Mile Dodik approvedjapin_mutapi wrote:u njemackoj ljudi rade po dva-tri posla da prezive
tamo nema od 07h do 15h i kuci nego iz pidzame u radno odijelo u pidzamu
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
cassius
#3652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znaci ne treba ciljat na bolje, treba se zadovoljit time sto imamo vode za piti, jer neki gori od nas nemaju. Dobro si ti to.Radio Sarajevo wrote:Pa čovjek upravo o tome i priča, mi se uvijek poredimo s Austrijom, Njemačkom i sl., a zaboravljamo da smo u top 20% svjetskih zemalja.konjislav wrote:On poredi Bosnu da nekakvim afričkim zemljama i onim nerazvijenim državama po aziji. Treba da nas poredi po okruženju, da nas stavlja na skalu drzava u Europi.Radio Sarajevo wrote:https://www.facebook.com/dnevnick/video ... 678252386/
Nije se teško porediti sa saharskim i pustinjskim državama koje nemaju nafte, kakve crne nafte, nemaju ni čiste vode za piće, a kamoli izgradnju kakve ekonomije.
Poredi Bosnu sa Europskim državama, a ne afričkim državama i greenlandom.
Također ne shvatam ti potrebu da se poredimo sa gorima od sebe, i kažemo vidite nismo mi loši?
Zašto nam uzori ne budu bolje države i da se sa njima poredimo?
Nama je pitka voda, besplatno školovanje i zdravstvo nešto što se podrazumijeva, a u mnogo zemalja to nije tako.
Ali lakše je kukati.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imamo vode za piti i besplatno skolstvo, a jescemo govna i pravicemo se da je svicarska cokolada
Sto ovaj radista crno farba u roze.... 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Treba ciljati na bolje i razvijati postojece, a ne postojece proglasavati odronom i napustati sve...cassius wrote: Znaci ne treba ciljat na bolje, treba se zadovoljit time sto imamo vode za piti, jer neki gori od nas nemaju. Dobro si ti to.
- vjesticanametli
#3655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
niti spavamo niti jedemoLajavikrelac wrote:Mile Dodik approvedjapin_mutapi wrote:u njemackoj ljudi rade po dva-tri posla da prezive
tamo nema od 07h do 15h i kuci nego iz pidzame u radno odijelo u pidzamu![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije to Mile Dodik aproved, to je tako u prosjeku.Lajavikrelac wrote:Mile Dodik approvedjapin_mutapi wrote:u njemackoj ljudi rade po dva-tri posla da prezive
tamo nema od 07h do 15h i kuci nego iz pidzame u radno odijelo u pidzamu![]()
Sad zavisi i šta su kome ambicije, ako je od danas do sutra, onda možda može i sa jednim poslom.
- mirsek
#3657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Niko ne radi u Niemackoj 2-3 posla da prezivi, jedino da dobro ustedi. Mislim da je japin svakako bio sarkastican ali mozda i grijesim.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
u prosjeku rade najmanje sati u europimirsek wrote:Niko ne radi u Niemackoj 2-3 posla da prezivi, jedino da dobro ustedi. Mislim da je japin svakako bio sarkastican ali mozda i grijesim.
u hrvatskoj nekoliko opcina uvele zabranjen rad nedjeljom trgovinama
- Radio Sarajevo
#3659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jesi li potrošio onih 120 KM?Sapna_TZ wrote: BIH je drzava koja se nalazi na evropskom kontinentu.
Porediti se u bilo kojoj kategoriji sa Kongom, Eritrejom , Sri Lankom i Bangladesom je nedopustivo.
Ali haj, eto zvanicno je Sarajevo najzagadjeniji grad na svijetu.
Poredi se sa Hrvatskom i Slovenijom i vidjet ces da zaostajemo oko 40 godina.
- Radio Sarajevo
#3660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Treba stremiti ka boljem. Ali to se ne postiže kukanjem.cassius wrote:
Znaci ne treba ciljat na bolje, treba se zadovoljit time sto imamo vode za piti, jer neki gori od nas nemaju. Dobro si ti to.
- vjesticanametli
#3661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
170 molicuRadio Sarajevo wrote:Jesi li potrošio onih 120 KM?Sapna_TZ wrote: BIH je drzava koja se nalazi na evropskom kontinentu.
Porediti se u bilo kojoj kategoriji sa Kongom, Eritrejom , Sri Lankom i Bangladesom je nedopustivo.
