Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- Leia_Organa
#3626 Re: Mrsanje - nacini ?
Sehs!
Sagore se sve kalorije.
-
A_A_AKCIJA
#3627 Re: Mrsanje - nacini ?
Ukratko, jedna od najvećih zabluda.yoda82 wrote:Ja sam ovako smršao 14 kg za 10ak mjeseci.
http://body.ba/fitness/mrsanje/najbolji ... mrsanje/75
Novija nauka pobija sistem troši više, jedi manje, a pogotovo da je kalorija kalorija, bez obzira iz koje hrane dolazi. Vježba definitivno da, ali reći nekome ko ima 20ak kila više da se baci na vježbu i nema smisla. Vježba ima smisla kada su manje korekcije u pitanju i kao zdravi lifestyle kada postigneš željenu težinu. Povećati aktivnost definitivno da.
Sa druge strane, svaka dijeta u kojoj se gladuje je u startu osuđena na propast. Gura organizam u stanje šoka i tjera ga da još više štedi energiju. Ko je bio na dijeti zna taj osjećaj apatije, usporenosti i zaglupljenosti poslije par dana. Konačno je i ovo naučno objašnjeno.
Problem je taj da većinu dijeta propisuju ljudi koji nikada nisu imali problem sa kilama, pa na debele ljude gledaju rasistički, kao na osobe slabog karatktera, slabiće i izjelice. Neki dan gledao neki reality gdje nekog jadnika od 180 kila izvjesni fitnes guru iz amerike tjera da jede 1600 kalorija dnevno, plus ga goni ko konja da vježba. Naravno, čovjek proživio golgotu, smršao jeste, ali je prošao kroz pakao i sve vrijeme je sanjao o hrani. Ova golgota je osnova yoyo efekta dijete, jer organizmu priušti takav šok koji nikada ne zaboravlja.
Kada dobiješ upalu pluća , doktor ti ne kaže haj malo ti to vježbom riješi, budi karakter, šetaj... nego ti da strogu terapiju i tretira te kao medicinski slučaj. U zadnje vrijeme se i na debljinu gleda ovako i to daje rezultate. Otkriveni su metabolički problemi koje izaziva masno tkivo (ponašanje masnoće kao žlijezde koja luči hormone gladi), OB gen (gen debljine), index brzine metabolizma...
Takođe, razbijeni su mnogi mitovi koji su ljude tjerali da se hrane nezdravo. Donedavno su pahuljice smatrane najzdravijim doručkom, a jaja preporučivana na max 2 komada sedmično zbog visokog holesterola. Danas je obrnuta priča i jaja čine osnovu zdrave ishrane. Ista je priča sa crvenim mesom i masnoćama životinjskog porijekla.
Sa druge strane, otkriveni su glavni uzročnici koji izazivaju metaboličke probleme i dovode do debljanja: prehrana bazirana na prostim ugljikohidratima (peciva i hljeb), šećer i nezdrave masnoće (koje sadrže transmasne kiseline i biljna ulja, osim naravno maslinovog i još par izuzetaka).
Ja sam sa ketonskom (proteinskom) dijetom skinuo 10 kg za manje od dva mjeseca. Probao sam ih puno i ovo je jedina na kojoj nisam gladan i imam osjećaj da bih mogao ovako i godinu dana. Pun energije, radim normalno, bez depresivnih momenata koji prate druge dijete...
Ukratko, izbacio sve ugljikohidrate: šećere, slatko, hljeb, tjestenine, voće i ishranu bazirao na proteinima (meso svih vrsta, fermentirani mliječni proizvodi) i zelenom povrću sa malim udjelom šećera i škroba. Imao krizu odvikavanja od šećera par dana i onda s pjesmom. Doduše, osobama koje ne vole meso može biti teže.
Ponavljam, lutao godinama dok nisam posložio naučne činjenice koje objašnjavaju neke stvari. Sada, kada sam se okuražio, lagano uvodim vježbanje i konačno mi se ne smuči od toga. Dva mjeseca dijete sam podnio ko dva dana.
Stara škola jednostavno ima taj sadistički momenat u kojem se naslađuje patnjom debelih ljudi koji prolaze kroz dijetu i tjelovježbu. Jednostavno, to vide kao neku kaznu koju moramo da prođemo, jer smo uživali u hrani, pa se sad moramo i napatiti da smršamo. Ko god je išao kod nutricioniste ili fitnes trenera, doživio je ovaj momenat. Debljina se gleda kao problem karaktera, a ne kao medicinski problem.
