Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
lijepa u dusi

#3651 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Mi nismo imali srca našeg da kastriramo i sve smo to odgađali da bi na kraju pobjegao i ostali smo bez njega zauvijek. :( Protiv uličnih pasa nije imao šanse... :(

nadam se jedino da je tih par dana dok nije stradao živio život dostojan mačora: da je šta opalio i da nije bio gladan :D

šalu na stranu, sve na svijetu bih dala da mi se vrati moj mačor...
LionKing

#3652 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LionKing »

Zdravo ljudi, udomio sam mace staro cetiri sedmice, a nikad prije nisam imao ljubimca pa mi je potrebna svaka pomoc. Citao sam na internetu dosta, znam otprilike kako i sta ali volio bih da cujem i od vas kako da ga hranim, kako da se brinem o njemu, kako ga nauciti na pijesak svaka informacija je dobro došla.

Bili smo kod veterinara dobio je pola bobe za parazite, kuci je jeo malo sitne macije hrane sto nam je veterinar preporucio royal canine, tako nesto. Nije pio vodu i nije obavljao nuzdu. Sad spava. Hvala unaprijed svima :)
lijepa u dusi

#3653 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Hrana i voda nek su mu uvijek svjeze i dostupne, ako duze vrijeme upratis da nije jeo, odvedi ga do zdjelice, vrlo moguce da se ne snalazi bas najbolje, bar moj kojeg sam kratko cuvala nije. :)
Na pijesak ga stavljaj poslije svakog jela ili pijenja vode, i drzi ga tu koju minutu. S tim treba biti uporan ako ne uspije iz prve, cak ocekuj da ce nuzdu obaviti negdje drugo malo nakon sto ga sklonis s pijeska.

Pijesak sam kupovala u dmu, najbolji mi je bio dein bestes sa lila ili plavim znakom, ne smrdi, fino se grudva, ne rasipa se toliko, a pojeftin je, kesa mi je trajala gotovo mjesec dana za odraslog macora.

Hrana takodjer dein bestes, ima posebna linija za juniore, mada ne u bas svakom dmu, potrazi u vecim.
S obzirom da ima svega 4 sedmice, davati mu kiselo mlijeko, nikako obicno. Mozda nije losa opcija ni ono umjetno mlijeko, jer u tom periodu sisaju jos uvijek.
Pavlaka isto tako :thumbup:

Ako je muzjak, kastrirati sto prije, da ne bi dozivio sudbinu mog Dzonija. :(

Kad malo odraste, trebace ti grebalica ako ce biti iskljucivo u kuci.

Izmorite ga preko dana sto vise da bi sto duze spavao preko noci, naviknite ga na vas bioritam inace ste... jeza u ledja :D

Ako sam nesto preskocila nek dopune drugi, eventualno pitaj ako te jos sta zanima.
LionKing

#3654 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LionKing »

Hvala ti puno, to je otprilike sve. :)

Hrana i voda su mu tu svijeze, e nisam znao za pavlaku jedino, super sad ce i to dobiti.

Ako u hodu nesto zapne ili budem imao pitanja, eto mene opet. Maca je, nije macak, ali je zvrk pravi. Ima ga svuda po kuci, napada muhe, i grebe peskir. Sad dok je mali super mi je, brzo se izmori pa spava, ali vidim vec da cemo muku muciti kad naraste. :D
lijepa u dusi

#3655 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

:thumbup: :thumbup:

Cekamo slike :)
LionKing

#3656 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LionKing »

Mace se probudilo, mjauknulo i povratilo. Prije toga imalo normalno stolicu. Veseo je i trci, ali vodu i hranu nece nikako. Treba li me brinuti ovo?
lijepa u dusi

#3657 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Sacekaj jos malo, mozda je reakcija na tabletu koju je dobio. Cim pocne ponovo jesti, vjerovatno bi mu trebalo ponovo dati, mozda samo trecinu jer od te nije bilo koristi, ako je povratio. Koliko prije povracanja je popio tabletu? Prati stolicu hoce li se pojaviti gliste u njoj, obicno se bas vide, nemoguce je fuliti :D
U tom periodu hrana treba da im je tecnija, pa sigurno nece ni piti vode, nemoj da te to brine. Super je sto je veseo, sigurno ce jesti do veceras. Mozda se i prejeo glavonja pa izbacio visak :D
Uglavnom, sve dok nije ko slina, trebalo bi da je ok. :thumbup:
LionKing

#3658 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LionKing »

Hvala ti puno jos jednom. :)

Sad spava, kad se probudi ovu cu mu cvrstu hranu sto mu je veterinar dao malo udrobiti u toploj vodi. A za tabletu cemo onda sacekati ponedjeljak.

