Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#3651 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote:
arzuhal wrote:...
Ali kada smo kod konkretnih ljudi, da te ovo pitam: Smrcka većina ateista ovog foruma ismijava, smatra neinteligentnim, bezobraznim i pokvarenim jer se, u svojim ofanzivnim nastojanjima da dokaže kako je islam istina, kako je on sam u pravu i kako bi uvjerio ateiste u istinitost Kur'ana, koristi netačnim naučnim tvrdnjama, tobožnjim "dokazima", ne poštuje znanstvenu metodologiju, miješa namjerno kuruške i jabuke čime nervira sagovornike, poziva se na slabe i nikakve izvore i autoritete, ali i ustrajava u tome. Ovo je otprilike ta neka slika, više-manje. ...
Ismijavaju Smrčkove pokušaje da naučno dokaže religiju, ali ne smatraju nužno i da nije inteligentan. Da je bezobrazan i pokvaren - možda neko i ovo misli, ne bih rekla da je to opći stav o njemu. Nije ništa više ili manje bezobrazan i pokvaren od drugih. Ali, da je uporan i nepopustljiv - sigurno jeste. I tu karakternu osobinu mu zapravo najviše spočitavaju - tvrdoglavost i agresivnost u nastupu. I drugi vjernici dokazuju svoja ubjeđenja, ali mijenjaju strategiju i poneki stav s vremena na vrijeme. A Smrčak vazda jedno te isto.
Btw, ne misle o Smrčku samo ateisti ovako. ;-)
I tu karakternu osobinu mu zapravo najviše spočitavaju - tvrdoglavost i agresivnost u nastupu.
tvrdoglavost jeste ali zato sto niko jos do sad nije uspio da ospori na jedan logican nacin , naucno argumentovan nacin.

da ti meni pokazes experimentom kako ovaj KInesin robot sam moze da nastane i da pocne obavljati zadatke, vidjela bni ti kako bi se ja usutio brzo... :) jer ne bi mogao furati tu pricu vise.

agresivnost u nastupu
neznam sta da kazem,

pa i medicinska sestra koja njezno zabija inekciju u tvoju guzu mozda je neko smatra agresivnom jer nam zada bol u pocetku, ali to je u sustini dobro za vas, tako isto i ja, mozda ja Ovako djeluje agresivno sto sam ubijedjenj u svoje stavove ali smatram da je to gorak lijek za ateistu, na prvu je gorko ali u sustini dobro za tebe.

jer ako je tacno da ima Boga to je onda lijek za Tebe

a ako ga nema, nisi na gubitku nego opet na dobitku i to ovozemaljskom, pa makr i ne bilo Boga i buduceg svijeta. kako god na dobitku si.
ExNihilo

#3652 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
Može li se onda tako posmatrati, poput Smrcka, i onaj koji to radi s nekom drugom regijom bitka, recimo kao kada @Hakiz uzme kroz Stari zavjet - jer je on po njemu validniji da se govori o vjeri s obzirom na hronologiju, pa time i autentičnost i originalnost - objašnjava vjeru nekom muslimanu i is/postavlja pitanja o islamu temeljeći ih na SZ, iako vrlo dobro zna da to ne ide tako?
Ili kada neko, kao maloprije @ExNihilo, uzme određeni hadis ili ajet, bilo da je uzeto iz konteksta ili ne, pa nastoji da izgradi ili podmetne neki nepostojeći ili dobrim dijelom iskrivljen narativ o islamu ili nekoj istini islama?
Možda je rješenje u tome da nas banuješ?
Connaisseur Karlin

#3653 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Mislim da je početak zadnje rasprave o "religijama kao sistemima koji imaju zajedničko to i to" bila Karlinka lakonska izjava: to je glupost! :-D i moj osvrt na nju, na takvu njenu izjavu i stav, te njeno razdvajanje moje intimne vjere "koja je moja i koja je ne zanima" i "religije kojoj pripadam i iz koje govorim" a koja je glupost kao i ostale...
Poslije toga su uslijedila objašnjavanja, "tumačenja šta se htjelo reći", došlo se do "religija kao sistema koji liče jedan na drugi", objektivnoj i subjektivnoj strani, sociologiji, antropologiji, tabelama, avaj!-ima i sličnom...
Ključna stvar, ili mi se tako čini, za bilo kakav pošteniji i ljudski razgovor, razmjenu mišljenja, nekakvu konstruktivniju diskusiju i slično je nekakav uvažavajući odnos spram sagovornika i onog iz čega on dolazi, pozicija iz koje govori, itd. svejedno koliko se ti s tim ne slagao i svejedno što sagovornik dobro zna da se ti s tim duboko ne slažeš i ne prihvataš.
Dakle nešto što je vrlo rijetka, skoro nestvarna pojava u ovakvim raspravama i temama :mrgreen:
Ali je zato dobro za polemiku i rat :mrgreen:

