Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- mericak
#3626 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja jedem sve, ali grahorice samo jednom sedmicno i manju porciju. To je moj ustupak a skroz izbacila nisam iz vise razloga.
1. Procitala sam savjet na internetu da ne treba izbacivati nista, samo kontrolisano jesti jer dijete na taj nacin uci kroz razlicite okuse mlijeka na raznolikost,
2. Ide zima, ako izbacim sto nadima (grah, grasak, buranija, kupus, brokula, prokulica, kelj, karfiol, bundeva, leca, mlijeko i mlijecni proizvodi...) ili sto izaziva mijenjanje okusa mlijeka (mandarina, narandza, bijeli luk, biber i ostali zacini), zapravo se skonta da je to komplet zimska ishrana. Sta mi onda ostaje? Krompir, riza, tjestenina, spinat, blitva?
3. Sto nas vodi do zadnje stavke...Jadno mi je mlijeko ako cu ja zivjeti na tjestenini.
Sem tog, ja se u ishrani i higijeni rukovodim zenama sa sela cija su djeca najzdravija...Sipak su one drhtale nad onim sto jedu. Da jos napomenem da su mi dr.zabranili da dojim prvo dijete zbog dijagnoza koje sad ne bih nasiroko objasnjavala. Umjesto toga, natjerali me da zasusim mlijeko i da dajem djetetu AD Novalac sa kukuruznim skrobom dodatim koji se zgusne u zelucu da dijete ne moze bljucnuti, odnosno povratiti. Ja sam bila siromasna, a to mlijeko skupo a besplatno sam dobijala zbog finansijske situacije 30 l mlijeka mjesecno i izdrzala sam sa tom formulom do treceg mjeseca, a nakon toga sam djete digla na kravljam mlijeku iz tetrapaka u koji sam miksala bananu jer je morala piti sto gusce da ne povrati. Dr. nisam govorila sta radim, dijete napredovalo, eno je sad hB sem upale grla nikad nista, a alergije da ne spominjem ili prehrambene tegobe. A sad kazu da ja ne smijem piti mlijeko jer je jak alergen i nadima radi bebe koju dojim?
Mi ljudi sto vise nauka napreduje i istrazuje i sto vise znamo, to vise pravimo osjetljive i alergicne ljude od djece...Mene digli na kravljem mlijeku i plazma keksu i bolnicu sam vidjela 2x u zivotu - radi dvije trudnoce.
1. Procitala sam savjet na internetu da ne treba izbacivati nista, samo kontrolisano jesti jer dijete na taj nacin uci kroz razlicite okuse mlijeka na raznolikost,
2. Ide zima, ako izbacim sto nadima (grah, grasak, buranija, kupus, brokula, prokulica, kelj, karfiol, bundeva, leca, mlijeko i mlijecni proizvodi...) ili sto izaziva mijenjanje okusa mlijeka (mandarina, narandza, bijeli luk, biber i ostali zacini), zapravo se skonta da je to komplet zimska ishrana. Sta mi onda ostaje? Krompir, riza, tjestenina, spinat, blitva?
3. Sto nas vodi do zadnje stavke...Jadno mi je mlijeko ako cu ja zivjeti na tjestenini.
Sem tog, ja se u ishrani i higijeni rukovodim zenama sa sela cija su djeca najzdravija...Sipak su one drhtale nad onim sto jedu. Da jos napomenem da su mi dr.zabranili da dojim prvo dijete zbog dijagnoza koje sad ne bih nasiroko objasnjavala. Umjesto toga, natjerali me da zasusim mlijeko i da dajem djetetu AD Novalac sa kukuruznim skrobom dodatim koji se zgusne u zelucu da dijete ne moze bljucnuti, odnosno povratiti. Ja sam bila siromasna, a to mlijeko skupo a besplatno sam dobijala zbog finansijske situacije 30 l mlijeka mjesecno i izdrzala sam sa tom formulom do treceg mjeseca, a nakon toga sam djete digla na kravljam mlijeku iz tetrapaka u koji sam miksala bananu jer je morala piti sto gusce da ne povrati. Dr. nisam govorila sta radim, dijete napredovalo, eno je sad hB sem upale grla nikad nista, a alergije da ne spominjem ili prehrambene tegobe. A sad kazu da ja ne smijem piti mlijeko jer je jak alergen i nadima radi bebe koju dojim?
