LIBIJA

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3626 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

Interesantno je u tijeku ove diskusije da ako se netko drzne da stvari nazove pravim imenom dakle neokolonijalizmom ili još jasnije pljačkom, odmah je pristalica Gadafija, branilac diktature, branilac niskog obrazovanja itd. Što je još interesantnije nekakvu visoku obrazovanost zastupaju najviše pristalice zemlje za koju se zna da je prosječna obrazovanost katastrofalna. Inovacije postoje, da i tehničko-tehnološki progres, ali se on uglavnom odvija u vojnoj industriji. I upravo je ta vojna industrija stub egzistencije i praksa pljačke.
Za Irak su se potrudili bar da slažu da postoji neko oružje za masovna ubojstva. Iako se kasnije uspostavilo da je bila obična laž, zemlja je u međuvremenu sravljena sa zemljom, koliko ljudi i djece je poginulo.
Za Libiju se više nisu ni trudili da išta i lažu :D . Poslije ovih degutantnih slika o mučenju Gadafija koje su čak prevazišle i televizirano vješanje Sadama, svjetski lideri od Merkelove, Sarkozija i večeras gledam i karikaturu od Obame su dali izjave. Niti jedne riječi, niti jednog slova od eventualno "suđenje" ili eventualno "civiliziran odnos". Ne, sreća, ushićenje i veselje.
Kako sam i napisala u nekom mom postu, prave čuda Ameri, kad su me zaista natjerali da u konkretnom slučaju budem uz diktatora bliskom MIloševiću. Znači da mi je njihovo licemjerje, bezobrazluk, pljačka još repulzivnija.
ultima_palabra

#3627 Re: LIBIJA

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
... daj mi džabni stan, auto, režije i dobru socijalu, a što sam neobrazovan, ne znam raditi ništa, ne doprinosim društvu u bilo kojem segmentu i ne pitam se ništa za vlastitu budućnost... ma jebo to :-)
Iskreno se ne bih mijenjao ni sa jednim Libijcem iz perioda Gadafijeve vladavine.
Obezbijediti taj ''džabni'' stan, auto, režije, socijalu i obrazovanje i jeste život ... otprilike ... i ono malo ''nadgradnje'' i zabave kad stigneš i ako stigneš.
Ovo stanje u kojem smo sad, ono što nas čeka i ono što smo prošli u zadnjih 20 godina vs Gadafijeve zlatne godine? Nisam baš sigurna ...
Život je to između, i ono što proživiš u procesu stjecanja... ako mi neko to da u startu, koji klinac ću ja raditi?

Da ne govorim o dugoročnoj neodrživosti takvog sistema... mada se isto može reći i za američki grabež-kapitalizam :)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#3628 Re: LIBIJA

Post by pape »

Über Bosanac wrote:
pape wrote: Bez veze lupash uvaljujuci bivsi sistem i tezu da je nevolja potekla iz njega.
U kojem sistemu su rodjeni i odgojeni lideri i generali koji su nas kostali 100,000 zivota?
Koliko nas je stradalo zahvaljujuci laznoj paroli bratstva i jedinstva?

Sistem koji 50 godina govori da te cuva od vanjskog neprijatelja a potom taj isti sistem okrene tenkovske cijevi na goloruk narod sigurno snosi odgovornost.
Dohaka mu @cmoljo, ali ... red je odgovoriti. :oops:

Ovo su bili pobjednici demokratskih izbora, ... kratkorocno udruzeni u "bratstvu i jedinstvu", u cilju skidanja sa vlasti mrskih im komunjara.

Image

I brzo prodje ta ljubav, ... zbog njih nasta tarapana, sa cehom od stotinjak hiljada dusha. :roll:

Tema je Libija, a pitanje, koje naravno nije citirano, je bilo .... otkud pored Gasine ljubavi sa Milosevicem, ljubav sa Reisom i ostalim poklonodavcima, .... :dance:
Stojadin

#3629 Re: LIBIJA

Post by Stojadin »

Über Bosanac wrote:Prema izjavama visokih libijskih dužnosnika Muamer Gadafi je prije smrti iz Libije tajno izvukao više od 200 miliona američkih dolara, te ih uložio sirom svijeta u nekretnine, kompanije ili položio na tajne bankovne račune.

