Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
studiorum_tuzlaensis

#3651 Re: mobilni radari tj kamere

Post by studiorum_tuzlaensis »

alipasijaner wrote:Fino pise da radarska kontrola ogranicenja od 40km/h vazi od 7 do 16h svim danima osim vikendom i praznicima..
To znači da je svaki dan u 16:01 ograničenje 50km/h i da Kamera slika na 61?

Smije li iko probati? :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3652 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bitanga_sa_otesa »

smije
alipasijaner

#3653 Re: mobilni radari tj kamere

Post by alipasijaner »

Prodjem tuda najmanje 2x dnevno i nisam primjetio da mi je kita ista manja zato sto u bilo koje doba dana prodjem s oko 40..
noviclan

#3655 Re: mobilni radari tj kamere

Post by noviclan »

Valjda nece gledati ko koristi a ko ne koristi pojas u vozilu
holowey

#3656 Re: mobilni radari tj kamere

Post by holowey »

noviclan wrote:Valjda nece gledati ko koristi a ko ne koristi pojas u vozilu
nadam se da hoce... pa poslije dvije tri kazne nece vise biti izgovora "hvata me srklet", "guzva mi se kosulja", "nisam stigao", itd...
BadBoy

#3657 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

holowey wrote:
nadam se da hoce... pa poslije dvije tri kazne nece vise biti izgovora "hvata me srklet", "guzva mi se kosulja", "nisam stigao", itd...
Šta tebe tangira ko nosi ili ne nosi pojas?

To je jedina stvar koju nikada neću moći prihvatiti da se kažnjava i sanckioniše. Razumijem i argument da društvo ima interes da smanji troškove zdravstvenog liječenja, ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
Throttle

#3658 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Throttle »

Ako izazoveš udes a on pogine jer nije imao pojas?
Haris.ba

#3659 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Haris.ba »

Throttle wrote:Ako izazoveš udes a on pogine jer nije imao pojas?
Opća pravila o utvrđivanju štete. Onaj ko je pridonio svojoj šteti nevezanjem - ne može krivicu za povećanje svoje štete prebaciti na drugoga.

Ostaje samo pitanje je li bolje za društvo da osoba zagine, ili ne zagine.
azdralovic

#3660 Re: mobilni radari tj kamere

Post by azdralovic »

BadBoy wrote:
holowey wrote:

To je jedina stvar koju nikada neću moći prihvatiti da se kažnjava i sanckioniše. Razumijem i argument da društvo ima interes da smanji troškove zdravstvenog liječenja, ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
i ja sam se to nekada zanimao, opravdanje je u tome da moze doci do udara zbog kojeg ces ispasti iz sjedista i neces moci dalje da kontrolises auto, cime ugrozavas i ostale.
Isto opravdanje je za zadnje pojaseve, gdje neko sa zadnjeg sjedista moze proletiti naprijed, cime bi mogao tebe omesti u upravljanju autom sto opet ugrozava ostale.
I na kraju naravno novac, pored sto si nastetio sebi, stetis i zdravstvenom osiguranju, jer kazu statisticki troskovi lijecenja osoba iz udesa koji nisu nosili pojas su 25% visi :)
holowey

#3661 Re: mobilni radari tj kamere

Post by holowey »

BadBoy wrote:
holowey wrote:

tangira me jer mi se odbija od plate za lijecenje morona koji ne vezu pojas a kad meni nesto treba, onda ja pored sto mi se odbija, moram da placam participaciju...
BadBoy

#3662 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

Kažem da razumijem argument smanjenja troškova liječenja, ali vezani vozači mogu biti totalni moroni i skriviti daleko više nesreća od nekog nevezanog. Štaviše, dobro je poznat fenomen gdje ljudi uvođenjen novih tehnologija prave veći broj nesreća. To je bio slučaj sa ABS-om, pojasima, ESP-om i mnogim drugim tehnologijama. Ljudi misle da će ih te stvari izvući, pa onda poduzimaju veće rizike, voze neopreznije itd.

Da se razumijemo, volim svoju glavu i vežem se. Ali se ne slažem sa politikom kažnjavanja.
Travnički Noćni Šetač

#3663 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Travnički Noćni Šetač »

BadBoy wrote: ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
Ne uvijek... dosta često našteti i drugima... na razne načine...
...
no generalno gledajući mene više zanima fenomen potrebe pravdanja prekršaja... nevezanje pojasa po važećem zakonu je prekršaj... za isti se plaća kazna... to se može izmijeniti amandmanima za zakon ali nema nikakvog razloga da se bilo kakakv prekršaj, pa i nevezanje pojasa pravda bilo čime...
Ili kad se pravda kaže nisam ja vozio brzo već je postavljen glup znak... Jesam preticao preko pune linije ali što će ona tamo sve se dobro vidi... i tako svakodnevno čujem svugdje oko sebe...
Throttle

#3664 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Throttle »

Haris.ba wrote:
Throttle wrote:Ako izazoveš udes a on pogine jer nije imao pojas?
Opća pravila o utvrđivanju štete. Onaj ko je pridonio svojoj šteti nevezanjem - ne može krivicu za povećanje svoje štete prebaciti na drugoga.