Mi ljudi sto vise nauka napreduje i istrazuje i sto vise znamo, to vise pravimo osjetljive i alergicne ljude od djece...Mene digli na kravljem mlijeku i plazma keksu i bolnicu sam vidjela 2x u zivotu - radi dvije trudnoce.
-
nova_korisnica
#3627 Re: Trudnjače i porodilje online
Ovdje (de) ides svaki drugi dan, ako je sve ok...ako se nista ne desi onda 7-10 dana nakon termina "provociraju" porod...zavisi i od tebe i od bebe..
Prirodni putevi su: sex
setnja (izbjegavaj stepenice), podsticaj probave...ako se cega jos sjetim javicu 
Prirodni putevi su: sex
- CherryLips
#3628 Re: Trudnjače i porodilje online
Nama neki dan sestra na vjezbama rece da se treba javiti ljekaru cim prodje termin poroda,npr ako je termin danas a ti odmah sutra doktoru...za dalje vidis s njim..
a sto se tice jela, kao da sam negdje cula da sve sto nadima tebe i ne prija ti,ima isti uticaj i na bebu,al to ce opet bolje znati iskusne mame..
a sto se tice jela, kao da sam negdje cula da sve sto nadima tebe i ne prija ti,ima isti uticaj i na bebu,al to ce opet bolje znati iskusne mame..
- otherside
#3629 Re: Trudnjače i porodilje online
e vala necu opet ponavljati mucenje kao s prvom curicom.vanad wrote:Uh dobra si ti, a mene pece savjest kad pojedem luk ili nesto gazirano a ti odmah pa grah...otherside wrote:bila je dobra do jutros![]()
e onda su krenuli grcevi15 min spava, onda plac, pa dojenje, to je smiri ali cim je spustim u krevetac opet dernjava...e ovako se ganjamo od jutros. zaspala je prije pola sata, vidjecemo do kada ce veselje trajati
![]()
treca je sedmica...moze svasta biti: vrijeme vec jeste za pocetak grceva, jutros je prvi put dobila D3 kapi, treca sedmica je period skoka u rastu pa bebe cesce traze podoj....i na kraju, mama je juce spucala dva tanjira graha ne razmisljajuci o bebial' bio dobar grah,ko bi mu odolio
![]()
i tanjir kupus salate
I ja bih ga vala pojela ali cu sacekati da bar pola godine beba dogura
imala je grceve punih 5 mjeseci, u nasoj kuci je plakanje bilo konstanta
da bih joj pomogla jela sam samo hljeb i mlijecne namaze svaki dan, ponekad pitu sirnicu. to mi je bio cijeli meni za prvih 6 mjeseci...grceve je jednako imala kao da sam svaki dan jela grah, kupus, buraniju i ostalu tesku hranu.
e sad cu da jedem sve
ja pijem dosta probiotickog jogurta, procitala sam da ga preporucuju kod bebecih grceva (za dojene bebe only).
- mericak
#3630 Re: Trudnjače i porodilje online
A sto se tice grceva, prvo dijete je imalo poprilicne a ovo par puta jako slabe koje su kapi rjesavale...Sad za sad, tek joj je 44 dana, ali je probala i grahovsko i karfiolsko i kupusno i buranijsko i graskasto mlijeko.
-
mamadvadjecaka
#3631 Re: Trudnjače i porodilje online
CherryLips wrote:Nama neki dan sestra na vjezbama rece da se treba javiti ljekaru cim prodje termin poroda,npr ako je termin danas a ti odmah sutra doktoru...za dalje vidis s njim..
nova_korisnica wrote:Ovdje (de) ides svaki drugi dan, ako je sve ok...ako se nista ne desi onda 7-10 dana nakon termina "provociraju" porod...zavisi i od tebe i od bebe..
