SDA-All about
- Dr. Kuca
#36276 Re: SDA-All about
Sda je svuda, po svim drugim strankama. Ko god nije uspio kod njih presao je u sdp, sbb ili je oformio svoju stranku.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#36277 Re: SDA-All about
GENERALNA SKUPŠTINA UN-A
Izetbegović: Naši građani žele živjeti u svijetu mira u kojem se poštuje njihovo dostojanstvo
-
high_volume
#36278 Re: SDA-All about
sigurnoable wrote:Evo gledam Bakira na youtube UN a. Pa ljudi moji, mene je stvarno sramota, kakav je ovo Engleski jezik. Pa moja nana bolje govori engleski nego ova ubleha od politicara. Nigdje nije govorio o drzavnim interesima, o problemima oko izbora, o problemima sa Hrvatima i Srbima. Ovo je sramotno i kakve propustene prilike imamo sa ovim covjekom. Pred ovako vaznim ljudima propustiti priliku da se ukazu problemi u drzavi i objasne neke stvari u vezi odnosa sa Srbijom i Hrvatskom je sramotno i tuzno!
Dok se obracao u UN u, vise je citao citate Mandele nego sto je ista konkretno rekao o problemima i planovima drzave. Ovo je velika po ko zna koji put propustena prilika!
- Leverage
#36279 Re: SDA-All about
Ovaj klip treba pokazivat' fudbalerima u mlađim kategorijama da vide kako se pravilno izvodi aut.
- Zavatoni
#36280 Re: SDA-All about
Koju god odluku donesu oko gradnje termoelektrana...sigurno će pogriješiti. Ko god je bude donosio...ovi ili oni naredni.Novak20 wrote:SDA koja je uspješno izbjegavala gradnju novih termoenergetskih objekata od rata naovamo, naprasno se sjetila TE Tuzla i nove TE Banovići. U stvari, radi se o pokušaju pariranja idejama vizionara i neimara iz PDA i SBB koje će se sigurno usmjeriti na ove projekte. Ako ništa radi dobrog tala.![]()
smrdim/vijest/blok-7-te-tuzla ... ativu/4683
Energija iz uglja je skupa i prljava...Evropa je ne želi finansirati. Uglavnom je teško dokazati isplativost, jer je projektovani MWh ovdje oko 56 eura...a tek se sada sa astronomskim cijenama električne energije na berzi taj MWh može prodati za te pare...ali sad smo na višegodišnjem makismumu. Energija je 2016-te bila oko 35 eura na berzi...
Može li se isplatiti?
Pa samo ako ostanu cijene kao sad...DA...
Ali to je sve tako rizično i nesigurno, da preko noći možemo doći u situaciju da je bolje da taj blok ne proizvodi nego da proizvodi...
S druge strane, šta ako ne izgradimo blok?
Nećemo imati višak nego manjak energije..i već 2022.g. postajemo energetski ovisna država...
Zbog obaveza prema energetskoj zajednici moramo izbaciti barem 3 bloka iz funkcije...treba nam zamjena.
Rudari preko noći ostaju bez mogućnosti da plasiraju svoj (za tržište enormno skup) ugalj...i onda slijedi socijalna drama u društvu sa rudarima koju nemamo već više deceniju.
Nerad i nesposobnost politika u zadnjih 20 godina nas je dovelo u ovu situaciju da je odluka o izgradnji blokova rizična i vjerovatno pogrešna...ili o neizgradnji...
A o priči da se grade 2 bloka, ne bih ni počinjao...jer je to tek debilizam lokalnog političkog preucavanja Tuzle i Banovića.
- drug_profi
#36281 Re: SDA-All about
Odlično si to objasnio. Energija nam treba, ali je bolje kupovati struju po veleprodajnim cijenama nego je proizvoditi po cijeni iznad maloprodajne.
Ako bi rudnici bili sposobni za veću produktivnost i niže cijene uglja, onda bi uz primjenu najmodernijih ekoloskih tehnologija bilo opravdano ulagati u TE blokove.
Ali ova stranka ne da ne zna napraviti nista od toga, nego uopste ne razumije ni slova o ovoj problematici. I ne samo ova stranka. Ni jedna stranka, i to jeste najveći problem što je prvenstveno OVA stranka eliminisala stručne kadrove iz procesa analize i odlučivanja, a postavila podobne i zaslužne.
