CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
glossyB

#3626 Re: CARINA U BiH

Post by glossyB »

To sam i mislila sa odjecom i nekom sminkom skinuti etikete i spakovati, ali kako sa hranom i nekim produktima za licnu higijenu to carine sve ili ? Kolika bi bila carina na tu cifru ako bi carinili? :run: :-)
zincx

#3627 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

glossyB wrote:To sam i mislila sa odjecom i nekom sminkom skinuti etikete i spakovati, ali kako sa hranom i nekim produktima za licnu higijenu to carine sve ili ? Kolika bi bila carina na tu cifru ako bi carinili? :run: :-)
To stavi pod rezervni kotač.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
klixo

#3628 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by klixo »

zincx wrote:
glossyB wrote:To sam i mislila sa odjecom i nekom sminkom skinuti etikete i spakovati, ali kako sa hranom i nekim produktima za licnu higijenu to carine sve ili ? Kolika bi bila carina na tu cifru ako bi carinili? :run: :-)
To stavi pod rezervni kotač.

Povrat PDVa se vrsi na HR granici , odnosno prijavis izlazak robe iz EU.
E sad je problem sto su nasa i HR granica odnedavno uvezani bas zbog takvih slucajeva.
Dakle , ako prijavis povrat PDVa docekaju te nasi granicni sluzbenici sa brojem registracija i pasoskim podatcima koje su im poslali hrvatski carinici
Ja ne bih prijavljivao nikajav povrat vec bih poskidao etikete i u kofer ,kozmetika u neseser.
Racune baci obavezno.
Ja sam 100e morao dati kako mi carinsku prijavu ne bi pravili ,a povrat PDVa je bio 50e :lol:
njonjica

#3629 Re: CARINA U BiH

Post by njonjica »

Da ne otvaram novu temu...poslala bih paket u Svedsku, kako mi se najvise isplati? Tezina je cca 5 kg.
zincx

#3630 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

Vidi ide li kakav autobus.

BJB

#3631 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Mene zanima hoce li vratiti posiljke onima kojima su za vrijeme "svojih dogovora o pravilima kupovine preko interneta i slanja postom" poslali one glupave pozive da angazuju spediciju...
Po novim pravilima moja posiljka ne potpada u one koje trebaju biti carinjene, a ako ce je vec vratiti zato sto sam odbila angazovati spediciju, hoce li obavjestiti ljude o tome ili cemo po obicaju u BiH cekati i cekati i cekati???
Ima li iko info iz 1, 2, 3 ruke?
choxnox

#3632 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by choxnox »

BJB wrote:Mene zanima hoce li vratiti posiljke onima kojima su za vrijeme "svojih dogovora o pravilima kupovine preko interneta i slanja postom" poslali one glupave pozive da angazuju spediciju...
Po novim pravilima moja posiljka ne potpada u one koje trebaju biti carinjene, a ako ce je vec vratiti zato sto sam odbila angazovati spediciju, hoce li obavjestiti ljude o tome ili cemo po obicaju u BiH cekati i cekati i cekati???
Procitaj zadnjih 5-6 strana, sve ti pise.
jahac96

#3633 Re: CARINA U BiH

Post by jahac96 »

BJB wrote:Mene zanima hoce li vratiti posiljke onima kojima su za vrijeme "svojih dogovora o pravilima kupovine preko interneta i slanja postom" poslali one glupave pozive da angazuju spediciju...
Kako mislis po novim pravilima, nema novih pravila sve je po starom, ako je skuplje od 50KM ide carina i pdv, ako nije posaljes izvod i platit ces samo 3,5KM, a sto se tice tih paketa rekli su da ce ih zadrzati dok se ne sredi ta kofol aplikacija ali haj ti njima vjeruj
asMir11
Grijem se na: Gree Hansol 12

#3634 Re: CARINA U BiH

Post by asMir11 »

Jučer sam zvao broj sa OBAVJESTI o angažovanju špeditera i teta mi reče da se ništa neće vratiti pošiljaocu dok je ova vanredna situacija. Također, rekla je da se očekuje da će se u narednih par dana situacija riješiti i da neće biti potreban špediter, ali će ići carinjenje sa nekim izmjenama (ne potpuno isto kao što je do sada bilo - pretpostavljam da će pošta za carinjenje uzimati nešto malo umjesto špeditera koji bi uzimali previše).
BTW kod mene već 3 sedmice na carini stoji mobitel.
Spacedust

