Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gray

#3626 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

VladaFBiH wrote:
Gray wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ma dobro, ova dionica i treba da se urbanizira, jer sad je horor film, ali valjda debili nece praviti nebodercine i zaustaviti i ovo malo strujanja zraka sto ima. :-)

Ma neće, po RP je predviđeno samo 18 spratova :D
a izmjenama i dopunama RP-a ide i do 26 umjesto planiranih 8 :)

Sitnica :D
klixo

#3627 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by klixo »

van Basten wrote:Mislim da ce svako ko je boravio na Otesu ikad duze od 10min reci kako je bagra sa Trga mnogo veci problem tog naselja od aviona
Ne znam sta se desilo ,ali ih u zadnje vrijeme nema.
Moja pretpostavka je da su negdje emigrirali.
Stvarno ljepota bez njih.
Kakvi avioni , ni ne skontam ih kad prolete :-)
breuer

#3628 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

_BataZiv_0809 wrote:Ma dobro, ova dionica i treba da se urbanizira, jer sad je horor film, ali valjda debili nece praviti nebodercine i zaustaviti i ovo malo strujanja zraka sto ima. :-)
ma nije ni do strujanja zraka koliko do sveopšte "tibrizacije" "arhitekture" u sa.,

osim onih "sarajevo waves", koji i nisu u sarajevu i još pokojeg manje poznatog primjera, sve gola katastrofa za jedan evropski grad u 21. stoljeću

vukovar, krapinske toplice i pripizdine zadra imaju bolju savremenu stambenu arhitekturu od jebenog sarajeva, i to jedno 7 puta :run:
Haris.ba

#3629 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

breuer wrote:
ma nije ni do strujanja zraka koliko do sveopšte "tibrizacije" "arhitekture" u sa.,

osim onih "sarajevo waves", koji i nisu u sarajevu i još pokojeg manje poznatog primjera, sve gola katastrofa za jedan evropski grad u 21. stoljeću

vukovar, krapinske toplice i pripizdine zadra imaju bolju savremenu stambenu arhitekturu od jebenog sarajeva, i to jedno 7 puta :run:
A da se ne lažemo. Možda ima malo i do kupaca. Čim čovjek bez toga da mu pištolj neko stavi na glavu kupi stan u Tibri - onda je do kupca. Čim to njemu odgovara - kad je odlučio najveću investiciju u životu prosječnog građanina dati za arhitekturu Tibre - ponavljam, bez da ga je iko prisilio, onda hajmo reći da je do kupca.

I koji je onda interes prodavca da investira u dobar projekat? Kada ima kupca za bezveze projekat? Država treba da se brine da prpjekat bude dobar? Treba. Ali, hajde da vidimo da li tržište daje prođu lošim projektima.
Nepass

#3630 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Haris.ba wrote:
A da se ne lažemo. Možda ima malo i do kupaca. Čim čovjek bez toga da mu pištolj neko stavi na glavu kupi stan u Tibri - onda je do kupca. Čim to njemu odgovara - kad je odlučio najveću investiciju u životu prosječnog građanina dati za arhitekturu Tibre - ponavljam, bez da ga je iko prisilio, onda hajmo reći da je do kupca.

I koji je onda interes prodavca da investira u dobar projekat? Kada ima kupca za bezveze projekat? Država treba da se brine da prpjekat bude dobar? Treba. Ali, hajde da vidimo da li tržište daje prođu lošim projektima.
Ne mogu ljudi bolje priustiti. Rado bi svi oni u pnu novu zgradu kod scc, ili ono iznad skenderije. Ali nema se para.
Vecinom to kupuju ljudi koji imaju primanja do 2k bez pocetnog kapitala.
MrShadow

#3631 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MrShadow »

Kupuje li nasa raja stanove u Sarajevo Waves ili je to vecinom za arape? Vrijedi li dati 2500 m/2 za stan na toj lokaciji?
Haris.ba

#3632 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

MrShadow wrote:Kupuje li nasa raja stanove u Sarajevo Waves ili je to vecinom za arape? Vrijedi li dati 2500 m/2 za stan na toj lokaciji?
Teško je reći. Novogradnja je. Urađena fino. Ide na neku luksuzniju klijentelu. Nije tu bilo neke novogradnje da bi se imalo repera.

Naselje je dobro saobraćajno povezano. Šetnicom poslabo. Imaju trotoarčići do centra Ilidže. Obala rijeke još nije sređena. U planu je. Pa ko doživi. Uređenjem te obale postoji šansa da to postane najljepša šetnica u čitavoj kotlini.

