Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#3651 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

zateznistub wrote:
detroit-mercy wrote:Mislim da su SDPovi kadrovi vodili EI dugo godina iza rata. A poslovanje u ratu koliko se moze je smijesan argument, jer sam i ja studirao koliko sam mogao. EI je izgubio kadrove, izgubio imovinu, izgubio tehnologiju, izgubio trzista i sta jos sve ne. I jace firme od EI su propadale i bez ovakvih krupnih stvari, naravno na to sve treba dodati i nase tradicionalno postenje.
Slabo mislis...

nesto malo SzBiH za vakta Turajlica sve ostalo SDA :wink:
Je li Matic bio blizak SDPu kao i Vlahovljak, ne zamjeri nesto ne pratim toliko stranacke igrace u BiH ali sam nekako stekao utisak da je SDP bio jaci u EI nego SDA.
Znam da je jedno vrijeme bio "Po Zakonu" direktor :(
Ovaj zadnji je valjda SDA uzdanica ali kazu da je radio za Siemens, valja li sta :mrgreen:
detroit-mercy

#3652 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

mg wrote:I mene zanima sta je substitut za dejton?
Tocak istorije se ne moze vratiti, rjesenje je evolucija, postepeno jacanje drzave i smanjene mehanizama kojekakvih blokada kad god kome zena ne da :mrgreen: .
mg

#3653 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

detroit-mercy wrote:
Tocak istorije se ne moze vratiti, rjesenje je evolucija, postepeno jacanje drzave i smanjene mehanizama kojekakvih blokada kad god kome zena ne da :mrgreen: .

I vladanje suhom većinom??
Ali Kemal

#3654 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote:
Da pojednostavimo, trenutno nema boljeg rjesenja od Dejtona i optuzivati Dejton sto nekome zena nije dala, stvarno nema smisla :bih:
detroit-mercy

#3655 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote:
Da pojednostavimo, trenutno nema boljeg rjesenja od Dejtona i optuzivati Dejton sto nekome zena nije dala, stvarno nema smisla :bih:
Citaj ponovo, tocak istorije se ne moze vratiti, neki procesi su se desili, neke stvari su se promijenile, cio svijet se promijenio. Dayton je bio osim nastavka rata najgore rjesenje ali se ne moze nazad. Nadati se je da se mogu rusiti korak po korak blokade drzave i praviti malo normalnija drzava.
zateznistub

#3656 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

detroit-mercy wrote:
zateznistub wrote:
detroit-mercy wrote:Mislim da su SDPovi kadrovi vodili EI dugo godina iza rata. A poslovanje u ratu koliko se moze je smijesan argument, jer sam i ja studirao koliko sam mogao. EI je izgubio kadrove, izgubio imovinu, izgubio tehnologiju, izgubio trzista i sta jos sve ne. I jace firme od EI su propadale i bez ovakvih krupnih stvari, naravno na to sve treba dodati i nase tradicionalno postenje.
Slabo mislis...

nesto malo SzBiH za vakta Turajlica sve ostalo SDA :wink:
Je li Matic bio blizak SDPu kao i Vlahovljak, ne zamjeri nesto ne pratim toliko stranacke igrace u BiH ali sam nekako stekao utisak da je SDP bio jaci u EI nego SDA.
Znam da je jedno vrijeme bio "Po Zakonu" direktor :(
Ovaj zadnji je valjda SDA uzdanica ali kazu da je radio za Siemens, valja li sta :mrgreen:
Gospodi Matic je bio predsjedik slaga cu ili upravog ili adzornog odbora. Vlahovljak je bio koliko ja zam SzBIH.

A čenga sadanji generalni, toliko je dobar da danas E prodaje sve sto prodati ima. Mada je za propast, po meni, jednako kriv i vlahovljak. A čenga Jeste radio neke mucke oko prodaje medicinke opreme za Siemes čak su neke afere spomijane gore na klinici sa onim bivsim direktorom.
John Cleese

#3658 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

_BataZiv_0809 wrote:
John Cleese wrote:
Opominjes @Batu sto svim pripadnicima velike ljudske grupe neujednacene starosne dobi a priori pripisuje gnusna politicka uvjerenja, a sam za drugu takvu grupu (takodje "od djeteta u kolijevci do starca od 80 godina") pises da su "hamelj" - za tebe oni uopce nisu ljudi.

