славянин wrote:Normalno da jesam, da se spasi svaka velika fabrika (posebno bazne industrije) koja moze.Droog wrote: Znaci ti si za to da se spasi firma
1. koja pravi milionske gubitke
2. od koje skoro nikakve koristi nije bilo osim za "sacicu" podobnih ljudi
3. koja radnicima na danasnjem vaktu daje platu 3000+ (ja bi se upisao u gace kad bi to na bankomatu vidio)
4. koja direktoru daje platu 20 000 (ovdje bi me srce opalilo)
5. koja daje 200 000 X2 satro neke nagrade direktoru za neke "uspjehe"
6. cije rukovodstvo nije uradilo ama bas nista zadnjih 10 godina da se izvuku iz sranja (plan i program izlaska iz sra.nja
7. koja nije uplacivala radnicima doprinose (po zadnjim informacijama)
8. koja je duzna i Bogu i narodu
9...itd
i sve na kraju zacinis sa nacionalistickom retorikom kao bosnje krive...koje nisu smjele prismrditi tamo.
Pusti tu pricu. To prosipaj negdje drugo.
HDZ-ova firma, 100%. Da su htjeli, mogli su. Daj mi navedi jednu (1) mjeru koju su uveli da se finansijski stabilizuju. Jednu. Ne mozes mi reci da u hrvatskom narodu (ako su vec zapikali ALU za sebe) nema pametnih ljudi koji bi za nekoliko mjeseci sve doveli pod konac. Nisu i cao. Pomoc nikakvu nisu trazili ni od koga vezano za menadzment. Cak sta vise, krili su sve. Jesu trazili dzabnu struju, to jesu.1.Sigurno ne mora da pravi gubitke, tj sigurno ih nebi pravila da je imala normalan menadzment i rukovodstvo.
OK. Polovicno se slazem sa tim. Druga polovica objasnjena pod stavkom 1.2.Naveo sam vec gore na koje aspekte industrije i privrede ta fabrika utice, znaci ne gledati pojedinacno samo tu firmu nego i lanac, a i pored toga cilj je trebao prije da bude a sada jos vise kada se ukazala prilika da se uleti i uspostavi red u firmi da se popravi situacija - ali ko da to uradi ? vlada FBiH u kojoj sjede lopovi ekvivalentni hdzovim.
Isto tako pogledati pod stavkom 1.3.Ovo se veze na prvu stavku.
14.Isto tako.
100% se slazemo. Mada treba pogledati ko je tata u tuzilastvu i da li je bilo interesa za to. Ja zazmirim tebi, ti meni i tako u krug...5.Kriminal - valjda postoji tuzilastvo.
ALU je bio "dat na brigu" HDZ-u. Nije meni. Nije tebi.Ako im je valjao, sto nisu sve snage nafurali da se to zavrsi?? Sad Novalic kriv??6.Dali je iko pokusao ista da ucini povodom toga ? Jeli bilo 100 stranica naprimjer napisano na forumu u 5 dana povodom toga ? A jos manje interesa u vladi da se situacija ispravi.![]()
Ma hajte molim vas.
...
Aluminij Mostar
Moderator: anex
- Droog
#3651 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
- Sanjarko
#3652 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Real politik. Bosna je ovo, a kako vec reko slaze se sa Basna.славянин wrote:Kome je upitno da je HDZ kriminalna hobotnica itekako odgovorna, zajedno sa hobotnicama koje se motaju po vladi ?? Jeli trebamo vise o tome pisati tj. dali je to upitno ??
-
Guadalajara
#3653 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Za sve ovo je kriva nepismena talibanska sirotinja. 
-
baglama
#3654 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
beogradska politika
rubrika: Od(j)eci i reagovanja
30 godina poslije
ne bih vam bio ogledalo ni za kakve pare
rubrika: Od(j)eci i reagovanja
30 godina poslije
ne bih vam bio ogledalo ni za kakve pare
- ultima_palabra
#3655 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Tu je to negdje sa ukazanjem Gospe.512MB wrote:Dobro, dakle ljudi čvrsto vjeruju da će se tivrat na posao kroz koji mjesec i da će dug isparit. Nada umire poslednjajajara wrote: pa sta mislis da je neko retardiran pa pristao na vecu cijenu haha..kazem ti mucka neka pare se oprale. sad ce se dug izbrisat i sve zaboravit, a neko(da ne upirem prstom) dobar par desetina miliona
- problemnatravunu
#3656 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Tako se to prodaje "primitivnom krezubom biračkom tijelu" , kako se to voli formuliratisime_cipol wrote:Vazno je da imaju TV na svom jeziku, jedan Aluminij gore dole koga briga.
- dustaban
#3657 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kako ni tebi ni tvome prijatelju ne padne na pamet paralela izmedju Jasenovca i Srebrenice, izmedju Praljka i Mladica, izmedju VRS i HVO...славянин wrote:...
Nekako mi uvijek padne na pamet misljenje jednog prijatelja.. koji mi rece da nekako vidi paralelu u ponasanju Bosnjaka (barem onog "udarnog" elementa ) sa ponasanjem Srba u bivsoj Jugoslaviji.. ali da ne zapocinjemo diskusiju oko toga nije tema za to...