#3635 Re: CARINA U BiH

Post by Spacedust »

Kod mene mobitel stoji od 24.1 valjda ce to ubrzo rijesti poslao sam im izvod od PayPal_a kao sto su i trazili.
AkumAone

#3636 Re: CARINA U BiH

Post by AkumAone »

Meni je ova posiljka preko UPS-a prosla carinu bez ikakvih problema i trebala bi sutra biti dostavljena. Ovaj zastoj izgleda samo ima BH Posta.

Na kraju ce biti sve po starom, samo sto placamo posti speditersku uslugu. Ako tako bude, za skuplje posiljke vise nema razloga da se ne koristi kurirska sluzba, taman to sto ustedis na dostavi, platis posti.
_Reds_

#3637 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

Pa samo u Sarajevo prave problem, preko Posta Srpske nema problema.
JanuaryJones

#3638 Re: CARINA U BiH

Post by JanuaryJones »

_Reds_ wrote:Pa samo u Sarajevo prave problem, preko Posta Srpske nema problema.
Eto biznis ideje za nekoga u Lukavici, poštanski pretinci ili neki centar i da raja iz Sa dolaze preuzimati pakete tamo a ne preko ovih naših smradova.
nane81

#3639 Re: CARINA U BiH

Post by nane81 »

JanuaryJones wrote:
_Reds_ wrote:Pa samo u Sarajevo prave problem, preko Posta Srpske nema problema.
Eto biznis ideje za nekoga u Lukavici, poštanski pretinci ili neki centar i da raja iz Sa dolaze preuzimati pakete tamo a ne preko ovih naših smradova.
Da, ali u RS naplaćuju carinu na mobitele u 99% slučajeva, i što god je kabastije to otvaraju i šalju pozive za dostavljanje računa.
Running

#3640 Re: CARINA U BiH

Post by Running »

Sto, u federaciji ne naplacuju carinu za mobitele. Mozda uzimate neke do 50KM, pa zato. :)

Sent from my G
nane81

#3641 Re: CARINA U BiH

Post by nane81 »

Running wrote:Sto, u federaciji ne naplacuju carinu za mobitele. Mozda uzimate neke do 50KM, pa zato. :)

Sent from my G
Nisam shvatio šta je pisac htio reći, a možda nisi ni ti mene.

Hoću da kažem da je BH carina puuuuuno popustljivija, nego u RS. Okej, ovo sa špedicijom je sjebalo sve. Al ovamo u RS će gledati kako da ti naplate što god više mogu. Možda će ti u početku proći par pošiljaka bez carinjenja, ali ako te zapamte, najebo si. Svako malo će ti slati poziv.
Ja sam se sa RS pošte prebacio na BH.. imam sat vremena vožnje, ali vjeruj mi da se isplati. Ovi odraše kožu. :shock:
Jedino ako kontaš plaćati carinu na mobitele kao što si dosad plaćao u BH (bez špedicije), ali s obzirom da će ti ovamo slati pozive za sve i svašta, i jedva čekati da nešto pređe 50KM, prisješće ti. U BH pošti prođe puno, jako puno pošiljki preko 50KM, u RS teško.
Još ako ti zapamte ime i adresu (nema veze i ako naručiš na više imena, povezaće oni to sve nakon 2-3 ponavljanja istih), još će te i napasti da si preprodavač i da će ti poslati svoje, citiram, "ove za krijumčare". Znači, ne lupetam, pričam iz iskustva.

Ako sam promašio temu, izvinjenje ;-)
zincx

#3642 Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

nane81 wrote:
Running wrote:Sto, u federaciji ne naplacuju carinu za mobitele. Mozda uzimate neke do 50KM, pa zato. :)

Sent from my G
Nisam shvatio šta je pisac htio reći, a možda nisi ni ti mene.