To je tvoje shvatanje "sirine pogleda"?
Dobar post, ali za boldano osjecam da sam duzan objasnjenje. Naime pod "nacisti" sam podrazumijevao samo one koji su ucestvovali i saradjivali sa njima. Nazalost cinjenica da to nisu Marsovci, nego ljudi od krvi i mesa, sa porodicama, dala je forumasu povod da moju izjavu izvuce iz konteksta.

Dakle: naciste treba protjerati i neka su protjerani. Njihovi clanovi porodica, narocito djecu, su tu kolateralna zrtva, naravno da ne mislim da su i oni nacisti, ali su zrtva prije svega, postupaka svojih roditelja.

Smatram takodjer da je situaciju potrebno posmatrati iz konteksta kraja najveceg oruzanog sukoba u istoriji i pobjede nad najvecim zlom sto ga istorija pamti, a ne standarde iz 2015 primjenjivati na 1945.
:)

Jasno je bilo i prije da je tvoj komentar motiviran mrznjom prema odredjenoj politickoj ideji, koja, naravno, mrznju i osudu zasluzuje.

Kad vec ponovo o tome pises...
Mislim da ono sto su i kako su uradili njemackoj nacionalnoj manjini u Jugi nije bilo pravedno.
Naime, po odluci Antifasistickog vijeca narodnog oslobodjenja Jugoslavije, u novembru '44, kolektivno su proglaseni narodnim neprijateljima, sto je rezultiralo nedacama koje ste djelomicno vec naveli u prepisci, pa i tezim od navedenih.
Ako je i postojala (a jeste postojala) osnovana sumnja da su brojni odrasli pripadnici te grupe zaista zasluzili da budu proglaseni narodnim neprijateljima i shodno tome tretirani, ipak su im trebali suditi pojedinacno i prije osude dokazati krivicu, jer svjedoci i dokazi nisu nedostajali.
No, istini za volju, lako je meni o tome ovako pisati sedamdeset godina kasnije.

Nije mi, medjutim, jasno sta je to motiviralo tvog sagovornika (@Detroit-mercy) da za jednako veliku i dobno i spolno saroliku grupu ljudi napise da su "hamelj" i to s takvom lakocom da nije ni primijetio sta je uradio.
Zato sam se i obratio njemu, a ne tebi.
Gojeni H

#3659 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

zateznistub wrote:
piupiu wrote:Emerik Blum ... kako je uveo Yu privredu na svjestko tržište ...

http://novi.ba/clanak/33653/emerik-blum ... ko-trziste
Kad se ovo ime spomene valja ustai p tek onda spomenuti. Mislim da se jadni okrece u grobu o ventilator, sta su mu od firme uradili...
Nedavno gledao neki dogumentarac o njegovim pocecima i kako je razvijao kompaniju...da ti suze krenu na oci...
EI jeste bio jak k'o zemlja. Sila vam opreme jos u zivotu po Iraku, Kuvajtu ...
Nista ne moze opravdati poslijeratnu pljacku, ali su se na vasim trzistima pojavili mnogi igraci koji 80-ih nisu mogli ni sanjati da tu rade.
zateznistub

#3660 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Gojeni H wrote:
zateznistub wrote:
piupiu wrote:Emerik Blum ... kako je uveo Yu privredu na svjestko tržište ...

http://novi.ba/clanak/33653/emerik-blum ... ko-trziste
Kad se ovo ime spomene valja ustai p tek onda spomenuti. Mislim da se jadni okrece u grobu o ventilator, sta su mu od firme uradili...
Nedavno gledao neki dogumentarac o njegovim pocecima i kako je razvijao kompaniju...da ti suze krenu na oci...
EI jeste bio jak k'o zemlja. Sila vam opreme jos u zivotu po Iraku, Kuvajtu ...
Nista ne moze opravdati poslijeratnu pljacku, ali su se na vasim trzistima pojavili mnogi igraci koji 80-ih nisu mogli ni sanjati da tu rade.
Nije Eergoinvest rado ovdje :thumbup: Sto se ostalih igraca tice,nijeu njima problem, problem je u nasim"igracima" koji salju ljude vani a ne znaju nacrt tupavo procitati...
Gojeni H

#3661 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote: Vidiš ja samtram da je Dejtonski sporazum jako dobar ...
Naravno da je tebi dobar, kao i svima s druge strane. To kao treba da bude neko iznenadjenje?
Gojeni H

#3662 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

zateznistub wrote: Nije Eergoinvest rado ovdje :thumbup: Sto se ostalih igraca tice,nijeu njima problem, problem je u nasim"igracima" koji salju ljude vani a ne znaju nacrt tupavo procitati...
Vala oprema vam je bila na samoj granici s Irakom. Da nisu Iracani zaobravili. :D

Ni ti ni ja ne donosimo nikakve odluke, ali znam malo kako se stvari dole odradjuju. Vas ulaz je kroz podugovore sa glavnim kontraktorom.

