Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
madner

#3651 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Styling wrote:
madner wrote:Malo manje patetike. Nisu kicma ekonomije nego su tu prikaceni na najveci ekonomski centar, koji naravno ima vecu potrebu za pomocnom radnom snagom.
Ali daleko od toga da su svi socijalni slucajevi. Pogotovo naspram penzionera.

Recenica da se vrate nije vrijedna pomena, sporedni prijedlog koji nema nikakvu podrsku bilo koga.

Prijedlog da se uspostavi sistem sa bonusima i minusima na osnovu energenta trazi samo malo sredstava i politicke volje.
Veliki broj njih nista ne radi, ili radi na crno a usput su na nekom davanju iz kantonalnog ili opstinskog budzeta.
Zivotoranje je to, ali nema veze samo sa tim predjelima.

Inace kakvih davanja to ima da se moze ziviti? Nije Svedska.
Styling

#3652 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

madner wrote:
Styling wrote:
Veliki broj njih nista ne radi, ili radi na crno a usput su na nekom davanju iz kantonalnog ili opstinskog budzeta.
Zivotoranje je to, ali nema veze samo sa tim predjelima.

Inace kakvih davanja to ima da se moze ziviti? Nije Svedska.
Ima malo baste za povrca, radi nesto na crno, a sve u svemu jedva sastavlja kraj s krajem jer ne moze da izdrzi visoke troskove zivota u gradu pa zato lozi sve cega se docepa.
JThomas

#3653 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

stvari su bolno jednostavne, bar ako nas zanima istina. što tim ljudima nije dato sistemsko, zakonsko rješenje koje će reći, nećemo vas dirati, ako je kao do socijalne osjetljivosti i uvažavanja životnih prilika? zato što bi se izgubio prostor za ucjenu i manipulaciju. stranci majci nije trebalo bilo kakvo sigurno i jednostavno rješenje, jer s takvim rješenjem, makar i nakaradnim, nema ucjene. tako ti je kako ti je. njima je trebalo sistemsko NERJEŠENJE i desetine hiljada neriješenih predmeta, da imam da sam predao, ali da sam uvijek u limbu. da me se pred svake izbore može podsjetiti da bi to moje po propisu trebalo srušiti...ali nećemo jer smo mi vjernici, patriote i fini. a nećemo ti to napismeno, sistemski i zakonski dati, jer bi onda mogao i odahnuti i opustiti se.

to je manje važno, ali pored te goleme kolektivne ucjene i manipulacije, onda imaš i prostor za individualne. npr. nekidan ajnadžić sruši jednu cigansku nelegalnu kuću u cijelom naselju takvih kuća. po kojem kriteriju, zna samo on.
wewa

#3654 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

JThomas wrote:stvari su bolno jednostavne, bar ako nas zanima istina. što tim ljudima nije dato sistemsko, zakonsko rješenje koje će reći, nećemo vas dirati, ako je kao do socijalne osjetljivosti i uvažavanja životnih prilika? zato što bi se izgubio prostor za ucjenu i manipulaciju. stranci majci nije trebalo bilo kakvo sigurno i jednostavno rješenje, jer s takvim rješenjem, makar i nakaradnim, nema ucjene. tako ti je kako ti je. njima je trebalo sistemsko NERJEŠENJE i desetine hiljada neriješenih predmeta, da imam da sam predao, ali da sam uvijek u limbu. da me se pred svake izbore može podsjetiti da bi to moje po propisu trebalo srušiti...ali nećemo jer smo mi vjernici, patriote i fini. a nećemo ti to napismeno, sistemski i zakonski dati, jer bi onda mogao i odahnuti i opustiti se.

to je manje važno, ali pored te goleme kolektivne ucjene i manipulacije, onda imaš i prostor za individualne. npr. nekidan ajnadžić sruši jednu cigansku nelegalnu kuću u cijelom naselju takvih kuća. po kojem kriteriju, zna samo on.
+1
kluz franjo

#3655 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Ehhh, ako smo završili sa pronalaženjem i etiketiranjem krivaca, da se vratimo na bolne činjenice:

1. Život u svakom gradu ima svoje prednosti i mane i IMA SVOJU CIJENU. Životarenje na nivou od prije 100 godina NIJE RJEŠENJE i ne smije biti stimulisano.
2. Sarajevska kotlina geomorfološki i infrastrukturno već sada NIJE u mogućnosti da ponudi iole kvalitetne uvjete života za ovoliki broj stanovnika (bez obzira koja su generacija "sarajlija").