Poredi se sa Hrvatskom i Slovenijom i vidjet ces da zaostajemo oko 40 godina.![]()
![]()
- Radio Sarajevo
#3662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E da, 170...vjesticanametli wrote:170 molicuRadio Sarajevo wrote:Jesi li potrošio onih 120 KM?Sapna_TZ wrote: BIH je drzava koja se nalazi na evropskom kontinentu.
Poredi se sa Hrvatskom i Slovenijom i vidjet ces da zaostajemo oko 40 godina.![]()
![]()
al sanDZokan mu je dao posO i kontAjner
- konjislav
#3663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mi imamo porez na plate od 42% od bruto plate fiksno za sve moguće nivoe plata. Jedino nas Belgija može nadje*ati u tom pogledu.Sapna_TZ wrote:I ta loziona na Njemacku ide do te mjere da se termin u ambasadi ceka po 18 mjeseci i kad konacno dodjes na red Svabe ti traze dlaku u jajetu da ti ljubazno daju odbijenicu.
Ali haj ti to nekom ovdje objasni
- konjislav
#3664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Traže ljudi dokumentaciju koja je navedena na internet stranici, nema tu zezanja. U čemu je problem?Radio Sarajevo wrote:Pa čovjek upravo o tome i priča, mi se uvijek poredimo s Austrijom, Njemačkom i sl., a zaboravljamo da smo u top 20% svjetskih zemalja.konjislav wrote:On poredi Bosnu da nekakvim afričkim zemljama i onim nerazvijenim državama po aziji. Treba da nas poredi po okruženju, da nas stavlja na skalu drzava u Europi.Radio Sarajevo wrote:https://www.facebook.com/dnevnick/video ... 678252386/
Nije se teško porediti sa saharskim i pustinjskim državama koje nemaju nafte, kakve crne nafte, nemaju ni čiste vode za piće, a kamoli izgradnju kakve ekonomije.
Poredi Bosnu sa Europskim državama, a ne afričkim državama i greenlandom.
Također ne shvatam ti potrebu da se poredimo sa gorima od sebe, i kažemo vidite nismo mi loši?
Zašto nam uzori ne budu bolje države i da se sa njima poredimo?
Nama je pitka voda, besplatno školovanje i zdravstvo nešto što se podrazumijeva, a u mnogo zemalja to nije tako.
Ali lakše je kukati.
- xoklix
#3665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa što autohtone Sarajlije ne vole Sandzaklije ?Sapna_TZ wrote:Niko ti ne moze ni nece biti ljubomoran i zavidan koliko ti covjek iz Bosne moze biti i ljubomoran i zavidan i pakostan i jos svasta nesto.
Ljudi iz Bosne se izbjegavaju na Zapadu, podmecu noge jedni drugima, gleda da ti napakosti kako god moze..
Jedino sto se nikad ne prasta je uspjeh, ako si sposoban i uspjesan to ti nikad nece oprostiti.
Tada krece lavina zlih jezika; psuju ti mater i izmisljaju price da bi te olajali sto vise i bolesnije.
Takav je to mentalitet, sa Evropom nemamo nikakvih dodirnih tacaka, sve je to sindrom primitivizma i seoske ruralnosti po kojoj smo prepoznatljivi u svijetu.
E jedino ko se razlikuje; to su Sandzaklije koje se drze zajedno i kompaktni su gdje god se nalaze. Ali oni se drze medju sobom, imaju firme i braca skupa dogovaraju poslove.
Bosanci se tu razlikuju , jer tog zajednistva i sloge nema, ni medju bracom a kamoli sire.
Bjezat od ljudi iz Bosne glavom bez obzira
Jer su ih prešišali.
Što su ih prešišali? Jer su složni.
Naši glume idealizam,jednakost,utopiju... i svako te naguzi na kraju.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
bosanci su šupci u bosni pa tako i u njemačkoj
taki smo
taki smo
- vjesticanametli
#3667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zavisi vala kako naletis....nama je dosta drustva tu pa kad doDZosmo neki priletise da se skontamo te stan te kucenje cak masinu za ves dobismo
a neki hahahha ko picke...a i rodbina se usutila da ne bismo pitali za sta...sad kazu pa kakoooo ojjj dobroooo ste
ma mrs ba vise mi je stranac valjo neg rodbina
skonta drustvo nas s dobavljacima iz bosne za cigare pa s lopovima da narucis kad sta hos dobro uzet ovdje
i tako
jedan dan kukam na poslu kako nemam lavor jer se svugdje prodaju kante kad iduce hefte cura iz stutgarta koja je radila u Hamburgu a nasa je
doDZe s lavorom i uz to oklagiju donijela 
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
no, no sarkazam, istinamirsek wrote:Niko ne radi u Niemackoj 2-3 posla da prezivi, jedino da dobro ustedi. Mislim da je japin svakako bio sarkastican ali mozda i grijesim.