Hoću da kažem da je BH carina puuuuuno popustljivija, nego u RS. Okej, ovo sa špedicijom je sjebalo sve. Al ovamo u RS će gledati kako da ti naplate što god više mogu. Možda će ti u početku proći par pošiljaka bez carinjenja, ali ako te zapamte, najebo si. Svako malo će ti slati poziv.
Ja sam se sa RS pošte prebacio na BH.. imam sat vremena vožnje, ali vjeruj mi da se isplati. Ovi odraše kožu. :shock:
Jedino ako kontaš plaćati carinu na mobitele kao što si dosad plaćao u BH (bez špedicije), ali s obzirom da će ti ovamo slati pozive za sve i svašta, i jedva čekati da nešto pređe 50KM, prisješće ti. U BH pošti prođe puno, jako puno pošiljki preko 50KM, u RS teško.
Još ako ti zapamte ime i adresu (nema veze i ako naručiš na više imena, povezaće oni to sve nakon 2-3 ponavljanja istih), još će te i napasti da si preprodavač i da će ti poslati svoje, citiram, "ove za krijumčare". Znači, ne lupetam, pričam iz iskustva.

Ako sam promašio temu, izvinjenje ;-)
Fol je što je to ista carina, i trebali bi se isto ponašati prema svima. Nego, pitanje je, traže li u RS špeditera?
choxnox

#3643 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by choxnox »

zincx wrote:Fol je što je to ista carina, i trebali bi se isto ponašati prema svima. Nego, pitanje je, traže li u RS špeditera?
To pitanje je postavljeno vec najmanje 10 puta i ocigledno da se izbjegava odgovor sto znaci da se u RS-u nista nije promijenilo i da se i dalje carinilo po starom.
sabanss

#3644 Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by sabanss »

choxnox wrote:
zincx wrote:Fol je što je to ista carina, i trebali bi se isto ponašati prema svima. Nego, pitanje je, traže li u RS špeditera?
To pitanje je postavljeno vec najmanje 10 puta i ocigledno da se izbjegava odgovor sto znaci da se u RS-u nista nije promijenilo i da se i dalje carinilo po starom.
Pa imaju zakonsko pravo da ne traze speditera, sto znaci da se ovdje nekom digao pa je pomislio da treba malo j**ati narod.
choxnox

#3645 Re: RE: Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by choxnox »

sabanss wrote:Pa imaju zakonsko pravo da ne traze speditera, sto znaci da se ovdje nekom digao pa je pomislio da treba malo j**ati narod.
Pa ako je donesena uredba od strane UIO o promjeni nacina carinjenja onda mora da se primjenjuje svugdje na teritoriji BIH jer je UIO na nivou drzave, a ne entiteta.
_Reds_

#3646 Re: RE: Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

choxnox wrote:
sabanss wrote:Pa imaju zakonsko pravo da ne traze speditera, sto znaci da se ovdje nekom digao pa je pomislio da treba malo j**ati narod.
Pa ako je donesena uredba od strane UIO o promjeni nacina carinjenja onda mora da se primjenjuje svugdje na teritoriji BIH jer je UIO na nivou drzave, a ne entiteta.
Da li se ti zezas ??
choxnox

#3647 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by choxnox »

_Reds_ wrote:
choxnox wrote:
Da li se ti zezas ??
Sta ti nije jasno?
_Reds_

#3648 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

choxnox wrote: Sta ti nije jasno?
Zivis u BiH, u u drzavi u kojoj je sve sto je logicno, nelogicno.

Tako da napravo da se iste stvari ne primjenjuju na citavoj teritoriji. Jesi mozda kakve fisklane račune, ili inspekcije vidio u Zap. Hercegovini ?? I ti je u nadleznosti drzave??
zincx

#3649 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: CARINA U BiH

Post by zincx »

_Reds_ wrote:
choxnox wrote: Sta ti nije jasno?
Zivis u BiH, u u drzavi u kojoj je sve sto je logicno, nelogicno.

Tako da napravo da se iste stvari ne primjenjuju na citavoj teritoriji. Jesi mozda kakve fisklane račune, ili inspekcije vidio u Zap. Hercegovini ?? I ti je u nadleznosti drzave??
Budem Ratka upitao za ovo

Spacedust

#3650 Re: CARINA U BiH

Post by Spacedust »

I sta odgovori papagaj Ratko?
Post Reply