Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Freamon Lester
#36426 Re: Zeničani
Pritisak oko Koksare za novu upotrebnu dozvolu.
- notsure
#36427 Re: Zeničani
Na Facebook grupi "CarsijaZenica" neko napisaoclio_dci120 wrote:Ako je ovo istina sto pisu da sw Mital povlaci zbog Fude, ako se to ostvari, ja se prijavljujem nazad u Zenicu i glasam za Fudu, radim djaba kampanju i nadmasicu i Smarta u lobiranju preko foruma za racun Dofua!!!
Još jedna bomba koja nema veze sa životom. Ne branim kr0lja ali o povlačenju nema govora, ovo je samo pokušaj da Biju izbjegne krivičnu odgovornost za zagađenje. Ozbiljno mu za vratom visi 5-10 godina zatvora, pa je prvo nahuškao Zuhdiju da ga kao "sindikat brani od onih koji žele zatvoriti fabriku", pa je onda juče doveo Fadila "oprosti" da se Fadil isprovaljuje i pokaže kako je "fabrika važna za cijelu pederaciju", sve ne bi li izbjegao kaznu.SKANDAL
Kako saznajemo od pouzdanog izvora iz Brisela koji želi da ostane anoniman, Mittal je pokrenuo aktivnosti na povlačenju iz zeničke "Željezare", zbog uticaja reketaške politike Fuada Kasumovića
Da nije bilo krivične, nikad oni filtere ne bi postavili.
Zavalili su grad da ostane ovisan od njih za grijanje, da tako opere koksaru od odgovornosti za zagađenje (jbg ako hoćete grijanje, trpite koksaru kojoj je istekala upotrebna dozvola), i osigurao redovne milionske prihode za toplu vodu koja bi trebala biti besplatna (taman da im ohladi paru koja im treba za proizvodnju čelika, jer za termodinamički ciklus paru treba prvo ohladiti pa je onda pregrijavati).
Od povlačenja nema ništa, i uz nekakve EU tarife i uz kosovske takse opet su izvoznik broj 1. Niko nije lud da se povlači dok ostvaruje profit.
https://poslovnenovine.ba/2019/09/18/10 ... -u-regionu
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#36428 Re: Zeničani
Od ponedjeljka ide višemilionski remont koksare i čeličane, visoka peć staje na 10 dana (bit će friške have u zraku). Sumnjam da bi sve to išlo da se planira povući mada što se mene tiče nek sutra eksplodira cijeli Mittal.
-
skoronikako
#36429 Re: Zeničani
Notsure - toliko si gluposti navaljao da je smijesno.
Koksari ne treba upotrebna, vec okolinska dozvola, a Koksara je ima. Prva glupost.
Grad je imao opciju da pronadje drugi izvor grijanja (probali KTG, pricalo se o Kaknju) zadnjih 10 godina. ArcelorMittal nije imao nikakvu obavezu da grije grad osim moralne. Dakle niko nije prisilio Grad na nesto, nego nam je Grad, odnosno vladajuca struktura, nesposobna. Glupost broj dva.
Da se Fadil isprovaljuje kako je AM bitan za Federaciju, a sam dodajes kako je uprkos svim problemima AM I dalje najveci izvoznik iz BIH. Ovo znaci da AM plasira najvise proizvoda izvan BIH, a unosi novac u nasu drzavu. Glupost broj tri.
Izvoz ne znaci profit. AM posluje uz gubitke zadnjih nekoliko godina. Tacno je da je prihod velik, ali je I rashod. Tako da je to glupost broj cetiri.
Toliko mu ozbiljno prijeti da je prvi put sama istraga odbijena, a onda su odredjeni ljudi odlucili iskoristiti svoja poznanstva kako bi to promjenili.
Ovo za davanje dzaba je toliko smijesno I zaostalo (uzasno smrdi na prethodni rezim gdje se po naredbi vlasti nesto moralo davati dzaba) da je glupo I komentarisati.
Koksari ne treba upotrebna, vec okolinska dozvola, a Koksara je ima. Prva glupost.
Grad je imao opciju da pronadje drugi izvor grijanja (probali KTG, pricalo se o Kaknju) zadnjih 10 godina. ArcelorMittal nije imao nikakvu obavezu da grije grad osim moralne. Dakle niko nije prisilio Grad na nesto, nego nam je Grad, odnosno vladajuca struktura, nesposobna. Glupost broj dva.