?
- mO k3
#3658 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Aa li si biser ?? Jesi i to da te nema veceg , cak u levelu si sa @hafisom, @novakom i @kolindomславянин wrote:Kome je upitno da je HDZ kriminalna hobotnica itekako odgovorna, zajedno sa hobotnicama koje se motaju po vladi ?? Jeli trebamo vise o tome pisati tj. dali je to upitno ??
Ako me kvotas i ono sto sam napisao uvez boze onda kvotaj sve .
.BOŽO LJUBIĆ NADMAŠIO SEBE: U samo jednoj rečenici izrekao je tri krupne laži!
Standardno površini i uvijek tendencizoni Ljubić, previdio je nekoliko bitnih činjenica: a) Vlada Federacije BiH ne određuje cijenu struje niti sklapa ugovore s potrošačima, b) cijena struje za Aluminij kod Elektroprivrede HZHB dvostruko je veća od cijene struje kod Elektroprivrede BiH i c) Aluminij je kod Elektroprivrede BiH uvijek dobivao nižu cijenu struje nego zenički ArcelorMittal!!
„Zar nije apsurdno da Vlada FBiH, koja je vlasnik 'Elektroprivrede BiH, daje privatnom preduzeću ArcelorMittal iz Zenice struju za 42 eura po kilovat satu, a Aluminiju, koji je njeno vlasništvo, dakle, skoro 50 posto, mora tu istu struju nabavljati po 78 eura po kilovat satu. Sama ta činjenica govori o tome koja je adresa odgovorna za stanje u Aluminiju i koja je odgovorna za traženje rješenja. To je Vlada Federacije – rekao je Božo Ljubić, upirući prstom prvenstveno u hrvatske ministre u Vladi Federacije BiH, koji se, eto, nisu uspjeli izboriti za ravnopravan tržišni tretman mostarskog Aluminija i zeničkog ArcelorMittala.
Standardno površini i uvijek tendencizoni Ljubić, previdio je nekoliko bitnih činjenica: a) Vlada Federacije BiH ne određuje cijenu struje niti sklapa ugovore s potrošačima i b) cijena struje za Aluminij kod Elektroprivrede HZHB dvostruko je veća od cijene struje kod Eletroprivrede BiH i c) Aluminij je kod Elektroprivrede BiH uvijek dobivao nižu cijenu struje nego zenički ArcelorMittal!!
Naime, posljednji direktni ugovor sklopljen između sarajevske Elekroprivrede i mostarskog Aluminija odnosio se na prvo polugodište 2017. godine, koje je sarajevska kompanija okončala s gubitkom od 23 miliona KM, mada je realna dobit trebala biti veća od 40 miliona KM.
Kako se to desilo?
Najveće zasluge za ovaj ugovor, koji je EP BiH odveo u gubitak, pripadaju Džemi Borovini, izvršnom direktoru u EP BiH za trgovinu i snabdijevanje, koji je na tu funkciju došao kao kadar Radončićevog SBB-a, te Mariju Gadžiću, tadašnjem direktoru Aluminijskog kombinata Mostar, koji se tu obreo kao kadar Čovićevog HDZ-a.
Ugovor sa Aluminijskim kombinatom Mostar, odnosi se na prvi i drugi kvartal 2017. godine. Za prvi kvartal ugovorena je cijena od 37 eura po megavat-satu (MWH), a za drugi kvartal od 33 eura po megavat-satu. I u prvom i u drugom slučaju prodajna cijana je bila niža od prozvodne koja izosi oko 44 eura po megavat-satu, pa je već tada bilo jasno da će EPBiH potonuti u gubitak.
Inače, u to vrijeme cijena struje za zenički Željezaru bila je, kako i sam Ljubić tvrdi, 42 eura, dok je cijena za mostarski Kombinat najprije bila 37 a potom 33 eura za megavat-sat!
Cijena električne energije na mađarskoj berzi HUPEX za januar 2017. godine je bila u prosjeku preko 90 eura za megavat-sat a kasnije i 140 eura! Dakle, cijene po kojima je EP BiH prodala struju Aluminiju bile su skoro tri puta niže od tržišnih. Drugim rječima, da je EPBiH izvezla struju koju je prodala Aluminiju, mogla je zaraditi oko 40 miliona KM, dok je u katastrofalnom aranžmanu sa mostarskim kombinatom otišla u minus od 23 miliona KM
Drzi se teme , nije ti ovdje sarafina , zrakomlat ili bilo ko drugi tema
- sinuhe
#3659 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Prodje ovo bez vecih reakcija ako je to bila cijela prica.
Imaju li gdje slike te elektrolize -'tvrde mase' ?
Imaju li gdje slike te elektrolize -'tvrde mase' ?
- strong69
#3660 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Mozes li razumjeti finansijsko stanje Alumunija, njegov dug, visinu duga i nelikvidnost? Dakle govorim o finansijskim i ekonomskim pokazateljima uspjesnosti preduzeca. Sad zaboravi kako se ono zove.славянин wrote:Kome je upitno da je HDZ kriminalna hobotnica itekako odgovorna, zajedno sa hobotnicama koje se motaju po vladi ?? Jeli trebamo vise o tome pisati tj. dali je to upitno ??