Bit ce slikica cim dodjem do laptopa, slikali smo ga do sad brat bratu 500 puta. Tako je umiljato majku mu :D
lijepa u dusi

#3659 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Mozes natopiti i u kiselom mlijeku, ovaj moj "gost" je samo tako htio jesti. :D

I mozda ne bi bilo lose da mu se ciste zubici vlaznom gazom, obzirom da jede vlaznu hranu.
LionKing

#3660 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LionKing »

Oept ja :)

Sta i gdje da kupim za ovog mog macica, a da ga rijesi buha? Rekose mi do dva mjeseca nista, ali strah me da se buhe ne pocnu razmnozavati i po stanu, sigurno ima nesto za macica jer se jadan samo ceska i grize.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3661 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

otidji u ZOO centar na grbavici il nadji na netu njihov telefon... ja sam tikija jedva rijesio buha kao mace, povraco je gliste po deset centimetara duge i imao milijon buha, veterinar ga je praskom protiv buha posipao dao mu tabletu protiv parazita, tablete su OK al prasak i sampon nista, dok nismo uzeli fronline kapi i samo mu par kapi kanuli iza vrata... od tada nema niti jedne buhe... kad smo ga samponom kupali protiv buham brkovi su mmu otpali... treba paziti, bebice su to jos
lijepa u dusi

#3662 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

pici wrote:otidji u ZOO centar na grbavici il nadji na netu njihov telefon... ja sam tikija jedva rijesio buha kao mace, povraco je gliste po deset centimetara duge i imao milijon buha, veterinar ga je praskom protiv buha posipao dao mu tabletu protiv parazita, tablete su OK al prasak i sampon nista, dok nismo uzeli fronline kapi i samo mu par kapi kanuli iza vrata... od tada nema niti jedne buhe... kad smo ga samponom kupali protiv buham brkovi su mmu otpali... treba paziti, bebice su to jos
:thumbup:

Koliko kosta frontline? Kako sam zadnje mace cuvala u stanu, imalo je buhe. Vidim i sad poneku buhu skace po stanu, muza ujedaju, mene nista. Hocu da napravim rastvor s vodom i da poprskam po kuci. Gdje se moze uzeti?
pici

#3663 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

lijepa u dusi wrote:
pici wrote:otidji u ZOO centar na grbavici il nadji na netu njihov telefon... ja sam tikija jedva rijesio buha kao mace, povraco je gliste po deset centimetara duge i imao milijon buha, veterinar ga je praskom protiv buha posipao dao mu tabletu protiv parazita, tablete su OK al prasak i sampon nista, dok nismo uzeli fronline kapi i samo mu par kapi kanuli iza vrata... od tada nema niti jedne buhe... kad smo ga samponom kupali protiv buham brkovi su mmu otpali... treba paziti, bebice su to jos
:thumbup:

Koliko kosta frontline? Kako sam zadnje mace cuvala u stanu, imalo je buhe. Vidim i sad poneku buhu skace po stanu, muza ujedaju, mene nista. Hocu da napravim rastvor s vodom i da poprskam po kuci. Gdje se moze uzeti?

sve se tu moze uzeti u ZOO centru i taj rastvor i kapi fronline, oni ce ti sve objasniti, kada mace nakapas al pazi vrlo malo kapi to ce ti oni reci i obavezno iza vrata jer se tu ne moze lizati, onda bocicu koju kupis rastvoris u onu obicnu prskalicu od steleksa naravno praznu i opranu, isprskas citav stan pogotovo coskove i ispod kreveta i mace nesmije biti u tim prostorijama najmanje par sati... to je to, cijena svega je negdje oko tridesetak maraka najvise...
lijepa u dusi

#3664 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Treba mi samo za kucu, nemam vise mace... Muza buhe izujedase :(
Eborg

#3665 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Buhe u kuci bez zivotinja bi trebale same pocrkati.

