Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#3651 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

eyesburn wrote:
CaneBos wrote:Mozemo se mi opravdavati lokacijama, klincima,palcima, ali cijene nasih polovnih stanova i njihovog stanja, spram naseg standarda su u oooogromnoj disproporciji i potpuno su nerealne.
tu se valjda svi slažemo. ali isto tako je skupo i nerealno dati preko 100k za novogradnju u pizdićima i džungla naseljima.

ja kad bih kupovao, prvo bih gledao lokaciju, pa onda na toj lokaciji šta se najbolje može pronaći.

to su stvari ličnog afiniteta i ukusa, možemo mi do sutra pametovati.
Lokacija je definitvno glavni faktor za određivanje cijene nekretnine pa onda stanje odnosno godina gradnje (ove getoe od novih naselja ne želim ni da komentarišem - za ova koja "malo bolje izgledaju" dovoljno je pogledati regulacioni plan i vidjeti na šta će ličiti kada se završe) + za mene je suludo kupiti stan u zgradi starijoj od 70tih godina (hint: zemljotres u Skoplju)...

Što se tiće cijena nekretnina - na žalost teško da će ići značajno dole (ako budu uopšte išle osim u ovim "novogradnjama" npr. Tibru na Stupu su na kraju prodavali za 900KM/m2 za stanove koji imaju pogled u zid ili tuđi prozor) jer smo i ovako najjeftiniji glavni grad u regionu bez obzira što je prosječna plata malo iznad 430 eura npr u Srbiji je cca 370 eura a nekretnine su u BG značajno skuplje (opet treba porediti "relativni" odnos lokacije) pa čak i u Skoplju su slične cijene nekretnina a oni imaju prosječnu platu od cca 350 eura...
VladaFBiH

#3652 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

sabanss wrote:
eyesburn wrote: spratnost je daleko od idealne, ali cijena je odlična obzirom na stanje stana i lokaciju. ti bi da ti neko renovira i da platiš 90k stan od 53m2 na toj lokaciji? :lol:

novu zgradu da ti neko umjesto te izgradi na istom mjestu, dupla bi ti cijena bila, pa ti sad vidi. a što naši ljudi ne kontaju da cijene nekretnina diktira LOKACIJA, odnosno ZONE gdje se iste nalaze, to je već drugi par opanaka.

moja malta je bila 2600km po m2 i to avansno! pa izračunaj koliko bi te to došlo na 53m2. za tu razliku pare dva stana možeš renovirati u hrasnom.
Ovo je malo preko 1700 KM, ulozis jos 900 po kvadratu da bi stan doveo na nivo te novogradnje i skontas da zivis u zgradi staroj 35 godina i da si mogao uzeti novogradnju u startu.

To ti ljudi pokusavaju reci. Zivio sam u slicnoj zgradi na ovoj lokaciji, jedan od kvalitetnijih zajeba u zivotu.
renoviranje od 47.700KM?!? (53m2 X 900KM kako si naveo - lift da zamijeniš u zgradi je oko 20k KM :) )
madner

#3653 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Cijena pravljenja bez lokacije je ispod 800 KM, kakvo crno renoviranje od 900.
Trebam te

#3654 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

Pa taj ko trazi tu cijenu ocito zivi u nekom paralelnom svijetu. Ja takav stan prvo ne bi gledao, drugo ne bi uopste dolazio u kontakt sa takvim vlasnikom.

Kakvih crnih 2700, pa u Ferhadiji za te pare mozes uzet... :-)

I nisu cijene tako visoke. Moze neko trazit i 7000 KM za kvadrat, ali ne znaci da ce dobiti cijenu. Realno za Hrasno cijena ne moze ici iznad 1900 za tip top stan. Sve preko toga ko plati je budala, jer za malo vise novca se moze uzeti novogradnja.

