Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
horkesh

#3652 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Ko bi ovo očekivao od RSA. Još nepotpisan tekst, čudno.
Point.

#3653 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Opraše ga momački. Svaka riječ istinita.
mO k3

#3654 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mO k3 »

horkesh wrote:
Ko bi ovo očekivao od RSA. Još nepotpisan tekst, čudno.
hohohoohohohoohohooh :thumbup: :mrgreen:

Zadnji Jugosloven :mrgreen:
Seyfo

#3655 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Seyfo »

Vjerovatno je na tijelu imao tetovaže JNA,zatim TITO I PARTIJA DO GROBA, PROLETERI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE, AMERIKA I ENGLESKA BIĆE ZEMLJA PROLETERSKA, VELEŽ U SRCU, pa su se preko tih radile nove tetovaže. Ako bi se stanje promijenilo i komunisti vratili, slijedi vraćanje svih tetovaža. Jugoslaven naš, ljubi ga majka. Ejup Ganić mu nije ravan.
Novak20

#3656 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Nastavlja se pravno nasilje prema BiH Hrvatima u pravcu gubitka konstitutivnosti. Ovaj put to radi US BiH ponovnim odgađanjem razmatranja apelacije Borjane Krišto iz marta ove godine kojom se nastoji opovrgnuti odredbe Ustava F BiH koje se tiču popunjavanja delegata u DN F BiH radi političkog taktiziranja.

Očita je taktika bošnjačke politike, Inzka i većine drugih učesnika BiH političkog života naklonjenih stvaranju nacionalne države da se izbori implementiraju po pravilima od prije presude po apelaciji Bože Ljubića i prema popisu iz 1991. da bi bošnjačka politika mogla kontrolisati klub Hrvata u F BiH sa jednom trećinom. A onda se ti žali i vuci po političkim sudovima koliko ti drago. Presude US se svakako neće ispoštovati kao što se ne poštuje presuda US BiH po apelaciji B. Ljubića i Izborni zakon BiH dok zakonodavna vlast F BiH ne odradi svoj posao do mjere kada Hrvati i formalno izgube konstitutivnost.

Problem je što se ovakvim razvojem događaja krši DMS, Ustav BiH i Zakon o izborima BiH. Naime, u DMS je usvojen samo Ustav BiH kojim su entitetima data ovlaštenja da donesu svoje ustave ali se u Ustavu BiH kaže:

"b) Entiteti i bilo koje njihove subdivizije će se u potpunosti pridržavati ovog Ustava, koji je nadređen svim nekonzistentnim odredbama zakona Bosne i Hercegovine i ustavima i zakonu entiteta i sa odlukama zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine. Opšti principi međunarodnog prava će biti integralni dio Zakona Bosne i Hercegovine i entiteta."

Nadalje, o poglavljima o US BiH:

"3. Jurisdikcija
Ustavni sud će podržati ovaj ustav.
a) Ustavni sud će imati isključivo jurisdikciju da odluči o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu i koji je između entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog entiteta ili entiteta i između institucija Bosne i Hercegovine, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

­ Da li je bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa ovim Ustavom.

I onda Inzko & Co. tvrde da to nije tako, da je u izbornom procesu važniji Ustav F BiH (koja nema Izborni zakon) od Ustava BiH i IZ BiH. Ako nije tako u F BiH zašto bi onda bilo u RS ?
Dodik ne okuplja džaba 2/3 u Skupštini RS da bi mogao mijenjati Ustav RS na osnovu ovakvog presedana da je entitetski Ustav iznad Ustava BiH. Jednostavno, vidi priliku i želi da zauvijek zapiša RS izbijajući svaku mogućnost da se Srbima desi što i Hrvatima ??

https://vijesti.ba/clanak/428918/ustavn ... ane-kristo
decembar2017

#3657 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

Novak20 wrote:Nastavlja se pravno nasilje prema BiH Hrvatima u pravcu gubitka konstitutivnosti. Ovaj put to radi US BiH ponovnim odgađanjem razmatranja apelacije Borjane Krišto iz marta ove godine kojom se nastoji opovrgnuti odredbe Ustava F BiH koje se tiču popunjavanja delegata u DN F BiH radi političkog taktiziranja.

