Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
dallton

#3626 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

NATO će demonstracijom sile u Banjoj Luci pokazati vlastima RS tko je "gazda u kući"
NATO će demonstracijom sile u Banjoj Luci pokazati vlastima RS tko je

Najava održavanja vojne vježbe «Združeni napor 2009», koja će od 4. do 17. rujna biti održana u vojarni «Kozara» u Banjoj Luci izazvala je neke vrlo zanimljive reakcije...

Tako vojnopolitički analitičar Gostimir Popović smatra da je cilj NATO vježbe, koja će u rujnu biti održana u okolini Banje Luke, pokušaj pritiska na institucije i političare u Republici Srpskoj (RS) uoči donošenja ključnih odluka na nivou BiH.

Direktiva SAD

- To, naravno, nije jedini razlog. Ima nekoliko ciljeva, koje Alijansa po direktivi SAD veoma vješto spaja. Ujedno je to krčenje puta za slanje dodatnih vojnika u Afganistan. Treba se zapitati zašto nevladine organizacije, koje se inače bave apstraktnim temama, u ovoj situaciji šute, rekao je Popović za banjalučki "Fokus", očito aludirajući na to da NATO želi zastrašiti političko vodstvo u RS, na čelu s Miloradom Dodikom.

Miroslav Lazanski, vojnopolitički analitičar, još prošle godine iznio je stav da postoji veza između ovih manevra i krupnih političkih odluka koje stoje ispred BiH.
Lazanski je tada rekao da NATO pod demonstracijom snage, najvjerojatnije, namjerava isforsirati određena politička rješenja u BiH ili eventualno omekšati stavove neposredno pred ključne odluke.
- Ne vidim koji to sigurnosni izazovi u ovom dijelu Europe i dalje stoje pred NATO paktom, koji iziskuju ovu vježbu", istakao je Lazanski.
kakvo iznenadjenje, neda NATO da mu nekakvi srbi iz supka balkana odredjuju sta da radi :D
upsala

#3627 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by upsala »

dallton wrote:
NATO će demonstracijom sile u Banjoj Luci pokazati vlastima RS tko je "gazda u kući"
NATO će demonstracijom sile u Banjoj Luci pokazati vlastima RS tko je

Najava održavanja vojne vježbe «Združeni napor 2009», koja će od 4. do 17. rujna biti održana u vojarni «Kozara» u Banjoj Luci izazvala je neke vrlo zanimljive reakcije...

Tako vojnopolitički analitičar Gostimir Popović smatra da je cilj NATO vježbe, koja će u rujnu biti održana u okolini Banje Luke, pokušaj pritiska na institucije i političare u Republici Srpskoj (RS) uoči donošenja ključnih odluka na nivou BiH.

Direktiva SAD

- To, naravno, nije jedini razlog. Ima nekoliko ciljeva, koje Alijansa po direktivi SAD veoma vješto spaja. Ujedno je to krčenje puta za slanje dodatnih vojnika u Afganistan. Treba se zapitati zašto nevladine organizacije, koje se inače bave apstraktnim temama, u ovoj situaciji šute, rekao je Popović za banjalučki "Fokus", očito aludirajući na to da NATO želi zastrašiti političko vodstvo u RS, na čelu s Miloradom Dodikom.

Miroslav Lazanski, vojnopolitički analitičar, još prošle godine iznio je stav da postoji veza između ovih manevra i krupnih političkih odluka koje stoje ispred BiH.
Lazanski je tada rekao da NATO pod demonstracijom snage, najvjerojatnije, namjerava isforsirati određena politička rješenja u BiH ili eventualno omekšati stavove neposredno pred ključne odluke.
- Ne vidim koji to sigurnosni izazovi u ovom dijelu Europe i dalje stoje pred NATO paktom, koji iziskuju ovu vježbu", istakao je Lazanski.
kakvo iznenadjenje, neda NATO da mu nekakvi srbi iz supka balkana odredjuju sta da radi :D
Znači Bosna je šupak Balkana....nisam znao!
dallton

#3628 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

srbi nisu bosna, to ti je dijaspora iz srbije na kratkom proputovanju kroz BIH

*** SPAM *** - Disciplinska komisija SIPA-e, Agencije za istragu i zaštitu BiH, koju vodi Ivica Bošnjak, jučer je nakon višesatnog zasjedanja iza zatvorenih vrata jednoglasno donijela odluku da je pomoćnik direktora i načelnik Kriminalističko-obavještajnog odjela SIPA-e Dragan Lukač radio po zakonu kada je Tužilaštvu BiH predao dokumentaciju o krivičnom djelu koje su počinili premijer RS Milorada Dodika i 15 njegovih bliskih saradnika.

"Oslobođen sam od svih optužbi. Svima je od početka bilo jasno da sam optužen za nešto što nisam počinio, odnosno da optužnica nema osnova i da sam postupio u skladu sa zakonima, propisima i procedurama Agencije", kazao je Lukač za "San".

On je posebno zadovoljan jer je odluka Komisije bila jednoglasna.

"Mislim da su svoj posao obavili maksimalno profesionalno i savjesno do kraja", objasnio je Lukač.

Iako je odlukom Disciplinske komisije stavljena tačka na upitnost predaje dokumentacije Tužilaštvu BiH, sam Lukač je kazao da se Unutrašnja kontrola kao tužilac, može žaliti Drugostepenoj drisciplinskoj komisiji.

"Oni to mogu raditi, ali mislim da je ovom odlukom sve jasno rečeno", kratko je kazao Lukač.

Disciplinski postupak protiv Dragana Lukača je pokrenut 6. marta, na zahtjev direktora SIPA-e Mirka Lujića. On je svog pomoćnika optužio da je počinio teže povrede radne dužnosti potpisavši i dostavivši Tužilaštvu BiH izvještaj o kriminalu kojim su Dodik i njegovi ljudi budžet RS oštetili za najmanje 115 miliona KM, a da o tome nije obavjestio direktora.
a mozemo li sad da cujemo nesto o tome ko je podnijeo tu prijavu i u cije ime - mislim da nam je vec jasno ko je koga branio i gdje su ti slavni "paralelizmi" - e jest nam dodo ucinio uslugu, sam svoju mrezu unutar sipe i ostalih agencija javno demaskirao

i kakav otac takav sin :D
Dodik kaže da „svako ko želi da se bavi teškim poslom u voćarstvu ( kao njegov sin) može” da aplicira za kredit IRBRS-a.

"Od sedmog mjeseca do danas je firma mog sina platila kamata od 125.000 KM. U međuvremenu je zasadila voćnjak koji ima 160.000 sadnica jabuke i izgradila hladnjaču od 2.000 tona za hlađenje voća”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci reagirajući na brojne optužbe opozicije tokom današnje sjednice Narodne skupštine na kojoj se raspravlja o poslovanju IRBRS-a ...

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da su “neprincipijelne prozivke” koje su se mogle čuti u Narodnoj skupštini RS-a o činjenici da je firmi, u kojoj je jedan od suvlasnika i njegov sin, dodijeljen kredit Investiciono-razvojne banke RS-a.

On tvrdi da ništa nije urađeno mimo zakona te da je taj kredit od tri miliona KM firma dobila putem poslovne banke u skladu s procedurama i da se on vraća u skladu s uvjetima i propisima.

„Od sedmog mjeseca do danas je ta firma platila kamata od 125.000 KM. U međuvremenu je zasadila voćnjak koji ima 160.000 sadnica jabuke i izgradila hladnjaču od 2.000 tona za hlađenje voća”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci reagirajući na brojne optužbe opozicije tokom današnje sjednice Narodne skupštine na kojoj se raspravlja o poslovanju IRBRS-a.

On smatra da „svako ko želi da se bavi teškim poslom u voćarstvu može” da aplicira za kredit IRBRS-a.

Problem je, tvrdi Dodik, što firme ne apliciraju za kredite, a da je on ponosan na svog sina, a da se i na taj način „gradi i budućnost ne samo poslovanja već i usmjeravanja mladih”.

„Bolje je da se moj sin tim bavi nego da bude narkoman ili klošar ovdje u Banjoj Luci, pa da ga neko pominje po tome”, rekao je entitetski premijer.

Dodik smatra i da je neopravdano očekivati da „neko samo što pripada njegovoj familiji ne može da se bavi normalnim poslom”.

Ističe da je „fer i korektno što je dat kredit toj firmi”, a spreman je da podrži takve aktivnosti svakog mladog čovjeka.

Kao „gluposti” odbacio je neke navode da je firma čiji je jedan od suvlasnika i njegov sin dobila kredit i prije nego što je bila zvanično osnovana, odnosno registrovana.

„Sve je urađeno u skladu sa zakonom, a ovdje jedino para oči to što je u firmi prezime Dodik. Ne mislim da bilo ko treba da bude žrtva toga”, dodao je on.

Naveo je da je za posao sadnje voćnjaka, koji je kao stari kupljen u postupku stečaja na licitaciji, bilo angažovano i oko 100 radnika.

Inače, u Narodnoj skupštini danas je vođena višesatna burna rasprava o poslovanju IRBRS-a uz međusobne optužbe poslanika vladajuće većine i opozicije u vezi s plasmanom sredstava te banke.

Opozicija je ukazivala na politički uticaj, protekciju, zloupotrebe, nepotizam i reketiranje pri dodjeli kredita iz IRBRS-a, između ostalog, navodeći da je kredit dobio sin Milorada Dodika.

Oštra rasprava kulminirala je optužbama poslanika SRS-a RS-a Milanka Mihajlice da ima reketiranja prilikom dobijanja kredita te banke, što je demantovao ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić.

On je uzvratio kontraoptužbom da je Mihajlica "reketaš" i pozvao ga da kaže javnosti u šta troši novac stečen na taj način.

Mihajlica je to ocijenio kao smišljenju medijsku hajku i upitao gdje je završilo više od dvije milijarde KM iz IRBRS-a.

(Fena) gk/fk
stvarno nema bolje pozicije nego biti "prvi u srba" mozes im raditi sta hoces dok god se deres "svi su protiv nas, braco, ja vas vodim u slobodu" - historijski potvrdjeni recept
Šaner

#3629 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Šaner »

vee-jay wrote:ali sada ozbiljno, ZASTO OVA VIJEST NIJE VIJEST DANA?!!??!??!??!?!?!?!?!?
Disciplinska komisija SIPA-e jednoglasno oslobodila Dragana Lukača svih optužbi Mirka Lujića
jos jedna samarcina Vojvodi Laktasenku 8-)

zato sto je avaz=glas srpske, dodik=silajdzic, gashi=b. izetbegovic...sve nacionaliste i njihovi mediji vode sa mafijom u BiH...komsicu su stigle prijetnje sta mislis zasto ga vise nema u medijama?
zavrzlama

#3630 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

"Mi smo procjenjivali da ne smijemo ući ni u jednu avanturu. S druge strane, sama Srbija je kroz Kosovo promovisala princip teritorijalnog integriteta, što je u skladu sa Poveljom UN", podsjetio je premijer RS.

Dodik je istakao da RS ne planira nikakvo nasilje, već isključivo demokratsku i legitimnu proceduru.