Konkretno znam da u Hrasnu u onim malim duplex zgradicama za stan u originalnom stanju, znaci potrebno je renoviranje apsolutno svega, traze oko 1600KM/m2.[/quote]
to je maltene džabe.

u hrasnom nema dvosobnog stana ispod 100k. kao što gore neko reče, lokacija diktira sve, cijene nekretnina su regulativom određene po zonama, hrasno je u dobroj zoni i tu te niko ne pita kad je zgrada izgrađena.

ko hoće novogradnju za te pare, ok ima, ali idi na dobrinju, stup, miljacku... itd...
Precijenjeno i lose su zgrade, starinski su to stanovi...dvosoban? Ako mislis na jednu spavacu onda je to jednosoban stan za par ili pojedinca!

Vidio jedan u Hrasnom nista nula bodova hoce covjek 120000KM za stan sa dvije spavace sobe, a sve treba mijenjati najmanje jos 50KM i plus zgrada stara...nidje veze!!! :run:
Dupli_skalp

#3655 Re: Cijene stanova All about

Post by Dupli_skalp »

sabanss wrote:
eyesburn wrote:
novogradnju u hrasnom?

ako misliš na novogradnju dobrinje 5, miljacke, nove otoke... ne hvala, biram radije hrasno nego takva džungla naselja.

i šta ima veze kad je zgrada izgrađena? kad su izgrađene zgrade u titovoj i po kojoj cijeni se danas prodaju? isto tako u beču, pragu, zagrebu, parizu...
Pa spomenuta je Moja Malta pa sam se nadovezao. Inace lokacije su udaljene 100 m zracne linije.

Ima veze kad je izgradjena, pogotovo za nebodere. Ti ces renovirati ali komsija nece. Pukne radijator sprat iznad, cijev, lift koji je neredovno servisiran, krov, kanalizacija u podrumu, pumpe za vodu (bitno za 11. sprat koji je pomenut)... Mogu nabrajati do sutra, vidio i prezivio.
moja malta je bila 2600km po m2 i to avansno! (info od prijatelja iz banke koji je radio kredite za taj objekat), a recimo unipromet stambena zgrada u marka marulića je bila skoro 3000km po m2.

malo matematike u glavi i sve je jasno. stan se može solidno renovirati iz temelja za 10000-15000km. a uzmeš sebi lokaciju po želji.
Trebam te

#3656 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

Thorgerson wrote:
kritichar wrote:Vidim cijene (OLX), npr. dvosobnih stanova, ima ih dosta različitih, u čemu je razlika između ovih od 100.000 i preko i ovih recimo 50-80.000 KM
Kad pogledam namještaj, ne vidim logiku, a ni po lokaciji, ima li tu neka teorija zavjere koja objašnjava, komšija gura žvaku u bravu, žohari, kriminal, duhovi i sl.?
Ne znam gdje si ti nasao toliku razliku. Da je dvosoban stan na istoj lokaciji 100.000, a drugi 50.000?

Mozda je novija zgrada, zatim nije isto 2 sprat i prizemlje. Tu su cijene razlicite.

Pusti se namjestaja, malo ko prodaje stan sa namjestajem.

Prodaju ljudi, prvo stavi u oglas sve nacicka onda kad ugovoris cijenu, onda pocne prava prodaja, o ugradbenim ormaricima, o ugradbenim friziderima, kuhinjama, drvenim plakarima itd...Tako reci pocne prodaja stana i plus prodaja stvari ili ako hoces da ovo ostane onda daj mi jos toliko i toliko...

Poznati smo da nista nikad do kraja ne definisemo!!!
Haris.ba

#3657 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

eyesburn wrote:
malo matematike u glavi i sve je jasno. stan se može solidno renovirati iz temelja za 10000-15000km. a uzmeš sebi lokaciju po želji.
Ma sve je kompromis. Može se renovirati za 15000 milja. Ali nešta.

Recimo - dobra vanjska stolarija (pa još ako hoćeš i vanjske žaluzine) lahko ide do 5000 KM, pa i više.
Pa kupatilo lahko pojede 5000 KM.
I onda ostaju ti pare za unutrašnju stolariju, parket, krečenje, unutrašnje vodoinstalacije i elektroinstalacije. Valja to u 5000 KM ugurati.

Ja sam renovirao 50 kvadrata, i mnogo je veća cifra od 15000 KM. I to su pare koje sutra teško mogu izvući. Ali sam renovirao svake godine pomalo.