Sirbegovic je nesto radio u Libiji, hrvatski konstrukt (ili tako nesto) je radio petlju u Kataru ... Kakva je sada situacija ne znam.
zateznistub

#3663 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Gojeni H wrote:
zateznistub wrote: Nije Eergoinvest rado ovdje :thumbup: Sto se ostalih igraca tice,nijeu njima problem, problem je u nasim"igracima" koji salju ljude vani a ne znaju nacrt tupavo procitati...
Vala oprema vam je bila na samoj granici s Irakom. Da nisu Iracani zaobravili. :D

Ni ti ni ja ne donosimo nikakve odluke, ali znam malo kako se stvari dole odradjuju. Vas ulaz je kroz podugovore sa glavnim kontraktorom.

Sirbegovic je nesto radio u Libiji, hrvatski konstrukt (ili tako nesto) je radio petlju u Kataru ... Kakva je sada situacija ne znam.
Ma nema Energoinvest nikakve dodirne tacke sa tim firmama. Ono stomi radimo su dalekovodi, trafo-stanice...tako to, ove firme to niti rade niti znaju...
Gojeni H

#3664 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
zateznistub wrote:
Fudo387 wrote: Bas te dvije kompanije?
Pod kojim je simbolom poslovao na Wall Street-u? :D
Ja bih se na tvom mjesto malo edukovao da ne lupam gluposti po forumu...i ne nabio 1,5 k postova za malo vise od pola godine,
Ok, ne znas, nije problem.
Rece ti Fudo, nisu poslovali u tim vodama.
I neko ko poredi energoinvest sa kompanijama koje su finansijski jace od vecine drzava ovog svijeta zaista je posljednja osoba koja nekom moze reci da lupa gluposti. Ne razmisljate tintarom vec vas ponesu emocije i onda vam se djeca smiju. :D
Energoinvest nije bio publicly listed company. Dakle nisu ni mogli ni na kakvoj berzi.
Mislim da je pretjerivanje porediti Mitsubishi i EI, ali je Korejaca na BI prije samo 10 godina bilo kao rose u podne.
Oni su progulili nakon izuzetno povoljnih kredita od strane drzave.
I sad su dobri ali ne drmaju trzistem kao 2010. npr.

Inace, na jednom od ovih tornjeva u Kuvajtu ima rotirajuci cafe. Za sankom, pise nesto kao "tornjevi izgradjeni po svedskom inzenjeringu od strane jugoslovenske kompanije"

Image
Gojeni H

#3665 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

zateznistub wrote:
Gojeni H wrote:

Ma nema Energoinvest nikakve dodirne tacke sa tim firmama. Ono stomi radimo su dalekovodi, trafo-stanice...tako to, ove firme to niti rade niti znaju...
Kad ljudi prave novu naftnu instalaciju, potrebni su im horizontalni gradjevinski radovi, ali i podstanice.
Dakle, udruzivanjem do uspjeha. ;-)
zateznistub

#3666 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Ja ti kazem da da uto doba kada je Energoinvest drmao nije se ni dobijao posao kako ti mislis. Ja samo kazem da u ta doba nije bilo mnogo kompanija kakav je bio E na svjetskom nivou..danasnji Energoinvest nije ni sjena, a danasnje bosanske firme nisu ni do koljena Energoinvestu
Gojeni H

#3667 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Republika BiH, Predjsednistvo kakvo je bilo prije agresije i izdaje kvislinga.
Drug Tito bi to rijesio na svoj nacin.
Gojeni H

#3668 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

zateznistub wrote:Ja ti kazem da da uto doba kada je Energoinvest drmao nije se ni dobijao posao kako ti mislis. Ja samo kazem da u ta doba nije bilo mnogo kompanija kakav je bio E na svjetskom nivou..danasnji Energoinvest nije ni sjena, a danasnje bosanske firme nisu ni do koljena Energoinvestu
Zatezni ba ne zivimo mi vise u Jugoslaviji. Druge su prilike u svijetu, sve je drugacije. Ti i ja zivimo danas.
zateznistub