Prirodni putevi su: sexsetnja (izbjegavaj stepenice), podsticaj probave...ako se cega jos sjetim javicu
hvala vam puno, sutr kod dr. pa cemo vidjeti, a ja se opet nadam da ce svakog momenta krenuti
- otherside
#3632 Re: Trudnjače i porodilje online
@mamadvadjecaka, sretnooooo! 
-
mamadvadjecaka
#3633 Re: Trudnjače i porodilje online
hvalaaaaaotherside wrote:@mamadvadjecaka, sretnooooo!
-
nova_korisnica
#3634 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja bas sinoc bila na predavanju o dojenju i ishrani..sto se tice majke ide logika "sto tebi smeta, smetace i bebi"...rekla nam je doktorica da isto kao sto bebi necemo odmah smiksati 5 vrsta voca ili povrca kad je krenemo hraniti, tako ne bi ni mi trebaliodjednom probati 5 razl vrsta voca/povrca, jer ces tesko skuziti sta bebi smeta...znaci postepeno uvoditi...npr. Ako ujutro pijes sok, nemoj odabrati bas onaj multivitamin...vec recimo sama narandza...ako se beba ospe, onda znas od cega je...to opet ne znaci da vise nikako tokom dojenja ne trebas vise probati taj sok...isto vazi i za povrce...ja recimo tesko varim grah, tako da cisto sumnjam da cu ga jestiradenska wrote:pa sta jedete poslije porodasta se smije jesti ustvari
Caj od nane i od zalfije ne smijes ni pod razno! Cak ni bonbone...to pocni piti kad budes planirala prestati dojiti...na taj nacin mozes ugasiti mljekaru za dan-dva.
Piti puno tecnosti, ne piti gazirana pica...ponekad mozes piti bezalkoholno psenicno pivo, ono podstice produkciju mlijeka
-
nova_korisnica
#3635 Re: Trudnjače i porodilje online
Zaboravih, kad beba im grceve moze joj se dati caj od kima ili komoraca i anisa...a moze ga i majka piti! Ruzan je, al haj 
- otherside
#3636 Re: Trudnjače i porodilje online
e ovakva predavanja te nacisto izlude, postanes opsjednut onim sto "ne smijes", jedes istu hranu danima, nerviras se sve vise i prenosis nervozu na bebu koja vristi po cijeli dan.nova_korisnica wrote:Ja bas sinoc bila na predavanju o dojenju i ishrani..sto se tice majke ide logika "sto tebi smeta, smetace i bebi"...rekla nam je doktorica da isto kao sto bebi necemo odmah smiksati 5 vrsta voca ili povrca kad je krenemo hraniti, tako ne bi ni mi trebaliodjednom probati 5 razl vrsta voca/povrca, jer ces tesko skuziti sta bebi smeta...znaci postepeno uvoditi...npr. Ako ujutro pijes sok, nemoj odabrati bas onaj multivitamin...vec recimo sama narandza...ako se beba ospe, onda znas od cega je...to opet ne znaci da vise nikako tokom dojenja ne trebas vise probati taj sok...isto vazi i za povrce...ja recimo tesko varim grah, tako da cisto sumnjam da cu ga jestiradenska wrote:pa sta jedete poslije porodasta se smije jesti ustvari
barem prvih nekoliko sedmica...najbolje je na pocetku jesti ove lakse probavljive vrste...
Caj od nane i od zalfije ne smijes ni pod razno! Cak ni bonbone...to pocni piti kad budes planirala prestati dojiti...na taj nacin mozes ugasiti mljekaru za dan-dva.