I da svako treba da leti sa svojim jatom ili rojem, odnosno svaka da leta pojedinačno bez zajedničkih dogmi i pravila, a da se u rasprave ulazi kada se želi malo fajta, kada je dosadno ili da se podsjeti zašto je vjernik, agnostik ili ateista :mrgreen:
aroznja, a gdje sma napisala da je iskljucivo tvoja religija problematicna , ne moze tako , jer to nisma nigdje napisala, relgije mogu biti : sve religje neproblematicne , ili su sve religije problematicne :D

i dalje tvrdim da je tvoj jucerasnji citirani dio totalna glupost :)
Euridika
Globalna šefica

#3654 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:
Euridika wrote: Problem ti je ovo što sam boldirala - ni za jednu od stvari koje si naveo ne postoji dokaz, već samo indicija. Znači, možebit bidne, a možebit i ne bidne. A ako je neko ateista, pa mu još postaviš ovakvo nešto što se ne može sa 100% sigurnošću potvrditi ili opovrgnuti, zašto ti je čudno onda da to ljudi ne prihvataju?
Ovaj tvoj primjer sa puzlama, odnosno sa kompleksnim kreacijama stvarno traži opipljive dokaze za ili protiv, ne možeš takve stvari dokazivati "logikom". Zapravo, ni ne dokazuješ, već iznosiš opet svoja ubjeđenja, koja tebi zvuče razumno. Ali nekom drugom mogu djelovati posve nerazumno.
Dokaz mora biti uvijek ispravan i univerzalan da bi bio dokaz, i da bi se nešto stvarno dokazalo moraš svaki put, bez izuzetka, za iste početne uslove i isti postavku problema, uvijek dobijati isto rješenje tim dokazom (mislim na naučne i logičke dokaze).
Problem ti je ovo što sam boldirala - ni za jednu od stvari koje si naveo ne postoji dokaz, već samo indicija. Znači, možebit bidne, a možebit i ne bidne.
ako vidimo samo jednu celiju, u njoj imaju nanomasine koje obavljaju svoje poslove kako je programirano u DNK kodovima

znaci imamo masine koje su sastavljene od raznih komponenata, otkines jedan komponent , masina je nefunkcionalna.

znaci imamo ovo

1. DNK kodovi, sta ce koji dio da radi, funkcije itd
2. Kompleksna struktura sastavljena od raznih komponenata
3. ukonbinovanje tacke 1 i 2, da kompleksne strukture rade po kodovima kojima su programirani.

Zar tebi ne djeluje na oko da je linteligenta ruka pokrenula to kompleksnu masinu kao recimo Kinesin nano robota koji hoda po celiji i obavlja zadatke koje su mu programirani u kodovima DNK sa A,T,C, G
Image

robot koji obavlja zadatke u tebi sad koje su mu uprogramirani u kodovima DNK
Image

Ako ovo ne djeluje na oko kao inteligentni dizajna onda neznam sta je.

Ili da mozda vjerujemo da je samo od sebe ovo stvoreno nekako , i samo sebi kodove isprogramiralo :-)

hajde sebe hipoteticki prebaci u paralelnu dimenziju i gleda kako se stvara nas univerzum i kako se zivot razvija, da li mozes skuziti kako ce se ovi kodovi sami od sebe napisati slucajnim dogadjajima? pa kako ce se napraviti svi ovi komponenti, pa kako ce se posloziti na tacne pozicije, pa kad se posloze nekako, kako ce se povezati Robot sa kodom, da reaguje na kod DNK? Pa kad reaguje, Kako ce se sam od sebe nauciti da hoda ? sta mislis imas sve uslove, ali robot nemoze da hoda ili nemoze da obavi 10 koraka, samo nekolika i padne i gotov onda.

