Biciklom kroz Sarajevo
- muz66
#3651 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ako jeste, onda su danas dvojica bila na bajku u gradu. Kobilja Glava-Carsija-Kobilja Glava. Dusu sam ispustio 
- cappy_tempo
#3652 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ja sutra ako se nakanim bacit cu krug od pofalica do grada 
- hakazvaka
- kokuz_sa
#3655 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mozete vi

- BlackCaviar
#3656 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Gledaj što Scotta u prvi plan stavlja

- muz66
- hakazvaka
#3658 Re: Biciklom kroz Sarajevo
E vala se danas izgleda samo stari i bolesni nisu provozali na bajku 
-
maximilijana
#3659 Re: Biciklom kroz Sarajevo
i mi koji nemamo bajk za ove uvjetehakazvaka wrote:E vala se danas izgleda samo stari i bolesni nisu provozali na bajku
a tako bi radoooooo
- bpsang
#3660 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mogli bi lopatat malo a ne vozikati se po gradu
- hakazvaka
#3661 Re: Biciklom kroz Sarajevo
bpsang wrote:mogli bi lopatat malo a ne vozikati se po gradu![]()
Every day I'm shoveling
-
Eborg
#3662 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Otkako sam kupio bicikl imao sam problema sa spadanjem lanca. Par puta su na servisu to uštimavali no opet se zna desiti.
Da li postoje neke kombinacije onih "zubatih nosača" na pedalama/mjenjaču na zadnjoj gumi koje jednostavno ne idu pa se lanac previše rastegne ili to samo treba malo bolje uštimati?
Da li postoje neke kombinacije onih "zubatih nosača" na pedalama/mjenjaču na zadnjoj gumi koje jednostavno ne idu pa se lanac previše rastegne ili to samo treba malo bolje uštimati?
- Miki123
#3663 Re: Biciklom kroz Sarajevo
I kod mene je par puta nakon što sam kupio nov bajk spao lanac, ali nakon nultog servisa nikad više.Eborg wrote:Otkako sam kupio bicikl imao sam problema sa spadanjem lanca. Par puta su na servisu to uštimavali no opet se zna desiti.
- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#3664 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Kad si ga kupovao ...jel bio nov ili polovan ???Eborg wrote:Otkako sam kupio bicikl imao sam problema sa spadanjem lanca. Par puta su na servisu to uštimavali no opet se zna desiti.
U kakvom ti je stanju lanac (koliko je istrošen), dali je čist, i gdje ti spada lanac na zadnjem mjenjaču ili na srednjem zupčaniku ??
U kakvom su ti stanju zupčanici na zadnjem mjenjaču, zadnji mjenjač ??
-
semso_bonaparte
#3665 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja bi jos dodao zategnutost sajli mjenjaca, i ako si skidao zadnji tocak jesi li ga ravno vratio nazad.trimi68 wrote:Kad si ga kupovao ...jel bio nov ili polovan ???Eborg wrote:Otkako sam kupio bicikl imao sam problema sa spadanjem lanca. Par puta su na servisu to uštimavali no opet se zna desiti.
U kakvom ti je stanju lanac (koliko je istrošen), dali je čist, i gdje ti spada lanac na zadnjem mjenjaču ili na srednjem zupčaniku ??
- muz66
#3666 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mislim da ste ga sad totalno zbunilisemso_bonaparte wrote:Ja bi jos dodao zategnutost sajli mjenjaca, i ako si skidao zadnji tocak jesi li ga ravno vratio nazad.trimi68 wrote:Kad si ga kupovao ...jel bio nov ili polovan ???Eborg wrote:Otkako sam kupio bicikl imao sam problema sa spadanjem lanca. Par puta su na servisu to uštimavali no opet se zna desiti.
-
Eborg
#3667 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Bicikl je kupljen nov i već u prva dva-tri dana mi se to desilo. Na nultom servisu nakon 300 km su mi to malo uštimali no problem je ostao i dalje.
Lanac spada na srednjem zupčaniku kod pedala a i koliko mi je poznato nema nekih oštećenja na istom. Jeste malo zamašćen no mislim da to nije glavni problem jer se to oduvijek dešavalo. Iz laičke perspektive mehanički se sve čini ispravno, bez nekih oštećenja.