To preduzece podlijeze Zakonu o finansijskom poslovanju i u clanu 4 govori o OSNOVNIM obavezama uprave a te su da osigura likvidnost, da upravlja imovinom i obavezama kako bi izvrsavali dospjele obaveze i da osigura sistemsko placanje i strategiju odrzavanja i da procjenjuje rizike.
Clan 6 govori o riziku i upravljanju rizikom i narocito su bitne tacke 5, 6 i 7.
Na kraju, za ovu diskusiju bitan clan 7 (Upravljanje rizikom likvidnosti) i 3. Poglavlje koje govori o obavezama poduzetnika kada nastupi nelikvidnost.
Jos jedan zakon se moze vezati za ovo preduzece a to je Zakon o radu i prava i mogucnosti radnika i sindikata preduzeca.
I sta se pokazalo do sada?
1. Na ovu firmu ne odnose se zakoni
2. Ovom firmom eksluzivno upravlja HDZ
3. Firma je nelikvidna dugi niz godina. Jesu li poduzete mjere koje su obaveza uprave u slucaju kada nastupi nelikvidnost? NE!
4. Jesu li radnici ikada trazili od uprave da se poduzmu aktivnosti na sprecavanju povecanja dubioze ove firme? NE!
I sada, tvoj zlonamjerni komentar i uporedjivanje Bosnjaka sa ondasnjim Srbima u Jugoslaviji je potpuno promasio i napisao si ga samo zato sto si supak koji stvari gleda nacionalistickim ocima. Bosnjaci i Hrvati i njihovi "legitimni" predstavnici su kriminalne organizacije koje se ne mijesaju jedni drugima u teritoriju i posao. Samo pogledaj broj i velicinu firmi koje su propale pod upravljanjem "bosnjacke elite" i vidjeces da se taj broj i broj radnika krece u desetinama hiljada ljudi bez radnih mjesta.
Dakle, Aluminij je morao da propadne jer je ekonomski i finansijski dosegao ponor iz kojeg ga vise cak ni politika nije mogla izvuci jer nije imala nacin i mogucnost. Propao bi davno ranije ili bi bio restrukturiran u nekoj normalnoj zemlji.
- JThomas
#3661 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
bukvalno van zakona, van pravnog poretka.
- mO k3
#3662 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
pederacija ima 44% udjela na aluminijumu i da nisu smjeli postaviti svoga u nedzorni organ govori punoJThomas wrote:bukvalno van zakona, van pravnog poretka.
- SmokingMan
#3663 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Pa dobro dogovor je bio tipa "Iako imamo veći udio,stavljamo vam Aluminiji na raspolaganje,pametno trošite,a mi ćemo pokrivati vaše troškove onoliko koliko možemo.Od 95.te se dogovaramo na ovakav način,mi vama vi nama,bratski,usluga za uslugu..."... 
- He1972
#3664 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Droog wrote:Znaci ti si za to da se spasi firmaславянин wrote:Eh da sada sta i napisem kada je situacija se smirila tj. fabrika je zatvorena na opcu radost dobrog dijela ljudi izgleda a posebno pojedinih dijasporaca tipa @Sarafina ( zapravo veoma interesantno je likovanje o zatvaranju fabrike u BiH sve dok se tipka iz Austrije ili odakle vec).
Kolicina radosnog i euforicnog ....... je zaista zapanjujuca.Valjda sindrom ratujemo ili cemo da ratujemo je jos uvijek debelo prisutan - a oni su oni mi smo mi .. tj. ovo nije BiH jedna drzava nego mi oni i oni oni tako da ako njima crkne krava pa makar i nama dvije super( i ovdje izgleda dijaspora je na prvim linijama ali ni lokalni mi/oni jurisnici ne zaostaju).
Nisam bez razloga napisao ovaj dio "pa makar i nama crkle dvije" - razlog za to je kakvu poziciju je Aluminij drzao u BiH sto se tice industrije. Efekat gasenja istog ce se itekako osjetiti.
Navest cu primjer koji mogu iz svog iskustva da napisem, banalan ali dobar opis za pocetak :
Gradis objekt - narucujes stolariju ti vanjske elemente na objektu. Nadjes izvodjace radova, oni koji ce da rade unutarnju stolariju kompletnu kao i prozore i vanjske portale i slicno, isti izvodjaci narucuju prefabricirane aluminijumske elemente pretezno od FEALa ili nekog proizvodjaca koji se bavi preradom "sirovog" aluminijuma.Onda svi ti izvodjaci (proizvodjaci stolarije i vezanih stvari) sklapaju te elemente,ugradjuju staklo i slicno pa montiraju.
Iz ovog jednostavnog primjera mozemo da vidimo jedan manji krug proizvodno/obradjivackog/montaznog procesa.