- MOSALJOZE
#3628 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja stvarno ne znam zbog čega tolika frka oko mršanja.Za mene je to uvijek bilo prilično jednostavno.Izračunaš koliko ti treba kalorija dnevno,napravi deficit+trening i to je to.
-
arslanbey
#3629 Re: Mrsanje - nacini ?
ljudi sebi stvaraju razlog da odustanu,ono "nista ne jedem ali nece pa nece" a onda kad malo bolje pogledas taj jede i vise nego dovoljnoMOSALJOZE wrote:Ja stvarno ne znam zbog čega tolika frka oko mršanja.Za mene je to uvijek bilo prilično jednostavno.Izračunaš koliko ti treba kalorija dnevno,napravi deficit+trening i to je to.
nas organizam je jednostavan..nemoj jesti,smrsat ces
- malwarebyte
#3630 Re: Mrsanje - nacini ?
---
Last edited by malwarebyte on 24/10/2021 23:52, edited 1 time in total.
-
arslanbey
#3631 Re: Mrsanje - nacini ?
pa nemoj pretjerivati ,to je sve izbormalwarebyte wrote:Jes i kad ponovo kreneš jesti nadoknadiš sve što si izgubio i dobiješ još viška. Moraš jesti, ali da znaš šta i koliko jedeš, i da stvoriš naviku i da ti da navika ostane i kad dođeš do željene kilaže.arslanbey wrote:ljudi sebi stvaraju razlog da odustanu,ono "nista ne jedem ali nece pa nece" a onda kad malo bolje pogledas taj jede i vise nego dovoljnoMOSALJOZE wrote:Ja stvarno ne znam zbog čega tolika frka oko mršanja.Za mene je to uvijek bilo prilično jednostavno.Izračunaš koliko ti treba kalorija dnevno,napravi deficit+trening i to je to.
nas organizam je jednostavan..nemoj jesti,smrsat ces
Tako sam i ja ne znam koliko puta pokušavao ništa ne jesti, te samo voda, te samo voće, samo ovo ili ono, smršam 5, za mjesec +10.
Onda sam jeo sve ali u manjim količinima, umjesto 10 puta sedmično slatko uzmem 1-2 puta, hljeb na minimun, gazirano, smanjio, smanjim tanjir i izgubio 23 kile i evo već dvije godine na istoj kilaži.
Trening + pametno se hraniti čine čuda
-
razonoda
#3632 Re: Mrsanje - nacini ?
I ja vjerujem u unosenje kalorija koliko je potrebno i svakodnevno -vaganje. Ako je broj veci nego predhodni dan --smanjih unos hrane.MOSALJOZE wrote:Ja stvarno ne znam zbog čega tolika frka oko mršanja.Za mene je to uvijek bilo prilično jednostavno.Izračunaš koliko ti treba kalorija dnevno,napravi deficit+trening i to je to.
Trening--to je sad izgleda jako ''moderno'' . Sta ce obicnom covjeku trening, 2 x sedmicno. Pogotovo ovi momci kad se ''napusu'' i sta kad prestanu, a prestat ce trenirati jer jednostavno --DOSADI-- to je posao. Onda pocne njihova deformacija, drbljanje tamo gdje ne treba.
Ako je nekom to izvor prihoda , razumijem ali za sve ostale ---setnja je dovoljna.
- ćiribiribela
#3633 Re: Mrsanje - nacini ?
Zenama preporucujem 30 day shred by Jillian Michaels, imate na yt a vjerovatno ima i da se skine. Trebaju vam samo mali tegovi i volja.

- aurora313
#3634 Re: Mrsanje - nacini ?
Well… u pravu si ali ima tu dosta da ucis.A_A_AKCIJA wrote: …
Ja sam sa ketonskom (proteinskom) dijetom skinuo 10 kg za manje od dva mjeseca. Probao sam ih puno i ovo je jedina na kojoj nisam gladan i imam osjećaj da bih mogao ovako i godinu dana. Pun energije, radim normalno, bez depresivnih momenata koji prate druge dijete...