Očita je taktika bošnjačke politike, Inzka i većine drugih učesnika BiH političkog života naklonjenih stvaranju nacionalne države da se izbori implementiraju po pravilima od prije presude po apelaciji Bože Ljubića i prema popisu iz 1991. da bi bošnjačka politika mogla kontrolisati klub Hrvata u F BiH sa jednom trećinom. A onda se ti žali i vuci po političkim sudovima koliko ti drago. Presude US se svakako neće ispoštovati kao što se ne poštuje presuda US BiH po apelaciji B. Ljubića i Izborni zakon BiH dok zakonodavna vlast F BiH ne odradi svoj posao do mjere kada Hrvati i formalno izgube konstitutivnost.

Problem je što se ovakvim razvojem događaja krši DMS, Ustav BiH i Zakon o izborima BiH. Naime, u DMS je usvojen samo Ustav BiH kojim su entitetima data ovlaštenja da donesu svoje ustave ali se u Ustavu BiH kaže:

"b) Entiteti i bilo koje njihove subdivizije će se u potpunosti pridržavati ovog Ustava, koji je nadređen svim nekonzistentnim odredbama zakona Bosne i Hercegovine i ustavima i zakonu entiteta i sa odlukama zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine. Opšti principi međunarodnog prava će biti integralni dio Zakona Bosne i Hercegovine i entiteta."

"3. Jurisdikcija
a) Ustavni sud će imati isključivo jurisdikciju da odluči o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu i koji je između entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog entiteta ili entiteta i između institucija Bosne i Hercegovine, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

­ Da li je bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa ovim Ustavom.

I onda Inzko & Co. tvrde da to nije tako, da je u izbornom procesu važniji Ustav F BiH (koja nema Izborni zakon) od Ustava BiH i IZ BiH. Ako nije tako u F BiH zašto bi onda bilo u RS ?
Dodik ne okuplja džaba 2/3 u Skupštini RS da bi mogao mijenjati Ustav RS na osnovu ovakvog presedana da je entitetski Ustav iznad Ustava BiH. Jednostavno, vidi priliku i želi da zauvijek zapiša RS izbijajući svaku mogućnost da se Srbima desi što i Hrvatima ??

Ako bih hrvatima smeta gubitak konstutivnosti neka se obrate covicu i hdz-u svaki put kada slave ne samo gubitak konstutivnosti u genocidnoj stvorevini nego i njihov nestanak.
Kada se covic i dodik dogovaraju o saveznistvu i kada covic ide na proslave genocidne stvorevine napravljene na kostima hrvata a ne samo Bosnjaka i uz put se popljuje na komaricu kada ovaj spomene stanje bih hrvata kod covicevog saveznika neka se sjete tada konstutivnosti ako im je do nje toliko stalo.
SaraFina

#3658 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Nastavlja se pravno nasilje prema BiH Hrvatima u pravcu gubitka konstitutivnosti. Ovaj put to radi US BiH ponovnim odgađanjem razmatranja apelacije Borjane Krišto iz marta ove godine kojom se nastoji opovrgnuti odredbe Ustava F BiH koje se tiču popunjavanja delegata u DN F BiH radi političkog taktiziranja.

Kukaš ko baba narikača!

Pa zar HDZ nema kontrolu u US? Ja mislim da je ovo znak kako Dodik polako pušĆa Čho-a kroz kanalizaciju?Bošnjaci se tu najmanje pitaju. :D

Novak20 wrote:Nastavlja se pravno nasilje prema BiH Hrvatima u pravcu gubitka konstitutivnosti. Ovaj put to radi US BiH ponovnim odgađanjem razmatranja apelacije Borjane Krišto iz marta ove godine kojom se nastoji opovrgnuti odredbe Ustava F BiH koje se tiču popunjavanja delegata u DN F BiH radi političkog taktiziranja.