"Da li će jednog dana biti stvoreni uslovi za odluke u RS o tome, to ostaje da se vidi. Ja lično sam uvjeren da hoće, da će doći vrijeme u kome će i svijet reći: 'Pa dobro, ljudi imaju pravo da odlučuju", rekao je on.
"U svakom slučaju, u našim sadašnjim političkim opservacijama je sprovođenje Dejtonskog sporazuma i izgradnja BiH u skladu sa tim sporazumom. Da li ćemo se jednog dana zamoriti ili će nam se sve to smučiti, pa ćemo se odlučiti na neke druge politike, to ne znam, to ostaje vremenu da se vidi", rekao je premijer RS.

Govoreći o odnosima Banjaluke i Beograda, Dodik je rekao da bi volio da Srbija bude moćnija zemlja i naglasio da je za bosanske Srbe Srbija domovina, a BiH samo dio sporazuma koji poštuju.
"Želimo da se Srbija sredi i postane moćna, i mi ćemo stalno biti okrenuti ka Srbiji i uvijek ćemo tražiti tamo mjesto i za razumijevanje i za utjehu", kazao je on.

Prema njegovim riječima, RS poštuje Dejtonski sporazum, ali se osjeća tjeskobno u BiH zbog, kako je ukazao, neprestanih pokušaja da se umanji njen značaj, da joj se otmu nadležnosti i da se centralizuje BiH.

"Što se tiče osjećaja, naravno da je za nas Srbija domovina i naravno da mi osjećamo Srbiju i emotivno je prihvatamo kao nešto što je dio nas, daleko više nego što je to Bosna i Hercegovina. BiH prihvatamo kao neko moranje, jer je ona dio sporazuma", izjavio je Dodik.
Znamo mi to Dodo da se ceka strateski momenat za secesiju...stvarno velikosrbi idu do kraja u ubijanju srpskog naroda..tipican primjer kao jedan velikosrpski govnar otima srbima rodjenu drzavu a natura srbiju kao maticu i pokazuje im put gdje trebaju ici ako secesija propadne..vec vidjen scenario u Hrvatskoj :x :x :(

ovo crvenim slovima je dokaz nemoci i dezorijentacije i propasti velikosrpske politike ...
Last edited by zavrzlama on 23/04/2009 13:12, edited 2 times in total.
dallton

#3631 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

ja boga molim da se dan kad ce se nekome "smuciti ili ce se zamoriti" desi sto prije :D
vee-jay

#3632 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

I sta sam vam rekao juce?
vee-jay wrote:ali sada ozbiljno, ZASTO OVA VIJEST NIJE VIJEST DANA?!!??!??!??!?!?!?!?!?
Disciplinska komisija SIPA-e jednoglasno oslobodila Dragana Lukača svih optužbi Mirka Lujića
:D :D :D :D :D :D :D :D :D

Dodi se zuri na Dedinje. :D :D :D
dallton

#3633 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

vee-jay wrote:I sta sam vam rekao juce?
:D :D :D :D :D :D :D :D :D

Dodi se zuri na Dedinje. :D :D :D
zna covjek da je zivot kratak, pa po staroj pjesmi uzmi sve sto ti zivot pruza
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3634 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

slika A
Image

slika B
Image

pronjadjite jednu razliku na sliki A i B
mmostar

#3635 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mmostar »

pici wrote:slika A
Image

slika B
Image

pronjadjite jednu razliku na sliki A i B
Niđe veze,čovjek jeviše vezan za marke nego li za ojre
dallton

#3636 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Politika
Dodik optužio OHR za stvaranje nestabilnosti u BiH
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je "osnovna djelatnost OHR-a stvaranje nestabilnosti u BiH, radi opstanka te strukture, čime direktno ugrožava jedan od dva bitna cilja Dejtonskog sporazuma“.
Dodik je, u izlaganju poslanicima Narodne skupštine RS-a o informaciji o efektima prijenosa ustavnih ovlašćenja s RS-a na institucije BiH, iznio brojne optužbe na rad Ureda OHR-a u BiH uz tvrdnju da je "stabilnost BiH ugrožena najviše dugotrajnim i protivpravnim djelovanjem OHR-a i da je BiH već godinama u zarobljeništvu njegove strukture“.

Naveo je i da je svaki visoki predstavnik bio "uhvaćen u mrežu selektivnih informacija, koje mu daju dugogodišnji službenici, što strani, što domaći iz sarajevskih struktura“.

Ističući da je za 11 godina OHR donio više od 800 odluka, oko 300 propisa i 500 smjena, entitetski premijer je rekao da to što su činili međunarodni predstavnici od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nema nikakvo uporište u tom međunarodnom ugovoru, niti u međunarodnom pravu.

Nametanje propisa i smjene bili su, kaže on, izvan njihovih ovlaštenja, a nakon nametanja postojalo je uvjetovanje i pritisak međunarodne zajednice da se oni usvojne u organima BiH.

"Protektorat nikada nije bio mandat međunarodne zajednice, već određenih grupa koje su koristile uspostavljeni mir za svoj lični interes. Protektorat ima pravila, ali okupacija i zarobljavanje institucija BiH koje provodi OHR i njegova struktura ne podliježe ni pravu ni odgovornosti“, rekao je Dodik.

Entitetski premijer je osim OHR-a, optužio i Vijeće za implementaciju mira upitavši 'šta to oni 14 godina nakon rata implementiraju' te da donose kominike koji im napiše Ured OHR-a.

Ističući da Dejtonski sporazum ostaje temelj funkcioniranja BiH Dodik je kazao da njegovo urušavanje i revizija pod pritiscima i ucjenama, uz neograničeno i nepravno djelovanje OHR-a, nije dovelo do stabilnosti BiH, niti do izgradnje međunacionalnog povjerenja.

"Insistiranje na tome da dejtonska BiH ne može efikasno ostvarivati put ka evroatlantskim integracijama, znači da BiH u svojim sadašnjim granicama zapravo i ne može postojati. Dokle god se međunarodni projekt poznat kao dejtonska BiH, pokušava strušiti pod plaštom reformi, ljudskih prava, evroatlantskih integracija, dotle će BiH biti na repu demokratskog, ekonomskog i svakog drugog napretka“, kategoričan je predsjednik Vlade RS-a.

U proteklom periodu je s Republike Srpske na nivo države BiH preneseno 68 nadležnosti. Te nadležnosti uglavnom su prenošene od 2000. do 2006. godine, ali ne u skladu sa zakonima i svojevoljno jer je dobar dio njih nametnut od visokih predstavnika.

Najviše nadležnosti je preneseno tokom 2003. i 2004. godine.

Dodik tvrdi i da je RS u posljednje tri godine zaustavila prijenos nadležnosti.

"Ne smije se dozvoliti daljnji prenos nadležnosti koji nije zasnovan na odlukama parlamenta RS-a“, ističe Dodik.

Svaka druga odluka, zaprijetio je, treba biti proglašena nevažećom za RS.

Također, ponovio je da RS podržava ustavnu reformu koja može biti provedena u skladu s pravnom procesudom kroz amandmane, na način koji je predviđen Ustavom i u skladu sa skupštinskom deklaracijom o tom pitanju.

Kaže i da je ustavna reforma unutrašnje pitanje BiH i tu nema mjesta strancima te pozvao političke stranke iz RS-a da u njima ne učestvuju, ukoliko se bude tražilo njihovo posredovanje.

"Neophodno je stanje i odnose u BiH dovesti u sklad s Dejtonskim sporazumom, čija je strana potpisnica i RS“, zaključio je Dodik na kraju izlaganja poslanicima Skupštine RS-a koje u pisanoj formi ima 15 strana.

U toku je skupštinska rasprava o ovoj tački.
ziku dode lava sto se zadao - hoce li vise to otcjepljenje, da znamo ko ce prije uci u banja luku, hrvatska ili albanski odred u nato-u sa sjevera, a s juga bosanci da im pozele dobrodoslicu cvijecem i eu zastavama :D ako bude neophodno obezbijedit ce hrvatska prolazak preko svoje teritorije za sve koji ne budu ucestvovali u dobrodoslici, jer ce brcko biti malo zaglavljeno :D
pici

#3637 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Naveden izvor

* Ja nisam licemjer ni u politici, ni u životu, i znam zašto ste postavili ovo pitanje. Ali pošto smatram da je sport zaista samoindvidualna stvar čovjeka i da u to ne treba petljati politiku, a i zbog potrebe da budem iskren prema vama i prema svim, navijaću za SiCG. ~ listopad 2004. za Radio Slobodna Evropa na pitanje za koga će navijati na nogometnoj utakmici između BiH i SCG
* Ujedinjenje SNSD-a u SDP-a jednostavno nije moguće, ali saradnja i partijski odnosi su sigurno mogući. Na mnogim nivoima već imamo koaliranje. Protiv sam ukidanja entiteta. Zalažem se zaista da administracije bude racionalna i to je nešto što treba da se radi. ~ listopad 2004. za Radio Slobodna Evropa
* Ja nemam nikakvu viziju buduće Armije. Mislim da Armiju treba ukinuti u BiH. Bosnu treba demilitarizovati i to je naš krajni koncept. ~ listopad 2004. za Radio Slobodna Evropa o viziji buduće bosanskohercegovačke vojske
* Ja živim u RS, odnosno u BiH. Imam pasoš i lične dokumente RS i BiH i to je država u kojoj živim. ~ listopad 2004. za Radio Slobodna Evropa na pitanje: Koja je Vaša država? :mrgreen:
* Republika Srpska nije zločinačka tvorevina. Ona je interes i onih koji nisu pripadali SDS-u. Slažem se da je bilo određenih zločina i za njih trebaju da odgovaraju oni koji su te zločine počinili. Nikakvog skrivanja iza kolektiviteta, ne može da opravda bilo kakav zločin, niti može da to pozivanje i činjenje u ime kolektiviteta bude razlog optužbi i okrivljavanja tih kolektiviteta. Zato mislim da ne mogu nikako da se složim s vama da je te zločine počinio, zavedeni i počinjeni srpski narod, jer on to nije uradio. I mislim da treba prestati sa satanizacijom čitavog jednog naroda, a normalno zločinci treba da odgovaraju. Oni imaju svoje ime i prezime. Činjeni su zločini i prema Srbima, ali za to ne može da bude kolektivno kriv bošnjački ili hrvatski narod, nego oni koji imaju svoje ime i prezime. Koji su određenog datuma, bili na određenom mjestu i učinili, određeno djelo/nedjelo. ~ listopad 2004. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje o ukidanju Republike Srpske nastale na zločinu
mmostar

#3638 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mmostar »

dallton wrote:
Politika
Dodik optužio OHR za stvaranje nestabilnosti u BiH
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je "osnovna djelatnost OHR-a stvaranje nestabilnosti u BiH, radi opstanka te strukture, čime direktno ugrožava jedan od dva bitna cilja Dejtonskog sporazuma“.
Dodik je, u izlaganju poslanicima Narodne skupštine RS-a o informaciji o efektima prijenosa ustavnih ovlašćenja s RS-a na institucije BiH, iznio brojne optužbe na rad Ureda OHR-a u BiH uz tvrdnju da je "stabilnost BiH ugrožena najviše dugotrajnim i protivpravnim djelovanjem OHR-a i da je BiH već godinama u zarobljeništvu njegove strukture“.

Naveo je i da je svaki visoki predstavnik bio "uhvaćen u mrežu selektivnih informacija, koje mu daju dugogodišnji službenici, što strani, što domaći iz sarajevskih struktura“.