Ukratko, izbacio sve ugljikohidrate: šećere, slatko, hljeb, tjestenine, voće i ishranu bazirao na proteinima (meso svih vrsta, fermentirani mliječni proizvodi) i zelenom povrću sa malim udjelom šećera i škroba. Imao krizu odvikavanja od šećera par dana i onda s pjesmom. Doduše, osobama koje ne vole meso može biti teže.
Ponavljam, lutao godinama dok nisam posložio naučne činjenice koje objašnjavaju neke stvari. Sada, kada sam se okuražio, lagano uvodim vježbanje i konačno mi se ne smuči od toga. Dva mjeseca dijete sam podnio ko dva dana.
Stara škola jednostavno ima taj sadistički momenat u kojem se naslađuje patnjom debelih ljudi koji prolaze kroz dijetu i tjelovježbu. Jednostavno, to vide kao neku kaznu koju moramo da prođemo, jer smo uživali u hrani, pa se sad moramo i napatiti da smršamo. Ko god je išao kod nutricioniste ili fitnes trenera, doživio je ovaj momenat. Debljina se gleda kao problem karaktera, a ne kao medicinski problem.
Ja sam negdje prije 15 godina proveo na proteinskoj dijeti (Dr. Atkins' Diet) dvije i pol godine. Doduse, tada sam bio i redovan dzoger. Ta je dijeta—ukoliko je neko moze disciplinski provoditi—izvanredna. Tako zive Inuiti (Eskimi) koji su veoma zdravi bez obzira sto im fali redovno povrce, tjestenine i voce. Naravno, kada sidjes sa nje, stvari se mijenjaju i dobices na tezini… mozda ne sve ukoliko pazis na to sta jedes.
Vodi racuna da uzimas magnezij i potasium (kalij). Vodi racuna da imas uvijek necega zelenog za onih dozvoljenih 40-60 gr. ugljikohidrata koje treba da uzimas nakon prvih mjeseci.
Prati rad srca. Navika na potrebu oko kalija/magnezija je prouzrkovala da i danas ih moram uzimati kako ne bih dobio palapitacije kao i grceve u misicima.
Vjezbaj fizicki bez obzira na kojoj si dijeti. To je potreba kafansko-kancelarijskog organizma.
Jedini problem za one koje zive i BiH je da je izbor ishrane van kuce ogranicen. Cevapcici i janjetina (pa i nije lose!) ali tesko da mozes naci kuhana jaja, slaninu, ili slicne zezervate.
- yoda82
#3635 Re: Mrsanje - nacini ?
Nisam te baš skontao. U principu osim ovoga kalorija je kalorija, ništa ne negiraš iz ovog teksta. I čuj ako imaš 20 kg viška nema smisla vježbatiA_A_AKCIJA wrote:Ukratko, jedna od najvećih zabluda.yoda82 wrote:Ja sam ovako smršao 14 kg za 10ak mjeseci.
Novija nauka pobija sistem troši više, jedi manje, a pogotovo da je kalorija kalorija, bez obzira iz koje hrane dolazi. Vježba definitivno da, ali reći nekome ko ima 20ak kila više da se baci na vježbu i nema smisla. Vježba ima smisla kada su manje korekcije u pitanju i kao zdravi lifestyle kada postigneš željenu težinu. Povećati aktivnost definitivno da.
Sa druge strane, svaka dijeta u kojoj se gladuje je u startu osuđena na propast. Gura organizam u stanje šoka i tjera ga da još više štedi energiju. Ko je bio na dijeti zna taj osjećaj apatije, usporenosti i zaglupljenosti poslije par dana. Konačno je i ovo naučno objašnjeno.
Problem je taj da većinu dijeta propisuju ljudi koji nikada nisu imali problem sa kilama, pa na debele ljude gledaju rasistički, kao na osobe slabog karatktera, slabiće i izjelice. Neki dan gledao neki reality gdje nekog jadnika od 180 kila izvjesni fitnes guru iz amerike tjera da jede 1600 kalorija dnevno, plus ga goni ko konja da vježba. Naravno, čovjek proživio golgotu, smršao jeste, ali je prošao kroz pakao i sve vrijeme je sanjao o hrani. Ova golgota je osnova yoyo efekta dijete, jer organizmu priušti takav šok koji nikada ne zaboravlja.