Ja kad razmisljam o ovom stvarima meni je ovo dokaz da mgou da vjerujem u postojanje Boga, znaci mogu vjerovati, ne znati nego vjerovati.

Ako jedan Dawkins , koji je najveci ateista na svijetu moze da kaze da se mogu naci dokazi za inteligentni dizajn u biokemijskom molekulranom svijetu, ali on tvrdi da to nije Bog nego moze da bude vanzemaljci...znaci covjek ima porblema sa bogom na personalnom nivou, pa ne zeli da prihvati da je to od Boga nego pripisuje to vanzemaljcima.
I opet iste riječi - zar tebi nije logično, meni je logično itd. To je Smrčak suština problema. Nisam bitna ja ili ti kad se dokazuje bilo šta, mi smo samo dvije individue. Bitno je nešto dokazati ili opovrgnuti tako da vrijedi uvijek i zauvijek, pod svim uslovima, jednako i za sve.

Usput, ja kad pišem na ovim temama, ja nikad i ne iznosim svoj stav oko vjere/religije i šta ja vjerujem ili ne vjerujem, ja uvijek pričam općenito, tj. ukazujem na nešto što nije izneseno logično ili što mi nije jasno, pa tražim pojašnjenje. A tako nastupam zato što ne želim da me iko strpa u neki od torova, pa da me onda drugi torovi napadaju kao člana suprotnog tora. Želim da diskutujem sa svima ravnopravno o idejama, a ne o ličnim vjerskim ubjeđenjima (jer ja takvo nešto ipak ostavljam za svoj privatni život).
Bloo
Globalna šefica

#3655 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Euridika wrote:. Želim da diskutujem sa svima ravnopravno o idejama, a ne o ličnim vjerskim ubjeđenjima (jer ja takvo nešto ipak ostavljam za svoj privatni život).
:thumbup:
Nemre.
:mrgreen:
Niet.
Connaisseur Karlin

#3656 Re: Ateizam vs. Religija

cendlerbing wrote:Vidi Arze što se trudi biti direktan i neuvijen. Za mene skroz nova nijansa njega. :thumbup:
aroznja godinama pije kafu sa mnom i Bloo, i vrijeme je da se ugleda na nas :D
Bloo
Globalna šefica

#3657 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Ne znam ja kako ti misliš pa zato ona gore riječ.....možda.
Ako se javi i drugi pojedinci koji nisu vjernici, mozemo izvuci neki poluzakljucak na osnovu limitiranog broja ispitanika.
Takoder, iako je preljub smrtni grijeh, ne ulazeci u refleksiju relegijskog na sekularne zakone, to ne sprijecava i vjernike da pocine preljub. Unatoc jasnim moralnim smjernicama.
Ni ubistvo, ni kradu, etc...
S tim da s jedne strane oni su svjesni, ali ne haju za posljedice ovozemaljske i onozemaljske ili pak haju pa se pokaju (rima!). Isto kao i ja, ateista. To sto nema instituta kazne na onom svijetu, ima kazna na ovom jer valja meni pogledat sebe u oci, djecu, bivseg, roditelje, prijatelje...naravno ako posjedujem savjest.
Euridika
Globalna šefica

#3658 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:
Euridika wrote:
Ali kada smo kod konkretnih ljudi, da te ovo pitam: Smrcka većina ateista ovog foruma ismijava, smatra neinteligentnim, bezobraznim i pokvarenim jer se, u svojim ofanzivnim nastojanjima da dokaže kako je islam istina, kako je on sam u pravu i kako bi uvjerio ateiste u istinitost Kur'ana, koristi netačnim naučnim tvrdnjama, tobožnjim "dokazima", ne poštuje znanstvenu metodologiju, miješa namjerno kuruške i jabuke čime nervira sagovornike, poziva se na slabe i nikakve izvore i autoritete, ali i ustrajava u tome. Ovo je otprilike ta neka slika, više-manje. ...
Ismijavaju Smrčkove pokušaje da naučno dokaže religiju, ali ne smatraju nužno i da nije inteligentan. Da je bezobrazan i pokvaren - možda neko i ovo misli, ne bih rekla da je to opći stav o njemu. Nije ništa više ili manje bezobrazan i pokvaren od drugih. Ali, da je uporan i nepopustljiv - sigurno jeste. I tu karakternu osobinu mu zapravo najviše spočitavaju - tvrdoglavost i agresivnost u nastupu. I drugi vjernici dokazuju svoja ubjeđenja, ali mijenjaju strategiju i poneki stav s vremena na vrijeme. A Smrčak vazda jedno te isto.
I tu karakternu osobinu mu zapravo najviše spočitavaju - tvrdoglavost i agresivnost u nastupu.
tvrdoglavost jeste ali zato sto niko jos do sad nije uspio da ospori na jedan logican nacin , naucno argumentovan nacin.