Ako bi rudnici bili sposobni za veću produktivnost i niže cijene uglja, onda bi uz primjenu najmodernijih ekoloskih tehnologija bilo opravdano ulagati u TE blokove.
Ali ova stranka ne da ne zna napraviti nista od toga, nego uopste ne razumije ni slova o ovoj problematici. I ne samo ova stranka. Ni jedna stranka, i to jeste najveći problem što je prvenstveno OVA stranka eliminisala stručne kadrove iz procesa analize i odlučivanja, a postavila podobne i zaslužne.
-
Novak20
#36282 Re: SDA-All about
Sve je u redu šta pričaš ali....Zavatoni wrote:
Koju god odluku donesu oko gradnje termoelektrana...sigurno će pogriješiti. Ko god je bude donosio...ovi ili oni naredni.
Energija iz uglja je skupa i prljava...Evropa je ne želi finansirati. Uglavnom je teško dokazati isplativost, jer je projektovani MWh ovdje oko 56 eura...a tek se sada sa astronomskim cijenama električne energije na berzi taj MWh može prodati za te pare...ali sad smo na višegodišnjem makismumu. Energija je 2016-te bila oko 35 eura na berzi...
Može li se isplatiti?
Pa samo ako ostanu cijene kao sad...DA...
Ali to je sve tako rizično i nesigurno, da preko noći možemo doći u situaciju da je bolje da taj blok ne proizvodi nego da proizvodi...
S druge strane, šta ako ne izgradimo blok?
Nećemo imati višak nego manjak energije..i već 2022.g. postajemo energetski ovisna država...
Zbog obaveza prema energetskoj zajednici moramo izbaciti barem 3 bloka iz funkcije...treba nam zamjena.
Rudari preko noći ostaju bez mogućnosti da plasiraju svoj (za tržište enormno skup) ugalj...i onda slijedi socijalna drama u društvu sa rudarima koju nemamo već više deceniju.
Nerad i nesposobnost politika u zadnjih 20 godina nas je dovelo u ovu situaciju da je odluka o izgradnji blokova rizična i vjerovatno pogrešna...ili o neizgradnji...
A o priči da se grade 2 bloka, ne bih ni počinjao...jer je to tek debilizam lokalnog političkog preucavanja Tuzle i Banovića.
Još gora stvar što ne razmišljamo o alternativama. Rudnici u BiH rade već 110 godina. Najbolje i najekonomičnije zalihe uglja su iscrpljene, a rudnici su i dalje socijalne ustanove sa 60% viška uposlenika ali i odlična izborna baza SDA.
Niko za 23 godine nije vidio potrebu za gradnjom zamjenskih kapaciteta i prestrukturiranje privrede BiH koja će prihvatiti višak iz rudnika. Ne radi se ništa konkretno, ide se po inerciji do kraja. A kraj će biti jako bolan.
-
SimkeA
#36283 Re: SDA-All about
Ko ima vremena, zivaca i zeludac, bujrum nek procita:
https://bankwatch.org/wp-content/upload ... etwork.pdf
Ako se ne izgradi nista novo, ne treba zaboraviti da problem nece biti nezaposleni rudari. To je par hiljada ljudi, par kapi u moru 100k i 200k novozaposlenih prema obecanjima vrhovnika.
Pravi problem je nestanak pare za grijanje Tuzle i Lukavca. Preko 20.000 objekata u ovim gradovima se grije iz TE i to sa blokova koji se obustavljanju najdalje 2023. Ovo je preuzeta obaveza od strane Vijeca ministara i tu nema pregovaranja.
Dakle, jos jednom. Nije glavni problem nezaposlen rudar (ili bolje receno lice u radnom odnosu u rudniku, jer je rudara jako malo), vec ozebla guza!
https://bankwatch.org/wp-content/upload ... etwork.pdf
Ako se ne izgradi nista novo, ne treba zaboraviti da problem nece biti nezaposleni rudari. To je par hiljada ljudi, par kapi u moru 100k i 200k novozaposlenih prema obecanjima vrhovnika.