"3. Jurisdikcija

horkesh

#3659 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Mic po mic, dođe Novak do teze da je RS haman i osnovana da bi se Srbi zaštitili od zlih Bošnja :lol:

Podsjećanja radi, HZHB je osnovana prije RS-a. Dok je RS preživjela kao entitet, HZHB nije. To je ono što zaista boli ove, kako bih ih nazvao, selektivne branitelje Ustava, države i pravnog poretka.

Prvi krenuli s cijepanjem države, a danas mogu samo da plaču pred Tuđmanovom bistom koji ih je otpisao za cjelovitu Hrvatsku.

BTW ma koliko minorno bilo Vijeće naroda u RS-a, Ustav RS-a se ne može promijeniti bez njihovog amina. Isto kao da se ne bi do sada svi u RS-u jednoglasno okupili i izglasali promjene da mogu, vidjeli smo to po referendumu.

Ali dobro, lijepo je znati da je RS postao primjer društvenog uređenja. Primijetio sam da i Šušnjar zagovara istu tezu u svom posljednjem tekstu. Sigurno je to slučajnost :thumbup:
Novak20

#3660 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

horkesh wrote:Mic po mic, dođe Novak do teze da je RS haman i osnovana da bi se Srbi zaštitili od zlih Bošnja :lol:

Podsjećanja radi, HZHB je osnovana prije RS-a. Dok je RS preživjela kao entitet, HZHB nije. To je ono što zaista boli ove, kako bih ih nazvao, selektivne branitelje Ustava, države i pravnog poretka.

Prvi krenuli s cijepanjem države, a danas mogu samo da plaču pred Tuđmanovom bistom koji ih je otpisao za cjelovitu Hrvatsku.

BTW ma koliko minorno bilo Vijeće naroda u RS-a, Ustav RS-a se ne može promijeniti bez njihovog amina. Isto kao da se ne bi do sada svi u RS-u jednoglasno okupili i izglasali promjene da mogu, vidjeli smo to po referendumu.

Ali dobro, lijepo je znati da je RS postao primjer društvenog uređenja. Primijetio sam da i Šušnjar zagovara istu tezu u svom posljednjem tekstu. Sigurno je to slučajnost :thumbup:
Sve si to lijepo nakitio pa i ono što nisam napisao ili mislio, povezao me s nekakvim Šušnjarom, samo nisi rekao da li je Ustav BiH i zakon BiH ispred ili iznad DMS, Ustava F BiH i RS i da li sam tu u krivu.

Uzgred, za četiri godine, Dodik će vjerovatno imati dva svoja Bošnjaka od četiri zagarantovana u Skuptini RS i četiri Hrvata.na svojoj strani. VN u RS nejaka je brana za ono što će se dešavati.

I šta kažeš, HB osnovana prije RS. Još malo pa će ispasti da su Hrvati horljali po BiH dok ih je od JNA štitila ARBiH.
Mirza007

#3661 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

horkesh wrote:Mic po mic, dođe Novak do teze da je RS haman i osnovana da bi se Srbi zaštitili od zlih Bošnja :lol:

Odavno ja govorim da sva rjesenja is PC treba prekopirati u FBiH obzirom da UZP-ovci takva rjesenja smatraju examplarima ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH.
Mirza007

#3662 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Novak20 wrote: I šta kažeš, HB osnovana prije RS. Još malo pa će ispasti da su Hrvati horljali po BiH dok ih je od JNA štitila ARBiH.
Ova dilema se rijesi tako da se navede kada su osnovane ove dvije paradrzavne tvorevine: tzv. HZHB i tzv PC.
Mala pomoc. Jedna je 18. Nov 1991 a druga 9. Jan 1992.
horkesh