Da se Fadil isprovaljuje kako je AM bitan za Federaciju, a sam dodajes kako je uprkos svim problemima AM I dalje najveci izvoznik iz BIH. Ovo znaci da AM plasira najvise proizvoda izvan BIH, a unosi novac u nasu drzavu. Glupost broj tri.
Izvoz ne znaci profit. AM posluje uz gubitke zadnjih nekoliko godina. Tacno je da je prihod velik, ali je I rashod. Tako da je to glupost broj cetiri.
Toliko mu ozbiljno prijeti da je prvi put sama istraga odbijena, a onda su odredjeni ljudi odlucili iskoristiti svoja poznanstva kako bi to promjenili.
Ovo za davanje dzaba je toliko smijesno I zaostalo (uzasno smrdi na prethodni rezim gdje se po naredbi vlasti nesto moralo davati dzaba) da je glupo I komentarisati.
- dajdza-ze
#36430 Re: Zeničani
Pozz. Gdje u Zenici uraditi "spuru" na autu? Hvala.
-
Ci-Nick
#36431 Re: Zeničani
Inače kod nas nije teško izreći bilo šta, dokazi nisu potrebni.skoronikako wrote:Notsure - toliko si gluposti navaljao da je smijesno.
Mittal je prošle godine iskazao gubitak od 3 miliona KM.
Evo i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sa svojim trogodišnjim iskustvom iznosi neupitne podatke,..
https://www.radiosrebrenik.ba/2018/12/1 ... a-prasine/
http://zenicainfo.ba/2018/12/19/alarman ... istva-zdk/
"Procijenjeno je da je 169 od 100 hiljada slučajeva smrti uzrokovano aerozagađenjem. U Zenici je ta cifra 205 ljudi, odnosno 18 posto."
Ne znam kojom matematikom 205 od 100 000 čini 18%.
Moja matematika kaže da je to 0,205 %
-
channel10
#36432 Re: Zeničani
Skoronikako, a ti mislis da bi on poslovao sa gubitkom ili bi zatvorio? Nemoj biti smjesan.
Dajdza, imas union komerc, ali.. Ja sam radio prije dva mjeseca, a sad sam primjetio da kad smotam u jacoj krivini i dodam malo jaci gas da mi hoce volan ispasti i kao da auto nije stabilno. Cijena 35KM, a eto vidis...
Dajdza, imas union komerc, ali.. Ja sam radio prije dva mjeseca, a sad sam primjetio da kad smotam u jacoj krivini i dodam malo jaci gas da mi hoce volan ispasti i kao da auto nije stabilno. Cijena 35KM, a eto vidis...
-
Ci-Nick
#36433 Re: Zeničani
A zašto ne bi poslovao i sa gubitkom.channel10 wrote:Skoronikako, a ti mislis da bi on poslovao sa gubitkom ili bi zatvorio? Nemoj biti smjesan.
Da odmah ugasi, isti tren ?
Prije dvije godine je imao dobit 20 miliona, prošle godine gubitak 3 miliona.
Sva ulaganja su urađena vlastitim kapitalom.
Ne može svaka godina biti dobra a tržište se ne prepušta lako drugome, bolje raditi i uz mali gubitak, nego je prodati,.. npr. kinezima.
- Casual's
#36434 Re: Zeničani

Moglo bi lijepo izgledat..gradska kafana
-
channel10
#36435 Re: Zeničani
Rekao je da posluje zadnjih nekoliko godina sa gubitkom, pa zato onako kazem. Njemu tih par miliona nije nista i moze ih poklopiti bez ikakvih problema sa racuna drugih "poslovnica". Sigurno su naseg gancija (brku) pritisli iz centrale, pa otuda ovakve price da ce otici. Ja bih ga odmah pustio, neka zatvara iste sekunde. Naci ce narod posla, jal ovdje, jal u mackanje. Svima bi nam bilo bolje.Ci-Nick wrote:A zašto ne bi poslovao i sa gubitkom.channel10 wrote:Skoronikako, a ti mislis da bi on poslovao sa gubitkom ili bi zatvorio? Nemoj biti smjesan.
Da odmah ugasi, isti tren ?
Prije dvije godine je imao dobit 20 miliona, prošle godine gubitak 3 miliona.
Sva ulaganja su urađena vlastitim kapitalom.