Dalje ako malo razmislimo nije tesko zakljuciti sire aspekte i posljedice koje ce zaustavljanje proizvodnje da ima, sto se tice komplet industrije i prerade,obrade metala kao i proizvodnje svih elemenata koji ukljucuju aluminij.O ovome treba dobro razmisliti, jer iako kratak opis kada se malo dublje udje u tematiku nije tesko shvatiti da dosta proizvodnje upravo i koristi aluminijum, da ne spominjemo recimo neke mogucnosti u buducnosti da se jos neka fabrika pokrene ili proizvodnja nekih finalnih proizvoda.Recimo kao jedan od primjera sto se tice eventualno buduceg razvoja nekih industrija mozemo uzeti namjensku industriju.. kojoj je aluminijum itekako bitan (recimo oces da proizvedes pusku - nato puske sadrze pretezno i elemente od aluminijuma,vozila bilo kakva vrlo cesto koriste aluminijum na mjestima gdje nije neophodan oklop da se smanji tezina vozila i slicno).
Posle ovoga opet treba uzeti i aspekt Aluminija kao potrosaca , koji nabavlja sirovine odakle ? Koristi koje zeljeznice ?
Nije tesko normalnom covjeku shvatiti da je gasenje fabrike , bilo koje fabrike u bilo kojem dijelu BiH veoma losa stvar - po tome jos gore ako je velika fabrika na koju se veze jos dosta industrije.
Isto tako ne vidim neki bunt za dosta preduzeca koja imaju ogromne dugove,i preduzeca koja se sasvim normalno subvencioniraju - tipa GRAS,Zeljeznice... siguran sam da kracom pretragom se moze mnogo duza lista naci.
Sada da predjem ukratko na politicki/etnicki aspekt koji je za dosta ljudi alfa i omega.. znaci ono na cemu se zasniva razlog zivota i postojanja.
To sto je HDZ ili ko vec uspio da u ratu ugura svoje pipke i podobne ljude u fabriku pa onda i da pokrade vjerovatno istu nije razlog za likovanje nad gasenjem fabrike, to je vise uspjeh tog HDZ a jer su natrpali djepove pri tome unistivsi fabriku veoma bitnu za BiH.
Medjutim dali je mogao neki plan biti napravljen sada kada je bilo "stani padni" - da se taj HDZ nogira tj . da se istjeraju uhljebi i podobni na rukovodecim mjestima, da fbih preuzme vodecu ulogu i da se ubaci kompetentan ne politicki menadzment - jasno da je se to moglo... jer pitaj te radnike itd dali bi prihvatili da im djavo preuzme fabriku a da rade ne sumnjam da bi prihvatili.Medjutim kako ocekivati da se takvo nesto desi - kada na drugoj strani vlada opci lopovluk jednak ako ne i veci onom koji provodi HDZ ? Od kojeg interesa da se spasi fabrika ? Jer "drugoj" strani mnogo je velika briga privreda BiH (to imamo priliku gledati koliko godina ? ) da sutra propadne sve nebi ih interesovalo , jedino ako moze njima zavristi sta u djepu e onda se moze "raditi na tome" . Plus na sve to je sto recimo vodecoj Bosnjackog stranci ne pada na pamet da spasava bilo sta.. jer sada imaju i koji poen na ovome tj. radovanje opce ovaca i etnicku euforiju (do neke mjere) svog stada.
1. koja pravi milionske gubitke
2. od koje skoro nikakve koristi nije bilo osim za "sacicu" podobnih ljudi
3. koja radnicima na danasnjem vaktu daje platu 3000+ (ja bi se upisao u gace kad bi to na bankomatu vidio)
4. koja direktoru daje platu 20 000 (ovdje bi me srce opalilo)
5. koja daje 200 000 X2 satro neke nagrade direktoru za neke "uspjehe"
6. cije rukovodstvo nije uradilo ama bas nista zadnjih 10 godina da se izvuku iz sranja (plan i program izlaska iz sra.nja)
7. koja nije uplacivala radnicima doprinose (po zadnjim informacijama)
8. koja je duzna i Bogu i narodu
9...itd
i sve na kraju zacinis sa nacionalistickom retorikom kao bosnje krive...koje nisu smjele prismrditi tamo.
Pusti tu pricu. To prosipaj negdje drugo.
Jedno mu se mora priznati, zna to salonac umotat kvalitetno u celofan, pa uvalit moooda pod bubrege!
-
155_mm
#3665 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
@He1972
ni ja nisam odavno vidio gnusnijeg posta. toliko lazi, izvrcanja cinjenica i vrijedjanja drugih forumasa odavno nije bilo na ovom firumu.
ni ja nisam odavno vidio gnusnijeg posta. toliko lazi, izvrcanja cinjenica i vrijedjanja drugih forumasa odavno nije bilo na ovom firumu.
- He1972
#3666 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Svaka čast drug, već 4ti komentar za redom svaki je u sridu što bi rekli!!!A_A_AKCIJA wrote:Dobro se zamislite, glasači HDZa, za koga glasate i šta vam rade.
Hrvatski narod je u teskom sranju ako gledamo politicki. Nema alternative. Radi malobrojnosti osudjeni su na HDZ. Ne vidim nikakvu sansu da se pojavi alternativa u narednih 10 godina a mozda i puno vise. Totalno su sjebani i nema energije za nesto novo.
Kod Bosnjaka i Srba postoji pluralizam jer se osjecaju komotnije u BiH.
