Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#36326 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Opetja033 wrote:
Video snimak je samo dio Zapadne propagande, nije vrijedan komentara.

Zna se ko je napao Irak i izmišljao hemijsko oružje, prije toga Afganistan.Zar to nije korijen nasilja u muslimanskom svijetu, arapi da imaju mozga vrištali bi svaki dan o tim činjenicama, medijski im nabijali na nos i nasilje u Afganistanu i ono u Iraku.Od tog nasilja je sve počelo, i naravno i sada oni svime upravljaju, poigravaju se sa arapima, živa perverzija.Prave intervju sa likom koji par kilometara od mjesta intervjua spalio 150 svojih građana, i to je naravno ok, jer to tako Zapad želi.

Nije problem Izrael, nije ni američka invazija na Irak, nije ni diktatura u muslimanskim zemljama, javašluk, neuređenost, rasipništvo, nemoral, nepravda u tim muslimanskim sistema, sve je to u drugom planu jer to tako treba da bude i to je to.

Treba korijen problema tražiti u događajima koji su se desili prije 1400 godina :-)
Last edited by sarajevoxxxx on 10/02/2015 15:34, edited 1 time in total.
Kikibombona

#36327 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

fosna2014 wrote:*SAA stoji pred preuzimanjem Deir Maqera - sjeverozapadno od Deir Al Adas. Madhara, mjesto u blizini, pod teškom paljubom SAA. Al Tiha takođe. Sheikh Miskin - teško bombardiranje.

*Veliki gubici pobunjenika. Nusra vodi glavnu riječ u ovom području.
Bice da su ih dobro nagazili. Ubice im moral. Dara je u Idlib jedina oblast gdje u posljednjih godinu dana mogu nesto napraviti. Ako ih sada srede, ne znam cemu se mogu nadati!??

A hoce, vjerovatno. SAA kada krene ovako snazno u 90% slucajeva ostvari zacrtano.

Macer Gifford: British man ‘joins Kurds to fight Isis in Syria’

Image

http://www.independent.co.uk/news/world ... 34768.html

Last edited by Kikibombona on 10/02/2015 15:34, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#36328 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Al Assad za BBC:Ako ja odem sa vlasti pa ko će me naslijediti? :-)
fosna2014

#36329 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

*Nusra se povlači u Kafr Nasij. Selo gdje putevi vode ka Al Maqeru, Deir Al Adas i Dunaj. Daara.
Opetja033

#36330 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kakvi su ovo delegati, to je nevjerovatno!
U toj istoj Daari izuzetno strateski bitna mjesta Qarfa i Namer pred potpunim oslobodjenjem, borbe se vode u centru Qarfe i pobunjenici ih rasturaju a oni pricaju o nekakvim imaginarnim pobjedama Assadovih falangi. Pa samo su u zadnja tri dana svaki dan "zauzimali" Deir al Adas. Svaki put "potvrdjeno".
Risto Djogo iz najboljih dana. :mrgreen:
Klavikula

#36331 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Namer je odavno pod kontrolom pobunjenika, a na to strateski bitno cu se grohotom nasmijati. :D svaka zabit, pa i selence Qarfa, danas od strateskog znacaja :lol:
Opetja033

#36332 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:Namer je odavno pod kontrolom pobunjenika, a na to strateski bitno cu se grohotom nasmijati. :D svaka zabit, pa i selence Qarfa, danas od strateskog znacaja :lol:
"Selence" koje u izuzetno tezak polozaj stavlja Izru. Isto vazi i za Namer. Ne znam odakle ti to da je bio pod kontrolom pobunjenika? Pa i na wikipediji je posve crven. Prvi put to sada od tebe cujem.
Klavikula

#36333 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:Namer je odavno pod kontrolom pobunjenika, a na to strateski bitno cu se grohotom nasmijati. :D svaka zabit, pa i selence Qarfa, danas od strateskog znacaja :lol:
"Selence" koje u izuzetno tezak polozaj stavlja Izru. Isto vazi i za Namer. Ne znam odakle ti to da je bio pod kontrolom pobunjenika? Pa i na wikipediji je posve crven. Prvi put to sada od tebe cujem.
moja greska. mislio sam na Nimr, sjeverno od grada Jasim.