U planu je i osnovna škola da se pravi. Računaj za oko 10 godina u najboljem slučaju.

Ima mnogo više plusova nego recimo projekat Vrtovi Riverine. Naselje je urbano naslonjeno na Pejton, koji je naslonjen na centar Ilidže. Nije sad daleko tramvajska stanica, ali je sasvim daleko da ti bude mrsko ići do nje. Postoji autobuski prevoz. Grasov.

Meni je recimo najveći problem smrad sa farme Butmir. Ko da 2500 KM po kvadratu to baš i ne očekuje.
breuer

#3633 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

Haris.ba wrote:A da se ne lažemo. Možda ima malo i do kupaca. Čim čovjek bez toga da mu pištolj neko stavi na glavu kupi stan u Tibri - onda je do kupca. Čim to njemu odgovara - kad je odlučio najveću investiciju u životu prosječnog građanina dati za arhitekturu Tibre - ponavljam, bez da ga je iko prisilio, onda hajmo reći da je do kupca.

Država bi trebala brinuti da napravi atmosferu u kojoj će prosječan kupac imati priliku da postavlja standarde, kako finansijske, a samim tim i pitanja kvalitete i estetike, ali to je pored uspostavljenog mentalnog sklopa većine očito pretežak posao, a posljedice su dugotrajne i uporedivši sa zemljama regiona (da ne pominjem malo dalje evropske), katastrofalne. Šta može reći prosječan posjetitelj Sarajeva kad ulazi u grad i sa jedne strane ugleda Tibru, s druge Hecco grdosiju, malo dalje naselje Miljacka sa balkonima boje govneta i sve ostale nakaradne bljuvotine, simboli osiromašenja duha, koje je ubjedljivo najopakije siromaštvo jer mu se očito ne može stati u kraj.

Ne moraš bruku sa divljim naseljima ni pominjati, kad je ulaganje i arhitektura divlja. Kao da je Hrvatska preko okeana, Slovenija zemlja na drugom kontinentu, pa i raspala Srbija, makar Beograd, je minimalno Češka za nas, po pitanju kvaliteta stambene novogradnje, pa pominjao sam izbušeni Vukovar i pripizdinu Krapinske Toplice koje imaju 10 puta kvalitetnije projekte od elitnih sarajevskih. Možeš ti opucati 15 cm termike, ugraditi prvoklasnu stolariju, riješiti sve termičke mostove, kad je prostor u kojem obitavaš sranje, a zgrada ružna da ti se ne mili prići joj.

I to što kažeš, čovjek jedva izganja kredit, zavali se 25 godina ko zadnji krelac, i kupi stan u zgradi Miljacka, ili Tibrama. Mogu samo zamislit koliko je takvim tek bogato nematerijalno životno saznanje :P
neki

#3634 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

MrShadow wrote:Kupuje li nasa raja stanove u Sarajevo Waves ili je to vecinom za arape? Vrijedi li dati 2500 m/2 za stan na toj lokaciji?
Ne vrijedi...nije to bas ni kvalitet o kakvom se prica.
realna cijena bi bila 1800-1900 s obzirom da je u cijenu ukljuceno i garazno mjesto..
Haris.ba

#3635 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ne znam. Pričao sam nedavno sa jednim likom. Došao iz Mostara. Radi na jednoj pumpi blizu Tibri. Iznajmljuje stan. Njemu odlično. Kaže, da imam para kupio bi. Kaže, blizu posao. Stan ne gleda odmah komšiji u pendžer. Blizu tramvaj. Blizu Ilidža. Blizu Bingo. Blizu Konzum. Blizu autopijaca nedjeljom. Blizu Heco. Jeftine jabuke. Blizu centar Safet Zajko. Blizu Stupska petlja, pa se brzo uključi na cestu prema Mostaru.

Sve je relativno. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3636 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

ljudi treba shvaititi da smo na dnu
nažalost
klixo

#3637 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by klixo »

Stan Pejton
http://www.olx.ba/r/22399298/59946

Meni je ova zgrada 10x bolja opcija nego to u Otesu.
Zgrada ima svoj parking... market ,vrtic i skola 15 koraka (bukvalno) od haustora.
Do tramvajske cca. 600-700m.