Ne može svaka godina biti dobra a tržište se ne prepušta lako drugome, bolje raditi i u uz mali gubitak nego je prodati,.. npr. kinezima.
Nemojte opet po zdravstvu udariti, jer nam je davno zdravstvo propalo samo sto se svi prave blesavi. Treba promijeniti sistem...
- Casual's
#36436 Re: Zeničani
Kada Mittal ode ostat će nam 2000 IT stručnjaka na birou.
-
s@mson
#36437 Re: Zeničani
https://goo.gl/maps/hVFjMeZ42iPdt9fa6dajdza-ze wrote:Pozz. Gdje u Zenici uraditi "spuru" na autu? Hvala.
-
Nivelacija
#36438 Re: Zeničani
https://www.klix.ba/biznis/privreda/zen ... w8Omp-36TQ
1.10.2018. u 13:07
Gradska uprava prema Šestićevim riječima nije iskazala interes u zajedničkoj organizaciji ZEPS-a, a mogućnost ekonomske stabilnosti dobili su od određenih ljudi iz Sarajeva koji su im ponudili podršku ako sajam presele u glavni grad BiH.
"Puno toga ima što se u ZEPS-u može popraviti, ali Tešanj, Gračanica i Lukavac imaju podršku općine i nemaju naknade za korištenje prostora. Gračanica dobije 100.000 KM od općine, Lukavac 40.000 KM, mi nemamo podršku, a sve troškove, od prostora do angažovanja Hitne pomoći, policije i druge troškove moramo platiti", kazao je Šestić.

1.10.2018. u 13:07
Gradska uprava prema Šestićevim riječima nije iskazala interes u zajedničkoj organizaciji ZEPS-a, a mogućnost ekonomske stabilnosti dobili su od određenih ljudi iz Sarajeva koji su im ponudili podršku ako sajam presele u glavni grad BiH.
"Puno toga ima što se u ZEPS-u može popraviti, ali Tešanj, Gračanica i Lukavac imaju podršku općine i nemaju naknade za korištenje prostora. Gračanica dobije 100.000 KM od općine, Lukavac 40.000 KM, mi nemamo podršku, a sve troškove, od prostora do angažovanja Hitne pomoći, policije i druge troškove moramo platiti", kazao je Šestić.
- dajdza-ze
#36439 Re: Zeničani
Hvala vam na brzom odgovoru. Zaboravio sam naglasiti negdje drugo osim union komerca. Jope hvala.s@mson wrote:https://goo.gl/maps/hVFjMeZ42iPdt9fa6dajdza-ze wrote:Pozz. Gdje u Zenici uraditi "spuru" na autu? Hvala.
-
channel10
#36440 Re: Zeničani
I ti si nesto primjetio kod auta nakon odradjivanja spure kod njih ili si cuo od drugih da nije ok ili je ipak neki drugi razlog?dajdza-ze wrote:Hvala vam na brzom odgovoru. Zaboravio sam naglasiti negdje drugo osim union komerca. Jope hvala.s@mson wrote:https://goo.gl/maps/hVFjMeZ42iPdt9fa6dajdza-ze wrote:Pozz. Gdje u Zenici uraditi "spuru" na autu? Hvala.
- dajdza-ze
#36441 Re: Zeničani
Kod njih sam mjenjao redovno gume ljeto-zima i obrnuto. I cujem od prijatelja sve vise prituzbi na kvalitet rada, a bogami su napucali cjene previse. Zadnji put zamjenu guma platio 28km. I to je bukvalno zadnji put kod njih. U proljece zamjenu zimskih za ljetnje platio 12km i dao ljudima na kafu 8km.
-
Shmeker
#36442 Re: Zeničani
U Zenici se broj umrlih krece od 1000 do 1400 na godisnjem nivou. Valjda se uzima odnos 205 na ovu cifru i onda to dodje oko 18 %.Ci-Nick wrote:Inače kod nas nije teško izreći bilo šta, dokazi nisu potrebni.skoronikako wrote:Notsure - toliko si gluposti navaljao da je smijesno.
Evo i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sa svojim trogodišnjim iskustvom iznosi neupitne podatke,..![]()
"Procijenjeno je da je 169 od 100 hiljada slučajeva smrti uzrokovano aerozagađenjem. U Zenici je ta cifra 205 ljudi, odnosno 18 posto."