Ne bih se složio.
Oni su konstitutivan narod u ovoj zemlji, nema potrebe da se polarizuju oko jedne stranke. Njihovo hise u vlasti ih uvijek ceka (dobro ne bas uvijek hint Komsic, ali to nije tako važna funkcija kako je Covic zeli prikazati) u Domu Naroda, skupštinama, odborima.
Evo vidimo dokle ih je HDZ doveo. Neka probaju sa nekim drugim.
Da imamo normalnu ljevicu, gorila bi zemlja jer 1000 radnika ostaje bez posla. Bar bi zapadnu Hercegovinu bilo moguće nadići na štrajk, jer će oni najviše osjetiti pad Aluminija. Ovako, čak ni SDP Hrvatske se nije nakašljao, a njihovi glasači gube posao. Isto sam pisao kada se raspadao Agrokor.
Pokušajte naći izjave naših ljevičara, koji su ljevicu srozali na reaktivne anti-nacionaliste i posh borce za egzotična prava. Nema ih. Lana Prlić, mostarka, je mogla izaći na prvo političko lice Mostara, ali nije. Zašto, pa jer ljevica nema pojma šta je osnova lijeve ideje. Za njih, ljevica je kada nisi baš nacionalista, nego nako, imaš raje i onih anam. Umjesto da već sada imaju pripremljenih 900 x 4 pristupnica SDPu i da poimence radnicima Aluminija objašnjavaju da se nacionalizam ne jede, a da lijeva ideja čuva radna mjesta, da na krilima havarije oforme sindikat radnika kojima se sprema slična sudbina, oni... ništa... Mašić, samoproglašeni PR mag ide na rakijadu kod Staše Košarca...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sa ovako loše odrađenim poslom ljevice, HDZ može lijevim testisom postići svoje ciljeve...
- mO k3
#3667 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Da dobar je post
aferim ...
Problem je u konstutivnosti naroda , kada bi se ukinula konstutivnost ovaj sistem bi se automatski urušio
Problem je u konstutivnosti naroda , kada bi se ukinula konstutivnost ovaj sistem bi se automatski urušio
- He1972
#3668 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
konstitutivnost aaaa?mO k3 wrote:Da dobar je postaferim ...
- stakasa
#3669 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Drzi se ti istorije, gusala i ovih dnevnopolitickih prepucavanja, tehnologija i ekonomija ipak nisu za tebeславянин wrote:Eh da sada sta i napisem kada je situacija se smirila tj. fabrika je zatvorena na opcu radost dobrog dijela ljudi izgleda a posebno pojedinih dijasporaca tipa @Sarafina ( zapravo veoma interesantno je likovanje o zatvaranju fabrike u BiH sve dok se tipka iz Austrije ili odakle vec).
Kolicina radosnog i euforicnog ....... je zaista zapanjujuca.Valjda sindrom ratujemo ili cemo da ratujemo je jos uvijek debelo prisutan - a oni su oni mi smo mi .. tj. ovo nije BiH jedna drzava nego mi oni i oni oni tako da ako njima crkne krava pa makar i nama dvije super( i ovdje izgleda dijaspora je na prvim linijama ali ni lokalni mi/oni jurisnici ne zaostaju).
Nisam bez razloga napisao ovaj dio "pa makar i nama crkle dvije" - razlog za to je kakvu poziciju je Aluminij drzao u BiH sto se tice industrije. Efekat gasenja istog ce se itekako osjetiti.
Navest cu primjer koji mogu iz svog iskustva da napisem, banalan ali dobar opis za pocetak :
Gradis objekt - narucujes stolariju ti vanjske elemente na objektu. Nadjes izvodjace radova, oni koji ce da rade unutarnju stolariju kompletnu kao i prozore i vanjske portale i slicno, isti izvodjaci narucuju prefabricirane aluminijumske elemente pretezno od FEALa ili nekog proizvodjaca koji se bavi preradom "sirovog" aluminijuma.Onda svi ti izvodjaci (proizvodjaci stolarije i vezanih stvari) sklapaju te elemente,ugradjuju staklo i slicno pa montiraju.
Iz ovog jednostavnog primjera mozemo da vidimo jedan manji krug proizvodno/obradjivackog/montaznog procesa.
Dalje ako malo razmislimo nije tesko zakljuciti sire aspekte i posljedice koje ce zaustavljanje proizvodnje da ima, sto se tice komplet industrije i prerade,obrade metala kao i proizvodnje svih elemenata koji ukljucuju aluminij.O ovome treba dobro razmisliti, jer iako kratak opis kada se malo dublje udje u tematiku nije tesko shvatiti da dosta proizvodnje upravo i koristi aluminijum, da ne spominjemo recimo neke mogucnosti u buducnosti da se jos neka fabrika pokrene ili proizvodnja nekih finalnih proizvoda.Recimo kao jedan od primjera sto se tice eventualno buduceg razvoja nekih industrija mozemo uzeti namjensku industriju.. kojoj je aluminijum itekako bitan (recimo oces da proizvedes pusku - nato puske sadrze pretezno i elemente od aluminijuma,vozila bilo kakva vrlo cesto koriste aluminijum na mjestima gdje nije neophodan oklop da se smanji tezina vozila i slicno).