da ti meni pokazes experimentom kako ovaj KInesin robot sam moze da nastane i da pocne obavljati zadatke, vidjela bni ti kako bi se ja usutio brzo... :) jer ne bi mogao furati tu pricu vise.

agresivnost u nastupu
neznam sta da kazem,

pa i medicinska sestra koja njezno zabija inekciju u tvoju guzu mozda je neko smatra agresivnom jer nam zada bol u pocetku, ali to je u sustini dobro za vas, tako isto i ja, mozda ja Ovako djeluje agresivno sto sam ubijedjenj u svoje stavove ali smatram da je to gorak lijek za ateistu, na prvu je gorko ali u sustini dobro za tebe.

jer ako je tacno da ima Boga to je onda lijek za Tebe

a ako ga nema, nisi na gubitku nego opet na dobitku i to ovozemaljskom, pa makr i ne bilo Boga i buduceg svijeta. kako god na dobitku si.
Nadam se da ovim misliš općenito, ne lično na mene. Ti mene ne poznaješ, pa me ne možeš ni upućivati ili liječiti, niti je to uopće tvoj zadatak ili obaveza. :)
Bloo
Globalna šefica

#3659 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote:
cendlerbing wrote:Vidi Arze što se trudi biti direktan i neuvijen. Za mene skroz nova nijansa njega. :thumbup:
Odbijam da budem videna u istom objektu sa vas dvoje. :mrgreen:
Euridika
Globalna šefica

#3660 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

Bloo wrote:
Euridika wrote:. Želim da diskutujem sa svima ravnopravno o idejama, a ne o ličnim vjerskim ubjeđenjima (jer ja takvo nešto ipak ostavljam za svoj privatni život).
:thumbup:
Nemre.
:mrgreen:
Niet.
:P :(
HardcoreMX

#3661 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Euridika wrote: Ne miješaj inteligenciju i savjest, a propos ovih para. Psihopate i sociopate su najčešće izrazito (natprosječno) inteligentne osobe.
Savjest te i sprječava da uopće počiniš zlodjelo, ne služi samo za pranje nakon počinjenja djela.
toliko su inteligentni da su postali sociopate i psihopate...
naravno, nije iskljucivo, no govorimo o tom drugom pranju..ne mora samo necega sto ti ne bi da mijesas...
Connaisseur Karlin

#3662 Re: Ateizam vs. Religija

Bloo wrote:
Odbijam da budem videna u istom objektu sa vas dvoje. :mrgreen:
bez tebe na kafi, rizikujem vatromet sa arzonjom , i arzonja sa mnom :D
Bloo
Globalna šefica

#3663 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ne bih da stojim na putu i budem kolateralna šteta :mrgreen:
Samo vi.
Noževi su od mene.
Smrcak15

#3664 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote: Nadam se da ovim misliš općenito, ne lično na mene. Ti mene ne poznaješ, pa me ne možeš ni upućivati ili liječiti, niti je to uopće tvoj zadatak ili obaveza. :)
naravno da je opcenito. nemam ja nista licno protiv tebe, tu smo samo da promuhabetimo onako koju :D

a naravno da bi bio lijek ako Bog postoji

isto smatram, da ako Bog ne bi postojao, pa me ti ubijedjes logicki zasto ne postoji, pa ako zaista ne postoji to bi onda bio lijek za mene tvoje ubijedjivanje u njegovo nepostojanje, jer bi u tom slucaju bio blize istini ako ubijedis u nesto sto se ispostavi istina.
Connaisseur Karlin

#3665 Re: Ateizam vs. Religija

Bloo wrote:Ne bih da stojim na putu i budem kolateralna šteta :mrgreen:
Samo vi.
Noževi su od mene.
cekam arzonju :helga:
MarlboroGold