Ističući da je za 11 godina OHR donio više od 800 odluka, oko 300 propisa i 500 smjena, entitetski premijer je rekao da to što su činili međunarodni predstavnici od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nema nikakvo uporište u tom međunarodnom ugovoru, niti u međunarodnom pravu.

Nametanje propisa i smjene bili su, kaže on, izvan njihovih ovlaštenja, a nakon nametanja postojalo je uvjetovanje i pritisak međunarodne zajednice da se oni usvojne u organima BiH.

"Protektorat nikada nije bio mandat međunarodne zajednice, već određenih grupa koje su koristile uspostavljeni mir za svoj lični interes. Protektorat ima pravila, ali okupacija i zarobljavanje institucija BiH koje provodi OHR i njegova struktura ne podliježe ni pravu ni odgovornosti“, rekao je Dodik.

Entitetski premijer je osim OHR-a, optužio i Vijeće za implementaciju mira upitavši 'šta to oni 14 godina nakon rata implementiraju' te da donose kominike koji im napiše Ured OHR-a.

Ističući da Dejtonski sporazum ostaje temelj funkcioniranja BiH Dodik je kazao da njegovo urušavanje i revizija pod pritiscima i ucjenama, uz neograničeno i nepravno djelovanje OHR-a, nije dovelo do stabilnosti BiH, niti do izgradnje međunacionalnog povjerenja.

"Insistiranje na tome da dejtonska BiH ne može efikasno ostvarivati put ka evroatlantskim integracijama, znači da BiH u svojim sadašnjim granicama zapravo i ne može postojati. Dokle god se međunarodni projekt poznat kao dejtonska BiH, pokušava strušiti pod plaštom reformi, ljudskih prava, evroatlantskih integracija, dotle će BiH biti na repu demokratskog, ekonomskog i svakog drugog napretka“, kategoričan je predsjednik Vlade RS-a.

U proteklom periodu je s Republike Srpske na nivo države BiH preneseno 68 nadležnosti. Te nadležnosti uglavnom su prenošene od 2000. do 2006. godine, ali ne u skladu sa zakonima i svojevoljno jer je dobar dio njih nametnut od visokih predstavnika.

Najviše nadležnosti je preneseno tokom 2003. i 2004. godine.

Dodik tvrdi i da je RS u posljednje tri godine zaustavila prijenos nadležnosti.

"Ne smije se dozvoliti daljnji prenos nadležnosti koji nije zasnovan na odlukama parlamenta RS-a“, ističe Dodik.

Svaka druga odluka, zaprijetio je, treba biti proglašena nevažećom za RS.

Također, ponovio je da RS podržava ustavnu reformu koja može biti provedena u skladu s pravnom procesudom kroz amandmane, na način koji je predviđen Ustavom i u skladu sa skupštinskom deklaracijom o tom pitanju.

Kaže i da je ustavna reforma unutrašnje pitanje BiH i tu nema mjesta strancima te pozvao političke stranke iz RS-a da u njima ne učestvuju, ukoliko se bude tražilo njihovo posredovanje.

"Neophodno je stanje i odnose u BiH dovesti u sklad s Dejtonskim sporazumom, čija je strana potpisnica i RS“, zaključio je Dodik na kraju izlaganja poslanicima Skupštine RS-a koje u pisanoj formi ima 15 strana.

U toku je skupštinska rasprava o ovoj tački.
ziku dode lava sto se zadao - hoce li vise to otcjepljenje, da znamo ko ce prije uci u banja luku, hrvatska ili albanski odred u nato-u sa sjevera, a s juga bosanci da im pozele dobrodoslicu cvijecem i eu zastavama :D ako bude neophodno obezbijedit ce hrvatska prolazak preko svoje teritorije za sve koji ne budu ucestvovali u dobrodoslici, jer ce brcko biti malo zaglavljeno :D
još vam fale ss divizije i svi fašisti na okupu :D
pici

#3639 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

VL: Vjerujete li u Bosnu i Hercegovinu?
DODIK: Vjerujem u neku realnu Bosnu i Hercegovinu koja će biti na zadovoljstvo svih. Moram dodati kako manje vjerujem nego što sam vjerovao ranije. Stalna tendencija bošnjačkih političkih faktora koji prave istu grešku kao što su Srbi pravili u bivšoj Jugoslaviji, ponašaju se arogantno, ne žele zadržati i razumjeti druge nego prave zemlju po svom modelu i samo za sebe, mnoge će istjerati iz Bosne i Hercegovine. Ne samo pojedince. :mrgreen: :thumbup: :bih:
vee-jay

#3640 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vee-jay »

zavrzlama wrote: Znamo mi to Dodo da se ceka strateski momenat za secesiju...stvarno velikosrbi idu do kraja u ubijanju srpskog naroda..tipican primjer kao jedan velikosrpski govnar otima srbima rodjenu drzavu a natura srbiju kao maticu i pokazuje im put gdje trebaju ici ako secesija propadne..vec vidjen scenario u Hrvatskoj :x :x :(

ovo crvenim slovima je dokaz nemoci i dezorijentacije i propasti velikosrpske politike ...
zavrzlama jesil' fakat ti ovo napisao? pa ko ce ih voditi sada u secesiju? Dodik ih sada samo moze odvesti u - malo VS populizma - propast. to znaju SVI u PCu, u to sam siguran 100%. :D
zavrzlama

#3641 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

vee-jay wrote:
zavrzlama wrote: Znamo mi to Dodo da se ceka strateski momenat za secesiju...stvarno velikosrbi idu do kraja u ubijanju srpskog naroda..tipican primjer kao jedan velikosrpski govnar otima srbima rodjenu drzavu a natura srbiju kao maticu i pokazuje im put gdje trebaju ici ako secesija propadne..vec vidjen scenario u Hrvatskoj :x :x :(

zavrzlama jesil' fakat ti ovo napisao? pa ko ce ih voditi sada u secesiju? Dodik ih sada samo moze odvesti u - malo VS populizma - propast. to znaju SVI u PCu, u to sam siguran 100%. :D
ne brini stab je vec spremio zamjenu za Dodu.. :D
dallton

#3642 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

*** SPAM *** - Kontroverzni izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) govori o sveprisutnoj korupciji u postupcima dodjele ugovora za izgradnju vladinih zgrada, te autoputa u Republici Srpskoj (RS), ali također izvještaj sadrži i određene nedostatke i propuste koji mogu dovesti u pitanje neke od njegovih navoda.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik istragu je okarakterisao kao politički motiviranu. On, međutim, nije dao odgovor na detaljno argumentovane navode o rasipništvu, masivnom prekoračenju troškova, te vlastitoj ulozi u držanju tajnim nekih od podatka o utrošku sredstava.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva došli su u posjed kopije izvještaja koji do sada nije objavljen u javnosti. Izvještaj SIPA-e je dostupan OVDJE.

Vijesti o podnošenju izvještaja su prvi put dospjele u javnost prije dva mjeseca. Dodik je žestoko reagirao, negirajući kršenje zakona. Istraga je započela prošle godine nakon što su entitetski revizori iznijeli navode o zloupotrebama u postupcima dodjele ugovora, te posebnom tretmanu koji je dat kompaniji Integral Inženjering.

Upitne su nabavke roba za Administrativno sjedište Vlade RS-a. Između ostalog po komadu korpe za otpatke su plaćane 1.733,76 KM, stone pepeljare 1.293,51 KM, konferencijski stol 48.664,89 KM. Sporna je i dodjela ugovora za gradnju autoputa i tunela favoriziranom izvođaču koji, kako je navedeno u tužbi drugog ponuđača, nije ispunio sve uslove iz tendera jer do tada nikad nije gradio autoput. Rokovi su davno probijeni, a stvarni trošak je daleko veći od prvobitno ugovorenog. Izvještaj sumnjiči Dodika za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja zato što je pripremio i predložio usvajanje odluke kojom je omogućeno sklapanje ugovora za dodatne radove.

U izvještaju protiv ukupno 15 osoba se također navodi i niz drugih djela, uključujući namještanje tendera, nepotrebno prekoračenje troškova i pranje novca. Izvještaj se odnosi na izgradnju Administrativnog sjedišta Vlade RS-a, zgrade za Radio-televiziju RS (RTRS), te dionice autoputa E 661 Gradiška - Banja Luka.

Optužbe za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja

Izvještaj opisuje spregu vladajuće političke garniture i državnih službenika u namještanju tendera i sumnjiči Dodika i druge za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Istražitelji navode Dodika i Slobodana Stankovića, direktora i suvlasnika preduzeća Integral Inženjering, kao najvažnije od 15 osoba prijavljenih za različita djela, između ostalog napuhavanje cijena i sklapanje tajnih poslova proteklih godina. Osumnjičena je i Stankovićeva supruga Slavica, inače direktor preduzeća Integra Inženjering, te niz sadašnjih i bivših funkcionera i javnih ličnosti, kao što su Fatima Fatibegović, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije u Vladi RS, Dragan Kokanović, predsjednik Odbora za praćenje aktivnosti gradnje RTV doma RTRS-a, Mladen Lazendić, direktor javnog preduzeća Putevi RS.

Novinari CIN-a su i ranije pisali o Stankoviću kao favoriziranom ponuđaču u RS-u.

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje istražitelji su naveli konkretne datume, odredbe ugovora i fakture.

Najveći broj pitanja istražitelja odnosio se na izgradnju dionice autoputa E 661 Gradiška -Banja Luka. U izvještaju se navodi da je Stanković bio član Savjeta koji je imenovao komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju te dionice autoputa. Ova komisija izabrala je Stankovićevu firmu. Integral Inženjering je, naime, izašao na tender sa dovoljno niskom ponudom da dobije ugovor vrijedan preko 43 miliona KM za izgradnju blizu 4,7 kilometara trase autoputa, tunele Klašnice i Laktaši, te sedam mostova. Istražitelji iznose navode iz tužbe konkurentskog ponuđača prema kojima Integral Inženjering nije zadovoljio osnovne uslove tendera jer nikad nije izvodio takve poslove. Vrhovni sud RS je tužbu odbacio.

Ugovorom potpisanim u decembru 2002. godine Integral se obavezao da "vrijednost radova iz Ugovora, kao i prihvaćene jedinične cijene iz ponude Izvođača nisu podložne promjenama".

Međutim, to se nije desilo. Primjera radi, prvobitno dogovorena cijena od 10.5 miliona KM za tunel Klašnice, odnosno 9.3 miliona KM za tunel Laktaši. Cijena radova je kasnije "skočila" na 31,3 miliona KM za tunel Klašnice i 29 miliona KM za tunel Laktaši.

Istražitelji navode da se u ugovoru potpisanom 2007. godine zapravo radilo o "ponavljanju radova", koji su ugovoreni 2002. godine, te da je "vrijednost ponovljenih radova" u slučaju dva tunela "znatno veća od vrijednosti radova iz osnovnog proračuna iz 2002. godine".

Kako navode, istražitelji iz dokumentacije nisu mogli utvrditi sadržaj i količinu izvedenih radova.

Ugovori potpisani sa Integralom, utvrdili su istražitelji, nisu predviđali nikakve kazne u slučaju probijanja rokova. Da jesu, vlasti RS su od Integrala mogle naplatiti 3,6 miliona KM.