#3663 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Novak20 wrote:
Sve si to lijepo nakitio pa i ono što nisam napisao ili mislio, povezao me s nekakvim Šušnjarom, samo nisi rekao da li je Ustav BiH i zakon BiH ispred ili iznad DMS, Ustava F BiH i RS i da li sam tu u krivu.
Ako obratiš pažnju, uopšte nisam ulazio u tu problematiku. Ja sam za dogovor i kompromis. U međuvremenu sam za prestanak svakog popuštanja HDZ-u, što je bila dosadašnja SDA-ovska praksa. Nisam ni protiv popune Domova naroda, ni protiv ovih ili onih popisa... Heck, nisam čak ni protiv trećeg, samo bi se tu štošta moralo promijeniti. Sve se može dogovoriti.

Samo potcrtavam ono što si ti rekao - RS kao uzor.
Novak20 wrote:Uzgred, za četiri godine, Dodik će vjerovatno imati dva svoja Bošnjaka od četiri zagarantovana u Skuptini RS i četiri Hrvata.na svojoj strani. VN u RS nejaka je brana za ono što će se dešavati.
Pa neka ima. Neka promijeni i Ustav, ukoliko je u skladu s Ustavom BiH. Obzirom na situaciju pravne anarhije i političke kontrole tužilaštava i sudstva kakva vlada već decenijama, moguće je da će i to proći.
Novak20 wrote:I šta kažeš, HB osnovana prije RS. Još malo pa će ispasti da su Hrvati horljali po BiH dok ih je od JNA štitila ARBiH.
Pa jeste osnovana prva, to je historijska činjenica.

Ne znam što miješaš Armiju RBiH i JNA, ali da, Armija RBiH jeste branila državu dok je HVO pod kontrolom HDZ-a, nakon što je popušio u prvih par bitaka od VRS-a, odlučio da je "hrvatski prostor" razgraničen sa Srbima i da je vrijeme da se otkine još ponešto od slabašnih Bošnjaka.
Novak20

#3664 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

horkesh wrote:
Ako obratiš pažnju, uopšte nisam ulazio u tu problematiku. Ja sam za dogovor i kompromis. U međuvremenu sam za prestanak svakog popuštanja HDZ-u, što je bila dosadašnja SDA-ovska praksa. Nisam ni protiv popune Domova naroda, ni protiv ovih ili onih popisa... Heck, nisam čak ni protiv trećeg, samo bi se tu štošta moralo promijeniti. Sve se može dogovoriti.

Samo potcrtavam ono što si ti rekao - RS kao uzor.
Post na koji reaguješ sam napisao radi problematike u koju nisi ulazio. Nisam rekao da je RS uzor nego da će Dodik iskoristiti situaciju pravljenja presedana na odredbe Ustava BiH koji je sastavni dio DMS. Ja sam recimo protiv trećeg entiteta ali nisam za pravno nasilje u korist bošnjačke politike i gubitak konstitutivnosti Hrvata. Mogli bi se oko unutarnje politike dogovoriti nas dvojica ali ne vidim kako bi se dogovorili oni koji je vode.

horkesh wrote:Ne znam što miješaš Armiju RBiH i JNA, ali da, Armija RBiH jeste branila državu dok je HVO pod kontrolom HDZ-a, nakon što je popušio u prvih par bitaka od VRS-a, odlučio da je "hrvatski prostor" razgraničen sa Srbima i da je vrijeme da se otkine još ponešto od slabašnih Bošnjaka.
Budućnosti dajem prioritet u odnosu na historiju. Ne znam što mi treba da upadam u ovakve rasprave koje sam započeo citiranjem odredbi Ustava BiH kao sastavnog dijela DMS da bih dokazao da nisu u pravu oni koji tvrde da je Ustav F BiH iznad Ustava BiH i IZ BiH. A ti u tu problematiku ne ulaziš nego kreneš sa tezama da podržavam RS ili da su Hrvati prvi krenuli u cijepanje države BiH prije nego je RS osnovan. :-)
horkesh

