dvospratne kuće na kojoj je bio PAM bilo je skoro 1250 m.Sam ulaz u KSC nije se mogao vidjeti iz te kuće ni prije a pogotovo sad.Iz rovova kod poljoprivrednog dobra nisi mogao vidjeti ama baš ništa a linijaši nisu imali snajpere niti im je iko ikad dolazio da snajpera sa tog mjesta.Ja sam iz te dvospratne kuće gledao durbinom bar dva sata i to potez bazeni - terme.Bila je zima što znači da nije bilo vegetacije da sakrije pokrete.Ma nema ni paščadi ni ptica a kamoli da vidiš nekog.Kuće koje pominješ preko puta KSC bile su vam kao neka vrsta druge linije a rupe između njih bile su pokrivene blokovima i dekama.Dom zdravlja vam je bio prva linija sa milion izbušenih puškarnica.Ja čisto sumnjam da je bilo takvog strelca u gradu koji bi mogao pogoditi čovjeka prvim metkom na udaljenosti 1250 m sve i da mu stoji čitav dan a ne da se kreće ili pretrčava.Siguran sam da je to bio zalutali metak.
.
Паша,
Наравно твоје право и јесте да изразиш сумњу, навикао сам па немам ништа против! Није она узалудна "Једном дрот вазда дрот"!
Ти знаш да се ја то шалим наравно!
Ми смо тад између себе коментарисали тај случај.Ја сам и написао да је то поприлично удаљено.Мислили смо да вам је стигао Mc Millan снајпер или нека друга пушка калибра 12.7 па би се морали добро припазити. Ништа ,можемо остати на својим ставовима ја те не желим више увјеравати!
PM72

#3657 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Naveo sam ti tačnu udaljenost,imaš iskustvo rata iza sebe,pametan si pa izvagaj. :thumbup: Već sam ti naveo slučaj načelnika CSB Srpsko Sarajevo Zorana Cvijetića.Poginuo 11.01.1994 na parkingu ispred Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici.Navodno od snajperskog hica sa Mojmila.Ruka mu se pozlatila ko ga ukinu (jer je organizator podjele MUP-a,barikada,policije SAO Romanija itd) ali sumnjam da je to od hica sa Mojmila.Ima više od 1,5 km vazdušne linije od mjesta pogibije do prvih rovova na Mojmilu.

Dodatnu sumnju mi unosi činjenica da sem njega na tom mjestu i okolini više niko nije poginuo.Valjda bi još neko stradao ili bio ranjen.Da su ga maksuz gađali sa Mojmila nema teorije jer na toj udaljenosti ne razaznaješ ni pol a kamoli facu.Pouzdano znam da naši nisu dovodili SEAL ili marince na Mojmilo da vježbaju gađanje. ;-) Gledao sam emisije u kojima se hvale da su ukidali talibane na nešto puno metara.Njima je to bilo lakše,nije im imao ko uzvratiti.Ovima sa Mojmila,na svaki pucanj uzvraćali su tenkovima iz kasarne,bestrzajcima iz naselja "starosjedilaca" i pragama sa Veljina.
felsh

#3658 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

PM nesto policija cesto na to mojmilo isla,92-93g?
PM72

#3659 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ne znam da je policija ikad išla na Mojmilo.Pa ni 1992.A kao dijete sam često išao na vrh Mojmila u stari njemački bunker,gdje smo se ko fol igrali švaba i partizana.E beli smo ih i dozvali...do tog bunkera je bila gusta ljeskova šuma a kompletno područje je bila ljeskovina i grabovina.Sad nema ni bunkera,srušili ga Unproforci 1995,šumu isjekli stanovnici i napravili milion kuća...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3660 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

PM72 wrote:skoro sam negdje čitao da je neki majmun pucao na svadbi pa nekog pogodio metak u glavu.
i to relativno nedavno, u Boljakovom :D baš sam večeras sa prijateljima o tome. na jednom mjestu bila svadba, a na drugom, malo udaljenijem, bio turnir. golman branio dobar dio dana misleći da ga glava boli jer ga je pogodila lopta. kad se napokon onesvjestio, i kad su ga otpermili u bolnicu, vidjeli su mu metak na rendgenu :D smajli, jer je lik živ i hvala Bogu, dobro je prošo :)

svaki ispucani metak mora pasti negdje... ne može ispariti.
karanana

#3661 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

bio je incident i sa nekim djetetom nedavno, prije 3-4 godine, cini mi se. isto tamo negdje buca potok ili tako nesto.
trocadero

#3662 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

PM72 wrote:.Pouzdano znam da naši nisu dovodili SEAL ili marince na Mojmilo da vježbaju gađanje. ;-) Gledao sam emisije u kojima se hvale da su ukidali talibane na nešto puno metara..
Јој гдје ме нађе :D
Немој ми маринаца живота ти. Наговори ме неки дан балавурдија у видеотеци да погледам овај најновији као хит "Амерички снајпер". А фино сам им рекао немојте ми само опет она класична америчка ратна срања. Они мени ма јок није то, номинације за Оскара, курци, палци...
На шта изгубих два сата мајко мила :zid: Не да је срање, него чисти прољев, ни танка кака није!
Еј ,на два колометра главног Садамовца рокну из прве! Поваљаше их Амери ко што не би ни наш Бата Валтер Швабе! Падају и кад ови престану пуцати :D . А ја све нешто навијам за те Садамове, омрзли ми више Амери и у животу и у кину! Мислим да се побију са Црним Ђаволом ја бих навијао за њега ! :D
Тад сам сазнао да је тај лик Крис стварно постојао!
На шта се само ложе ти Американци, баш су ме разочарали ,па мислим стварно, то је једноставно ...ма не...немам коментар!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#3663 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