Ostaje samo pitanje je li bolje za društvo da osoba zagine, ili ne zagine.
Pa pored te neke zakonske kazne ima nesto i u glavi, sto ne bih volio iskusit
Thorgerson

#3665 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Thorgerson »

BadBoy wrote: Šta tebe tangira ko nosi ili ne nosi pojas?

Kada imas tako blago retardirane ljude, koji ne shvataju da im takva sitnica moze spasiti zivot, moras ih natjerati zakonski na neke stvari.
BadBoy

#3666 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

Travnički Noćni Šetač wrote:
BadBoy wrote: ali ako vozač ne stavi pojas pri nesreći je samo sebi naštetio i nikome drugom.
Ne uvijek... dosta često našteti i drugima... na razne načine...
...
no generalno gledajući mene više zanima fenomen potrebe pravdanja prekršaja... nevezanje pojasa po važećem zakonu je prekršaj... za isti se plaća kazna... to se može izmijeniti amandmanima za zakon ali nema nikakvog razloga da se bilo kakakv prekršaj, pa i nevezanje pojasa pravda bilo čime...
Ili kad se pravda kaže nisam ja vozio brzo već je postavljen glup znak... Jesam preticao preko pune linije ali što će ona tamo sve se dobro vidi... i tako svakodnevno čujem svugdje oko sebe...
Apsolutno se slažem da se trebaj poštivati pozitivni pravni propisi. A vezanje pojasa je trenutno zakonska obaveza. Meni smeta što je to uopšte propisano zakonom i kažnjivo, naročito kod nas gdje je posljednjim izmjenama i dopunama ZOBS-a propisana strožija kazna za nevezanje pojasa nego za vožnju pod utjecajem alkohola! Istina, ovo je tačno do određene granice alkohola u krvi, ali je svejedno apsurdno.

Ne postoji niti jedan jedini splet okolnosti pod kojima neko ko nije vezao pojas može nanijeti istu štetu kao neko ko vozi pod dejstvom alkohola.
Travnički Noćni Šetač

#3667 Re: mobilni radari tj kamere

BadBoy wrote: Ne postoji niti jedan jedini splet okolnosti pod kojima neko ko nije vezao pojas može nanijeti istu štetu kao neko ko vozi pod dejstvom alkohola.
Apsoluttno se nećemo složiti oko takve konstatacije jer mi ne pada na pamet da poredim navodne "manje" ili "veće" prekršaje...
....
Čovjek koji se onesvijesti jer je pri brzini od 50 km/h radi nevezanog pojasa udario glavom u volan ili šajbu svojim vozilom će pobiti sve okolo što mu se nađe na putu... samo primjer...
BadBoy

#3668 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

Travnički Noćni Šetač wrote:
BadBoy wrote: Ne postoji niti jedan jedini splet okolnosti pod kojima neko ko nije vezao pojas može nanijeti istu štetu kao neko ko vozi pod dejstvom alkohola.
Apsoluttno se nećemo složiti oko takve konstatacije jer mi ne pada na pamet da poredim navodne "manje" ili "veće" prekršaje...
....
Čovjek koji se onesvijesti jer je pri brzini od 50 km/h radi nevezanog pojasa udario glavom u volan ili šajbu svojim vozilom će pobiti sve okolo što mu se nađe na putu... samo primjer...
Cijenim razliku u razmišljanju. Da ne offtopičarimo više na ovu temu, mislim da je ta tvoja situacija manje realna od one da će neka pijana budala napraviti sranje na cesti, a da će u međuvremenu policajac tebi napisati kaznu od 100 KM i jedan kazneni bod zato što se nisi vezao od Harija do kuće :D
Travnički Noćni Šetač

#3669 Re: mobilni radari tj kamere

Čisto radi zapisnika... protiv sam i pijanih budala za volanom naravno...
...
no sviđa mi se poštivanje razlika u mišljenju i cijenim i poštujem taj stav, te mu se pridužujem.. takođe se slažem da off topic staje sad... :thumbup:
drug_profi

#3670 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

Pijana budala dobija i nagradno oduzimanje dozvole i penal poene.
Čisto radi zapisnika, da rečene prekršaje zakon ipak ne tretira jednako.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3671 Re: mobilni radari tj kamere

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
A Polish MiG-29 pilot trolls the speed cameras on the motorway between Berlin and Poznan. 678km/h!
Naslovnica

#3672 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Naslovnica »

Daće ženinu vozačku...
milejovic1971

#3673 Re: mobilni radari tj kamere

Post by milejovic1971 »

Gdje je ta kamera u Mostaru tacno koja me okinula na 61, negdje oko Pravoslavne crkve sto se gradi, tuda sam isao za Banjaluku
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3674 Re: mobilni radari tj kamere

Post by mk ultra »

milejovic1971 wrote:Gdje je ta kamera u Mostaru tacno koja me okinula na 61, negdje oko Pravoslavne crkve sto se gradi, tuda sam isao za Banjaluku
Nema kamere a ogranicenje je 60 koliko znam
Optimist

#3675 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Optimist »

mk ultra wrote: Nema kamere a ogranicenje je 60 koliko znam

Kamere nema, jedino da nije bio mobilni radar. I cijelom duzinom od sjevernog do juznog izlaza u Mostar, ogranicenje je 50.
Post Reply