Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bob sap

#3651 Re: Avio kompanije all about

Post by bob sap »

neki dan udjem na stranicu cetre- eurolines ( da vidim koliko je karta za zagreb) ne znam otkud,ali kad izbaci mi one jeftine letove hajde udjem bezveze da vidim sta ima... kad tamo london 30eura :-) + taksa tamo vamo opet jeftino.(iako nezz koliko je taksa :-D ). Odem da jedem,vratim se kad nema vise toga :D
eh sad da vas pitam koji pratite to jel se desi fkt da bude tako neka akcija ili sam ja lud ? ako je tako da i ja poletim jednom avionom :)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3652 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

bob sap wrote:neki dan udjem na stranicu cetre- eurolines ( da vidim koliko je karta za zagreb) ne znam otkud,ali kad izbaci mi one jeftine letove hajde udjem bezveze da vidim sta ima... kad tamo london 30eura :-) + taksa tamo vamo opet jeftino.(iako nezz koliko je taksa :-D ). Odem da jedem,vratim se kad nema vise toga :D
eh sad da vas pitam koji pratite to jel se desi fkt da bude tako neka akcija ili sam ja lud ? ako je tako da i ja poletim jednom avionom :)
Da... 30EUR karta, a 180 takste. Klasična navlakuša turističkih agencija. Slično imaš i na stranici Relax Toursa.
Sunrise00

#3653 Re: Avio kompanije all about

Post by Sunrise00 »

Entropio wrote:
bob sap wrote:neki dan udjem na stranicu cetre- eurolines ( da vidim koliko je karta za zagreb) ne znam otkud,ali kad izbaci mi one jeftine letove hajde udjem bezveze da vidim sta ima... kad tamo london 30eura :-) + taksa tamo vamo opet jeftino.(iako nezz koliko je taksa :-D ). Odem da jedem,vratim se kad nema vise toga :D
Da... 30EUR karta, a 180 takste. Klasična navlakuša turističkih agencija. Slično imaš i na stranici Relax Toursa.
180 KM takse? to je i dalje jeftino :wink:

sto se tice tih akcija moja sestra je jednom pitala za neke karte od 13 eura + taksa i cura joj rekla da to oni tako stave jer ce biti nekad, a jedino sto moze je da zove svaki dan pa ako potrefi tu cijenu potrefi :lol:
Entropio

#3654 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Sunrise00 wrote:
Entropio wrote:
180 KM takse? to je i dalje jeftino :wink:

sto se tice tih akcija moja sestra je jednom pitala za neke karte od 13 eura + taksa i cura joj rekla da to oni tako stave jer ce biti nekad, a jedino sto moze je da zove svaki dan pa ako potrefi tu cijenu potrefi :lol:
180EUR.

Teško je naći kartu za London ispod 200EUR sa SJJ. Zato sam ja uzeo sa ZAG za 80EUR (sa svim taksama).
drndalo

#3655 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Imas na Croatia airlines stranici SJJ-ZAG-LHR / LGW-ZAG-SJJ za 223 EUR sve skupa (iliti 55 EUR karta + takse, ako ti tako izgleda jeftinije ;-) ) u nekim kombinacijama datuma u oktobru, sigurno i u novembru...

Ima i Austrian za 200 EUR u istim terminima, ili ako ti se vise svidja ( € 31.00 karta + € 168.34 taxe...)

Najlakse ti je malo se igrati na http://www.amadeus.net, ukucas datume i destinacije, pa ti on izbacuje moguce veze sa cijenama...
bambina78

#3656 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

Jos bolje pogledaj na skyscanneru.Svi putevi jeftinih letova vode u London, pa tako vrlo jeftino mozes doci do Londona iz Beograda, Zadra, Rijeke, Pule, Budimpeste, Venecije...kad kazem jeftino mislim do 30 eura povratna sa svim taksama.

Evo primjer, Ryanom iz Zadra, polazak 17. oktobra, povratak 21. oktobra cijena 30 eura sa taksama ukljucenim ;)
drndalo

#3657 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da, ukoliko hoces da se vozis do Zadra i nazad (autobusi za Zadar i nisu bas tako cesti), zezas se sa parkingom za svoje auto, i ako nemas veci kofer za predati prtljag u "gepek" Ryan-a sto kosta dodatnih 40 EUR/kom. pa ti udupla cijenu... Ne kazem da to nije nekada jeftinija varijanta, ali ako si negdje blizu, ili ako imas vremena na pretek... Nekada lakoca putovanja "od kuce" vrijedi vise para, na svakome je da licno odredi koliko...
ella_sa

#3658 Re: Avio kompanije all about

Post by ella_sa »

drndalo wrote:Wizzair nije agencija nego avio kompanija... JA sam letio za LOndon prije 5 godina iz ZAG, i bili su OK, mada nisam nista puno ni ocekivao...