To znači da je po glavi stanovnika Libije uzeto oko 30.000 dolara, što je mnogo više nego su zapade vlade ranije sumnjale.

Nove procjene o novcu, rezervama zlata i investicijama svrgnutog libijskog predsjednika koji je ubijen u četvrtak su "zapanjujuće", izjavila je osoba koja je imala priliku proučiti detaljne evidencije Gadafijeve imovine, prenose zapadni mediji.

Ukoliko se ovi navodi pokažu tačnim, Gadafi će ući u historiju kao jedan od najpohlepnijih svjetskih lidera, zajedno sa Mobutu Sese Seko iz Demokratske Republike Kongo i Ferdinandom Marcosom sa Filipina.

...i sve to dok je njegov narod zivio u bijedi. Zahvaljujuci ovakvim diktatorima nije ni cudo sto je arapski svijet u katastrofalnom stanju!
200000000/7000000=30000?

haj fino..
Chisum

#3630 Re: LIBIJA

Post by Chisum »

strong69 wrote:E bas me zanima kako ce se plemena dogovoriti oko vlasti sada. Otisao jedan diktator, doci ce drugi... Pod inostranim patronatom i kontrolom ili nezavisno diktatura im ne gine. Jer diktatura je za njih blagodat. Drugacije ne znaju.
To najbolje govori o kakvom svijetu je rijec... te s kakvim se svijetom, jednom ili drugom stranom, ovdje mnogi identifikuju zadnjih decenija.

Kurva Evropa nije nista do kurva, ali nas je barem necemu naucila stotine godina unazad - samo jaki opstaju.
Pa cu radije u ovom svijetu traziti svoje mjesto pod suncem, dokazivati se, boriti se, pripremati i svoju rodjenu djecu na tu borbu koja nikada ne staje, skolovati ih i uciti ih ono sto je ta kurva Evropa mene naucila u proslome ratu - nema tog boga da ti pomogne, kako god da ga zvali, ako sam sebi ne mozes pomoci! Taj se jos nije rodio.

Sto se tice Libije i ostalih arapskih drzava i drzavica, rekao sam sto sam zelio reci... Za koju stotinu godina moza i bude nesto od njih. Za sada su ono sto su uvijek bili... zaostale banana drzave. Nastavili oni ili ne prizivati nebesa i cuda, nista se novo nece desiti... Kao sto forumas gore napisa, ne gine im ili nova diktatura, ili, sto je mnogo realnije, ples po narudzbi Zapada. Kakve crne demokratije...
Last edited by Chisum on 22/10/2011 19:26, edited 1 time in total.
nosara

#3631 Re: LIBIJA

Post by nosara »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
... daj mi džabni stan, auto, režije i dobru socijalu, a što sam neobrazovan, ne znam raditi ništa, ne doprinosim društvu u bilo kojem segmentu i ne pitam se ništa za vlastitu budućnost... ma jebo to :-)
Iskreno se ne bih mijenjao ni sa jednim Libijcem iz perioda Gadafijeve vladavine.
Obezbijediti taj ''džabni'' stan, auto, režije, socijalu i obrazovanje i jeste život ... otprilike ... i ono malo ''nadgradnje'' i zabave kad stigneš i ako stigneš.
Ovo stanje u kojem smo sad, ono što nas čeka i ono što smo prošli u zadnjih 20 godina vs Gadafijeve zlatne godine? Nisam baš sigurna ...
Život je to između, i ono što proživiš u procesu stjecanja... ako mi neko to da u startu, koji klinac ću ja raditi?

Da ne govorim o dugoročnoj neodrživosti takvog sistema... mada se isto može reći i za američki grabež-kapitalizam :)
Ako u startu zivota nemas nista, steci ces upravo klinac sve da zivis 300 godina... Postoji socijalni minimum... Ili ne postoji, doduse... Pa se to onda nazove liberalnim kapitalizmom... :-)
Toda

#3632 Re: LIBIJA

Post by Toda »

Our job is to give people not what they want, but what we decide they ought to have.
- Richard Salent, Former President CBS News
Naš posao je da ljudima ne damo ono što žele, nego ono što mi odlučimo da trebaju dobiti.
- Richard Salent, bivši generalni direktor CBS News

War Made Easy: How Presidents & Pundits Keep Spinning Us to Death (2007)

http://www.imdb.com/title/tt1015246/

prijevod dokumentarca

Pred kraj dokumentarca je dio u kojem američki senator objašnjava ustavno-zakonsku ulogu predsjednika Amerike vezano za objavljivanje rata drugoj državi. Pogledajte sami, možda se iznenadite.