Btw. ovaj gore stan se godinama prodaje zato sto ovaj ocekuje budalu koja ce mu kesirati preko 3k po kvadratu(ne racunajuci balkon).
Inace , stan u ovoj zgradi sa iole normalnon cijenom pukne u 24h.
I to kad izadje na pik , kupuju ljudi iz komsiluka.
Komsija ga ima izdanog Bog zna koliko , ja smekam par mjeseci da kupim ,ali nema sanse...
Truba

#3638 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

da tu sam ja blizu
vidim dugo se prodaje
ima i konzum :D
škola, obdanište, sve... :D
breuer

#3639 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by breuer »

Haris.ba wrote:Ne znam. Pričao sam nedavno sa jednim likom. Došao iz Mostara. Radi na jednoj pumpi blizu Tibri. Iznajmljuje stan. Njemu odlično. Kaže, da imam para kupio bi. Kaže, blizu posao. Stan ne gleda odmah komšiji u pendžer. Blizu tramvaj. Blizu Ilidža. Blizu Bingo. Blizu Konzum. Blizu autopijaca nedjeljom. Blizu Heco. Jeftine jabuke. Blizu centar Safet Zajko. Blizu Stupska petlja, pa se brzo uključi na cestu prema Mostaru.

Sve je relativno. :D
ja bih radije živio u kvalitetno raspoređenom prostoru, u ok projektovanoj zgradi, makar se snabdijevao iz Granapa, nego u Tibri (pu pu pu) pa sve da mi je i stari Mercator u blizini :P

kako čovjeku za kvalitet stambenog naselja i stana može biti samo mjerodavna blizina nekakvih prodavnica i eventualno nekakve parkovske površine :-)
to je upravo ono što si ti pomenuo ranije, sam kupac ne zna šta mu sve treba za kvalitetan život, pa ako je blizu Konzum, tim bolje...

njemu jedino što je blizu je komšijin stan i pogled u isti, te neizbježni problemi sa nekvalitetom izgradnje objekta u kojem obitava, nažalost

1. ok, blizu posao, ako ga kojim slučajem prebace na drugu pumpu, ima još novim naselja po sa., valjda će i to biti blizu 2. ne gleda odmah komšiji u pendžer, to je inače standard u stanogradnji, al u slučaju Tibre očito luksuz 3. blizu je tramvaj ko i meni sa donjih Ciglana do Skenderije otprilike :D 4. blizu Ilidža, Ilidža je blizu svim stanovnicima Stupa, 5. blizu Bingo i Konzum stvarno neću komentarisati 6. blizu autopijaca nedjeljom, ja sam sretan što živim minimalno 10 km od autopijace nedjeljom :D 7. blizu Hecco, dovoljno mi je muka što ga moram gledati ako ulazim preko zapada u grad, još da mi je stalno blizu 8. jeftine jabuke, odem do prijatelja u vikendicu i naberem ih sam :D 9. dobro, blizu centar Safet Zajko, to je relativno uredna atletska staza sa stadionom u sredini i fontanom veoma nesugerišućeg oblikovanja :D 10. čovjeku blizu mjesta stanovanja najprometnija gradska raskrsnica, sad i autoput, i to mu je pozitivna stavka, tačno kad se vratiš kući s posla iz gradske gužve i buke, dočeka te gradska gužva i buka :D

ili da sumiram ovu svoju dugu analizu, tvoj poznanik u Tibri ima sve što prosječnom evropskom stanovniku u njegovom naselju nedostaje :D
vodoinstalater

#3640 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vodoinstalater »

VladaFBiH wrote:
Qler wrote:Problem je u kompletnom vodovodu i gubitcima i manjkom izvorista...
problem je sa gubicima koji se mogu riješiti u narednih par godina + imaš projekat koji se zove crna rijeka (ako je ovi iz Trnova ne unište prije) koji bi trebao da obezbijedi vodu za 2x veći grad od Sarajeva... postoje samo 2 problema: 1. Dio vodovoda ide kroz RS (manji problem) 2. Do sada nije realizovan isključivo jer su japanci (mislim da su oni davali novac) tražili kontrolu nad sredstvima/radovima i niko se nije mogao ugraditi u to (čitaj SDA, SDP, SBiH i slični) pa je projekat pomjeren za neka druga "bolja" vremena...
Sa gubicima se moze izboriti grad uz plan i dosta rada upravo tako za par godina. Projekat Crna rijeka je samo opcionalno imao varijantu da se voda do Sa transportuje cjevovodom. Ako nisam sta zaboravio, glavni dio projekta je bio povecavanje proticaja na rijeci Zeljeznici (izgradnjom akumulacije u godnjem toku) i time povecavanje infiltracije u Sarajevsko polje odakle se cini mi se procentualno i danas najvise vode uzima za Sa.
Japanci jesu radili neke studije a zastoj je tu i jer nikoga nije briga. Ovi koji vedre i oblace Kantonom niti se bave ovim niti znaju sta o tome. A nije ni briga ni ove iz vodovoda.

