da, vinetua je radio koloys. (tj. koloy's koji je bio vjerovatno neka podfirma kolinske slovan) oni su početkom sedamdesetih pokušali sa sličicama visoke kvalitete ali preskupo je to bilo za naše tadašnje prilike. imali su i košarkašku ligu i neke aute itd. meni je neko bio dao album vinetu među jastrebovima ali kad je stari vidio koliko kesice koštaju stavio je odma' moratorij na toPixelDrifter wrote: ↑21/01/2026 11:07Ako se ne varam, a mozda se varam, sve je davno bilo, bila je verzija i na cirilici, ekavica (Buffalo Bill). Nisu to bile male knjige, bas ono knjizurine. A, sakupljao sam i slicice Vinetua, dolazile sa svijetlo braon kesicom u kojoj su bile zvakace gume, Koloy's, ako se ne varam, plasticne figurice indijanaca i kauboja i slicice u boji iz filma koje si morao lijepiti lijepkom, nisu bile samoljepljive. Inace, ti njemacki westerni su bili snimani kod nas (Plitvicka jezera, Popovo polje, bio je onaj kaubojski grad koji se mogao vidjeti iz voza kada je bila pruga do Dubrovnika). Da se odrzavalo, mogla je biti turisticka atrakcija, ali kod nas se ne odrzava nista.
za koloys sličice ima super primjer koja je to prevara bila, bio je mali albumčić sa 4 slike koje su se sastojale od mislim po 9 sličica (autić, vozić, pony biciklo i pony express). ako skupiš sve sličice od jedne slike pošalješ je u sloveniju i dobiješ to što si skupio. 8 sličica svake slike je naravno bilo u izobilju a deveta je imala pečat na sebi i bilo ih je jako malo. ko tu izvuče skupio je sliku
e sad ide ono najbolje, po kesici je unutra bila jedna sličica i jedna žvaka ... nisam se u životu nažvakao žvaka kao tada, skupio sam kamiončić i ponosno poslao stranicu albuma u sloveniju. poslije par sedmica sam dobio najjeftiniji mogući plastični kamiončić a od albuma nigdje ni traga ni glasa
a još bolje je što se ako skupiš pony ili pony express dobijao poster a ne stvarno biciklo ili moped. to je bilo napisano sitnim jedva vidljivim slovima negdje u ćošku (naravno na slovenačkom) i jedan mali iz komšiluka je skupio pony express ... mislim da ne trebam opisivati šta se dešavalo kada je stigo poster