Raja koja lete zadnjih par godina s njima imaju iskustva da dosta cesto znaju promijeniti dan leta, tipa umjesto u cetvrtak kada si kupova kartu, prebace let za srijedu ili petak, ili da ti vrate pare, sto samo po sebi nije veliki problem ako ides na odmor "onako", ali ako si ostale stvari, smjestaj u hotelu, rent-a-car, cicao po inicijalnom danu letenja, mozes imati problema i dodatnih troskova... Elem, ako je cijena dobra, a srklet nikakav, slobodno...

Letila iz ZGB za London prije cca 3 godine.
Ok su, strogi po pitanju kilaze prtljaga, tada je bilo 15kg. Obzirom da sam planirala shopping platila sam dodadtnih 5kg, ( cca 5-10 eur ) i rjesila se muke oko eventualnog doplacivanja na aerodromu ( sto je 10Eur za svaki kg viska).
Inace, let ko let pravi low cost , samo ti je zrak for free :) , meni je bilo smjesno sto cak ni mjesta ne odrede, vec ulazis kao u Gras i grabis mjesto hehe .
Uglavnom, za cijenu koja se placa za te letove, sve pohvale.
bambina78

#3659 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

drndalo wrote:Da, ukoliko hoces da se vozis do Zadra i nazad (autobusi za Zadar i nisu bas tako cesti), zezas se sa parkingom za svoje auto, i ako nemas veci kofer za predati prtljag u "gepek" Ryan-a sto kosta dodatnih 40 EUR/kom. pa ti udupla cijenu... Ne kazem da to nije nekada jeftinija varijanta, ali ako si negdje blizu, ili ako imas vremena na pretek... Nekada lakoca putovanja "od kuce" vrijedi vise para, na svakome je da licno odredi koliko...
Pa evo da nije napamet.

Uzecemo primjer kalkulacije za 4 osobe.

Autom do Zadra 100 eura (po viamichelinu oko 5 sati voznje)
Parking 7 dana na aerodrom 50 eura
Karte sa prtljagom 70 eura x 4 = 280 eura (bez torbi 120 eura)

Ukupno za 4 osobe sa svim troskovima 430 eura bez torbi bi bilo 270 eura :shock: Isto putovanje iz Sarajeva za 4 osobe 800 eura, razlika 530 eura ili vise od 1.000 KM.

I lakoca putovanja "od kuce" odnosi se na Sarajevo i uzi dio oko Sarajeva. Ljudima iz Krajine, Hercegovine...je lakse doci do Zadra nego do Sarajeva...Ako npr. nedjeljom planirate let, a morate preci preko Rajlovca, slobodno dodajte 2 sata radi auto pijace koja skoro kompletno blokira saobracaj :shock:
drndalo

#3660 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Mogla si i pomnoziti ustedu za 17 putnika, pa bi bilo jos i vise... :wink:

Salu na stranu, koliko cesto to putuju 4 osobe zajedno avionom ? Pa da onda troskove auta podijelis sa 4 ? Zato sam i rekao da svako treba/mora odluciti koliko mu se sta isplati... Kako sam gore spominjao svoj primjer ZAG-LUT za 2 osobe prije 5-6 godina, navescu da mi je razlika cijene Wizzair za 2 osobe (sa troskovima auta do Zagreba i nazad, te realno 1 danom putovanja tamo, i jednim nazad) u poredjenju sa najjeftinijom Croatia-om tada SJJ-ZAG-LHR bila oko 750 KM... To mi je tada bilo oko pola mjesecne plate, i nisam bio voljan to pokloniti nekome za 2 dana vise u Londonu (a i godisnjeg nije nedostajalo), a svakako smo isli na "malo duze", pa nije bilo straha da nesto necemo stici...

Da je bila razlika 400 KM za let iz Sarajeva za 2 osobe, tj. 200 KM/osoba, to bih hladno platio, jer mi taj komoditet (nemoranja voznje od/do ZAG) toliko vrijedi... Ali to sam ja... Neki biznis putnici to ne bi ni za 700 KM/osobi radili, jer sta ce gore ako stignu "slomljeni"...? Neki student koji svakako ide nekome u London "na kauc", i koji sve skupa ima budzet od 300 Funti za 10 dana, bi letio i na repu aviona umjesto na sjedistu ako bi mu to bilo npr. 15 EUR umjesto 30... Opet problem tom studentu je obicno ruksak koji ne moze u kabinu, nego ga oderu na tome...