Posle ovoga opet treba uzeti i aspekt Aluminija kao potrosaca , koji nabavlja sirovine odakle ? Koristi koje zeljeznice ?
Nije tesko normalnom covjeku shvatiti da je gasenje fabrike , bilo koje fabrike u bilo kojem dijelu BiH veoma losa stvar - po tome jos gore ako je velika fabrika na koju se veze jos dosta industrije.
Isto tako ne vidim neki bunt za dosta preduzeca koja imaju ogromne dugove,i preduzeca koja se sasvim normalno subvencioniraju - tipa GRAS,Zeljeznice... siguran sam da kracom pretragom se moze mnogo duza lista naci.
Sada da predjem ukratko na politicki/etnicki aspekt koji je za dosta ljudi alfa i omega.. znaci ono na cemu se zasniva razlog zivota i postojanja.
To sto je HDZ ili ko vec uspio da u ratu ugura svoje pipke i podobne ljude u fabriku pa onda i da pokrade vjerovatno istu nije razlog za likovanje nad gasenjem fabrike, to je vise uspjeh tog HDZ a jer su natrpali djepove pri tome unistivsi fabriku veoma bitnu za BiH.
Medjutim dali je mogao neki plan biti napravljen sada kada je bilo "stani padni" - da se taj HDZ nogira tj . da se istjeraju uhljebi i podobni na rukovodecim mjestima, da fbih preuzme vodecu ulogu i da se ubaci kompetentan ne politicki menadzment - jasno da je se to moglo... jer pitaj te radnike itd dali bi prihvatili da im djavo preuzme fabriku a da rade ne sumnjam da bi prihvatili.Medjutim kako ocekivati da se takvo nesto desi - kada na drugoj strani vlada opci lopovluk jednak ako ne i veci onom koji provodi HDZ ? Od kojeg interesa da se spasi fabrika ? Jer "drugoj" strani mnogo je velika briga privreda BiH (to imamo priliku gledati koliko godina ? ) da sutra propadne sve nebi ih interesovalo , jedino ako moze njima zavristi sta u djepu e onda se moze "raditi na tome" . Plus na sve to je sto recimo vodecoj Bosnjackog stranci ne pada na pamet da spasava bilo sta.. jer sada imaju i koji poen na ovome tj. radovanje opce ovaca i etnicku euforiju (do neke mjere) svog stada.
Na kraju bi se samo osvrnuo da sta se pisalo ovdje:
SaraFina wrote:Gasiti nego šta. I neka ga u staro gvoždje bace. Pazi molim te 20 000 km plaća direktora.SaraFina wrote:Pa nije Bošnjo ginuo da bi mu neko jedinu državu dijelio. Nego kome ne odgovara ovakva, put pod noge. Može u susjestvo ponijeti ono blata na opancima ili kamenja koliko u džepove strpa. Toliko.SaraFina wrote:
Da. Mostar slobodan grad. Ali...
Ode HNK čitav u debeli minus s populacijom. Bošnje ako uđu u AL to znači opstanak i demografsko povećanje.
Ima da se zbiju u Čitluk, Ljubuški, Posušje, Grude i Široki.
Kraj!zrakomlat wrote: Ustaše s ceste i krenuše za Sarajevo.howdy wrote:
Jesi to sam smislio ili ti je neko pomogo hafise skutore stari?155_mm wrote:koliko li je malo vremena trebalo da se stigne od "srbima, bosnjacima i psima pristup zabranjen" do "ljubi skute begovima sarajskim" i moli se Gospi da te obrezani preuzmu sto prije.
155_mm wrote:koliko li je malo vremena trebalo da se stigne od "srbima, bosnjacima i psima pristup zabranjen" do "ljubi skute begovima sarajskim" i moli se Gospi da te obrezani preuzmu sto prije.
Nivelacija wrote:Vise je degutantno ovo prosjecenje od strane Aluminija..daj sto jeftniju struju izganjaju od bosnjaka a da imaju plate 3000 KM.
Prepametno hrvatsko poduzetnistvo, treba im udariti na predstavnistva stranih kompanija koja drze(takodjer ratni plijen)..Sto ce u Mostaru sjedista Autocesta, agencije za privatizaciju i jos mnostvo federalnih javnih preduzeca? Premjestaj to tamo gdje ljudi istinski zasluzuju u Zenicki i Tuzlanski kanton..ljude koji su brutalno pokradeni u svim raspodjelama bilo cega u Federaciji.
Nivelacija wrote:Ako ce se zvati ISLAMINIJUM evo i struja odmah halal.howdy wrote:Volio bih ovog hafisa upoznat, da vidim jel tako kurcevit uzivo kao na forumu.
Smece fasisticko.
Al-Muminijum, bice vam dzuma petkom.