Neko će se nekada (radikalno ili postepeno) morati uhvatiti u koštac sa sljedećim zadacima:

1. Ogromne investicije u modernizaciju i širenje kapaciteta komunalne infrastrukture
2. Privremena generalna zabrana povećanja bruto površine stambenog fonda
3. Urbanizacija naselja sa visokim stepenom "nelegalne" izgradnje, uključujući i neophodna rušenja objekata na pozicijama koja ometaju lokalno proširenje komunalne infratrukture i potpuna legalizacija ostalih objekata. Jedno po jedno naselje, jedna po jedna mahala...
4. Kvalitetnije i brže uvezivanje javnim prijevozom sa rubnim opštinama Sarajevske kotline (Hadžići, Ilijaš, Visoko) i pomoć u infrastrukturnoj izgradnji tih općina

Sve ovo propraćeno konkretnim programima stimulativnih bonusa i represivnih malusa (kako to kolega spomenu).

Pozdrav svim Fočacima, Sandžaklijama, Sarajlijama, FGR-ovima, ljevičarima, desničarima, uhljebima, elitistima, vjernicima i nevjernicima.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3656 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

ev ga studeni a nidze 18 rukica... jel ovo bajram uranio pa sdO praznuje... ode milijarda
Roccohljup

#3657 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

pici wrote:ev ga studeni a nidze 18 rukica... jel ovo bajram uranio pa sdO praznuje... ode milijarda
čekaju djeda mraza......sad kad nema posla u vrtićima :D :D :D :D
Banksy

#3658 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Sarajevo je 11 000 ubijenih i 60 000 ranjenih, gdje je svaka druga familija u ratu ostala ožalošćena ili osakaćena, gdje su se razoreni stanovi popravljali svojim novcem, a ne donacijama jer mi nismo bili "povratnici", gdje smo se nakon rata mahom raselili po svijetu, a ova šaka jada što je ostala koprca se u realnom sektoru jer je budžet rezerviran za ove ugrožene i raseljene, gdje ništa u ovih trideset godina nismo dobili besplatno, baš nikakve socijalne momente, nikakve džabane i povlastice, već nam samo uzimalo i otimalo gdje je moglo, i sve šutiš i ništa, ali kad mu jednom, samo jednom kažeš da eto, ne mora ništa, ali samo nek plaća redovno svoje račune i da poštuje zakone i životne norme, i grada i države, i mjesta u kojem sad živi, ono skače na zadnje i takvom Sarajevu prosipa ublehu o jadu, ugroženosti i nemogućnosti izbora, ili o tobožnjoj netrpeljivosti i netoleranciji... Pa baš je previše.
wewa

#3659 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

Banksy wrote:Sarajevo je 11 000 ubijenih i 60 000 ranjenih, gdje je svaka druga familija u ratu ostala ožalošćena ili osakaćena, gdje su se razoreni stanovi popravljali svojim novcem, a ne donacijama jer mi nismo bili "povratnici", gdje smo se nakon rata mahom raselili po svijetu, a ova šaka jada što je ostala koprca se u realnom sektoru jer je budžet rezerviran za ove ugrožene i raseljene, gdje ništa u ovih trideset godina nismo dobili besplatno, baš nikakve socijalne momente, nikakve džabane i povlastice, već nam samo uzimalo i otimalo gdje je moglo, i sve šutiš i ništa, ali kad mu jednom, samo jednom kažeš da eto, ne mora ništa, ali samo nek plaća redovno svoje račune i da poštuje zakone i životne norme, i grada i države, i mjesta u kojem sad živi, ono skače na zadnje i takvom Sarajevu prosipa ublehu o jadu, ugroženosti i nemogućnosti izbora, ili o tobožnjoj netrpeljivosti i netoleranciji... Pa baš je previše.
bas tako.

igrom slucaja, jedan od mojih deda je iz Istocne Bosne, doslovce pobjegao od kame kojom su mu oca zaklali pred ocima cijele porodice. nastanio se u Sarajevu, kupio zemlju novcem koji je zaradio sa svojih 10 prsta, sagradio kucu sa svim dozvolama iako je hranio petoclanu porodicu...
nije da se ne moze i nije da se bas nikad nema izbora. koliko je do sistema, bome je i do ljudi, sta kome stane pod kozu.
Control panel

#3660 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Control panel »

Roccohljup wrote:
pici wrote:ev ga studeni a nidze 18 rukica... jel ovo bajram uranio pa sdO praznuje... ode milijarda
Al’ od tad prodje 13 bajrama a SDA se ne vrati nama.
bunk