#3665 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Novak20 wrote:
Post na koji reaguješ sam napisao radi problematike u koju nisi ulazio. Nisam rekao da je RS uzor nego da će Dodik iskoristiti situaciju pravljenja presedana na odredbe Ustava BiH koji je sastavni dio DMS. Ja sam recimo protiv trećeg entiteta ali nisam za pravno nasilje u korist bošnjačke politike i gubitak konstitutivnosti Hrvata. Mogli bi se oko unutarnje politike dogovoriti nas dvojica ali ne vidim kako bi se dogovorili oni koji je vode.
Sumnjam da će se dogovoriti, ali moramo nekako popuniti vrijeme u međuvremenu. Ako Dodik, pa i HDZ, stvarno žele da izmijene Dejtonski sporazum, potpuno ih podržavam.

Novak20 wrote: Budućnosti dajem prioritet u odnosu na historiju. Ne znam što mi treba da upadam u ovakve rasprave koje sam započeo citiranjem odredbi Ustava BiH kao sastavnog dijela DMS da bih dokazao da nisu u pravu oni koji tvrde da je Ustav F BiH iznad Ustava BiH i IZ BiH. A ti u tu problematiku ne ulaziš nego kreneš sa tezama da podržavam RS ili da su Hrvati prvi krenuli u cijepanje države BiH prije nego je RS osnovan. :-)
Pa ti si spomenuo RS kao... Ne sjećam se sad, a mrsko mi tražiti. To za HZHB je historijska činjenica, ne vidim zašto je ne bih spomenuo u relevantnom kontekstu, tim prije što ti, izgleda, nisi ni znao za to.

U svakom slučaju, vjerovatno si svjestan da se u dijelu hrvatskog korpusa RS sve više uzdiže kao ideal i primjer kako Srbi ne daju da ih Bošnje zezaju. Šušnjar, inače urednik portala Poskok i nesuđeni Čovićev ambasador, zagovara tezu da takve nacionalno zaokružene teritorije, u kojima vlada ideal "jedan građanin - jedan glas" predstavljaju viziju za budućnost BiH. Više puta, također, ističe RS kao primjer uređenja BiH u budućnosti - tri građanska entiteta.

Također tvrdi i kako je takvo nacionalno-građansko uređenje dovelo do sloma tvrdih nacionalista - SDS-a - i procvata demokratije u tom entitetu te da bi na sličan način nestao HDZ da Hrvati imaju svoj entitet. I, također, procvjetala bi demokratija među bh. Hrvatima, u stilu RS-a. Divota :roll:

Nevažno. Izborne jedinice u RS-u su utvrđene entitetskim zakonom, a ne državnim.
decembar2017

#3666 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by decembar2017 »

horkesh wrote:
Novak20 wrote:
Sumnjam da će se dogovoriti, ali moramo nekako popuniti vrijeme u međuvremenu. Ako Dodik, pa i HDZ, stvarno žele da izmijene Dejtonski sporazum, potpuno ih podržavam.

Novak20 wrote: Budućnosti dajem prioritet u odnosu na historiju. Ne znam što mi treba da upadam u ovakve rasprave koje sam započeo citiranjem odredbi Ustava BiH kao sastavnog dijela DMS da bih dokazao da nisu u pravu oni koji tvrde da je Ustav F BiH iznad Ustava BiH i IZ BiH. A ti u tu problematiku ne ulaziš nego kreneš sa tezama da podržavam RS ili da su Hrvati prvi krenuli u cijepanje države BiH prije nego je RS osnovan. :-)
Pa ti si spomenuo RS kao... Ne sjećam se sad, a mrsko mi tražiti. To za HZHB je historijska činjenica, ne vidim zašto je ne bih spomenuo u relevantnom kontekstu, tim prije što ti, izgleda, nisi ni znao za to.