Drugi ključni element istrage se odnosio na ugovore o izgradnju administrativnog sjedišta Vlade RS-a u Banjoj Luci. Istražitelji su se usmjerili na više puta ponovljene tvrdnje da je Integral samo po osnovu radova na namještanju i uređenju zgrada Vlade i ministarskog kompleksa zaradio 49 miliona KM kroz dodatne radove. Visokokvalitetan namještaj je nabavljan iz Italije, a svaka od 15 ministarski kancelarija opremljena je minibarom i frižiderom.

"Nepredviđeni" troškovi uključivali su i postavljanje podnih obloga

U izvještaju se navodi da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a aktom od 3. aprila 2007. godine odobrilo izvođenje "dodatnih i nepredviđenih radova" po zahtjevu Integral Inženjeringa za izgradnju administrativnog sjedišta Vlade RS.

Među "dodatnim i nepredviđenim" troškovima našli su se i zidne obloge, protupožarni aparati, umjetničke slike, podne obloge i kancelarijski namještaj, što je, prema riječima istražitelja, trebao biti predmet zasebnog tendera.

U izvještaju se navodi da je Dodik donio Odluku kojom je ugovor kao i tehnička dokumentacija proglašena tajnom.

Vlada je za opremanje dvije zgrade platila 23,38 miliona KM, bez PDV-a. Za svaki komad namještaja, uključujući stolne pepeljare i korpe za otpatke, i druge artikle koje nije trebalo montirati, Integral je zaračunao dodatnih 7 posto za montažu, te 4 posto za prevoz i utovar.

Istražitelji su zaključili da je Integral Inženjering od ovog posla ostvario višemilionsku zaradu, premda nisu sa sigurnošću mogli utvrditi o kojem iznosu je riječ.

"S obzirom da ne raspolažemo kompletnom dokumentacijom (fakturama, otpremnicama, knjigovodstvenim podacima, i sl.) ne može se sa sigurnošću utvrditi o kojem iznosu moguće ostvarene zarade se radi", navedeno je u izvještaju.

U izvještaju ju taksativno pobrojan kupljeni namještaj, uključujući trosjeda u ekstra koži koji je plaćen 30.210,36 KM.

Istražitelji su pokušali pokazati kako je vlada RS sponzorisala poslove i ugovore sa Integralom. Također se navodi da firma Integra Inženjering čija je direktorica Stankovićeva supruga nije obračunala i uplatila 7,3 miliona KM PDV-a.

Nepotpuni dokazi za neke navode

Neke od tvrdnji koje se navode u izvještaju SIPA-e nisu u punosti dokumentovane u svim slučajevima.

Od desetina miliona KM imovinske koristi koja je, kako navode istražitelji, ostvarena kroz različite poslove, trag novca nije utvrđen u slučaju Dodika i drugih osoba spomenutih u izvještaju, sa izuzetkom Stankovića.

U jednom dijelu izvještaja stoji da postoji osnov sumnje da je Stanković počinio krivično djelo pranja novca u iznosu od 843.778,62 eura preko jedne belgijske kompanije. Međutim, ta se tvrdnja nije pokazala sasvim tačnom.

Istražitelji navode kako je Integral izvršio dva transfera novca na račun belgijske kompanije za robu koja nikad nije uvezena, i shodno tome postoji osnov sumnje da je oprao novac. Prilikom donošenja ovakvog zaključka, istražitelji su se oslanjali na odgovor Uprave za indirektno oporezivanje. Prema riječima advokata belgijske kompanije i još nekoliko osoba sa kojima su novinari CIN-a razgovarali, istražitelji nisu ni pokušali da kontaktiraju kompaniju ili da dobiju otpremnice.

Novinari su stupili u kontakt sa vlasnicima belgijske firme i došli u posjed dokumentacije koja pokazuje da je Integral naručio robu koja je potom isporučena u Crnu Goru.

Iz dostavnica se vidi da je roba plaćena i isporučena u vrijednosti za koju istražitelji sumnjaju da je oprana. Novac je utrošen na nabavku cijevi i armatura, mada se u dokumentu ne navodi da li isporučena roba ima ikakve veze sa projektima u RS-u.

Prema riječima jednog od menadžera, istražitelji SIPA-e također nisu kontaktirali proizvođače namještaja. Novinari CIN-a su stupili u kontakt sa italijanskom kompanijom koja im je proslijedila fakturu.

Da su istražitelji pozvali proizvođača namještaja R.A. Mobili iz Milana, mogli su u svoj izvještaj uključiti informacije koje je ovo preduzeće ponudilo CIN-u. Kompanija je prodala namještaj u vrijednosti od 1,93 miliona KM za opremanje 15 ministarskih kancelarija. Među kupljenim artiklima nalazio se komplet minibarova sa frižiderima koji su instalirani u svaku od ministarskih kancelarija. U fakturi ove kompanije nalaze se još i specijalne vješalice, kao i desetine skupih stolova, kauča i kožnih fotelja.

Faktura R.A. Mobili pokazuje značajna odstupanja između nabavnih i prodajnih cijena. Primjera radi, poreski obveznici iz RS-a su platili 12.841,55 KM za kožnu fotelju koje je R.A. Mobili prodao za 4.814,6 KM. Slična odstupanja su prisutna kod niza artikala, od specijalnih vješalica do pozlaćenih radnih stolova.

Kao posrednička kompanija pojavljuje se Vizor, d.o.o. iz Temerina, Srbija preko koje je nabavljan gotovo sav namještaj, uključujući i onaj kupljen od kompanije R. A. Mobili. Faktura kompanije pokazuje da je Vlada RS dobila i do 45 posto popusta za pojedine artikle, izjavio je menadžer sa kojim su novinari CIN-a razgovarali. Popust im je odobren zbog velikog iznosa nabavke.

Popust nije prenijet i na poreske obveznike

Čini se da popust nije snizio cijenu namještaja koju su u konačnici platili poreski obveznici. Vlada RS-a je platila punu maloprodajnu cijenu namještaja, plus dodatnu naknadu za montažu, prevoz i utovar, pokazalo je poređenja cijena prezentiranih u izvještaju SIPA-e, kao i faktura firme R. A. Mobili. Novinari CIN-a su se obratili Vladi RS sa zahtjevom da odgovori na navode iz izvještaja. Umjesto toga, novinarima je poslato saopštenje sa sjednice Vlade RS održane u februaru kada je zaključeno da se predstavnici RS "zaobilaze i omalovažavaju", te je najavljeno da će vlasti RS procijeniti nastavak daljnje saradnje sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH.

"Vlada RS je svjesna uznemirenosti naroda i građana RS i BiH, pa upravo zbog toga tražimo od svih organa i institucija da učine sve da se bojazan i pravna nesigurnost građana eliminišu", navedeno je u saopštenju od 20. februara 2009. godine. "Vlada RS će u svom punom kapacitetu štititi interes, slobode i pravnu sigurnost naroda i građana RS".

Izvještaj je predat Tužilaštvu BiH sredinom februara, te se ne očekuje njegovo očitovanje u narednim mjesecima. Tužilaštvo analizira izvještaj kako bi utvrdilo da li postoje elementi za podizanje optužnice.

Vijest o istrazi naišla je na podršku bh. ogranka nevladine organizacije Transparency International (TI) koja se bavi praćenjem rada vlasti i čije su aktivnosti predmet stalnih kritika Dodikove vlade.

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TI BiH kaže: "Sama činjenica da izvještaj postoji i da je predata Tužilaštvu je dobra vijest za građane RS i BiH. Izvještaj i ono što će uslijediti, pokazuje da niko nije iznad zakona"
dallton

#3643 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Snažna podrška Evropskog parlamenta zapadnom Balkanu

Evropski parlament u Strazburu (Strasbourg) pružio je snažnu podršku uključivanju zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Zatraženo je ukidanje viza za zemlje regiona i brži pristup članstvu u Evropskoj uniji. Nakon jučerašnje rasprave, tokom koje je konstatovano da je BiH nepravedno zapostavljena kako od domaćih tako i zvaničnika međunarodne zajednice, danas se očekuje usvajanje posebne rezolucije o BiH. U nacrtu rezolucije se, između ostalog, navodi da Evropska unija neće dozvoliti cijepanje zemlje.
e posto je EU rekla da nece dozvoliti cijepanje zemlje, sad mozemo biti sigurni da ce do cijepanja ili pokusaja cijepanja doci, pa koja strana prevagne :D obicno kad oni unaprijed kazu da su protiv necega, mozes racunati sa sigurnoscu da ce se to desiti - imam utisak da ce se broj stanovnika srbije povecati u narednom periodu :D
veljaca

#3644 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by veljaca »

ZIVJETI U DRZAVI KOJU NE VOLIS,
IMATI MOGUCNOST OTICI IZ NJE,
TO NE URADITI,
TO MOZE SAMO BUDALA I TOTALNI KRETEN ...

:sax:
dallton

#3645 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

i jos jedan dodin guzni haver u skliskom putu na dno
Tajkunsko carstvo vlasnika Avaza Fahrudina Radončića nalazi se pred ozbiljnom mogućnošću pravog finansijskog kraha. Čak 22 miliona najpovoljnijeg kredita od Džaferovićeve Razvojne banke Federacije BiH samo su odložila prijeteći kolaps. Dani otkrivaju zašto je Fahrudin Radončlć u studiju Senada Hadžifejzovića, uz asistenciju Nihada Imamovića, ponovo branio "bošnjačke interese" otkrivajući ljute bošnjačke neprijatelje u UniCredit banci, njenom direktoru Berislavu Kutli i guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozaricu ...

Ucjena u uvrnutom tornju

ImageČim u studiju Hayatovog Centralnog dnevnika Senad Hadžifejzović ugosti vlasnika Avaza Fahrudina Radončića povodom "odbrane ugroženili bošnjačkih interesa", radi se o nesumnjivom znaku da su poslovni interesi "bosanskog Donalda Trumpa" ozbiljno ugroženi. No, činjenica da je Hadžifejzović vazelinskim odnosom prema vlasniku Avaza čak i nadmašio svoje standarde, te da je naoko uvijek hladnokrvni Radončić svoje sugovornike u emisiji kočijaški vrijeđao (nazivajući direktora najveće bh. banke, UniCredit, Berislava Kutlu kriminalcem, reketašem i činovnikom, te govoreći guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozaricu da "priča gluposti"), svjedoči daje Radončić u ozbiljnom problemu o kojem upućeniji u njegovo poslovanje šapuću već mjesecima: naime, njegova naizgled moćna poslovna imperija nalazi se pred ozbiljnom mogućnošću pravog kraha!