Hajd ne bicuju arapi kao vi sto ste po Dretelju i Heliodromu, bice malo manje dnevnice ali Boze moj. Moze se zivjet i sa 700-750 maraka, a vi ste poznati kao biznismeni, malo smilje, malo duhan, necete vi ni u hali ostat gladni, niste ni do sad. Robe arapski, nauci bismillu trebace ti.
mO k3 wrote:Izdajice , nema slike cirilcara ili senilnog starca ... dze kristo , karamatic ??Dalje da ne citiram, koga interesuje moze lako naci postove slicne ovima.Oni jasno pokazuju stanje , upotrijebit cu rijec uma mada ne znam jeli bas ona primjerena za autore. I ovakvo stanje uma - koje je prisutno na sve tri "strane" jeste garant da situacija naravno nece biti bolja.. apsurd radovanja zatvarnju fabrika i onda vezivanje istog do ratnih sukoba i eksplozija uvreda i soviznizma. Veoma bitno je koliko procenata takvi cine na tim stranama.. jasno je da su oni najglasniji - jer ako ponavljas neku mantru koja nema logicke podloge najbitnije je biti najglasniji (ili podebljavati prve rijeci u tekstu kao onaj drugi forumasGuadalajara wrote:
Osta im samo Gospa)
Nekako mi uvijek padne na pamet misljenje jednog prijatelja.. koji mi rece da nekako vidi paralelu u ponasanju Bosnjaka (barem onog "udarnog" elementa ) sa ponasanjem Srba u bivsoj Jugoslaviji.. ali da ne zapocinjemo diskusiju oko toga nije tema za to.
Sada znam da ce da krene "aaaajjj krivo ti,juzni , kamenjarski , cetnici ,uzp , rat" itd .. ali naravno da nije tako bilo bi cudno ?
- Bakir1
#3670 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
trazi se empatija bosnjaka vezano za firmu koja je mrtvi gubitas, koja je povukla za sobom i vece od sebe, a sve to pod izlikama imate nesto protiv aluminija na nacionalnoj osnovi, a koji je etnicki cist i stranacka ves masina.
kakva empatija, kako ljudi ne mogu da shvate da nije uopste bitan nacionalni kljuc niti je to firma koja u novijoj istoriji nije bila svrsishodna nikome do istim tim radnicima, kroz enormne plate, i naravno legitimnoj partiji.
nema nacionalnog naboja, sve sto je bolesno treba gasiti posebno do mjere od 400 miliona.....
kakva empatija, kako ljudi ne mogu da shvate da nije uopste bitan nacionalni kljuc niti je to firma koja u novijoj istoriji nije bila svrsishodna nikome do istim tim radnicima, kroz enormne plate, i naravno legitimnoj partiji.
nema nacionalnog naboja, sve sto je bolesno treba gasiti posebno do mjere od 400 miliona.....
-
invincible1921
#3671 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Odlican post, ali jedna opaska. Postoji ljevica itekako makar u ideoloskom smialo, ta ista ljevica i liberalne partije su na vlasti u Sarajevu, dugo su bile i u tuzli, pobjedjjju u dosta opstina.He1972 wrote:Svaka čast drug, već 4ti komentar za redom svaki je u sridu što bi rekli!!!A_A_AKCIJA wrote:Dobro se zamislite, glasači HDZa, za koga glasate i šta vam rade.
Hrvatski narod je u teskom sranju ako gledamo politicki. Nema alternative. Radi malobrojnosti osudjeni su na HDZ. Ne vidim nikakvu sansu da se pojavi alternativa u narednih 10 godina a mozda i puno vise. Totalno su sjebani i nema energije za nesto novo.
Kod Bosnjaka i Srba postoji pluralizam jer se osjecaju komotnije u BiH.
Ne bih se složio.
Oni su konstitutivan narod u ovoj zemlji, nema potrebe da se polarizuju oko jedne stranke. Njihovo hise u vlasti ih uvijek ceka (dobro ne bas uvijek hint Komsic, ali to nije tako važna funkcija kako je Covic zeli prikazati) u Domu Naroda, skupštinama, odborima.
Evo vidimo dokle ih je HDZ doveo. Neka probaju sa nekim drugim.
Da imamo normalnu ljevicu, gorila bi zemlja jer 1000 radnika ostaje bez posla. Bar bi zapadnu Hercegovinu bilo moguće nadići na štrajk, jer će oni najviše osjetiti pad Aluminija. Ovako, čak ni SDP Hrvatske se nije nakašljao, a njihovi glasači gube posao. Isto sam pisao kada se raspadao Agrokor.
Pokušajte naći izjave naših ljevičara, koji su ljevicu srozali na reaktivne anti-nacionaliste i posh borce za egzotična prava. Nema ih. Lana Prlić, mostarka, je mogla izaći na prvo političko lice Mostara, ali nije. Zašto, pa jer ljevica nema pojma šta je osnova lijeve ideje. Za njih, ljevica je kada nisi baš nacionalista, nego nako, imaš raje i onih anam. Umjesto da već sada imaju pripremljenih 900 x 4 pristupnica SDPu i da poimence radnicima Aluminija objašnjavaju da se nacionalizam ne jede, a da lijeva ideja čuva radna mjesta, da na krilima havarije oforme sindikat radnika kojima se sprema slična sudbina, oni... ništa... Mašić, samoproglašeni PR mag ide na rakijadu kod Staše Košarca...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sa ovako loše odrađenim poslom ljevice, HDZ može lijevim testisom postići svoje ciljeve...