Pravi problem je nestanak pare za grijanje Tuzle i Lukavca. Preko 20.000 objekata u ovim gradovima se grije iz TE i to sa blokova koji se obustavljanju najdalje 2023. Ovo je preuzeta obaveza od strane Vijeca ministara i tu nema pregovaranja.
Dakle, jos jednom. Nije glavni problem nezaposlen rudar (ili bolje receno lice u radnom odnosu u rudniku, jer je rudara jako malo), vec ozebla guza!
-
kudrilo
#36284 Re: SDA-All about
Kako tužno priča engleski...high_volume wrote:sigurnoable wrote:Evo gledam Bakira na youtube UN a. Pa ljudi moji, mene je stvarno sramota, kakav je ovo Engleski jezik. Pa moja nana bolje govori engleski nego ova ubleha od politicara. Nigdje nije govorio o drzavnim interesima, o problemima oko izbora, o problemima sa Hrvatima i Srbima. Ovo je sramotno i kakve propustene prilike imamo sa ovim covjekom. Pred ovako vaznim ljudima propustiti priliku da se ukazu problemi u drzavi i objasne neke stvari u vezi odnosa sa Srbijom i Hrvatskom je sramotno i tuzno!
Dok se obracao u UN u, vise je citao citate Mandele nego sto je ista konkretno rekao o problemima i planovima drzave. Ovo je velika po ko zna koji put propustena prilika!
Haj da je iz Papue Nove Gvineje, ali evropski građanin...
- AmiĐa_Idriz
#36285 Re: SDA-All about
Jeko ona ubleha što su je poslali na debatu na FTV sinoć, isto ko da su joj dali napamet tekst i odgovore da nauči

Nebuloze i gluposti.
Nebuloze i gluposti.
- Haris.ba
- Leverage
#36287 Re: SDA-All about
Što se tiče samog akcenta vrlo teško je imati takav jedan akcent koji imaju ljudi koji žive u engleskom govornom području.
Ono što meni smeta je činjenica da pogrešno naglašava pojedine riječi. Npr. congratulate, nije naglasak na con nego na grat. Tako i mnoge druge riječi.
Ono što meni smeta je činjenica da pogrešno naglašava pojedine riječi. Npr. congratulate, nije naglasak na con nego na grat. Tako i mnoge druge riječi.
- shake69
#36288 Re: SDA-All about
Nit glasam za njega nit njegove, ali vala nije toliko katastrofalno ni tuzno. Tipicno za istocnoevropske politicare koji se docepaju govornice UN, zivotne dobi poput Izetbey Jr..kudrilo wrote:Kako tužno priča engleski...high_volume wrote:sigurnoable wrote:Evo gledam Bakira na youtube UN a. Pa ljudi moji, mene je stvarno sramota, kakav je ovo Engleski jezik. Pa moja nana bolje govori engleski nego ova ubleha od politicara. Nigdje nije govorio o drzavnim interesima, o problemima oko izbora, o problemima sa Hrvatima i Srbima. Ovo je sramotno i kakve propustene prilike imamo sa ovim covjekom. Pred ovako vaznim ljudima propustiti priliku da se ukazu problemi u drzavi i objasne neke stvari u vezi odnosa sa Srbijom i Hrvatskom je sramotno i tuzno!
Haj da je iz Papue Nove Gvineje, ali evropski građanin...
-
Novak20
- ljevoruki
#36290 Re: SDA-All about
Bakir govori engleski sa arapskim akcentom, ko da mu arapski maternji jezik a ne bosanski. 
- Zavatoni
#36291 Re: SDA-All about
Ma slažemo se....Novak20 wrote:
Sve je u redu šta pričaš ali....
Još gora stvar što ne razmišljamo o alternativama. Rudnici u BiH rade već 110 godina. Najbolje i najekonomičnije zalihe uglja su iscrpljene, a rudnici su i dalje socijalne ustanove sa 60% viška uposlenika ali i odlična izborna baza SDA.
Niko za 23 godine nije vidio potrebu za gradnjom zamjenskih kapaciteta i prestrukturiranje privrede BiH koja će prihvatiti višak iz rudnika. Ne radi se ništa konkretno, ide se po inerciji do kraja. A kraj će biti jako bolan.
Promjene vezane za rudarstvo u BiH se ne mogu i ne trebaju napraviti za godinu dana. Ali na periodu od 10-20 godina se mogu jako elegantno napraviti značajna poboljšanja.