Image

Formalni povod za Radončićevo gostovanje na Havatu bila je Čak i u Dnevnom avazu nezapamćena višednevna kampanja brutalnog pljuvanja po UniCredit banci zbog navodnog zelenaškog dizanja kamatnih stopa na kredite plasirane ovdašnjim preduzećima i bh. građanima. Nema sumnje da je dizanje kamatnih stopa u ovakvoj ekonomskoj krizi prava noćna mora i za ogromnu većinu zaduženih i bh. građana i bh. biznismena; nema ni dileme da su banke u Bosni i Hercegovini mogle pokazati puno više poslovne empatije za situaciju u kojoj su se, umnogome zaslugom i nesposobnih i kriminalnih bh. vlasti, našli i stanovništvo i privreda; no, ono što je iznenadilo neupućene jeste činjenica da se Radončić, prljavom i brutalnom kampanjom njemu svojstvenom, sa stranica Avaza obrušio upravo na UniCredit banku. Naime, već godinama je trajala prava javna idila između Radončićeve novi-ne i ove banke. Tako su godinama i reklamni PR oglasi UniCredit banke u Avazu plasirani kao novinarski tekstovi (naprimjer, u broju od 1. jula 2008., strana 20, Krediti bez kamata, naknada i papirologjje). Avazova izdanja su godinama puna plaćenih oglasa banke, UniCredit je, sve do dolaska Ramiza Džaferovića na čelo Razvojne banke Federacije BiH, bio najveći kreditor Radončićevih poslovnih poduhvata, direktor Kutle izjavljuje da je " Avaz brend s kojim je čast surađivati" (Dnevniavaz, 25. april 2008., strana 6)... Jednom riječju, prava poslovno-partnerska idila! I trajala je sve do kraja prošle sedmice kada je Avaz krenuo u harangu protiv UniCredit banke objašnjavajući svojim čitateljima da se radi o reketaškoj, kriminalnoj banci... Otkud takav obrat?

Image

"Radončić je pozvao na sastanak našeg direktora Kutlu u novoizgrađeni Avazov biznis toranj. Pokazao mu je raskošne poslovne prostore, ali i one koji zjape prazni, i zatražio da UniCredit banka iznajmi, uzme u zakup jednu veliku površinu. Direktor mu je odgovorio da banka nije zainteresirana za iznajmljivanje novog prostora, u šali dodajući da bi dodatnu zakupninu morali plaćati klijenti banke i to povećanjem kamata na kredite, što nam nije interes. Radončić jeste rekao nešto u stilu da je on 'u Sarajevu bog', ali nije djelovao povrijeđeno direktorovim odbijanjem i uljudno ga je ispratio iz tornja. No, samo dva dana nakon toga u Dnevnom avazu se pojavio prvi tekst prepun neutemeljenih optužbi i uvreda na račun banke" - ispričao je Danima uposlenik banke koji je zamoiio za anonimnost. U razgovoru s autorom ovog teksta, direktor Kutle je potvrdio održavanje sastanka s Radončićem, ali nas je "kao bankar s 29-godišnjim bankarskim iskustvom" zamolio za razumijevanje što ne želi da govori o detaljima odnosa banke s klijentima, pa tako ni s Radončićem.

ImageIpak, Dani su iz nekoliko pouzdanih izvora saznali još zanimljivih informacija. Problemi finansijske solventnosti Radončićevog preduzeća započeli su kupovinom 27.000 kvadrata zemljišta u Tuzli. Zemljište na atraktivnoj tuzlanskoj lokaciji Radončić je kupio za svog beogradskog poslovnog partnera Miroslava Miškovića koji je namjeravao na toj lokaciji otvoriti tržni centar Delta. Prvi neplanirani problem u kupovini zemljišta bila je visoka cijena. Naime, načelnik Tuzle Jasmin Imamović nije prihvatio "fer ponudu" Radončićevog emisara, kojom bi on, Imamović, osobno bio bogatiji za nekoliko stotina hiljada eura, a budžet Općine Tuzla manji za šest miliona: upravo toliki broj miiiona Radončić je morao iskrcati više od planiranog iznosa novca da bi na tenderu (drugačije provedenom od sličnog kojeg je raspisao načelnik Bihaća Hamdija Lipovača za biznismena iz Robota koji je prijatelj lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije) kupio lokaciju za svog partnera Miškovića.

S druge strane, zahvaljujući kreditu Džaferovićeve Razvojne banke od 22 miiiona maraka Radončić je uspio dovršiti zgradu i unutarnje opremanje novog poslovnog tornja u blizini sarajevske Željezničke stanice. No, kredit se mora vraćati, pa čak i tako rekordan i tako povoljan kakav je Džaferovićev: međutim, zakup poslovnih i trgovačkih prostora u tornju ide katastrofalno loše. Zainteresiranih zakupaca prostora jednostavno nema i rezultat ostaje isti i nakon mnogobrojnih Radončićevih oglasa u Dnevnom avazu po kojem zainteresiranima nudi prostor po cijenama čak i upola nižim od planiranih!

Motivi harange

U spomenutom gostovanju u Hadžifejzovićevoj emisiji Radonćić je, doduše, više sebi u bradu, rekao da on ima kreditno zaduženje od pet miiiona maraka u UniCredit banci "koje redovno otplaćuje". Na pismeno dostavljeno pitanje Dana o svojim kreditnim zaduženjima Radončić nije želio odgovoriti. No, na isto pitanje u UniCredit banci, uz navođenje Radončićeve izjave o dugu od pet miiiona maraka, sugovornik Dana se samo nasmijao,dodajući da se radi o "puno većem kreditu". Isti izvor Dana iz UniCredit banke demantirao je informaciju koja kola i u upućenijim krugovima u Sarajevu po kojoj je Radončić od Kutle tražio odgodu plaćanja kredita, ali ne i onu po kojoj je tražio niže kamatne stope za otplatu kredita.

Image

O sasvim ličnim Radončićevim motivima harange protiv UniCredit banke svjedoči i činjenica da se radi o banci koja je posljednja od svih banaka u Bosni i Hercegovini podigla kamatne stope na kreditna zaduženja. Naravno, to je ne izuzima iz općeg osjećanja javnosti da su bh. komercijalne banke pokazale nedostatak razumijevanja za tešku situaciju u kojoj su se ne svojom voljom ili lošim poslovanjem našli njihovi dužnici, ali ukazuje na motive harange kojom se jedino ona pokušava pribiti na stub srama.

S druge strane, ništa providnije, a ni jadnije, nije bilo od Radončićevog pokušaja da posljedice vlastite poslovne megalomanije maskira navodnom brigom za obične a zadužene građane Bosne i Hercegovine, uz posebno isticanje Bošnjaka kao posebno ugrožene kategorije. Naime, u isto vrijeme dok građani (uključujućii Bošnjake) plaćaju kamate po stopi i od 14 posto i dok Vlada Federacije BiH diže kredit od 160 miiiona maraka uz kamatu od osam posto, Fahrudin Radončić je za svoju propalu toranj-investiciju od Ramiza Džaferovića i Razvojne banke Federacije BiH dobio čak 22 miiiona maraka kredita - novca poreskih obveznika u Federaciji BiH - uz kamatu od svega pet posto!

Kad bi se malo pomnije analiziralo ko se sve predstavlja zaštitnikom Bošnjaka i njihovih nacionalnih interesa, skoro je izvjesno da bi se došlo do zaključka da položaj Bošnjaka uopće nije loš. Dapače!

KLJUČNI UZROCI MOGUĆE RADONČIĆEVE POSLOVNE PROPASTI

1. „NEKOOPERATIVNOST" HARISA SILAJDŽICA

Samo da je lider Stranke za BiH pristao da ispuni Radončićev nalog da za generalnog direktora Elektroprivrede BiH postavi Mesuda Bašića, vlasnik Avaza ne bi imao nikakvih finansijskih problema. Nakon što je Sulejman Tihić ispunio njegov nalog i za predsjednika Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH postavio ponovo "kooperativnog" Edhema Bičakčića, samo je ta kadrovska karika falila pa da Koštunicin tajkun Vojin Lazarević i Fahrudin Radončić postanu gospodari prodaje viškova struje Elektroprivrede BiH u godišnjem iznosu od preko 600 miliona maraka.

2. FINANSIJSKI PROBLEMI MIROSLAVA MISKOVIĆA

Image
vlasniku Delte Miroslavu Miškoviću je partnerstvo s Radončićem daleko od prioritetnih poslovnih angažmana
Procjena da zarad finansijski primamljivog partnerstva s nekadašnjim ministrom i finansijerom režima Sfobodana Miloševića vrijedi žrtvovati brižljivo njegovani imidž "zaštitnika bošnjačkih interesa" najpogrešnija je životna odluka Fahrudina Radončića. Okupiran ogromnim problemima vlastite finansijske solventnosti (zbog kojih rasprodaje imovinu u Srbiji, odustaje od ugovorenih investicija u Ljubljani, otkazuje kupovinu Boske u Banjoj Luci...), vlasniku Delte Miroslavu Miškoviću je partnerstvo s Radončićem daleko od prioritetnih poslovnih angažmana. Osim toga, Mišković je shvatio da je pokušaj ulaska Delte u Federaciju BiH preko Radončića bio potpuno pogrešna odluka: umjesto eliminiranja očekivanih prepreka, svi mnogobrojni Radončiće-vi moćni neprijatelji postali su i neprijatelji Delte.

3. KREDITNA PREZADUŽENOST

Image
kada bi narednih deset godina redovno otplaćivao kreditne rate od po 500.000 maraka, Radončić ne bi otplatio sve dugove
Prokleti krediti! Na pismeno dostavljeni upit Dana o kreditnim zaduženjima Avaza, Radončić nije želio odgovoriti. Po skromnim procjenama upućenih, i kada bi narednih deset godina redovno otplaćivao kreditne rate od po 500.000 maraka, Radončić ne bi otplatio sve dugove.

4. OPĆA EKONOMSKA KRIZA

I ako uopće postoje biznisi koji neće osjetiti teške posljedice opće ekonomske krize, izvjesno je da to nisu oni kojima se Radončić bavi. Odluka o odvrtanju svake druge sijalice u nekada noću blještavoj Radon Plazi je racionalna, ali teško da može bitnije utjecati na poslovni bilans. Doduše, možda kadrovsko pojačanje, angažman uglednih autora Muharema Cere, te Sanje i Uge Vlaisavljević, podigne tiražAvazovih izdanja...

5. PROPALA INVESTICIJA U NOVI POSLOVNI TORANJ

Prvo Bosmal, pa onda Avaz Twist Tower! Možda je i do Sarajeva koje ne zna da cijeni objekte koji bi se svojom visinom mogli uklopiti u panoramu Manhattana i Singapura; no ako se ikada u Bosni otvori ozbiljna business school, studenti će za potrebe svojih seminarskih radova imati grandiozne primjerke mastodontskih poslovnih promašaja. Ali, zato je Sarajevo dobilo monumentalne spomenike graditeljske megalomanije.

6. NEMOGUĆNOST PRODAJE ZGRADE AVAZ BUSINESS CENTRA (RADON PLAZA)

Samo kad bi svijet izišao iz ekonomske krize, kad bi se izbjegla pošast globalne deflacije, ili samo kad bi Bosna i Hercegovina postala članica Evropske unije ili makar Sarajevo domaćin nove olimpijade... svi problemi Fahrudina Radončića bi bili riješeni, momentalno.

7. LOS UGLED ZBOG POSLOVNIH VEZA S POLITIČKIM I KRIMINALNIM PODZEMLJEM

(Edhem Bičakčić, Miiorad Dodik, MiloĐukanović, Naser Keljmendi, Muhamed Ali Gasi, Damir Fazlić, Senad Šahinpašić Šaja, Naser Orić...) Sarajevo zna odista biti surov grad prema pridošlicama koji u njega dođu s kesom i nakon nekoliko godina sebe porede s Donaldom Trumpom. Sarajlije takve sve otvorenije preziru i javno gađenje prema Radonči-ću, njegovim novinama i njegovim objektima čak postaje i trend. Srećom, postoje i ljudi kao Senad Hadžifejzović i IMihad Imamović, koji vođeni svojom čuvenom profesional¬nošću (prvi) i svojom inteligencijom (drugi) su tu da pruže pravedniku ruku u nevolji.

