Zna kod mene i duže ostati i ne bude problema.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
junior3
#3626 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa ne znam baš da mu je od toga došla muka.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3627 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne osporavam ja nicije znanje,ali ako sam dao najjeftinije i najbolje rjesenje problema ,ti kao majstor bi trebao da me podrzis,a ne da pobijas moje znanje/neznanje...zovi ga kako hoces.i sad me tim slikama jebes,a kad sam pitao ko ima helicoil u sarajevu sutio si ko zaliven.....bravo...topcam wrote: To na moj racun, zbog navoja, mada ne vidim razlog, al´hajd sto ljudi sto cudi.
@bitanga, moras dozvoliti i drugima da nesto znaju.![]()
Sve sto si napisao tacno je, ali nafrduljio si se bez razloga, sto jest jest.
p.s. helicoil je za aluminijum,a glavcina je zeljezna....
-
direstraits0078
#3628 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima ih i za gus i čelik, ali nisu pogodni za rješavanje problema na glavčini.
-
zdruzdjo
#3629 Re: Pitamo Mehanicare ?
Obzirom da je stari prije rata radio u firmi zrak znam sta su oni radili u ovim slucajevima kad im dodje neki od vojnih djelova na popravak.direstraits0078 wrote:Ima ih i za gus i čelik, ali nisu pogodni za rješavanje problema na glavčini.
Oni su imali dvokomponentno epoxy ljepilo zvano araldit. U obije komponente bi umjesali aluminijsku ili zeljeznu "prasinu" (zavisno od potrebe) do granice zasicenja i onda bi ih zajedno umjesali i natovarili u ostecenu rupu. Taj materijal je bio toliko jak da se u njega najnormalnije narezivao navoj. Jedina mana je bila sto je na temperaturi preko 140 stepeni pocinjao da popusta. Vjerujem da danas ima i boljih ljepila koja su temperaturno stabilnija.
Da li moze bas za ovu namjenu kao u temi ne znam. Ali vrijedi probati.
-
direstraits0078
#3630 Re: Pitamo Mehanicare ?
Postoji masa mogućih rješenje, ali najjednostavnije i najjeftinije je urezivanje navoja za veći vijak.
- bitanga_sa_otesa
#3631 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne bih nesto isprobavao to....direstraits0078 wrote:Ima ih i za gus i čelik, ali nisu pogodni za rješavanje problema na glavčini.
-
direstraits0078
#3632 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sto si tako konzervativan, isprobaj nove stvari, nema veze ako ostanes bez jednog tocka, ne vozis ovakav autic:bitanga_sa_otesa wrote:ne bih nesto isprobavao to....direstraits0078 wrote:Ima ih i za gus i čelik, ali nisu pogodni za rješavanje problema na glavčini.

-
nightvision
#3633 Re: Pitamo Mehanicare ?
jedno pitanje povodom ove tematike... moze li i koliko, takav zahvat uticati na balans tocka?direstraits0078 wrote:Postoji masa mogućih rješenje, ali najjednostavnije i najjeftinije je urezivanje navoja za veći vijak.
-
direstraits0078
#3634 Re: Pitamo Mehanicare ?
U veoma maloj mjeri. Ono sto se izbusi, to se nadokadi vecim vijkom, tako da tu nema nikakve razlike. Jedina opasnost za debalans je veca glava vijka i posljedicno povecana rotirajuca masa, ali glava vijka je svakako blize centru pa nije drastican debalans.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#3635 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije ti palo na pamet da to nisam procitao, ili preletio preko toga, ni da je helicoil nabavljen kasnije.bitanga_sa_otesa wrote: ne osporavam ja nicije znanje,ali ako sam dao najjeftinije i najbolje rjesenje problema ,ti kao majstor bi trebao da me podrzis,a ne da pobijas moje znanje/neznanje...zovi ga kako hoces.i sad me tim slikama jebes,a kad sam pitao ko ima helicoil u sarajevu sutio si ko zaliven.....bravo...
(Nekoliko dana iza one price o navojima, nije ni bitno zasto, ali me kostalo cijelu heftu posla, slobodno citaj i zarade).
I nisam te nigdje pobio. Ne mislimo isto, niti citamo misli.
Ljudski je grijesiti.
-
direstraits0078
#3636 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za sta si koristio helicoil, ako nije problem da napises?topcam wrote:Nije ti palo na pamet da to nisam procitao, ili preletio preko toga, ni da je helicoil nabavljen kasnije.bitanga_sa_otesa wrote: ne osporavam ja nicije znanje,ali ako sam dao najjeftinije i najbolje rjesenje problema ,ti kao majstor bi trebao da me podrzis,a ne da pobijas moje znanje/neznanje...zovi ga kako hoces.i sad me tim slikama jebes,a kad sam pitao ko ima helicoil u sarajevu sutio si ko zaliven.....bravo...
(Nekoliko dana iza one price o navojima, nije ni bitno zasto, ali me kostalo cijelu heftu posla, slobodno citaj i zarade).
Ljudski je grijesiti.
- topcam
#3637 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam koristio, kupac nije prihvatio rjesenje.direstraits0078 wrote:Za sta si koristio helicoil, ako nije problem da napises?topcam wrote:Nije ti palo na pamet da to nisam procitao, ili preletio preko toga, ni da je helicoil nabavljen kasnije.bitanga_sa_otesa wrote: ne osporavam ja nicije znanje,ali ako sam dao najjeftinije i najbolje rjesenje problema ,ti kao majstor bi trebao da me podrzis,a ne da pobijas moje znanje/neznanje...zovi ga kako hoces.i sad me tim slikama jebes,a kad sam pitao ko ima helicoil u sarajevu sutio si ko zaliven.....bravo...