Kada dobiješ upalu pluća , doktor ti ne kaže haj malo ti to vježbom riješi, budi karakter, šetaj... nego ti da strogu terapiju i tretira te kao medicinski slučaj. U zadnje vrijeme se i na debljinu gleda ovako i to daje rezultate. Otkriveni su metabolički problemi koje izaziva masno tkivo (ponašanje masnoće kao žlijezde koja luči hormone gladi), OB gen (gen debljine), index brzine metabolizma...
Takođe, razbijeni su mnogi mitovi koji su ljude tjerali da se hrane nezdravo. Donedavno su pahuljice smatrane najzdravijim doručkom, a jaja preporučivana na max 2 komada sedmično zbog visokog holesterola. Danas je obrnuta priča i jaja čine osnovu zdrave ishrane. Ista je priča sa crvenim mesom i masnoćama životinjskog porijekla.
Sa druge strane, otkriveni su glavni uzročnici koji izazivaju metaboličke probleme i dovode do debljanja: prehrana bazirana na prostim ugljikohidratima (peciva i hljeb), šećer i nezdrave masnoće (koje sadrže transmasne kiseline i biljna ulja, osim naravno maslinovog i još par izuzetaka).
- mayab
#3636 Re: Mrsanje - nacini ?
Daj nam konkretne primjere obroka, sta si jeo, ono dorucak rucak veceraA_A_AKCIJA wrote:Ukratko, jedna od najvećih zabluda.yoda82 wrote:Ja sam ovako smršao 14 kg za 10ak mjeseci.
-
zilla_
#3637 Re: Mrsanje - nacini ?
Ako je bio na keto kao što piše onda 70% kcal dolazi iz masti, 20% iz proteina i 10% UH i to pretežno od lisnatog povrća.
Inače uz neku kardio aktivnost nema efikasnije dijete. Meni je ova dijeta jedino mučna zato što ne jedem ni jednu salatu pa sam ograničen samo na meso i masti al zato se istopiš samo tako
.
Inače ima i knjiga (Lyle McDonald - The Ketogenic Diet) u kojoj je od do opisano kako treba provoditi dijetu da skidaš masti a da sačuvaš mišiće.
Inače uz neku kardio aktivnost nema efikasnije dijete. Meni je ova dijeta jedino mučna zato što ne jedem ni jednu salatu pa sam ograničen samo na meso i masti al zato se istopiš samo tako
Inače ima i knjiga (Lyle McDonald - The Ketogenic Diet) u kojoj je od do opisano kako treba provoditi dijetu da skidaš masti a da sačuvaš mišiće.
-
A_A_AKCIJA
#3638 Re: Mrsanje - nacini ?
Taj osnovni princip o tome da treba više trošiti od unešenog je užasno pojednostavljen i loše koncipiran. Da, na kraju trebaš potrošiti salo koje ima 7000 kalorija po kili. Samo što nije logičan korak da manje jedeš. Potrebno je da jedeš drugu vrstu hrane da resetuješ metabolizam koji ovisi od ugljikohidrata. Ako počneš manje jesti, počinješ gladovati, a to šalje poruku organizmu da još više uspori metabolizam i da štedi energiju. Umjesto sala organizam troši mišiće, a salo ostaje zadnje. Na ovom koraku se raspadaju sve dijete, jer čovjek jednostavno ne može dugoročno gladovati i na kraju primarni nagoni samoodržanja pobjede. Šok koji si priredio organizmu se potrudi da tijelo kada dobije iole više energije, odmah nadoknadi izgubljeno na dijeti. Dobiješ na kraju yoyo efekat koji stvari vrati na gore nego prije dijete.yoda82 wrote: Nisam te baš skontao. U principu osim ovoga kalorija je kalorija, ništa ne negiraš iz ovog teksta. I čuj ako imaš 20 kg viška nema smisla vježbati. Ja kako sam razumio tekst, osnovni princip je da je potrebno trošiti više kalorija nego što uneseš, a na tebi je da odlučiš da na koji način to ostvariti. Oni predlažu manje jedi, a više treniraj. I po meni je to najbolj način. Niko ne očekuje da neko sa 20 ili više kg viška vježba dva puta dnevno, nego samo kažu da svaka vježba troši kalorije, pa ti vidi kako i koliko ti odgovara.
