svesuper25 wrote: ↑19/11/2025 13:03
Hakiz wrote: ↑19/11/2025 12:58
svesuper25 wrote: ↑19/11/2025 12:13
Države u kojima postoji obaveza izlaska na izbore: Australija, Argentina, Belgija, Bolivija, Brazil, Kongo, Kostarika, Edvador, Egipat, Grčka, Honduras, Liban, Lihtenštajn Luksemburg, Meksiko, Nauru, Paragvaj, Peru, Samoa, Singapur, Tajland, Turska, Urugvaj.
Obavezno glasanje je u nekim državama SAD, jednom švajcarskom kantonu i u tri regiona Austrije.
Oko 10 % od država koje postoje na planeti.
Veći procenat kada se gleda samo EU, ali opet manji od 50 %.
Nije neki argument da se uvodi obavezno glasanje.
U ozbiljnim drzavama ne trebas tjerat glasace da masovno izadju glasat i kazne trenutnu vlast.Kod nas treba tjerat ljude da glasaju,Uljenili se,nece ni da protestuju.Ucmalost drustva, koje ceka da mu neko drugi promjeni stanje.
Kao sto rekoh nije za svakog demokratija.Pa gdje su masovni protesti za Donju Jablanicu i Dom penzionera u Tuzli

Za sexualnu trgovinu maloljetnica iz doma za nezbrinitu djecu
BiH ima problem:
Možemo mi SDA zamijeniti trojkom.
Možemo čak i SNSD opozicijom u RS.
Ali, kako se ovdje na kraju sve mora riješiti konsenzusom, HDZ zaustavi.
Onda ni trojka ni opozicija iz RS ne mogu provesti ono zbog čega je za njih glasano.
Tako da sve dok postoje konstitutivnost i konsenzus, nema ovdje hajra. Dok se ne glasa u parlamentima prostom većinom, mrka kapa.
Onda ti dođu primjeri "Ako ne mogu zaposliti brata neću moći ni pomoći narodu" i slični, pa pomisliš da su i ovi koje bi doveo na vlast da zamijene one koje ne voliš, isti. OK, ne isti, slični.
I tako dalje.
Glasači to vide i pomisle da nema smisla glasati jer, mijenjao ti ne mijenjao, na kraju ostane isto.
A, onda, doneseš zakon po kojem se mora izaći na izbore. OK, izađem ja da ne bih bio kažnjen i ubacim nevažeći listić. Dobiješ isti rezultat kao da nisam izašao, samo je razlika u tome da sam na glasačkom mjestu doprinio stvaranju gužve, onima koji žele glasati produžio vrijeme stajanja u redu itd.
Zatim, moj post je htio reći da to što drugi nešta rade ne znači da je to dobro, primjenjivo na sve. Ja ću se složiti i sa time da brojevi ne znače istinu, da to što što 90 % svjetskih država nema prisilu izlaska na izbore da je to ispravno. Ali, kako si ti počeo sa nabrajanjem, samo sam htio pokazati da ako ćemo se služiti brojevima, brojevi ti ne idu u korist kao argument.
I na kraju, ako pogledaš i države u kojima je obavezan izlazak na izbore, barem pola njih, ako ne i većinu, ne smatramo šampionima demokratije i najsvjetlijim primjerima ljudskih prava.
Pa, ako već zagovaraš obavezu izlaska na izbore, pronađi bolji argument od nabrajanja država u kojima je to obavezno. Nije dobar.