helem, ni Izra nema neki strateski znacaj, a kamoli ta dva sela. za SAA je stretski znacaj u Dari samo da drze pobunjenike podalje od Damaska odredjeno vrijeme. poneko selo, grad gore dole, nebitno. kad i ako dodje vrijeme Daru ce rijesiti isto kao i Zor.
Opetja033

#36334 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:moja greska. mislio sam na Nimr, sjeverno od grada Jasim.

helem, ni Izra nema neki strateski znacaj, a kamoli ta dva sela. za SAA je stretski znacaj u Dari samo da drze pobunjenike podalje od Damaska odredjeno vrijeme. poneko selo, grad gore dole, nebitno. kad i ako dodje vrijeme Daru ce rijesiti isto kao i Zor.
Boldirano - Wishful thinking.
Dara je jedna od najvaznijih provincija u Siriji za rezim. Upravo zbog Damaska. I u toj provinciji zadnjih par mjeseci dobijaju samarcinu za samarcinom, kontrolisu 20% kompletne provincije. Ako im ova ofanziva ne uspije (a ubjedjen sam da nece), gotovo je sa rezimom u Dari. Ovo je najvise sto mogu u ovom trenutku.
Kikibombona

#36335 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Klavikula wrote: moja greska. mislio sam na Nimr, sjeverno od grada Jasim.

Upravo tako. Ofanziva na Daru je nuzno zlo. U Zoru i Dari SAA zeli odrzati pat poziciju, vezati pobunjenike kako bi radili posao na kljucnim ratistima.

Ofanziva je uslijedila jer su se ocigledno uplasili da iz Dare ne provale u urbana podrucja Damaska, odakle ih je znatno teze istjerati. Rado bi oni ove snage usmjerili na pozicije pobunjenika u Damasku ili Alepu, al eto, morali su reagovati da spase Daru. Pad Dare bi bio cista katasrofa za SAA. Nema sanse da ce to dopustiti.

Al evo, ofanziva je za sada uspjesna. Ima da ubiju moral pobunjenicima, da ih smire na neko vrijeme i nastave gdje su stali u Damasku, Homsku, Hami, Idlibu i Alepu.
Opetja033

#36336 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:Al evo, ofanziva je za sada uspjesna.
Po cemu je uspjesna? Daj mi konkretno te velike pobjede Assadovih falangi a da se ne radi o rezimskoj propagandi u najboljem Risto Djogo stilu? Navedi mi konkretne uspjehe. Naravno neces moci jer ne postoje. Predstavljas kao cinjenicu ono sto su zapravo tvoje puste zelje. Smijesno.
Rampage

#36337 Re: Sirija

Post by Rampage »

Opetja033 wrote:
@Basar je nesto drugo. Fanatik. Komotno ga mogu zamisliti kako kolje sunite po Iraku i Siriji, bez problema.
Image

Image
Klavikula

#36338 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:

Dara je jedna od najvaznijih provincija u Siriji za rezim. Upravo zbog Damaska. I u toj provinciji zadnjih par mjeseci dobijaju samarcinu za samarcinom, kontrolisu 20% kompletne provincije. Ako im ova ofanziva ne uspije (a ubjedjen sam da nece), gotovo je sa rezimom u Dari. Ovo je najvise sto mogu u ovom trenutku.
nije stvar u tome da li oni mogu ili ne mogu. mogu sigurno. imaju dovoljno ofanzivnih trupa da za kratko vrijeme izadju na granicu sa Jordanom i Izraelom, ali nemaju potrebe za tim i nece to uraditi jer bi morali povuci (ofanzivne) trupe sa drugih vojista, tipa Damaska i Alepa.