8. ISTRAGA 0 PRANJU NOVCA

ImageSamo da Marinka Jurčevića stranci nisu prisilili da dobrovoljno podnese ostavku, istraga o privatnim računima u austrijskim i švicarskim bankama i dalje bi godinama zapinjala u ladici državnog tužitelja. Time bi i milioni maraka opranih u Lihtenštajnu preko napuhanih faktura za uvoz papira bili nikada otkriveni izvor Radončićevog bogatstva.

9. ODUSTAJANJE VLADE KANTONA SARAJEVO OD RAŠČIŠĆAVANJA PRISTUPNOG PUTA DO NOVOG TORNJA

Drastično kresanje svih budžeta, pa i onog Sarajevskog kantona, odložilo je za bolja vremena mnoge infrastrukturne investicije, a među njima i onu kojom je Kanton Sarajevo sa 17 miliona maraka trebao da finansira projekt izgradnje neophodnog pristupa novom Radončićevom tornju i parking ispred njega. Sve da "ugled" Radončića i njegovih poslovnih partnera ne odbija svakog ozbiljnog poslovnog partnera od iznajmljivanja prostora u tornju, uzak i neprikladan pristupni put od ovog grandioznog pravi drugorazredni poslovni objekat. Čim Radončić konačno shvati da od spomenute kantonalne investicije zadugo neće biti ništa, treba očekivati da premijer Sarajevskog kantona Besim Mehmedić i njegova vlada postanu novi neprijatelji "ugroženih Bošnjaka", baš po uzoru na UniCredit banku i njenog direktora Berislava Kutlu.

ISTINE I LAŽI

Radončićeve manipulacije činjenicama

Image

1. "Bankarskim sektorom i biznisom u Sarajevu upravljaju Zagreb i Sanader."

Neistina. Ni Zagreb, ni Sanader nemaju nikakvog instrumentarija za upravljanje bankarskim sektorom u Bosni i Hercegovini. Čak štaviše, Zagreb i Sanader imaju vrio ograničene mogućnosti utjecaja i na bankarski sektor u Hrvatskoj, jer je Hrvatska jedna od rijetkih država u kojoj je procent banaka prodatih ili prepuštenih stranim vlasnicima veći čak i od onog u Bosni i Hercegovini. U slučaju UniCredit banke Mostar i UniCredit banke Banja Luka, vlasnici su UniCredit banka iz Milana, fond iFC-a fkoji je u vlasništvu Svjetske banke) i Zagrebačka banka (koja je u vlasništvu UniCredit banke iz Milana).

2. "Strane banke u BIH iz štednih uloga naših građana kreditiraju domaću privredu."

Neistina. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine komercijalne banke su 28. 2. 2009. godine imale plasiranih kredita u vrijednosti 14 milijardi 548 miliona maraka, dok su ukupni depoziti građana BiH u komercijalnim bankama iznosili 5 milijardi i 170 miliona maraka.

3. "Strane banke u drugim zemljama naplaćuju puno niže kamate na kredite nego u BiH."

Neistina. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine prosječne aktivne kamatne stope u 2008. godini su bile: BiH 6,98%; Bugarska 10,86%; Hrvatska 10,07%; Estonija 8,55%; Litvanija 8,41 %; Rumunija 14,99%; Srbija 18,11 %; Makedonija 9,68%. Jedina država s nižim kamatnim stopama biia je Crna Gora s prosječnim kamatama od 5,81 %.
"Ministri finansija u Vladi Federacije BiH su uvijek Hrvati, nikada od rata nije bio nijedan Bošnjak, pa su zato Bošnjaci diskriminirani."

4. "Ministri finansija u Vladi Federacije BiH su uvijek Hrvati, nikada od rata nije bio nijedan Bošnjak, pa su zato Bošnjaci diskriminirani."

Djelimično istina. Naime, tačno je da su svi poslijeratni ministri finasija u Vladi Federacije bili Hrvati (Bilandžija, Čović, Vrankić, Bevanda), ali je tačno i da su svi premijeri Federacije BiH jedino Bošnjaci (Kapetanović, Bičakčić, Hadžipašić, Branković). Da li su ovim Hrvati diskriminirani? Da li su ministri finansija hrvatske nacionalnosti mogli diskriminirati Bošnjake u vladama čiji su premijeri i većina ministara uvijek bili Bošnjaci?

5. "Bosna i Hercegovina postaje ekonomska kolonija zemalja iz regije."

Istina. Kolika zasluga za to pripada "zaštitnicima bošnjačkih interesa" i "bh. patriotima" poput Fahrudina Radončića? Ko zbog interesa svojih poslovnih partnera Milorada Dodika, Miroslava Miškovića i Vojina Lazarevića kriminalizira rijetke bh, privrednike, političare i medije spremne i sposobne da im se odupru?
pici

#3646 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Istina. Kolika zasluga za to pripada "zaštitnicima bošnjačkih interesa" i "bh. patriotima" poput Fahrudina Radončića? Ko zbog interesa svojih poslovnih partnera Milorada Dodika, Miroslava Miškovića i Vojina Lazarevića kriminalizira rijetke bh, privrednike, političare i medije spremne i sposobne da im se odupru?

puca mu haver miško u srbije BRE :dance:........tamo ce tek da nastupi kolaps a vec je....eno mtel daje kvartalnu dividendu isisavaju se novci iz BiH jer gori u srbiji BRE...a fahro je izgorio,konto more se a zaboravio onu Bosansku poslovicu "Cini covo sto hoces, al neces dokle hoces"
a selimovici prelaze u ofanzivu....eno poceli kupovat po Hrvatskoj :shock:
dallton

#3647 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

pici wrote:

puca mu haver miško u srbije BRE :dance:........tamo ce tek da nastupi kolaps a vec je....eno mtel daje kvartalnu dividendu isisavaju se novci iz BiH jer gori u srbiji BRE...a fahro je izgorio,konto more se a zaboravio onu Bosansku poslovicu "Cini covo sto hoces, al neces dokle hoces"
a selimovici prelaze u ofanzivu....eno poceli kupovat po Hrvatskoj :shock:
nisam ljubitelj selimovica (a i zasto bi bio) - medjutim ono sto oni rade bar ima neku vrijednost i drustvenu i ekonomsku..ono sto fahro the vojvoda radi ga najbolje karakterise kao "drtustvenu stetocinu" volio bi tog kriminalca vidjeti iza resetaka nego bilo...za miskovica se vec zna = otkako je pao posao u sloveniji..

cuj mtel daje kvartalnu dividendu - zafalilo, zafalilo, pojeli su sve u pcu, pa daj malo i u pederaciji...
pici

#3648 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

ma i selimovici su lopurde.........al nekom gori li gori pod nogama...meni paše.....dividenda :mrgreen:

Image
Image
dallton

#3649 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

BH DAni
Procesi: Disciplinska komisija SIPA-e započela postupak protiv Dragana Lukača jer je potpisao izvještaj o kriminalu premijera RS-a
Dodikova paraobavještajna služba protiv Lukača

U SIPA-i je započeo disciplinski postupak protiv Dragana Lukača, pomoćnika direktora za Kriminalističko-istražni odjel jer je podnio izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika i ostalih. Iako je sjednica Komisije trebala biti otvorena za javnost, direktor Lujić je novinarima zabranio ulazak u SIPA-u, a onda je, ne bez njegovog utjecaja, sjednica zatvorena za javnost?! Tako će iza zatvorenih vrata Lukač Komisiji prezentirati skoro 150 dokumenata koji potvrđuju da je radio u skladu sa zakonom, ali i da je Lujić od početka bio uključen u istragu protiv Dodika. Dani donose dio dokaza koji to potvrđuju

Mirko Lujić, direktor SIPA-e, od trenutka kad je izvještaj predat u Tužilaštvo

Prošle sedmice u SIPA-i je započeo postupak Disciplinske komisije u kojem će se utvrđivati da li je Dragan Lukač, pomoćnik direktora za Kriminalističko-istražni odjel, povrijedio radnu dužnost vodeći istragu i potpisujući službeni izvještaj protiv Milorada Dodika, nekoliko dužnosnika Vlade Republike Srpske, te određenih biznismena iz RS-a, u kojem se sumnjiče da su oštetili ovaj entitet za skoro 150 miliona maraka. Mirko Lujić, direktor SIPA-e, od trenutka kad je izvještaj predat u Tužilaštvo BiH, tvrdio je da je Lukač radio na svoju ruku nakon čega započinje žestoku kampanju protiv njega, a sve s ciljem Lukačevog uklanjanja iz SIPA-e.

Javna rasprava zatvorena za javnost Kako se disciplinski postupak protiv Lukača vodi po odredbama Krivičnog zakona BiH, javna rasprava koja je održana u četvrtak, 16. aprila, trebala je po slovu zakona biti - javna. No, zainteresirani novinari su taj dan uzalud čekali pred kapijom SIPA-e, jer njihov dolazak "nije bio najavljen", kako su im saopćili dežurni policajci. Na pitanje kome se treba najaviti, uslijedio je odgovor: "Glasnogovorniku". Željka Kujundžija, glasnogovornica SIPA-e, okupljenim novinarima je poručila da ne mogu ući u SIPA-u odbijajući da kaže ko je to naredio i ponavljajući da je "javna rasprava zatvorena za javnost"?! Međutim, nije imala odgovor na pitanje kako to zna s obzirom da sjednica još nije ni počela.

Ivica Bošnjak, predsjednik Komisije koja vodi postupak protiv Lukača bio je zatečen tvrdnjama glasnogovornice s obzirom, rekli smo već, da sjednica nije bila ni počela, a tek nakon toga, "ukoliko se ukaže potreba, članovi Komisije će glasati da li će biti otvorena ili zatvorena. Ali i ukoliko bude otvorena, samo vam direktor može dozvoliti da uđete u zgradu". Direkor je, pak, tvrdio da on ne zna o čemu se radi, te da Kujundžija nije mogla reći da je sjednica zatvorena, ali je dodao da će provjeriti o čemu se radi. No, više se nije javljao na pozive, a Kujundžija je nakon toga priznala da je razgovarala s direktorom te da je novinarima ulaz zabranjen! No, da skandal bude kompletan, taj dan ni predstavnicima međunarodnih organizacija nije dozvoljen ulazak u SIPA-u.

Sjednica je na kraju ipak bila zatvorena za javnost uz objašnjenje da se radi o "zaštiti državne bezbjednosti demokratskog društva", kako stoji u zakonu. Očito da je Lujić, (zlo)upotrebljavajući svoju funkciju, odlučio da na sve načine Lukaču što više oteža položaj pred Disciplinskom komisijom. A upravo zahvaljujući njemu je i započet cijeli postupak. Naime, da bi Unutrašnja kontrola protiv nekoga pokrenula istragu mora postojati prijava protiv te osobe koju po zakonu mogu podnijeti građani, zatim nadređena osoba ili bilo koji uposlenik. Od trenutka kad se 20. februara saznalo da je SIPA podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Dodika i ostalih, Lujić je tvrdio da je za tu vijest saznao iz medija. Dani pouzdano saznaju da je Lujić u to vrijeme bio u svojoj kancelariji gdje ga je zatekao Dodikov poziv (o čemu postoji dokaz) u kojem se Dodik raspitivao ko se to usudio protiv njega nešto raditi. Servilni Lujić odmah je nakon toga SRNA-i dao izjavu kako je šokiran činjenicom da je njegov pomoćnik to uradio i to mimo procedura, zatim da je prijava ilegalno odnesena u Tužilaštvo BiH. Ovu izjavu Lujić je istu večer ponovio u dnevniku RTRS-a. Slijedeći Lujića, zvaničnici RS-a su u narednim danima osuli paljbu po Lukaču.