By the way, znas li koliko bude tih karata po 30 EUR sa svime po jednom letu ? 4-6 komada... Onda cijena pocne rasti... Sto je i normalno... Ima i jos jedna caka kod Ryan-a, ko je ne zna, moze se desiti da sa preranom kupovinom platis kartu skuplje, kao i sa prekasnom kupovinom... Ryan obicno ima "akcije" oko 2 mjeseca prije leta, tada su karte najcesce jeftinije... Imam par drugova koji su skuplje platili kartu za isti let jer su je kupili mjesec ranije od drugih... Nije puno 10-15-20 EUR, ali skuplje, iako su kupili ranije... :-) Za one koji ne znaju, kod Ryana se sve ostalo placa, kad se checkiras "on-line" za svoj let, to placas ali manje, nego kada dodjes na aerodrom, pa se moras checkirati na licu mjesta, i to jos platis duplo... Imas i situaciju sa razlicitim salterima Ryana:

Postoje 3 različita šaltera. Jedan šalter je visa check, drugi je bag drop (kad si se checkirao preko kompjutera, a ostavljas placenu torbu), a treći je za one koji nisu napravili online-checkin i koji trebaju platiti prtljagu, checkin i ostale stvari.

Kod Ryanaira je jedina bitna stvar dobro proučiti uvjete putovanja prije nego se kupi karta. Znači, što se sve plaća, koje su dimenzije ručne prtljage, kolika je dozvoljena kilaža... Ako se sve to napravi, putovanje Ryanairom je vrlo jeftino i udobno kao i putovanje nekom drugom kompanijom.

Jedina neljubazna teta je ona koja pregleda dimenzije ručne prtljage na ulasku u avion. Naravno, nema je na svakom letu, ali kad se ona pojavi, svi se počnu znojiti i skrivati svoje torbe... Jer ako te natjera da staviš torbu u okvir, a ona ne ide u okvir, jao si ga tebi...

Elem, ko sta voli, nek izvoli...
Timotije

#3661 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

Ryan jeste idealan za kratka putovanja, prije par dana sam kupio od Billund (Dk)-Zadar, 01. septembra za 5 osoba, povratne = 450 KM! S tim, sto kaze Drndalo, sto moras sve i jedan zarez protabiriti u onom moru njihovih pravila. Samo sto se WC u avionu jos uvijek ne placa, ali radi se garant i na tome :D . Posto se radi o produzenom vikendu, ne idemo dalje, iako se u sezoni recimo, da iskombinovati more/Sa/ more, zavisno koliko ko ima odmora. Apsurd je recimo,cijena karte za bebu ispod dvije godine, kosta vise nego za odraslu osobu!? Beba nema sjediste (kod jednog od roditelja u krilu), nema pravo na prtljag, ali ima pravo unijeti besplatno vlastita kolica, pod uslovom da su potpuno sklopiva :D . Obijelio sam pri kupovini, nigdje opcije za kolica (platicu :D ), dok nisam zagrijao stolicu i sve procitao....I da,stalno mijenjaju cijene, maltene svakodnevno!
akcija007

#3662 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

ja sam prosle godine u septembru letio na ruti Split Zagreb Frankfurt i nazad s Croatia airlinesom i povratna karta sa svim taxama je bila 120 EUR. Polazak iz Splita je bio u 06:15h i hvata u ZG prvi let za Frankfurt u 07:40h (CA-ov let iz SA ga ne moze stici, vec tek onaj u 09:05h).

Krenuo sam busom noc ranije u 21h i bio ujutro u 3h u Splitu, pa sam pjesice pjesacio od Autobuske stanice do Kermumovog centra Joker odakle je polazio bus za Trogir u 04:30h s kojim na airport isao . Bez obzira sto je jeftinije bilo za 150 EUR putovanje iz Splita nego iz Sarajeva, moram vam reci da sam se napatio , ako me pitate zasto nisam direktno iz ZG letio nije bilo te cijene karte. Ako je ikako moguce , sada kombinujem putovanja iz SA dakako u nekim razumnim cijenama ...