Problem je što ovih 10 godina niko nije uradio ništa da smanji broj rudara; da im poveća produktivnost; da zatvori neke rudnike koji ne bi smjeli ni ekonomski ni sigurnosno da postoje.
Za 10 godina se umjesto ulaganja u neka široka čela moglo ulagati u neke biznise gdje će ti rudari ili njihova djeca raditi, a rudnike lagano zatvarati.
I dok Evropa gradi izvore čiste energije i planira da za 10-20 godina većinu energije tako dobija, mi ne radimo ništa da pratimo taj trend...
Znate li da je jedan rudar (ili uposlenik rudnika) u Srbiji produktivniji od našeg 5 puta?...a poljski je produktivniji i 40 puta...
Da li je šta urađeno da se to promjeni?
Nego...uzimamo kredit od 2 milijarde od kineza...za nešto što vjerovatno neće moći vraćati ulaganje.
A kinezima to odgovara...oni tako grade svoj put svile...daju ti kredit za nešto nerentabilno pa ako ne možeš vraćati oni to uzmu u svoje svlasništvo ili u koncesiji na 100 godina...vidite kako su došli u Grčkoj do luke Solun...e to je taj bolni kraj koji si spomenuo...kad neko drugi preuzme tvoje resurse jer ti nisi znao sa njima upravljati.
Za kredit od 2 milijarde treba naći sredstva od 100 miliona godišnje da bi se vratila rata kredita. Ima li Elektroprivreda tih 100 miliona u svom profitu? Nema.
A kako ih može imati?...pa samo ako im građani i privreda BiH plaćaju za 100 miliona veće račune za električnu energiju.
A gdje je novac koji se od amortizacije trebao odvajati za gradnju zamjenskih blokova?
E ovo je rezultat rada SDA...ali i drugih vladajućih garnitura u prethdonom periodu...i SBB-a i SDP-a i SBiH-a...jer svi oni imaju svoju odgovornost za ovo stanje....odnosno sranje.
-
jefff
#36292 Re: SDA-All about
Ovo neka sifrirana poruka? Sta su htjeli da kazu?Muftije o izborima u BiH: Birati one koji pomažu i grade, a ne one koji ruše i zameću sukobe
-
SimkeA
#36293 Re: SDA-All about
Pretpostavljam da navijaju za najveceg graditelja nakon Husrevbega.jefff wrote:Ovo neka sifrirana poruka? Sta su htjeli da kazu?Muftije o izborima u BiH: Birati one koji pomažu i grade, a ne one koji ruše i zameću sukobe
-
jefff
#36294 Re: SDA-All about
Apazit. Scepo je valjda toji zagovara podjelu jer nije za uzvisenog.
- Logovan
-
sigurnoable
#36296 Re: SDA-All about
Ako tebi ovo nije katasrofalan govor i izgovor rijeci a ne glasas za njih onda mi je jasno zasto je u drzavi situacija ovakva kakva jeste. Pa ako nista predsjednik jedne drzave Europske bi trebao da zna engleski pricati. Koliko je na vlasti i koliko je pokrao novca mogao je sebi uplatiti najefikasniji tecaj engleskog jezika. SRAMOTA!shake69 wrote: Nit glasam za njega nit njegove, ali vala nije toliko katastrofalno ni tuzno. Tipicno za istocnoevropske politicare koji se docepaju govornice UN, zivotne dobi poput Izetbey Jr..
- shake69
#36297 Re: SDA-All about
Taj covjek govori engleski vec 30 g., citas li ti sta? Ne govori mozda kao ti ali ne koristi prevodioca u drzavnim posjetama, koliko znam.sigurnoable wrote:Ako tebi ovo nije katasrofalan govor i izgovor rijeci a ne glasas za njih onda mi je jasno zasto je u drzavi situacija ovakva kakva jeste. Pa ako nista predsjednik jedne drzave Europske bi trebao da zna engleski pricati. Koliko je na vlasti i koliko je pokrao novca mogao je sebi uplatiti najefikasniji tecaj engleskog jezika. SRAMOTA!shake69 wrote: Nit glasam za njega nit njegove, ali vala nije toliko katastrofalno ni tuzno. Tipicno za istocnoevropske politicare koji se docepaju govornice UN, zivotne dobi poput Izetbey Jr..