svako njihovo ofanzivno djelovanje u pokrajinama Dara i Deir ez Zor je iznudjeno. djeluju samo kad moraju. ocito je odbrana Damaska bila ugrozena pa su pokrenuli ovu operaciju. ali ako im pola grada Dare nije od strateskog znacaja jer nisu obustavili operacije na drugim vojistima da bi tamo poslali snage, onda im sigurno nije ni neko selo oko Izre.
Opetja033

#36339 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:
Opetja033 wrote:

nije stvar u tome da li oni mogu ili ne mogu. mogu sigurno. imaju dovoljno ofanzivnih trupa da za kratko vrijeme izadju na granicu sa Jordanom i Izraelom, ali nemaju potrebe za tim i nece to uraditi jer bi morali povuci (ofanzivne) trupe sa drugih vojista, tipa Damaska i Alepa.

svako njihovo ofanzivno djelovanje u pokrajinama Dara i Deir ez Zor je iznudjeno. djeluju samo kad moraju. ocito je odbrana Damaska bila ugrozena pa su pokrenuli ovu operaciju. ali ako im pola grada Dare nije od strateskog znacaja jer nisu obustavili operacije na drugim vojistima da bi tamo poslali snage, onda im sigurno nije ni neko selo oko Izre.
Padom Izre se presjeca komunikacija Dara-Damask a i pobunjenicima iz istocnog i zapadnog dijela provincije visestruko olaksava komunikaciju. Kada je Dara u pitanju, za rezim je vaznija Izra od dijelova grada Dare koji kontrolisu. Po mom misljenju.
Klavikula

#36340 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Kikibombona wrote:
Klavikula wrote: moja greska. mislio sam na Nimr, sjeverno od grada Jasim.

Upravo tako. Ofanziva na Daru je nuzno zlo. U Zoru i Dari SAA zeli odrzati pat poziciju, vezati pobunjenike kako bi radili posao na kljucnim ratistima.

Ofanziva je uslijedila jer su se ocigledno uplasili da iz Dare ne provale u urbana podrucja Damaska, odakle ih je znatno teze istjerati. Rado bi oni ove snage usmjerili na pozicije pobunjenika u Damasku ili Alepu, al eto, morali su reagovati da spase Daru. Pad Dare bi bio cista katasrofa za SAA. Nema sanse da ce to dopustiti.

Al evo, ofanziva je za sada uspjesna. Ima da ubiju moral pobunjenicima, da ih smire na neko vrijeme i nastave gdje su stali u Damasku, Homsku, Hami, Idlibu i Alepu.
gadjas u sridu.
nema se tu sta ni dodati, ni oduzeti. linija Damask - Alep je od strateskog znacaja, ostalo je sporedno :thumbup:
Klavikula

#36341 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote: Padom Izre se presjeca komunikacija Dara-Damask a i pobunjenicima iz istocnog i zapadnog dijela provincije visestruko olaksava komunikaciju. Kada je Dara u pitanju, za rezim je vaznija Izra od dijelova grada Dare koji kontrolisu. Po mom misljenju.
ma ok je to. ali za SAA nije i nikad nece biti vaznija neka tamo Izra od Damaska i Alepa.

stvar je samo u prioritetima.
Opetja033

#36342 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:
Opetja033 wrote: Padom Izre se presjeca komunikacija Dara-Damask a i pobunjenicima iz istocnog i zapadnog dijela provincije visestruko olaksava komunikaciju. Kada je Dara u pitanju, za rezim je vaznija Izra od dijelova grada Dare koji kontrolisu. Po mom misljenju.
ma ok je to. ali za SAA nije i nikad nece biti vaznija neka tamo Izra od Damaska i Alepa.

stvar je samo u prioritetima.
To se slazem. Medjutim nije im poslo za rukom ni da stave pod opsadu dijelove Halepa koji su pod kontrolom pobunjenika a bacili su bili sve karte na to, stotine i stotine sitskih placenika i fanatika od Afganistana preko Jemena pa do Iraka i Libanona je ucestvovalo u toj ofanzivi i polomili su zube. Cak sta vise, izgubili su dijelove teritorija koje su drzali prije pocetka ofanzive.