A rođak kupio novi stan u blizini malo veće kvadrature. I bolje mi je bilo da sam prodao stan i te pare dodao i još se malo nategao i kupio novi stan. Ali, nisam finansijski mogao. Dotada, daj sa računa zgrade 3000 milje da se zamalta krov. Daj 1000 za oluke, daj za ulazna vrata, daj kapa komšiji cijev. Daj popravljaj dimnjake...

Fazon je što nema novogradnje puno na lokacijama gdje ljudi hoće da žive. I to omogućava cijene polovnih stanova takvim kakve jesu.
Neko hoće na Maltu, Čvilu, Grbavicu,Hrasno.. Dobrinja mu je "džungla" kako neko reće. Ilidža mu je džamahirija. O Buća potoku da ne pričam. :D

A da ne pričam o stanju u kakvim ljudi drže stanove. Mene bi bilo stid ono uslikati i staviti na oglase.
Trebam te

#3658 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

Dobar post :thumbup:
Haris.ba

#3659 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

eyesburn wrote:

moja malta je bila 2600km po m2 i to avansno! (info od prijatelja iz banke koji je radio kredite za taj objekat), a recimo unipromet stambena zgrada u marka marulića je bila skoro 3000km po m2.

Moja Malta je u izgradnji bila 2100 KM po kvadratu (prije nego su temelji zakopani). Kasnije su digli cijenu. A za ono što nudi - i nije neka cijena. Jer su stanovi brzo pokupovani.

A u Uniprometu je bilo stanova po 1800 KM (meni nuđena dva stana koja gledaju na Merkator).
Dupli_skalp

#3660 Re: Cijene stanova All about

Post by Dupli_skalp »

Haris.ba wrote:
eyesburn wrote:

Moja Malta je u izgradnji bila 2100 KM po kvadratu (prije nego su temelji zakopani). Kasnije su digli cijenu. A za ono što nudi - i nije neka cijena. Jer su stanovi brzo pokupovani.

A u Uniprometu je bilo stanova po 1800 KM (meni nuđena dva stana koja gledaju na Merkator).
ja imam drugačiju informaciju vezano za unipromet zgradu, čak i to da je sama zgrada, odnosno zemljište koje je kupljeno pod hipotekom, ali da ne razvodnjavamo temu.
Dupli_skalp

#3661 Re: Cijene stanova All about

Post by Dupli_skalp »

Haris.ba wrote:Fazon je što nema novogradnje puno na lokacijama gdje ljudi hoće da žive. I to omogućava cijene polovnih stanova takvim kakve jesu.
ali poenta je i da ima novogradnje tu, bila bi po kvadratu najmanje duplo skuplja od trenutnih zgrada.

pogledaj cijene novogradnje gore na barama (što kažu pogled u budućnost :D), benis na klizištu i sl.
Haris.ba

#3662 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

eyesburn wrote:
Haris.ba wrote:
eyesburn wrote:

ja imam drugačiju informaciju vezano za unipromet zgradu, čak i to da je sama zgrada, odnosno zemljište koje je kupljeno pod hipotekom, ali da ne razvodnjavamo temu.
To nije razvodnjavanje teme. To su bitne informacije koje mogu zanimati kupce.

A, ja ne znam zgradu koja je građena (domaći investitori) a da nije stavljena hipoteka na zemlju radi osiguranja kredita od banke. To je normalno stanje stvari. E, kad ide etažiranje, i prodaju se stanovi - to bi trebalo biti skinuto.

Eto, da znate. Treba pogledati i uložak zemljišta - te je li zatvoren kada se kupuje stan u novogradnji.

A samo postojanje hipoteke - nije nikakav problem. Fazon je samo kada se skine. Ne bi se smjelo desiti da ostane uložak zemlje sa hipotekom, a da su stanovi etažirani (i da u njima nije upisana hipoteka, ako već postoji).
gidra

#3663 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Koliko je bitna informacija za buduće kupce ko je vlasnik parcele na kojoj se nalazi zgrada?
Haris.ba

#3664 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Zato što vlasnik parcele (a to je uglavnom investitor), založi tu parcelu i dobije kredit u banci, i banka se upiše u sudu da ima hipoteku na tom zemljištu.