Toliko o «pravednosti, potrebi i blablabla» ratova u Libiji, Iraku, Afganistanu kao i bilo gdje drugdje, pogotovo kad su ratovi pripremljeni i pokriveni medijima.

Sve dok ljudi traže, žele i dopuštaju drugima da misle i odlučuju u njihovo ime – ratova će biti.
rogoz

#3633 Re: LIBIJA

Post by rogoz »

Haos koji ce zavladati Libijom bice zesci nego u Iraku,kako smisljeno i odvratno od demokratsko-kapitalistickog buduceg okupatora.
astala_vistala

#3634 Re: LIBIJA

Post by astala_vistala »

Chisum wrote:Da se nadovezem na moj prosli post... gledajuci ove za i protiv krikove, koji dolaze od ideoloski potpuno srodnih clanova foruma....

Sto se tice mog stava... meni nekako ni na sekund ne izlazi iz glave da je nositelj Ordena islama orvog reda, Koketov veliki haver, tokom devedesetih otvoreno podrzavao Slobodana Milosevica, te pored cinjenice da je narod drzao pod strogom diktaturom decenijama, ovo surovanje s cetnicima manje-vise odredilo moje stavove prema njemu, ali i nakon jednog zla, znajuci Arape, slijedi opet i samo - zlo.

Nakon svih ovih sjasi Kurta da uzjase Murta-satro-revolucija, o kojima su pojedini clanovi foruma skladali pobjednicke pjesme, masuci nekim romanticnim zastavama "novog, nadolazeceg oslobodjenja arapskih zemalja" od svakojakih neprijatelja, te uspostavljanja raja na zemlji, na krilima raznih mesetara tipa Muslimanskog bratstva isl. - sve je odjednom splasnulo... I doslo tamo gdje je davno receno da ce jedino i doci... Nigdje!

Dok pojedinci ne shvate da je primitivizam, neobrazovanost, nepismenost, nemogucnost da se ide u korak s ostatkom svijeta - koji, kao i uvijek, ne prasta, koji melje one slabe i nesposobne - te hiljadugodisnje blejanje u nebo i cekanje Slayerovog albuma Divine intervention, manje-vise sustina svakog arapskog problema stotinama godina unazad, do tada ce kod nekih jos uvijek postojati ta losa procjena, romantizam bez pokrica, a jedno je sigurno - nigdje taj arapski svijet nece mrdnuti iz blata u kojem se nalazi, jod dugo, dugo.

Istinu zboris,ali upravo je tu bio pukovnik Gadafi da bar kontrolise to "nekakvo" stanje medju plemenima iako Libija koja vojno i politicki nije bila nikakva sila koja bi imala nekakvog uticaja opet su bili medju najpoznatijom zemljom u svijetu sa Muamerom Gadafijem.
jeza u ledja

#3635 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: U najboljem slučaju Libiju će "smotati" okrutni kapitalizam pa će svu naftu dati na eksplataciju stranim kompanijama. I ono malo resursa što imaju kontrolisati će kapitalisti i neo-imperijalisti pod krinkom "demokratije" i prividne slobode govora. Najgori scenarij je da će na vlast doći neka ekstremna stranka koja će ih zaviti u crno, naravno radi još lakšeg i bržeg eksplatisanja. BH komapnije mogu samo mahati ušima jer se tal već zna, Francuska, USA i Njemačka dobivaju sva ekskluzivna prava na obnovu infrastrukture i eksplataciju resursa. Sada će libijci platiti desetorostruko svaki bombu i svaki metak što je NATO ispalio nad Libijom. Dobro došli u novi svjetki poredak. :evil:
Zasto Francuska, USA i Njemacka?
U Iraku prava dobijaju Rusi i Kinezi, a ne Ameri i Britanci koji su ih "oslobadjali".
Baudelaire

#3636 Re: LIBIJA

Post by Baudelaire »

Irak je rasturen do temelja i podijeljen, a to se desilo samo zahvaljujući Amerima. Koji je ono razlog ulaska u rat? Nuklearno oružje?
spreca

#3637 Re: LIBIJA

Post by spreca »