Ne znam kojom matematikom 205 od 100 000 čini 18%.![]()
![]()
Valjda ce neko nekad izracunati sve troskove lijekova, osoblja, materijala, opreme koja je potrebna da bi se nus efekti Mittala ublazili. To bi dobro bilo da vidimo koliko od tih 100 miliona koje Mittal unese u grad odnesu Pliva, Krka, Bosnalijek i ostale farmaceutske kompanije.
-
Ci-Nick
#36443 Re: Zeničani
Ovdje fino piše,.. "169 od 100 000 i u slučaju Zenice, 205 od 100 000".Shmeker wrote:U Zenici se broj umrlih krece od 1000 do 1400 na godisnjem nivou. Valjda se uzima odnos 205 na ovu cifru i onda to dodje oko 18 %.Ci-Nick wrote:Inače kod nas nije teško izreći bilo šta, dokazi nisu potrebni.skoronikako wrote:Notsure - toliko si gluposti navaljao da je smijesno.
Evo i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sa svojim trogodišnjim iskustvom iznosi neupitne podatke,..![]()
Ne znam kojom matematikom 205 od 100 000 čini 18%.![]()
![]()
Valjda ce neko nekad izracunati sve troskove lijekova, osoblja, materijala, opreme koja je potrebna da bi se nus efekti Mittala ublazili. To bi dobro bilo da vidimo koliko od tih 100 miliona koje Mittal unese u grad odnesu Pliva, Krka, Bosnalijek i ostale farmaceutske kompanije.
U svakom slučaju 205 od 1000 ili 1400 bi bilo previše jer ako od aerozagađenja umre 18%, od cigareta 15 %, od alkohola 5%, od nezdrave ishrane 10%, od stresa 10%, od neimaštine 10%,.. ispadne da bi ljudi bez sedam ili osam rizikofaktora bili besmrtni.
Ozbiljni svjetski instituti bi pazili kad iznose brojke a ovaj naš Zenički,. 17,66 % ko iz rukava.
Koliko aerozagađenje utiče na zdravlje moglo se možda iskazati poređenjem dužine prosječnog životnog vijeka u Zenici i npr. Trebinju koje nema aerozagađenje. Iako ni to ne bi bilo realno jer se ljudi u Trebinju zdravije hrane, imaju bolju klimu, a vjerovatno imaju i bolje gene.
Kad sam 1983. godine išao na regrutaciju u Sarajevo, rečeno je da u prosjeku najlošiji regruti iz cijele Jugoslavije dolaze i iz Zenice.
- notsure
#36444 Re: Zeničani
Ne treba joj upotrebna, nikad je nije ni dobila od 1982 kad je napravljena.skoronikako wrote:Notsure - toliko si gluposti navaljao da je smijesno.
Sam mital je 2016 tvrdio da je životni vijek još 8 do 10 godina.

Moralna obaveza je uzeti svake godine 6 miliona KM za mlaku vodu, koja mu ostane kad se kondenzuje para potrošena u visokoj peći, čeličani,...skoronikako wrote:Grad je imao opciju da pronadje drugi izvor grijanja (probali KTG, pricalo se o Kaknju) zadnjih 10 godina. ArcelorMittal nije imao nikakvu obavezu da grije grad osim moralne. Dakle niko nije prisilio Grad na nesto, nego nam je Grad, odnosno vladajuca struktura, nesposobna. Glupost broj dva.
Ne pričaj mi molim te o moralu Indijaca - to je ubleha kojom su gradu svezali omču oko vrata jer je bio prezadužen za GGM pa nije imao čime praviti novu toplanu. KTG je bio megalomanski i zato je propao.
Fadil se nije provaljivao izvozom nego se isprovaljivao kad mu se jezik spetljao oko azota i sumpora i kad je izvalio da je Aluminij propao "zbog problema s izvozom". Propao je zbog HDZove brutalne pljačke i SDAove šutnje na tu pljačku. Ni nalik na mital.skoronikako wrote:Da se Fadil isprovaljuje kako je AM bitan za Federaciju, a sam dodajes kako je uprkos svim problemima AM I dalje najveci izvoznik iz BIH. Ovo znaci da AM plasira najvise proizvoda izvan BIH, a unosi novac u nasu drzavu. Glupost broj tri.