Ljudski je grijesiti.
-
direstraits0078
#3638 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ok, za šta si mislio koristiti rješenje?
- topcam
#3639 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za autobus.direstraits0078 wrote:Ok, za šta si mislio koristiti rješenje?
-
direstraits0078
#3640 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koji konkretno dio?topcam wrote:Za autobus.direstraits0078 wrote:Ok, za šta si mislio koristiti rješenje?
- bitanga_sa_otesa
#3641 Re: Pitamo Mehanicare ?
koje imas navoje? 8? 10? 12 mm??????
-
dgL_
#3642 Re: Pitamo Mehanicare ?
ljudi ne rade rikverc svijetla..oba dakle... sijalice ispravne... osiguraci provjereni nema nijedan da je izgoriio... gdje poceti traziti problem? Ibiza 2001. 1.4 auto...Hvala
- sparky
#3643 Re: Pitamo Mehanicare ?
Rikverc prekidač. Vjerovatno je isto kao na škodi. Desetak maraka košta.dgL_ wrote:ljudi ne rade rikverc svijetla..oba dakle... sijalice ispravne... osiguraci provjereni nema nijedan da je izgoriio... gdje poceti traziti problem? Ibiza 2001. 1.4 auto...Hvala
-
dgL_
#3644 Re: Pitamo Mehanicare ?
gdje se nalazi tacno ? Jeli ga belaj zamjeniti?sparky wrote:Rikverc prekidač. Vjerovatno je isto kao na škodi. Desetak maraka košta.dgL_ wrote:ljudi ne rade rikverc svijetla..oba dakle... sijalice ispravne... osiguraci provjereni nema nijedan da je izgoriio... gdje poceti traziti problem? Ibiza 2001. 1.4 auto...Hvala
- sparky
#3645 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni je Bitanga_sa_otesa mjenjao. Zeznuto ga je izvaditi, a lako staviti. Nalazi se na mjenjaču.dgL_ wrote:gdje se nalazi tacno ? Jeli ga belaj zamjeniti?sparky wrote:Rikverc prekidač. Vjerovatno je isto kao na škodi. Desetak maraka košta.dgL_ wrote:ljudi ne rade rikverc svijetla..oba dakle... sijalice ispravne... osiguraci provjereni nema nijedan da je izgoriio... gdje poceti traziti problem? Ibiza 2001. 1.4 auto...Hvala
- topcam
#3646 Re: Pitamo Mehanicare ?
direstraits0078 wrote:Koji konkretno dio?topcam wrote:Za autobus.direstraits0078 wrote:Ok, za šta si mislio koristiti rješenje?
"
(Nekoliko dana iza one price o navojima, nije ni bitno zasto)
"
Harmonika autobus, ako ti je pojam poznat, ako nije onda zglobni autobus, eh pa taj zglob.
@bitango imas PP i daj mi malo vremena.
- Ned071
#3647 Re: Pitamo Mehanicare ?
sparky wrote:Rikverc prekidač. Vjerovatno je isto kao na škodi. Desetak maraka košta.dgL_ wrote:ljudi ne rade rikverc svijetla..oba dakle... sijalice ispravne... osiguraci provjereni nema nijedan da je izgoriio... gdje poceti traziti problem? Ibiza 2001. 1.4 auto...Hvala
Pazi kakav ces kupit. Na mjenjac ide taj prekidac. Nekad davno zamijenim na dvojki. Al je bio tako kvalitetan da mi je zbog njega curilo ulje i otisao lezaj mjenjaca
-
esso_sa
#3648 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imaju 2 razlicita tipa rikverc prekidaca za taj auto. Zavisi koji je mjenjac. Ima sa kockastim dzekom (stara tipa mjenjaca ko u Golf 3) a ima sa ovalnim (novija tipa mjenjaca - golf 4)Ned071 wrote:sparky wrote:Rikverc prekidač. Vjerovatno je isto kao na škodi. Desetak maraka košta.dgL_ wrote:ljudi ne rade rikverc svijetla..oba dakle... sijalice ispravne... osiguraci provjereni nema nijedan da je izgoriio... gdje poceti traziti problem? Ibiza 2001. 1.4 auto...Hvala
Pazi kakav ces kupit. Na mjenjac ide taj prekidac. Nekad davno zamijenim na dvojki. Al je bio tako kvalitetan da mi je zbog njega curilo ulje i otisao lezaj mjenjaca
Nalazi se na tornju (selektoru) brzina na mjenjacu i nije ga tesko zamjeniti. Cesto se mora skloniti posuda od ulja za servo volan jer je taj toranj i prekidac direktno ispod posude.
-
dgL_
#3649 Re: Pitamo Mehanicare ?
hvala ljudi pogledat cu. pozz
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#3650 Re: Pitamo Mehanicare ?
Interesuje mog prijatelja neki dobar majstor za Ford focus, u pitanju je 1.6 zetec motor, sad ovi lokalci majstori koji god, kaze to je rijedak motor, rijedak primjerak, pa i covjek se ne smije pouzdat u njih. Ako moze neka preporuka, hvala