Moderna nauka se trudi da nađe način kako da resetuje organizam da jetra, koja je glavni organ za mršanje, troši prvo salo, a onda sve ostalo. Trenutno low carb-hi protein dijete daju najbolji efekat. Potražite LeBron James dijetu i kako se on spremio za prošlu sezonu. Čitav koncept mu je bio baziran na masnoći kao izvoru energije a ne ugljikohidratima.
Za vježbu sam rekao da je besmislena kada neko ima 20+ kila viška iz prostog razloga. Probaj na sebe staviti 20 kila i uradi koju vježbu, pa će ti biti jasno. Probao sam i to i poslije mjesec dva je rezultat bio par kg koji se vraćao odmah po prekidu vježbanja. Mislim da treba uvesti aktivnost koja se može dugoročno raditi bez prekida, jer osobe sklone debljanju, po samom prestanku te aktivnosti, odmah počinju nadoknađivati izgubljeno.
-
A_A_AKCIJA
#3639 Re: Mrsanje - nacini ?
U pricipu, u pitanju je verzija Dukan dijete. Modificirao sam je blago u odnosu na preporučenu, a sve na osnovu kritičara nutricionista. Originalna verzija izbjegava i masnoće, dok nutricionisti kažu da je to jako opasno na duge staze zbog opasnosti po kardiovaskularni sistem.mayab wrote: Daj nam konkretne primjere obroka, sta si jeo, ono dorucak rucak vecera
Doručak: jaja, mladi sir, piletina (dimljena, prsa...), jogurti..
Ručak, bilo koje meso uključujući i ćevape, naravno bez somuna. Salate sa mesom, čorbe od paradajza, šparoga, prokula...
Večera: Jogurti, salate sa jogurtom, lukom, krastavcima, mladi sir...
U prvih do 10 dana ne jedeš nikakvo povrće osim luka. Poslije uvodiš svo povrće osim onih sa visokim udjelom ugljikohidrata. Dakle, ne jedeš: krompir, rižu, mahunarke (grah, leću, grašak, osim mladog), kukuruz niti bilo koje voće. Naravno, šećeri i brašna bilo koje vrste su zabranjena.
Uz ovo dnevno ide i 2 kašike pšeničnih ili zobenih mekinja, za ubrzavanje metabolizma. Od ovoga praviš uštipke, ponekad i kolač neki...
Izvorna verzija zabranjuje masnoće, ali sam ja ostao na maslinovom ulju i puteru, uz kikiriki ponekad (ima samo 6 % ugljikohidrata).
Naravno, multivitamini i minerali kao suplement, obavezno.
-
bumerangss
#3640 Re: Mrsanje - nacini ?
A a akcija
za sve ovo gore izneseno se slazem osim za voce. Ja ipak mislim da je blago receno lose da ne kazem opasno izbjegavati voce. Sad je sezona jagoda tresanja sad ce i maline kupine... i to je zdravo voce koje skoro da ne sadrzi UH osim prirodne secere koji nisu jednostavni obicni losih UH kao oni skrobni u krompiru, rizi... ja sam za da se uzme i ove mlade boranije pa i graska... jer treba organizam od neceg formirati normalnu stolicu da ne bi dobio zatvor od samih jaja mesa i sireva. Vitaminski dodaci u ovoj keto dijeti jesu obavezni ali ipak treba malo i prirodno a dozvoljeno je i do 30g UH ali upravo tih iz voca i povrca.
Na ovim cinjenicama i nutricionista Kenan Mandra zasniva svoju dijetu i ovom jadnom narodu uzima po 300km za prah aminokiselina sto je ipak hemija pa je bolje te aminokiseline unositi konzumacijom svih vrsta mesa ( ne treba samo bijelo kako mnogi misle nego treba jesti svo meso bijelo pilece purece sve ribe pogotovo morske svo crveno meso jer sadrzi cink po mogucnosti mladje, teletinu junetinu moze masno ali ipak ne premasno a izbjegavati svinjetinu ne iz vjerskih razloga nego je medicinski dokazano da je ono stetno i izbjegavati suho meso zbog puno soli koja zadrzava vodu a dimljeno meso moze npr dimljena pileca prsa, losos...
Naravno OSNOVNO PRAVILO JE IZBJEGAVATI JEDNOYTAVNE UGLJIKOHIDRATE tj skroz izbaciti brasno u bilo kojem obliku hljeb tjestenine pite kolace secer (moze kafa i caj bez secera i ne umjetna sladila jer su stetna) dalje izbaciti obavezno krompir rizu kukuruz jer sadrze skrob koji se u organizmu pretvara u obicni secer a on u mast koja se deponuje kao naslage sala.