Pobunjenici objavili da su odbili i danasnje napade Assadovih falangi i sitskih terorista Hizbullata na Deir al Adas. Evo i kratkog videa iz Deir al Adasa, ko zna arapski neka prevede. Cujem da spominje Deir al Adas i da slavi/zahvaljuje Bogu. Toliko sam mogao shvatiti.
https://www.youtube.com/watch?v=JPMwCL3 ... e=youtu.be
Klavikula

#36343 Re: Sirija

Post by Klavikula »

nisu u potpunosti opkolili Alep ali jesu prebacili lopticu na pobunjenike. sad se oni bore da se ocuvaju unutar grada, a prije tih opercija SAA se borila za opstanak u Alepu.

btw. gubici SAA na sjveru Alepa su zanemarivo mali i ne mogu ugroziti njihov polozaj na tom dijelu ratista.
Opetja033

#36344 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:nisu u potpunosti opkolili Alep ali jesu prebacili lopticu na pobunjenike. sad se oni bore da se ocuvaju unutar grada, a prije tih opercija SAA se borila za opstanak u Alepu.
Vec duuuuuuuuuuuugo vremena su pobunjenici bili u defanzivi u Halepu. Duze od godine. Zadnja ofanziva Assadovih falangi je trebala da bude zavrsni udarac ali izazvala je kontraefekat. Po prvi put u jako dugo vremena pobunjenici su zapravo napredovali u Halepu.
Klavikula wrote:nbtw. gubici SAA na sjveru Alepa su zanemarivo mali i ne mogu ugroziti njihov polozaj na tom dijelu ratista.
Moze biti da su gubici SAA zanemarivo mali...... Poredeci sa gubicima sitskih paravojnih/teroristickih jedinica iz vas cijelog dunjaluka. Medjutim interesantno je da imas takvo misljenje. Ja mislim suprotno - da je najslabija Assadova karika na kompletnom sjeveru Sirije (ukljucujuci i grad Idlib) sjeverni Halep. Vidjecemo.
Kikibombona

#36345 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Image

Kurdi napreduju prema Gire Sipiju. Pesmerge pozicioniraju artiljeriju, grad je u dometu. Za par dana krece totalna ofanziva.

Rojava :D

https://pbs.twimg.com/media/B9fZaJICcAEeVgM.jpg:large

Poginuo jos jedan Pesmerga borac, na slici okruzen YPG i YPJ saborcima

https://pbs.twimg.com/media/B9fXcpKIEAA2bkF.jpg

+18

https://pbs.twimg.com/media/B9e6aIzIMAAWA_C.jpg:large

Babuka :D :lol:
Opetja033

#36346 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:...
Zasto mi ne odgovaras na pitanje? Tvrdis da je ofanziva Assadovih falangi i teroristickog Hizbolata u Daari uspjesna.

Na osnovu cega si to zakljucio? Po cemu je uspjesna? Daj mi konkretno te velike pobjede Assadovih falangi a da se ne radi o rezimskoj propagandi u najboljem Risto Djogo stilu? Navedi mi konkretne uspjehe. Naravno neces moci jer ne postoje. Predstavljas kao cinjenicu ono sto su zapravo tvoje puste zelje.