#3661 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by bunk »

code beetlejuice,pa vi nastavite :mrgreen:
Styling

#3662 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

I, BTW, ogroman broj onih koji su se u toku rata ili nakon rata doselili u Sarajevo i bespravno napravili kuce i dan-danas imaju svoja imanja i kuce u mjestima i selima odakle su dosli, koja im sada sluze kao vikendica, tu i tamo klepi se neka donacija ili poticaj, jer je jedan clan porodice prijavljen na toj adresi a ostali u Sarajevu, sade ljetinu i skupljaju zimnicu, dovlace drva za lozenje iz svojih sela, zloupotrebljavaju kompletnu situaciju i ocekuju jos da im se neko sazali i ma razumijevanja za takvo ponasanje.
Banksy

#3663 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

wewa wrote: bas tako.

igrom slucaja, jedan od mojih deda je iz Istocne Bosne, doslovce pobjegao od kame kojom su mu oca zaklali pred ocima cijele porodice. nastanio se u Sarajevu, kupio zemlju novcem koji je zaradio sa svojih 10 prsta, sagradio kucu sa svim dozvolama iako je hranio petoclanu porodicu...
nije da se ne moze i nije da se bas nikad nema izbora. koliko je do sistema, bome je i do ljudi, sta kome stane pod kozu.
Svi imamo slične priče,

Uglavnom je do sistema, a ljudi sistem prate, poštuju i uživaju u njemu. Ili to ne rade, ako im se signalizira da ne rade,

Sistematski i vrlo temeljito su nas jedni prvo pobili, a onda drugi iselili i istrijebili. E sad još samo da ovom što nisu zatrli zašiju usta.
JThomas

#3664 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

ako ima dozvole mrski je fgr, džaba mu ostalo...
Roccohljup

#3665 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

Control panel wrote:
Roccohljup wrote:
Al’ od tad prodje 13 bajrama a SDA se ne vrati nama.
Eh nikad se i ne vratili...sjeme im se zatrlo :D
cvrčak_na_hedonizmu

#3666 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Banksy wrote:Sarajevo je 11 000 ubijenih i 60 000 ranjenih, gdje je svaka druga familija u ratu ostala ožalošćena ili osakaćena, gdje su se razoreni stanovi popravljali svojim novcem, a ne donacijama jer mi nismo bili "povratnici", gdje smo se nakon rata mahom raselili po svijetu, a ova šaka jada što je ostala koprca se u realnom sektoru jer je budžet rezerviran za ove ugrožene i raseljene, gdje ništa u ovih trideset godina nismo dobili besplatno, baš nikakve socijalne momente, nikakve džabane i povlastice, već nam samo uzimalo i otimalo gdje je moglo, i sve šutiš i ništa, ali kad mu jednom, samo jednom kažeš da eto, ne mora ništa, ali samo nek plaća redovno svoje račune i da poštuje zakone i životne norme, i grada i države, i mjesta u kojem sad živi, ono skače na zadnje i takvom Sarajevu prosipa ublehu o jadu, ugroženosti i nemogućnosti izbora, ili o tobožnjoj netrpeljivosti i netoleranciji... Pa baš je previše.
Khm...dobili smo prozore dzaba :D
VladaFBiH

#3667 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
misliš stakla na prozorima :)
cvrčak_na_hedonizmu

#3668 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

VladaFBiH wrote:
Tek ustao, ha prozor, ha staklo :D
cyprus

#3669 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

A i stanovi su finoj gradskoj raji pali s neba :)
BHCluster

#3670 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by BHCluster »

Privatizacija stanova tj. najveca pljacka u historiji ove drzave.
Banksy

#3671 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

Nismo ni to. Nije "doteklo".
palermo

#3672 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by palermo »

Ma čitajući ovih par zadnjih upisa, nekako mi se nametnulo pitanje, kako sa ovom pričom (forumskom) ovaj sarajevski cunami proširiti na ostatak BiH.
Nekako mi se čini da to baš ne ide.

A opet, možda to i nije intencija. Mislim širenje.
The BEN10

#3673 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by The BEN10 »

VladaFBiH wrote:
I još vam ih Bake ustaklio! :-D
Dr. Kuca

#3674 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

Tek vidjeh ovo sa hrkanom :lol: pa ljudi dragi je li ovo realno??? Kakav papak.. znaci usitnilo pa pucaju po savovima, al hajd bar su uhljebili500injak stranackih nehljebovica.
madner

#3675 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by madner »

Sirenje van kantona ce se desiti uspjehom projekta. Ljudi ako vide da ima alternativa koja je duplo bolja, nema bolje reklame.
Locked