Dalje, posto je ovo keto dijeta i dolazi do ketoacidoze tj do kiselosti organizma sto je jedina mana to se moze korigovati uzimanjem sodebikarbone svaki dan u isto vrijeme po par grama odprilike po pola male kaskice ali samo sodabikarbona kupljena u apoteci jer ova jeftina u trznim centrima sadrzi primjese alminij olovo.... ni ova u apoteci nije puno skupa pola kile oko 5 km
Uglavnom treba jesti sve proteine (a proteini su gradjeni od aminokiselina koje Mandra prodaje u prahu) dakle jesti jaja meso mlijecne preradjevine (najbolji mladi sir) svo voce pogotovo koje sadrzi dosta vode kao sto su lubenica, dinna... a umanjiti (ne izbaciti nego umanjiti) ono koje sadrzi dosta secera kao sto je grozdje i smokve. Jesti povrce narocito onog s dosta vode kao sto su krastavice, kupus pozeljno je jesti i sve kupusnjace (karfijol prokule brokule kelj kuhano s mesom ali BEZ HLJEBA) paradajz prasa... moze po malo mahunarki graha boranije graska lece leblebije...jer sadrze vrlo malo UH ali isto tako sadrze i pozeljnie biljne proteine a koji su gradjeni od aminokiselina kojih nema u zivotinjskim proteinima tj u mesu jajima i bijelom mrsu pa zbog toga kazem da to ipak treba jesti u manjim kolicinama kuhano s mesom i jesti BEZ HLJEBA!!! od povrca zabranjen krompir!
Malo opsirno, nekome mozda i konfuzno ali bila mi je dobra namjera.... ja sve to praktikujem i kile nestaju bez puno odricanja i patnje. Naravno bilo bi pozeljno malo makar setnje 30ak min dnevno.
Na ovim cinjenicama i nutricionista Kenan Mandra zasniva svoju dijetu i ovom jadnom narodu uzima po 300km za prah aminokiselina sto je ipak hemija pa je bolje te aminokiseline unositi konzumacijom svih vrsta mesa ( ne treba samo bijelo kako mnogi misle nego treba jesti svo meso bijelo pilece purece sve ribe pogotovo morske svo crveno meso jer sadrzi cink po mogucnosti mladje, teletinu junetinu moze masno ali ipak ne premasno a izbjegavati svinjetinu ne iz vjerskih razloga nego je medicinski dokazano da je ono stetno i izbjegavati suho meso zbog puno soli koja zadrzava vodu a dimljeno meso moze npr dimljena pileca prsa, losos...
Naravno OSNOVNO PRAVILO JE IZBJEGAVATI JEDNOYTAVNE UGLJIKOHIDRATE tj skroz izbaciti brasno u bilo kojem obliku hljeb tjestenine pite kolace secer (moze kafa i caj bez secera i ne umjetna sladila jer su stetna) dalje izbaciti obavezno krompir rizu kukuruz jer sadrze skrob koji se u organizmu pretvara u obicni secer a on u mast koja se deponuje kao naslage sala.
Dalje, posto je ovo keto dijeta i dolazi do ketoacidoze tj do kiselosti organizma sto je jedina mana to se moze korigovati uzimanjem sodebikarbone svaki dan u isto vrijeme po par grama odprilike po pola male kaskice ali samo sodabikarbona kupljena u apoteci jer ova jeftina u trznim centrima sadrzi primjese alminij olovo.... ni ova u apoteci nije puno skupa pola kile oko 5 km
Uglavnom treba jesti sve proteine (a proteini su gradjeni od aminokiselina koje Mandra prodaje u prahu) dakle jesti jaja meso mlijecne preradjevine (najbolji mladi sir) svo voce pogotovo koje sadrzi dosta vode kao sto su lubenica, dinna... a umanjiti (ne izbaciti nego umanjiti) ono koje sadrzi dosta secera kao sto je grozdje i smokve. Jesti povrce narocito onog s dosta vode kao sto su krastavice, kupus pozeljno je jesti i sve kupusnjace (karfijol prokule brokule kelj kuhano s mesom ali BEZ HLJEBA) paradajz prasa... moze po malo mahunarki graha boranije graska lece leblebije...jer sadrze vrlo malo UH ali isto tako sadrze i pozeljnie biljne proteine a koji su gradjeni od aminokiselina kojih nema u zivotinjskim proteinima tj u mesu jajima i bijelom mrsu pa zbog toga kazem da to ipak treba jesti u manjim kolicinama kuhano s mesom i jesti BEZ HLJEBA!!! od povrca zabranjen krompir!