evo link, uvjerite se
- zforumas
#3669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti njoj djevdjir poklonivjesticanametli wrote:Zavisi vala kako naletis....nama je dosta drustva tu pa kad doDZosmo neki priletise da se skontamo te stan te kucenje cak masinu za ves dobismoa neki hahahha ko picke...a i rodbina se usutila da ne bismo pitali za sta...sad kazu pa kakoooo ojjj dobroooo ste
ma mrs ba vise mi je stranac valjo neg rodbina
skonta drustvo nas s dobavljacima iz bosne za cigare pa s lopovima da narucis kad sta hos dobro uzet ovdje
i tako
jedan dan kukam na poslu kako nemam lavor jer se svugdje prodaju kante kad iduce hefte cura iz stutgarta koja je radila u Hamburgu a nasa je
doDZe s lavorom i uz to oklagiju donijela
- vjesticanametli
#3670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma oduzila sam se ali i danas se smijemo....i case donijela neke ma sou
a bilo je smjesnih situacija ....tek uselili u stan ja skuham rucak i kad smo sjeli skontamo da nemamo iSceg jest....nemamo tanjire pa haj opet u radnju

- muha_sa
- konjislav
#3672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Doklen ste?muha_sa wrote:timpra
- ladacoko
#3673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
vjerovatno su i ti koji su vam pomogli,dosli nedavno u svabiju a vjerujem da ste svi mladje generacije koje su recimo tek 2,3 godine vani.vjesticanametli wrote:Ma oduzila sam se ali i danas se smijemo....i case donijela neke ma soua bilo je smjesnih situacija ....tek uselili u stan ja skuham rucak i kad smo sjeli skontamo da nemamo iSceg jest....nemamo tanjire pa haj opet u radnju
![]()
Meni je treca godina u usa i imam jednu bosansku porodicu s kojom sam blizak a ostale a ima ih povelik broj na nekih 35 min od mene nemam zelju niti da upoznam niti da vidim.
Odmah pri dolasku mislim prvi mjesec je bilo nesto vece slavlje i bilo mi je dovoljno 15 min da procjenim sve ono sto je sapna nabrojao.Uspjeh se mrzi a tek kad se porodica pocne siriti tek onda vam idu hladni odnosi s doj. najboljim jaranima.
Jedine bosance koje bih sebi pozelio su oni s kojim sam provodio vrijeme u bosni i s kojim bukvalno prov. odmor kad odme dole opet.
- vjesticanametli
#3674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nismo mlaDZi
a oni su vec 25 god. Tu... Neki ostali neki se vratili iz usa a neki opet kao mi dosli iz bih.... ne znam nisam u drustvu zavisnika i seljaka za sada a kad doDZe do tog letim ja na metlU
muVo rekoh ti ich folge 
- Comandini
#3675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mislim da imamo slicna iskustva Radio Sarajevo. Ja sam otisao vani jer sam htio studirati vani i vidjeti svijet. U prvih 6 mjeseci nekakve zablude koje sam donio iz Bosne su razbijene. Ljudi nemaju pojma kako kapitalizam funkcionira, relacije kojima poimaju svijet su smijesne, ocekivanja suluda. Ili, kako to rece moj drug, ako sam iz Banovica a zelim biti glumac u Holivudu, nije krivica Banovica sto nisu Holivud. Zavrsavam kao i ti humanisticke nauke, ali kako sam vidio da ni vani nema puno hljeba od toga osim ako neko nije spreman glumiti NVO Soros lika, sto je onda protivno svrsi bavljenja tim - presaltao sam se u nesto povezano s mojom strukom ali isplativo. I ta nemogucnost nije dosla od Bosne, nego upravo od kapitalizma i trzista. Kada procitam neke stvari tipa molbi da vlada smanjuje i povecava kvote za odredjene struke na fakultetima ( kao da smo Sovjetski Savez 1951, pa imamo Gosplan !?) me ostavljaju u razocarenju - vidim da ljudi jednostavno ne razumiju socijalno-materijalne karakteristike svijeta u kojem zive.Radio Sarajevo wrote:Treba stremiti ka boljem. Ali to se ne postiže kukanjem.cassius wrote:
Znaci ne treba ciljat na bolje, treba se zadovoljit time sto imamo vode za piti, jer neki gori od nas nemaju. Dobro si ti to.