To znači da je svaki dan u 16:01 ograničenje 50km/h i da Kamera slika na 61?alipasijaner wrote:Fino pise da radarska kontrola ogranicenja od 40km/h vazi od 7 do 16h svim danima osim vikendom i praznicima..
Smije li iko probati?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
To znači da je svaki dan u 16:01 ograničenje 50km/h i da Kamera slika na 61?alipasijaner wrote:Fino pise da radarska kontrola ogranicenja od 40km/h vazi od 7 do 16h svim danima osim vikendom i praznicima..
nadam se da hoce... pa poslije dvije tri kazne nece vise biti izgovora "hvata me srklet", "guzva mi se kosulja", "nisam stigao", itd...noviclan wrote:Valjda nece gledati ko koristi a ko ne koristi pojas u vozilu
Šta tebe tangira ko nosi ili ne nosi pojas?holowey wrote:nadam se da hoce... pa poslije dvije tri kazne nece vise biti izgovora "hvata me srklet", "guzva mi se kosulja", "nisam stigao", itd...noviclan wrote:Valjda nece gledati ko koristi a ko ne koristi pojas u vozilu
Opća pravila o utvrđivanju štete. Onaj ko je pridonio svojoj šteti nevezanjem - ne može krivicu za povećanje svoje štete prebaciti na drugoga.Throttle wrote:Ako izazoveš udes a on pogine jer nije imao pojas?
i ja sam se to nekada zanimao, opravdanje je u tome da moze doci do udara zbog kojeg ces ispasti iz sjedista i neces moci dalje da kontrolises auto, cime ugrozavas i ostale.BadBoy wrote:Šta tebe tangira ko nosi ili ne nosi pojas?holowey wrote:nadam se da hoce... pa poslije dvije tri kazne nece vise biti izgovora "hvata me srklet", "guzva mi se kosulja", "nisam stigao", itd...noviclan wrote:Valjda nece gledati ko koristi a ko ne koristi pojas u vozilu
To je jedina stvar koju nikada neću moći prihvatiti da se kažnjava i sanckioniše. Razumijem i argument da društvo ima interes da smanji troškove zdravstvenog liječenja, ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
tangira me jer mi se odbija od plate za lijecenje morona koji ne vezu pojas a kad meni nesto treba, onda ja pored sto mi se odbija, moram da placam participaciju...BadBoy wrote:Šta tebe tangira ko nosi ili ne nosi pojas?holowey wrote:nadam se da hoce... pa poslije dvije tri kazne nece vise biti izgovora "hvata me srklet", "guzva mi se kosulja", "nisam stigao", itd...noviclan wrote:Valjda nece gledati ko koristi a ko ne koristi pojas u vozilu
To je jedina stvar koju nikada neću moći prihvatiti da se kažnjava i sanckioniše. Razumijem i argument da društvo ima interes da smanji troškove zdravstvenog liječenja, ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
Ne uvijek... dosta često našteti i drugima... na razne načine...BadBoy wrote: ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
Pa pored te neke zakonske kazne ima nesto i u glavi, sto ne bih volio iskusitHaris.ba wrote:Opća pravila o utvrđivanju štete. Onaj ko je pridonio svojoj šteti nevezanjem - ne može krivicu za povećanje svoje štete prebaciti na drugoga.Throttle wrote:Ako izazoveš udes a on pogine jer nije imao pojas?
Ostaje samo pitanje je li bolje za društvo da osoba zagine, ili ne zagine.
Kada imas tako blago retardirane ljude, koji ne shvataju da im takva sitnica moze spasiti zivot, moras ih natjerati zakonski na neke stvari.BadBoy wrote: Šta tebe tangira ko nosi ili ne nosi pojas?
Apsolutno se slažem da se trebaj poštivati pozitivni pravni propisi. A vezanje pojasa je trenutno zakonska obaveza. Meni smeta što je to uopšte propisano zakonom i kažnjivo, naročito kod nas gdje je posljednjim izmjenama i dopunama ZOBS-a propisana strožija kazna za nevezanje pojasa nego za vožnju pod utjecajem alkohola! Istina, ovo je tačno do određene granice alkohola u krvi, ali je svejedno apsurdno.Travnički Noćni Šetač wrote:Ne uvijek... dosta često našteti i drugima... na razne načine...BadBoy wrote: ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
...
no generalno gledajući mene više zanima fenomen potrebe pravdanja prekršaja... nevezanje pojasa po važećem zakonu je prekršaj... za isti se plaća kazna... to se može izmijeniti amandmanima za zakon ali nema nikakvog razloga da se bilo kakakv prekršaj, pa i nevezanje pojasa pravda bilo čime...
Ili kad se pravda kaže nisam ja vozio brzo već je postavljen glup znak... Jesam preticao preko pune linije ali što će ona tamo sve se dobro vidi... i tako svakodnevno čujem svugdje oko sebe...
Apsoluttno se nećemo složiti oko takve konstatacije jer mi ne pada na pamet da poredim navodne "manje" ili "veće" prekršaje...BadBoy wrote: Ne postoji niti jedan jedini splet okolnosti pod kojima neko ko nije vezao pojas može nanijeti istu štetu kao neko ko vozi pod dejstvom alkohola.
Cijenim razliku u razmišljanju. Da ne offtopičarimo više na ovu temu, mislim da je ta tvoja situacija manje realna od one da će neka pijana budala napraviti sranje na cesti, a da će u međuvremenu policajac tebi napisati kaznu od 100 KM i jedan kazneni bod zato što se nisi vezao od Harija do kućeTravnički Noćni Šetač wrote:Apsoluttno se nećemo složiti oko takve konstatacije jer mi ne pada na pamet da poredim navodne "manje" ili "veće" prekršaje...BadBoy wrote: Ne postoji niti jedan jedini splet okolnosti pod kojima neko ko nije vezao pojas može nanijeti istu štetu kao neko ko vozi pod dejstvom alkohola.
....
Čovjek koji se onesvijesti jer je pri brzini od 50 km/h radi nevezanog pojasa udario glavom u volan ili šajbu svojim vozilom će pobiti sve okolo što mu se nađe na putu... samo primjer...

A Polish MiG-29 pilot trolls the speed cameras on the motorway between Berlin and Poznan. 678km/h!
Nema kamere a ogranicenje je 60 koliko znammilejovic1971 wrote:Gdje je ta kamera u Mostaru tacno koja me okinula na 61, negdje oko Pravoslavne crkve sto se gradi, tuda sam isao za Banjaluku
mk ultra wrote: Nema kamere a ogranicenje je 60 koliko znam