Malo opsirno, nekome mozda i konfuzno ali bila mi je dobra namjera.... ja sve to praktikujem i kile nestaju bez puno odricanja i patnje. Naravno bilo bi pozeljno malo makar setnje 30ak min dnevno.
- MOSALJOZE
#3641 Re: Mrsanje - nacini ?
Keto dijeta tj.ketoza je na prvu onako lagana dijeta,ali zahtjeva baš puno planiranja.Ne možeš pristupiti tome,i reći mogu pojesti koliko hoću,i tu se mora stvoriti odredjeni kalorijski deficit.Sve je lakše kada "udješ" u ketozu,kako koji dan odmiče organizam se navikne.
ps:4-6 sedmica je preporučljivo biti na ovakvoj ishrani,sve preko nije preporučljivo
ps:4-6 sedmica je preporučljivo biti na ovakvoj ishrani,sve preko nije preporučljivo
- sadie_forever
#3642 Re: Mrsanje - nacini ?
Evo ja sam gladovanjem uspjela skinuti do sad 4 kile,jos 2 kile i taman mi
jedem jedan obrok,normalan,i to je to,uspjeva,,eto jucer sam npr pojela cufteta s krompirom,i to je za citav dan,,,najteze bude kad ustanem,jer jedem nekad oko 3,4 i tad sam prilicno prazna
na pocetku jedva mogla da hodam zbog manjka energije,sad jedva osjetim ista...ma to je kao post ,na pocetku tesko kasnije naviknes
jedem jedan obrok,normalan,i to je to,uspjeva,,eto jucer sam npr pojela cufteta s krompirom,i to je za citav dan,,,najteze bude kad ustanem,jer jedem nekad oko 3,4 i tad sam prilicno prazna
- kucniljubimac
#3643 Re: Mrsanje - nacini ?
Kako se zovu, koje su kontraidikacije?Nisrin wrote:Pisala sam o tabletama...nisam popila cijelo pakovanje, skinula sam 10ak kila u mjesec dana, mnogoooo centimetara u struku, rukama i nogama, tj. preporodila se
Ja prezadovoljna, iako ih ne pijem nekih 20ak dana i dalje nemam apetita, pijem stalno vodu, jedem pomalo...ne trazi organizam slatko kao prije, cak ne moram nista ni jesti
Jos da mi je da se natjeram na malo vjezbe jhhh
- Nisrin
#3644 Re: Mrsanje - nacini ?
kucniljubimac wrote:Kako se zovu, koje su kontraidikacije?Nisrin wrote:Pisala sam o tabletama...nisam popila cijelo pakovanje, skinula sam 10ak kila u mjesec dana, mnogoooo centimetara u struku, rukama i nogama, tj. preporodila se
Ja prezadovoljna, iako ih ne pijem nekih 20ak dana i dalje nemam apetita, pijem stalno vodu, jedem pomalo...ne trazi organizam slatko kao prije, cak ne moram nista ni jesti
Jos da mi je da se natjeram na malo vjezbe jhhh
Vec sam pisala koje su...imate pp da ne ispadne reklama! Ja inace imam jako brz metabolizam, tako da su meni fakticki trebale samo da odolim hrani, jer sam doslovno od ujutro do navece nesto grickala i svaki dan jela tonu slatkisa
Kontraindikacije mogu biti nesanica, i nemaju ni 1 stetan sastojak u sebi, daju efekat zelatina, tako da se "napusu" u zelucu i samim tim dobijes osjecaj sitosti...kontraindikacija moze biti zatvor, zavisi od osobe do osobe...
- yoda82
#3645 Re: Mrsanje - nacini ?
