_BataZiv_0809 wrote:John Cleese wrote:
Opominjes @Batu sto svim pripadnicima velike ljudske grupe neujednacene starosne dobi a priori pripisuje gnusna politicka uvjerenja, a sam za drugu takvu grupu (takodje "od djeteta u kolijevci do starca od 80 godina") pises da su "hamelj" - za tebe oni uopce nisu ljudi.
To je tvoje shvatanje "sirine pogleda"?
Dobar post, ali za boldano osjecam da sam duzan objasnjenje. Naime pod "nacisti" sam podrazumijevao samo one koji su ucestvovali i saradjivali sa njima. Nazalost cinjenica da to nisu Marsovci, nego ljudi od krvi i mesa, sa porodicama, dala je forumasu povod da moju izjavu izvuce iz konteksta.
Dakle: naciste treba protjerati i neka su protjerani. Njihovi clanovi porodica, narocito djecu, su tu kolateralna zrtva, naravno da ne mislim da su i oni nacisti, ali su zrtva prije svega, postupaka svojih roditelja.
Smatram takodjer da je situaciju potrebno posmatrati iz konteksta kraja najveceg oruzanog sukoba u istoriji i pobjede nad najvecim zlom sto ga istorija pamti, a ne standarde iz 2015 primjenjivati na 1945.
Jasno je bilo i prije da je tvoj komentar motiviran mrznjom prema odredjenoj politickoj ideji, koja, naravno, mrznju i osudu zasluzuje.
Kad vec ponovo o tome pises...
Mislim da ono sto su i kako su uradili njemackoj nacionalnoj manjini u Jugi nije bilo pravedno.
Naime, po odluci Antifasistickog vijeca narodnog oslobodjenja Jugoslavije, u novembru '44, kolektivno su proglaseni narodnim neprijateljima, sto je rezultiralo nedacama koje ste djelomicno vec naveli u prepisci, pa i tezim od navedenih.
Ako je i postojala (a jeste postojala) osnovana sumnja da su brojni odrasli pripadnici te grupe zaista zasluzili da budu proglaseni narodnim neprijateljima i shodno tome tretirani, ipak su im trebali suditi pojedinacno i prije osude dokazati krivicu, jer svjedoci i dokazi nisu nedostajali.
No, istini za volju, lako je meni o tome ovako pisati sedamdeset godina kasnije.
Nije mi, medjutim, jasno sta je to motiviralo tvog sagovornika (@Detroit-mercy) da za jednako veliku i dobno i spolno saroliku grupu ljudi napise da su "hamelj" i to s takvom lakocom da nije ni primijetio sta je uradio.
Zato sam se i obratio njemu, a ne tebi.