Da bi ameri dali rusima taj kolac ?....svasta ima na ovom dunjaluku :lol:
sanaman

#3638 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

jeza u ledja wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: U najboljem slučaju Libiju će "smotati" okrutni kapitalizam pa će svu naftu dati na eksplataciju stranim kompanijama. I ono malo resursa što imaju kontrolisati će kapitalisti i neo-imperijalisti pod krinkom "demokratije" i prividne slobode govora. Najgori scenarij je da će na vlast doći neka ekstremna stranka koja će ih zaviti u crno, naravno radi još lakšeg i bržeg eksplatisanja. BH komapnije mogu samo mahati ušima jer se tal već zna, Francuska, USA i Njemačka dobivaju sva ekskluzivna prava na obnovu infrastrukture i eksplataciju resursa. Sada će libijci platiti desetorostruko svaki bombu i svaki metak što je NATO ispalio nad Libijom. Dobro došli u novi svjetki poredak. :evil:
Zasto Francuska, USA i Njemacka?
U Iraku prava dobijaju Rusi i Kinezi, a ne Ameri i Britanci koji su ih "oslobadjali".
Rusis raji na ovom forumu koncepciju bolan, to da USA nije mogla isposlovati ni imunitet za svoje vojnike u Iraku pa sad povlaci i zadnjeg covjeka govori koliko je Irak suveren, samo se to ignorise jer ne uklapa u semu da Ameri sve kontrolisu i mogu. isto tako i sa naftnim poljima...
sanaman

#3639 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

nosara wrote:
sanaman wrote:
1. Znas li kolika je zaduzenost SFRJ bila 1981. godine?
2.Znas li kolika je bila inflacija u tom periodu?
3. Znas li koliko je radnosposobnih zaradjivalo svoj novac u inostranstvu?
4. Zans li koliki je bio ekonomski rast u periodu 80-90?

Blagostanje je neko trebao platiti, ili sto bi narod rekao odakle ti lova frajeru za sve to? Neodrziv sistem, a svi koji ga prizivaju ja bi samo pitao ko i kako ce to sve da plati?
Drzi se teme... I ne filozofiraj nego radi, drzava ti krepava u svakom smislu... Ti znas ko je koliko bio duzan i ko je sta placao... :-) Zbog mlacenja prazne slame ste u kurcu... :roll:
I ja bi dao takav odgovor na tvom mjestu, istina o neodrzivosti takvog sistema boli, znam...ali boli :D
Baudelaire

#3640 Re: LIBIJA

Post by Baudelaire »

Sanaman, ništa od tog ne pobijam, međutim, otkud Amerima pravo da onako sruše Irak? Jel postojao puč protiv Sadama kao protiv Gadafija? Nije. Jel postojalo nuklearno oružje? Nije. Radi se o čistoj okupaciji jedne zemlje od strane druge.
sanaman

#3641 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Baudelaire wrote:Sanaman, ništa od tog ne pobijam, međutim, otkud Amerima pravo da onako sruše Irak? Jel postojao puč protiv Sadama kao protiv Gadafija? Nije. Jel postojalo nuklearno oružje? Nije. Radi se o čistoj okupaciji jedne zemlje od strane druge.
nisu imali nikavo pravo da ga onako sruse, to svako zna i svako iole normlan to ne pobija.

Puc protiv Sadama nije postojao jer se sam Sadam pobrinuo da ne postoji :D

Svijet niti je idealan niti je pravedan, samo sto mnogi na forumu to apsolutno i licemjerno gledaju.

Nama kada je trebala pomoc nije bitno od koga je, samo neka nam pomogne. Ovdje se po NATO-u pljuje (vjerovatno znas ko u nasem komsiluku ima takvo misljenje) a mi ipak zelimo u NATO jer cemo kao drzava imati koristi od toga. Svi se pravimo sveci, posteni, pravedni, idealni...bla.bla...
Goblin

#3642 Re: LIBIJA

Post by Goblin »

Baudelaire wrote:Sanaman, ništa od tog ne pobijam, međutim, otkud Amerima pravo da onako sruše Irak? Jel postojao puč protiv Sadama kao protiv Gadafija? Nije. Jel postojalo nuklearno oružje? Nije. Radi se o čistoj okupaciji jedne zemlje od strane druge.
Iracani imaju odnos prema Americi otprilike kao Kosovari,isto je u Afghanistanu a vjerujem i u Libiji. Jedine dvije zemlje koje mrze Ameriku su Srbija i BiH,hajde za Srbiju razumijem ali ove u BiH nikada shvatiti necu.
Baudelaire