Osim telekoma, ko još prikazuje profit u Bosni? Samo rashode prividno uvećaš "investicijama" i izgleda kao da si u gubitku, a u stvari se preko prebijanja faktura s rudnikom Prijedor nahapaš miliona. Zašto Bingo ne prikazuje profit nego zida hale ko lud? Zašto Prevent ne prikaže profit nego kupuje šta stigne? AS holding, Violeta, Hifa,... svi "investiraju" umjestod a državi plate porez. Ne kažem da to ne valja (jer država i ne zna pametno trošiti pare od poreza, a investicijama se barem djelimično širi proizvodna baza) samo taj "gubitak" ne pokazuje da je firma pred zatvaranjem.skoronikako wrote:Izvoz ne znaci profit. AM posluje uz gubitke zadnjih nekoliko godina. Tacno je da je prihod velik, ali je I rashod. Tako da je to glupost broj cetiri.
Mital svjesno ide u taj "gubitak" jer mu je jeftinije prljavo raditi u Bosni nego plaćati astronomske takse za zagađenje u EU.
Jarane jesu oni što su tužili moćno pa mogu poznanstva iskoristiti da federalni tužilac poništi odluku kantonalnog.skoronikako wrote:Toliko mu ozbiljno prijeti da je prvi put sama istraga odbijena, a onda su odredjeni ljudi odlucili iskoristiti svoja poznanstva kako bi to promjenili.
Trebalo bi ih malo angažovat da tako spse još kojeg krimosa.
Smiješni i zaostali Kinezi odavno koriste višak toplote od hlađenja troske i drugih izvora toplote u željezarama da zagriju vodu, ali to naši predragi i premili Indijci neće, jer onda nema osnova da od građana uzmu 6 miliončića svake godine za zagrijavanje vode. Za te pare bi je zagrijao na 200 a ne ne 50 stepeni kako je grije mital.
-
skoronikako
#36445 Re: Zeničani
Opet lupas gluposti. Para za grijanje ide sa kotlova energetike.
Cekaj, znaci sad je greska AM sto je Grad sve pare potrosio I nema rjesenja za grijanje? I onda je jos AM kriv sto nudi neko rjesenje za grijanje? I to nudi rjesenje u kojem Grad uloz 5 miliona KM I dobije grijanje?
Opet ponavljam, kotlovi su bili losi I prije deset godina. Grad je imao dovoljno vremena da pronadje rjesenje. To sto nije nikako ne moze biti greska AM.
Uglavnom, puno stvari si promasio I pricas bez nekog dokaza. Cisto rekla-kazala prica.
Cekaj, znaci sad je greska AM sto je Grad sve pare potrosio I nema rjesenja za grijanje? I onda je jos AM kriv sto nudi neko rjesenje za grijanje? I to nudi rjesenje u kojem Grad uloz 5 miliona KM I dobije grijanje?
Opet ponavljam, kotlovi su bili losi I prije deset godina. Grad je imao dovoljno vremena da pronadje rjesenje. To sto nije nikako ne moze biti greska AM.
Uglavnom, puno stvari si promasio I pricas bez nekog dokaza. Cisto rekla-kazala prica.
-
belfy
#36446 Re: Zeničani
dok ti djelujes jako nepristrasno i objektivno, jel tako?
-
clio_dci120
#36447 Re: Zeničani
Dino Pasalic ponovo u akciji...
Mada ja ne priznajem Smetove kao jebaliste dok Dini gore Batu ne blicne

https://avaz.ba/vijesti/bih/517960/zeni ... 38&slide=0
Mada ja ne priznajem Smetove kao jebaliste dok Dini gore Batu ne blicne
-
skoronikako
#36448 Re: Zeničani
U cinjenicama nema pristrasnog.
Cinjenica je da se grijanje Grada zasniva na pari sa kotlova energetike, a ne kako je on rekao na povratu pare sa visoke peci.
Kao sto je I cinjenica da je Grad imao dovoljno vremena da pronadje rjesenje za grijanje. To sto nije, ne moze nikako biti greska AM.
Cinjenica je da Koksara ima Okolinsku dozvolu.
Za ovo sve se moze pronaci adekvatna dokumentacija koja potvrdjuje ove cinjenice. U ovome svemu ja uopste ne iskazujem svoje misljenje jer nema ni potrebe, vec samo ukazujem da odredjeni forumas ili ne poznaje materiju ili laze.
Nije sve crno, niti bijelo. Ima I narandjastog.