Možda se nismo razumili. Ja sam upavo kako ti opisuješ razumio onaj tekst. Smanji unos kalorija (smanjujem ga tako što npr. umjesto 400g pite i kole - cca 1.000 kcal pojedem omlet od 3-4 jajeta, krišku hljeba, malu tunjevinu i jogurt -cca 700 kcal + što si unio dosta više proteina. Što se tiče treninga sa 20ak kila viška, probao, i ide. Naravno niko ne kaže da se slomiš svaki dan trenirajući, ali zašto ne ubaciti trčanje jedno dva puta sedmično, ili vožnju bicikla, ili loptu, ili basket, ili malo teretane, ili.......svakako da potrošnja dodatnih 500-600 kcal na sedmičnoj osnovi ne može biti loša. Možda ja loše kontam, ali tekst sam shvatio baš kao smjernicu da treba promjeniti način ishrane i života, a ne kao uputstvo za gladovanje.A_A_AKCIJA wrote:Taj osnovni princip o tome da treba više trošiti od unešenog je užasno pojednostavljen i loše koncipiran. Da, na kraju trebaš potrošiti salo koje ima 7000 kalorija po kili. Samo što nije logičan korak da manje jedeš. Potrebno je da jedeš drugu vrstu hrane da resetuješ metabolizam koji ovisi od ugljikohidrata. Ako počneš manje jesti, počinješ gladovati, a to šalje poruku organizmu da još više uspori metabolizam i da štedi energiju. Umjesto sala organizam troši mišiće, a salo ostaje zadnje. Na ovom koraku se raspadaju sve dijete, jer čovjek jednostavno ne može dugoročno gladovati i na kraju primarni nagoni samoodržanja pobjede. Šok koji si priredio organizmu se potrudi da tijelo kada dobije iole više energije, odmah nadoknadi izgubljeno na dijeti. Dobiješ na kraju yoyo efekat koji stvari vrati na gore nego prije dijete.yoda82 wrote: Nisam te baš skontao. U principu osim ovoga kalorija je kalorija, ništa ne negiraš iz ovog teksta. I čuj ako imaš 20 kg viška nema smisla vježbati. Ja kako sam razumio tekst, osnovni princip je da je potrebno trošiti više kalorija nego što uneseš, a na tebi je da odlučiš da na koji način to ostvariti. Oni predlažu manje jedi, a više treniraj. I po meni je to najbolj način. Niko ne očekuje da neko sa 20 ili više kg viška vježba dva puta dnevno, nego samo kažu da svaka vježba troši kalorije, pa ti vidi kako i koliko ti odgovara.
Moderna nauka se trudi da nađe način kako da resetuje organizam da jetra, koja je glavni organ za mršanje, troši prvo salo, a onda sve ostalo. Trenutno low carb-hi protein dijete daju najbolji efekat. Potražite LeBron James dijetu i kako se on spremio za prošlu sezonu. Čitav koncept mu je bio baziran na masnoći kao izvoru energije a ne ugljikohidratima.
Za vježbu sam rekao da je besmislena kada neko ima 20+ kila viška iz prostog razloga. Probaj na sebe staviti 20 kila i uradi koju vježbu, pa će ti biti jasno. Probao sam i to i poslije mjesec dva je rezultat bio par kg koji se vraćao odmah po prekidu vježbanja. Mislim da treba uvesti aktivnost koja se može dugoročno raditi bez prekida, jer osobe sklone debljanju, po samom prestanku te aktivnosti, odmah počinju nadoknađivati izgubljeno.
Još da je dao formulu kako smanjiti slatko
-
A_A_AKCIJA
#3647 Re: Mrsanje - nacini ?
Ah, slatkoyoda82 wrote: Još da je dao formulu kako smanjiti slatko
Nema druge nego da sebi objasniš šta šećer zapravo i jeste. Jako štetna supstanca o kojoj si ovisan kao o drogama. Par dana sam imao groznu potrebu, sada mi rijetko pada na pamet.
-
artime
#3648 Re: Mrsanje - nacini ?
Nije valjda tako grozan secer 
- skafiskafsnjak
#3649 Re: Mrsanje - nacini ?
Ne smije se slatko izbacivati skroz,niposto !
Nego ponekad crnu cokoladu ili integralni keks.. Ili smanjiti slatko generalno... Samo ne izbacivati
Nego ponekad crnu cokoladu ili integralni keks.. Ili smanjiti slatko generalno... Samo ne izbacivati
- sadie_forever
#3650 Re: Mrsanje - nacini ?
ma malo jednom u sedmici mozeskafiskafsnjak wrote:Ne smije se slatko izbacivati skroz,niposto !