#3643 Re: LIBIJA

Post by Baudelaire »

Ja se prvi popišam na taj Nato i na sav Zapad što nisu pomogli kad je to bilo nužno. 4 godine su čekali i tek kad smo doživjeli Srebrenicu, našli su za shodno da pomognu. Još smo mi kao narod koji se brani dobili embargo na naoružanje.
nosara

#3644 Re: LIBIJA

Post by nosara »

sanaman wrote:
nosara wrote:
sanaman wrote:
1. Znas li kolika je zaduzenost SFRJ bila 1981. godine?
2.Znas li kolika je bila inflacija u tom periodu?
3. Znas li koliko je radnosposobnih zaradjivalo svoj novac u inostranstvu?
4. Zans li koliki je bio ekonomski rast u periodu 80-90?

Blagostanje je neko trebao platiti, ili sto bi narod rekao odakle ti lova frajeru za sve to? Neodrziv sistem, a svi koji ga prizivaju ja bi samo pitao ko i kako ce to sve da plati?
Drzi se teme... I ne filozofiraj nego radi, drzava ti krepava u svakom smislu... Ti znas ko je koliko bio duzan i ko je sta placao... :-) Zbog mlacenja prazne slame ste u kurcu... :roll:
I ja bi dao takav odgovor na tvom mjestu, istina o neodrzivosti takvog sistema boli, znam...ali boli :D
Boli me kurac... :D

Nikakav sistem od stoke ne moze napravit ljude... Pogledaj oko sebe, nema "neodrzivog sistema" vec 21 godinu, a sve truhlovinom mihuri... :lol:
sanaman

#3645 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

odosmo off, ali ja bih samo volio da nezapsleni iz ze-do, sa i he-ne kantona dodju pred skupstinu i stanu, onako samo da se vidi kolika je to masa ljudi...ali zamisli i njih boli neka stvar jer oh ocito nema, to ti sve govori da nezaposlenom nije u interesu da izadje na ulicu...ali nikako da shvatim zasto?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3646 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

sanaman wrote:nisu imali nikavo pravo da ga onako sruse, to svako zna i svako iole normlan to ne pobija.
Ne pobija i tačka. :D Ipak, baš licemjerno se to pobijalo ovdje, tvrdeći se da je Irak u velikom prosperitetu. Ako već uzimamo tvoje parametre pa govorimo o forumu.
sanaman wrote:Puc protiv Sadama nije postojao jer se sam Sadam pobrinuo da ne postoji :D
Sadam se pobrinuo da ne postoji, a diktaror Gadafi se nije pobrinuo da ne postoji :D :-) . Pitanje je uopće koliko su spontani ti pokreti otpora, a koliko plaćeni. Kad je milion ljudi u Tripoliju davalo podršku Gadafiju, imali smo cenzuriranu informaciju. Tako da, bojim se, ne možemo govoriti egzaktnim podacima
sanaman wrote:Svijet niti je idealan niti je pravedan, samo sto mnogi na forumu to apsolutno i licemjerno gledaju..
Kakvo relativiziranje stvari.. Šta znači "svijet". Ovdje govorimo o tome da jedna zemlja vojnom silom dođe u drugu (bolje reći nad drugu), poubija djecu, civile, i onda slegne ramenima na sva kršenja humanih principa jednostavno odgovori (ili forumski odvjetnici odgovore), rečenicom " Rat je teška stvar, nitko ne negira da se desilo " :-) A ona jedini uzročnik i akter rata. Sa svojih par satelita , naravno.
sanaman wrote:Nama kada je trebala pomoc nije bitno od koga je, samo neka nam pomogne..
Netačno. Jako smo skupo platili i plaćamo na primjer dolazak mudžahedina kao pomoć.
sanaman wrote: Ovdje se po NATO-u pljuje (vjerovatno znas ko u nasem komsiluku ima takvo misljenje) a mi ipak zelimo u NATO jer cemo kao drzava imati koristi od toga. Svi se pravimo sveci, posteni, pravedni, idealni...bla.bla...
Sa rogarim se nije bosti bez rogova. Za Nato nitko nema dovoljno duge i oštre rogove. Pa bi svaki sukob završio samoubojstvom. Ovdje se čak i ne govori o Natu kao vojsci, jer vojnik izvršava politička naređenja. Nego, o upotrebi Nata kao oslonca pljačkaške politike.
ssmmiilleeyy

#3647 Re: LIBIJA

Post by ssmmiilleeyy »

Jel mi neko može potvrditi Dal je tačno da je skoro sve besplatno bilo dok je Gadafi bio na vlasti ?