-
sigurnoable
#36298 Re: SDA-All about
Uredu, izvini sto sam ti uvrijedio sultana. Sa ovim si se otkrio i nema potrebe da se lazemo. Iskren budi, fanatik si SDA stranke kao sto sam ja fanatik prof. Mirsada Hadzikadica. Nije sramota biti fanatik jedne stranke. Ja samo kazem da je sramota da na ovakv nacin jedan predsjednik govori engleski. Ako je tebi ovaj govor uredu onda i razumijem zasto si dio sultanata. Pogledaj govor slovenskog predsjednika Pahor a, Kolinde, Vucica. Problem je sto vi za svoj sultanat sve sto je krivo imate izgovor zasto je to tako. Mozda da prihvatite neke kritike i uzmete ih u obzir mozda bi imali jos vise pristalica vase Cevljanovic Korida ideologije...shake69 wrote:Taj covjek govori engleski vec 30 g., citas li ti sta? Ne govori mozda kao ti ali ne koristi prevodioca u drzavnim posjetama, koliko znam.sigurnoable wrote:Ako tebi ovo nije katasrofalan govor i izgovor rijeci a ne glasas za njih onda mi je jasno zasto je u drzavi situacija ovakva kakva jeste. Pa ako nista predsjednik jedne drzave Europske bi trebao da zna engleski pricati. Koliko je na vlasti i koliko je pokrao novca mogao je sebi uplatiti najefikasniji tecaj engleskog jezika. SRAMOTA!shake69 wrote: Nit glasam za njega nit njegove, ali vala nije toliko katastrofalno ni tuzno. Tipicno za istocnoevropske politicare koji se docepaju govornice UN, zivotne dobi poput Izetbey Jr..
-
kudrilo
#36299 Re: SDA-All about
Sačekajte da žvaljo Zahiragić smisli jedan demagoški govor odbrane svog El Baketa.
Moglo bi proći i npr "U godinama kada mnogi ljudi upisuju kurseve kako bi usavršili strane jezike, naš predsjednik Bakir je bio zaključan i zatvoren u trezoru." I onda stavi onu seljačku macolu kako stenje heroini i Bakiru i sultanat miran, inšalah, mašalah, samo tako Sultanu, i sl. komentari vjernih zaostalih hamelja.
Moglo bi proći i npr "U godinama kada mnogi ljudi upisuju kurseve kako bi usavršili strane jezike, naš predsjednik Bakir je bio zaključan i zatvoren u trezoru." I onda stavi onu seljačku macolu kako stenje heroini i Bakiru i sultanat miran, inšalah, mašalah, samo tako Sultanu, i sl. komentari vjernih zaostalih hamelja.
Last edited by kudrilo on 27/09/2018 00:21, edited 1 time in total.
-
sigurnoable
#36300 Re: SDA-All about
I mozes li mi reci molim te za svog Sultana govoris o nekim posjetama, gdje je to tvoj Sultan u svojih 4 godine mandata otisao mimo Turske, Jordana, Palestine? Koliko znam tamo se ne govori engleski jezik ili vi imate u stranci nove spoznaje? Mozda da se kretao u krugovima koji su politicki vazni za drzavu Bosnu i Hercegovinu kao sto su Amerika, Engleska, Francuska, Kanada, mozda bi i razvio svoj vukabular i naucio pravilno izgovaranje rijeci....shake69 wrote:Taj covjek govori engleski vec 30 g., citas li ti sta? Ne govori mozda kao ti ali ne koristi prevodioca u drzavnim posjetama, koliko znam.sigurnoable wrote:Ako tebi ovo nije katasrofalan govor i izgovor rijeci a ne glasas za njih onda mi je jasno zasto je u drzavi situacija ovakva kakva jeste. Pa ako nista predsjednik jedne drzave Europske bi trebao da zna engleski pricati. Koliko je na vlasti i koliko je pokrao novca mogao je sebi uplatiti najefikasniji tecaj engleskog jezika. SRAMOTA!shake69 wrote: Nit glasam za njega nit njegove, ali vala nije toliko katastrofalno ni tuzno. Tipicno za istocnoevropske politicare koji se docepaju govornice UN, zivotne dobi poput Izetbey Jr..