Malo usisaj, izraci i operi deke i prostirke i to je to.
Montana

#3666 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Montana »

I onda si kornjaču il guštera,nekog,nabavit..mir božiji :lol:
Banksy

#3667 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

lijepa u dusi wrote:
Usisaj, operi, buhe nisu opasne i lako ih se riješiti.
Frontline - obrati pažnju da je Frontline za MAČKE, ne za pse, često daju taj za pse koji je vrlo opasan, ponekad i smrtonosan za mačke,
obrati pažnju da je preporučena doza, ne veća,
i obrati pažnju da mu/joj kapneš tačno iznad vrata da ne može lizati, unese li ga oralno, vrlo je opasno,
i pazi da ti umjesto Frontline ne daju Stronghold, Stronghold je vrlo jak i vrlo često, češće nego mislimo, zna razviti teške zdravstvene posljedice po mace, nerijetko i fatalne,
svi ti selamectin proizvodi za mačke su vrlo, vrlo opasni...
NinnushkA

#3668 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by NinnushkA »

Pozdrav. Zanima me da li se u BiH može doći do ruskih plavih mačića? Hvala
lijepa u dusi

#3669 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

Eborg wrote:Buhe u kuci bez zivotinja bi trebale same pocrkati.

prala, čistila sve, jedino da su se nakotile negdje gdje ne mogu da ih nađem :-) kontam još jedino ovo posut po kući, valjda će pocrkati... čini se meni da one fino žive od mesa s muževih nogu :lol:
Eborg

#3670 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Moj mačak nekad voli da uđe u ormar sa odjećom (sam ga otvori fakat) i tu spava u miru. Provjeri to, pogotovo džempere i tako tu zimsku odjeću. Posteljina se podrazumijeva.

Ako se ne varam mogu izdržati jedno mjesec-dva buhe tako, jedino da ih istrpiš.
pici

#3671 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

lijepa u dusi wrote:

prala, čistila sve, jedino da su se nakotile negdje gdje ne mogu da ih nađem :-) kontam još jedino ovo posut po kući, valjda će pocrkati... čini se meni da one fino žive od mesa s muževih nogu :lol:

rekao sam ti ima u ZOO centru bocica koja se rastvoti u manjoj prskalici ko ona za prozore steleks i poprsces stan sa tim, sve coskove, pod kaucom, deke, budjake itd itd... zatvori prozore jedno dva sata malo prosetaj sa muzem i vrati se, nije opasno po ljude al macke ne smiju biti u tim prostorijama dje je nastricano najmanje dva sata... ako se buhe opet pojave sve jovo na novo dok se ne pobiju jajascad u tepisima, mracnim prostorima itd itd... druge nema... slicno ko deratizacija protiv zohara i insekata u kuci....
lijepa u dusi

#3672 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by lijepa u dusi »

pici wrote:
lijepa u dusi wrote:

rekao sam ti ima u ZOO centru bocica koja se rastvoti u manjoj prskalici ko ona za prozore steleks i poprsces stan sa tim, sve coskove, pod kaucom, deke, budjake itd itd... zatvori prozore jedno dva sata malo prosetaj sa muzem i vrati se, nije opasno po ljude al macke ne smiju biti u tim prostorijama dje je nastricano najmanje dva sata... ako se buhe opet pojave sve jovo na novo dok se ne pobiju jajascad u tepisima, mracnim prostorima itd itd... druge nema... slicno ko deratizacija protiv zohara i insekata u kuci....
:thumbup: hvala puno pici, naprskacu prije posla i nek krepavaju vazdan... Nemam ja vise maca, nazalost :(
Kal El

#3673 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Ovaj moj sjedi stalno na guzici [emoji23]
Image
Image
Ima mu tri mjeseca,napredan je samo tako [emoji16]

Sent from my D5103 using Tapatalk
shmizlica

#3674 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by shmizlica »

ihhhh medenko pravi :-D vidi ga što samo zna da pozira :)
Kal El

#3675 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Zna ih na Piku biti, oko 100-150KM,a ima i skupljih
http://www.Olx.ba
Zaitsev wrote:Vozdrica ljudi,

Zna li neko da li kod nas ima nabaviti mačiće Ruske plave mačke? Znam da ima u Srbiji, ali patnja brate...
NinnushkA wrote:Pozdrav. Zanima me da li se u BiH može doći do ruskih plavih mačića? Hvala

Sent from my D5103 using Tapatalk
Post Reply