Mislim čitam neke stvari da im se stan kupovalo kad se ožene,da su studenti primali nekakve plate

pa svasta nesto

jel istina da im je tamo sve bilo džabe

Siguran sam da im je Nafta bila Jeftina al me zanima ovo ostalo ?

:)

Još sam negdje pročitao da je Evropa i AMerika dugovala Libiji 200 milijardi Dolara ?

Plus da je Gadafi SarkO Ziji finansirao kampanju ? :-D

jesam li ja to nacuo blebetanja ili ima istine u tome ' :roll:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#3648 Re: LIBIJA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Poslije gledanja svih potresnih snimaka hapsenja i ubistva Gadafija, vidno je da pobunjenici nisu nikakva organizovana vojska. Oni su obicna rulja, naoruzana i nahuskana protiv rezima Gadafija.

Mnoge ce majke nositi crne marame zaslugom te rulje i njenih saveznika, mnogo vise nego sto su ih nosile zaslugom Gadafija.

Neka je Bog na pomoci libijskom narodu od "demokratije" koju im donosi ova rulja.

Dok se situacija malo smiri i glave ohlade, vecina libijaca ce se sjetiti pukovnika i zalice za njegovom "tiranijom".

Nadam se da ce tada biti pravedno kaznjeni i njegovi egzekutori, ne zbog njega samog, vec zbog pravde.

A pukovniku Gadafiju neka je rahmet, kakav god kazu da je bio.

:sad:
ssmmiilleeyy

#3649 Re: LIBIJA

Post by ssmmiilleeyy »

CVIKERASH wrote: Bas im je tesko bilo

Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.

BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata jedne medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.

Bas me zanima kako ce im nakon ovih paklenih godina izgledati ta bolja buducnost
Ako je ovako kao što si napisao onda s ovakvim stanjem u Državi Praviš imperije i Posjeduješ Pola svijeta,očigledno je da je Gadafi bio jako jako inteligentan Čovjek koji je znao iskoristiti ono što ima (CRNO Zlato)

Još bih napomenuo ovom Forumašu što kaže koji će ti K život ako ovo sve imaš Hmmm

pa ako ovo sve imaš onda ideš u nova osvajanja Tipa : Stvaraš umjetnost,Praviš novu Bolju Švicarsku,izmišljaš svjetska čuda a ne ovako Živiš i razmišljaš kako ćeš platiti račune (od danas do sutra)

Al je bio Lafac što jes jes Zgodne ŽeMske BodyGuard

:D
Opet s druge strane možda im je i previše dao,sve što ovi s snimaka znaju govoriti je Allahu ekber ,inšallah itd itd
jeza u ledja

#3650 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

spreca wrote:Da bi ameri dali rusima taj kolac ?....svasta ima na ovom dunjaluku :lol:
Ne razumijes sta je napisano?

Teorija da je ne samo rat u Libiji, vec i u Iraku osvajacki, a da okupatoru pripada cijeli plijen od nafte u praksi se ne pokazuje kao tacna.
Kina, Rusija, Koreja, Malezija i Turska zajedno su dobili jednako velik kolac kao SAD i V. Britanija zajedno. Kineski CNPC je u Iraku jaci i od americkog Exxona i holandskog Shella. A ruski Lukoil jaci od britanskog BPa. Ove su sve firme uletile na aukciji za naftna polja koja ce povecati produkciju za jedno 4 puta, a iracka vlada zadrava udio od jedne cetvrtine svih naftnih polja. (Ukupan dobitak po glavi stanovnika ce biti $10,000 godisnje). Ovo je ne racunajuci Kurdistan.

Dakle, poenta je da je prica o katastrofi koja ocekuje Irak i Libiju jer ce im zapadne kompanije navodno pokrasti naftu vise nego prenapuhana.
Post Reply