Dan nakon Dodikovog poziva, dakle, u petak 21. februara, Lujić je u SIPA-i zatražio da mu se pod hitno dostavi izvještaj protiv Dodika. Ubrzo Nikola Špirić od Lujića zahtijeva hitne informacije o cijelom slučaju kako bi već za dva dana Vijeće ministara moglo o tome raspravljati, nakon čega Lujić poziva istražitelje Unutrašnje kontrole predajući im dopis s oznakom povjerljivo u kojem navodi da "on raspolaže određenim saznanjima da je jedna grupa službenika iz SIPA-e podnijela izvještaj za veći broj ljudi iz RS-a". Nakon toga je Lujić od Unutrašnje zatražio da mu još isti dan dostave izvještaj o tome pod kojim okolnostima je podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH, da li su prekršene odredbe o zaštiti tajnih podataka i kako su mediji saznali za taj izvještaj. Nakon toga, Unutrašnja kontrola otvara istragu i nakon uopćene provjere - za nekoliko sati koliko su imali na raspolaganju i nisu mogli nešto ozbiljnije provjeriti - sačinjava izvještaj na samo jednoj stranici papira obavještavajući Lujića da procedure nisu prekršene.

Tajni dokumenti E, vispreni Lujić nakon toga sačinjava informaciju (nosila je oznaku tajnosti) za Nikolu Špirića u kojoj piše sve ono što je već izjavljivao protiv Lukača zatraživši njegovu smjenu. O skandaloznoj odluci ministara koji su podržali Lujićevu informaciju već smo pisali, no treba reći da je informacija na Vijeću ministara predstavljana tako kao da iza nje stoji SIPA, a istina je da je njen autor Lujić.

No, nakon sačinjavanja šturog izvještaja Unutrašnja kontrola započinje ozbiljnu istragu protiv Lukača koju su vodila dva inspektora, jedan Bošnjak (koji se i nije baš puno pitao) i Srbin, Predrag Krsmanović. Ovaj drugi u RS-u je veoma poznat. Upućeni tvrde da bi bilo zanimljivo provjeriti njegovu ratnu prošlost, ali i veze s paljanskim i sokolačkim podzemljem, o čemu ćemo svakako više pisati u nekom od narednih brojeva. Krsmanović radi u Unutrašnjoj kontroli otkad je došao u SIPA-u, a doveo ga je Sredoje Nović iako je sumnjiv način na koji je Krsmanović napustio MUP RS-a. Međutim, čak ni Novićev provjereni kadar nije uspio dokazati da je Lukač prekršio proceduru vodeći istragu protiv Dodika. Ali, kako se nešto moralo pronaći, "otkriven" je čak jedan propust koji je Lukač napravio jer nije direktora obavijestio o podnošenju izvještaja čime je počinio "težu povredu službene dužnosti". Nakon toga iz Unutrašnje kontrole ide zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka o čijoj zakonitosti bi se dalo raspravljati da kojim slučajem u Komisiji sjede profesionalci, a ne Lujićevi (čitaj Novićevi i Dodikovi) kadrovi.

Kao što smo već rekli, prošle sedmice je započeo postupak protiv Lukača koji je nastavljen u srijedu 22. aprila. Prvi dan zasjedanja Disciplinske komisije istražitelji unutrašnje kontrole su prezentirali svoje dokaze, a zatim je na redu Lukač sa svojim. Prema informacijama, kojima Dani raspolažu, Lukač se "ozbiljno naoružao" za susret sa članovima Komisije pripremivši skoro 150 dokumenata kojima će dokazivati da nije narušio ugled policijske agencije. Među dokazima koje će ponuditi komisiji bit će i oni koji će jasno pokazati da je Lujić od prvog dana znao za istragu o radu Vlade RS-a i premijera Dodika.

Hajka na Lukača počela je odmah nakon 17. februara, kada je SIPA podnijela Posebnom odjelu za organizirani kriminal Tužilaštva BiH izvještaj protiv Milorada Dodika, nekoliko ministara i poslovnih ljudi iz RS-a. Istu večer Dodik je u (odabranim) medijima tvrdio da SIPA nije mogla podnijeti takav izvještaj jer o njemu ništa ne znaju ni Mirko Lujić, a ni Milorad Barašin, glavni tužilac?! Uopće nekomentirajući razloge zbog kojih je izvještaj protiv njega podnesen, Dodik je tada izjavio: "Prekršeni su zakoni i procedure. SIPA ima jedan otuđeni centar moći okupljen oko Dragana Lukača. Nažalost, ovo ima reperkusije na odnose u BiH, jer poslije ovakvog ponašanja, sigurno je da, bez obzira koliko Amerikanci ili Evropljani radili da očuvaju institucije BiH, na ovaj način to ne može!" Ovom izjavom, Dodik je još tada najavio obračun s Lukačem, a Lujić i Barašin su, pravdajući se Dodiku, najavili da će u institucijama koje vode hitno provesti interne istrage o tome kako je došlo do podnošenja izvještaja?!

Dokazi Provjere onoga što je radio Dodik SIPA je započela krajem 2007. godine. Nakon površnih provjera privatizacije velikih firmi kao što su Rafinerija nafte Bosanski Brod, Termoelektrana Gacko, Telekom Srpske te korupcije i nezakonitosti prilikom realizacije nekoliko velikih infrastrukturnih projekata (zgrada Vlade RS-a i RTRS-a) izvještaj je upućen Tužilaštvu BiH koje je procijenilo da se mora poduzeti ozbiljnija istraga. U junu 2008. održan je sastanak kojem su prisustvovali tužioci uključeni u slučaj, inspektori SIPA-e koji su radili provjere i - direktor SIPA-e Mirko Lujić. Lukač uopće nije prisustvovao ovom sastanku jer je u vrijeme njegovog održavanja bio na godišnjem odmoru. Na sastanku je dogovorena daljnja strategija provjera Dodikovog biznisa nakon čega je u SIPA-i formiran tim kojeg su sačinjavala dva Hrvata, dva Bošnjaka i dva Srbina.

No, na šta je sve spreman premijer RS-a pokazalo se kada je SIPA prvi put pokušala izuzeti dokumentaciju o Dodikovim poslovima u Vladi RS-a: odbio je to uraditi prijeteći da će se policija RS-a po njegovom nalogu fizički obračunati s inspektorima SIPA-e ukoliko se usude doći u zgradu Vlade. Nakon toga je Tužilaštvo BiH poslalo naredbu SIPA-i za izuzimanje dokumentacije od 20-tak subjekata u RS-u. One naredbe koje su bile adresirane na institucije RS-a potpisao je direktor SIPA-e Mirko Lujić, a one koje su išle prema privatnim firmama, njegov zamjenik Dragan Lukač. Sve Lujićeve naredbe su ispoštovane, dok su Lukačeve prosto ignorirane, tako da je SIPA dobila samo jedan dio dokumentacije koju je tražila. Ove naredbe će se vjerovatno pojaviti i kao dokaz pred Komisijom koja vodi postupak protiv Lukača.

O svemu što je tim Dragana Lukača radio tokom istrage protiv Dodika, Lujić je bio izvještavan na sedmičnim sastancima, ali i u mjesečnim izvještajima o čemu, naravno, postoje pisani dokazi. Uostalom, to je u skladu s pravilnikom SIPA-e kojeg je upravo Lujić potpisao. Međutim, čak ni nakon frke sa slučajem Dodik, Lujić nije smatrao da je potrebno da promijeni postojeći pravilnik, a da je htio, mogao je. Kao što je promijenio pravilnik o reprezentaciji tako da sad ima neograničenu potrošnju kako u BiH tako i u inostranstvu. Ili kao što je promijenio pravilnik o korištenju mobitela sebi određujući neograničen broj aparata i neograničenu potrošnju?!

Na kraju se sasvim logično nameće pitanje: kako je Dragan Lukač mogao narušiti ugled glavne državne policijske agencije koja brine o provođenju zakona ako je predvodio tim istražitelja u istrazi o krupnom kriminalu u RS-u i to po nalogu Tužilaštva BiH? O ovome će odlučivati Disciplinska komisija i ukoliko odluku bude donosila profesionalno, a ne pod političkim pritiscima, ona bi morala glasiti: Dragan Lukač je samo radio svoj posao.

Reakcije
Strah od optužnice

Nakon što je Dnevni avaz objavio da bi optužnica protiv Milorada Dodika i ostalih mogla biti podignuta krajem maja ili početkom juna, Dodik je oštro reagirao tvrdeći da su to "špekulacije usmjerene protiv RS-a i njega lično", te da je to pritisak na Tužilaštvo nakon čega je pozvao tužioce da podignu optužnicu protiv njega ako za to imaju elemenata. Na meti Dodikovih napada ponovo su se našli Sud i Tužilaštvo BiH koji bi, po njemu, trebali da se bave kriminalom u organima BiH i da poštuju nadležnost entitetskih pravosudnih organa. Bilo bi zanimljivo vidjeti koji su to pravosudni organi u RS-u u stanju pokrenuti istragu protiv Dodika.

Niti jednog trenutka ne spominjući kriminal koji mu se stavlja na teret, Dodik je ponovio da "od optužnice nema ništa, a neka tužioci pokažu da nisu jajare i babe što im ja javno kažem da jesu" dodajući da su "obični poltroni, da nemaju veze s pravom i da su instruisani nekim drugim motivima, a ne pravdom i pravednošću".

Na ove komentare, kojima je Dodik izvrijeđao kompletan pravosudni vrh, niko nije reagirao izuzmu li se blagi komentari Milorada Barašina da će "oni raditi svoj posao" zbog čega je nezasluženo dobio hvalospjeve u nekim medijima. S druge strane, kao i uvijek dosad, nijedan političar (iz Federacije) nije našao za shodno da ustane u odbranu državnog pravosuđa, ali još tragičnije je što ćute i predstavnici međunarodne zajednice, Avazovi vatreni protivnici govora mržnje, ali i razna udruženja sudija i tužilaca. Ćute, eto, i Izo Tankić, predsjednik Udruženja sudija BiH, i Branko Perić, sudija Suda BiH koji su bili itekako glasni kad su se mediji usudili da (argumentirano i s razlogom) komentiraju njihov rad i rad nekih njihovih kolega.

Ko su članovi disciplinske komisije
Novićevi vojnici

Predsjednik Disciplinske komisije koja vodi postupak protiv Dragana Lukača je Ivica Bošnjak. Nije jasno kako ga je direktor Mirko Lujić mogao imenovati na tu dužnost s obzirom da je šef Odsjeka za profesionalne standarde u Unutrašnjoj kontroli SIPA-e koja je vodila istragu protiv Lukača. Proizilazi da se u SIPA-i radi u skladu sa starom narodnom: kadija te tuži, kadija ti sudi. Usput šef Unutrašnje kontrole Mirza Lišinović je pomoćnik direktora Lujića.