I od tog kredita se prave stanovi. I kada se završi tehnički prijem - vrši se etažiranje.

I kada se etažiraju stanovi, trebala bi ta hipoteka da se skine, zatvori uložak parcele sa zemljištem, i pretvori se u etažno vlasništvo.

Bi li ti kupio stan napravljen na zemljištu na kojemu banka ima hipoteku? Jer kupovinom stana ti postaješ suvlasnik zemlje na kojemu se zgrada nalazi.
gidra

#3665 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Haris.ba wrote:Zato što vlasnik parcele (a to je uglavnom investitor), založi tu parcelu i dobije kredit u banci, i banka se upiše u sudu da ima hipoteku na tom zemljištu.

I od tog kredita se prave stanovi. I kada se završi tehnički prijem - vrši se etažiranje.

I kada se etažiraju stanovi, trebala bi ta hipoteka da se skine, zatvori uložak parcele sa zemljištem, i pretvori se u etažno vlasništvo.

Bi li ti kupio stan napravljen na zemljištu na kojemu banka ima hipoteku? Jer kupovinom stana ti postaješ suvlasnik zemlje na kojemu se zgrada nalazi.
Kada sam kupovao stan nisam ni obraćao pažnju na to ko je vlasnik parcele. Zanimao me samo ZK izvadak stana, pri kupovini nisam imao nikakvih problema i upisao sam stan 1/1 na sebe nakon što sam platio porez na promet nekretninama.
Pošto su sada svi podaci online dostupni na katastar.ba vidim da je vlasnik parcele Državni sekretarijat za odbranu, Beograd :D, zato sam i pitao koliko je to bitno meni kao vlasniku stana. Zgrada je pravljena prije rata. Vidim da se i ostale zgrade na Malti nalaze u istoj situaciji gdje se kao vlasnici parcela vode GP Bosna, Sarajevostan itd.
Image
Haris.ba

#3666 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Ti si kupio stan u zgradi pravljenoj prije rata. Tada je bilo stanarsko pravo. I ti u sudu nisi upisan u zemljišnu knjigu, već u knjigu položenih ugovora.
Otprilike - vlasnik si stana, a u papirima nisi zemlje.
Sada treba spojiti vlasništvo nad stanom sa zemljom. To podrazumjeva uraditi elaborat sa skicama svih etaža.

Govorim o zgradama napravljenim poslije rata. Te zgrade idu u zemljišnu knjigu. Jer imaju spojeno vlasništvo nad stanom i zemljištem.
sabanss

#3667 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

madner wrote:Cijena pravljenja bez lokacije je ispod 800 KM, kakvo crno renoviranje od 900.
Ovo je vec stara tema. Renoviranje i jeste pravljenje ispocetka, betonski radovi su jeftiniji dio objekta.

Renoviranje nije krecenje i laminat, vec izgradnja stana minus zidovi. Mada u ovakvim zgradama ima i zidarskih radova. Sve iz iskustva...
sabanss

#3668 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

gidra wrote:Koliko je bitna informacija za buduće kupce ko je vlasnik parcele na kojoj se nalazi zgrada?
Uzivaj... Oni tebe ne mogu istjerati, ti se ne mozes upisati kao vlasnik dijela zemlje ispod zgrade :D
madner

#3669 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

sabanss wrote:
madner wrote:Cijena pravljenja bez lokacije je ispod 800 KM, kakvo crno renoviranje od 900.
Ovo je vec stara tema. Renoviranje i jeste pravljenje ispocetka, betonski radovi su jeftiniji dio objekta.

Renoviranje nije krecenje i laminat, vec izgradnja stana minus zidovi. Mada u ovakvim zgradama ima i zidarskih radova. Sve iz iskustva...
Ja iz rekla kazala. :D

Elektricna instalacija moze biti u redu, vodo instalacija moze biti u redu, stolarija moze biti ok. I onda je stvarno samo krecenje i laminat.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3670 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

gidra wrote:
Haris.ba wrote:Zato što vlasnik parcele (a to je uglavnom investitor), založi tu parcelu i dobije kredit u banci, i banka se upiše u sudu da ima hipoteku na tom zemljištu.