A, moj @troka,

Pa ne navlače pare "real-life situations" - jerbo su dosadne k'o kožna bolest, vego nadrealne bajke za malu djecu:

Image

Živ ti meni bio :thumbup:
insomnia78

#3664 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

#
PM72

#3665 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nemojte pregoniti.Marinci nekad promjene i okvir sa municijom a Bata na vozu nije niti jednom a pobio je bar dva voda švaba.
Last edited by PM72 on 17/03/2015 13:38, edited 2 times in total.
Dozer

#3666 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sreca pa je Valter odavno izgin'o...inace bi marinci danas imali pune ruke posla...
Ramzess Veliki

#3667 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:@Ramzes

Iz koje zgrade na Dobrinji 5 se moglo vidjeti u Aerodromsko? Pitam te jer D5 poznavao si bolje od mene.
Ne znam ... valjda iz one do potoka pa preko sela ... sumnjam da se nešto bitno moglo vidjeti osim krovova. Nisam nikad bio u tim zgradama.
Kažu da se Aerodromsko moglo dobro vidjeti iz zgrada u Vojničkom Polju - tako sam čuo, i iz Dobrinje II zgrada Pancirka ali tu si lako mogao popiti kuglu pa smo se uglavnom bavili noćnim osmatranjem sa pasivom sa transportera. Ono dosadno sjediš svu noć i pišeš - protrčao jedan mali indijanac, dva mala indijanca ... kokoš kljucala oko grma na lokaciji uz školu u vremenu od ... do ... ne znam kako se nisam počeo drogirati od dosade. :roll:
Dozer

#3668 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Nije bilo gudre...? :D
Woody

#3669 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Bilo je... Bilo... Kurac nije bilo...

Image
Repetitor

#3670 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:
Repetitor wrote:@Ramzes

Ne znam ... valjda iz one do potoka pa preko sela ... sumnjam da se nešto bitno moglo vidjeti osim krovova. Nisam nikad bio u tim zgradama.
Kažu da se Aerodromsko moglo dobro vidjeti iz zgrada u Vojničkom Polju - tako sam čuo, i iz Dobrinje II zgrada Pancirka ali tu si lako mogao popiti kuglu pa smo se uglavnom bavili noćnim osmatranjem sa pasivom sa transportera. Ono dosadno sjediš svu noć i pišeš - protrčao jedan mali indijanac, dva mala indijanca ... kokoš kljucala oko grma na lokaciji uz školu u vremenu od ... do ... ne znam kako se nisam počeo drogirati od dosade. :roll:
Na nju sam i mislio.Nije se vala plaho nista moglo vidjeti iz nje pa ni preko mahale niti dole oko Kulina.Sa pancirke isto tako.Siljili malo dole po barikadi i to je to.
A nije nikad nas niko bio zaganjan na pancirki? Barem ja sto znam,a provodio sam finog vremena gore :D
Osim kad je onaj tenk izasao,pa 4-5 granata sprasio u lift kucice i bjezi nazad.
trocadero

#3671 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Woody wrote:A, moj @troka,

Pa ne navlače pare "real-life situations" - jerbo su dosadne k'o kožna bolest, vego nadrealne bajke za malu djecu:

Па професоре зар нисте и њих учили да паре кваре људе?
А ја све нешто контам да мене не би поквариле, ко ја нешто другачији од осталих или сам у заблуди! :D
Живио и ти мени а ја ако Бог да у рахатлуку и весељу дочекао твоје године! :D
Dozer

#3672 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Pih... ovaj SGW je bezze...
Za 8h igre prekucao Main game i Siberian strike :lol: :lol: :lol:
Woody

#3673 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

trocadero wrote:
Woody wrote:A, moj @troka,

Па професоре зар нисте и њих учили да паре кваре људе?
А ја све нешто контам да мене не би поквариле, ко ја нешто другачији од осталих или сам у заблуди! :D
Живио и ти мени а ја ако Бог да у рахатлуку и весељу дочекао твоје године! :D
Amin illahi Ja Rabbi! Neka ti dragi Allah dž.š. dâ svaki hajr i dobrotu tebi i tvojima kako na na dunjaluku tako i na Ahiretu.

I ne d'o ti Bog ovakvog "rahatluka i veselja" k'o kod mene ;-) Valjda ćeš doživjeti i puno bolje :thumbup:
Dozer

#3674 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Na momenat pomislih da sam na pdf-u Religija :lol: :lol:
Woody

#3675 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Uf, kjafire nijedan... :kiss:
Post Reply