Točak nisam nikada skidao.
U principu se ne dešava toliko kada mijenjam brzine na jednom zupčaniku, problem se najviše javlja kada mijenjam sa jednog zupčanika na drugi.
Lanac spada na srednjem zupčaniku kod pedala a i koliko mi je poznato nema nekih oštećenja na istom. Jeste malo zamašćen no mislim da to nije glavni problem jer se to oduvijek dešavalo. Iz laičke perspektive mehanički se sve čini ispravno, bez nekih oštećenja.
Točak nisam nikada skidao.
U principu se ne dešava toliko kada mijenjam brzine na jednom zupčaniku, problem se najviše javlja kada mijenjam sa jednog zupčanika na drugi.
- kokuz_sa
#3668 Re: Biciklom kroz Sarajevo
bogme to ce bit da je do mjenjaca da nije ok nastiman prednji ako se tu desava..ili do sajli da su prezategnute
-
Eborg
#3669 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ne sjećam se sad tačno no u servisu su čini mi se samo okretali onaj šaraf na srednjem zupčaniku i to je donekle ublažilo problem.
U nekim kombinacijama brzina znalo se desiti i da lanac počne strugati od metal oko srednjeg zupčanika pa spadne pa sam mijenjanje brzina sveo na minimum.
U nekim kombinacijama brzina znalo se desiti i da lanac počne strugati od metal oko srednjeg zupčanika pa spadne pa sam mijenjanje brzina sveo na minimum.
- bpsang
#3670 Re: Biciklom kroz Sarajevo
@Eborg
Idi ti kad se ovo otopi kod Leteče Dzenane u Ciklocentar, kad ti Dzeno to ustima , možeš sa bajkom na Ande!!!
Idi ti kad se ovo otopi kod Leteče Dzenane u Ciklocentar, kad ti Dzeno to ustima , možeš sa bajkom na Ande!!!
-
semso_bonaparte
#3671 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Meni nikada niej spao lanac, a jos nisam bio na nultom servisu, znaci nista nisam cackao, vozao ga cijelo ljeto.
Na starom bicu mi se to desavalo kada sam brzo mijenjao brzine, znaci u jednom krugu peadlom ja presaltam 3 ili 4 brzine, e tad mi je spadao lanac. Jednom mi se to desilo pri malo vecoj brzini (trako se sa motorm) i hadzo ustane sa cica kao da jos brze zada, sa srednjg zpuccniak na veliki, sa manje u vecu na zadnjem zupcaniku i taman desnom nogom da spustim pedadlu ("pogonska") kad noga samo propade, uuuuu koja je to opekotina bila na desnoj nozi, cijeli list, pola guza i rame
, sreca "klizio" sam po finoj sitnoj prasini a asfalta sam ufato zadnjih 2 3 metra. Bic je automatski zavrsio u kontejneru.
edit:
Na starom bicu mi se to desavalo kada sam brzo mijenjao brzine, znaci u jednom krugu peadlom ja presaltam 3 ili 4 brzine, e tad mi je spadao lanac. Jednom mi se to desilo pri malo vecoj brzini (trako se sa motorm) i hadzo ustane sa cica kao da jos brze zada, sa srednjg zpuccniak na veliki, sa manje u vecu na zadnjem zupcaniku i taman desnom nogom da spustim pedadlu ("pogonska") kad noga samo propade, uuuuu koja je to opekotina bila na desnoj nozi, cijeli list, pola guza i rame
edit:
Ma ja, mejnjac, mozda treba sajlu dotegnuti ili nesta, neko vec rece cim proljece pravac servisU nekim kombinacijama brzina znalo se desiti i da lanac počne strugati od metal oko srednjeg zupčanika pa spadne pa sam mijenjanje brzina sveo na minimum.
- cappy_tempo
#3672 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ja izvrsio svoju duznost, bacio sam krug maloprije 
-
venividivici
#3673 Re: Biciklom kroz Sarajevo
jesu li te sa let lampom "skidali" sa bajsa ?!

-
Eborg
#3674 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ništa, onda ću ga baciti na kanal kada krene sezona sa posebnim osvrtom na mjenjač, hvala! 
- cappy_tempo
#3675 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Jok vala,taman bilo,a zamalo incident na socijalnom sa lutalicamavenividivici wrote:jesu li te sa let lampom "skidali" sa bajsa ?!![]()