Piti puno tecnosti, ne piti gazirana pica...ponekad mozes piti bezalkoholno psenicno pivo, ono podstice produkciju mlijekaja ga vala ne volim
been there done that
-
nova_korisnica
#3637 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne znam sta bih ti rekla...meni se cinilo poprilicno korisno (prva beba)...zena nam nije rekla ne smijete ovo ili ono (osim ovo za caj od nane), vec nas je vise uputila kako da pocnemo i na sta paznju da obratimo...mislim, sve je logicno sto je rekla...goru ishranu nego sto sam imala na pocetku trudnoce necu sigurno imati tokom dojenja
ja sam kao i i jela bijeli hljeb i svjezi sir mjesecima
O piti sam sanjala
Isla sam i na kurs za pripreme, ali sam sve zaboravila
ali sva sreca babica je sa mnom u sali pa ce govoriti de ovo, de ono
a i dolazice kuci poslije...
Isla sam i na kurs za pripreme, ali sam sve zaboravila
-
safran
#3638 Re: Trudnjače i porodilje online
Hehehehehe, mame prve i mame druge djece .......
- otherside
#3639 Re: Trudnjače i porodilje online
prvi put sve radis po propisima a drugi put koristis kraticesafran wrote:Hehehehehe, mame prve i mame druge djece .......
-
Arminaa
#3640 Re: Trudnjače i porodilje online
Iako odavno pratim vase postove na ovoj temi, sad se javljam kao trudnjaca u 27. sedmici
. Mislim da sam tu negdje sa radenskom, ako sam dobro upratila i ne mogu se sjetiti s kim jos. A vidim da ima puno trudnjaca i porodilja koje trudnocu vode ili su vodile kod dr. Divanovica, bas kao i ja.
U svakom slucaju, ovaj put vas samo zelim pozdraviti i reci da uzivam citajuci vase postove (diskusije, rasprave i sale).
Lijep pozdrav
U svakom slucaju, ovaj put vas samo zelim pozdraviti i reci da uzivam citajuci vase postove (diskusije, rasprave i sale).
Lijep pozdrav
-
radenska
#3641 Re: Trudnjače i porodilje online
Sutra aBd 26 + 1
al doktorica kaze da je beba starosti 27 + 2 
-
safran
#3642 Re: Trudnjače i porodilje online
I sa kraticama manje problema - barem kod mene bilo - okupaj, presvuci, nahrani, spusti i ne diraj ....otherside wrote:prvi put sve radis po propisima a drugi put koristis kraticesafran wrote:Hehehehehe, mame prve i mame druge djece .......
- vanad
#3643 Re: Trudnjače i porodilje online
pa dobro, sa prvom bebom kad prvi mjesec ne crkoh od gladi
Na kraju skontali da joj mlijeko ne prija. Poslije sam jela skoro sve ali grah-grasak-buraniju-kiseli kupus nisam jer sam par puta probala i onda citavu nos nosala bebu koja je urlikala od bolova. Nisam imala srca da je mucim makar ga ja neokusila.
Ali sad mala ima dvije godine i sve od navedenog puca zaoprave.
Ali istina je da kod ovog drugog "zgrijesim" cesce - pa to je i razumljivo kad uzmem u obzir da sam u zadnje tri godine ili trudna ili dojim. Pozeli se svasta.
Ali sad mala ima dvije godine i sve od navedenog puca zaoprave.
Ali istina je da kod ovog drugog "zgrijesim" cesce - pa to je i razumljivo kad uzmem u obzir da sam u zadnje tri godine ili trudna ili dojim. Pozeli se svasta.
- vanad
#3644 Re: Trudnjače i porodilje online
bilo kod mene prvi mjesec. Sad bebce ima 3,5 mjeseca i samo na ruke hoce - i to ne da ga drzis, nego da ga nosas a on zagleda sve okolo...safran wrote:I sa kraticama manje problema - barem kod mene bilo - okupaj, presvuci, nahrani, spusti i ne diraj ....otherside wrote:prvi put sve radis po propisima a drugi put koristis kraticesafran wrote:Hehehehehe, mame prve i mame druge djece .......