#3666 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: tvrdoglavost jeste ali zato sto niko jos do sad nije uspio da ospori na jedan logican nacin , naucno argumentovan nacin.
Upravo suprotno. Mnogi tvoji (copy-paste) argumenti su do sad x puta pobijeni.
Ostaje ti samo tvrdoglavost i prosipanje iz šupljeg u prazno. To više nije ni zanimljivo, već postaje dosadno i "sažvakano". Pokušaj promijeniti ploču.
vatrogasac

#3667 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Ali istopolne zajednice postoje odvajkad, samo nisu legalizirane. A istopolni seksualni odnosi...eeee :mrgreen:

Znači da je sve to bilo mimo zakona. :mrgreen: Kao i najstariji zanat, negdje legalizovan, negdje pokušavaju, a negdje nije. :mrgreen: Ah ta Pešta i Beč. :mrgreen: To su bile zanatlije. :mrgreen:
MarlboroGold

#3668 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:Ne bih da stojim na putu i budem kolateralna šteta :mrgreen:
Samo vi.
Noževi su od mene.
Dobio je epitet rasnog arapskog konja ako se ne varam... zar oni kafenišu? :?
Moj arzo... ove hanume stvarno ne znaju šta hoće :|
Last edited by MarlboroGold on 03/07/2018 15:25, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#3669 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: Ali istopolne zajednice postoje odvajkad, samo nisu legalizirane. A istopolni seksualni odnosi...eeee :mrgreen:

Znači da je sve to bilo mimo zakona. :mrgreen: Kao i najstariji zanat, negdje legalizovan, negdje pokušavaju, a negdje nije. :mrgreen: Ah ta Pešta i Beč. :mrgreen:
Homoseksualni odnosi nisu bili izvan zakona kod Rimljana. Ali kontam na sta ciljas.
Vremena se mjenjaju i mi s njima.
Vanbracne zajednice nekad i sad. :mrgreen:
Ljudi provedose zivot zajedno bez papira kao potvrde ekonomsko-pravne zajednice. :mrgreen:
Zasto braniti homoseksualcima da uzivaju u svim carima braka i eventualno razvoda :mrgreen: ovo cak i nije religijsko-ateisticko pitanje jer imas i vjernika homoseksualaca i ateista homofoba. Odnosno mozes naci istomisljenika po pitanju homoseksualizma i kod ateista.
Prostitucija je nesto drugo.
Jer nije isto kad ti dode rodeno dijete i kaze: stari, ja sam lezbejka ili peder i odoh majko u zigole...
Hakiz

#3670 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Ti si sasvim druga liga, tebi niko nije dorastao.
Hakiz

#3671 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Bloo wrote: Prostitucija je nesto drugo.
Jer nije isto kad ti dode rodeno dijete i kaze: stari, ja sam lezbejka ili peder i odoh majko u zigole...
Zašto?
Bloo
Globalna šefica

#3672 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Hakiz wrote:
Zašto?
Jedno je urodeno, drugo je odluka.

Naravno imas ljudi koji su kurve po prirodi...jel :mrgreen:
Hakiz

#3673 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
Hakiz wrote:
Zašto?
Jedno je urodeno, drugo je odluka.

Naravno imas ljudi koji su kurve po prirodi...jel :mrgreen:
Sa te strane da.

Ja sam shvatio da si htjela reći da je reći odoh majko u žigole nešto za osudu.
arzuhal

#3674 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Euridika wrote:
Ne otimaj koleginici Bloo hljeb i svijeću iz ruku ;-) :mrgreen: Znaš li ti koliko puta su neki spominjali visinu Smrletova IQ-a dok su drugi davali podršku smajlićima i sl? :mrgreen:

Kada već ulaziš u raspravu o konkretnoj osobi, vjerniku, ima li po tvom mišljenju i zapažanju i neki konkretni ateista ili nešto na tom tragu, a da je u ravni Smrcka, barem donekle približno, njegovog nerviranja sagovornika i dr?
Smrcak15

#3675 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: tvrdoglavost jeste ali zato sto niko jos do sad nije uspio da ospori na jedan logican nacin , naucno argumentovan nacin.
Upravo suprotno. Mnogi tvoji (copy-paste) argumenti su do sad x puta pobijeni.
Ostaje ti samo tvrdoglavost i prosipanje iz šupljeg u prazno. To više nije ni zanimljivo, već postaje dosadno i "sažvakano". Pokušaj promijeniti ploču.
sto se babi snilo to joj se i zbilo :gunjastajl:
Locked