Relja Kovač je član Disciplinske komisije, a inače je komandir Jedinice za osiguranje VIP osoba u kretanju. Nezvanično saznajemo da je vjenčani kum Sredoja Novića i da ga je on upravo i doveo u SIPA-u iako nije ispunjavao kriterije funkcije na koju je postavljen. Kovač je, prema tvrdnjama njegovih kolega, u ratu radio u Državnoj bezbjednosti Republike Srpske, a bio je i pripadnik jedinice koja je osiguravala Radovana Karadžića. Njegovo ime je povezivano i s nekim pripadnicima podzemlja u Istočnom Sarajevu među kojima je najzvučnije bilo ime Đorđa Ždrale koji je trenutno u pritvoru zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera policijskog dužnosnika MUP-a RS-a koji se odmah nakon rata razišao sa SDS-om i bio jedan od ključnih oslonaca Biljane Plavšić. No, veze između Kovača i Ždrale nikad nisu dokazane, one su tek javna tajna u policijskim strukturama MUP-a RS-a.

Drugi član Komisije je Gordana Đurđić (po rođenju Hrvatica, udata za Srbina) u SIPA-u je došla iz RS-a, preciznije iz Ministarstva za boračka pitanja. Odmah po dolasku u SIPA-u postavljena je na mjesto šefa Odsjeka za obuku koji je pri Službi za operativnu podršku na čijem čelu je do imenovanja za direktora bio - Lujić. Kada je raspisan konkurs na koji se prijavila i Đurđićka, čak 23 kandidata su ispunjavala sve uslove. Nakon toga je napravljena rang lista na kojoj je ova uspješna žena kotirala zaista visoko: čak na 18. mjestu. Na prvom je bila Milica Jauz, uposlenica FMUP-a koja je svoje radno iskustvo godinama sticala u Policijskoj akademiji na mjestu šefice za specijalnu obuku. No, to joj nije bilo dovoljno i da bi tako nešto radila u SIPA-i.

Zajedničko za sva ova tri člana Komisije, kao i Lujića, te Predraga Krsmanovića koji je vodio istragu protiv Lukača je mentor - Sredoje Nović koji ih je i doveo u SIPA-u u vrijeme dok je bio direkor ove Agencije. Nović, iako je otišao iz SIPA-e, još uvijek slovi za sivu eminenciju u ovoj agenciji. To može prije svega zahvaljujući svojim dobro raspoređenim kadrovima među kojima je svakako i Radoslav Jovičić, načelnik Službe za podršku, najznačajnijeg odjela u SIPA-i u čiju nadležnost spadaju praćenje, prisluškivanje, forenzika, informatika. Jovičić je radio u MUP-u RS-a gdje se za njegovo ime veže afera koja ga je trebala koštati posla, no spasio ga je Nović dovodeći ga u SIPA-u, a ovaj mu se danas odužuje kao odani vojnik i glavni "operativac" u SIPA-i. Jovičić je, inače, blizak prijatelj Miloša Čubrilovića, nekadašnjeg Dodikovog vozača, a danas njegovog savjetnika za bezbjednost koji slovi za jednog od ključnih ljudi paraobavještajne službe Milorada Dodika.

Dokazi
Koga štiti Drew Engel

U augustu 2007. u Tužilaštvo BiH došla je prijava na 15-tak strana protiv Sredoja Novića koju je potpisalo neko udruženje iz Prijedora. U toj prijavi, vrlo stručno sačinjenoj, naširoko se govorilo o krivičnim djelima Novića od vremena kad je bio ministar MUP-a RS-a, pa do onoga provedenog u SIPA-i.

Autori prijave Novića su, između ostalog, teretili da je u vrijeme dok je u RS-u bio ministar za više miliona maraka oštetio MUP na poslovima izgradnje policijske zgrade i nabavci automobila iz Srbije. Njegov poslovni partner, porijeklom Sarajlija, kasnije će biti savjetnik za nacionalnu sigurnost Zorana Đinđića. U prijavi se spominjalo i finansiranje mreže Radovana Karadžića, špijunaža za Srbiju (u ratnom periodu Nović je radio u Državnoj službi RS-a koja je blisko surađivala s Beogradom). Zatim se spominjala prodaja njegovog stana u Sarajevu (navodno za 100.000 eura) koji je u vrijeme kad je došao na mjesto direktora SIPA-e izdavao strancima, a njemu je država plaćala hotelski smještaj u Lukavici.

Prijava je na dalju obradu proslijeđena Drew Engelu, šefu Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH gdje joj se gubi svaki trag.
Socijalista

#3650 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Socijalista »

Ljudi citam onaj izvjestaj SIPE(original) za slucaj Dodik i ostali (njih 15) mogu vam reci da je kao roman i ima 107 stranica, ali je sve lijepo sazeto i dokumentovano od A-Z, ovo ce definitivno odvuci Vladu RS u propast, stvarno nemam rijeci, ima podataka koje javnost nije ni znala, evo pocetak izvjesca:

IZVJEŠĆE
o postojanju osnova sumnje za počinjenje kaznenih djela
PROTIV:
1. Milorad Dodik, sin Bogoljuba, rođen 12.03.1959. godine u Banja Luci, nastanjen u u
~ Laktašima, Ulica Karađorđeva broj: 3, JMB 1203959103048, predsjednik Vlade RS u
periodu od 01.03.2006. godine do daljnjeg ( izabran ponovo 30.11.2006. godine);
"
~~ Slobodan Stanković, sin Rajka, rođen 01.01.1949. godine, nastanjen u Banja Luci,
Ulica Slobodana Jovanovića broj: 7, JMB 0101949100023, posjeduje LK broj:
04GCF7473, po Odluci Vlade RS broj: 02/1-020-369/02 od 03.04.2002. godine član
Savjeta za podsticanje, praćenje i koordinaciju aktivnosti za izgradnju autoputeva na
teritoriji RS ("SI. Glasnik RS" broj: 27/02), direktor i osnivač privrednog društva
"Integral inžinjering" d.o.o. Laktaši, upisano u sudski registar Osnovnog suda u Banja
Luci dana 06.08.1999. godine pod oznakom i brojem rješenja U/I 1554/99;
,..-..•...•
( 3) Lazendić Mladen, sin Trive, rođen 16.12.1952. godine, nastanjen u Banja Luci, Ulica
'--...J Bože Varičaka broj: 19, JMB 1612952100032, VO direktora Jp "Putevi RS" Banja
Luka u periodu od 2006. do 2007. godine;
4. Nedeljko Čubrilović,sin Veljka, rođen 05.04.1953. godine u Krupi na Vrbasu,
nastanjen u Banja Luci, Ulica Srpske broj: 26 A, JMB 0504953100027, posjeduje LK
03GCA0719, izdata od MUP-a RS; Banja Luka, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS
u periodu od 2006. godine do 2007. godine;
5. Fatima Fatibegović, kći Smaila, rođena 15.01.1949. godine, nastanjena uPrijedoru,
JMB 1501949165011, posjeduje LK 03GIA 1177 izdatu od MUP-a RS, Prijedor,
ministar u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka u
periodu od 2006. godine do 2007. godine;
!6:\1Ii1enka Dakića,sin Janka, rođen 05.03.1958. godine, nastanjen u Banja Luci, Ulica
VC'erska broj: 6, JMB 0503958162512, posjeduje LK 03GCD9447, izdata od MUP-a RS,
Banja Luka, pomoćnik ministra Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i
ekologiju u Vladi RS u periodu od 2006. godine do 2007. godine; mDragan Kokanović, sin Đurađa, rođen 11.07.1939. godine u Kadinjanima, nastanjen u VBanja Luci, Ul. Vojvode Momčila br: 12, JMB 1107939100019, posjeduje LK
03GCC0787, izdata od MUP-a RS, Banja Luka, po Rješenju Vlade RS broj: 02/1-020-
621/02 od 11.07.2002. godine predsjednik Odbora za praćenje aktivnosti izgradnje
RTV doma RTV RS;
0ranko Dokić, sin Luke, rođen 23.01.1949. godine, nastanjen u Banja Luci, Ulica
~raće Mažar i majke Marije broj: 100, JMB 2301949100003, posjeduje LK 04GCF,
izdatu od MUP-a RS, Banja Luka, Ministar saobraćaja i veza RS u Vladi RS od
12.01.2001. godine ( "SI. Glasnik RS" broj: 1/01) do 17.01.2003. godine ("SI. Glasnik
RS" broj: 5/03), po Odluci Vlade RS broj: 02/1-020/-369/02 od 03.04.2002. godine,
predsjednik Savjeta za podsticanje, praćenje i koordinaciju aktivnosti na izgradnju
autoputeva u RS;
f9)Vasić Nem~nja, sin Petra, rođen 30.10.1954. godine u Gornjim Štrpcima, nastanjen u lY Prnjavoru, Strpci bb, JMB 3010954103567, posjeduje LK 04EGB4340, izdata od MUPaRS,
Prnjavor, Po Rješenju Vlade RS broj: 02/1-020-227/01 od 23.02.2001. godine,
postavljen za direktora Republičke direkcije za puteve.("SI. Glasnik RS" broj: 9/01);
1 O. Milenko Vračar, Ministarstvo finansija u Vladi RS od 12.01.2001. godine ( "SI.
Glasnik RS" broj: 1/01) do 30.06.2002.godine kada je razriješen dužnosti (SI. Glasnik
RS" broj: 45/02)
11. Simeun Vilendečić, sin Dimitrija, rođen 24.09.1950. godine u Srednjim Jurkovićima,
nastanjen u Banja Luci, ulica Srpska broj: 26A, JMB 2409950101469, posjeduje LK
broj: 03GCA0563, izdata od MUP-a RS, Banja Luka, Ministar finacija RS u Vladi RS
od 11.07.2002. godine ( "SI. Glasnik RS" broj: 49/02).
12. Aleksandar Đombić, sin Milorada, rođen 15.04.1968. godine u Banja Luci,
nastanjen u Banja Luci, Ul. Živojina Preradovića broj: 15, JMB 1504968100019,
posjeduje LK broj: 06GCP9326, izdata od MUP-a RS, Banja Luka, Ministar finansija u
Vladi RS od novembra 2006. godine.
13. Miroslav Vujatović, sin Uroša, rođen 11.12.1948 godine u Banja Luci, nastanjen u
Banja Luci, Ulica Dositeja Obradovića broj: 1, JMB 1112948100017, posjeduje LK broj:
04GCF3619, izdata od MUP-a RS; Banja Luka, direktor Urbanističkog zavoda RS a.d.
Banja Luka u 2002. i 2003. godini;
14. Dragan Davidović, sin Milana, rođen 23.07.1953. godine, nastanjen u Banja Luci,
Jovana Dučića bb, JMB 2307953100016, posjeduje LK 05GCP2702, izdatu od MUP-a
RS, Banja Luka, direktor Jp "RTV RS" Banja Luka u periodu od 2003. do 2007.
godine;
15. Slavica Stanković, kći Petra, rođena 14.11.1955. godine, nastanjena u Banja Luci,
Slobodana Jovanovića broj: 7, JMB14119551 05021, posjeduje LK broj: 04GCG4777,
direktor i osnivač privrednog društva "Integra inžinjering" d.o.o. Banja Luka, upisano u
sudski registar Osnovnogsuda u Banja Luci dana 06.08.1999. godine pod oznakom i
brojem rješenja U/I 1553/99.
Locked