U svakom slučaju, vjerovatno si svjestan da se u dijelu hrvatskog korpusa RS sve više uzdiže kao ideal i primjer kako Srbi ne daju da ih Bošnje zezaju. Šušnjar, inače urednik portala Poskok i nesuđeni Čovićev ambasador, zagovara tezu da takve nacionalno zaokružene teritorije, u kojima vlada ideal "jedan građanin - jedan glas" predstavljaju viziju za budućnost BiH. Više puta, također, ističe RS kao primjer uređenja BiH u budućnosti - tri građanska entiteta.

Također tvrdi i kako je takvo nacionalno-građansko uređenje dovelo do sloma tvrdih nacionalista - SDS-a - i procvata demokratije u tom entitetu te da bi na sličan način nestao HDZ da Hrvati imaju svoj entitet. I, također, procvjetala bi demokratija među bh. Hrvatima, u stilu RS-a. Divota :roll:

Nevažno. Izborne jedinice u RS-u su utvrđene entitetskim zakonom, a ne državnim.

Nije ni cudno da im je genocidna stvorevina primjer i uzor, hdz je digao ruke od nje davnih dana a kukaju na forumu kako se boje za gubitak konstutivnosti :
Završeni su izbori. Dodik je obećao da neće dozvoliti majorizaciju Hrvata. Toliko hipokrizije odavno nije stalo u jednu izjavu. Koliko je Hrvata glasalo u RS-u? Za HDZ su u Narodnoj skupštini RS glasala ravno 1.022 birača ili 0,16 posto. HDZ '90 je dobio 393 glasa ili 0,6 posto. Dakle, Hrvati su svojim nacioanalnim strankama dali ukupno 1.415 glasova ili 0,22 posto. Ukupno je u RS za izbore registrovano manje od 4 (četiri) hiljade Hrvata.
Novak20

#3667 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Konačno se neko potrudio da sastavi analizu utemeljenu na pravnim argumentima koji dokazuju da Inzko nije u pravu (što i nije naročito teško) sa tvrdnjama da izbore 2018. treba implementirati po popisu iz 1991. i formuli 1/1/1.

https://www.idpi.ba/ohr-tvrdi-da-drzavn ... rovodenje/
BHCluster

#3668 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:Konačno se neko potrudio da sastavi analizu utemeljenu na pravnim argumentima koji dokazuju da Inzko nije u pravu (što i nije naročito teško) sa tvrdnjama da izbore 2018. treba implementirati po popisu iz 1991. i formuli 1/1/1.

Sponsored by:
Image

:zzzz:
Novak20

#3669 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BHCluster wrote:
Novak20 wrote:Konačno se neko potrudio da sastavi analizu utemeljenu na pravnim argumentima koji dokazuju da Inzko nije u pravu (što i nije naročito teško) sa tvrdnjama da izbore 2018. treba implementirati po popisu iz 1991. i formuli 1/1/1.

Sponsored by:
Image

:lol: :lol: Otrcano više.

Nego, ne reče ti jesu li u pravu ili nisu u ovome članku ???
Mirza007

#3670 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Novak20 wrote:
BHCluster wrote:

Sponsored by:
Image

:lol: :lol: Otrcano više.

Nego, ne reče ti jesu li u pravu ili nisu u ovome članku ???
Pa nisu naravno.
Polaze od pogresne premise da su zakoni nadredjeni ustavu a ne obratno.
I dzaba onda onoliki clanak kad je u osnovi pogresan.
Novak20

#3671 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Dva članka koja mi privukoše pažnju pažnju a nisu iz www hrvatskih medija. :D
Na pomolu svebošnjačka i svebosanska koalicija. DF je spreman dogovoriti se sa SDA da HDZ/HNS ne bude u vlasti. Komšiću, očito kupljenom još prije izbora ne smeta SDA u vlasti ali mu smeta HDZ. Dakle, ako se slože SDP i NS za ulazak u vlast sa SDA dobro i jeste, a ako se ne slože onda ima DF i manje stranke od kojih niti jedna nema hrvatski predznak, a da nije u HNS.