Nije valjda da izbjegavas odgovor? Jer lupetas proizvoljno?
Lincoln-Burrows

#36347 Re: Sirija

Post by Lincoln-Burrows »

Giri Sipi je većinsko arapski grad sve da ga Kudi i osvoje neće imati
vlast u tome gradu. Mislim da Kurdi trebaju zadržati područja gdje čine većinu.
Klavikula

#36348 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:nisu u potpunosti opkolili Alep ali jesu prebacili lopticu na pobunjenike. sad se oni bore da se ocuvaju unutar grada, a prije tih opercija SAA se borila za opstanak u Alepu.
Vec duuuuuuuuuuuugo vremena su pobunjenici bili u defanzivi u Halepu. Duze od godine. Zadnja ofanziva Assadovih falangi je trebala da bude zavrsni udarac ali izazvala je kontraefekat. Po prvi put u jako dugo vremena pobunjenici su zapravo napredovali u Halepu.
Klavikula wrote:nbtw. gubici SAA na sjveru Alepa su zanemarivo mali i ne mogu ugroziti njihov polozaj na tom dijelu ratista.
Moze biti da su gubici SAA zanemarivo mali...... Poredeci sa gubicima sitskih paravojnih/teroristickih jedinica iz vas cijelog dunjaluka. Medjutim interesantno je da imas takvo misljenje. Ja mislim suprotno - da je najslabija Assadova karika na kompletnom sjeveru Sirije (ukljucujuci i grad Idlib) sjeverni Halep. Vidjecemo.
1. opkoljavanje Alepa racunam od one ofanzive Hanasir-Al Safira-Medjunarodni aerodrom. od tada SAA konstantno napreduje i mijenja svoj polozaj na sjeveru. prije toga nisu imali redovnu logistiku, zapadni dio grada je bio odvojen od aerodroma itd. sad je situacija drasticno drugacija. sad je sve to pod upitnikom za pobunjenike.

2. a pazi, ljudi ginu, rat je. nekad ti operacija prodje uspjesno, nekad ne. ni prva ni zadnja vojska koja je bila u takvoj situaciji. ali generalno gledano SAA je u puno boljem polozaju u odnosu na pobunjenike u gradu Alepu. grad Alep je, naravno, najvazniji dio istoimene pokrajine.
Kikibombona

#36349 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Kikibombona wrote:...
Zasto mi ne odgovaras na pitanje? Tvrdis da je ofanziva Assadovih falangi i teroristickog Hizbolata u Daari uspjesna.

Na osnovu cega si to zakljucio? Po cemu je uspjesna? Daj mi konkretno te velike pobjede Assadovih falangi a da se ne radi o rezimskoj propagandi u najboljem Risto Djogo stilu? Navedi mi konkretne uspjehe. Naravno neces moci jer ne postoje. Predstavljas kao cinjenicu ono sto su zapravo tvoje puste zelje.

Nije valjda da izbjegavas odgovor? Jer lupetas proizvoljno?
Nisi pazljivo citao....

Napisao sam da SAA kada krene ovako snazno u 90% slucajeva odradi zacrtano. Jos kad je tu Hezbolah, spektakl. Prethodne ofanzive jasno ukazuju sta ce se desiti. Polako, tek je pocelo... Nema sumnje da ce ostvariti uspjeh, da ce zauzeti odredjena podrucja i u najmanju ruku zaustaviti pobunjenike kako bi neometano mogli planirati burno proljece za pobunjenike u Damasku.

Kusajr, Kalamun, Homs, Alep, Latakija..... Gdje god su ovako krenuli positigli su znacajane uspjehe. Tako ce biti i ovaj put, vidjet ces.
Kikibombona

#36350 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Lincoln-Burrows wrote:Giri Sipi je većinsko arapski grad sve da ga Kudi i osvoje neće imati
vlast u tome gradu. Mislim da Kurdi trebaju zadržati područja gdje čine većinu.
Grad jeste, ali u okolici ima dosta kurdskih sela. U samom gradu je omjer 70 - 30% korist Arapa. Al to nema nikakve veze, kao sto Kurdi ne mogu biti svi u jednoj drzavi/autonomnoj pokrajini, tako ne mogu ni Arapi. Gire Sipi je za Kurde pitanje opstanka. To je grad koji Kobani veze za Hasku, oblast u kojoj zivi 2 miliona Kurda. Ako se povezu, spaseni su.

Nema sumnje da je grad Gire Sipi apsolutni prioritet.

Sta ce biti sa Afrinom, to je vec upitno.
Locked