Projekat je ukljucivao i veslacku stazu i jezero u Butmiru tj na tom dijelu na obje obale Zeljeznice.
klixo

#3641 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by klixo »

Black swan wrote:da tu sam ja blizu
vidim dugo se prodaje
ima i konzum :D
škola, obdanište, sve... :D
Gdje tacno ? I ja sam :mrgreen:
Truba

#3642 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

odmah iza tebe :D i promatram 8) :kakoste: :fight:
2002

#3643 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by 2002 »

Ima li neko informacije o zgradama u ulici Ferde Hauptmana, konkretno zgrada stometarka. Meni je lokacija odlicna samo me zanima kakve su zgrade, cijena je nekih 1700KM/m2.
VladaFBiH

#3644 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

2002 wrote:Ima li neko informacije o zgradama u ulici Ferde Hauptmana, konkretno zgrada stometarka. Meni je lokacija odlicna samo me zanima kakve su zgrade, cijena je nekih 1700KM/m2.
lokacija dobra - zgrada srednja žalost (kao i sve tog godišta - građeno prije zemljotresa u Skoplju odnosno prije nego što su se standardi značajno poboljšali tj. 60te)...
2002

#3645 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by 2002 »

Ja sam negdje procitao da su gradjene izmedju 1970 - 1979 godine. Ne sjecam se tacno gdje ali moguce da su pogresno napisali.
iceman ze

#3646 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman ze »

Trenutno zivim u N. Sarajevu, zadnjih 14 godina, sad trazim stan sa suprugom, cca +40 m2. Orjentaciono u istoj opstini koliko je realno cijena starogradnje?Hvala
agent_zero

#3647 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

2002 wrote:Ja sam negdje procitao da su gradjene izmedju 1970 - 1979 godine. Ne sjecam se tacno gdje ali moguce da su pogresno napisali.
Stometarka i one iza nje su starije, mislim polovinom ili krajem 60tih su građene.
agent_zero

#3648 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

iceman ze wrote:Trenutno zivim u N. Sarajevu, zadnjih 14 godina, sad trazim stan sa suprugom, cca +40 m2. Orjentaciono u istoj opstini koliko je realno cijena starogradnje?Hvala
Džabe je koliko je realno, odeš na pik i vidiš cijene :)
2002

#3649 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by 2002 »

agent_zero wrote:
2002 wrote:Ja sam negdje procitao da su gradjene izmedju 1970 - 1979 godine. Ne sjecam se tacno gdje ali moguce da su pogresno napisali.
Stometarka i one iza nje su starije, mislim polovinom ili krajem 60tih su građene.
:thumbup:
Hvala na informaciji.
Haris.ba

#3650 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

klixo wrote:Stan Pejton
http://www.olx.ba/r/22399298/59946

Meni je ova zgrada 10x bolja opcija nego to u Otesu.
Zgrada ima svoj parking... market ,vrtic i skola 15 koraka (bukvalno) od haustora.
Do tramvajske cca. 600-700m.

Btw. ovaj gore stan se godinama prodaje zato sto ovaj ocekuje budalu koja ce mu kesirati preko 3k po kvadratu(ne racunajuci balkon).
Inace , stan u ovoj zgradi sa iole normalnon cijenom pukne u 24h.
I to kad izadje na pik , kupuju ljudi iz komsiluka.
Komsija ga ima izdanog Bog zna koliko , ja smekam par mjeseci da kupim ,ali nema sanse...
Gradiće se nekoliko zgrada u Pejtonu. Za život trenutno - mnogo bolji izbor nego Otes. Otes u budućnosti može postati ekstra naselje. U rangu sa Lužanima. Ali, valja dočekati. :D I Vrtovi riverine preko rijeke su to mogli postati - ali propadoše.

A ako uspiju riješiti papirologiju, mnogo je zanimljiviji projekat Nova Ilidža od Otesa. Ali, to će ako krene biti tek za nekoliko godina.

Ova zgrada u Pejtonu je fina. I naravno da ima bolju lokaciju od ove u Otesu. Ali projekti stanova nisu na nivou onih u Otesu. Od veličine soba, do budalaština sa balkonima bez krova i male kvadrature.
Post Reply