-
radenska
#3645 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma kakvo nosanje, ima da spava
ja Boga mi mislila da se sve moze jesti kad se doji. Ima da sletim 20 kg za pola godine hahah 
-
safran
#3646 Re: Trudnjače i porodilje online
to ti misliš - klopa ti se svede na skrob i meso i to, nezačinjeno, ne pohovano, ne prženo ...... i slatkišeradenska wrote:Ma kakvo nosanje, ima da spava![]()
ja Boga mi mislila da se sve moze jesti kad se doji. Ima da sletim 20 kg za pola godine hahah
- max07
#3647 Re: Trudnjače i porodilje online
Da se i ja nažalost ponovo uključim u temu o kolikama
Kod nas su grčevi u punom jeku, mali se cijeli dan nikako ne smiruje i užasno mi je gledati koliko se pati.
Pretpostavljam da su grčevi zbog njegovog halapljivog jedenja jer inače poslije jela svaki put štuca. Iako ga podignem poslije jela nekada uspije podrignuti, a nekada ne.
Još ranije sam čula za BioGaia probiotičke kapi za bebe i kako ih hvale. Sad je muž obišao sve dežurne apoteke i tamo su ga samo blijedo gledali, navodno nisu nikada čuli za njih. Malo sam guglala i vidim da se puno spominju i u Hrvatskoj i u Srbiji i ne mogu da vjerujem da ih kod nas nikako nema i da naši farmaceuti nemaju pojma o njima.
Da li je neko od vas kod nas uzimao te kapi i jesu li bile od pomoći?
Ja evo razmišljam da ih poručim iz Hrvatske ukoliko ih ne pronadjem u Sarajevu.
Kod nas su grčevi u punom jeku, mali se cijeli dan nikako ne smiruje i užasno mi je gledati koliko se pati.
Još ranije sam čula za BioGaia probiotičke kapi za bebe i kako ih hvale. Sad je muž obišao sve dežurne apoteke i tamo su ga samo blijedo gledali, navodno nisu nikada čuli za njih. Malo sam guglala i vidim da se puno spominju i u Hrvatskoj i u Srbiji i ne mogu da vjerujem da ih kod nas nikako nema i da naši farmaceuti nemaju pojma o njima.
-
safran
#3648 Re: Trudnjače i porodilje online
E, žao mi je miša malog. Nismo koristili te kapi - koristili smo Espumisan - pomagalo jeste ali ne potpuno.max07 wrote:Da se i ja nažalost ponovo uključim u temu o kolikama![]()
Kod nas su grčevi u punom jeku, mali se cijeli dan nikako ne smiruje i užasno mi je gledati koliko se pati.Pretpostavljam da su grčevi zbog njegovog halapljivog jedenja jer inače poslije jela svaki put štuca. Iako ga podignem poslije jela nekada uspije podrignuti, a nekada ne.
- max07
#3649 Re: Trudnjače i porodilje online
Donio je dragi sada Espumisan pa ćemo vidjeti hoće li pomoći. Ja bih radije ove probiotike, ali bih sada uradila bilo šta samo da mu malo olakšam. Jadničak, već mu je poplavilo sve oko usta koliko plače. Jedva da je sastavio dva sata spavanja danassafran wrote:E, žao mi je miša malog. Nismo koristili te kapi - koristili smo Espumisan - pomagalo jeste ali ne potpuno.max07 wrote:Da se i ja nažalost ponovo uključim u temu o kolikama![]()
Kod nas su grčevi u punom jeku, mali se cijeli dan nikako ne smiruje i užasno mi je gledati koliko se pati.Pretpostavljam da su grčevi zbog njegovog halapljivog jedenja jer inače poslije jela svaki put štuca. Iako ga podignem poslije jela nekada uspije podrignuti, a nekada ne.
-
safran
#3650 Re: Trudnjače i porodilje online
A šta da ti kažem - i ja sam se na prvoj bebi školovala ...