A vezano za London, odakle se god leeti moze se naci povratna karta za do 50 EUR ali je tamo katasrofa skuppp smjestaj ...
akcija007

#3663 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Nema u prodaji BH Airlinesovih karata za Istanbul za zimski red letenja !? Turskish u
zimskom redu letenja polijece iz Sarajeva u 11:10h i u 18:55h za Istanbul.
Pasiflora

#3664 Re: Avio kompanije all about

Post by Pasiflora »

drndalo wrote:vozis do Zadra i nazad (autobusi za Zadar i nisu bas tako cesti),..
Svaku vecer u 22h u periodu 01.05. - (mislim) 30.09. :D
drndalo

#3665 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da, i...? To je cesto ?
smolsvoje

#3666 Re: Avio kompanije all about

Post by smolsvoje »

akcija007 wrote:Nema u prodaji BH Airlinesovih karata za Istanbul za zimski red letenja !? Turskish u
zimskom redu letenja polijece iz Sarajeva u 11:10h i u 18:55h za Istanbul.
Ja sam vidio da imaju letovi al mi nije jasno da slece u 23.00 u Sarajevo. Onda se mogu i karte kupovati.
Zar aerodrom radi do tih doba? A sta je sa maglama. Najbolje je reklamirati ove letove u Banja luci jer su sanse da sletite direktno u Banja Luku 90%. Znaci idemo na novu liniju Istanbul-Banja Luka. Steta sto nema magle i u odlasku.
Sandra N.

#3667 Re: Avio kompanije all about

Post by Sandra N. »

drndalo wrote:Da, i...? To je cesto ?
Sve po potrebi građana, da se vise putuje, sigurno bi bilo svaki dan' ali ovako...
nOrMaLaC

#3668 Re: Avio kompanije all about

Post by nOrMaLaC »

Hoćel više biti jeftinih letova između Sarajeva i Štokholma u zimskom periodu preko Minhena sa Lufthansom?
Gledao sada na skyscanneru za januar pa mi samo izbacuju karte preko Beograda a preko Minhena pokazuje da je cijena dosta veća?? :)
drndalo

#3669 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Bice ih, kada, koliko, za koje destinacije, zavisi samo od kompanija koje takve akcije naprave... Krajem prosle godine, u oktobru mislim je Croatia imala akciju, 129 EUR Evropa iz SJJ... Ja bogme uzeo za nas dvoje 3x, AMS, BRU, i FCO po toj cijeni, putovanja bila u decembru, februaru i martu...

Da li ce LH imati sta za ARN, vidjecemo...
Entropio

#3670 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Image
macan prvi

#3671 Re: Avio kompanije all about

Post by macan prvi »

Entropio wrote:Image
Opodo prodaje uvezane karte Air Berlina i JAT-a za Sarajevo i obrnuto, na taj nacin se moze izbjeci dugo cekanje u Beogradu na transferni let. Monopol Austriana/Lufthanse se vec polako nagriza 8-)
Entropio

#3672 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Ma i ove JAT-ove cijene su previsoke... bar za nas koji letimo sa SJJ.
drndalo

#3673 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Pa dobro, ne pretjeruj bas... Ako bi ubo kartu za negdje u Evropi za ovih 210 EUR, ili 400 KM prevedeno, to nije bezobrazna cjena... To je sasvim postena cijena za takvu uslugu, nije ni neka pljacka jeftino, ali je nize nego sto je uobicajeno...

E sad, sto je nama to puno para, to je drugi par opanaka...

@macane,

Meni ovaj Opodo sto ga ti spomenu nista ne pretrazuje... :x
Entropio

#3674 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

drndalo wrote:Pa dobro, ne pretjeruj bas... Ako bi ubo kartu za negdje u Evropi za ovih 210 EUR, ili 400 KM prevedeno, to nije bezobrazna cjena... To je sasvim postena cijena za takvu uslugu, nije ni neka pljacka jeftino, ali je nize nego sto je uobicajeno...

E sad, sto je nama to puno para, to je drugi par opanaka...
Pa za te pare mogu i Lufthansom... U poređenju s dosadašnjim akcijama Croatie, ovo je smiješno.
drndalo

#3675 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

EE, da LH ima takve cijene uvijek, ne bi nam nista drugo trebalo... Sad bas ganjam nesto u Italiji, LH je ubjedljivo najjeftinija sa iole pristojnim presjedanjem, sa oko 500 EUR povratnom... > mjesec dana pred let...

Jat/Alitalia je jos jeftiniji, ali mi bas vrijeme presjedanja u BEG od 14 sati i ne odgovara... Elem, dobro je da iko ima akcija, jer onda i konkurencija mora nesto vise paziti...
Post Reply