#3669 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Gojeni H wrote:
zateznistub wrote:Ja ti kazem da da uto doba kada je Energoinvest drmao nije se ni dobijao posao kako ti mislis. Ja samo kazem da u ta doba nije bilo mnogo kompanija kakav je bio E na svjetskom nivou..danasnji Energoinvest nije ni sjena, a danasnje bosanske firme nisu ni do koljena Energoinvestu
Zatezni ba ne zivimo mi vise u Jugoslaviji. Druge su prilike u svijetu, sve je drugacije. Ti i ja zivimo danas.
Tačno, ali deder pročitaj naslov teme! :thumbup:
Gojeni H

#3670 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

zateznistub wrote:
Gojeni H wrote:
Tačno, ali deder pročitaj naslov teme! :thumbup:
U pravu si. Malo offiram da zavaram nosaru. :D
Ali Kemal

#3671 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Gojeni H wrote:
Naravno da je tebi dobar, kao i svima s druge strane. To kao treba da bude neko iznenadjenje?
Dobar je za sve, i ako si nacionalista mozes prosto da uporedis stanje prije i poslije Dejtona, ne trebas biti mnogo pametan do se to shvati :oops:
Gojeni H wrote:
Pa da je po drugu Titu ti bi bio u zatvoru :D

Dakle nema niko odgovor, ovo tvoje je samo tvoja zelja.
Meni ne smeta u principu nikakvo rjesenje ako se dogovore sve tri strane oko toga.
Dejton je do sada jedini sporazum koji su svi na kraju prihvatili i zbog toga je najbolji.
Gojeni H

#3672 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:
Dobar je za sve, i ako si nacionalista mozes prosto da uporedis stanje prije i poslije Dejtona, ne trebas biti mnogo pametan do se to shvati :oops:
Dejtonski sporazum uporedjujem s onim sto je bilo prije rata. Ti uporedjujes s ratom, bez nazivanja istog agresijom.
Srpski sovinizam se vise nikada ne moze prodati pod nekakav jugoslovenski nacionalizam koji bezuspjesno forsiras odvlaceci paznju time sto druge ljude nazivas nacionalistima, ne znajuci ni zvanicnu definiciju te rijeci. Rekao sam ranije na drugoj temi: Malo citas, jos manje putujes, a najmanje mislis.
Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:
Pa da je po drugu Titu ti bi bio u zatvoru :D

Dakle nema niko odgovor, ovo tvoje je samo tvoja zelja.
Meni ne smeta u principu nikakvo rjesenje ako se dogovore sve tri strane oko toga.
Dejton je do sada jedini sporazum koji su svi na kraju prihvatili i zbog toga je najbolji.
Da je po drugu Titu, ti bi bio na Golom otoku. A mozda i ne bi. Samo su ustase i informbirovci bili pravi neprijatelji. Rankovici i ostali su bivali samo skuceni u stranu.

Naravno da je moja zelja. Pitao si za alternativu.
Nismo se mi dogovarali ni oko rata. Na BiH je izvrsena agresija a nad bosnjackim narodom geocid. To je cinjenica.

Dejton je mirovni sporazum. To sto nije bilo mudrosti kod bosanskih politicara, pa da se takav odrzi samo mirovnim i da se situacija rijesi na legalan nacin kao sto je to odradjeno u Hrvatskoj, je dokaz nedoraslosti historijskom trenutku i ulozi koje je zivot dodijelio pojedincima.

Za sada je tako kako je. Situacija je ostavljena takvom da moze buknuti u bilo kojem trenutku.
sinuhe

#3673 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Mala firmica u odnosu na broj zaposlenih. Poslovali uglavnom na sovjetskom trzistu -kliring trgovina.

Image
zateznistub

#3674 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

sinuhe wrote:
Mala firmica u odnosu na broj zaposlenih. Poslovali uglavnom na sovjetskom trzistu -kliring trgovina.

Image
Komplet arapsko, centralnoafricnko, sjeveroafricko...ih bilo je tih trzista...
lacrima

#3675 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by lacrima »

zateznistub wrote:
sinuhe wrote:

Image
Komplet arapsko, centralnoafricnko, sjeveroafricko...ih bilo je tih trzista...
De ba smiješno je to sve. Današnji izvoz iz Općine Tešanj je 400 miliona eura godišnje. Ako se uzme u obzir inflacija, to je oko trećine tadašnjeg izvoza komplet BiH. To su čiste činjenice. Danas može živjeti dobro ko hoće dobro da radi. Nema više lezi hljebe da te jedem. Sredit korupciju, mentalitet naroda i to je to.
Post Reply