https://avaz.ba/vijesti/bih/435469/koms ... da-u-vlast
- Hoću da vam kažem da DF nije, niti će ikada biti, ona stranka, kako god djelovala, nije stranka koja će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u institucije vlasti. To smo rekli ljudima iz SDA. Otvoreno smo razgovarali o svemu. Veoma cijenimo ovakav stav SDA - zaključio je Komšić.
Receptima za izbacivanje HDZ/HNS se pridružuje i Inzko da kaže šta nam treba. Vladavina prava ovde nije ojačala za ovih 23 godine OHR ili 12 godina kako je VP Inzko u BiH ni za milimetar. Isto tako, nismo bliži ni EU, a kakve su prilike nećemo ni biti.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/98 ... isela.html
Inzko je poručio kako je prvi koji zagovara da u "BiH imamo manje Dejtona, a više Brisela", dodavši da je naglašavao potrebu brzog kandidatskog statusa za BiH, nakon čega bi se razmatralo članstvo u EU. On je naglasio da u BiH, bez obzira na članstvo, mora jačati vladavina prava, kako putem OHR-a, tako i putem EU.
Prazna Inzkova obećanja za EU i šuplja priča o regijama i granicama koje nećemo osjetiti. Nisam čuo gluplje argumente za pad tenzija u BiH. Prvo nas uvodi sa svojim stavovima u ustavnu krizu i politički sukob kakav nismo vidjeli od 2000., a drugo, samo budala može misliti da će sve tako idilično proći kao odlazak u diskoteku, nekada bi rekli balkansku krčmu. :D
"No, to nije do mene. U svakom slučaju, BiH će biti kandidat i nadam se da će do 2025. godine otvoriti puno poglavlja. Hrvati iz BiH i Dalmatinci će biti kao neka regija. Ovi iz Bijeljine će tendirati prema Beogradu i biće svejedno da li si ovdje Srbin ili si tamo Srbin. Ja već čujem da ljudi iz Banjaluke idu za vikend u diskoteke ili na koncerte u Zagreb, to tendira prema tamo. To će biti normalno. Svako će imati svoju državu, ali te granice nećemo osjetiti. Puno tenzija će pasti", naglasio je Inzko.
horkesh

#3672 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Novak20 wrote:Dva članka koja mi privukoše pažnju pažnju a nisu iz www hrvatskih medija. :D
Taman sam te htio pohvaliti kako napreduješ, a onda prva iduća naredna rečenica...
Novak20 wrote:Na pomolu svebošnjačka i svebosanska koalicija.
:lol:
Novak20

#3673 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

horkesh wrote:
Novak20 wrote:Dva članka koja mi privukoše pažnju pažnju a nisu iz www hrvatskih medija. :D
Taman sam te htio pohvaliti kako napreduješ, a onda prva iduća naredna rečenica...
Novak20 wrote:Na pomolu svebošnjačka i svebosanska koalicija.
:lol:
Ne znam šta je smiješno. Ako B. Izetbegović poslije sastanka sa Ž. Komšićem izjavi da se programi tih stranaka poklapaju 99 % onda nema razloga da se ti programi ne provedu u saradnji bošnjačko - bosanske koalicije protiv HDZ/HNS.

https://avaz.ba/vijesti/bih/435469/koms ... da-u-vlast
[U obraćanju novinarima, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je i DF-u ponuđena šira, velika koalicija bazirana na programu. On je dodao da se ti programi stranaka slažu u 99 posto stvari te da je samo potrebno da se prevaziđu rivalstva nastala tokom predizborne kampanje.

Najavio je da će iz SDA pozvati delegaciju kompletnog bloka SDP - Naša stranka - DF na naredni sastanak i nove pregovore o mogućem formiranju koalicije.
Last edited by Novak20 on 29/11/2018 12:13, edited 1 time in total.
horkesh

#3674 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Frazeologija. Frazeologija je smiješna.
Novak20

#3675 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

horkesh wrote:Frazeologija. Frazeologija je smiješna.
Možda i jeste ali suština nije.
Post Reply