Kod Hrvata postoji HDZ i opozicija drugi HDZ kod srba imas nacionalistu dodika i oppziciju jos vece nacionaliste u vidu SDS. Tamo nema ni ljevice, ni gradjanskih opcija nit bilo kakvih osim onih koje granice sa fasizmom.
Malo je glupo trpat bosnjake u taj isti kos, jer postoji sdp, nasa stranka i osrali u citavoj fedrraciji a i u RS.
Bosnjaci bi pruzili 10 ruku prijateljstva, ali to sto hrvati i srbi kal primarni cilj svog postojanja i djelovanja stavljaju pokusaje opstruiranja drzave koji ne smatraju svojom, nije nasa krivica.
Kao sto rekoh ok sve al necemo se lagati pricom svi smo mk gov.na. Mozda i jesmo ali mi makar priznajemk wc solju u kojoj se nalazimo...
- Alfons Kauders
#3672 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Mene fascinira koliko pojedinci na ovoj temi, iz samo njima poznatih razloga, ustrajavaju na povlačenju paralela između Aluminija i javnih preduzeća. Slične kretenluke sam pročitao i od "analitičara" koji ne bi znali ispuniti virman...
Međutim, uzalud spin kad papiri govore nešto drugo: Aluminij nije ni GRAS, ni ViK, ni Željeznice - Aluminij je u privatnom vlasništvu. Znaju to i oni, znaju kako je prošao neslavni pokušaj Vlade FBiH da sredi stvari u Bosnalijeku, u kom je imala 20% udjela, pa iz svega izašla ko popišana.
Isti likovi uporno ponavljaju da je Vlada ta koja postavlja menadžment i sklapa ugovore, kao manjinski vlasnik. Neki čak tvrde da je to radila i prije 2013/14, kad nije bila ni manjinski vlasnik.
Ne radi se o neznanju, već laganju. Svako s elementarnim poznavanjem ovih stvari morao bi znati šta znači većinski paket, a šta 20 ili 44% udjela. Međutim, iz nekih svojih razloga, odlučuju se da lažu i izmišljaju. Kao da je vlasništvo nešto relativno jbt, kao da nigdje nije upisano šta je čije i u kom omjeru. Totalno ludilo.
P.S.
Jedino su mi smiješniji ovi iz Hercegovine koji danas kukaju što država izdvaja 20 miliona godišnje za pruge, jer tvrde da nam ne treba željeznica. Onda u sljedećoj rečenici kažu kako je Aluminij zaslužan za 20-25% prometa Željeznica FBiH. Pa mili moji, to je javno preduzeće, to je infrastruktura. Kako bi inače prevozili ingote i glinicu? U gepek Mercedesa E klase, pa do Ploča? Hajmo onda uzorati i magistrale i autoceste, jer i one samo gutaju pare. I rudnike, jer koji će nam kurac električna energija, kome to treba?
Međutim, uzalud spin kad papiri govore nešto drugo: Aluminij nije ni GRAS, ni ViK, ni Željeznice - Aluminij je u privatnom vlasništvu. Znaju to i oni, znaju kako je prošao neslavni pokušaj Vlade FBiH da sredi stvari u Bosnalijeku, u kom je imala 20% udjela, pa iz svega izašla ko popišana.
Isti likovi uporno ponavljaju da je Vlada ta koja postavlja menadžment i sklapa ugovore, kao manjinski vlasnik. Neki čak tvrde da je to radila i prije 2013/14, kad nije bila ni manjinski vlasnik.
Ne radi se o neznanju, već laganju. Svako s elementarnim poznavanjem ovih stvari morao bi znati šta znači većinski paket, a šta 20 ili 44% udjela. Međutim, iz nekih svojih razloga, odlučuju se da lažu i izmišljaju. Kao da je vlasništvo nešto relativno jbt, kao da nigdje nije upisano šta je čije i u kom omjeru. Totalno ludilo.
P.S.
Jedino su mi smiješniji ovi iz Hercegovine koji danas kukaju što država izdvaja 20 miliona godišnje za pruge, jer tvrde da nam ne treba željeznica. Onda u sljedećoj rečenici kažu kako je Aluminij zaslužan za 20-25% prometa Željeznica FBiH. Pa mili moji, to je javno preduzeće, to je infrastruktura. Kako bi inače prevozili ingote i glinicu? U gepek Mercedesa E klase, pa do Ploča? Hajmo onda uzorati i magistrale i autoceste, jer i one samo gutaju pare. I rudnike, jer koji će nam kurac električna energija, kome to treba?
Last edited by Alfons Kauders on 11/07/2019 09:17, edited 1 time in total.
- JThomas
#3673 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
a ponašao se još "javnije" od njih, odnosno bio privilegovan još više.
-
Škobo Habu
#3674 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Koja naivnost.A_A_AKCIJA wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
SDP je karikatura od stranke. Najobičniji populisti.
-
Hafis
#3675 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Šta više štrca iz vas
Radite li išta osim što ćućite i gledate tuđa posla?
Radite li išta osim što ćućite i gledate tuđa posla?