Kada sam kupovao stan nisam ni obraćao pažnju na to ko je vlasnik parcele. Zanimao me samo ZK izvadak stana, pri kupovini nisam imao nikakvih problema i upisao sam stan 1/1 na sebe nakon što sam platio porez na promet nekretninama.
Pošto su sada svi podaci online dostupni na katastar.ba vidim da je vlasnik parcele Državni sekretarijat za odbranu, Beograd :D, zato sam i pitao koliko je to bitno meni kao vlasniku stana. Zgrada je pravljena prije rata. Vidim da se i ostale zgrade na Malti nalaze u istoj situaciji gdje se kao vlasnici parcela vode GP Bosna, Sarajevostan itd.
Image
Zato i jest zgrada "Majorka".
VladaFBiH

#3671 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: Zato i jest zgrada "Majorka".
ako baš tjeraš mak na konac - oduvijek su je zvali "bijela kifla" a neko "nova kifla" :) - majorka su je počeli poslije rata zvati ljudi koji su doselili na Maltu :D ... a Kukanjac nam je bio komšija - prije rata skoro cijela Malta je bila vojna :D
sabanss

#3672 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

madner wrote:
Ja iz rekla kazala. :D

Elektricna instalacija moze biti u redu, vodo instalacija moze biti u redu, stolarija moze biti ok. I onda je stvarno samo krecenje i laminat.
El. instalacija - obicno monofazna, sam proces prelaska na trofaznu je oko 1500 KM, meni trebalo... Zamjena svih zica + armature + zastita (osiguraci i sklopke), ne smijem ni spomenutu cifru

Vodo instalacija - nema sanse da je dobra na zgradi iz 80-te, sto je najgore zamijenim ja svoju ali komsija iznad nece svoju. Nerviranje da li ima ili nema vode i zasto mi curi, neprocjenjivo.

Stolarija - takodjer kao i vodoinstalacija samo sto mi se jebe za komsijinu :) Sama vanjska stolarija vise srednje klase na stanu od 60-tak kvadrata je oko 7500 KM (cisto za ove koji kazu da moze za cenera se renovirati citav stan)

Estrih, parket, plocice, sanitarije, unutrasnju stolariju, ulazna vrata nismo ni dotakli...
gidra

#3673 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

_BataZiv_0809 wrote:
gidra wrote:

Zato i jest zgrada "Majorka".
Da, da(mada sam ja sve vrijeme mislio da je "nova kifla" ).
Ona zgrada je možda i najkvalitetniji tip prijeratne gradnje, a nije uopće puno ni stara.
Pošto je tema cijena stanova, obzirom na lokaciju, 2 sprat, lift, podrumske prostorije, blizinu škola i ostalih javnih institucija, blizinu tram. stanice, ogroman broj parking mjesta oko zgrade, stan sam platio 1860 KM/m2 i mislim da sam ekstra prošao. Pa eto možda raji koja traži stan info pomogne.
Stan je u izvornom stanju, uslovan je i sada za normalan život ali je zreo za renoviranje.
Žena koja mi je prodala stan je objavila oglas u 12h na PIKu, gidra ga je kupio već u 13h, a na dobru priliku sam čekao 2 godine.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3674 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

pričaj mi kako je ući u svoj stan koji si kupio
ne naslijedio ili dobio od tetke... ili u neku kompenzaciju
nego keširo i imaš račun :D

pretvorio sam se u uho :sax:
osjećaj me zanima
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3675 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

VladaFBiH wrote:
ako baš tjeraš mak na konac - oduvijek su je zvali "bijela kifla" a neko "nova kifla" :) - majorka su je počeli poslije rata zvati ljudi koji su doselili na Maltu :D ... a Kukanjac nam je bio komšija - prije rata skoro cijela Malta je bila vojna :D
Izraz "Majorka" sam procitao ovdje. :) Ja je znam kao Kiflu.

Nisam znao da je Malta bila u toj mjeri vojna :-? Gdje jos ima puno vojnih zgrada, izuzev na Grbavici?

Gidra-dobar posao nema sta. :thumbup: Jbt mogu misliti zenine srece, za sat prodala stan :)
Post Reply