Cinjenica je da se grijanje Grada zasniva na pari sa kotlova energetike, a ne kako je on rekao na povratu pare sa visoke peci.
Kao sto je I cinjenica da je Grad imao dovoljno vremena da pronadje rjesenje za grijanje. To sto nije, ne moze nikako biti greska AM.
Cinjenica je da Koksara ima Okolinsku dozvolu.
Za ovo sve se moze pronaci adekvatna dokumentacija koja potvrdjuje ove cinjenice. U ovome svemu ja uopste ne iskazujem svoje misljenje jer nema ni potrebe, vec samo ukazujem da odredjeni forumas ili ne poznaje materiju ili laze.
Nije sve crno, niti bijelo. Ima I narandjastog.
-
Ci-Nick
#36449 Re: Zeničani
https://www.biznisinfo.ba/rekordna-godi ... aje-rasti/notsure wrote:
Osim telekoma, ko još prikazuje profit u Bosni? Samo rashode prividno uvećaš "investicijama" i izgleda kao da si u gubitku, a u stvari se preko prebijanja faktura s rudnikom Prijedor nahapaš miliona. Zašto Bingo ne prikazuje profit nego zida hale ko lud? Zašto Prevent ne prikaže profit nego kupuje šta stigne? AS holding, Violeta, Hifa,... svi "investiraju" umjestod a državi plate porez. Ne kažem da to ne valja (jer država i ne zna pametno trošiti pare od poreza, a investicijama se barem djelimično širi proizvodna baza) samo taj "gubitak" ne pokazuje da je firma pred zatvaranjem.
Mital svjesno ide u taj "gubitak" jer mu je jeftinije prljavo raditi u Bosni nego plaćati astronomske takse za zagađenje u EU.
Bingo je u posljednjih 6 godina iskazao ukupnu dobit od 346 miliona KM, evo i Violeta je iskazala dobit od 31 milion KM u 2018. godini, a iskazuje je i Prevent, iskazuje je i AS holding,...svake godine.
Investicije i iskazana dobit nemaju nikakve veze i investicije ne umanjuju dobit.
Dobit se djelimično može manipulisati kroz amortizaciju ali (skoro) svakoj upravi je cilj da iskaže dobit jer to znači da dobro rade svoj posao pa se mogu i kreditno zadužiti. Gubitaši teško dolaze do kredita.
https://www.vecernji.ba/vijesti/tko-su- ... ih-1328082
"Najprofitabilnije privatno poduzeće je Bingo Tuzla, koje je ostvarilo dobit od 76,4 milijuna KM, a čemu je doprinijelo njegovih 6.845 radnika, po čemu je ovo poduzeće najveći poslodavac. Slijede BH Telecom s 56,2 milijuna KM dobiti i JP Elektroprivreda BiH s 52,4 milijuna KM. Top pet najprofitabilnijih poduzeća zaokružuje Premier World Sport Čitluk s dobiti od 46,4 milijuna. Na popisu potom sljede Lager Posušje (45,6 milijuna KM dobiti), JP Ceste FBiH (38,08 mil KM), FIS Vitez (34,4 mil KM), Violeta Grude (31,7 mil KM) i Coca-Cola HBC BH 30,4 mil KM. "
Vlada RS-a je optuživala i tužila Arcelor Mittal da kroz transferne cijene izvlače dobit iz rudnika u Prijedora i tako umanjuju dio njihovog kolača ali nije bilo dokaza. Ti tvrdiš suprotno da izvlače dobit prema rudniku, što opet nema logike jer tamo imaju manji vlasnički udio.
Sva istina oko Arcelor Mittala ( nagađam nemam dokaze) je da funkcionišu tako da kupe Željezaru, dovedu upravu i da ta uprava treba firmu kćerku učiniti profitabilnom i da se onda iz profita koji ostvaruje rade investicije i u proizvodnju i u ekologiju.
Mittal Steel je osnovan 1989. godine i u samo dvadesetak godina je čovjek koji se bavio rezanjem brodova u staro željezo stigao među najveće proizvođače čelika u svijetu.
-
Nivelacija
#36450 Re: Zeničani
Ovo je najludji novinar u Bosniclio_dci120 wrote:Dino Pasalic ponovo u akciji...
Mada ja ne priznajem Smetove kao jebaliste dok Dini gore Batu ne blicne![]()
Prvi put je virio na prozore i sunjao se oko auta